על ורנאסי

גופת אישה מבוגרת, חנוטה בסארי ורוד זרוע פרחים, טובלת במים על מדרגות הגת ממתינה לתורה. גולגולת נחשפת מתוך גוף מפוייח על מזבח סמוך. איש צעיר, בשנות העשרים לחייו שוכב על מזבח אחר. שורה נוספת של בולי עץ כבדים נערמת על גופו. אני מכבה את המצלמה. הילדות בוחנות את המראה כמונו. הרבה טקסיות לא תמצאו כאן למעט המוקד הבוער. כל כך חיכינו וחששנו מהמפגשים האלו. כל עולם הפחדים שלנו על מוות ופרידה אובד בשקט הזה. אינך יכול לבחון את וראנסי בעיניים מערביות כי אין לעולמנו אחיזה כאן.

ורנאסי בנויה על הגדה המערבית של הגנגס. מעברו המזרחי נחשפת קרקעיתו ברצועה רחבה. סירות משוטים חוצות את הנהר להשקיף על העיר בשקיעה. פסל אלה שחור מובל לטכס על הנהר. אנו עוזבים את הגתות ומטפסים בסמטאות הצרות ל- Shanti G.H. אם אתם מחפשים את מראות הודו הקשים, את הטרדות התיירים, אל תחפשו בורנאסי. עייפים מההטרדות בבראטפור, חלשים מהוירוס שתקף אותנו שם, יצאנו לחפש לשווא חדר נקי וממוזג בעיר העתיקה. נהג הריקשה עשה את עבודתו והוביל אותנו אחרי התשה קלה למלון מרוחק שנותן עמלה לנהגים. קיבלנו חדר גדול עם מזגן אך ללא נשמה. שייט אחר הצהרים החזיר אותנו להווייתה של ורנאסי והשקם בבוקר פינינו את חדרנו בדרכנו ל- Shanti G.H. המשקיף עלהגנגס.

המלצה
מצאו מקום בעיר העתיקה המשקיף על הגנגס. החיבור לנהר ולגדות הוא מהותה של ורנאסי. מיצאו מרפסת הצופה על הנהר גם אם המשמעות שחדרכם יהיה קטן יותר ופחות נקי.

לעיר העתיקה על סמטאותיה הצרות והגבוהות, יש קסם משלה. גם אם לא תוכלו להתעלם מהררי הזבל הנערמים בהן, תוכלו להתנחם שהיא נקיה מריקשות טורדניות. לכו לאיבוד בין החנויות הקטנות והשוק המקסים. כשתרגישו שהסמטאות סוגרות עליכם, רדו לגת הקרובה, קחו לכם סירת עץ ב- 40 או 50 רופי לשעה והמולת העיר, המדורות המעשנות ובתי העיר, יראו כציור נפלא.

אין כמו שייט בזריחה. פוג`ות בגתות, הילדות שקטות. משהו צף לידנו. גופת תינוקת קטנה נפוחת בטן חולפת אותנו וקוטעת את השקט הנפשי באחת. תינוקות, מצורעים, סאדו וקדושים, אינם נשרפים אלא מושלכים לנהר קשורים למשקולות. מידי פעם עולה גופה וצפה על פני המים. גם בעלי חיים מושלכים לנהר ולא פעם ניתן לראות עורב עומד על אי קטן ומנקר. חוזרים למרפסת הגג לארוחת בוקר.

בשמונה בבוקר יוצאים הגברים לרחצת בוקר. שורות, קבוצות ובודדים על במות קטנות או על מדרגות הגת, מגרדים ומקרצפים את גופם שעה ארוכה. הנשים תרדנה אחריהם משלבות כביסה ורחצה. בערב לאחר השקיעה, צלחות עלים עמוסות פרחים ונרות מפליגות במים. סירת עץ נצמדת לסירתנו, ואנו קונים צלחות קטנות, הבנות מביעות משאלה ומשלחות אותן על פני המים. יומיים מאוחר יותר עדי מספרת לי שהמשאלה שלה התגשמה. גם עתה היא לא מוכנה לגלות.
 אנו נפרדים מורנאסי ומהודו. שלושה ימים בלבד ואנו יוצאים בטיסת לילה קצרה לקטמנדו בירת נפאל. ניתן לשהות בורנאסי שבועות, ללמוד נגינה, ציור או יוגה. אנו מקצרים את שהותנו כדי להספיק ולטרק בהימליה לפני בא השלגים.

לתחילת הכתבה

נפרדים מהודו

הודו בעלת אלף הפנים העניקה לנו חוויה צבעונית במיוחד. לכל מקום יש קסם משלו ובכל פעם התאהבנו מחדש. האלים חיים כאן בקרבנו, נוכחים בכל עשייה או חידלון. אם אין מה לעשות, לא עושים. יושבים ובוהים. לא ניתן לראות כמה שיותר כי אין לכך התחלה ולא סוף. צריך לחוות את הודו לאט, שאנטי שאנטי. נופי ההימליה ונופי המדבר, שקיעות וזריחות, האנשים הצבעוניים והמקדשים.

 נאוונג ומשפחתו בלה שבלדק, בריכות המים החמים בוושישט ומניקראן, המסעדה העגולה בפולגה שבעמק פארוואטי. דרמסלה המפנקת והכנסת האורחים הסיקית במקדש הזהב. פוג`ה על הגנגס ברישיקש היפה, המיין בזאר בדלהי וחברים באמצע הדרך, פושקר בלב פרח הלוטוס ומסע בזמן בין חומות ג`איסלמר. אודייפור הרומנטית, זריחה בטאג` מאהל, פסטיבלים ללא סוף, וורנאסי על קדושתה וטומאתה.

האוכל בהודו: כ- 300 מנות בתפריט במסעדה העגולה בכפר הקטן פולגה. המטבח המפוייח, טבח אחד, מחבת אחת וסיר ומנות שלא היו מבישות מסעדה בפריז. נס המטבח ההודי. כמוה פגשנו רבות ומפתיעות לאורך הדרך. גם על הדל ועל הבאט על החם והחריף, על סמוסה מטוגנת שמור אלי הטוב...

תחבורה : מיטה ברכבת, אוטובוס מקומי מעשן, אוטו ריקשה מתמרן. חוויות בפני עצמן מוחקות את עולם המושגים שלנו על נהיגה ותחבורה. חלק בלתי נפרד מהוויית הטיול בהודו.

אנשים ואמונות: זהו הדבר האמיתי. עוד יקח לנו זמן לעכל את המראות והתחושות שצרבו בנו אנשיה של הודו. מילדי הכמורה במנזר בליקיר, דרך קבצניה של אג`מר ומתיה של ורנאסי. סיפורי האלים, האהבות הבגידות והמלחמות, תפילה בגת וארוחה המונית במקדש הזהב. האשה ההודית כמושא להערצה וילדים קטנים נושאים סלעים בונים כביש לא להם.

 נפרדים מהודו, יודעים שעוד נשוב.

לתשומת לב הגולשים:
משפחת שפירא עזבה את הודו והגיע לנפאל בתחילת נובמבר. לפני ימים אחדים הם יצאו לטרק ג`ומסום וכשישובו בעוד 10 ימים לערך - תוכלו להמשיך ולקרוא כתבות חדשות.

 צוות המערכת.

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה