המרדף אחר הזהב האדום
אתם באים איתנו לקטוף דובדבנים בשבת? שאלה רותי? אני מכירה מטע סודי שכמעט אף אחד לא מכיר ופותחים אותו במיוחד בשבילי. אני רוצה לקטוף דובדבנים ולהכין ריבות לילדים..
למשמע ההצעה המפתה הזו היה קשה לסרב .. כבר הרגשתי בפי את טעמו העדין של הדובדבן העסיסי ואת המרקם החלקלק והרך של הפרי האדום הנימוח בפה ומיד החלטתי- נוסעים!
וכך מצאנו את עצמנו בשבת בבוקר , מצפינים, עם עוד 2 זוגות חברים, בדרך למטע של ג'מילה בגוש חלב שבגליל העליון. ולא רק לקטוף ולאכול הגענו, אלא גם לצלם ולתעד את יופיו של הפרי העדין והיפהפה הזה.
כשעצרנו להתרעננות בדרך גילינו שלא היינו היחידים שנסעו לקטיף דובדבנים בצפון. בדרך פגשנו המוני מטיילים ברכבים פרטיים ובאוטובוסים, כולם בדרך לרמת הגולן לקטוף את הזהב האדום .
ג'מילה , אשה מבוגרת ודוברת ערבית ומעט עברית , הגיעה במיוחד לכבודנו ופתחה לנו את השער למטע הסודי שלה שבו כ100 עצי דובדבן עמוסים לעייפה בפרי הנפלא הזה שחיכה רק לנו. קיבלנו סלסילות למלא בהן את הדובדבנים ויצאנו לדרך..
כשיכורים הסתובבנו לנו בין העצים, מצלמים וקוטפים, מצלמים וטועמים, מצלמים ומעמיסים עוד ועוד עד שהבטן כאבה לנו מרוב דובדבנים...
במטע של ג'מילה היו שני סוגי דובדבנים- האחד מתוק ובהיר הידוע גם בשמו האירוטי גודגדן (prunus ) והשני חמצמץ ואדום כיין.
| כמה עובדות מעניינות על דובדבנים |
| מדי שנה מספק השוק הישראלי כ– 4000 טון דובדבנים. |
גידול הדובדבן פרץ לתודעה מאז כיבושה של רמת הגולן , שהיא מקום אידיאלי לגידול הדובדבן אוהב הקור.
"בארץ מגדלים דובדבנים לפחות 40 שנה למטרות מסחר. כיום יש בישראל כ 200 עד 300 מגדלי דובדבנים. עצי הדובדבן משתרעים על שטח כולל של כ 3500 דונם ברחבי הארץ, מתוכם כ 700 דונם של מגדלים בודדים, רובם דרוזים באזור הצפון, והיתר של מושבים קיבוצים." מסר לי אלקנה בן ישר – לשעבר מנהל המחקר והפיתוח במשרד חקלאות מחוז צפון.
ואכן, מרבית מטעי הדובדבנים נמצאים ברמת הגולן, בגליל, בהרי ירושלים ,בואכה דרום הר חברון, לדברי אלקנה. בין המגדלים, קיבוצים ומושבים אך קיימים גם מגדלים פרטיים במגזר הדרוזי, אשר להם מטע קטן בן דונם או שניים הצמוד לבית . אולם בעוד הדרוזים בגליל ובגולן מוכרים את הדובדבנים בעצמם ופותחים את מטעיהם לקטיף עצמי, מרבית השיווק בקיבוצים ובמושבים נעשה במרוכז באמצעות בראשית.
בין המגדלים הגדולים קיבוץ עין זיון אשר לו 130 דונם דובדבנים (כ 6500 עצים).
ומושב שעל - לו 200 דונם (כ - 10,000 עצים) והם אף פותחים שעריהם לקטיף עצמי, המאפשר לישראלים לחוות במו ידיהם את חוויית הקטיף, סיפר אלקנה.
לרמת מגשימים 120 דונם של עצי דובדבן (6000 עצים)
בחודשי האביב עצי הדובדבן בגולן בשיא תפארתם. "אין צורך לסוע עד ליפן לראות פריחת דובדבן" אומר אלקנה. יש לנו פריחה יפהפייה תוצרת הארץ.
לדבריו, "ללא ספק הקושי העיקרי בגידול דובדבנים הוא חיפוש ידיים עובדות שיעסקו בקטיף שנמשך בין חודש לחודשיים, שכן הגידול עצמו אינו דורש השקעה מיוחדת: אין צורך לרסס מפני מזיקים או להשקות באופן מיוחד". מרבית הדובדבנים בארץ משווקים בשוק המקומי , שכן השוק האירופאי מוצף בסחורה מקומית. ואירופה היא יצרנית גדולה של דובדבן.
עונת הדובדבנים מתחילה על פי רוב באביב, בתחילת מאי, באזורים הנמוכים, בגליל העליון ונמשכת עד סוף יוני, באזורים הגבוהים יותר בגליל וברמת הגולן. הם נמכרים עד סוף יולי – תחילת אוגוסט
אולם לא רק בגליל וברמת הגולן עוסקים בגידול דובדבנים. בקיבוץ רמת רחל הסמוך לירושלים קיימת מסורת של קטיף עצמי מדי שנה ואני כירושלמית שמתי פעמי לשם, לחלוק את חווית הקטיף עם משפחות מהסביבה שהגיעו ליהנות מהפרי הנפלא הזה.
המטע של קיבוץ רמת רחל היה בעבר אחד הגדולים בארץ, והשתרע על קרוב ל 200 דונם מטע מניב, טרם שינתה הקרקע יעודה לטובת שכונו מגורים.
"כיום משתרע המטע על כ 90 דונם המניב כ 90 טון דובדבנים בשנה, מחציתם גידול אורגני המשווק לחנויות טבע" לדבריו של עומר קרייזל מנהל המטע. "לקראת הקטיף אנו מגייסים ידיים עובדות מעבר לעובדים הקבועים שעובדים בין היתר בני נוער וצעירים מירושלים. את השיווק עושים באמצעות משווק גדול שמעביר את הסחורה לחנויות.
הקטיף העצמי החל השנה בסוף מאי ונמשך כחמישה שבועות. כשהגעתי למקום, בשעות אחר הצהרים , גיליתי שכבר 3000 איש ביקרו שם לפני וכמעט חיסלו את כל הפרי במטע. אולם לילדים שהיו שם לא היה כלל אכפת. הם קטפו ואכלו מכל הבא ליד טיפסו על העצים הוכתמו בעסיס הפרי ונהנו מכל רגע במטע.
כששבתי לביתי התבוננתי בתמונות שצילמתי. כצלמת טבע האוהבת אסתטיקה ויופי, מצאתי את עצמי מחפשת אחר הדובדבן המושלם ונטול הפגמים. אולם מהר מאד גיליתי שהמשימה איננה פשוטה כלל ועיקר. הפירות שנראו לעיתים מושלמים ויפים על העץ התגלו בעדשת המאקרו כבעלי פגמים כאלו או אחרים שבעין רגילה לא תמיד קל להבחין בהם. אבל אז חשבתי לעצמי שהדובדבנים גם הם קצת כמונו בני האדם, אינם מושלמים ,אך לעיתים הפגמים הקטנים אינם פוגעים בהכרח ביופיים בקסמם או בכח המשיכה שלהם. אז למה אתם מחכים? יש עוד הרבה דובדבנים והקטיף בעיצומו.
אורטל צבר - צלמת טבע וסביבה . מוזמנים לבקר באתר שלי- צילום כדרך הטבע.