הגעתי לגטבורג מקופנהגן (ועל כך בפוסט נפרד שלי). הגעתי ביום ה' בערב, לאחר שלקחתי אוטובוס מקופנהגן (22 יורו, שיא הנוחות, קצת מעבר לארבע שעות. יש wi fi וזה ממש נוח. חברת FLIXBUS). המלון היה ממש צמוד לתחנת הרכבת, כך שלא הייתה שום בעיה להגיע מתחנת האוטובוסים/רכבת המרכזית אל המלון, clarion hotel post (מעולה!).
העיר עצמה לא מצריכה יומיים ושהיתי בה כי אנחנו דתיים והייתי צריכים מקום לשהות בשבת.
ויתרנו מראש על מוזיאון וולבו, שלא כל כך מעניין את שנינו וגם רחוק מחוץ לעיר. גם על האטרקציה המרכזית, פארק ליסברג, ויתרנו. הייתי בטיבולי בקופנהגן וגם בשטוקהולם, כך שפחות עניין אותי המתקנים שם. עם זאת, לאוהבי מתקנים, זה נראה נחמד מאוד מרחוק.
ביום הראשון עזבנו את המלון ועשינו סיור בשדרה המרכזית היוצאת מכיכר אדולף. הגענו דרך הגנים המקסימים tradsgradforeningen שהיו מול המלון (נפתחים בשבע בבוקר) אל הכיכר. יש בגן המקסים גם חממה (הפתוחה החל מעשר).
משם – שדרות אוונין. יש בהם הרבה חנויות אבל סה”כ קניות בשבדיה לא עשו לנו את זה. למי שדווקא רוצה, יש חנות כלי בית מקסימה בקטע שבין תחילת המדרחוב מכיוון תחנת הרכבת ועד מול כיכר אדולף (כלומר בצד של ה-paddan, דהיינו סירות הטיול).
לקחנו את סירת הטיול – 180 קר”ש. היא עושה סיור סביב הנמל, מראה את החלק המרכזי של העיר ובסה”כ מאוד נהנינו. שעה.
משם המשכנו לכיכר gotaplasten. באותו יום היה סיום של תלמידי התיכון והייתה שיירה של משאיות שעליו פיזזו תלמידים בשלל צבעים וכובעים. העיר בכלל הייתה ססגונית וגם מזג האוויר היה מצוין.
יש בכיכר מוזיאון מצוין לאומנות – כניסה 40 קר”ש שמהווה כניסה לכ-5 מוזיאונים, לכל השנה. המוזיאון – כשעה.
ביציאה ממנו, מצד ימין יש את הספרייה (לא הלכנו לראות).
חזרנו באוונין בצד השמאלי (כשפנינו אל תחנת הרכבת) ולאחר כמה רחובות יש פנייה שמאלה למוזיאון rhosska . במוזיאון מציגים כלים שבדיים, רהיטים, וגם אוספים יפניים. סה”כ מדובר בשתי קומות קצרות, גג חצי שעה.
משם טיילנו לנורדסטאן. בספרים הקניון הזה מופיע כ'ענק', אולם בסה”כ כירושלמים קניון מלחה לא הרבה יותר קטן אם לא להיפך. נחמד אבל לא מעבר לזה.
טיילנו אל עבר שפת הים לעבר האופרה המקסימה, ליד המוזיאון הימי (שאליו לא נכנסנו). ניסינו לעלות במגדל ה'ליפסטיק', האדום לבן, כפי שנקרא על ידי תושבי העיר (utkinen) כדי לקבל תצפית על המפרץ. מדובר ב-23 קומות. לצערי המעלית האחרונה הייתה סגורה כך שהצצתי רק מהקומה ה-20 בנוף היפה. לא בטוח ששווה את העלייה, ודאי אם הולכים לליסברג ועולים למגדל שם. בכל מקרה האזור שעל שפת הים יפה ומומלץ.
המשכנו למוזיאון העיר, שם יש הסברים על תולדות העיר, וגם על הוויקינגים והתרבות השבדית בכלל. לדעתי מוזיאון מעניין למדי, אם כי לא חובה.
ליל שבת עשינו במלון. למחרת הייתה הופעה של זמר שבדי באיצטדיון הקרוב מאוד (מאה מטר מהמלון) וכל מרכז העיר היה מפוצץ בבני נוער.
למחרת הלכתי להתפלל בחב”ד גטבורג – סוף הדרך! היה ממש יפה. התפילה מתחילה בעשר. הגעתי בתשע לאחר כ-50 דקות הליכה לגנים הבוטניים המקסימים (חינם. תרומה מומלצת – 20 קר”ש) שבאמת שווים ביקור. יצאתי לתומי לשביל צדדי, והגעתי ליער ממש. הולכים והולכים בו ושומעים רק את הציפורים – מדהים! לאחר כחצי שעה של הליכה הייתי בטוח שחזרתי, אך התברר שיצאתי לאזור טבעי של יער מחוץ לגנים הבוטניים ונאלצתי ללכת עוד כרבע שעה עד שחזרתי. בית חב”ד נמצא ממש בסמיכות לשם, ברחוב thorild wullfsgatan 20. הרב המקומי אלכס נמדר, ואשתו, מזמינים ומקסימים! אווירה נעימה ומיוחדת.
בדרך חזרה הלכתי דרך פארק slottskogen. יפה ונעים אבל לא חובה.
חזרתי דרך 'כנסיית הדגים', מבנה מעניין.
את המשך השבת בילינו בשיטוט במרכז העיר.
כאמור, למי שלא הולך לליסברג, אין סיבה ליותר מיום אחד מרוכז.
הבעיה היא שהמוזיאונים פתוחים לא הרבה שעות, אבל אפשר בהחלט לוותר – שום דבר לא 'מאסט'.
סה”כ עיר חביבה מאוד אם אתם בסביבה אבל לא משהו שאי אפשר בלעדיו.