מסכמת כאן תכנית טיול של 7 ימים מלאים בדרום איסלנד.
השארנו בני זוג וילדים קטנים ונסענו יחד – שתי חברות. תאורטית, אפשר להקיף את איסלנד ב7 ימים. אבל אז רוב היום מוקדש לנסיעה, כמעט ללא עצירות, ואין זמן לטיולי יום. בחרנו לטייל בנחת ולהתמקד בדרום המדינה. יצאנו כל יום ב10:00 אחרי קפה וארוחת בוקר, וסיימנו לקראת 20:00. המטרה היתה לראות כמה שיותר אבל בכיף ובלי לחץ.
עלויות: כ 6000 שח לכל אחת ל-7 ימי טיול מלאים. כולל רכב, דלק, מלונות, ארוחות, אטרקציות כמפורט למטה. לא כולל טיסות.
אוכל: חלק מהזמן בישלנו לעצמנו ארוחת ערב, וחלק מהזמן אכלנו במסעדות. לבוקר ולצהריים קנינו לחם וירקות והכנו כריכים. המחירים בסופר דומים למחירים בארץ.
מה עשינו?
יום 0:
הגעה לקראת חצות ולינה בקרבת שדה התעופה, ב Keflavik.
יום 1:
נסיעה לאורך כביש 1 עד ל Vik, לינה בקרבת Vik. אטקרציות בדרך: מפל Seljalandsfoss (זה המפל שניתן ללכת מאחוריו) והמפל הצמוד אליו - Gljúfrabúi. מפל Skogafoss כולל עליה לראש המפל. מראש המפל ניתן להמשיך וללכת חלק מ Fimmvörðuháls trail הלוך-חזור (אנחנו הלכנו רק חלק קטן). הצטיידות בסופרמרקט ב Vik ולינה במלון באיזור Vik. למלון היתה בריכה גיאוטרמית מגניבה, אבל זה היתרון היחיד שלו. הוא היה מלא בקבוצות מאורגנות שלא הפריעו לנו, אבל המקום הרגיש לא אישי. יותר נהנתי ללון במקומות האחרים, שהיו בתי הארחה קטנים ולא מלון.
זה היום היחיד שהייתי משנה בדיעבד. כי המפלים מאוד מתויירים, וזה נחמד אבל לא ממש מעניין (אותי) לראות מפלים. לא בשביל זה נסעתי עד איסלנד. לא יודעת מה הייתי עושה במקום. אולי שייט לאיי westman, שבסוף לא הספקנו. אולי את Reykjadalur Hot Spring Thermal River שזה מסלול הליכה 3 ק"מ כיוון לאורך נהר, בסוף הדרך ניתן להתרחץ. גם אותו לא הספקנו.
יום 2:
נסיעה לפארק Skaftafell. בפארק יש מסלול הליכה קצר למפל Svartifoss (נחמד, אבל כמה מפלים אפשר לראות?) ואז ניתן להמשיך לתצפית על קרחון. המסלול כולל התצפית הוא 7 ק"מ. ניתן גם לעשות מסלול ארוך יותר של 17 ק"מ, ואז מגיעים לתצפיות נוספות על הקרחון. המסלול לקח לנו כ4 שעות, כולל עצירה של כמעט שעה בתצפית. לינה ב Hali. מקום נחמד אבל יקר מאוד. בחרתי ב Hali כי זה הכי קרוב ללגונת הקרחונים. בדיעבד הייתי ממשיכה עוד קצת לכיוון Hofn, ובוחרת מקום זול יותר. הדרך כל כך יפה שזמן הנסיעה (עוד 10-20 דקות לכל כיוון) הוא ממש לא משמעותי.
יום 3:
פתחנו את הבוקר בשייט בסירת זודיאק ב Breiðárlón lagoon. יש שתי לגונות עם קרחונים. בחרנו לשוט בקטנה יותר והמפורסמת פחות. הזמנו את השיט ערב מראש. היה מעונן ואפילו קצת גשום, אבל זה ממש לא הפריע לנו. לא ניסינו את השיט בלגונה השניה, אבל אמרו לנו שהשייט בזו יפה יותר (וכך אישר גם המדריך בסירה שלנו) וגם זול במקצת מהלגונה השניה. היה שקט, 10:30 בבוקר והיינו הסירה היחידה במים.
משם המשכנו לסיור בעקבות פאפינים. את הסיור הזמנו ערב מראש מכאן:
אני לא חובבת ציפורים גדולה, ועדיין יצאתי נפעמת. הצוקים, המיקום, הנוף, הפאפינים. ההדרכה. נסענו על עגלה רתומה לטרקטור, ואז טיפסנו על דיונת חול שחור והלכנו לאורך מצוק. הפאפינים היו רק הבונוס.
משם נסענו שעה ל Hofn לאכול לובסטרים (ושעה חזרה). זה נשמע כמו נסיעה ארוכה עבור ארוחת ערב, אבל הדרך כל כך יפה ומיוחדת - קרחונים זולגים מכל פינה, שהייתי מוכנה לנסוע גם כפול מזה.
סיימנו את הערב ב Hot tubs ב Hoffell. נסגר ב 21:00 והגענו ממש 20 דקות לפני הסגירה. חוויה מאוד מרגיעה לשבת באמבטיית מים חמים בנוף מהמם, ולעכל את ארוחת הערב. חזרנו ללילה נוסף ב Hali.
יום 4:
עברנו כבר 4 פעמים ליד לגונת הקרחונים וחוף הים הצמוד, עצרנו כמה פעמים אבל לא היו קרחונים (icebergs) ליד המים. הבוקר היו!! אז עצרנו לצלם. ומשם התחלנו לחזור מערבה על כביש 1, חמש שעות נסיעה לאיזור Selfoss. בדרך עצרנו בכמה מהאתרים שלא הספקנו בהלוך:
Dverghamrar - "elf cliffs" - מסלול קצרצר (עשר דקות) של אבני בזלת בצורת משושים. יפה, נחמד, מתאים לעצירת התרעננות אבל לא להתרגש אם לא מספיקים.
Fjadrargljufur canyon- ג'סטין ביבר צילם שם קליפ ופרסם את המקום. מסלול של כחצי שעה, קניון קטן. נחמד.
Reynisfjara Black Sand Beach - חוף שצמוד ל Vik. מאוד מפורסם, שוב תצורות משושים. אסור להתקרב למים כי יש sneak waves שמגיעים פתאום משום מקום, כבר טבעו ככה תיירים. כאן פגשנו את האוטובוסים והקבוצות המאורגנות (אלו שהיו גם במפלים ביום הראשון). לי זה הרס את החוויה. לחברה שלי זה לא הפריע. כך שדעותינו על המקום חלוקות. יש גם מצוק ליד עם פאפינים, אבל הוא נפתח רק כשמסתיימת עונת הקינון שלהם, כדי לא להפריע לגוזלים. אנחנו בכל מקרה כבר ראינו פאפינים ביום הקודם, אז ויתרנו. מכאן נסענו לצימר ליד Selfoss.
יום 5:
נסענו באוטובוס במשך כ-3 שעות (עם עצירות) לשמורת Landmannalaugar. לא ניתן להגיע ברכב פרטי, רק ברכב 4X4 או באוטובוס. האוטובוס יוצא מריקיוויק (עיר הבירה), אנחנו עלינו עליו ב Selfoss ב 8:15. כרטיסים קנינו און ליין ערב לפני. יש כמה חברות שמוציאות אוטובוסים:
Thule Travel, Sterna, Reykjavik Excursions, Trex. המחיר זהה, רק השעות קצת שונות. בחרנו ב Sterna כי האוטובוס שלהם חוזר מהשמורה ב 18:00 ולא ב 17:00 כמו השאר. בדיעבד האוטובוס של Thule נראה טוב יותר, ואנחנו לא היינו זקוקות לשעה הנוספת הזו, כי הרוח היתה מקפיאה ולא רצינו להכנס לבריכות הגיאוטרמיות שליד מרכז המבקרים של השמורה.
בשעה 11:15 הגענו לשמורה, קנינו מפה מהפקחים (9 ₪) ויצאנו למסלול שעולה, ואז מקיף את הר Brennisteinsalda . המסלול: אדום, לבן, עליה לפסגה בירוק, ואז ירידה לאדום שאיתו אפשר גם לחזור, אבל אנחנו עברנו ללבן וחזרנו דרך שדה של לבה ולאורך נהר. מסלול מגוון מאד, צבעוני מאוד. 6 ק"מ לא קשה יותר מיום הליכה במכתש רמון. ראיתי תמונות מראש אבל חשבתי שזה בטח צלמים מקצועיים. ובכן לא. עכשו הטלפון שלי מלא בתמונות מרהיבות.
היתה רוח כל הדרך. לא היה קר, אבל הרוח היתה קרה. צריך להגיע מוכנים עם מעילי רוח, מכנסיים טרמיות מתחת לדגמ"ח, או מכנסי טיולים עבות, או דגמ"ח ועליו מכנסיים נגד גשם (זה היה הפתרון המאולתר שלי). צריך צעיף, כפפות, כובע צמר. ואוכל!! הליכה ברוח מרעיבה ולא מוכרים שם אוכל!! אמור היה להיות קפה ומרקים, אבל הרכב עם האוכל שהיה אמור לעבור שם לא הגיע(?!?), אז לא היה.
השמורה מתויירת, עבורנו זה היה בדיוק במידה הנכונה. אין אוטובוסים וקבוצות גדולות, אבל יש מטיילים על השבילים כך שהרגשנו בטוחות ומכוסות למקרה חירום.
יום 6:
הייתי מאוד מודאגת מהיום הזה, שתוכנן למעגל הזהב. אחרי כל הדברים המדהימים שראינו, וכל הימים שבהם היינו בטבע לבד, או כמעט לבד, לא התחשק לי חזור לראות מפלים, להצטופף בגייזר מלא תיירים, או לתמרן במגרש חניה עמוס באוטובוסים. אבל בעזרתו האדיבה של סוון, המארח בצימר בו ישנו, התחלנו את המסלול בנקודה ממש לא עמוסה, והגענו לאתרים העמוסים בסוף היום, הרבה אחרי שהאוטובוסים עזבו.
המסלול:
התחלנו ב stong שם צולמה סצינה ממשחקי הכס, וב replica ליד, שזה מוזיאון קטן שמראה בית איסלנדי מימי עבר - turf house. משם שבנו על עקבותינו דרך Arnes, ועצרנו במרכז המבקרים לסרט ותצוגה חינמית בנושא הנהר. משם ל Hrunalaug Hot Spring. זה המקום היחיד בטיול בו נדרשנו לשלם במזומן - 500 קרונות. מאחר ולא החלפנו כסף איסלנדי, שילמנו בדולרים (10 דולרים, שזה יותר מ500 קרונות, אבל האישה שגבתה את הכסף היתה מאוד נחמדה. הבריכה שייכת לסבא רבה שלה. פרגנו לה בלב שלם). מדובר במעיין עם חדר הלבשה קטנטן, בלב גבעות ירוקות. אין מקום ליותר משני אנשים במים בו זמנית, אבל היינו שם לגמרי לבד. משם נסענו ל secret lagoon, שם כן פגשנו קבוצות מאורגנות. בתור חובבות מעיינות, לא יכולתי לוותר, בעוד חברתי הודיעה שכבר נמאס לה ונשארה בחוץ (ונהנתה בכל זאת, מהנוף והאווירה). משם נסענו חמש דקות ל Farmers Bistro. זו חוות גידול הפטריות היחידה באיסלנד, הם מחזיקים ב 70% מהשוק המקומי. יש להם בופה לארוחת צהריים של מרק פטריות, לחמים וכמה ממרחים. אכול ככל יכולתך. מאוד משביע, ולא יקר מאוד במונחים איסלנדים (כ 60 שח לאדם). משם נסענו למפלי gullfoss, כי מפל מפורסם וזה. חברתי התרשמה (היא לא היתה במפלי ניאגרה). אני כבר כתבתי לכם מה דעתי על מפלים. משם לפארק הגייזרים. איכשהו זה התפספס לי בתחקיר שעשיתי - כל הגייזרים נמצאים באותו הפארק, במרחק של חצי דקה הליכה אחד מהשני. יש גייזר אחד שמתפרץ לעיתים קרובות, וכולם מתגודדים סביבו עם מצלמות שלופות. הגענו לשם ב-18:00 והיה ממש לא עמוס. את היום סיימנו עם גלידה תוצרת בית תוצרת בית, ב Efstidalur. יש במקום גם מסעדה, והם סוגרים רק ב 22:00 כך שהיה זמן.
יום 7:
אחרי שישה ימי טיול, היינו סקרניות יותר לגבי איסלנד והעם האיסלנדי. ולמרות שהמארחים במקומות השונים בהם ישנו סיפקו חלק מהסקרנות, עדיין הרגשנו שחסר לנו מוזיאון.
פתחנו את הבוקר עם פארק thingvellir. כמו שכתבו כאן לפניי, הפארק לא מאוד מרשים (במיוחד אחרי כל מה שראינו). אבל. וזה אבל גדול. יש מרכז מבקרים חדש, עם הסברים על חשיבות המקום. התצוגה חדשנית, מוגשית בצורה מעניינת, גם לילדים וגם למבוגרים. הופתענו שהפארק עמוס במבקרים (ושוב קבוצות ואוטובוסים), אבל מרכז המבקרים היה שומם, ובילינו לבד(!!) במשך כמעט שעה(!!) בתצוגה. משם נסענו בדרך נופית – 435 – לריקיוויק. זו לא הדרך הקצרה ביותר אבל אמרו לנו שהיא היפה ביותר. נסענו היישר למוזיאון הלאומי בריקיוויק. אני מיציתי תוך כ 45 דקות, והלכתי לשתות קפה (עם רי-פיל חינם) בקפיטריה. חברתי לעומת זאת בילתה שם כשעה וחצי ונהנתה מאוד. אם צריך לבחור רק אחד משניהם - הייתי בוחרת במרכז המבקרים בפארק כי התצוגה יותר חדשנית.
נותרו כמה שעות עד הטיסה שלי (חברתי טסה לפני), והחלטתי ללכת לבריכת שחיה מקומית בקפלוויק. בחרתי בזו שהכי קרובה לשדה התעופה. היו בה בריכות תרמיות, בריכה חיצונית מחוממת, שתי בריכות פנימיות ועוד בריכת ילדים פנימית, ומגלשה חיצונית (ללא תור). מצופים ילדים מקבלים במקום, ומי שמגיע בלי מגבת יכול להשכיר. ההתנהלות שונה מבריכה בארץ, והיה נעים לשחות בבריכה חיצונית מחוממת כאשר בחוץ 10 מעלות, ואז לרבוץ בבריכות הטרמיות (ג'קוזי).
לסיכום - אני שמחה מאוד שבחרנו בטיול רגוע ושהתרכזנו באיזור אחד. גם אם היו לי עוד 2-3 ימים הייתי נשארת באותו האיזור, כי יש דברים שלא הספקנו:
פארק thorsmork (נסיעה באוטובוס בשטח למסלולי טיול), שייט במעבורת לאיי westman, העמק המעשן (הזכרתי ביום 1), מכתשי לאקי, האיזור שמצפון לריקיוויק, חצי האי הדרומי ליד קפלוויק, ועוד כמה מוזיאונים כמו מוזיאון הליוויתנים (ריקוויק) ומוזיאון הויקינגים (קפלוויק).
כל הימים היו מוצלחים מאוד, מגוונים ושונים אחד מהשני. הכי אהבתי את הביקור בשמורת Landmannalaugar (יום 5), וגם את השהות והסיורים באיזור לגונת הקרחונים (ימים 2-3). יום הנסיעה מלגונת הקרחונים חזרה לאיזור Selfoss היה נעים ולא מעיק כמו שחששתי (יום 4), מעגל הזהב היה יפה ומעניין ופחות מתוייר משחששתי (יום 6) והסיום במרכז המבקרים של Thingvellir ובמוזיאיון (יום 7) היה בדיוק מה שהיינו צריכות.
לינות -
ישנו לילה אחד בקפלוויק, לילה אחד ליד ויק (כתבתי למעלה את המלצתי בעניין). עד כאן סטנדרטי. אבל אז ישנו 2 לילות ב hali. שזה כמעט אף אחד לא עושה. כולם ישנים לילה בלבד. זה היה מאוד מוצלח כי נתן לנו שהות ארוכה ורגועה באיזור הקרחונים. לסיום ישנו 3 לילות באיזור selfoss. למרות שמאוד אהבנו את בית הארחה, בדיעבד הייתי ישנה ליד hella ולא ליד selfoss, כי זה יותר קרוב לשתי השמורות (Landmannalaugar ו Thormsok), וגם קרוב יותר לאיי ווסטמן. הסיבה שעשינו רק שמורה אחת זה שלא רצינו עוד יום לחוץ של קימה מוקדמת ואוטובוס במשך שעות (ל Thorsmok) או לחץ להגיע לספינה (לאיי ווסטמן). לינה ב hella הייתה אולי קצת מקילה על העניין.
בחירת לינה - מאוד נהנתי לישון במקומות קטנים, שזה כל הלינות שלנו חוץ מלילה אחד במלון ב Vik. מדובר במקומות עם 4-9 חדרי אירוח, מי שמנהל או בעל המקום הוא איסלנדי. יש מטבח מאובזר ולפעמים השירותים משותפים (לא מפריע). כדאי לחפש מקום שיש בו בריכה טרמית! יש הרבה כאלו. לינה של 2-3 לילות באותו המקום מאפשרת להתיידד עם בעלי המקום, ולפתח קשרים מעניינים. אני לא מציינת את שמות המקומות, כי הכל נמצא בבוקינג וזה עניין של זמינות. בכלל, בדברים האלו אני מעדיפה את בוקינג או אייר.בי.אנד.בי על פני המלצות של אנשים. הזמנו די מאוחר, שלושה חודשים מראש ולא היה מבחר גדול. כשנכנסתי להסתכל כשבוע לפני, ראיתי שהתפנו הרבה מקומות, אבל לא רציתי להעמק בזה שוב. כנראה שאנשים מזמינים ומבטלים ברגע האחרון.
ציוד נדרש -
אין צורך במזומן במטבע מקומי, מספיק כרטיס אשראי ואולי קצת כסף קטן בדולרים/יורו. כדאי שיהיו לכם שני כרטיסי אשראי לפחות, כי באחד המקומות שילמתי באשראי לבעל הצימר בעד לינה של 3 לילות. הכרטיס שלי נחסם ולא יכולתי להמשיך לשלם איתו במשך כמה שעות לאחר מכן.
המקום המיושב עם עוצמת הרוחות החזקה ביותר זה צפון נורבגיה. ואיסלנד במקום השני. אז יש הרבה. מאוד. רוח. ואין לזלזל בה!! (ולכן גם אין טעם להביא מטריות!)
הרוח מייבשת את העור. קחו הרבה קרם גוף וקרם פנים. הבאתי שפורפרות קטנות והכל נגמר לי. אל תשכחו צעיף, כובע צמר וכפפות (בכפפות השתמשתי רק בטרק ביום 5). ומי שיש לו מעיל/מכנסי רוח, זו ה-מדינה להשתמש בהם!
כאן יש רשימה טובה של דברים שכדאי לארוז (פרט לרשת נגד יתושים - אנחנו לא נתקלנו בצורך כזה):
לא מזיעים וממש(!!) אין צורך בהרבה בגדים.
קחו בחשבון שבתוך בתי ההארחה חם ולשינה מספיק בגדים קצרים, אז לא להביא פיג'מת פלנל.
סוג הרכב –
למסלול שלנו הספיק רכב קטן. אם היינו שוכרות רכב 4X4 אז לא היינו צריכות אוטובוס ביום 5, לא יודעת אם זה שווה את ההפרש במחיר. לא הייתי שוכרת קמפר כי חלק גדול מהחוויה שלנו הייתה הלינה בבתי הארחה של איסלנדים. נהנתי מהשיחות בערב על כוס קפה (ובאחד המקומות – בירה קרה שהוצעה לנו בחינם), ואחרי יום שלם בחוץ וברוח, אין כמו שכשוך בבריכה טרמית, מקלחת טובה ולינה במיטה עם שמיכת פוך.