לפעמים נדמה שישראל ויוון הן שתי אחיות שהופרדו בלידתן. משהו באווירה הים-תיכונית, השמש, החום האנושי והחום בכלל, שמן הזית, המוזיקה, האוזו והערק. יש אפילו כמה מילים שמדי מתנגנות דומה באוזן (בעיקר אחרי כמה כוסות אוזו). וזה לא הכל, ידעתם שהמוטו הלאומי של יוון הוא "חופש או מוות"? בכל אופן, לי זה נשמע קצת מוכר...
ולמרות הדמיון הרב, יש עוד כל כך הרבה לגלות, לעשות ולטעום אצל שכנתינו הקרובה-רחוקה. לא פלא שיוון מתברגת כל קיץ בצמרת היעדים הפופולאריים בקרב אלפי הישראלים, שפוקדים כבדרך קבע את עשרות האיים המפורסמים שלה. אבל למה להסתפק רק באיים, כשיש עוד כל כך הרבה וכה קרוב? כדי לענות על זה יצאתי לצפון יוון, אל מרכז חבל מקדוניה (Macedonia) אם להיות מדויק. מדובר במקום שבו כל המרכיבים הנכונים מתחברים להם יחדיו לכדי חופשה שונה, מגוונת, ואם תרצו (ותוכלו להרשות לעצמכם), גם מאוד מענגת.
קצת פחות משעתיים וחצי בטיסת בוקר מוקדמת, ואני נוחת בשדה התעופה הסימפטי של סלוניקי (Thessaloniki). בחוץ חם מאוד, קצת פחות מתל-אביב, אבל ההבדלים החיוביים בקצב, באינטנסיביות ובלחץ כבר עושים את שלהם. תחושת רוגע משתלטת עלי מוקדם מהצפוי ואני מרגיש שזו כבר התחלה של משהו טוב.
על חלקידיקי שמעת?
איזה אחלה שם למקום! זו היתה המחשבה הראשונה שרצה לי בראש כששמעתי בפעם הראשונה על היעד העונה לשם חלקידיקי (Halkidiki). האמת? לא ידעתי הרבה על היעד טרם הגעתי לכאן, אבל תמונות החופים הפוטוגניות בגוגל הבטיחו הרבה, וזה בדרך כלל סימן מעודד. 40 דקות על האוטוסטרדה מכיוון סלוניקי, ואנחנו בחצי האי בעל השם המדליק(י). מצפון נשקף רכס הרים מרשים ובכל יתר הכיוונים חודרת היבשה אל הים האגאי, מה שיוצר מחזה שובה עין של רצועות חוף מיוערת לצד מפרצי טורקיז בוהקים.
על גבי המפה, אזור חלקידיקי וחצאי האיים שלו, יכול להזכיר צורות שונות ומשונות. יש שיראו בו אגרוף עם שלוש אצבעות, אחרים יגידו תמנון או עכביש, ואני מציע פרשנות מעט שונה - אדם שקופץ לתוך הים. איך שלא תסתכלו עליהם, שלושת חצאי האיים - קסנדרה, סיתוניה והר אתוס, הם הסיבה העיקרית להגיע לכאן. בשני הראשונים ממוקמים מרבית אתרי הנופש וחופי הרחצה, ובהר אתוס (המכונה גם "ההר הקדוש"), לעומת זאת, הסיפור שונה לגמרי...
הר אתוס (Mount Athos) הוא אזור הררי וירוק מאוד, שמרביתו משמש כמדינה נזירית-אוטונומית בתוך שטח יוון. לצערי, אזור זה לא היה במסלול שלי הפעם, אך על קצה המזלג אני יכול לומר לכם שמדובר באתר מורשת עולמית, שכולל בשטחו 20 מנזרים נוצריים יוניים-אורתודוקסיים. הביקור באתוס מצריך הוצאת אשרה מיוחדת שניתנת לגברים בלבד. כאמור, הכניסה אסורה לנשים וגם (הקשיבו טוב!) לבעלי חיים ממין נקבה, למעט תרנגולות מטילות. אם פרוצדורות הזויות הן לא בדיוק כוס האוזו שלכם, החלופה הפופולארית ביותר לצפייה במנזרים היא באמצעות שייט, שסוקר את צדו המערבי של חצי האי. נכון לשלב זה, הר אתוס המסוקס ומנזריו היפים יאלצו להמתין לפעם הבאה.
במפה שלפניכם: חלקידיקי ושלושת חצאי האיים שלו. משמאל לימין: קסנדרה, סיתוניה והר אתוס.
בטן גב ופינוקים אצל קסנדרה
כבר מהאינטראקציה הראשונה שלי עם חופי חלקידיקי, אני אומר לעצמי שהגעתי למקום מיוחד. לעומת זאת, הנסיעה הקצרה לכאן על הכביש המהיר מסלוניקי לא הסגירה הרבה - פה כפר קטנצ'יק מנומנם, שם גבעה צחיחה, ובין לבין פזורים מזנוני דרכים לצד תחנות דלק, שמציעים ממיטב קולקציית הג'אנק-פוד היווני (והטעים במיוחד, חייבים להודות). הצבע הכחול והעז של הים האגאי כבר מתחיל לבצבץ מכיוון דרום ובעוד כמה רגעים נהיה בחצי האי המערבי ביותר, הלא הוא קסנדרה (Kassandra).
מבין שלושת חצאי האיים, קסנדרה הוא הפופולארי והנגיש ביותר לתיירים. התמהיל כאן מציע מלונות וכפרי נופש איכותיים, ששוכנים לצד כמה מהחופים היפים והנעימים ביותר לרחצה באירופה. לא אגזים כשאומר לכם, שכמה מהם אפילו יכולים להתחרות בלא מעט יעדים אקזוטיים ביבשות רחוקות.
קפצתי לביקור בשני מלונות הסמוכים (ותחת אותה בעלות). הראשון הוא Pomegranate Spa Hotel - מלון חמישה כוכבים עם חוף פרטי מצוחצח, מתחם ספא (שאמור להיות אחד המפנקים בחלקידיקי) ושלוש מסעדות שף. על אף העובדה שמדובר בשיא העונה והמלון היה בתפוסה מלאה, קשה שלא להתרשם מהאווירה השלווה, השקט ששרר בכל פינה והיחס החם שאני זוכה לו מכל אנשי הצוות - דבר שראוי לציון גם בשאר המלונות בהם ביקרתי.
המלון השכן - Potidea Palace Hotel, גם כן היה הפתעה חיובית. לרוב, כשאני שומע על מלונות בסגנון “הכל כלול” למשפחות, אני נרתע ומדמיין מיד תמונה של ג'ימבורי בבריכה, תורים מזדחלים לאוכל והרעשה בואכה הלונה גל בחופש הגדול. פה דווקא ראיתי שאפשר לעשות את הדברים קצת אחרת, בשקט, ברוגע ובאווירה נעימה - משהו שלא היה נראה לי אפשרי במלונות מסוג זה.
רבע שעה של נסיעה דרומה, ואנחנו בממלכת הנופש של Sani Resort. אני חייב להודות שמימי לא נתקלתי גם בריזורט כזה, שלמרות גודלו העצום, מציב רף סטנדרטים גבוה כל כך. למעשה, מדובר בקומפלקס ענקי שכולל ארבעה מתחמי אירוח שונים (החמישי בדרך), שכל אחד מהם מציע חווית נופש שונה, אם באופי, אם ברמת הלוקסוס וכמובן שבמחיר. את כל זה תעטפו באריזה מרשימה במיוחד שכוללת 18(!) מסעדות, מעגן יאכטות, חנויות בוטיק ומעדניה יוונית, מנחת מסוקים, כנסייה בגודל מלא ואינסוף מדשאות וגינות מטופחות. מעל כולם ניצבת רצועת חוף ממכרת במיוחד, שנמתחת לאורך שבעה קילומטרים שלמים.
לאחר ארוחת צהריים במסעדה היוונית שמשקיפה אל השקיעה, התכוננתי להגיד שלום יפה ולהמשיך לרחצה באחד מחופיה של קסנדרה. התייעצתי עם המארח הסופר-חביב של סאני ביץ', פריקליס - לאן הוא ממליץ לנסוע, הוא לא מצמץ וענה: "למה לך לנסוע לחוף אחר? יש לנו פה את החוף הכי טוב בקסנדרה!". אמר וכנראה שצדק… מהר מאוד מצאתי את עצמי שוחה במים הכי צלולים ונעימים באירופה.
אני די בטוח, שגם אם תבחרו לרבוץ במשך כל היום (או כל החופשה) במלון בו תשהו בחלקידיקי, אתם תחזרו הביתה מרוצים. המלצתי החמה היא דווקא כן לצאת מדי פעם ולגלות את החופים הקטנים והסמויים מן העין, אתם יודעים, אלה שרק המקומיים מכירים... בקסנדרה אפשר לקפוץ לארוחת ערב באחת הטברנות השוקקות בטיילת של עיירת הדייגים נאה מודניה (Nea Moudania), וליהנות מארוחה יוונית אותנטית וממבחר מנות דגים ופירות ים שאין טריים מהם. כמה מהידועות ביותר הן: (Kiprou 1 רחוב) Erodios, Gust (I.papaeystratioy 2 רחוב) ו-Fishtavern Aggelos (Dionisiou Beach). חובבי הטבע והטיולים יוכלו להרחיק ולגלות את המיטב של יוון ההררית, כולל ביקור במקום שהוא לא פחות ממופלא (פרטים נוספים בהמשך, מבטיח).
חופי הקסם של סיתוניה
לאחר טעימה קצרה וכיפית מקסנדרה, אני עולה על הכביש ונוסע במשך כ-40 דקות לכיוון סיתוניה (Sithonia). איפשהו באמצע הדרך תהיה עצירה להתרשמות ממלון Ikos Olivia, השייך לאותה החברה שבבעלותה מלון סאני ביץ' שהכרנו קודם לכן. אתם שואלים מדוע אני מציין זאת? ובכן, הסיבה היא פשוטה - האיכות. אחסוך לכם הפעם את ספירת המלאי של מתקני המלון השונים. בשורה התחתונה, מדובר במלון בסגנון הכל כלול, יוקרתי ואלגנטי, שיכול להתאים לכל הרכב משפחתי. עוד יתרון פה, הוא המיקום המצוין - בין שני חצאי האיים, כך שאפשר לגוון מדי פעם ולעשות גיחה מרעננת של כמה שעות לכל אחד מהם.
נסיעה קצרה נוספת ואני כבר בסיתוניה - חצי אי מקסים עם מפרצים בתוליים, הרים גבוהים, המון שטחים מיוערים וגם כמה אתרי קמפינג למי שבעניין. השטח ההררי מאפשר לעצור לאורך הדרך באוסף של נקודות תצפית פוטוגניות, שהנוף הנשקף מהן מספק הרבה תעסוקה ליצרני הגלויות בחלקידיקי. את סיתוניה מקיף כביש מעגלי, כך שאם שכרתם רכב, תוכלו להקיף את כל חצי האי בנסיעה של כארבע שעות ולעצור במהלך הדרך לטבילה.
כדאי לבקר בעיירה Neos Marmaras, בעלת חוף רחצה נגיש ושלל אופציות לארוחת צהריים לצד המים. משם אפשר להמשיך ל-Porto Koufo ששוכן בנקודה הדרומית בסיתוניה. כאן אפשר לשחות בלגונה רדודה ויפהפיה, שנתחמת על ידי שתי גבעות ירוקות שמגיחות מתוך המים. לסיום, אם תחליטו להקיף את כל סיתוניה, כדאי לעצור ב-Orange Beach, שנראה כמו הכלאה מוצלחת במיוחד, בין ראש הנקרה לחוף קריבי חלומי.
טיילנו, שחינו, צילמנו ואכלנו, אך בכל זאת משהו קטן מרגיש חסר, לא? אתם צודקים - הגיע הזמן להתפנק כמו אוליגרכים! לשם כך, הגעתי לשהייה של שני לילות במקום שאתה צריך לצבוט את עצמך מדי פעם כדי לקלוט שאתה ישן בו. Danai Beach Resort & Villas שוכן לחופה הצפוני ביותר של סיתוניה. ההגדרה "מלון" קצת עושה לו עוול, כי מדובר בפנינת בוטיק יוקרתית, שמורכבת מאוסף של סוויטות סופר-מעוצבות ומספר וילות פרטיות. רק מילה אחת יכולה לתאר את המקום הזה - וואו!
עבור סכום מכובד ביותר, תזכו לשירות ברמה הכי גבוהה שיש, ותסעדו בבוסתן מכוסה גפנים לצד נוף חלומי, כשברקע ינעימו את זמנכם כנר ופסנתרן בשלל ניגונים. יש כמובן גם מסעדת שף, בקתות פרטיות על החוף, ואפילו איש צוות שיבוא במיוחד לנקות לכם את משקפי השמש, בזמן שאתם משכשכים לכם איתם בבריכה. ברצינות. אם יש דבר אחד ש-Danai פחות מצטיין בו, זוהי איכות החוף. שלא תבינו אותי לא נכון, החוף כאן עדיין מעולה מכל בחינה שהיא, אבל בהשוואה לסאני ביץ', למשל, מדובר בחוויה "על-חופית" קצת פחות אטרקטיבית.
כמו במקרה של קסנדרה, גם בסיתוניה יש לכם את האפשרות לקפוץ לאחת העיירות הסמוכות, אם לארוחת צהריים יוונית או לבילוי לילי. אני ביקרתי בניקיטי (Nikiti), עיירת חוף קטנטנה בחלקה הצפוני של סיתוניה, חמש דקות ברכב מהמלון. אם תהיו רעבים, כדאי להתחיל עם ארוחת דגים משובחת בטברנה של מלון מרינה (Beach Road, Nikiti). משם אפשר לצאת לשיטוט קצר בטיילת רוויית הדוכנים, המסעדות והתיירים היוונים.
למי שיתחשק ערב רגוע ורומנטי, יוכל להצפין לחלק ההיסטורי של ניקיטי – Agiou Nikita. הדרך הקצרה לשם מתפתלת בין רחובות צרים, שמשובצים בבתי אבן עתיקים, ולצדם מספר מסעדות וברי יין שלווים. אני ישבתי בבר הקוקטיילים המצוין Barcarolla (רחוב Saint Nikiti 3), שם לגמתי קוקטייל יווני על בסיס אוזו וויסקי ונשנשתי כמה חטיפי דגים ופירות ים קלילים וטעימים.
יאסו סלוניקי
ליבה הפועם של מקדוניה היוונית היא העיר סלוניקי, השנייה בגודלה רק לבירה אתונה. זוהי עיר נמל גדולה עם היסטוריה עשירה, שבאה לידי ביטוי בשלל המונומנטים והפסלים שפזורים בה. בולט מכולם (ומעל כולם) הוא "המגדל הלבן", ששוכן על הטיילת ונחשב לסמלה של העיר (Thessaloniki 546 21). בין האתרים הבולטים בעיר, ראוי גם לציין את מוזיאון הארכיאולוגיה, המוזיאון לתרבות ביזנטית וגם את המוזיאון היהודי, שמציג פרקים חשובים מתולדות הקהילה היהודית המפוארת שחיה בעיר.
בזמן (הלא רב) שהספקתי להקדיש לסלוניקי, נהניתי לשוטט ברחובות שבין הטיילת המרכזית (Leoforos Nikis) לרחוב Egnatia. בין לבין, כדאי לבקר בשוק Modaiano, לשבת בו באחת האוזריות הצבעוניות ולהיכנס לאווירה עם כוסית צוננת של אוזו או ציפורו (משקה אלכוהולי נוסף ממשפחת האניס). את חווית השופינג שלכם תוכלו לרכז גם כן באזור זה, כשעל רחוב Tsimiki יחכו לכם כל מיני כל מיני H&Mים, ועוד שלל מותגים יוונים.
כיאה לעיר גדולה ותיירותית, אפשר למצוא בסלוניקי מבחר מכובד של בתי מלון מכל הסוגים והרמות. אם אתם לא מוכנים להתפשר על פחות מחמישה כוכבים במיקום הכי מרכזי בעיר, Electra Palace הוא, ללא ספק, המקום בשבילכם. המלון שוכן על כיכר אריסטוטלוס (Aristotelous) המפורסמת ומשקיף אל הים האגאי. בין אם תתארחו בו ובין אם לא, כדאי לקפוץ לארוחה איכותית או לדרינק מול השקיעה, במסעדה המצוינת שעל גג המלון.
לחובבי ההימורים ולכל מי שמעוניין לזגזג בין סלוניקי לחלקידיקי, אני יכול להמליץ על מלון Hyatt Regency, שנמצא במרחק של כ-20 דקות ממרכז סלוניקי. מדובר בסך הכל במלון מצוין (ברמת חמישה כוכבים), ששוכן קרוב מאוד לשדה התעופה, לאוטוסטרדה שמובילה לחלקידיקי וגם לקזינו המפואר של סלוניקי. המכורים לשופינג ישמחו להעביר כמה שעות במתחם הקניות הענק "קוסמוס" (Cosmos Mall Pilea 555 35) הסמוך למלון.
המנזרים המעופפים של מטאורה
זוכרים את הר אתוס הקדוש ואת ההבטחה שלי לטיול ב"מקום שהוא לא פחות ממופלא"? ובכן, אם נסיעה של כמה שעות בין הרים וכבישים מפותלים לא עושה עליכם רושם - אסור לכם לפספס את מטאורה (Meteora). מדובר בשישה מנזרים עתיקים (מאותו זרם של הנזירות בהר אתוס), הנצבים על קבוצת סלעי ענק ונשאים לגובה של כ-400 מטרים.
המחזה שנשקף מכל זווית הוא פשוט בלתי נשכח! באפשרותם לטפס רגלית לעבר אחד או יותר מהמנזרים (כשעה של טיפוס), אבל אפשר גם להסתפק בנסיעה לצד המנזרים ושילוב ביקור באחד או שניים מהם (כשני אירו לאדם). כך או כך, אני מבטיח שלא תוכלו להפסיק לצלם את הפלא של מטאורה.
ועד הפעם הבאה...
אפשר לסכם ולומר בבטחה שאזור סלוניקי וחלקידיקי מציע הכל מהכל. בראש ובראשונה, זהו יעד נהדר לחופשת בטן גב מפנקת, עם מבחר מלונות יוצאים מגדר הרגיל. החופים של חלקידיקי הם אטרקציה בפני עצמם, עם מים צלולים ושקיעות שראויות לכל הסופרלטיבים. בנוסף, אפשר לצאת לטיולים קצרים בחצאי האיים המקסימים, לקפוץ לביקור בסלוניקי שוקקת החיים, ואפילו להרחיק עד המנזרים התלויים של מטאורה. בכל שילוב שתבחרו, אתם הולכים ליהנות מהפתעה יוונית שתשאיר לכם טעם של עוד.
הכתב היה אורח של חברת טיילת טרוול – תיירות בוטיק ליוון