אני מגיעה ללונדון לא בשיא המוטיבציה שלי. אני מטיילת כבר שבוע וחצי באוקספורד ובקיימברידג׳ ומתחילה להרגיש את הקושי של הטיול, במיוחד אחרי הפרידה הנוספת מהחברים ומהמשפחה. מקווה שההגעה לעיר חדשה, לונדון, תעשה ריסטרט לתחשת המיצוי שמתחילה לעלות. זה הביקור השני שלי בלונדון בהפרש של 13 שנים. חזרתי שוב לחלק מהמקומות והלכתי גם למקומות חדשים.
הנסיעה מקיימברידג׳ נמשכת כ-50 דקות ואחר כך יש לי עוד נסיעה של תחנה אחת בטיוב עד לתחנת ראסל סקוור שהמלון שלי ממש צמוד אליה. הזמנתי את המלון, Russell House, בעקבות המלצה של חבר. המלון קפא בזמן ב-30 השנים האחרונות – מכל הבחינות, לטוב ולרע. אין אתר אינטרנט, צריך להתקשר אליהם והם רושמים את הפרטים ביומן (בחיי). המלון מיושן מאוד ובמצב בינוני. ניקיון סביר. אין WiFi בכלל, בחלק מהזמן הצלחתי לקלוט את זה של תחנת הטיוב השכנה, וגם זה הסתדר רק כי היה לי סים עם מספר אנגלי. אם באים לשם אז כדאי לבוא עם חבילת גלישה מהבית. לא הכל רע, יש למקום יתרונות: בראש ובראשונה – הוא מרכזי וזול. הוא נמצא ממש צמוד לכניסה לתחנת ראסל סקוור, במרחק 5 דקות הליכה מהבריטיש מוזאום וכ-20 דקות הליכה מקובנט גארדן. מעבר לכביש יש מרכז קניות קטן עם סופר גדול ועוד שניים קטנים וכן כמה מסעדות של רשתות מזון מהיר. אני הזמנתי חדר יחיד בעלות 60£ ללילה (משלמים במזומן בלבד) וקיבלתי חדר זוגי (עלותו 80£). המחיר כולל ארוחת בוקר של טוסטים וקורנפלקס. המלון נמצא בבעלות משפחה איטלקית והבעלים מקסימים ולבביים. WiFi או לא, זה בהחלט נחמד לרדת לארוחת הבוקר ושישאלו אם אני רוצה את הארוחה הרגילה שלי.
מזג האוויר נוראי בבוקר הראשון. יש רוחות נוראיות ויורד גשם. בדיעבד זו אפילו סופה שנתנו לה שם. הזמנתי מראש כרטיס לכנסיית סנט פול, מהיעדים הראשונים שנשארו לי להשלים מהביקור הקודם בלונדון. בחרתי להתחיל בסנט פול כי בכוונתי לעלות לגלריות העליונות ורציתי לעשות את זה כשעדיין יש לי הרבה כוח, בדומה לכנסיית סנט מארי בקיימברידג׳. בנוסף, הכניסה לכנסיה בתשלום ויתר האתרים שלי היום הם בחינם ולכן אותם אוכל להשלים בהמשך אם ארצה. הכנסיה מאוד יפה ושווה ביקור, למרות שהמחיר מעט גבוה (14£ עם הנחת סטודנט). דבר ראשון עליתי לגלריות העליונות. זה לא היה היום האידיאלי בשביל זה. הרוחות נוראיות ודי מפחיד להיות למעלה במעברים הצרים שיש שם. יחד עם זאת, הנוף מנצח. בסה״כ הייתי בכנסיה קרוב לשעתיים.
משם אני ממשיכה למוזאון טייט מודרן דרך גשר המילניום. ברוח הזאת המעבר בגשר ממש מפחיד. בטייט סגרו את המרפסת החיצונית של הקומה ה-10 בגלל הרוח. אפשר לקנות קפה ולהנות מהנוף מבפנים. הזכרון שלי מהפעם הקודמת בטייט מודרן הוא טוב מאוד והפעם קצת פחות מצאתי את עצמי ולכן אחרי בערך שעה אני כבר ממשיכה לשוק בורו לארוחת צהריים. השוק נחמד אבל לדעתי מתאים יותר למי שיש לו אפשרות להכין אוכל לבד. רוב הדוכנים היו של גבינות, דגים, ירקות ונקניקים ופחות של אוכל מוכן. זה לא שלא מצאתי מה לאכול, מצאתי והיה טעים אבל לא היה המון המון מבחר ולא היה ממש איפה לשבת בשוק עצמו. זה היה יום חמישי בשבוע. משם חזרתי למלון לנוח קצת ובערב הלכתי לאזור קובנט גארדן.
הזמנתי סיור ״חינם״ בעקבות אתרי הארי פוטר לשעה 10:30 בבוקר. למי שלא מכיר: מתכנסים במקום מסוים בשעה קבועה ויוצאים לסיור. בסוף הסיור נותנים למדריך טיפ בהתאם למידת שביעות הרצון. אני אוהבת סיורים כאלה, בד״כ הם באווירה צעירה וקלילה. כאן היה צריך להזמין מקום מראש וזה מה שעשיתי. כאמור, נקודת המפגש הייתה בתחנת ווסטמינסטר (מופיעה בסרט החמישי) בשעה 10:30. אני, כרגיל, קמתי כבר מזמן ולכן עוד לפני הסיור אני מספיקה לעשות טיול קצר בגרין פארק ובסנט ג׳יימס פארק היפה. בניגוד לאתמול, הבוקר שמשי ויפה.
הסיור חביב. עוברים בכמה וכמה אתרים שלא את כולם אפילו זכרתי. בכל מקרה, הולכים מווסטמינסטר לנשיונל גלרי ומשם לווסט אנד, רכבת לסנט פול ומשם לבורו מרקט דרך גשר המילניום. הארי פוטר או לא, יש טיול נאה במרכז העיר והיום יום יפה להיות בחוץ. המדריכה מסיימת את הטיול בצהריים בבורו מרקט אבל לי יש תכניות אחרות, אני הולכת לאכול צהריים ברשת ההמבורגרים האמריקאית שייק שאק בסניף שבקובנט גארדן. יש קצת תור. בסופו של דבר – טעים אבל קטנטן. הקינוח שלי הוא במקרונים ושוקולד של פייר הרמה הצרפתי במרחק כמה דקות הליכה.
שנ״צ ומקלחת ואני יוצאת לכיוון הסקיי גארדן. לשמחתי הרבה, הנושא עלה בפורום אירופה בדיוק ביום שבו נפתחה ההרשמה לתאריכים שלי ואני מצליחה להזמין ביקור פרימיום – ביום שישי בשעה 17:00 כשהשמש שוקעת ב-17:30. הסקיי גארדן זה מתחם שנמצא בקומות 35-37 של בניין משרדים. יש שם 4-5 מסעדות ובארים וקצת צמחייה (ומכאן גארדן) וחוץ מזה יש 360 מעלות של נוף פנורמי ללונדון. בחלק מהמתחם יש מרפסת חיצונית. הכניסה בחינם אבל מותנית בהזמנה מראש ובבדיקה בטחונית. בשעות הערב אפשר גם רק להגיע למסעדות. המקום נפלא והביקור מומלץ ביותר! משם אני חוזרת מהר למלון להחליף בגדים ורצה לארוחת ערב אצל קרובי משפחה בעיר.
ככה נראה הסקיי גארדן
וזה הנוף:
שבת בבוקר – רציתי ללכת לאחד השווקים. במלון שלי (וגם מפעם לפעם פה באתר) המליצו לי על השוק בספיטפילד ובבריק ליין וזו התכנית להיום. לפני זה אני הולכת לביקור קצר במוזאון טייט בריטן שבו לא הייתי עדיין. כרגע יש תערוכות של דייוויד הוקני ושל פול נאש והן בתשלום. אבל אני באתי מסיבה אחרת והיא וויליאם טרנר בתצוגה הקבועה. מקסים מקסים מקסים. אני אוהבת ציורים של טרנר וכאן התערוכה ממש גדולה ונהדרת. הסתפקתי בזה ובקצת אמנות בריטית במאה ה-20. עכשיו נראה לי שאם צריך לבחור אחד מבין טייט בריטן, טייט מודרן והנשיונל גלרי (שבה הייתי רק בפעם הקודמת) אז בריטן מנצח בגדול בגלל טרנר.
מהמוזאון אני לוקחת טיוב לתחנת ליברפול סטריט וממנה כמה דקות הליכה לספיטפילד הנהדר. בהתחלה יש רק כמה חנויות וסניפים של רשתות וזה נראה מאכזב אבל אז מגיעים לשוק האמיתי – עבודות יד, בגדים, מפות עתיקות, צילומים וכו׳. ואוכל טעים. הרבה אוכל טעים בדוכנים של אוכל אתני שונה והכל נראה טעים. מה שקניתי באמת היה טעים. אני ממשיכה לרח׳ בריק ליין ומטיילת קצת בשווקים קטנים נוספים עד שנגמר לי הכוח ואני חוזרת לחדר לנוח. בערב יוצאת לסיבוב באוקספורד סטריט.
למחרת אני בהפסקה מהטיול ואני נוסעת לבקר את חברי הטובים באוקספורד. קניתי כרטיס אוטובוס הלוך חזור מתחנת ויקטוריה, 14£ עם הנחת סטודנט. הנסיעה נוחה, יש WiFi חופשי ושקע בכל מושב. אפשר לקנות כרטיס מראש אבל לא חייבים, קניתי במזומן מהנהג. אפשר להשתמש בכרטיס גם למחרת אז זה טוב למי שרוצה טיול יום לאוקספורד. העדפתי אוטובוס כי הוא זול יותר ומביא אותי לתחנה שקרובה לבית של החברים. האוטובוס פועל 24/7.
כדאי לדעת שהרבה חנויות נסגרת מוקדם יותר ביום ראשון. זה נכון לאוקספורד העיר ונכון לרחוב אוקספורד בלונדון.
היום האחרון בלונדון נפתח בלסטר סקוור בקניה של כרטיס למחזמר וויקד. מייד אחר כך אני הולכת לקצת קניות באוקספורד סטריט ומשם לבריטיש מוזאום. כולם צריכים לעבור בדיקה בטחונית והתורים גדולים. אם זה מה שהולך פה ביום חול בפברואר אני לא רוצה לדמיין מה הולך בקיץ. אם אני לא טועה בכניסה האחורית היו תורים הרבה יותר קטנים. גם בפנים עמוס מאוד. כאן משלמים על כל פריט בשמירת חפצים וזה קצת מבאס. אם הייתי יודעת מראש אולי הייתי הולכת 5 דקות למלון ומשאירה שם את התיק והמעיל.
המוזאון מאוד מאוד מרשים. יש לי רגשות מעורבים בגלל שמצד אחד המוצגים נפלאים, מצד שני מדובר בשוד עתיקות קולוניאליסטי, ומצד שלישי עם החורבן שדאעש השאירו בערי עירק – האם זה בהכרח דבר רע? אין לי תשובות. הכי אהבתי את המוצגים מאזור הסהר הפורה – אשור, בבל, אכד וכיוצ״ב. הביקור מאוד מאוד מומלץ אבל אולי עדיף לנסות לבוא ממש מוקדם.
תורים לבדיקה הבטחונית
בערב – המחזמר וויקד שהומלץ על ידי חברים חובבי מחזות זמר. המופע מושקע מאוד, מצחיק ומהנה. הוא מספר את סיפורה של המכשפה מהמערב בקוסם מארץ עוץ – איך היא הגיעה להיות מכשפה רעה, wicked. נהדר. מומלץ בחום.
למחרת אני נוסעת לאמסטרדם ברכבת היורוסטאר. חודש מראש הרכבת הייתה קצת יותר זולה מטיסה ובעיקר הרגשתי שבאופן כללי הנסיעה תהיה נוחה יותר ברכבת מאשר לעבור פרוצדורות שדה תעופה. נוסעים מתחנת סנט פנקראס ( קינגס קרוס) – תחנה אחת בקו הפיקדילי מראסל סקוור. הגעתי עוד לפני שפתחו את הצ׳ק אין שעה מראש. הטא נפתח תוך כמה דקות ו-5 דקות אחר כך הייתי אחרי ביטחון וביקורת דרכונים. בסה״כ המסע נמשך כ-7 שעות מדלת לדלת. טיסה הייתה לוקחת בערך אותו זמן.
בזה נגמר הביקור הנוכחי בלונדון. על פניו הייתי בהרבה אתרים ואיכשהו אני לא ממש מרגישה שחוויתי אותה כמו שצריך. בטוח שהעייפות מהטיול עושה את שלה ומעבר לזה קשה לי לשים את האצבע על מה בדיוק היה חסר.