מרבית הישראלים מכירים את יוון בעיקר דרך האיים, שם רבים מבלים את חופשת הקיץ שלהם. אבל ליוון יש עוד הרבה מה להציע ואם אתם רוצים לחוות אותה בדרך אחרת, בואו להכיר את יוון היבשתית. שפע אטרקציות מעשה ידיה של אמא טבע והאדם מחכים לכם בצפון יוון.
כמה עובדות על צפון יוון
את ניצני הסתיו ביוון רואים כבר באוקטובר, אז צבעי שלכת כתמתמים-אדומים מציצים מכל זווית, הפריחה העונתית נמצאת בשיאה ויחד הם צובעים את הטבע בשלל צבעים. גם מזג האוויר מתחיל להתקרר, החום הכבד עוזב את האזור ואז נעים יותר לטייל בצפון-מזרח יוון. ואם זה לא מספיק, אז כדאי לדעת שגם מספר התיירים כבר לא גדול מידי.
כאן לא תמצאו את האסתטיקה היוונית המוכרת מהאיים, הכוללת בתים לבנים-בוהקים וגגות כחולים. את מקומה מחליפה אסתטיקה אירופאית יותר ויפה לא פחות.
יום 1: להשקיף על הנוף בסלוניקי מאינספור זוויות
סלוניקי (Thessaloniki), העיר השנייה בגודלה ביוון, הממוקמת במחוז מרכז מקדוניה, לחופו של הים האגאי, נוסדה על-ידי קסאנדרוס, גיסו של אלכסנדר מוקדון, ב-316 לפנה"ס. בימי האימפריה הרומית, היא הפכה לתחנה בוויה אגנטיה, הדרך המפורסמת שחיברה בין רומא למזרח האימפריה, מה שתרם לפיתוחה המואץ, ולהפיכתה לעיר נמל משגשגת. במשך מאות שנים סלוניקי היוותה בית לקהילה יהודית גדולה שהגיעה מגירוש ספרד, אשר חלק ניכר ממנה נספה בשואה.
מה כדאי לראות בסלוניקי? אספנו בשבילכם כמה המלצות:
מצודת אפטפיריגיו (Heptapyrgion) אשר ברובע הטורקי מתאימה בדיוק לתחילת היום. מהמצודה, אשר שימשה את האימפריה העות'מאנית, ניתן להשקיף על נוף מרהיב הכולל חלק נרחב משכונות העיר, הנמל – שהיווה מקום עבודה ליהודים רבים בשעתו והים האגאי.
- כתובת: Eptapyrgio, Thessaloniki
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 8:00-15:00
כנסיית האגיוס דמטריוס (Aghios Dimitrios), כנסייה יוונית-אורתודוקסית, שנבנתה בתקופה הביזנטית ועברה גלגולים רבים לאורך שנות קיומה. היא אף הספיקה לשמש כמסגד ולהינזק משריפה. בשנת 1988 אונסק"ו הכריזו עליה כאתר מורשת עולמית. בכנסייה תמצאו מגוון יצירות אמנות עתיקות, רצועות פסיפס ושרידי בית מרחץ רומי.
- כתובת: Agiou Dimitriou 83, Thessaloniki
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 6:00-22:00
- אתר אינטרנט: www.agdimitriosthes.gr
המגדל הלבן (White Tower) השוכן על חוף הים הינו הסמל הבלתי מעורער של סלוניקי. את המגדל בנתה האימפריה העות'מאנית במאה ה-13 על מנת להגן על החזית הימית, ולאורך השנים אף שימש ככלא. לא הרחק משם תמצאו את פסלו של אלכסנדר מוקדון הרכוב על סוס.
- שעות פעילות: כל ימות השבוע, 8:30-15:30
- אתר אינטרנט: www.lpth.gr
שוק מודיאנו (Modiano), אשר נוסד על-ידי משפחה יהודית, הינו אחד השווקים הפעילים והססגוניים בעיר. שימו לב שבשעות הצהריים ואילך הפעילות בשוק יורדת, והיערכו בהתאם. מן השוק מומלץ להמשיך לכיכר ארוסטוטלוס שבמרחק הליכה, לשבת באחת מעשרות הטברנות הפזורות בסביבת הכיכר, להשקיף על הים, לטייל על הטיילת או לחילופין להמשיך לשופינג ברחוב טסימיסקי (Tsimiski) הסמוך.
- שעות פעילות השוק: שני, שישי, 8:30-13:00, שלישי, חמישי, 8:30-13:30, 17:30-20:30, רביעי, 8:30-14:30, שבת, 8:30-17:00, ראשון – סגור
יום 2: לטייל בין עיירות בדרך לאולימפוס
על פי המיתולוגיה, הר האולימפוס (Mount Olympus) שבמחוז ת'סליה (Thessaly), המתנשא לגובה 2,917 מטרים, הינו מקום מושבם של 12 האלים, ויש לו מקום של כבוד בכמה מהסיפורים הללו. מלבד סיפורים, תמצאו ברכס האולימפוס צמחייה ירוקה ועשירה, ואם יתמזל מזלכם, אף תוכלו לצפות בעופות דורסים.
את דרככם ברכס האולימפוס מומלץ להתחיל בעיירה ליטוחורו (Litochoro), הנמצאת במרחק של כ-90 ק"מ מסלוניקי. בעיירה הציורית מומלץ לעצור לקפה ולהשקיף על אחת מפסגות האולימפוס.
מכאן, ניתן בהחלט להסתפק בנסיעה במעלה הרכס ובעצירה בנקודות התצפית שלצד הדרך. אם בכל זאת מתחשק לכם, ישנם כמה טרקים מסודרים שנמשכים יומיים או יותר.
לאחר הירידה מהרכס, תוכלו להמשיך לנהר הפיניוס (Pineios) שבעמק טמפה, ולעצור במנזר אגיה פאראסקווי (Aghia Paraskevi) שעל גדת הנהר. בנהר, אשר כיכב בכמה מהמיתולוגיות, יקבל את פניכם נוף ירוק ופוטוגני וגשר תלוי.
תראו איזה נופים מרהיבים:
לאחר מכן, המשיכו לעבר העיירה קלמבקה (Kalambaka) אשר למרגלות הסלעים של מטאורה (Meteora). אם תספיקו, תוכלו לצפות בצוקים של מטאורה באור יום או באור בין ערביים, ובנוסף תמצאו בעיירה מגוון מלונות להעביר בהם את הלילה, טיילת נחמדה ושפע טברנות.
יום 3: להתפעל ממנזרים על צוקים ויערות עבותים
מטאורה (Meteora), אחת האטרקציות המפורסמות בצפון יוון, היא קבוצה של מנזרים אורתודוקסיים הממוקמים על צוקים בגובה של עד 400 מטר מעל פני הים. הצוקים הללו, כ-60 במספר, החלו להיווצר לפני 60 מיליון שנה והם פורצים מהאדמה בלב מישורי ת'סליה. במהלך ימי הביניים החלו לבנות עליהם מנזרים, ובתקופת השיא פעלו כאן עשרות מנזרים. כיום תמצאו במקום רק שישה מנזרים פעילים.
מנזר אגיוס סטפנוס (Agiou Stefanou) הוא הנגיש מבין השישה, ובו תמצאו יצירות אמנות על תולדות הנצרות, ישו והקדושים, וכמובן נקודת תצפית מרהיבה. שימו לב, הטמפרטורה במעלה הצוקים נמוכה, אז התלבשו בהתאם. כמו כן, קחו בחשבון שהצילומים בתוך המבנה אסורים.
במורד הצוקים תמצאו מספר מסלולים להליכה רגלית, ואם בא לכם לשטוף את העיניים בטבע האופייני לסביבה, תוכלו לצאת למסלול קצר של חצי שעה.
חצי האי פליון, המאופיין בנוף הררי ויערות עבותים, מהווה נקודת עצירה מומלצת ביותר. לפי המיתולוגיה, הרי פליון אכלסו את הקנטאורים, יצור שחציו אדם וחציו סוס, ובמעלה ההר בדרככם לכפר מקריניצה (Makrinitsa) אף תמצאו פסל המוקדש ליצור המיתולוגי.
בתום דרך מפותלת, בפסגת ההר, תגיעו לכפר הפסטורלי מקריניצה, בו תוכלו ליהנות מבתי קפה אינטימיים, סדנאות אמנים עם יצירות עבודת יד, דוכני סחורה מקומית כמו עשבי תיבול, שמן זית ופירות, ואיך לא – תצפית עוצרת נשימה של מפרץ פאגאסיטיקוס ויערות הסביבה. שימו לב שהמקום מושך תיירים רבים, ואם תוכלו לכוון את ביקורכם באמצע שבוע ולא בסופ"ש – עדיף.
לאחר הביקור בעיירה והירידה מההר, ניתן להמשיך לעיר הסמוכה, וולוס (Volos), שעל שפת הים.
קבלו הצצה לוולוס:
יום 4: לגלות פנינה פסטורלית
לאחר נסיעה בדרך פסטורלית המתפתלת לה ביערות, מומלץ לעצור בקאמינה וורלה (Kamena Vourla), עיירת נופש קטנטנה השוכנת לחופיו של אגם. בסביבת העיירה תוכלו למצוא מסעדות אינטימיות, או פשוט לעצור וליהנות מהשקט האופייני לאזור, שעדיין לא הפך לתיירותי מידי.
אגם פלסטיריה (Lake Plastiras) הינו אגם מלאכותי, שנוצר בשנת 1960 בזכות יוזמה של גנרל פלסטיריה שקרא להקים בסביבה סכר כדי למנוע הצפה של הכפרים בסביבה. הסכר עצמו לא הוכתר כהצלחה מסחררת, בגלל שמפעל יצירת החשמל שבו לא נחל הצלחה, אך האגם התמזג היטב בנוף המיוער, ופה ושם ניתן למצוא בו פעילויות פנאי כמו קיאקים. בדומה לקאמינה וורלה, גם כאן מדובר על פנינה של ממש שעדיין לא הפכה לשם שידוע לכל, והאווירה האינטימית והנינוחה – בהתאם.
מכאן ניתן להמשיך כ-170 ק"מ לעבר אתונה, לטייל בה ולהכיר אותה או לחילופין – להמריא בחזרה לארץ.
עשינו לכם חשק לטייל ביוון? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם:
- לגלות את ריביירת האולימפוס וסלוניקי »
- סלוניקי וחלקידיקי: הסוד המפנק של צפון יוון »
- מטאורה: כל מה שרציתם לדעת על אחד המקומות המפורסמים ביוון »