6.פארק אוחה ולואה (hogeveluwe)-
האם מתאים ליום גשום? לא! שעות פתיחה - בקיץ בין השעות 08:00 עד 22:00 (יולי) ועד 21:00 (אוגוסט). מרכז המבקרים נסגר בשעה 17:00. עדיף לא בשני במידה שלרוצים לראות את המוזיאון כי הוא סגור.
הגעה ומחיר - פארק אופניים לבנות. מגיעים לפארק מאחת הכניסות ובכניסה משלמים. עלה לנו לזוג עם תאומות קטנות 24 יורו שזה כניסה וחנייה. משם מחפשים שלטים למרכז מבקרים centrum.
בחירת אופניים והתארגנות – במרכז מבקרים יש בחינם המוני אופניים לבנות לבוגר עם אפשרות להושיב פעוט מאחוריו. בתשלום ניתן להשיג גם אופניים מיוחדות כמו: טנדם לזוג או אופניים עם עגלה מקדימה לילדים קטנים שעולה 10 יורו ליום (מס' האופניים המיוחדים מוגבל אז אולי כדאי לכתוב להם מראש ולהזמין). מומלץ לבקש כיסוי לגשם או שמש לאופניים עם עגלה לילדים. עוד חובה לקנות במרכז המבקרים מפה עם סימון השבילים ב-2 יורו. מומלץ לצאת לרכיבה לא בשעות החמות ולהצטייד בכובע, קרם הגנה ובבקבוקי מים שיספיקו לכמה שעות של רכיבה. כמובן שכדאי להביא גם אוכל לדרך לפיקניק מנוחה במסלול.
מסלול - אנחנו בחרנו במסלול מס' 1 שהינו מעגלי. שימו ללב שחלקו חשוף מאוד לשמש (האזור המערבי של המסלול או אם גבכם לאזור ממנו משכירים את האופניים המיוחדים אזי הוא נמצא מימינכם). אנחנו בחרנו להתחיל בצד הזה מתוך מחשבה שבהמשך כשיהיה חם יותר נהיה באזור המוצל יותר. המלצתי אם חם, לא לעשות מסלול מעגלי וליסוע רק לכיוון אחד (משמאלכם לפי התיאור קודם) עד הטירה ואז לחזור חזרה. בטירה כדאי לשבת ליד האגם ולעשות פיקניק. הנוף עצמו לא מהמם אבל עדיין נחמד והמסלולים קלים גם למי שאין ניסיון רב ברכיבה על אופניים. יש להיעזר במפה כדי להישאר על המסלול שבחרתם ולעצור לפני כול נק' סימון שהיא בדמות פטרייה אדומה עם מס' בעל 5 ספרות (מופיע בירוק במפה). אוכל - סמוך למרכז מבקרים ישנה מסעדה שאין בה הרבה אוכל אלא רק בופה שבוחרים ציפס, כריכים ועוגות. מומלץ לבחור מסעדה בעיירה סמוכה לפי המלצות Tripadvisor.
סיכום - הרכיבה הייתה מאוד מהנה והמסלול הינו קל גם לאנשים שלא רגילים לרכב על אופניים. מאוד מומלץ לעצור מידי פעם בצד הדרך לאורך המסלול ולעשות פיקניק.
7.זאנס סחאסם (Zaanse Schans)-
האם מתאים ליום גשום? חלקית. מטיילים בין הבתים ששם שפזורים במרחק הליכה קצר זה מזה. גם בביקור בתחנת רוח ישנה יציאה החוצה.
הגעה - עיירה עם ריבוי תחנות רוח ובתים עם מלאכות שונות. ממליצה לחנות בחינם בכתובת: Schoolpad 3 Zaandijk (אם מגיעים מכיוון Zaans Museum עוברים את הגשר, פנייה ראשונה ימינה ואז מיד שמאלה). כדי להגיע למתחם תחנות הרוח, יש לחצות את הגשר וזה יהיה משמאלכם.
מה לראות - במתחם ישנם בתים בהם יש מלאכות שונות. מומלץ להגיע לבית שבו מוכרים גבינות צהובות כאשר ניתן לטעום מכול סוגי הגבינות בחינם. הבית נמצא ליד אזור עם חיות שגם הוא נחמד לילדים. ממולו וליד השירותים יש בית שמראים בו איך עושים קקאו (אל תצפו ליותר מידי). לא לפספס את הבית בו ישנה הדגמה של ייצור כפכפי עץ. בכניסה אליו ישנן כפכפי עץ ענקיות שכולם מצטלמים בהן (נמצא לכיוון המוזיאון של Zaans). ניתן לקנות שם מזכרות קטנות. ישנן מס' תחנות רוח וכניסה אליהן עולה 4 יורו למבוגר ו-2 יורו לילד בוגר (קראתי שכדאי לעלות על תחנת החתול אבל וויתרנו). סה"כ טיול נחמד.
אוכל - אנחנו אכלנו בקרבת החנייה במסעדה שנקראת Groeneveld Eten שהיא מומלצת. לידה ישנה מאפייה נחמדה.
סיכום - היה נחמד לחוות את הולנד של פעם ויצאו הרבה תמונות יפות מיום הטיול הזה אך לא יותר מזה. לא הייתי במוזיאון הפתוח אבל אולי שווה לשקול אותו במקום.
8.דולפינריום (Dolfinarium)-
האם מתאים ליום גשום? מתאים חלקית. מופעים מרכזיים של כלבי ים ושל דולפינים הם באזור מקורה. מופע מרכזי של אריות ים הוא באזור פתוח. שאר המופעים הקטנים פזורים במתחם ורובם לא מקורים.
כתובת - Strandboulevard Oost 1 Harderwijk
שעות פתיחה - בחודשי הקיץ בשעות 10:00-18:00.
מחיר - כניסה במחיר של 26 יורו למבוגר ו-23.5 יורו לילדים בגילאים 3-11. חניה עולה 6 יורו לכל היום.
הגעה - לדולפינריום כדאי להגיע לקראת השעה עשר כשהוא נפתח ולחנות בכניסה אליו בתשלום (ניתן לשלם אצל הסדרנים או במדחנים). יש לקחת מפה בחינם של האטרקציות ולוח המופעים מהכניסה כולל אסימון כחול למופע הדולפינים המרכזי.
מופעים - כדאי ללכת למופעים בהתחלה כי בהמשך יש הרבה אנשים. כדאי לעמוד בתור לפני תחילת המופע על מנת לתפוס מקומות טובים. אנחנו הלכנו למופע כלבי הים בשעה 11:00. המופע הוא כ-25 דקות ונמצא באזור מקורה בתחנה מס' 2. משם המשכנו למופע הדולפינים בשעה 12:00. המופע הוא כחצי שעה ונמצא באזור מקורה בתחנה מס' 1. בכניסה למופע יש לתת את האסימון הכחול שקיבלתם בכניסה (כנראה רוצים להגביל את אנשים לראות את המופע המרכזי פעם אחת בלבד בניגוד לשאר המופעים). בסוף הלכנו למופע אריות הים ב-13:40. המופע הוא כ-15 דק' ונמצא באזור פתוח בתחנה מס' 3. ישנם מופעים נוספים פחות מרכזיים כגון: חתול ים וכרישים שניתן ללטף בתחנה מס' 7 (המופע הוא הסבר בהולנדית כך שניתן להגיע לתחנה בכול זמן), אריות ים, כלבי ים, דולפינים שנמשכים כעשר דקות בשאר התחנות וחומת זכוכית לראות את הדולפינים.
אוכל - בדולפינריום ישנם הרבה אזורי אוכל. אנחנו אכלנו סמוך לכניסה שם מצאנו שניצלים לילדים. מהדולפינריום נסענו למסעדת הנזל וגרטל כרבע שעה נסיעה.
סיכום - מחיר כניסה למשפחה במיוחד עם ילדים גדולים יצא יקר אך הילדים מאוד ייהנו מהמופעים.
מסעדת הנזל וגרטל (Hans & Grietje Pannenkoekhuis) - מסעדה במרחק 12 דק' נסיעה מהדולפינריום עם חנייה בחינם בכניסה. במסעדה יש בעיקר פנקייקים אבל הסיבה להגיע אליה היא לא בגלל האוכל (יותר נכון הקינוח) אלא בגלל הג'ימבורי לילדים שבה והעיצוב המקורי שלה. במבנה המסעדה יש שולחנות מסתובבים, שולחנות עם רגליים מציצות מהן, מגלשות, משחקים ליד השירותים ועוד הפתעות. בחוץ יש מתנפחים לגדולים ולקטנים, יש אזור עם ערמות חציר, 2 טרמפולינות ואזור שניתן בתשלום להשכיר אופניים לילדים. לסיכום חוויה לילדים ומנוחה להורים לקינוח ולקפה.
9.אטרקציות נוספות שלא היינו בהן אך שווה לשקול -
פארק שעשועים גוליאנה טורן (Julianatoren)- פארק שעשועים מאוד קרוב לרביט היל. הוא מתאים במיוחד לילדים קטנים עד גיל 10 ויש בו באזור קטן יחסית הרבה מתקנים מסוגים שונים. אנו העדפנו את האפטלינג כי הוא מיוחד יותר וגם ילדים עד גיל 4 לא משלמים בו כניסה בעוד בגוליאנה טורן הם משלמים.
פארק הקופים (apenheul) - פארק מאוד קרוב לרביט היל. קראתי שיש בו אזורים שצופים בקופים וישנם אזורים שהקופים מסתובבים בין האנשים.
המוזיאון הפתוח בארנהיים (openluchtmuseum)- מציג בתים כמו שחיו פעם בהולנד עם כול מיני הפעלות לילדים כגון: חליבת פרה מדומה, שטיפת כביסה כמו פעם, פינות ליטוף ורכבת שנוסעת במתחם. תכננו לבקר במוזיאון אך הלכנו לעיירה זאנס סחאסם במקום. אולי היה עדיף לבקר בו.
המוזיאון הפתוח באיקוויזן Enkhuizen))- נמצא צפונית לאמסטרדם ומציג בתים כמו שחיו פעם בהולנד עם כול מיני הפעלות לילדים כגון: להכין חבלים, בונים סירות מנעליים הולנדיות, מכינים עוגיות בבית הקפה, בפינת היצירה מכינים עבודה יפה ומתלבשים בלבוש הולנדי.
פארק משחקים לינהוף (linnaeushof)- פארק משחקים גדול לילדים בקרבת אמסטרדם
כפרי דייגים בוולנדם ומרקן (Volendam, Marken)- נמצאים צפונית לאמסטרדם. בוולנדם ניתן להיכנס למפעל לייצור גבינות וניתן בתשלום להצטלם בבגדים מסורתיים. יש שאומרים שהמקום מאוד מסחרי. מוולנדם ניתן להגיע ברכב או בשייט למרקן שהיא עיירה יפה שיש בה מפעל לייצור כפכפי-עץ.
שוק גבינות באלקמר (Alkmaar) בימי שישי או שוק גבינות בגאודה (Gouda) בימי חמישי - שוק גבינות שמציג איך פעם מכרו וקנו גבינות. מתחיל בשעה 10:00 איך כדאי להגיע מוקדם יותר על מנת לתפוס מקום.
חוות עיזים בפארק אמסטרדמסה בוס (Geitenboerderij Ridammerhoeve)- מקום שילדים יכולים להאכיל את העיזים. יש בפארק מסלולי אופניים ונחמד לעשות בו פיקניק רגוע.
אמסטרדם (Amsterdam)- באמסטרדם ניתן לעשות עם ילדים קטנים: שייט תעלות, לבקר במוזיאון נמו למדע, לטייל רגלית בכיכר דאם ולנוח בוונדל פארק. מה גם נראה לי ששם יש מסעדות טובות בניגוד למה שראיתי בשאר הולנד. סה"כ וויתרנו על אמסטרדם במכוון כי נראה לנו פחות מתאים לגרור ילדים קטנים לעיר גדולה.
מדורדם (madurodam) ופנורמת מסאדך (panorama-mesdag)בהאג - מדורדם זה מיני הולנד בדומה למיני ישראל ומציג מקומות שונים בהולנד בצורה מיניאטורית. פנורמת מסאדך הינו ציור קיר בגובה של 14 מטר. שמעתי שאנשים קצת התאכזבו ממדורדם וגם זה מרוחק מהרביט היל אז וויתרנו.