המלצות:
1. נהג/מדריך -; אופן הטיול קל נוח עם נהג/מדריך ורכב צמוד מרווח ובו מקום ל-שמונה איש.
2. כסף -; להחליף בערים הגדולות ב -; CHANGE. בשדה התעופה להחליף רק סכום קטן.
3. ביגוד - מאד משתנה. אנחנו נסענו בעונה שאמורה להיות מאד חמה ולקחנו בעיקר לבוש קל. בפועל היה לנו מזל עם מזג אוויר מעולה. כמעט ולא סבלנו מחום ורב הטיול היה מזג אוויר מצוין ואפילו קריר בקווקז הגבוה ויום גשם אחד. לכן כדאי תמיד להצטייד גם במטריות, מעיל פליז/ גשם/רוח בעיקר במקומות הגבוהים.
4. היגיינה -; גיאורגיה מדינה נקייה יחסית ואין כל בעיה לאכול ירקות ופירות ,עופות ודגים . גם מיים ניתן לשתות מהברזים ללא כל חשש.(אין צורך לקנות בקבוקים של מיים מינרלים)
5. לינה - להשתדל לישון אצל משפחות. מאד חוויתי,יוצר קשר עם האנשים, הרגשה ביתית, אכל מעולה. הגרוזינים מארחים ברוחב לב -; הרבה הרבה אוכל המבוסס על בצקים , לחם חם וטרי והרבה תבשילי קדרה, סלטים חמים וקרים.
6. מתנות -; מכיוון שישנים בבתים רצוי להביא שי קטן מהארץ ( מזכרות הקשורות לנצרות, דיסקים עם מוזיקה ישראלית וכיו"ב).
7. טיפים -; לא יצא לנו לתת טיפים שכן לא אכלנו במסעדות ובצימרים שהתארחנו לא היה מי שיעזור לנו לקחת מזוודות . לנהג שליווה אותנו בשלושת הימים האחרונים נתנו 100 לארי.
8. נהיגה - מכיוון שחלק מהדרכים משובשות והמפות לא תמיד מעודכנות, עדיף (לדעתנו) לקחת נהג/מדריך טוב במקום לנהוג לבד.(בטיול עצמאי)
9. אוכל - בגיאורגיה יש הכל והרבה. פירות וירקות בשפע -; טעימים וזולים למי שלא מעוניין לאכול את כל המאכלים הבצקיים והמשמינים.
10. אם מעוניינים לשלב טיולי הליכה יומיים, רצוי לשקול לשהות יותר ימים באזור סוונטי, חאזבגי,וורדזיה ( איזור עם הרבה מסלולי הליכה מחוץ למערות).
11. הדרכים בחלקן משובשות מאד וקשות לנסיעה. גם אם על המפה נראה שמספר הק"מ קטן, לעיתים הדרך אורכת המון זמן. לדוגמא הנסיעה לאושגולי ממסטיה לוקחת כשעתיים וחצי (46 ק"מ) ולכן אם לא מתכננים לישון ולטייל באיזוראושגולי. יש לשקול אם בכלל להגיע לשם.
12. במסלול הטיול שלנו בקשנו להיות בשמורת בורוג'ומי. ייתכן ויש שם מסלולי הליכה יפים. במסלול ההליכה שאנחנו עשינו , ירדנו את כל הדרך ברגל עד ללונה פארק -; היה מיותר. לעומת זאת היינו שמחים לבלות עוד חצי יום בבאטומי עיר יפהפייה על גבול הים השחור עם מבנים ארכיטקטוניים יפהפיים, מזרקות מיים מלוות במוסיקה, טיילת נהדרת וכו'.
13. לטעמנו,אין צורך לבקר גם במערת סטפליה וגם במערת פרומתאוס(מערות נטיפים). מערת פרומתאוס הרבה יותר מרשימה ומעניינת . המייצג של הדינוזאורים דיי מיותר.
14. אם יש ביניכם מדריך מוסמך מהארץ בעל תעודת מדריך, יש מקומות ( לא הרבה)בהם הוא לא ישלם כניסה לאתרים אם יציג את תעודת המדריך. (כך לפחות היה עם החבר שלנו שהינו מדריך מוסמך בארץ).
15. יצרנו קשר עם מדריך מאד מומלץ באתר "למטייל" בשם מלחז.
מתאים רק למי שאינו רוצה להיות מעורב בארגון הטיול, המסלולים ומקומות הלינה (כולל מחירים והיכן ישנים).
אנחנו רצינו להיות מעורבים בתוכנית , הגבלנו את סכום הכסף שהחלטנו להוציא על מקומות הלינה ואף ביקשנו במפורש לא לישון בקומות עליונות כדי לא לסחוב את המזוודות הכבדות לבד (אך לא הייתה כל התייחסות לבקשתנו).
בד"כ לא הסכים לשתף וליידע מראש על התוכנית היומית -; כמה שעות תיקח ההליכה, איזה ציוד כדאי לקחת וכו'.
היה חם מזג והתעצבן בקלות על כל דבר שלא הסכמנו איתו, לא אפשר שינויים ולא מצא חן בעיניו שידענו והתמצאנו בחומר ההיסטורי והגיאוגרפי.
טיפל בשלושה טיולים בו זמנית והיה עסוק חלק גדול מהנסיעה בשיחות טלפון, ארגונים ותאומים לקבוצות האחרות.
אמנם ידענו מראש שבשלושת הימים האחרונים של הטיול הוא מחויב לקבוצה אחרת שתאמה איתו מראש לפנינו והוא דאג לסדר לנו נהג ( שאינו דובר אנגלית) ורכב, אך לפי הסיכום איתו היינו אמורים לסוע במקביל אליו ואת ההסברים לקבל ממנו.
בפועל נסענו בנפרד, הדרכנו את עצמנו עם הספר של לונלי פלנט אך שלמנו לו 120$ ליום טיול כמקודם כשממש לא הייתה לזה הצדקה.
בדיעבד, יכולנו לטייל בשלושת הימים האחרונים שכללו יומיים בקזבגי ויום בטיביליסי ללא הדרכתו ולהסתדר מצוין בעזרת הספר ההדרכה בעברית.
רב מקומות הלינה שסידר עבורנו היו בסדר גמור למעט המלון בטיביליסי שמשום מה כשהגענו לא היו לנו חדרים ונאלצנו לעבור למלון מחריד.
לעומת זאת ,לזכותו ייאמר, שהייתה לו שליטה יוצאת מן הכלל בנהיגה, לא חס על רכבו למרות שקנה אותו סמוך להגעתנו ולקח אותנו למקומות מאד מיוחדים ומחוץ למסלולי הטיול השגרתיים.
מאד מתמצא,מקושר עם האוכלוסייה המקומית, התקבל בברכה בכל מקום, הכניס אותנו למקומות שהיו סגורים לקהל הרחב אך לו בזכות קשריו -; פתחו שערים, דלתות ומנזרים.
לסיכום: נהנו מאד מהטיול על אף המדריך. אך בשום אופן לא נמליץ עליו.
צימרים מומלצים ללינה:
אם מזמינים באופן ישיר -; עולה פחות
תלאבי -; guest house nelli tatelishvili -; tel: (+995 350)272594. - צימר
email: n.tatelishvili [email protected]
60 לארי לאדם כולל שתי ארוחות ( ערב ובקר)
קוטאיסי -; beka turism house ( מלון משפחתי)
Tel: 8 (431)24-69-23
60 לארי לאדם כולל ארוחת בקר וערב
[email protected]
מסטיה -; BRISTNAS GUESTHOUSE -; בעלת המקום -; לאריסה - צימר
Tel -; 0790119061
60 לארי לזוג כולל שתי ארוחות
באטומי -; hotel green בעלת המקום - מגולי 90 לארי לזוג כולל רק ארוחת בקר - מלון משפחתי
Tel: + 97259975168
אחאליציחה -; guest house tbili saxli -; marine aghoshashvili tel. 599 93 73 43 - צימר
email: [email protected]
60 לארי לאדם כולל שתי ארוחות
ורדזיה -; valodia's cotege tel: 599253320 - מלון
70 לארי לאדם כולל שתי ארוחות בקר וערב
גודאורי - gela burduli -; traditional and warm hotel shamo
60 לארי לאדם כולל שתי ארוחות ( הצימר המומלץ ביותר בכל הטיול)
tel: + 995 599 500142
email: [email protected]
באיזור קחתי -; יקב ביתי וצימר בבניה -; לא התארחנו רק ביקרנו ביקב ובגן המקסים שלהם
niko nikolaishvili -; village tsinandali
Tel: +995350235200