שמי ארז, נשוי כבר לא מעט שנים למיה, ואנחנו מאוד אוהבים לטייל בעולם עם שלושת ילדינו. משתדלים לצאת לטיול משפחתי מידי שנה. את כל הטיולים אני מתכנן, ובשלב מסוים התחלתי לתעד (מלבד נופשונים או חופשות סקי), כדי שאחרים יוכלו להיעזר בזה כשהם מתכננים את הטיול שלהם, ולי יהיה איך להזכר…
המלצת המערכת

משפחת זהר מטיילת עם קרוואן בשוויץ והסביבה

תמונה ראשית עבור: משפחת זהר מטיילת עם קרוואן בשוויץ והסביבה

עברו כמעט שנתיים מטיול הקרוואנים הקודם שלנו, וכבר רצינו עוד אחד. טיול בשוויץ תמיד הצטייר כיעד מעולה מבחינת הנופים שאנחנו אוהבים: הרבה ירוק, פסגות מושלגות, מסלולי טיול, אבל גם בעייתי מבחינת העלויות. אז כרגיל קראתי הרבה בקבוצות הפייסבוק הרלוונטיות והכי פעילות (שוויץ למטיילים וטיולי קרוואנים באירופה) ומצאתי אתר שוויצרי מעולה לטיולי משפחות (Swiss Family Fun). החלטתי שטיול בקרוואן מאוד מתאים לפה, יוזיל את העלויות העיקריות של מסעדות ובתי מלון ויאפשר לינה ממש צמוד לטבע. התזמון נבחר סביב יום הנישואין שלנו, שהפעם יוצא ממש עגול (20), וגם כמה ימים לפני העומסים של יולי/אוגוסט, בתקופה שעדיין רואים לא מעט שלג.

בקמפינג ליד אגם לונגרן

על המסלול

בחרתי להתחיל ולסיים במינכן, שם הטיסות והשכרת הקרוואן זולות באופן משמעותי. טסים ב 20 ליוני וחוזרים ב 5 ליולי. 15 יום נטו לטיול.

התכנון המקורי היה: מינכן- מפלי הריין- איזור לוצרן- אגם ברינץ- העמקים ליד אינטרלקן (לאוטרברונן/גרינדלוולד/ קנדרסטג)- צרמט- לוגאנו- חזרה עד מינכן דרך אוסטריה.

האיזורים העיקריים שרציתי להתמקד בהם היו איזור אינטרלקן ואיזור צרמט.

בדיעבד הייתי מוסיף ימים בשני איזורים אלה, כי לא נתתי מספיק חשיבות להשפעת מזג האוויר. צריך לקחת בחשבון ימים מפוספסים ולהשאיר אפשרות להשלים את הדברים שתכננתי לכל איזור.

בכל איזור נבחרו הרבה אפשרויות, שילוב של טיולים קצרים ושל אטרקציות מהם צריך כל יום להחליט במה בוחרים.

המסלול בפועל היה:

1. קבלת קרוואן, לינה בגרמניה איזור בוואריה, Terrassen-Camping

2. מעבר לשוויץ, שייט במפלי הריין, לינה בשפהאוזן, Camping Schaffhausen.

3. פארק חבלים ליד מפלי הריין, נסיעה ללונגרן, לינה ליד האגם, Camping Obsee.

4. העיירה ברינץ, שייט באגם ועליה למפלי גיסבאך, לינה באותו קמפינג על אגם לונגרן.

5. מסלול טיול Stoos Ridge Trail, באיזור לוצרן, לינה ב Camping Jungfrau שבלאוטברונן.

6. נסיעה ברכבת ל Wengen, רכבל ל- Männlichen, מסלול Royal trail, רכבת ל Kleine Scheidegg. לינה בקמפינג יונגפראו.

7. קניון הארה ומפל רייכנבאך, לינה בקמפינג יונגפראו.

8. נסיעה לגרינדלוולד, עליה ל First, מסלול קרטינג בירידה, טיול לאגם Bachalpsee. לינה בעמק Kandersteg, בקמפינג Grassi.

9. אגם Blausee, נסיעה לצרמט דרך רכבת המכוניות. טיול בעיירה, לינה במלון Holiday.

10. רכבת Gornergrat וטיול בהרים מעל צרמט, לינה בקמפינג ב- Täsch(ליד צרמט), Camping Alphubel.

11. מעבר לאיטליה דרך רכבת המכוניות בעקבות ההצפות, בילוי וקמפינג באגם מאג׳ורה, Camping Parisi.

12. שייט לאיים באגם מאג׳ורה ולינה באותו הקמפינג.

13. נסיעה ארוכה באיטליה,עם עצירה בפארק מים ליד אגם גארדה, לינה באיזור הדולומיטים, Camping Gamp.

14. מעבר לאוסטריה, רכבל ומגלשת הרים ב imst, נסיעה לגרמניה ולינה באיזור זוגשפיץ, Camping Seeshaupt.

15. החזרת הקרוואן, בילוי ב Therme Erding, לינה במלון סמוך, Victory Gaestehaus.

16. טיסה חזרה.

היום הראשון- טיסה והתאקלמות

יום הטיסה תמיד מתבזבז, אפילו כשמדובר בטיסה שמגיעה כבר בתשע בבוקר אל היעד.

מגיעים עייפים מלילה בלי כמעט שינה, וכשמטיילים עם קרוואן יש גם התארגנויות יותר ארוכות.

משדה התעופה לקחנו מונית של חצי שעה עד לתחנת קבלת הקרוואן, שם עברנו הדרכה ארוכה והיכרות עם הקרוואן. אמנם אני כבר ממש מנוסה, זה הטיול השלישי עם רכב כזה, אבל טוב להתרענן כדי שהתפעול יעבור חלק. השלב הבא הוא קניות בסופר, שהפעם כדאי להשקיע בקניות הראשוניות. הקניות הבאות יהיו כבר בשוויץ ומן הסתם יהיו יותר יקרות.

הכל עבר חלק והספקנו להגיע לאתר הקמפינג הראשון לטיול. את השם של המקום עדיין לא הבנתי, זה היה המקום היחיד שמצאתי באיזור בוואריה שהסכים לקבל אותנו ללילה בודד, היה ממש זול אבל ממש הופתענו לטובה. אפילו היה שם אגם מיוחד והספקנו ליהנות מרחצה ביום הראשון של החופשה.

היום השני - מעבר לשוויץ ושייט במפלי הריין

בוקר ראשון בקרוואן, מנסים להתחיל את שגרת החיים לשבועיים הקרובים: קפה, ארוחת בוקר, מתקפלים, טיפול יומי של ריקון ומילוי מים ויציאה לדרך. היום הזה תוכנן בעיקר לנסיעה ארוכה מאיזור בוואריה הגרמני למפלי הריין שבשוויץ. משום מה חשבתי שנספיק גם לפארק חבלים וגם טיול במפלים, אבל הנסיעה התבררה כארוכה יותר באופן משמעותי. חשבנו שיקח 3 שעות כמו שגוגל מפס הראה בתכנון, בפועל לקח סביב חמש שעות. הסיבה העיקרית היתה נסיון להתחמק ממעבר באוסטריה,כדי להמנע מרכישת מדבקה לאוטוסטרדות. חשבנו שיהיה עדיף להקיף את אגם קונסטנץ מצידו הגרמני הצפוני. בפועל זה עלה לנו בהרבה זמן ואפילו בדוח צפוי ממצלמת מהירות באיזור נידח בגרמניה שלא שמתי לב שהמהירות המותרת השתנתה ל 50. כל הטיפים על שוויץ הכינו אותי להקפיד לא לחרוג אפילו בקמ״ש בודד, אבל בסוף דווקא בגרמניה נפלתי…

בסוף הגענו למפלים. הגשם ליווה אותנו חלק מהיום, אז שמנו מעילי סערה (שמומלצים שם גם ביום שמש- כי נרטבים מהמפלים), ויצאנו לשייט של רבע שעה שמביא אותנו כמעט לתוך המפל.

חוויה נחמדה והמפלים מרשימים. לא ראינו שום זכר לבצורת או ירידה במפלס של הריין כמו ששמענו מדיווחים בעבר.

אז למרות הנסיעה הארוכה הספקנו חלק מהתכנון. נעשה התאמות בהמשך, נראה לי שצריך לקחת בחשבון שאטרקציה אחת ליום זה כנראה מספיק.

את הלילה אנחנו עושים בקמפינג מקסים על גדת נהר הריין שנקרא Camping Schaffhauzen.

היום השלישי - פארק חבלים שמשקיף למפלי הריין

היום הגשם ממשיך וצפוי להיות לאורך כל היום,אז טיול נוף פחות רלוונטי ונתמקד באטרקציה שכולנו מאוד אוהבים. עברו כבר כמה שנים מאז שהיינו בפארק חבלים. הפארק נמצא צמוד למפלי הריין מצדם הצפוני, ליד חניה p3. מהקמפינג בו ישנו המרחק הוא 10 דקות.

חלוקת הכוחות אצלנו קבועה: אני עם הגדולים במסלולים הקשים/ מפחידים/ מאתגרים, ומיה עם נועם במסלולים היותר סולידיים.

הפארק ממש מוצלח, בנוי בצורה מאוד נוחה עם מתקנים מגוונים, מתאים גם לקטנים, ומאוד מתאים גם לילדים שלי שמחפשים הרבה אקסטרים. יש swing, spider,הרבה אומגות ועוד הרבה מעברים מאתגרים. הגשם לא ממש הפריע כי היער נותן סוג של הגנה, רק זה הוסיף אתגר כי המכשולים היו גם חלקים בנוסף לקושי הרגיל. איזור הסיום מכיל הרבה אומגות קטנות או אחת גדולה בנוף של מפלי הריין העוצמתיים.

סיימנו בשעת צהריים מאוחרת ויצאנו לדרך לכיוון הקמפינג שנמצא מרחק שעתיים. בדרך עוד עוצרים לארוחת צהריים מאולתרת בקרוואן וממשיכים בנסיעה אחרי יום מעייף. כולנו מותשים ועם שרירים כואבים, אבל כשמגיעים לקמפינג, בו נישן בשתי הלילות הבאים, ונמצא בלוקיישן מדהים על אגם לונגרן, כולם פתאום קיבלו כוחות ולא הפסיקו לצלם. הספקנו גם לצאת להליכה קצרה למפל סמוך ולעשות ארוחת ערב בזמן השקיעה היפה.

היום הרביעי - אגם ברינץ ומפלי גיסבך

אחרי לילה גשום, הבוקר התחיל עם טפטוף ועננות שלא נראה שתיעלם בקרוב. הבנו שאין מה למהר וגם היום עדיף לא לעשות מסלול שעיקרו תצפית מלמעלה. הטיול ל Stoos יחכה עוד יום…

התארגנות איטית באוירה החורפית, והכיוון הוא אגם ברינץ, מרחק פחות מחצי שעה. הדרך עוברת במעבר הרים ותצפית יפה נוספת לאגם לונגרן. בברינץ האפשרויות היו רכבת הקיטור העולה להר, או שייט באגם למפלי גיסבך. זמני הרכבת והשייט לא אפשרו להספיק את שתי האטרקציות. בחרנו בשייט שלא מושפע ממצב העננים. טיפ חשוב: לקנות מראש כרטיס הנחות half pass שיחסוך לנו לא מעט בהמשך. היום הוא גם הוזיל עלויות אבל נאלצנו להתעכב לשייט הבא כדי להספיק לקנות את הכרטיס. את שעתיים ההמתנה ניצלנו להליכה בטיילת היפה של ברינץ. ממש השקיעו שם - שווה לעשות סיבוב בטיילת ובאיזור העתיק של העיירה.

אז יצאנו לשייט בצהריים. זה שייט קצרצר שמביא אותנו לתחתית מפל הנשפך בעוצמה לאגם. משם מתחילים מסלול הליכה נחמד מאוד בשביל שעולה לאורכו של המפל, המורכב ממפלסים רבים של מפלים ויש הרבה נקודות תצפית בדרך. תכינו הרבה מקום אחסון לתמונות. יש אפשרות לפסוח על חלק מהעליה באמצעות פוניקולור,אבל בעיני מסלול ההליכה ממש שווה ולא קשה.

כל הסיבוב לקח לנו בערך שעתיים שכללו גם שוקו חם במלון שנמצא בנקודת תצפית מדהימה אל האגם וגם לחלק העליון של המפל. סיכמנו עוד יום מוצלח, ומחר מצפים כבר ליום יותר בהיר.

היום החמישי- Stoos Ridge Trail

קמנו לבוקר בהיר, כך הראו מצלמות הלייב מהפסגה המתוכננת. מנסים התארגנות יותר מהירה ויציאה חזרה לאיזור לוצרן שם נמצא הרכס עם הכפר Stoos.

נסיעה של שעה בכיוון הפוך מהמקום בו נישן הלילה- ככה זה שמזג האוויר משבש תוכניות…

חונים בחניה ליד תחנת הפוניקולר התלול שמביא אותנו לכפר בהרים, ממנו עולים ברכבל כסאות עד אחת הפסגות. המסלול אמור להיות שעתיים של הליכה יפה על קו הרכס וחזרה ברכבל נוסף שיוריד אותנו אל הפוניקולר ובחזרה לחניה. בפועל זה לא היה מה שציפינו!

דבר ראשון, ואולי המשמעותי יותר, שהשפיע על תחושת החמיצות, זה הענן שישב על ההר. פעם בכמה זמן התפנה טיפה, אבל רב המסלול היה בערפל והנוף של האגמים התגלה רק בחלקו ולרגעים קצרים. חוץ מזה המסלול כלל עליות וירידות רבות מפסגה לאוכף ולעוד פסגה, והשילוט שהראה שעתיים כנראה מתכוון למשפחה שוויצרית בכושר שיא. אצלנו המצב היה שונה, הבנות לא הפסיקו לקטר ולהצהיר שמעכשיו אין יותר מסלולי הליכה.

בסוף הן שרדו, והגענו חזרה, אבל זה לקח משהו כמו 5 שעות כל הסיבוב. עכשיו נשארה עוד נסיעה של שעה וחצי עד עמק לאוטרברונן, שם נבלה את שלושת הלילות הבאים. ומעכשיו צריך שוב לערבב את הקלפים ולחשוב איזה טיולים רלוונטיים ובמה מעדיפים להתמקד.

היום השישי- Wengen, Männlichen, Kleine Scheidegg

תחילת יום בלי תוכנית ברורה. מזג האוויר מצוין בינתיים אך אמור להיות מעונן וקצת גשם מאוחר יותר. עדיין לא הצלחתי להבין אם הבנות יהיו נחושות בהצהרות של אתמול ולא ירצו כל מסלול הליכה, או שהזכרון יהיה קצר ויהיה אפשר בכל זאת להמשיך עם התוכנית המקורית.

בחרנו להתרכז בעליה להרים שמעל עמק לאוטרברונן, הלכנו לתחנת רכבת, מרחק קילומטר וקנינו כרטיס הלוך-חזור ל Kleine Scheidegg עם אפשרויות עצירה בתחנות בדרך.

התחנה הראשונה בא עצרנו היא העיירה וונגן. מדובר על ישוב קטן בהרים בו אין כניסה לרכבים. ההגעה היא ברכבת בלבד. מקום חביב עם נוף יפה של פסגות מושלגות אבל לא מצאנו הרבה מה לעשות שם. האופציה היחידה שעניינה אותי שם היא העלייה ברכבל למאנליכן, שם יש מסלולי טיולים. ידעתי שמסלול משמעותי של הליכה משם עד ל Kleine Scheidegg לא כדאי לי להציע, כי אז יתחילו הקיטורים על אתמול, אז קנינו כרטיס הלוך-חזור ברכבל. עלינו למאנליכן, שם מיד כולם היו הרבה יותר שמחים. הרים מושלגים מקיפים אותנו מכל הכיוונים, נוף פנורמי עם ראות מעולה. איפה זה ואיפה העננות של אתמול. יכול להיות שאם השמים היו נראים ככה אתמול, אז גם המסלול היה מתקבל בחיוך. בנוף הזה כולם רוצים לטייל, אבל מכיוון שהאופציות שאני יכול להציע הן למרחקים קצרים, אז נשאר לנו מסלול קצרצר מקסים royal trail, בו עולים לנקודת תצפית וחוזרים לתחנת הרכבל. בינתיים הסתבר שגם המסלול היותר ארוך שרציתי (panorama trail) סגור בגלל פגעי מזג האוויר (מפולות בוץ), אז אני יכול להיות רגוע שלא פספסתי כלום.

חזרנו עם הרכבל והמשכנו עם הרכבת ל Kleine Scheidegg. הנסיעה ברכבת היא אטרקציה בפני עצמה. הרכבת עולה במעלה ההר כשבנוף כל ההרים המושלגים. התחנה שלנו נמצאת בין כל הפסגות ויוצאים ממנה מספר מסלולי טיול, אנחנו רצינו רק משהו קצר, כדי לחוות עוד קצת את נוף ההרים, אז עלינו במסלול לכיוון הר האייגר. אחרי הלוך חזור שלקח בערך שעה הגיע הזמן לחזור. כולנו עייפים ומאוד מרוצים מהיום. ראינו המון נופים יפים, במיוחד פסגות היונגפראו והאייגר, הלכנו מסלולי הליכה ואפילו לא היו קיטורים!

היום השביעי- קניון הארה ומפל רייכנבך

אחרי ההליכות של אתמול ובידיעה שמחר מתכננים לטייל ב first, היום רוצים יום יותר רגוע. בוחרים במסלול בקניון הארה. נמצא קצת פחות משעה מהקמפינג שלנו. מכיוון שלא ממהרים היום, אז מיה מחליטה לפנק עם פנקייקים לארוחת הבוקר. עכשיו כבר כדאי לצאת, בכל זאת צפוי גשם אחר הצהריים.

הטיול בקניון הוא קליל. הליכה של פחות משעה לכיוון. מסלול כיפי ויפה בו הולכים על גשרים מעל ערוץ נחל צר. מראש שילמנו גם עבור טיול במפל רייכנבאך שנמצא מרחק כמה דקות, אז יכולים להיות רגועים שלא סיימנו את היום מוקדם מידי. אל המפל מגיעים בפוניקולר שמעלה אותנו לחלק העליון של המפל. משם הולכים עוד יותר גבוה ומשקיפים על המפל, וזהו אפשר להתחיל לחזור. בדרך עוברים שוב ליד אגם ברינץ עם הצבע המשגע, אז מחפשים נקודת עצירה כדי לחוות עוד קצת את האגם הזה.

פיקניק קצר של נשנושים,ואז גם הגשם הגיע ורומז לנו שכדאי כבר לחזור לקמפינג. בכל זאת, זה היה אמור להיות יום רגוע, אבל גם הפעם לא מצליחים לחזור לפני חמש.

מפל שטאובאך שצמוד לקמפינג יונפראו

היום השמיני- הר פירסט

בעקבות המלצות רבות לצאת מוקדם, גם כדי להמנע מתורים, הצלחנו לצאת לפני שמונה, ממש לא אופייני לנו. החלטנו להתחיל עם הקרטינג, ולאחר מכן לטייל רגועים בלי חשש להתקע בעומסים. נקודת ההתחלה היא התחנה לפני האחרונה של הרכבל. אז חיכינו קצת יותר מחצי שעה, לא נורא, ויצאנו לנהיגה במכוניות קרטינג, איתן יורדים בשביל המוביל לתחנת הרכבל הבאה. על המהירות שולטים בעזרת הבלמים. כולנו הגדרנו את האטרקציה הזאת במקום הראשון בדירוג האטרקציות. נהיגה מהנה בנוף מדהים של המון פסגות מושלגות. למזלי אפילו נועם הסתדר טוב, לפעמים קצת הלחיץ שנסע מהר. לפנינו היתה צעירה יפנית שצילמה תוך כדי הנהיגה והתדרדרה למדרון. במזל לא קרה לה כלום וזה היה לצד המתון של המדרון, רק כמה מטרים…

אחרי הקרטינג עלינו עליזים ושמחים עם הרכבל לתחנה העליונה ומשם התחלנו את מסלול הטיול לאגם Bachalpsee, מסלול קל של שעה לכיוון. כל הדרך זכינו ליום עם ראות מעולה. הגענו לאגם ולא הפסקנו לצלם. חלקו של האגם היה עדיין קפוא וסובבים אותו הרים מושלגים לידו עוד אגם מרשים ממנו משקיפים לנוף של עוד הרים מושלגים. בדיוק הטיול שאני הכי אוהב.

בחזרה לתחנת הרכבל גם עשינו סיבוב על First Cliff Walk, שזה בעצם גשרוני תצפית עמוסים בהרבה תיירים. נשנוש קטן של צ׳יפס ושוקו ויוצאים בחזרה עם הרכבל, ועם הקרוואן נוסעים ליעד הבא. סיימנו עם עמק לאוטרברונן וגם עם איזור גרינדלוולד, עכשיו ממשיכים לעמק האחרון באיזור, דרומית לאגם תון, שם נעביר את הלילה האחרון באיזור האלפים הברנים.

הגענו לא מאוחר לקמפינג, אז הספקנו עוד ללכת לנחל הסמוך ואפילו להיכנס למים הקפואים. ומיה והגדולים עוד יצאו לסיבוב קטן באופניים לא רחוק מהקמפינג.

זה היה אחד מהימים הכי מהנים בטיול. הרבה מזל שמזג האוויר היה איתנו- לא תמיד זכינו לכזו הצלחה.

היום התשיעי- אגם Blausee והעיירה צרמט

את היום מתחילים בטיול קצר לאגם מיוחד. זוהי שמורה עם אגם עם מים שקופים ממש, שנמצא בתוך יער יפה. מקום ממש פסטורלי, שבאופן קצת מוזר היה שם גם מסלול בו מטיילים ורואים אלפקות.

הסתובבנו שם בערך שעתיים וצילמנו כרגיל מלא תמונות. עכשיו הזמן להמשיך את היום, נוסעים לאיזור אחר- לעיירה צרמט, אליה לא ניתן להיכנס עם רכבים, ולכן תכננתי להגיע אליה לקראת חגיגת יום הנישואין שלנו, שהפעם צריך לחגוג במיוחד- מספר 20 עגול. בשביל זה התזמון הוא להגיע לצרמט ערב יום השנה, להחנות את הקרוואן בעיירה Täsch הסמוכה, ולשם שינוי לישון לילה במלון בעיר.

כדי להגיע לכיוון צרמט,עברנו ברכבת מכוניות מאיזור העיר Kandesberg. ממש מוזר לעלות עם הקרוואן לרכבת ועוד להכנס עם זה לתוך מנהרה שעוברת מתחת רכס האלפים הברנים, מה שמקצר מאוד את הדרך, במקום לעשות סיבוב גדול של כמה שעות.

אל Täsch הגענו מהר וחיפשנו איפה להחנות, ולבסוף סיכמנו על מחיר סביר עם קמפינג מקומי שנשאיר את הקרוואן ללילה כחניה ונחזור ללילה הבא.

תחנת הרכבת סמוכה לקמפינג, משם יצאנו לצרמט והגענו למלון בשעה ממש טובה, ארבע אחר הצהריים. מזג האוויר היום היה יפה, ולא מספיק הערכנו את זה, בדיעבד היינו צריכים לנצל את זה ולהספיק קצת לטייל.

השארנו את הילדים, שהעדיפו לנח במלון, ויצאנו לסיור זוגי בעיירה היפה. הלכנו באיזור העתיק של העיר, עצרנו לגלידה וישבנו בבית קפה.

את הערב בילינו כולנו במסעדה ואחריה עוד מקום נחמד לקינוחים.

היום העשירי- רכבת Gornergrat מעל צרמט

היום הזה תוכנן כהיילייט של הטיול. לכבוד יום הנישואין, רציתי לחגוג עם נוף אייקוני, עם הרקע של המטהורן, ההר המפורסם הפוטוגני, ולטייל בפסגות והאגמים שברקע. הייתי פה בעבר בחופשת סקי, אבל לנוף הקייצי יש את הייחודיות עם שילוב של אגמים ופסגות מושלגות. לפי תחזית מזג האוויר הבנו שאחר הצהריים כנראה יהיה קצת גשם ועד אז כנראה קצת מעונן.

אז התחלנו את היום עם ארוחת בוקר במלון, הפעם היחידה בטיול שאנחנו לא מכינים בעצמינו וצריכים לשטוף את הכלים. עשינו צ׳ק אאוט ויצאנו לתחנת רכבת Gornergrat. הרכבת הזאת עולה לגובה מעל 3000 מטר בלי הרבה מאמץ (כנראה משהו שרק השוויצרים יכלו לתכנן).

בתחילת העלייה עוד ראו קצת את הנוף, ההרים מסביב היו קצת בערפל, אך כשהגענו לפסגה הראות היתה כבר ממש מוגבלת, את המטרהורן יכולנו בעיקר לדמיין. ניסינו להמשיך עם התכנון, שזה ירידה מהרכבת בתחנה הראשונה אחרי שחוזרים מהפסגה, משם אמורים לטייל לאגם Rifelsee בו אמורה להיות השתקפות של המטרהורן והמשך ירידה במסלול לרקע כל הפסגות, ועליה חזרה לרכבת שתי תחנות אח״כ. מה שהיה בפועל זה שירדנו מהרכבת ובדיוק התחילה רוח חזקה וגם קצת גשם. ה׳חלשים׳ חזרו לרכבת, ורק אני ועמית שמנו חליפת סערה והתחלנו לטייל. ההליכה במורד מאוד נחמדה, אפילו כשמזג האוויר לא להיט, אבל הנוף שכל-כך ציפיתי לו, לא ממש קיים. יש אגמים, הולכים בין שלוגיות, אבל המטרהורן לא נראה וכך גם רב הפסגות. רואים שהמסלול הזה אמור להיות שווה במיוחד. מקווה להגיע אליו בהזדמנות יותר טובה.

המשך היום היה חזרה ברכבת למטה, איסוף מזוודות מהמלון וחזרה ברכבת מצרמט ל Täsch, אל הקמפינג בו הקרוואן מחכה לנו. כבר בשלב הזה היה משהו שעוד לא הבנו את חשיבותו: הרכבת התעכבה, כי רכבות להמשך העמק בוטלו בגלל מזג האוויר.

לפנות ערב עוד הספקנו להיות באירוע הקרנה שעשו בקמפינג לכבוד משחק יורו בין שוויץ לאיטליה. ניסינו לחשוב בעד מי כדאי לנו להיות.

כל הערב הגשם לא פסק, אז הלכנו לישון, ועוד לא היינו בטוחים האם יש טעם להמשיך עם הטיולים בצרמט במזג האוויר הנוכחי. אבל הלילה התפתח בכיוון לא צפוי: לקראת חצות שמענו דפיקות על דלת הקרוואן, זה היה מנהלי הקמפינג שהודיעו לכולם להתפנות מיד. יש שטפון והנהר הצמוד אלינו קרוב לעלות על גדותיו. ביקשו מאיתנו פשוט לקום ולבוא. כששאלנו אם אפשר לנסוע עם הרכב, הסכימו כל עוד מוכנים לתזוזה תוך 5 דקות. מהר ניתקנו את החשמל, ויצאנו לדרך. היינו הראשונים מהקמפינג ועברנו בקצת חשש את הגשר מעל הנהר הגועש. אחרינו כולם גם התפנו ונסענו לקמפינג בישוב סמוך, במקום גבוה יותר בו אין חשש הצפה. בינתיים קראנו כבר דיווחים על הצפות של העיר צרמט ועל דרכים חסומות. בשלב הזה הולכים לישון, בבוקר כבר נראה מה האפשרויות.

היום האחד-עשר - שינוי כיוון - עוברים לאיטליה

קמים לבוקר בהיר, הגשם הפסיק, אבל צרמט עדיין חסומה. ההחלטה שלנו היא להתקדם לכיוון היעד הבא בתכנון שהיה צידו השוויצרי של אגם לוגאנו.

התחלנו בנסיעה והגענו לחסימת כבישים. גוגל מפס עדיין לא היה מעודכן, אבל מבירור עם השוטרים שכיוונו את התנועה, נאמר שכל הדרכים לכיוון שלנו חסומות בעקבות הצפות, האופציה היחידה שלנו היא למהר לרכבת המכוניות הסמוכה, אשר מובילה במנהרה לאיטליה. גם לשם כדאי להזדרז כי התור כבר מתארך. כולם מנסים לצאת מהאיזור.

הגענו לתחנת הרכבת, חיכינו שעה וחצי, ועוד כמעט חצי שעה של נסיעה מתחת להרים. וזהו, פתאום נגמר לנו הטיול בשוויץ. עכשיו אנחנו באיטליה בלי שום הכנה או תכנון כזה.

הרכבת הורידה אותנו במקום שנקרא Selle. קצת בדיקה במפה, והמקום הקרוב שנשמע מוכר מוכר הוא Lago Maggiore. נסיעה של פחות משעה ואנחנו בקמפינג על אגם מג׳ורה. מקום יפה, במזל עוד היה ספוט פנוי, התמקמנו והתחלנו להתרגל לאווירה שונה.

את המשך היום בילינו בקמפינג, שכרנו קיאק ונכנסו לרחצה באגם הקריר. לטיול באיים הידועים של האגם לא היה לנו עדיין כח. החלטנו להשאיר את זה למחר, ובהתאם גם לשנות את כל המשך הטיול. ללוגאנו כבר לא נגיע, כתבתי מייל ל 2 אתרי הקמפינג הבאים, וביטלתי את ההזמנה (לא עשו כל בעיה, למרות שלא עמדתי בתנאי הביטול). אז גם מחר נשאר בקמפינג פה על האגם, נעבור ל mode יותר רגוע…

היום השנים-עשר - שייט לאיים באגם מאג׳ורה

היום כבר קמים מאוחר, לא ממהרים לשום מקום. אנחנו נמצאים בקמפינג נעים לחוף אגם יפה, אבל אני די מבואס ממה שפספסנו ומזה שלא מרגיש שמיציתי את שוויץ. חסר לי עוד טיולים ועוד מהנופים היפים האלו. הפעם מזג האוויר שיבש ממש את התוכניות.

אז היום עושים שייט, בחרנו בעצירה בשני איים: isola Bella ו- isola dei pescatori. בכל אחד הסתובבנו קצת, אני מיציתי די מהר, למרות שבאמת יפה פה, ואת האווירה האיטלקית אנחנו מאוד אוהבים.

את מה שנשאר מהיום אני מנצל לשנ״צ חריג לטיול. בערב יוצאים לעיירה לארוחת פיצות (מניח שכבר הזכרתי שאנחנו אוהבים את איטליה מכל חופשות הסקי).

היום נחתי מנסיעות, ממחר עד החזרת הקרוואן מחכים לי קילומטרים רבים, עדיין לא יודעים איפה נעשה את העצירות. הפעם כבר אין לנו הזמנות לאתרי קמפינג, נראה איך הימים יתפתחו.

היום השלושה-עשר - פארק המים Caneva world ונסיעות ארוכות באיטליה

היום הזה יחשב כמוצלח אם נצליח להתקדם הרבה לכיוון אוסטריה/ גרמניה. נשארו לנו יומיים של נסיעות עד החזרת הקרוואן, אז ניסינו לבחור את הדרך היותר נוחה לנסיעה והעדפנו דרך האוטוסטרדה באיטליה, להקיף את אגם גארדה ולעלות לצד הדולומיטים עד טירול באוסטריה. האלטרנטיבה דרך שוויץ נראית יותר בעייתית מבחינת הנסיעה, וגם ללא נקודות עצירה משמעותיות שרצינו להספיק.

כדי שהנהיגה לא תהיה קשה מידי חילקנו את היום לשני קטעי נסיעה, הראשון עד אגם גארדה, שם עוצרים להפוגה של כמה שעות בפארק המים Caneva World, ובהמשך מנסים להתקרב לכיוון אוסטריה כמה שאפשר, לפני שסוגרים את שעות הקבלה באתרי הקמפינג.

את חלק הנסיעה הראשון עשינו בשלוש וחצי שעות (230 ק״מ). פארק המים מגוון ונחמד מאוד, הילדים נהנו. לי פחות היה רצון למגלשות, אז בעיקר נחתי. בשעה חמש יצאנו להמשך הנסיעה. מהר מגיעים לאיזור הדולומיטים, שוב נסיעה בין כל ההרים הגבוהים ונהרות מלאים מים, נוף כמו שאני אוהב. עלינו לכיוון Alpe di Siusi, איזור Val Gardena, איזור שאנחנו מאוד אוהבים ובו היינו בחופשת הסקי האחרונה. אז הנוף מדהים, אבל בקמפינג היחיד באיזור נשאר מקום אחרון, אחרי שהתעכבנו בהזמנת פיצה take away כתגבור לארוחת הערב. המקום היה בעייתי לכניסת הקרוואן ומרוחק מהמקלחות, כששמענו שהם רוצים על זה 130 אירו (גבוה בהרבה מכל הקמפינגים המעולים בהם היינו) החלטנו לוותר, למרות השעה המאוחרת (אחרי שמונה) ולמרות שהקמפינג הבא במרחק חצי שעה. למזלנו שם ענו לטלפון ואמרו שעדיין פתוחים ויש מקום פנוי. אז מיהרנו והגענו ממש לפני הסגירה. זה היה היום עם הכי הרבה נסיעות וגם השעה המאוחרת ביותר שהגענו לקמפינג. בהחלט יום מתיש, עם לא מעט עצבים, כנראה הייתי צריך לתכנן אותו יותר טוב ולעצור לטיול הליכה שקצת חסר לנו. לפחות הנסיעה, בעיקר בדולומיטים היתה ממש יפה…

היום הארבעה-עשר - נופי אוסטריה ומגלשת הרים imst

דבר טוב שיצא מאתמול הוא שהגענו כבר קרוב מאוד לאוסטריה. אז את כל היום אנחנו מבלים בנהיגה באוסטריה היפה, ממעבר ברנר, דרך אינסברוק ונסיעה לכיוון גרמניה, בעיירות קטנות ובין ההרים הגבוהים של איזור ה Zugspitze.

בדרך עשינו עצירה ארוכה ב imst, שם נמצאת מגלשת ההרים הארוכה (3.5 ק״מ) imst Alpine Coaster. גם היום היה גשום, בין טפטוף לגשם יותר חזק. ברור שזה לא עצר בעדנו, הילדים לא היו מוותרים על אטרקציה גם במבול. עלינו ברכבל, ובזמן שחיכינו שהגשם יחלש אכלנו מרק גולש מעולה במסעדה ליד מגלשת ההרים. בסיום לבשנו שוב, כנראה בפעם האחרונה לטיול הזה, את חליפות הסערה ויצאנו במגלשת ההרים. גם הנוף יפה, אבל בעיקר ממש כיף- אפשר להגיע למהירויות, זה דומה קצת לרכבת הרים, אבל אתה שולט במהירות. עשינו בעבר מספר פעמים כזאת אטרקציה, אבל פה היא ארוכה במיוחד וממש שווה.

בהמשך הדרך משם עוד עברנו במעבר הרים ליד הר הזוגשפיץ ועצרנו להצטלם בתצפית, בדיוק בנקודה שהצטלמנו לפני 12 שנים בהרכב קצת יותר מצומצם.

התצפית להר Zugspitse בשנים 2012 ו- 2024

את היום מסיימים בקמפינג צמוד לאגם, במזל הצלחנו להיכנס- הגענו כמה דקות אחרי שעת הסגירה (6 בערב) אבל איכשהו מצאנו את בעל המקום שעשה לנו טובה והסכים לקבל אותנו.

מהאגם או הנוף פה לא ממש חווינו- כל הערב הגשם לא מפסיק.

היתרון הגדול של הקרוואן הוא שתמיד אפשר להיות בפנים, יש איפה לישון, יש איך לאכול. ממש הרגשה של בית, גם אם קצת קטן.

היום החמישה- עשר - החזרת הקרוואן ובילוי ב Therme Erding

ארוחת בוקר אחרונה בקרוואן, נכון שזה נשמע קצת טרחה, אבל ממש אהבנו את הארוחות. היה טעים, מגוון ולא כזה קשה להכנה. אומנם ארוחת הבוקר בעיקר באחריות מיה, אז קל לי להגיד, אבל גם לגבי ארוחות הערב, שבהם אני הייתי היותר פעיל, דעתי היא זהה. זה אחד היתרונות הגדולים של הקרוואן.

מפה עד מקום החזרת הקרוואן יש נסיעה של שעה וקצת. זמן להיפרד,עד ששוב נתגעגע לזה…

הנסיעה הסתיימה, עכשיו צריכים לראות איך כל מה שהכנסנו לפה חוזר למזוודות. היה מאוד נח שלא היינו צריכים כל פעם לארוז מחדש. בנוסף, מסתבר שצריכים להחזיר את הקרוואן נקי, אז הקדשנו איזה שעה לסידור וצחצוח.

את שארית היום אנחנו מבלים במרחצאות הגדולות, מרחק 20 דקות במונית, שם יש בריכות חמות, ספא, הרבה סוגי סאונות וגם מגלשות רבות. סיום מהנה לכולנו, גם הוצאת אנרגיה לילדים וגם בשבילי קצת להרגע מהטיול האינטנסיבי.

הלילה ישנים במלון, ליד המרחצאות. משהו פשוט להעביר את הלילה לפני הטיסה.

בשבע בבוקר כבר יוצאים במונית לשדה התעופה, גם הוא במרחק 20 דקות.

ממליץ מאוד לטסים ממינכן לסיים את הטיול ב Therme Erding. יום מעולה, מתאים לכל המשפחה, קרוב לשדה התעופה ועם מלון צמוד.

עלויות

מפרט פה עלויות עיקריות לפי תחומים. העלויות מאוד תלויות בגילאי הילדים ובכמות האטרקציות והרכבלים שבוחרים.

סיכום עלויות כולל

בש"ח

קרוואן (14 יום - כולל ציוד לינה, מטבח, שולחן וכסאות קמפינג)

11800

טיסות (למינכן - 5 אנשים)

8150

ביטוח

לינה קמפינג (13 בלילות)

4100

לינה מלונות (2 לילות)

4000

אטרקציות (כניסה לאתרים+רכבלים+שייט ורכבות)

8500

דלק

1500

חניה (כולל נתב"ג)

1000

כבישים (אגרות ורכבות מכוניות)

450

מוניות

סה"כ (5 אנשים)

45800

טיפים

• שוויץ מעולה לטיול קרוואן. הלינה והמסעדות מאוד יקרים, ואת זה אפשר לצמצם כשמטיילים עם קרוואן. ניתן לראות בעלויות שלנו שעלות שתי לילות במלון היתה כמעט זהה לעלות 13 לילות בקרוואן, והלינה בקרוואן היתה מהנה בהרבה!

• ממליץ מאוד להזמין מראש את חניוני הקמפינג. זה נותן המון שקט שיודעים שמחכה לנו מקום מסודר בסוף היום. בימים שהיינו ללא הזמנות (אחרי שינוי המסלול) היינו לחוצים וזה הקשה על כל התקדמות היום. עדיף להזמין ואם צריך לעשות שינוי אז מודיעים על ביטול. מהניסיון שלי כל המקומות אפשרו לי ביטול ברגע האחרון בלי לגבות כלום.

• כרטיס ההנחות Swiss half pass ממש משתלם. עולה 120 פרנק למבוגר, תקף לחודש, ושווה הנחה של חצי מחיר בכמעט כל רכבל, רכבות ושייט. בקניה משפחתית ילדים עד גיל 16 מקבלים אותו חינם וגם כל הרכבלים בזכות זה יהיו בשבילם בחינם.

• כרטיסי הנחות אחרים בעיקר משתלמים למי שנוסע ברכבות ולא שוכר רכב, או למי שעולה על מספר רכבלים ביום.

• הסופרים הגדולים פחות יקרים מהארץ ויש בהם מבחר מעולה. עדיין עדיף לעשות קניות גדולות כמה שיותר למי שמגיע מהמדינות השכנות. אנחנו קנינו את הקניה הראשונית בגרמניה שם ממש זול.

• לא כדאי לתכנן יותר מפעילות אחת ליום. גם אם נראה שזו פעילות לא מאוד ארוכה, לרב יש המון עיכובים וזה יוצא לחוץ מידי להספיק לעבור לעוד מקום (יוצאי דופן הם דברים סמוכים כמו קניון הארה ומפל רייכנבך). אם בכל זאת מתכננים 2 פעילויות אז כדאי לבדוק זמני רכבת/ שייט כי אחרת מפספסים.

• לנסות להבין את מצב העננות- זה הגורם הכי משפיע,יותר מגשם. אם יש עננות משמעותית לא כדאי לצאת לכל פעילות שקשורה לתצפית.

• אין בכלל צורך בכסף מקומי. כולם מקבלים תשלום עם הטלפון/ אשראי. חניות אפשר באפליקציית easy park.

• ממליץ לקחת תמיד בתיק חליפת סערה. היה מאוד שימושי עבורנו.

סיכום

שוויץ הצדיקה את הציפיות, הנופים משגעים, ירוק חזק (יותר ממקומות אחרים באירופה), אגמים בצבעים מיוחדים, המון מפלים מכל הסוגים ובכל מקום. הכל מסודר ומתאים מאוד לטיול. הסתבר לי שהאפשרויות לטיולים ולפעילויות גדולות בהרבה ממה שחשבתי, אז כל זמן שהייתי מוסיף עדיין יכולתי למלא באפשרויות מעניינות. גם הבחירה לטייל בקרוואן היתה מאוד מתאימה לנו. כולנו אהבנו את הארוחות בקרוואן, היה טעים מאוד, לא הרגיש כמטלה קשה. כל הטיפול בקרוואן הוא מספר דקות, לא דורש הרבה מאמץ. מאוד נח שיש לנו תמיד את הבית איתנו.

למרות כל מה שראינו וחווינו אני יוצא עם טעם של קצת פספוס: מזג אוויר לא היה תמיד לצידנו, היו לא מעט גשמים, כולל השטפונות והרבה עננות שהרסו כמה תוכניות. הרגיש שהטיול בשוויץ ממש נקטע באמצע, ונשאר לנו הרבה טעם של עוד.

היה חסר לי עוד טיולי הליכה, אולי בגלל שהמסלולים העיקריים תוכננו לצרמט, ושם כמו שכתבתי- הרבה השתבש.

לאיזור לוצרן הייתי מוסיף יום/יומיים וגם לאיזור ברינץ/ אינטרלקן עוד איזה יום, בעיקר כדי להספיק דברים שלא יכולנו בגלל ראות לא טובה. לגבי צרמט, את זה אצטרך להשלים בפעם אחרת (אולי כחלק מחופשת סקי?!).

למי שמתלבט, מבחינתי שוויץ זה יעד חובה לחובבי טבע.

תמונת הפרופיל של erezzo
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של erezzo