הרבה זמן רציתי לבקר במוסקבה, שנראתה לי עיר קוסמופוליטית, תרבותית מאד, ועם היסטוריה מרתקת הכוללת תהפוכות והשפעות רבות, החל מהויקינגים, המונגולים, הצארים, וכלה במהפכה האדומה ובמלחמה הקרה והפרסטרויקה. כמי שעיצבה לא מעט מהמאה ה 20, סיקרנה אותי רוסיה ומוסקבה בפרט. פעם היה הרבה יותר קשה לבקר במוסקבה, היום צריך רק דיל באל על, ואפילו בלי ויזה אפשר לנחות עם דרכון ישראלי בשדה התעופה דומדדובו (המבטא הרוסי הופך את זה לקשה הרבה יותר מבחינתי להגייה). למרות ששמעתי רוסית בבית, הוריי היקרים, עליהם השלום, לא לימדו אותי את השפה (“שפת סתרים”), ושליטתי ברוסית כוללת מס' מועט של מילים (מרוז'נה, טומבוצ'קה, סמיצ'קה, ועוד כל מיני מילים לא מאד שימושיות). הדיל עלה 530 דולר לטיסת אל על, 3 לילות במלון איזמאילובו דלתא שהומלץ מאד בטריפ אדוויזור, והעברות. שווה.
נחתנו בשדה באיחור קל, ונאספנו ע”י מקסים, שנראה כחובב רוק כבד ארוך שיער, אך היה עדין להפליא ולקח אותנו בדרך של כשעה ורבע למלון. הגענו בסביבות 1:30 בלילה, ואחרי צ'ק אין זריז, עלינו לחדר שהיה נעים ובהחלט 4 כוכבים איכותי. למחרת היה לנו יום לימודים ארוך, באמצעות חברת HAPPY MOSCOW המומלצת. הואיל והשלטים, המטרו, וכל מה שיכול לסייע למטייל העצמאי הוא ברוסית, חיפשתי מראש חברות טובות להדרכה. טריפ אדויזור המליצו על כמה חברות, מתוכן בחרתי בחברה זו. לקחתי דרכם 5 סיורים, מתוכם 3 ביום הראשון, ושניים ביום השני. ביום הראשון בחרתי ב JEWISH MOSCOW- והלכנו למוזיאון היהודי, ולבית הכנסת הגדול. חוויה מרגשת מאד, וודאי וודאי כשפגשנו יהודים מוסקבאים בבית הכנסת. הובטח לנו שיש מניין תמיד, והוזמנו ע”י שייע, איש מבוגר ונחמד, דובר אידיש, רוסית ואנגלית סבירה לקבלת שבת בשבע בערב. היינו הולכים אם לא היתה לנו הופעה בשעה זו בדיוק. בפעם הבאה.
שייע הציע לצלם אותנו, ולשאלתנו האם הוא מסתובב עם הכיפה השחורה הענקית אותה חבש גם ברחובות, הוא הניד ראשו לשלילה- האנטישמיות יכולה להרים את ראשה בכל עת. לשאלתנו מדוע אינו עולה לארץ, אמר כי הוא מבוגר מדיי. אפשר להבין בהחלט. גם למוזיאון וגם לבית הכנסת נכנסנו לאחר שיקוף של חפצינו, וסוג של אבטחה צמודה.
כשיצאנו מבית הכנסת, הלכנו למסעדה גיאורגית סמוכה. כמי שגדלה על המטבח הגיאורגי, נהניתי לראות את המקום, להקשיב למוזיקה, אולם האוכל היה עם טוויסטים מעט משונים, והיה בסדר גמור אך לא מדהים. שילמנו 1780 רובל ל- 3 אנשים. היתה חוויה אנתרופולוגית מאד.
משם המשכנו למרכז הירידים של מוסקבה, ממש ליד מלון קוסמוס. במלון עמדנו לראות ב 19:30 את ההופעה קוסטרומה שעליה נרחיב מייד. מרכז הירידים מרשים מאד, עם מזרקות יפהפיות עם 16 הנשים מ- 16 הלאומים של רוסיה (בפועל היום יש 15 לפי מה שהוסבר לי),
הסתובבנו בפארק כשעה וחצי, צילמנו את העוברים והשבים, ואפילו שמענו עברית.
משם המשכנו לקניון סמוך במטרו, וגיליתי שעדיף לעשות קניות בארה”ב או בישראל, מוסקבה לא מתאימה לי כלל לעניין שופינג.
חזרנו למלון קוסמוס להופעה, הוצאנו את הכרטיסים שעלותם 2000 רובל לאדם. ההופעה הינה הופעת מחול מכל הלאומים של רוסיה והינה הופעה מ-ה-מ-מ-ת !!! כ 50 הרקדנים מעולים והריקודים כוללים את ההסיטוריה של רוסיה מהפלישה הויקינגית, וכלה בימינו אלה. מריקודים אינואיטים, אוקראינים, קזחים, גיאורגיים, טג'יקיים ואפילו חסידיים. ממש התבאסתי כשהסתיימה ההופעה, ומי שמכיר את פוסטיי, יודע שהייתי בהופעות רבות בעולם, כולל לונדון, ניו יורק, ולאס וגאס. מדובר בהופעה מצויינת שלא נופלת ברמתה מהופעות מצויינות בערי הבירה הבולטות בעולם. מומלץ- מומלץ – מומלץ בחום רב !!!!!
משם המשכנו לסיור מוסקבה בלילה, ועברנו לראשונה לכיכר האדומה, משם צפינו בקתדרלת בזיל הקדוש, הקרמלין, בית הכלבו המפואר גום שנבקר בו למחרת, בסיור שהיה ברכב שעצר לנו בתחנות השונות. הסיור נמשך כשעתיים וחצי וכיסה הרבה מנקודות החמד של מוסקבה. הגשם שהחל לרדת בערב, גרם לכך שחיפשנו מחסה מתחת לעצי מוסקבה שפגשנו בסיור, והיווה סימן למה שיחכה לנו מחר.
למחרת אחרי ארוחת בוקר טעימה להפליא (דייסת אורז שהיתה הכי טעם של בית בעולם והזכירה לי את אמי האהובה) יצאנו החוצה ליום שהיווה ניגוד של היום הקודם, ולגשם זלעפות שנמשך כל היום, וטמפרטורות נמוכות מאד. כבר ביום הקודם ביקשתי לבקר במוזיאון הנשקייה של הקרמלין, שייקר מהותית את ההדרכות שלנו, כיוון שעלה 200 דולר לזוג, והיינו חייבים לצאת מהמלון בבוקר, כדי שנצליח לקחת את הכרטיסים.
את הבוקר התחלנו בסיור מטרו, וביקרנו בכמה מהתחנות היפות ביותר בעולם, שתוכננו ע”י הרודן סטאלין, שהיה חובב יופי וארכיטקטורה (וכן רצח והעלמת אנשים, כמובן). מה שהדהים אותי היה שבתחנות רבות היה מתוכנן להיות ציור/פסל שלו, וחרושצ'וב דאג להעלמתו המיידית. ראינו את המקור יחד עם התיקון וזה מדהים כמה מהר ניתן למחוק סימני דיקטטור (את הרע שגרם, כמובן, לא ניתן למחוק בכזו קלות, לדאבון הלב).
דוגמא להלן:
והמקור:
כששואלים אותי איך היה מזג האויר במוסקבה, אני עונה שהיום הראשון היה ישראל והיום השני אלסקה (בקיץ, כמובן). לא הפסיק לרדת גשם לאורך כל היום וסיור המטרו היה סוג של הקלה ומפלט מהזלעפות. מהמטרו המשכנו לקרמלין. שילמנו, כאמור, לא מעט כסף על כניסה לכספת הקרמלין. הכניסה היא דרך תור ארוך מאד שאנו חמקנו ממנו בחסות הטיול המאורגן. בדיקה בטחונית, ומשם בריצה קלה דרך טקס חילופי המשמרות המשונה מעט, עד שהגענו למוזיאון. מרשים ביותר, עליי להודות. בגדים עשירים של קתרינה הגדולה ופטר הגדול, מרכבות של המלכה אליזבטה שהיתה בזבזנית בלשון המעטה (כמה כרכרות בן אדם אחד צריך !!!!) וכמובן, התכשיטים והכלים שהיו במפתיע ספרטניים למדיי.
פה, אודה ואתוודה, הייתי כבר די טוטאל לוס אחרי יום שלם של הליכה, וישבנו תחת כל עץ רענן במוזיאון המרשים מאד.
אחרי שסיימנו לבקר במוזיאון, יצאנו החוצה לגשם הזלעפות ועברנו בין הכנסיות המרשימות בקרמלין. הזכירו לי מאד את האיה סופיה באיסטנבול, ואכן מדובר באותו סגנון ביזנטי/אורתודוכסי.
משם יצאנו החוצה לאיזור הכיכר האדומה, הפעם ביום, וקינחנו בכל בו G.U.M- שהיה מעודכן ויוקרתי להפליא, והיו בו כלות וחתנים, ושושבינים שהגיעו להצטלם במקום הכה מעוצב הזה.
אכלנו צהריים- בביתן האיטלקי- פיצה וסלט, וקינחנו בגלידה הסובייטית בקומה התחתונה- טעים !!!!
לפני שחזרנו לחדר למנוחה קלה ואריזה סופית טרם צאתנו לשדה, עברנו דרך מרכז קניות סמוך, להצטיידות סופית בסופר-מרקט. היו שם תיירים אסייתיים מהמלון שלנו, שפשוט רוקנו את עמדות השוקולד. המדף נראה אחרי 10 דקות כניצול של להק ארבה. מטורף.
מילה על המדריכה הצמודה שלנו, מריה- מדובר בבחורה מקסימה בת 25, עם אנגלית טובה, המאורסת לבן זוגה אולם שניהם עובדים ב 3 עבודות שונות כדי שהם יוכלו לעזוב את בית אביה ולהתחתן.
המשכורת הממוצעת ברוסיה עומדת על 35 א' רובל, שהינם כ 2000 ש”ח, ושכירות עולה כ 25 א' רובל. רוב השכר הולך על שכירות… אמה המנוחה של מריה היתה יהודיה מאודסה, אביה מוסלמי טג'יקי, שניהם התנצרו משיקולי התאמה וכן אנטישמיות (כנגד האם) והפכו לנוצרים אורתודוקסים. מריה בעלת סקרנות ליהדות, אולם היא בהחלט מקיימת את המסורת הנוצרית.