שמי ארז, נשוי כבר לא מעט שנים למיה, ואנחנו מאוד אוהבים לטייל בעולם עם שלושת ילדינו. משתדלים לצאת לטיול משפחתי מידי שנה. את כל הטיולים אני מתכנן, ובשלב מסוים התחלתי לתעד (מלבד נופשונים או חופשות סקי), כדי שאחרים יוכלו להיעזר בזה כשהם מתכננים את הטיול שלהם, ולי יהיה איך להזכר…
המלצת המערכת

משפחת זהר מטיילת בנורווגיה 2025

תמונה ראשית עבור: משפחת זהר מטיילת בנורווגיה 2025
Besseggen -Jotunheimen National Park

מתחיל לו עוד טיול משפחתי (מפתיע שהצלחנו שוב בהרכב מלא), והפעם רק קצת אחרי הטיול הקודם (6 שבועות). אם צריך לתת תירוצים אז אסתפק בזה שהתחלתי לספור פחות משנה עד שאעבור ליובל השני של חיי ואנסה לציין את זה בטיולים כמו שאני אוהב. אז למה נורווגיה: כי זה סגנון הנופים האהוב עלי- הרים, טבע, אם אפשר פסגות מושלגות. פה יש גם פיורדים שזה בכלל אמור להיות פוטוגני. יתרון נוסף הוא שהפעם לא נסבול מחום. בשאיפה שמזג האוויר יאפשר לטייל ולא יהיה חורפי מידי, למרות שיצאנו מחוץ לעונה (כדי לנצל את החופשות של חגי תשרי).

תכנון הטיול:

שבועיים, אותם מתחילים באוסלו ומסיימים בברגן, מתמקדים בפיורדים שמצפון לברגן ונקודות עצירה, תצפית, טיולים קצרים וכמה אטרקציות.

נורווגיה נחשבת די יקרה, זה מתבטא בעיקר במחירים במסעדות, תחבורה ואטרקציות. כל מקומות הלינה שהזמנו הם דירות או בקתות עם מטבח, ככה נשאיר יותר כסף לאטרקציות.

את הטיסות הזמנו עם לופטהנזה דרך פרנקפורט ולמזלנו לא היו ביטולים (מלבד שינוי קטן של טיסת החזור שהאריך אותה בעוד קונקשן קצר).

מסלול בקצרה:

Oslo - Jotunheimen - Geirangar - Åndalsnes - Ålesund - Olden - Sogndal - Flåm - Bergen

מפה של מקומות הלינה

יום 1 - 19/9 - טיסות

טיסת אחר הצהריים, עם קונקשן של שעה וחצי בפרנקפורט. מגיעים בחצות לאוסלו, מזמינים שאטל מהמלון וישנים במלון ליד שדה התעופה Gardermoen Hotel Bed & Breakfast.

יום 2 -  Jotunheimen National Park

ארוחת הבוקר היחידה שתהיה לנו במלון, ממחר זה כבר באחריותנו בבקתות.

יוצאים באוטובוס חזרה לשדה התעופה, שם אמורים לקחת את הרכב מחברת ההשכרה. הרכב שקיבלנו הוא רכב חשמלי מסוג פולקסווגן ID-4, גבולי מבחינת מקום למזוודות (2 גדולות ו 4 קטנות) ננסה להסתדר.

הדרך אמורה לקחת שלוש וחצי שעות, צריך ללמוד להסתדר עם הגבלות המהירות, ולהיעזר ברכב ב Speed Limit, כי מאוד מקפידים על מהירות ומחלקים דוחות יקרים על חריגות, גם אם קטנות. מלבד עצירות הצילום וההתלהבות מהנופים החדשים, עשינו גם עצירה להצטיידות. מעכשיו נקפיד על סופר בערך פעם ביומיים. אז בחרנו ב Rema 1000 שאמור להיות הזול ביותר. זה לא היה חוויה כמו ביקור בסופר אירופאי שאליו התרגלנו, אבל גם פה יש מבחר והמחירים עדיין זולים מהארץ.

איכשהו דחסנו גם את הקניות לרכב ויצאנו לדרך. קטע הנסיעה היום מתוכנן להיות הארוך ביותר (3.5 שעות לא כולל עצירות צילום).

אחרי נסיעה באיזורים ירוקים נכנסים לאיזור עם נוף שונה- נוף הררי, צהוב, בלי עצים. זה הנוף של שמורת יוטנהיימן. בדרך עוברים ליד פסגות Bitihorn, ועוצרים למסלול הליכה קצר שנקרא Synshorn. זה טיול קליל של בערך שעה ומתאים להתחלה, וגם לשעת הצהריים המאוחרת.

Synshorn - Juenheiman National Park

אחרי הטיול ממשיכים עוד קצת בנסיעה ומגיעים לבקתה בה נישן ביומיים הקרובים: Bessheim Fjellstue. פה נתקלים בקושי ראשון עם הרכב החשמלי. מסתבר שההטענה לא אפשרית עם אף אחת מ 6 האפליקציות שהומלצו ושהורדתי מראש, וגם במלון לא ידעו לתת הסברים ואמרו שזה ספק חיצוני. גם אין באיזור שום אלטרנטיבה, אלא במרחק של מעל חצי שעה. אחרי הרבה נסיונות ושיחה ארוכה עם שירות הלקוחות של הספק, הסתבר שמדובר בעמדה מדגם ישן שכבר אין עבורה אפליקציה פעילה, אבל כן הצלחנו להפעיל דרך איזה אתר אינטרנט, וכשקמנו בבוקר זה הטעין עד 80 אחוז.

יום 3 -  Besseggen Trek

ליום הזה חיכיתי במיוחד, מבחינתי הוא אמור להיות ההיילייט של הטיול. מדובר במסלול הליכה של 14 ק״מ עם עליות של 1100 מטר שמוגדר קשה. התכנון היה לצאת רק עם עמית, אבל יום לפני עפרי החליטה שהיא גם רוצה להצטרף ותצליח להתמודד. התחזית צפתה קצת גשם, שלג וטמפרטורות נמוכות אבל קמנו ליום בהיר וקיווינו לטוב.

תחילת הטיול היא במעבורת Gjendesheim, אליה מיה מסיעה אותנו. קבענו איתה שהיא תבוא לקחת אותנו בסיום שאמור להיות באותה נקודה, בינתיים היא ונועם יצאו לטיול קליל יותר באיזור ויחזרו למנוחה עד שאנחנו נסיים.

אנחנו מתייצבים בזמן למעבורת בתשע וחצי, שמביאה אותנו לתחילת המסלול בשעה עשר. צריך לקחת בחשבון שמחוץ העונה יש מעט מעבורות, אם בכלל (היום יש אחת, מחר אין...). האגם בו שטנו נראה כמו פיורד ארוך, אבל זה אגם בצבע תכלת מקסים שילווה אותנו חלק לא קטן מהטיול. בפסגות יש קצת שלג, והצמחייה הנמוכה בצבעי השלכת. תחילת המסלול בעליה משמעותית, אבל עם נוף כזה ומזג אוויר בהיר וקריר אין לי בעיה עם הליכה ארוכה וגם לא עם עליות. מעט מאוד אנשים במסלול- משהו כמו 5 זוגות, כולם התקדמו לפנינו, אנחנו עוצרים כל רגע להצטלם. בדרך אכלנו אוכמניות מהשיחים, עברנו נחלים קטנים ובעיקר נהנינו מתצפיות לאגמים בצבעים שונים, הרים צהובים, או ללא צמחייה וקצת פסגות מושלגות. נוף פחות אופייני לנורווגיה, יותר מזכיר נוף איסלנדי. כשעולים לפסגות הרוח ממש חזקה ומקשה על הטיפוס. החלק המאתגר הוא Besseggen Ridge, שם הטיפוס תלול, ברוח חזקה, כמו טיפוס הרים שצריך להיאחז בסלעים עם הידיים ולטפס.

כשהתחלנו את חלק הטיפוס הקשה קיבלתי טלפון בהול ממיה שאמרה שלא מצליחה לפתוח את הרכב, אחרי שהיא ונועם סיימו את הטיול. כל הנסיונות שלה לא צלחו, גם אנשים שעברו לא מצאו פתרון והיא נאלצה לחזור בטרמפים אל המלון, שם הצליחה ליצור קשר עם Avis, ולמרות שזה יום ראשון, הבטיחו שישלחו מישהו שינסה לטפל.

בינתיים התקדמנו עם הטיפוס, וכשסיימנו את העליות המשכנו על קו הרכס. מפה נשארה עוד הליכה מישורית וירידה חזרה לנקודה ממנה התחלנו, אבל אנחנו החלטנו ללכת על אופציה אחרת בשל הנסיבות. לא ידענו אם הרכב יסודר ומיה תוכל לבוא לקחת אותנו, אז החלטנו לשנות כיוון ובמקום לחזור ולרדת לסיום, נרד לכיוון עמק צפוני יותר המוביל ישירות עד המלון. זה עלה לנו בתוספת של 3 ק״מ נוספים, אבל הכל בירידה וגם בהרגשת בטחון שלא נתקע ללא טרמפ.

מגיעים למלון בשעה 5 אחר הצהריים, שזאת השעה שחשבנו שנסיים בלי תוספת המרחק. במזל, ממש באותו הזמן, מיה גם חזרה מהרכב, אחרי שהגיע הטכנאי שמצא שהבעיה היא הסוללה של השלט. בקיצור בעיית הרכב נפתרה וכולנו חזרנו לדירה, עייפים מאוד אבל ממש ממש מרוצים. יום מקסים שעלה אפילו על הציפיות הגבוהות.

יום 4 -  הדרך (המסובכת) לגיירנגר

אחרי היום האינטנסיבי שהיה אתמול, תכננו יום באיזי, אבל אפילו עם יקיצה טבעית אנחנו לא עוברים את שמונה בבוקר. לדרך יוצאים בעשר, אחרי ארוחת בוקר וניקיון של הבקתה. הנסיעה המתוכננת עד מקום הלינה בגיירנגר 2:45 שעות, אבל אם לוקחים בחשבון מספר עצירות תצפית, אמורים להגיע סביב 4 אחר הצהריים.

הנסיעה צפונה היא בכביש 51, והדרך כל כך יפה, שבא לנו לעצור במלא מקומות לתצפת על האגמים והמפלים וההרים המושלגים. ככל שמתקדמים הנוף נהיה יותר מושלג.

תכננו לעצור לרגע ליד הכנסייה ב Lom. ציפינו לכנסייה יפה, אבל ממש הופתענו מהכנסייה שהיתה ממש מרשימה, מהסביבה שלה והעיירה לום שפשוט מקסימה, למרגלות הר בצבעי שלכת וקצת שלג מפוזר בפסגה, ונחל ומפלים בצבע טורקיז שאי אפשר להפסיק לצלם.

Lom

אחרי קניות מצרכים לארוחות של היומיים הבאים, הפעם ב Kiwi (שהיה זול וטוב יותר מהסופר הקודם), המשכנו עם כביש 15, עצירה קצרה במפלי Pollfoss, והמשכנו להתקדם. השלג שבהתחלה רק טפטף, עכשיו כבר נהפך לסופה. אנחנו כרגיל מתלהבים מהשלג, אבל אחרי כמה דקות מבינים שקצת נדפקנו: בצומת בו אמורים לקחת את הפניה לכביש 63 המוביל לגיירנגר מופיע מחסום.

אחרי כמה דקות של בלבול ונסיונות להבין מה עושים, התקשרנו למלון בגיירנגר לבדוק את האפשרויות, והבנו שלא נגיע לשם עוד חצי שעה כמו שגוגל מפס הראה, אלא נצטרך להמשיך עם כביש 15 ל Stryn ומשם ל Hellesylt, מרחק כשעה וחצי, ואז לעלות על מעבורת שתיקח אותנו לגיירנגר, בהפלגה של שעה נוספת. היינו מאוד גבוליים בזמן להגעה למעבורת האחרונה וכבר התחלנו לחפש מקומות לינה חלופיים למידה ולא נצליח להגיע, אבל הגענו 10 דקות לפני הזמן והמעבורת עוד התעכבה ויצאה באיחור של כחצי שעה.

השייט במעבורת היה מהנה, דרך כל הפיורד עם כל המפלים והמצוקים שמגיעים עד המים. שיט כזה תכננו להמשך, אבל היום נקלענו אליו בלי להתכוון. מיום קליל זה הופך למסע לא קצר אותו מסיימים בשבע וחצי בערב, בבקתה יפה שמשקיפה לכל הפיורד, שנקראת Hole Hytter. מהנוף נהנה מחר כשיהיה מואר ופחות מעונן.

אומנם הגענו הרבה יותר מאוחר, אבל היום זה ערב ראש השנה, אז השקענו בארוחה קצת יותר גדולה וכולם ממש נהנו. לקינוח אכלנו תפוח בלי דבש ותותים.

יום 5 -  גיירנגר- תצפיות ומפל

הבוקר עלה עם מזג אוויר מושלם. הבקתה שלנו צופה אל הפיורד, ובעקבות השלגים (המוקדמים לעונה) שירדו אתמול, כל הפסגות מלאות שלג.

הנוף מהבקתה

אחרי ארוחת הבוקר יצאנו לטיול במסלול המתחיל מהבקתה. התלבטנו בין שני מסלולים: אחד לתצפית על הפיורד שנקראת Løsta Utkikkspunkt, והשני למפל Storsæterfossen. שניהם מסלולים לא ארוכים של בערך 3 ק״מ, אז בחרנו ללכת את שניהם. תחילה לתצפית בהליכה כמעט מישורית על צלע ההר שמצידנו נפרש הפיורד. אל המפל הדרך שונה- עליה תלולה של כמעט 300 מ׳ שבסופם מגיעים למפל גדול שברקע שלו ההרים המושלגים, ויש גם שביל הליכה מאחורי המפל. שני הטיולים היו מוצלחים ומאוד נעימים במזג האוויר המצוין.

Geirangerfjord

המשך היום היה מפוספס: התחיל בצורה אופטימית כשהתעדכנו שהכביש העליון, איתו היינו אמורים להגיע אתמול, נפתח לתנועה סופסוף אחרי פינוי שלגים ואיפשר נסיעה שאמורה לקחת חצי שעה לכיוון, למקום שנקרא Dalsnibba. זה מקום עם מרפסת נוף שמשקיפה על הפיורד ונמצאת באמצע השלגים. מפה, כהמשך לקשיים של אתמול, גם הפעם הרכב החשמלי הוכח כבעייתי. זה מתחיל בזה שהנסיעה של אתמול התארכה הרבה מעבר לצפוי (מעל 100 ק״מ) והגעה מאוחרת לבקתה, שם עמדת הטעינה היחידה כבר היתה תפוסה. כשהגענו לגיירנגר הרכב הראה שנשארו עוד 110 ק״מ של סוללה, אז בנינו על זה שהיום רק ניסע לתצפית מרחק של חצי שעה לכיוון (18 ק״מ) ואז נחזור להטעין בבקתה. בפועל מיד עם תחילת הנסיעה ירדו הק״מ והאחוזים בקצב גבוה, כנראה בגלל העלייה התלולה, ואחרי חצי מרחק כבר נשארנו עם פחות מ 10 אחוז טעינה. אז לא נשארה לנו ברירה ועשינו פרסה. הגענו לבקתה עם שאריות סוללה, וכשהתחברנו לעמדה גם הבנו שההספק בעיירה פה ממש נמוך וזה יקח מעל 10 שעות של הטענה. ככה סיימנו את היום, עם זמן בטלה ושנת צהריים מאוחרת שלא היתה בתכנון. ממש לא משהו שאנחנו רגילים, ועוד עם מזג אוויר מושלם כזה בחוץ. ננסה מחר לעשות השלמות.

Storsæterfossen

יום 6 -  דרך הטרולים ל Åndalsnes

את היום הזה פתחנו עם רכב טעון 80%, זה כבר סימן טוב שאפשר להשלים את מה שפספסנו. נוסעים חצי שעה בעליות מעל גיירנגר, כביש 63 (זה שהיה חסום בסופת השלגים), ומגיעים לתצפית שנקראת Dalsnibba, או בשם התיירותי Geirangar Skywalk. הק״מ האחרונים בעליה לשם מכוסים בשלג עמוק שמקיף גם אגם וכל הנוף מזכיר טיול חורפי שאנחנו אוהבים לשלב בסוף חופשת סקי. התצפית למעלה משקיפה לכיוון פיורד גיירנגר המוקף בפסגות מושלגות.

Dalsnibba

אחרי שהשלמנו את מה שהתפספס אתמול, אפשר להיפרד מאיזור גיירנגר ולהתקדם אל היעד הבא, לא לפני עוד תצפית, Ørnesvingen Viewpoint, הפעם מכיוון נוסף.

אז מפה ממשיכים צפונה, היעד הוא איזור Andalsnes. למזלנו דרך הטרולים שהיתה סגורה בעקבות השלגים, נפתחה אתמול מחדש, אז אפשר להמשיך ע״פ התכנון. בדרך חוצים פיורד עם מעבורת, עוצרים במסלול קצרצר מעל מפלים גועשים, Gudbrandsjuvet, ועצירה נוספת להליכה קצרה באיזור עם נוף פראי, של הרים מושלגים, כמעט ללא צמחיה, רק נחלים ואגמים. עוד כמה ק״מ ומגיעים לעצירה בתצפית מסודרת המשקיפה על דרך הטרולים המפותלת, ההרים שמעל, והמפל שעובר באמצע.

Trollstigen

אחרי התצפית מתחילים בנסיעה במורד הדרך, שבסיומה מגיעים לאיזור בו נמצא מקום הלינה שלנו להיום, אבל לא עוצרים פה, אלא ממשיכים עוד חצי שעה של נסיעה אל מסלול טיול מתוכנן שנקרא Litlefjellet. מדובר בטיפוס לקו הרכס ממנו משקיפים על כל האיזור. סה״כ 1.6 ק״מ שהם בעיקר עליה חדה וירידה באותה הדרך בחזרה.

Litlefjellet

מקום הלינה להיום נקרא Trollstigen Resort, שם הבקתה בסיסית, די צפופה, אבל גם פה עם כל מה שאנחנו צריכים, ואפילו טעינה לרכב ועוד ללא תשלום.

Litlefjellet

יום 7 -  טיול עירוני ב Ålesund

מרחק הנסיעה להיום הוא סביב שעה וחצי, וכל התכנון להיום הוא רק תצפית ושיטוט בעיר. אל התצפית שנקראת Aksla Utkikkspunkt, מגיעים עם הרכב. יש בית קפה ממש מול הנוף, בו שותים שוקו ועוגה ויוצאים לסיבוב קצר.

Ålesund from Aksla viewpoint

אל הדירה, שנמצאת מרחק הליכה ממרכז העיר, אנחנו מגיעים בצהריים ויוצאים להסתובב באיזור העתיק של העיירה, שהיא בעצם חצי אי, עם בתים צבעוניים פוטוגניים. כמובן שיום ללא טיול טבע לא יכול להגמר במנוחה, אז גם כשהערב ירד חזרנו שוב לטיול למרכז העיר, והפעם גם עליה רגלית של מעל 400 מדרגות אל אותה תצפית המשקיפה על העיר והאיזור, הפעם בחושך. רק החזרה לדירה ארכה 2.5 ק״מ- אז גם היום הוצאנו את מנת האנרגיה היומית. הדירה היתה מרווחת ומאובזרת מאוד, ממש מומלצת, רק חבל שלא יכלו למצוא לה שם, אז קצת קשה למצוא אותה בחיפושים (Three rooms apartment in center).

Ålesund

יום 8 -  Stryn, Loen, Olden

נסיעה של כמעט שלוש שעות בנופים משגעים של כמה פיורדים, כולל מעבר מעבורת קצר, מביאה אותנו להתמקד באיזור שמתחיל ב Stryn, וממשיך ב Loen, שם עולים לטיול שנקרא Rakssetra, שהוא הליכה של 2.65 ק״מ עם טיפוס של 256 מ׳ שמגיע לנקודת תצפית דומה לנקודה אליה עולה Loen Skylift. זה טיול שעולה בתוך היער ומגיע לנקודת תצפית על כל האיזור- Loen וגם Olden.

Rakssetra

בסיום אנחנו יוצאים בנסיעה נוספת של 20 דקות ל Lake Lovatnet עם הצבעים המיוחדים.

אגם Lovatnet כל כך יפה שהגיע לו עוד תמונה...

אחרי שהצלחנו להפסיק לצלם יצאנו לעוד חצי שעה של נסיעה לבקתה ב Oldevatn Camping. קיבלנו בקתה מבודדת שנמצאת בקצה העליון של אתר הקמפינג, נוף של האגם וקרחונים מסביב. גם נחל זורם ליד, והדירה עצמה גדולה עם מטבח מאובזר, סלון גדול ושני חדרי שינה. אפילו מרפסת יפה לכיוון האגם- הרבה יותר ממה שציפינו. למזלנו יש לנו פה 2 לילות, בכיף אפשר להאריך את זה וסתם להינות מהמקום.

יום 9 -  הבקתה ב Oldevatn וקרחון Briksdalsbreen

את הבוקר מתחילים עם ענן גדול שיושב על כל העמק. סתם התעוררנו מוקדם, צריך לחכות שהעננות תתפזר. כל כך נעים פה בבקתה שממילא אף אחד לא ממהר לצאת.

Oldevatn Camping

לפי ChatGpt העננות תתפזר לקראת 11:30, אז התארגנו ליציאה בהתאם, ובאמת השמיים נהיו כחולים לגמרי ויצאנו לכיוון הקרחון, מרחק נסיעה של 20 דקות.

הדרך ל Briksdalsbreen

יום ממש יפה היום וההליכה נוחה, עם עליה מתונה. סה״כ המסלול הוא 6 ק״מ הלוך וחזור, וטיפוס של 250 מ׳. מתקדמים כל הזמן לכיוון הקרחון, כשלידנו זורם נחל. עוברים גם מפל גדול עד שמגיעים לאגם תכלת כשברקע קרחון Briksdalsbreen. מפה נשאר לנו רק להינות עוד קצת מהיופי הזה, ולחזור בחזרה עד הרכב.

קרחון Briksdalsbreen

החזרה היתה קלילה, הכל בירידה מתונה. גם החזרה מפה אל הבקתה הולכת מהר. הגענו בשעה מעולה לשנ״צ, אבל אנחנו לא מסוגלים ל״בזבז״ זמן על שינה, ואחרי הפסקת קפה/ תה במרפסת של הבקתה, מול הנוף, אנחנו סוחבים את עצמנו לאגם, לטובת שיט בסירת פדלים, שניתנת בחינם בקמפינג.

אחרי סיבוב של רבע שעה הרגשנו שמיצינו, כי הרגליים צריכות לעבוד קשה כדי להזיז את הסירה, שלא תברח עם הזרם. בינתיים גילינו שגם אופניים ניתן לקחת פה ללא תשלום, אז עושים קצת סיבובים במתחם הקמפינג- אין לנו עוד כוחות לסיבובים רציניים.

עמית הצטרף אלינו, אחרי שנח קצת, ובשבילו יצאנו לעוד סיבוב שיט- הפעם בסירת משוטים. גם זה לא היה קל עם הרוחות, אז חזרנו מהר. יום מקסים ומהנה, עכשיו נשאר להעביר בכיף את הערב וליהנות מהבקתה הנוחה. אבל מה, להפתעתנו, כשהתחלנו לתכנן את מחר ועצירה לסופר, נזכרנו שמחר יום ראשון, ואחרי בדיקה הבנו שהכל סגור. האופציה היחידה לקניות היא היום בערב, בעיירה Stryn, מרחק חצי שעה מכאן. אז ערב שקט ומהנה כבר לא יהיה, גם בלת״מים כאלו יש בטיול, אז הכנו ארוחת ערב, אכלנו ויצאנו לקניות עבור היומיים הבאים. לפחות חסכנו את זה מאיתנו בנסיעה של מחר...

יום 10 -  Sogndal

קמים לבוקר בהיר עם שמיים כחולים, מקווה מאוד שהמזל ישאר איתנו עוד קצת, לפחות ליומיים הבאים בהם מתוכננות אטרקציות משמעותיות. היום מנצלים את שעת הצ׳ק אאוט המאוחרת (12) כדי להינות מהמקום הקסום הזה עוד קצת. כל אחד בחר איך הוא מנצל את הזמן שנשאר בצורה מיטבית, חלק יצאו להסתובב קצת עם אופניים, שייט בסירת פדלים או סתם קפיצה בטרמפולינה.

אני בחרתי במסלול טיול קצר שיוצא ממש ליד הבקתה לנקודה שנקראת Kleiva. הליכה של חצי שעה לכיוון, בעיקר עלייה, עד נקודת תצפית יפה על האגם והאיזור. כיף ככה להינות מהאויר ומהנוף הזה ולהרוויח אימון בוקר.

הנסיעה למקום הלינה ב Sogndal אמורה לקחת סביב שעתיים, אבל ברור שעצרנו לגיחה קטנה לקרחון נוסף, הפעם עם הליכה ממש קצרה. המקום נקרא Bøyabreen Glacier Viewpoint.

לדירה הגענו בשעה ממש מוקדמת, לפני 4, וזה היה ממש טוב: קיבל את פנינו בעל הבית, שמו Sverre, אשר משכיר פה כמה יחידות דיור, או בעצם וילות שהוא בנה במו ידיו. הוא היה כל כך מסביר פנים והראה לנו את הבתים שבנה, שהם מאוד מיוחדים, עבודת עץ משובחת עם המון השקעה. מעבר לזה הוא סיפר כמה סיפורים מחייו המיוחדים. לאחר מכן גם גלשנו לשיחה פוליטית על המצב בישראל, שמסתבר שנמצא פה בראש החדשות. הוא הביע הרבה תמיכה!

בהמשך הוא ראה שהילדים התעניינו בכבשים,אז הציע לנו לבוא לסיבוב האכלה. בסוף הוא ליקט לנו קצת ירקות מהגינה שלו ואפילו הביא תבנית עם בלילה שהכין עבורנו, כדי שנשים בתנור ויהיה לנו לחם חם.

Home in Sogndal

יום 11 -  טיול על קרחון Austdalsbreen

האטרקציה של היום היא היחידה שהזמנתי עוד לפני הטיול וקיוויתי שמזג האוויר יאפשר את הטיול. לפני כמה ימים קיבלתי פנייה מהחברה שמפעילה את הטיול, ICETROLL, שאמרו כי החליטו לשנות את הטיול מקרחון Nigardsbreen לקרחון Austdalsbreen. טיול איכותי יותר, פחות תיירותי, ונקבל אותו ללא תוספת תשלום (עולה פי 1.5). מכיוון שההזמנה המקורית היתה רק ל 3 אנשים (כי לא היו עוד כרטיסים) עכשיו הוספתי 2, אבל קיבלנו הזדמנות לחוויה מיוחדת.

הטיול מתחיל עם עליה של 20 דקות בנסיעה מהעיירה יוסטדל, עד שמגיעים לסכר שתוחם אגם (Styggevatnet) בגובה 1200 מ׳, משם יוצאים בסירות טורפדו מהירות עד הקרחון הענק.

Austdalsbreen

אנחנו מתחלקים לשתי קבוצות של 7 אנשים, כל קבוצה עם מדריך, כלומר קיבלנו כמעט טיול פרטי. הקרחון הזה מתנשא לגובה 30 מטר עם קירות שיוצאים משפת האגם, ממש דומה לקרחון Perito Moreno הארגנטינאי המפורסם (שראינו בטיול לפני 20 שנה). גם פה זכינו לראות התנפצות של גוש קרח גדול, שגרמה לגלים גדולים באגם לאחר מכן.

התחלנו הליכה על הקרחון עם קרמפונים על הנעליים, ומחוברים בחבל אחד אחרי השני כדי לאבטח מפני נפילה. הולכים בזהירות בין החריצים של הקרחון ונהנים מהנוף של הר הקרח הנשפך לאגם. אפילו עצירה לשוקו חם ולטעימה של המים הצלולים שיוצאים מהקרחון. אין ספק שהיום הזה יזכר כאחד מההיילייטס מתוך מבחר הטיולים שלנו.

הטיול הסתיים סביב שתיים וחצי ויוצאים לדרך לתחנה הבאה: היעד הוא מקום הלינה Lunda Camping שבקרבת Flåm. באמצע הדרך התעכבנו טיפה כדי להטעין את הרכב. זאת היתה פעם ראשונה שעצרנו במיוחד להטענה, ומסתבר שתוך כרבע שעה כבר נטענה חצי מהסוללה ואפשר להמשיך בנסיעה. הדרך לא היתה ארוכה (פחות משעתיים) אבל הגענו ממש עייפים אחרי הטיול האינטנסיבי.

יום 12 -  Flåm

את היום הזה אנחנו מעבירים באיזור פלאם, שזאת עיירה קטנה, או בעיקר מרכז תיירים, לחופו של פיורד Aurlandfjord. עבור היום הזה ביצעתי הזמנה, מספר ימים מראש, של אטרקציה משולבת המתחילה בנסיעה ברכבת שיוצאת מפלאם ועולה להרים. יורדים בתחנה באיזור גבוה, שם מתחילה אומגה באורך 1380 מטרים, בסיומה יוצאים לטיול אופניים של 18 ק״מ, שרובו בירידה עד החזרה לפלאם.

הנסיעה ברכבת לא ממש ממצא את הנוף, כך שאם לא מתכוונים להגיע לאומגה או האופניים, לא הייתי ממליץ להוציא את הכסף עבור הרכבת, אבל מי שכן ממשיך לאטרקציות האלו, אז זה ממש שווה את המחיר. מאוד נהנינו מהאומגה, חווית אקסטרים איכותית, והנוף ממנה מדהים.

טיול האופניים ממש נעים במזג האוויר הזה, ובכלל להיט כשמדובר בעיקר בירידה. לא הרבה מאמץ, שבילים נוחים, צמוד לנחלים ומפלים.

את כל המסלול המיוחד הזה סיימנו בשעות הצהריים הלא מאוחרות, מבחינתנו עדיין מוקדם מידי לחזור לבקתה, אז נסענו נסיעה של 20 דק לעיירה Undredal, שאמורה להיות עיירת דייגים צבעונית ויפה. בפועל העיירה נראית די נטושה, אולי כי נגמרה העונה התיירותית, ואולי ככה היא תמיד, בכל אופן יש פה בתים צבעוניים שצמודים לפיורד.

Undredal

עכשיו כבר התעייפנו וחזרנו לבקתה לפנות ערב, השעות בהם אנחנו נוהגים לעשות הפסקת קפה/ תה ומבחר עוגיות...

יום 13 -  העיר Bergen, ופיורדים ומפלים בדרך

היום הוא יום הטיול האחרון שלנו, מחר יהיו רק טיסות, אז ננסה לספוג עוד כמה נופים למזכרת.

הנסיעה מפלאם לברגן אמורה להיות סביב 3 שעות, אבל אנחנו החלטנו להאריך את הדרך ולנסוע בדרך נופית (כביש 7), שגם עוברת בעוד מפל מפורסם.

Naeroyfjord

עצירה ראשונה להיום היא במקום שנקרא Gudvangen, אשר נמצע על חופי Naeroyfjord עם מים שקופים ומלאים כוכבי ים והשתקפות ממש יפה על המים. העצירה הבאה היא למפל Tvindefossen, שנמצא ממש ליד הכביש בו נסענו. מפל פחות מרשים, עם מעט מים יחסית למה שראינו בתמונות של המקום. מפה אנחנו מתפצלים לדרך הנופית שנוסעת ברובה על צלע ההר מעל פיורד. הדרך יפה, אבל בגלל עבודות בכביש (כנראה כתוצאה ממפולות סלעים) נאלצנו להתעכב לשתי עצירות ארוכות. כמובן היינו מוותרים על הדרך הזאת אם היינו יודעים על החסימות. בסופו של דבר התקדמנו והגענו עד נקודת העצירה האחרונה לפני ברגן, שהיא מפל גדול וידוע, שנקרא Steinsdalsfossen. שם אנחנו עושים עצירה, ויוצאים להליכה קצרה אל מעלה המפל, שם גם עוברים מאחוריו.

Steinsdalsfossen

עכשיו נשארה שעה אחרונה של נסיעה, ומגיעים לברגן, היעד האחרון לטיול הזה. חנינו בחניון קרוב לאיזור העתיק/ הנמל, והחלנו להסתובב קצת בעיר המרשימה, ולצלם הרבה בתים צבעוניים ברחובות היפים וגם על שפת הנמל. בסוף גם מנוחה קצרה לקפה/ שוקו חם, וממשיכים לדירה שלנו שנמצאת מרחק נסיעה קצר ממרכז העיר. הדירה מאוד נוחה, מאובזרת מעולה וחניה צמודה- משמעותי מאוד בעיר הגדולה. אז לערב האחרון גיוונו את התפריט והכנו לנו ארוחת צ׳יפס והמבורגרים טעימים.

Bergen

יום 14 -  טיסות חזרה

זה יום ארוך מאוד של טיסות, שבשל שינויים מלופטהנזה, הפך להיות 3 טיסות עד הגעה לתל אביב, הכוללים המתנה בפרנקפורט וגם בוינה. אבל אחרי טיול כזה מוצלח, לא חושב שמותר לי להתלונן 😏

כמה נקודות התייחסות:

• אורות הצפון (Aurora): היו מספר ימים שהיו לנו התראות על פעילות סולרית משמעותית וסיכויים לא רעים באיזורים בהם היינו, בעיקר בשלושת הלילות האחרונים (פלאם וברגן) בהם היה סיכוי סביב 30%. יצאנו לא מעט מחוץ לדירה והשקפנו לשמיים, אבל לא השקענו מאמץ מיוחד כמו נסיעה לאיזורים חשוכים. יצאנו עם הרגשה שהיינו קרובים, אבל קצת התפספס.

• ארוחות: את כל הארוחות הכנו בעצמנו. בכל הדירות היה אבזור מצוין, כולל כיריים, תנור, מדיח, ולא היה חסר כלום. גם הסופרים (בעיקר kiwi), סיפקו לנו הרבה אפשרויות והיה ממש מוצלח. לא רואה דרך אחרת לטייל משפחה גדולה ללא הכנה עצמית של האוכל. מחירי המסעדות גבוהים מאוד (ארוחת המבורגר פשוטה יכולה להתקרב בקלות ל 1000₪, שזה יותר מהעלות של בקתה ללילה, וזה עוד לפני שתי הארוחות הנוספות ביום). ממליץ להביא צידנית וקרחומים, אנחנו הבאנו והיה מאוד שימושי.

• נסיעות: חששנו קצת מנסיעות ארוכות וקשות כי מדובר במדינה גדולה, אבל בפועל ממש לא היה משמעותי. הנסיעות הארוכות ביותר היו ביום הראשון (סביב 3.5 שעות) ויומיים נוספים בהם היו חסימות כבישים - בדרך לגיירנגר ובדרך לברגן. עניין ההקפדה על המהירות המותרת לא היה בעייתי, השתמשתי כל הזמן ב speed limit, וככה לא עברתי את המהירות המותרת. המגבלה של 80 קמ״ש לא הפריעה, כי רב הדרכים די מפותלות ועם נוף יפה, אז קצב הנסיעה היה נח.

• רכב חשמלי: זה העסיק אותנו לא מעט בדרכים, אולי כי אנחנו עוד לא רגילים לעניין. צריך להיות יותר מתוכננים, ולקחת בחשבון גם אופציות של עיכובים וחסימות כבישים. נקודות ההטענה בבקתות לפעמים בעייתיות (אטיות/ אפליקציות שלא עובדות/ תפוס ע״י מטיילים אחרים), אבל תחנות הטעינה המהירות מאוד נוחות ולא דורשות המתנה ארוכה. בסופו של דבר זה כן חסכוני וגם הרכב מאוד מאובזר ונח, אבל תדלוק רגיל עדיין יותר זמין.

סיכום:

אנחנו מסכמים עוד טיול מוצלח שהתעלה אפילו על הציפיות הגבוהות. מזג האוויר האיר לנו פנים באופן מיוחד. מלבד איזה טפטוף או שניים, לא היו בכלל גשמים, היה יום של שלג שהוסיף המון לנוף בהמשך. מבחינת עלות הטיול: ממש הופתענו לטובה מהסיכום הכללי, יצא זול בהרבה ממה שלקחנו בחשבון. הלינה זולה, הסופרים לא יקרים, ומאוד משמעותי זה שלא משלמים על שמורות הטבע, מלבד חניה לפעמים - אז בפועל רק אטרקציות מיוחדות עולות- ובהם מחירים יקרים (קרחון, אומגה, אופניים, מעבורת תיירותית...).

משהו נוסף למי ששרד את הפוסט הארוך: את הטיול תכננתי וניהלתי בעזרת אפליקציה חדשה עליה אני עובד ואפרסם כשאסיים את הבנייה והבדיקות, רק אשתף כרגע שהיה מאוד כיף להתקדם בטיול שזרם בדיוק כמו שתוכנן באפליקציה, שבעזרתה גם בני, עמית, הוסיף הרבה פעילויות ותכנונים. ראינו בכל מקום מה האפשרויות שרצינו וניווטנו אליהם. גם מעקב ההוצאות עודכן כל הזמן וחוסך לי סיכומים של אחרי הטיול.

מצורף סיכום כל העלויות מתוך האפליקציה (מלבד כבישי אגרה ומעבורות, סביב 1000 ש"ח, שעוד לא קיבלנו חיוב):

תמונת הפרופיל של erezzo
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של erezzo

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לנורווגיה

החופשה מתייקרת: עיר הבירה הפופולרית הכפילה את מס התיירים לאייטם המלא
החופשה מתייקרת: עיר הבירה הפופולרית הכפילה את מס התיירים
תשכחו מכרית צוואר מתנפחת: ענקית התעופה השיקה פיתוח שיעזור לכם לישון בטיסה לאייטם המלא
תשכחו מכרית צוואר מתנפחת: ענקית התעופה השיקה פיתוח שיעזור לכם לישון בטיסה
העצמה נשית בישראייר: שלוש טייסות חדשות הצטרפו לצוות הטיסה לאייטם המלא
העצמה נשית בישראייר: שלוש טייסות חדשות הצטרפו לצוות הטיסה
הקיף את כדור הארץ פעמיים וחצי: המסע האווירי המטורף של נשיא פיפ"א במהלך המונדיאל לאייטם המלא
הקיף את כדור הארץ פעמיים וחצי: המסע האווירי המטורף של נשיא פיפ"א במהלך המונדיאל
בשורה לישראלים: הוויזה לאירופה נדחתה שוב לאייטם המלא
בשורה לישראלים: הוויזה לאירופה נדחתה שוב
עכשיו זה רשמי: דרישת הוויזה לקולומביה עבור ישראלים תבוטל בקרוב לאייטם המלא
עכשיו זה רשמי: דרישת הוויזה לקולומביה עבור ישראלים תבוטל בקרוב
אזהרה לטסים לאיטליה: שיבושים וביטולי טיסות ברחבי המדינה לאייטם המלא
אזהרה לטסים לאיטליה: שיבושים וביטולי טיסות ברחבי המדינה
בצל המלחמה באיראן: שר החוץ של המדינה הידידותית הגיע לביקור תמיכה בישראל לאייטם המלא
בצל המלחמה באיראן: שר החוץ של המדינה הידידותית הגיע לביקור תמיכה בישראל
אזהרה חמורה במדינה הפופולרית: סכנה ממשית לתיירים ומקומיים ב-16 ערים לאייטם המלא
אזהרה חמורה במדינה הפופולרית: סכנה ממשית לתיירים ומקומיים ב-16 ערים
סופ"ש עמוס בנתב"ג: רשות שדות התעופה מפרסמת המלצות למגיעים עם רכב לאייטם המלא
סופ"ש עמוס בנתב"ג: רשות שדות התעופה מפרסמת המלצות למגיעים עם רכב
עד 10 שנות מאסר: תאילנד מחמירה את הענישה על קנאביס לאייטם המלא
עד 10 שנות מאסר: תאילנד מחמירה את הענישה על קנאביס
החל מ-174 אירו לכיוון: בלו בירד מתגברת טיסות לאחד היעדים המרכזיים באירופה לאייטם המלא
החל מ-174 אירו לכיוון: בלו בירד מתגברת טיסות לאחד היעדים המרכזיים באירופה