ARMENIA : אמרת ארמניה - אמרת ARTAK! (ולא לשכוח את ה במבה). שבוע ימים ,מאי 2023 ,טיול מבוגרים ב EASY.

אנו , זוג מבוגרים , יצאנו לטיול/חופשה בת שבוע ימים בארמניה בחצי השני של מאי 2023.במסגרת ההכנות לטיול הבנו כי יש מדריך/נהג דובר עברית בארמניה בשם ARTAK. יצרנו איתו קשר מהארץ ובנינו תוכנית. כאמור , הטיול שלנו היה משולב : טיול אטרקציות + חופשה/טיול בנינוחות בעיר הבירה YEREVAN . לאחר הנחיתה (בשעות הערב , עוד ידובר על מרכיב הטיסה - סיוט!) עברנו ל 2 לילות במלון (המלון המומלץ ע"י ARTAK / מלון "הבית" שלו - FORUM). בין שני הלילות היה לנו יום חופשי/טיול עצמאי בעיר הבירה. לאחר 2 לילות יצאנו בבוקר עם ARTAK (ברכב שלו - JEEP מרווח) למשך 3 ימים/2 לילות מחוץ לעיר הבירה (לכיוון מזרח / דרום) אל אטרקציות קלאסיות בטיול בארמניה. לאחר היום השלישי ARTAK החזיר אותנו אל עיר הבירה YEREVAN למשך 3 לילות/3 ימים אחרונים (הפעם במלון אחר - יותר מרכזי , בטווח הליכה מן הכיכר המרכזית REPUBLIC SQUARE) - עצמאיים בשטח. כלומר , החבילה אשר רכשנו מ ARTAK היתה בת 3 ימי טיול - מחוץ ל YEREVAN. אנו שילמנו עבור בתי המלון (2 לילות) + הארוחות + האטרקציות שלנו, ואילו ARTAK גבה עבור השירותים שלו (מחיר סביר) - אשר כללו רכב + דלק + הדרכה בעברית + אש"ל שלו.ARTAK היה איתנו בקשר במשך כל התקופה : החל מן ההכנה בארץ + העברה מ שד"ת בנחיתה אל המלון (ARTAK הציע זאת מיוזמתו ולא גבה על כך תשלום , למרות שזה לא היה חלק מן החבילה שלנו) + יומיים לפני התחלת הטיול איתו +3 ימי הטיול איתו + 3 ימי השהייה העצמאית שלנו ב YEREVAN , היה איתנו בקשר ועזר לנו ככל שביקשנו!

אינני רואה צורך להרחיב על האטרקציות בטיול בארמניה (הקורא המעוניין בכך יוכל לראות פירוט מעולה של האטרקציות ב מסלולים של טיולים מאורגנים + ברשת ב GOOGLE).האטרקציות אותן אנו ביצענו הינן פרי ההעדפות שלנו (אשר כמובן אינן מחייבות מטיילים אחרים). ולפיכך אעמוד על מספר תובנות שלי - סובייקטיביות - מן הטיול בארמניה.

ARTAK - יליד 1975. היה ועבד בארץ במשך 7 שנים (חזר לארמניה ב 2004) . לפיכך דובר עברית שוטפת (במשך השנים היה בקשר עם קרובים בארץ + מטיילים ישראלים , וכך "שמר" על העברית). הקשר איתו מן הארץ התנהל בהודעות קוליות WHATSAPP +37499771715 , וכאשר היינו בארמניה - שיחות טלפון בעברית (עם הנחיתה ב שד"ת של YEREVAN רכשנו סים כארד מקומי בעלות של כ 8$ עם 8GB ו 450 דקות שיחות טלפון מקומיות תקף ל 30 יום , למרות שהיה לנו רק שבוע , לא היתה חבילה לשבוע). היינו מרוצים מאד מ ARTAK , ואנו ממליצים עליו בפה מלא - בין אם לחבילת טיול מלאה , ובין אם לחבילה חלקית כפי שאנו עשינו לפי ההעדפות האישיות שלנו (לא רצינו טיול ב "לחץ" - העדפנו לשלב טיול עם סוג של חופשה , גם עקב הגיל שלנו!). הערה חשובה : כאשר אתם מסכמים עם ARTAK - לא לשכוח להביא לו מן הארץ : במבה!

בשדה התעופה ב YEREVAN , למרות שהשדה קטן , ישנם בנקים אשר פתוחים 24/7 (כך שאין חשיבות לשעת הנחיתה/המראה) וניתן להחליף מטבע / למשוך מ ATM , כמו כן עמלות החלפה לא גבוהות 381 לעומת 391 (דולר לעומת מטבע מקומי , נכון לסוף מאי 2023) , ולא גובים COMMISSION - כל שאלו מחירים נטו : מה שרואים זה מה שמקבלים! לצורך הקלת החישוב , למי שרוצה להשוות למחיר בשקלים : 1000 ADM (המטבע המקומי בארמניה) = 10 ש"ח. כלומר , כאשר רואים מחיר במטבע הארמני - מורידים 2 אפסים ומקבלים מחיר בשקלים!

הדבר הזול ביותר בארמניה( בעיר הבירה YEREVAN) - מחירי המוניות! כדאי להוריד אפליקציה YANDEX ויש גם אפליקציה GG ואז הזמנת מונית בתוך העיר עלתה לנו בין 6 ש"ח (הזול ביותר) ועד 11 ש"ח (היקר ביותר) , גם לנסיעה של 20/25 דקות! אם לא מצליחים להזמין דרך האפליקציה אפשר לבקש מן המלון / צעירים ברחוב והם יזמינו עבורכם (או דרך הטלפון שלכם או דרך הטלפון שלהם - אין עם זה בעייה עבורם שכן הלקוח משלם במזומן ולא דרך האפליקציה!).

בתי המלון - לא כל כך זולים (כפי שאפשר היה לצפות ממדינת עולם שלישי!), לפחות לא בעיר הבירה YEREVAN. המלון הראשון שלנו בעיר הבירה (FORUM מלון "הבית" של ARTAK) היה מפואר יותר (עם SPA) אך מעט מרוחק מן המרכז , לעומת המלון השני שלנו בעיר - טווח הליכה מן הכיכר המרכזית וברמה נמוכה יותר מן ה פורום , ובכן המלון המרכזי יותר (באיכות נמוכה יותר) היה יקר ב 10% מן המלון הטוב יותר!

בטיול שלנו עם ARTAK היו לנו כאמור 2 לילות במלון. לילה אחד בעיירת ה ספא JERMUK. זוהי עיירה יקרה מאד , באים לשם לצורך ספא (כמו למשל קרלו וויוארי ב צ'כיה). המלון אליו ARTAK לוקח את המטיילים שלו (המטיילים משלמים עבור החדר שלהם , ואילו ARTAK משלם עבור עצמו) - המלון המפואר ביותר במקום עם 3 ארוחות - ובכן במלון זה החדר היחיד שהיה פנוי היה בעלות (BOOKING.COM) של 155US$.אני לא רציתי לשלם עלות זו (מה עוד שאיננו יכולים לנצל 3 ארוחות שם ולא את ה SPA) וראיתי ב בוקינג כי יש מלון אחר ב JERMUK (עיירה קטנה , אף הוא עם 3 ארוחות) - בדקתי מספר שעות / בצהריים לפני שהיינו אמורים להגיע. ראיתי עלות של 80US$! שאלתי את ARTAK לדעתו - ענה לי כי מבחינתו אין בעייה :ייקח אותנו אל המלון אותו אנו בוחרים.הזמנתי את המלון. אמר ועשה. הגענו אל המלון. היה זה מלון חדש שם , אשר ARTAK לא הכיר. ראינו את החדר , גם ארטק ראה איתנו את החדר. ומה קרה? ARTAK אף הוא לקח חדר (כמובן על חשבונו הוא) באותו מלון "שלנו" (במקום במלון "שלו" אליו הוא באורח קבע לוקח את המטיילים שלו!). הלילה השני שלנו עם ARTAK היה בעיר GORIS בדרום ארמניה (משם מגיעים אל הרכבל ואל המנזר TATEV). שם היינו במלון "של" ARTAK . אגב , הרכבל אל המנזר. באתרי התיירות מפרסמים (וגם מתפארים) כי זהו הרכבל הארוך ביותר בעולם : כ 5.7 ק"מ! אכן אורך הרכבל הינו 5752 מ' , אך הוא אינו הארוך ביותר בעולם! (לצערם של הארמנים). יש רכבל ב סין (מרכז/מזרח/דרום סין) בעיר JIANGJIAJIE (סליחה על השם!) , שם צילמו את הסרט AVATAR , על יד הר TIANMEN (נא לבדוק איות , מצטט מן הזיכרון) עם רכבל באורך של כ 7.5 ק"מ! כאן אני מצטט מידע אישי - היינו שם!

המסעדות בארמניה / עיר הבירה לא כל כך זולות. אכן זולות יותר מאשר בארץ , אך לא כפי שהייתי מצפה ממדינת עולם שלישי. אוכל רחוב - אכן לא יקר! מאד מקובל בארמניה - מכונות של שתייה/קפה בעיקר. רואים אותן בכל מקום בעיר הבירה , וגם מחוץ לעיר וגם בדרכים/תחנות דלק ועוד. כוס קטנה , אני שתיתי קפןצ'ינו וניתן גם קפה (להערכתי 100/125 סמ"ק) בעלות של 2 ש"ח! יש גם סופרמרקטים (בעיקר מחוץ לעיר ) אך גם ע"י המלון שלנו המרכזי היה CARREFOUR. שוב , לא מחירים כה זולים כפי שציפיתי. למשל - בקבוק ליטר וחצי של קוקה קולה/פפסי קולה זירו - כ 6.5 ש"ח! די דומה למחיר בארץ! בעיר הבירה , על המדרכה ראינו בערבים דוכני פירות/ירקות (פרסו ארגזים על המדרכה) עם תפוחי עץ וגם דובדבנים - עדיין לא שיא העונה - במחירים בין 5/15 לפי הגודל ש"ח ל ק"ג.

בדרכים (כאשר נסענו עם ARTAK) ראינו הרבה משאיות אירניות - לוחית זיהוי אירנית! הגבול פתוח בין אירן לבין ארמניה, והמשאיות מובילות סחורות מאירן (דרך ארמניה) אל באטומי (גרוזיה) ומשם - הים השחור - לשווקים במערב , וכך עוקפים את הסנקציות המערביות!ראינו גם ברחובות עיר הבירה תיירים מ אירן! איך יודעים? ובכן הנשים עוטות חיג'אב! (הארמנים - נוצרים! נשים לא עוטות מטפחת על הראש). גם במלון שלנו (המרכזי יותר) ראינו אורחים מ אירן. שאלתי בקבלה - כיצד תיירים אירניים מגיעים אליהם? הרי ככל הידוע לי BOOKING.COM חסומים ב אירן , כמו הרבה אתרים מערביים! ענה לי בקבלה - כי יש באירן משרדי נסיעות אשר עובדים - לא ליגאלי - עם משרדים בארמניה, וכך מגיעים תיירים אירנים. הוסיף ואמר בקבלה - כי יש אוטובוסים במעבר הגבול אירן/ארמניה אשר מביאים אירנים אל עיר הבירה. סיפר לי ( איש ה RECEPTION , דובר אנגלית מעולה) כי לעיתים רבות נכנסים אליו למלון ישירות לקוחות אירנים ומחפשים חדרים. לבד מזאת , סיפר לי איש הקבלה , כי גם ב רוסיה RUSSIA אין בוקינג / אתרים דומים (עקב החרם על רוסיה בעקבות אוקראינה) אך יש להם לרוסים אתרים משלהם.

ברחובות YEREVAN שומעים את השפה הרוסית , להערכתי לא פחות מן השפה הארמנית. נראה לי כי יש הרבה תיירים בארמניה מארצות דוברות רוסית. לפי שמועה נוספת - מחירי הטיסות מרוסיה מאד יקרים (ואולי בכלל אין טיסות כעת מרוסיה אל המערב (חרם עקב אוקראינה) , ועל כן רוסים רבים מגיעים אל ארמניה ומשם יש אפשרות להגיע אל המערב! התושבים בארמניה דוברים גם רוסית! לא נתקלתי , אף לא פעם אחת , בתושב מקומי אשר לא ידבר רוסית (אני יכול לדבר רוסית מאד , אבל מאד , בסיסית). גם הצעירים (שלא לדבר כמובן על המבוגרים) כולם דוברים רוסית. לעומת זאת נתקלתי ברבים מאד - גם צעירים , שלא להזכיר מבוגרים - אשר אינם יודעים אנגלית! שוב, צעירים אשר אינם יודעים אנגלית! כאשר הארמנים שמעו כי אנחנו מישראל (כל אחד היה סקרן לדעת מהיכן אנחנו), ובכן מייד הארמנים באו אלינו בסוג של טרוניה - מדוע אנחנו עוזרים בנשק ל AZERBAIJAN , עניתי להם כי באנו כתיירים ואיננו רוצים לעסוק בפוליטיקה (לך תסביר להם שיש אינטרסים לאומיים!). גם בשדה התעופה , כאשר נחתנו , בביקורת הגבולות - כאשר ראו בדרכון שלנו כי ביקרנו באזרבאייג'ן (היה זה לפני 5 שנים) מייד הערימו עלינו קשיים ושאלות - אשתי ענתה כי באנו לראותכיצד חיה הקהילה היהודית באזרבייג'ן , וכך יצאנו בשלום מן המבוך.

הזכרנו את שדה התעופה , ולעיל כבר הערתי כי הטיסה היוותה סיוט עבורנו. ראשית הזמנתי את הטיסה בחברה הארמנית FLYONE הלוך חזור.. זו טיסה ישירה , אך החברה היא LOW COST. חברה זו , בתהליך ההזמנה מנסה "לעקוץ" על כל צעד! למשל , כאשר יש לבחור (בתשלום!) מושב. הם,בברירת המחדל בתהליך ההזמנה, מציעים מושב יקר! אם לא שמים לב , וממשיכים בהזמנה , נשארים עם מחיר יקר!אם שמים לב ומסרבים למושב היקר , ניתן לבחור מושב זול יותר. דוגמא נוספת - בברירת המחדל הם מציעים לשלוח אלי (בתשלום!) הודעת SMS על עדכונים בטיסה. אם לא שמים לב נשארים עם הודעת ה SMS בתשלום. יש לשים לב , ולהוריד / להסיר את הסימן V מעל הודעת ה SMS ואז לא מחייבים על כך. ועוד כהנה וכהנה "הברקות יצירתיות" של FLYONE (למשל מידות קטנות של CARRY ON , כך שלא יכולנו לקחת טרולי בתור מטען יד - הם מודדים גם את הגלגלים! אך זה היה רק החלק הקטן של הסיוט! ובכן מתברר , כי לפני מספר שבועות - בראשית מאי 2023 - הארמנים הציבו אנדרטה ב YEREVAN לזכר המחתרת הארמנית אשר התנקמה במשתפי הפעולה הארמנים עם הטורקים בעת רצח העם הארמני ב 1915. הטורקים ראו בכך פעולה כנגד טורקיה , והגיבו בסגירת המרחב האווירי הטורקי למטוסים ארמניים. החברה איתה טסנו FLYONE נפגעה מכך , ועקב כך הטיסה שלנו אל ארמניה התאחרה במספר שעות. כאשר הגענו אל נתב"ג ראינו על הלוח כי הטיסה בוטלה! רק לאחר מכן , הודיעו כי החליפו את המטוס לטיסה עם ישראייר (חברה ישראלית - החרם הטורקי לא חל עליה ויכולה לעבור בשמי טורקיה). עקב כך הגענו אל YEREVAN רק מאוחר בערב , באיחור של קרוב ל 3 שעות.הבעייה היתה בטיסה חזור. החרם הטורקי לא נגמר , והיה ברור לנו כי FLYONE לא תטיס אותנו. אך עד בוקר הטיסה בחזרה לא הודיעו לנו דבר. היינו מודאגים , ונכנסתי אל ההזמנה שלי ב FLYONE וראיתי כי הטיסה - אשר אמורה היתה להמריא ב 18.00 שש בערב - נדחתה ל 01.45 רבע לשתיים בלילה , איחור של קרוב ל 8 שעות. זה אמנם אפשר לנו עוד מספר שעות ב YEREVAN (אותן ניצלנו בין היתר לביקור חוזר בשוק המקומי VERNISAGE אשר במרכז העיר על יד כיכר הרפובליקה) אך טיסת לילה מאד לא נוחה. הגענו בלילה אל שדה התעופה , וכבר הובהר לנו כי הטיסה חזור תהיה שוב של ISRAIR - וגם נכנסנו אל האתר של נתב"ג נחיתות וראינו עדכונים על הטיסה. בהיותנו בשדה , ממש לפני ה BOARDING TIME עלתה הודעה על לוח הטיסות כי - הטיסה שוב נדחתה , והפעם ב שעתיים המראה 03.45. קיצורו של דבר - נחתנו בארץ ב 05.30 לפנות בוקר! אכן סיוט!

מקווה שעזרתי , אלי.

תמונת הפרופיל של wizo1234