Ireland יש הרבה הילה, מיתוסים ואגדות על אירלנד, יש הרבה מוזיקה טובה, שמחת חיים, מקלחת-גשם ובירה.
שלושה שבועות יועדו כדי להרגיש את האנשים, להתחבר לאווירה, לטעום את הבירות, לטייל להתפעם ולקנות קצת.
אירלנד- יש המון מה לראות ומעט זמן (שלושה שבועות זה רק נשמע הרבה, אבל היי, רק בקילרני אפשר להיות שבוע...)
לאחר התייעצות עם משפחה שגרה באירלנד החלטנו ששלושה שבועות יתחלקו ל: שבוע צפון+דבלין, 3 ימי wicklow way (שזה טרק מדהים בדבלין), ושבוע וחצי ברכב במסלול מעגלי שיקיף את דרום ומערב האי.
אז השארנו את הטעם הרע של מועדי א' מאחורינו והחלטנו לצאת למסע התרעננות! (לפני מועדי ב' המקוללים!)- כן אנחנו זוג (נשוי) סטודנטים.
אז נחתנו בדבלין, בקונקשן של אייר-פרנס (בפריז) ולקחנו ישר את האוטובוס לבלפסט. (יש אותו כל שעה בדיוק 24 שעות ביממה ואפשר למצוא אותו בקלות מחוץ לשדה התעופה).
אחרי שעתיים בערך הגענו (עמוק בלילה) למרכז בלפסט (מדהימה!) וצעדנו 5 דקות למלון שאותו הזמנו מראש- טרבלוג'. מלון סבבה במחירים עממיים (על כך בהמשך "לינה").
בלפסט היא בירת הצפון, עיר אירופאית מדהימה, שקטה ולא יותר מדי יקרה. צפון אירלנד שייך לאנגליה ולכן המטבע פה הוא פאונד ולא אירו!
החלטנו לעשות את הצפון נקודתית בתחבורה ציבורית ולא להגיע לפה עם האוטו כי הצפון פחות אטרקטיבי משאר האי.
בלפסט מלאה בהיסטוריה של מלחמות וציורי קיר- אותם אפשר לראות ע"י סיור במוניות השחורות. אפשר גם לקנות כרטיס לאוטובוס תיירים פה לשלושה ימים במחי
ביקרנו במוזיאון הטיטניק החדש (בוקינג מראש, הנחה לסטונדטים) מוזיאון מושקע בטירוף (בבלפסט נבנתה הטיטניק), מומלץ רק לשולטים היטב באנגלית ועושה חשק עז לראות אח"כ את הסרט (אז השכילו להביאו איתכם בטאבלט...).
מבלפסט יצאנו גם לטיול יומי לgiant causeway בעלות גבוהה של 25 פאונד לאדם, שימו לב שבלשכת התיירים בבלפסט (welcome) אפשר להשיג את הטיול במחיר אטרקטיבי יותר ע"ב מקום פנוי- 18 פאונד.
חוץ מזה אין עוד הרבה מה לעשות בבלפסט, על אף שהיא אכן מדהימה ופשוט כיף ללכת פה לעת ערב במיזוג הטבעי ולעבוד בין הפאבים הקסומים.
דבלין
אוטובוס חזור ביום שישי היישר למפעל של גינס (לא צריך בוקינג לפני, הנחות לסטודנטים, מקום להשאיר חפצים) הסיור עצמו הוא אישי ללא מדריך, חביב מאוד, מומלץ לחובבי גינס בפרט ובירה בכלל. הסיור מסתיים בפאב גבוה באוויר מתפאר בנוף של 360 מעלות על דבלין (ראיתי נופים יפים יותר) וכמובן פינט גינס קר. חשוב להבהיר שזה לא מפעל יצור אלא מרכז מבקרים, מי שלא שש אליי גינס, יכול למצוא במרחק 5 דק מפעלים של וויסקי או בירה אטרקטיביים יותר שכוללים סיור אמיתי בהכנת הבירה. אבל, (ביג אבל) מי שכן אוהב את המרירות האירית (שבחלוף הזמן הופכת מתוקה) ומי שכן מבין שגינס היא כרטיס הכניסה לשיחה קולחת בפאבים, יהנה מאוד אפילו מפינת הפרסומות והמזכרות במרכז המבקרים.
לא אפרט הרבה מדי על האיזור האדיר שנקרא טמפל-בר, ועל הפאבים המפורסמים בעולם שנמצאים בו. איזור שוקק וחברותי, מפוצץ בפאבים מסורתיים, חלקם שקטים, חלקם רועשים לצעירים ומבוגרים. רק על פאב אחד אמליץ כאן- לדעתי הפאב היפה והמושקע באירלנד- אוליבר. נא לעלות בו לקומה שנייה ולהתענג על הופעות חיות שקטות ומוזיקה אירית במיטב הכינורות. אבל... כל הפאבים פה טובים מאוד ובאמת- כל אחד מוצא את מה שהוא מחפש. מחיר הבירה פה אגב- 5 אירו לפינט.
הווצס (או איך שלא הוגים את זה)
למי שיש יום פנוי בדבלין, יש עיירת דייג נפלאה ממזרח לדבלין שנקראת HOWTH (משו כזה) לוקחים את הדראפט (שם של רכבת חשמלית כזו, שיש לה המון תחנות בדבלין- רק לשאול אנשים)משלמים 2.5 יורו ונוסעים 20 דקות לנקודה הכי מזרחית בדבלין. יש שם מזח יפהפה ומסלול מקסים שמטפס אט אט מהמזח אל הפסגה (יש שם מבחר מסלולים לפי הזמן המוקצב) המסלול ייקח בין 3-5 שעות. יש שם מסעדות של מאכלי ים, ציוד דיג, ודוכני גלידה למיניהם. מקום חמוד מאוד לחצי יו
התחלו את הטרק המרהיב בפארק ענק ויפה שעושה חשק לפתוח אוהל ולישון בו. לא אפרט כאן על הוויקלו יותר מדי- רק אציין שהנופים בו מקסימים, אך יכולים להתהפך במהירות לסערת גשם-רוח רצינית, ולכן כדאי לבוא ערוכים לתוכנית ב'. הוויקלו מסומם באיש צהוב קטן כל כמה דקות ולכן מקל מאוד על ההתמצאות, עם זאת- יש עוד כמה וכמה מסלולים שגם הם (באופן לא משכיל בכלל) מסומנים באותו איש צהוב. ולכן חובה להשתמש במפה ומצפן. על אף ששום טעות בדרך לא תוביל אתכם ליער שחור ומסוכן, אחרי הכל- זהו פארק לאומי, אמנם עצום, אבל עדיין שמורה עם פקחים והכל. שימו לב שבטרק אתם ישנים בגסטהאוסים (יקרים! 55 יורו לזוג) או זורקים איזה אוהל במקום שאינו על הציר, עדיף בחורשה נחמדה (בגשם זלעפות!). אסור לישון באירלנד סתם במקומות ציבוריים אלא רק במקומות המוכרזים (והגובים כסף) אבל... כך זה גם בישראל... ובכל מקרה- האנשים פה כלכך טובים שאין שום בעיה לבקש ללון במדשאה הצמודה לאחד הבתים שאתם עוברים בהם...
ביום השלישי תפס אותנו גשם מטורף וחתכנו בטרמפ איכותיי היישר לדבלין. (כן, תופסים פה טרמפים בכיף, בעיקר ממקומות נידחים).
דבלין דבלין... יש עוד מלא אטרקציות שפשוט צריך לתת להם לשאוב אותך... ריברדנס מופע מדהים לחובבי הז'אנר וגם לאלה שלא (בוקניג מראש, הנחות און ליין), פאבים, פסטיבלים, ביליארד, המון פארקים רחבי ידיים ומה בעצם לא? ייאלה, לדבלין עוד נחזור לני הטיסה , קדימה ליורוכאר. אחרי התייעצות קלה וחבירה לזוג נוסף שכרו פורד מונאו 2000, הילוכים דיזל. הרכב המושלם להרבה תיקים ואוהבי הילוכים. (חשוב מאוד- הנסיעה בצד שמאל, כלומר הגה בימין, כלומר היליכים ביד שמאל... + כבישים צרים בטירוף והרי לכם מתכון להנאת נסיעה מושלמת!).
מכאן באמת שלא אפרט.
רק בקצרה על השבוע וחצי המדהימים האלה- דקירה של נקודות כלליות, לפי סדר כרונולוגי.
המוטיב פשוט- נוסעים למקומות מומלצים, בדרך נותנים לרגש לסחוף אותך, ומה שכתוב בספר כל כך נכון- המקומות הכי יפים הם דווקא אלו שהגעת אליהם בטעות.
בכל מקום נכנסים ללשכת התיירים (טוריסט אינפורמיישן) ושם פשוט סוגרים לך את הטיול, באמת, מפות בחינם, חיוכים בחינם, הבנות שם כל כך רוצות שהטיול שלך יצליח ויש להם תשובה לכל שאלה מונפצת ככל שתהא. ("את יודעת מתי תחרות הסוסים מגיעה לדינגל"? --"כן וודאי, הנה מפה של כל תחרויות הסוסים, הנה טלפונים של המפעילים, ואני כבר רושמת אותך לתחרות, לאיזו רצית?...")
המסלול יורד דרומה מדבלין, מקיף מערבה את כל האי עד ליישור קו עם דבלין וחוזר. סה"כ 13 ימים.
- waterford, tramore- מקום מקסים, עשינו שם שבת בB&B שהיה ממש על הים (50 יורו), היינו שם בקרקס ענק ובלונה פארק לא רע בכלל.
- killarney- אחד המקומות האטריקטיביים לדעתי, יש שם הכל. פסטיבלים, טיול אופניים אדיר (מול הטוריסט אינפורמיישן שוכרים אופניים, ועושים בוקינג שאוסף אותכם ואת האופניים לסירה קטנה ושיט של שעתיים ומשם ממשיכים באופניים 25 ק"מ חזור).
- ring of kerry- נופים, נופים, טרקים יומיים, אופציה לאי שעוברים אליו ב"פרי" (מין אוניה קטנה שעולים עליה עם האוטו במחיר סמלי של 6 יורו לרכב).
- tralee- עיירה מקסימה מלאה דוכנים זולים, יש פה חנות PENNY ענקית וזולה בטירוף. חנות בגדים שמעוצבת ומרגישה כמו איקאה (ממש זול, ואתה קונה המון)..
- ring of dingle- נופים נופים נופים, סוסים, דייג, קירו טיפוס, פארקים משגעים.
- cliff of moher- אחד הנופים הקסומים באירלנד, באמת ללא מילים. לא להגיע אם אין ראות מושלמת. ולא לשלם בכניסה- הכסף זה סתם למוזיאון המיותר.
- galway- מן עיירת סטונדים יקרה בטירוף, הכי טוב להתרחק קצת מהמרכז ע"ב החוף ולישון במחירים סבירים יותר.
- konamera- מין איזור מדהים אחד גדול מערבית לגולווי, מלא מדשאות, גולף, אופציות לסוסים, חופים יפהפהיים, וכל מה שיש לאירלנד להציע.
חזרה לדבלין, שוב לטרבלוג' הפעם לאחד אחר בסידרה. קצת שופינג (שוב "פני" רשת מטורפת), קצת סרטים (קולנוע לא רע בכלל) קצת אופניים בעיר (מחזירים כל חצי שעה ומשלמים 2 יורו לשלושה ימים).
אחח, איזה נחת.
פריז
קונקשיין בפריז יש לו פה 9 שעות, בכוונה, נתפור יום כיף באייפל.
פתאום הדשא לא כל כך ירוק, האנשים לא כל כך נחמדים, המטרו מחניק ומעיב על העיר היפה שבחוץ. אבל... לא כל העולם זה אירלנד כן?
קרפ צרפתי (אמיתי, סוף סוף) בשער הניצחון וחזרה הביתה, לקריות לחום הנורא. אחח אירלנד, ההיית או חלמתי חלום?!.
קצת טיפים:
- כבישים- יש כמה וכמה כבישי אגרה בד"כ מסומנים בN ואז מספר במפה, זה לא מחייב אבל שלא יפתיע אתכם- עלות השימוש יורו וחצי. שאר הדרכים קשות מאוד וצריך להתנהג כמו אירי טוב ולתת לכולם זכות קדימה תמיד. שימו לב- הבהוב מרכב מלפנים משמעותו "אני נותן לך לעבור" ולא כמו בישראל "תיזהר". הכי חושב לנסוע לאט ובטוח ולעשות ביטוח השתתפות עצמית לרכב. (שבכל מקרה לא לשלם יותר מ100 יורו).
- אינטרנט-אין באירלנד וויפיי בחינם! בשום מקום. פרט ל: סטרבקס!, ופאבים. ובאופן מגמתי- כולם נעולים ולכן צריך לבקש קוד. עד מהרה הטיול בבעיר הופך להיות בין סטרבקס לסטרבקס, ומאוחר יותר בין בפאב. (או פשוט לקנות סים מקומי).
- קניות- בניגוד לדעה הרווחת אירלנד לא מאוד יקרה, היא בהרבה מקומות בדיוק במחירים של הארץ. החל ממלונות דרך תחבורה ואוכל. אלא- שפה יש יציאות טובות וצריך לתפוס אותם. כמו כן- בהרבה מדריכים כתוב שאסור או לא נהוג להתמקח. וכך גם אני נהגתי, עד שהתחיל לכאוב לי בכיס ואז הישראליות התחילה לבעור בי, וכמובן שגם כאן המיקוח עובד נהדר וחוסך מאות שקלית. (קחו 8 לילות בB&B שעולים 60 יורו לזוג, תורידו אחרי מיקוח שמוותר על בשר בארוחת הבוקר (אנחנו אוכלים כשר) והרי לכם הנחה של 15-10 יורו ללילה. חסכון של 600 שקל...).
- לינה- שינה בB&B תעלה בין 40-70 יורו לזוג. המיקוח עובד, גם מילת הקסם "קונטיננטל ברקפסט" תוריד במחיר (כלומר ארוחת בוקר ללא בייקון וביצים, למעשה כוללת דגנים, מיצים, לחם חמאה וריבות, פירות ואולי גם יוגורט). בהמשך הטיול ישנו כמה חברים ביחד בחדר שהוריד את המחיר כמובן הרבה יותר, לעיתים שילמנו 60 יורו לחדר של ארבעה. אופציות נוספות ללינה הם הוסטלים- שבד"כ התנאים בהם פחות טובים אך יש מטבח, ומדיח, וארוחת בוקר בהכנה עצמית ומחיר זול הרבה יותר 15 יורו לאחד בערך. (להתמקח!). אפשר גם ללון בקמפינג עם האוהל, התשלום שם יעלה בערך 10 יורו לאדם, שזה די מצחיק (כמובן שעדיף הוסטל!) אבל במקומות יפים ואם לא צפוי לילה סוער- זה משתלם. בקמפינגים תמיד יש מקלחות, מקום לעושת כלים, כביסה, שירותים, וכד'. שימו לב לפעמים שווה להחנות את הרכב בחנייה סמוכה ולא בפנים כדי לא לשלם עליו.
- אוכל- זה סעיף למקפידים על כשרות- לכל השאר כמובן אין בעיה. באמת שלא צריך להביא כלום. רק גזיה. בדבלין או בכל מקום אחר אפשר לקנות בלון גז, ושמן. עשינו ארוחות גורמה כל בוקר של ביצים, שקשוקות, סלטים ובגטים. לצהריים- מגוון פסטות ואורז, מי שמקפיד מאוד יש בדבלין חנות עם מוצרים כשרים ואפשר ללמוד מהם ולחפש אותם בכל אירלנד. התבססנו בעיקר על בגטים, ירקות ופירות, גבינות וביצים. וכמובן! כל סוגי הדגנים למניהם, שממש ממש זולים כאן. בין פאונד לשני יורו.
זהו. היה מדהים, ונתגעגע מאוד,
ו... איך אומרים האירים?
enjoy yorself!
אילון.