פרטים טכניים:
הרכב: זוג + 4, בגילאים 17, 13, 11, 4
מסגרת: 7 ימים מלאים (8 לילות)
טיסות עם transavia – הלוך לאמסטרדם, חזור מאיינדהובן (עלות ל-6 אנשים כ- 1500 יורו, כולל שמירת מקומות 2 מזוודות בהלוך ו-3 בחזור)
השכרת רכב 9 מקומות מsixt – דרך rentalcars (עלות ל-8 ימי שכירות כ1000 יורו, כולל דלק, בוסטר אחד וכיסוי ביטוחי מלא של rentalcars)
לינה בחווה בין Oudewater לחאודה (Gouda). שם החווה De Groene Hartelijkheid – (עלות כ1000 יורו ל8 לילות)
עוד כמה מילים על עלויות – ביחס למחירים המקובלים בישראל, המחירים בסופרמרקט בהולנד קצת יותר זולים (לפחות כך התרשמנו, ויצא לנו לקנות בסופר כמה וכמה פעמים בטיול זה).
מסעדות ובתי קפה אינם זולים.
דלק – דומה לישראל.
כניסות לאטרקציות – בד”כ יקרות. כדאי לשים לב לזה שיש אטרקציות (בעיקר מוזיאונים אבל לא רק) בהן העלות לילד נמוכה משמעותית, לפעמים אפילו חינם. כמו כן, מומלץ לבדוק הזמנה מראש באינטרנט, יש מקומות בהם עלות הכניסה פחותה לעומת רכישה במקום (וכמובן שזה גם יכול לחסוך תורים). כדאי גם לבדוק הנחות באתרי קופונים/גרופונים למיניהם, מה שעשוי לחסוך לא מעט כסף.
עלות כוללת לטיול – כ- 6500 יורו (כ27000 ש”ח), כולל הוצאות מקדימות
הקדמה קצרה
החלטנו לעשות טיול משפחתי בחופשת הפסח, רגע לפני שהבכורה מתגייסת. לרובנו זו איננה פעם ראשונה בהולנד, אך הזכרונות הטובים עשו את שלהם ושמחנו להגיע לכאן שוב, ולשלב בטיול אתרים שחזרנו אליהם ורבים חדשים. אף שהולנד גשומה כל השנה, אפריל נחשב חודש יחסית יבש, ואכן היה לנו מזל ומזג אוויר מצויין ליווה אותנו בכל השהות, ללא גשם כמעט (אף שהגענו ערוכים). התארחנו בחווה נהדרת, אותה בחרנו בגלל המיקום, ובגלל הרושם שעשתה בתמונות. אנחנו ממליצים עליה בחום! בחווה שכרנו בית ובו 3 חדרי שינה זוגיים (שני החדרים ששימשו את הילדים היו עם מיטות הולנדיות, שבנויות בתוך הקיר – חוויה!). כמו כן בבית יש מטבח מצויד, מכונת כביסה, והוא מתוחזק ברמה גבוהה ביותר.
מיטה הולנדית (תמונה מתוך האתר של החווה)
טיסה הלוך – טיסת אחה”צ עם טרנסאוויה לסכיפהול.
הטיסה והחברה בסדר גמור. כרטיסים זולים נרכשו מס' חודשים מראש. עם ההגעה לקחנו רכב 9 מקומות מsixt (דרך rentalcars, בתיווך אורן מרום הנהדר) – קיבלנו רכב כמעט חדש מדגם פורד טורנאו דיזל, אבל עם לא מעט שריטות ודפיקות, כולן היו רשומות בחוזה. אנחנו הצלחנו לשמר את המצב הקיים ;). הרכב היה לנו נוח, חרף גודלו שאיתגר במקומות מסויימים, וגם די חסכוני. 2 מזוודות גדולות מאוד + 6 תיקי יד נכנסו ללא קושי, והיה ניתן להכניס הרבה יותר לו היה צורך בכך. הגענו לחווה בשעה סבירה, התקבלנו במאור פנים על ידי Elles המארחת, ואת שארית הערב ניצלנו לארוחת ערב, מקלחות וקנייה מצרכים בסופר הקרוב (7 דקות נסיעה), שלשמחתנו נסגר בשעה מאוחרת.
בחווה
היום הראשון – Woerden, טירת Haar, ביקור בOudewater, קינדרדייק
בית השקילה של המכשפות בOudewater
החלטנו לא להשכים מוקדם מדי, בבחינת התאוששות מהטיסה והיכרות עם הסביבה. החלטנו לנסוע לטירת Haar, כשבדרך ביקרנו בWoerden במחסן הגבינות (20 דקות נסיעה מהחווה), מקום המבטיח סיור מודרך המסביר את תהליך הכנת הגבינה. לצערנו, בשעה שהגענו היו סיורי בית ספר במקום, והיינו צריכים לחכות שעה וחצי כדי להיכנס, לכן החלטנו להמשיך הלאה. בכל זאת צירפתי קישור לאתר המקום.
המשכנו עוד כ- 20 דקות עד טירת Haar. יש חניון די גדול ומסודר, כאשר התשלום הוא עם רכישת הכרטיסים בפנים. ניתן לרכוש כרטיס לטירה או כרטיס משולב לטירה ולגנים סביבה. הסתפקנו בטירה. מדובר, למעשה, בארמון, בו מוצג אורח החיים בתקופות שונות, תוך התייחסות לדמויות חשובות שהתארחו בו. אתר מאוד יפה ומעניין.
טירת Haar
מהטירה נסענו לOudewater, העיירה המקסימה השוכנת סמוך מאוד לחווה בה התארחנו. נהננו מלהסתובב ולקנות אוכל בשוק הקטן שהתקיים באותו יום במרכז העיירה, וביקרנו בבית השקילה של המכשפות – מעין מוזיאון קטן, המתאר את תקופת ציד המכשפות. הביקור מסתיים בשקילה (אם את/ה קל/ה מדי, מה שעשוי לאפשר לך רכיבה על מטאטא, את/ה עשוי/ה להיחשד בהיותך מכשפה), לאחריה מקבלים תעודה “רשמית” המוכיחה כי אינך מכשפה.
משם נסענו כ- 40 דקות לקינדרדייק (Kinderdijk) – ארץ טחנות הרוח. אתר יפה ומרשים ובו מרוכזות קרוב ל-20 טחנות רוח משני צדדיו של נהר. כרטיס הכניסה לאתר כולל כניסה לשתי טחנות ומרכז המבקרים , בו מקרינים סרטון על המקום. מומלץ מאוד. ניתן גם לטייל באתר בחינם (ללא הכניסות הנ”ל), כך שאפשר לרכוש כרטיסים רק למי שהכניסה לתוך הטחנות מעניינת אותו. את הברווזים עם האפרוחים שבתמונה קיבלנו ללא תמורה.
קינדרדייק
היום השני – שוק הגבינות בחאודה, ליידן ומוזיאון גוף האדם, גני קוקנהוף
מביקורנו הקודם בהולנד זכרנו את שוק הגבינות באלקמאר, ובו קהל גדול וצפוף… החוויה הפעם הייתה טובה יותר. נסיעה קצרה מהחווה (רבע שעה) ואנחנו בחאודה (גאודה). העיר נעימה ויפה, והשוק מתקיים בכיכר המרכזית, ליד בית העיריה המרשים. שוק הגבינות, כמובן, תיירותי מאוד, אך יותר נסבל מזה שזכרנו באלקמאר, וזו חוויה משעשעת ונחמדה. מסביב בכיכר היה גם שוק “רגיל”, שגם ממנו מאוד נהננו.
שוק הגבינות בחאודה
יצאנו מחאודה מרוצים, והמשכנו לכיוון ליידן, משהו כמו 40 דקות נסיעה. בליידן התפצלנו – האם והקטנה לטיול מהנה בעיר, כולל טיפוס על טחנת הרוח המפורסמת, ושאר בני המשפחה למוזיאון גוף האדם CORPUS. המוזיאון מעניין וחווייתי, ויש להזמין אליו מקום מראש (לסיור בשעה נקובה – כל 8 דקות יוצא סיור עם כ- 15 משתתפים). ניתן להשיג כרטיסים בהנחה באמצעות אתרים שונים, גרופונים וכו'. הסיור עצמו אורך כשעה, ולאחר מכן יש תצוגה אינטראקטיבית שניתן להסתובב בה כמה שרוצים.
לאחר איחוד המשפחה המשכנו לגני קוקנהוף, לתצוגת הצבעונים המפורסמת. הגנים מאוד עמוסים, וההמלצה שקיבלנו להגיע אחר הצהרים הוכיחה את עצמה. בסביבות השעה 16:00 עדיין היה מלא, אז קפצנו לארוחה איטלקית קלה בעיירה Lisse הסמוכה, כשחזרנו אחרי 17:00 כבר היה הרבה יותר פנוי, חנינו קרוב והיה נעים להסתובב. הגנים נסגרים ב19:30 – לנו זה הספיק.
קוקנהוף
היום השלישי – אפטלינג וליל הסדר
בטיולינו הקודמים בהולנד לא ביקרנו באפטלינג, כך שהיה ברור לנו שנרצה לבקר שם לראשונה, בעיקר עבור צעירי המשפחה. קיווינו שהנסיעה ביום שישי ולא בסופ”ש (שבת-ראשון) תיטיב עימנו מבחינת התורים בפארק, והתבדינו… כנראה בגלל הצמידות לסוף השבוע של חג הפסחא. האפליקציה של הפארק (אותה ניתן להוריד מראש) די נוחה, ומאפשרת לדעת מה מצב התור באטרקציות השונות בכל רגע נתון. זה עוזר מאוד בתכנון. לצערנו, היו 2-3 אטרקציות אקסטרימיות בהן התור לא התקצר לפחות מ45 דקות לאורך כל היום. אבל נהננו גם כך. הכניסה יקרה מאוד (סביבות 40 יורו ליחיד), אבל ניתן להוזיל משמעותית אם חושבים על זה מראש (אנחנו רכשנו דרך גרופון גרמניה בכ-30 יורו ליחיד. עדיין יקר, אבל פחות...). הפארק גדול מאוד, וקשה להספיק הכל ביום אחד. יש מגוון של אטרקציות, החל מאגדות לקטנים וכלה ברכבות הרים לגדולים, אמיצים ואבות נגררים.
שבנו עייפים לחווה, וערכנו ליל סדר מצומצם, כולל מצות וקניידלך שהבאנו מהארץ, ותירוש מקומי.
היום הרביעי – אמסטרדם: שוק ווטרלופליין ובית רמברנדט, שוק הפרחים, שוק יורדאן, כיכר דאם וקניות
את היום התחלנו מאוחר, יחסית, מתוך כוונה לנוח קצת אחרי יום האתמול הארוך, ולהישאר באמסטרדם עד הערב. נסענו לחניון הארנה (P+R), כ- 40 דקות נסיעה. יש מספר חניונים כאלה המקיפים את העיר. כדאי לבדוק מראש באתר שלהם איזה חניון נמצא איפה, ומהן דרכי ההגעה ממנו למרכז העיר (או למקום אליו תרצו להגיע), כמו גם שעות פתיחה והודעות על סגירת החניון. כפי שיתברר בהמשך (ביום השביעי לטיולנו), זה חשוב… בכל מקרה, בחניון הארנה קונים כרטיסי נסיעה הלוך-חזור למרכז העיר תוך קריאת כרטיס החניה (יש הסבר ברור איך לעשות זאת, ויש גם איש שירות שמסייע). כאשר משלמים על החניה (עם החזרה לרכב), המחיר הוא 8 יורו לכל היום אם נכנסתם לפני 10 בבוקר, ו- 1 יורו לכל היום אם נכנסתם לאחר מכן. משם הולכים כמה דקות לתחנת הרכבת, כשהדרך הנוחה והמהירה להגיע למרכז העיר היא באמצעות מטרו (קו 54) – משהו כמו 20 דקות נסיעה.
ירדנו בתחנת ווטרלופליין, ממש ליד השוק, שם התפצלנו – חלק לשוק וחלק לבית רמברנדט שנמצא ממש ליד. השוק היה קצת מאכזב, בית רמברנדט לא. נפגשנו כולנו לאחר מכן לארוחת צהרים במרקיה הנהדרת Soup en zo. משם הלכנו בין התעלות, דרך שוק הפרחים, לאזור שכונת היורדאן. הספקנו לראות את סיום היום בשוק המקומי (ליד בית הקפה Winkel 43 המפורסם). עמדנו קצת בתור כדי לאכול בThe Pancake Bakery. לא זול בכלל, והמתיקות הייתה גדולה על הילדים ועלינו. וזו גם ההמלצה – אם הולכים, אפשר בקלות להתחלק במנות הענקיות, ולהתמודד עם כמות סבירה של מתוק וגם לצאת בעלות סבירה.
סיימנו את היום בפיצול נוסף – הבכורה ואמה הלכו לקנות בגדים בKalverstraat והאחרים טיילו להנאתם, קנו קצת מזכרות וסיימו בכיכר דאם. קינחנו בצ'יפס טעים בVlaamse Frites Snackland (בין כיכר דאם לתחנה המרכזית), וחזרנו לחווה.
היום החמישי – נסיעה לדרום – Zierikzee, Delta expo, Vlissingen
אחד הדברים הכי כיפיים בטיול, זה לגלות מקום חדש, כזה שלא תכננת בכלל מראש. הגענו ליום ראשון שלפני חג הפסחא. במקור תכננו להגיע (שוב) לחיטהורן, אבל הנסיעה הארוכה והעומס שצפינו שיהיה שם בגלל המועד גרמו לנו לחשוב שוב. החלטנו לנסוע לאזור בו עדיין לא היינו, וכלל לא היה בתכנון – אזור Zeeland שבדרום מערב המדינה. בדרך התפעלנו מטורבינות הרוח הרבות וגם מהכבשים והטלאים, איתם הצלחנו לתקשר כשהיינו בפקק קטן.
בדרך דרומה
עצרנו להפסקה קצרה וגלידה ליד חוף בו בזמן השפל התושבים המקומיים יורדים ללקט צדפות מתוך הבוץ. התחנה הראשונה שלנו הייתה העיירה Zierikzee – מקום יפה, נעים ומנומנם משהו. טיילנו קצת ברחובות ואכלנו משהו קל. לאחר מכן המשכנו לDelta Expo – אתר גדול המשלב בתוכו המחשה של בניית הסכרים באזור זה, האכלת כלבי ים ואריות ים, שיט באוניה ופארק מים. הבעיה הייתה שבשלב זה חלק מבני המשפחה לא הרגישו כל כך טוב, והיה מבאס להיכנס בהרכב חלקי ולהשאיר ברכב את השאר. נאלצנו לוותר, לשתות הרבה מים, לקחת אקמול, להתאושש ולחשוב קדימה. גילינו שבעיירה Vlissingen יש גן חיות/מקלט לאיגואנות, דו חיים וזוחלים נוספים, והחלטנו להמר על זה. לאחר חצי שעה נסיעה הגענו למקום, והופתענו מאוד! מדובר בבניין קטן, שחיצוניותו הצנועה לא מסגירה את מה שקורה בפנים. גילינו מיצג ענק ומרשים של נחשים, צפרדעים, רמשים וכו' שמטופלים במקום מתוך מאמץ שימור ראוי להערכה. נהננו מאוד ואנחנו ממליצים בחום! (לחובבי הז'אנר כמובן). לאחר הביקור טיילנו באזור החוף, אכלנו ארוחת ערב נעימה ונדהמנו לגלות אנדרטה מרשימה לזכר נספי השואה מהעיירה. בסיכומו של יום, בלי להתכוון הגענו להפתעת הטיול.
בטיילת על החוף בVlissingen
האנדרטה לקורבנות השואה בטיילת
ציור על קיר של בית בVlissingen
היום השישי – טיול אופניים, Oudewater
הגענו ליום שני של חג הפסחא. אמרו לנו מראש – כל ההולנדים יוצאים לטייל ביום זה, ויהיה עומס גדול באטרקציות. לכן החלטנו באותו יום לשכור אופניים ולטייל בסביבת החווה. Elles יצרה קשר עם משכיר אופניים, שהביא לנו חמישה זוגות + מושב לקטנה עד החווה. האופניים, כמו ההולנדים עצמם, גבוהים, קשוחים ושמורים היטב. לקח לילדים קצת זמן להתרגל, אבל הם הסתדרו מצויין. יצאנו מהחווה במסלול עליו המליצו לנו, ליד גדת נהר, בין השדות, הכבשים וטחנות הרוח, והכל במזג אוויר מושלם. עצרנו בקפה-מסעדה בדרך לארוחת צהרים קלה, והמשכנו עד העיירה הקרובה, Schoonhoven, שם הסתובבנו ושבנו חזרה. כיף גדול.
טיול אופניים
אחר הצהרים הבנות נחו וגם התחילו לארוז לקראת הטיסה (מחרתיים בבוקר), והבן ואני קפצנו לחנות הלגו בחאודה, להגשים לו עוד חלום.
בערב נסענו כולנו לעוד ביקור בOudewater, שכבר החלה להתקשט בכתום לקראת יום המלך. נהננו משוטטות נינוחה ברחובות השקטים והנעימים, וגם פגשנו זוג ברווזים עם 12 צאצאיהם.
על הגשר בOudewater – אתגר לרכב גדול
היום השביעי – אמסטרדם – נמו וביה”כ הפורטוגזי, המוזיאון הטרופי וחוויית הייניקן
יום הטיול האחרון שלנו – טיול נוסף באמסטרדם. שכחתי לבדוק מראש אם חניון הארנה סגור במקרה, ואפשר כבר לנחש מה קרה… אבל התאפסנו מהר, ונסענו לחניון Oosterdok שבין התחנה המרכזית למוזיאון נמו. מיקום מעולה, בעלות של 20 יורו ליום שלם. יקר יותר מהחניה הקודמת שלנו, אבל לא היסטרי, ופתרון מוצלח בהתחשב בנסיבות (מכאן גם לא היה צריך לנסוע בתחבורה ציבורית למרכז העיר).
הילדים ואני המשכנו למוזיאון נמו החווייתי (הזמנו כרטיסים מראש), והאם הלכה לבדה לבית הכנסת הפורטוגזי וסביבתו. בצהרים נפגשנו והתפצלנו שוב – הבנות הגדולות ואני לשוק אלברט קאופ וחוויית הייניקן, צעירי המשפחה ואמם למוזיאון הטרופי. הספקנו לעשות סיבוב קצר בשוק לפני שנכנסנו להייניקן, וגם לאחר מכן, ולנשנש כמה דברים נחמדים, ואף לקנות ביצי שוקולד (פסחא) בזול. חוויית הייניקן – די נחמד, אבל קצת Overrated לטעמי ומאוד ממוסחר. הם מקפידים מאוד על גיל מינימום לטעימת הבירה (18), מה שהרגיז קצת את הבכורה. לא הייתי מציב את האטרקציה ברשימת הדברים שחייבים לעשות באמסטרדם, ואכן זו פעם ראשונה שלי למרות שהייתי באמסטרדם כבר כמה וכמה פעמים. בכל מקרה, אם הולכים – מומלץ מאוד להזמין מקום מראש, כי התורים ארוכים. האגף השני במשפחה נהנה מאוד במוזיאון הטרופי המיוחד והיפה , שהפתיע בתצוגות אינטראקטיביות מעניינות ועדכניות.
לקראת ערב חזרנו לחווה, המשכנו לארוז תוך כדי מקלחות, ובהמלצת Elles נסענו למסעדה מוצלחת במיוחד בעיירה Haastrecht, הנמצאת מרחק 4 דקות נסיעה מהחווה. אוכל נהדר, באווירה נעימה ומחירים סבירים. אחלה סיום לאחלה טיול. שם המסעדה Bregje.
בבוקר אותו יום גילינו לחרדתנו שהרוכסן הראשי של אחת המזוודות הגדולות שלנו התקלקל, ולא ניתן היה לסגור אותה. אילתרנו עם חבל, סיכות ביטחון ומסקינטייפ, וקיווינו לטוב. שאר המזוודות נארזו בקפידה, כולל כל השוקולד, הופלים ההולנדים והמזכרות שקנינו.
טיסה חזור
קמנו בבוקר (לא מוקדם מדי), ואחרי ארוחת בוקר נפרדנו מElles המקסימה, והתחלנו לנסוע לכיוון איינדהובן. בדרך עצרנו לכמה דקות בעיירה Zaltbommel, לה חשיבות מרכזית בחייה האקדמיים של אשתי. הגענו לשדה התעופה, החזרנו את הרכב בקלות ובמהירות, ונכנסנו לטרמינל הקטן והנחמד. צ'ק אין למזוודות עושים עצמאית בעמדות ייעודיות, ומאחר שהשדה לא גדול וגם לא מאוד עמוס, תהליכי הבידוק זריזים ונעימים. הטיסה חזרה הייתה בסדר גמור, ולשמחתנו גם המזוודה הסוררת הגיעה בשלום, על כל תכולתה.