בקיץ 2016 חזרנו לקרואטיה 11 שנים אחרי טיול ראשון. הפעם עם 2 ילדינו בני 12 ו 9 ומשפחת חברינו עם 2 ילדים בגילאים דומים. באותה נסיעה בילינו גם שבוע בבוסניה
כמה טיפים כלליים:
1.החלטנו על קרואטיה כי נראתה כיעד יפה להיות בו ובטיול קודם עשינו רק גיחה קצרה כחלק מהטיול הקלאסי של סלובניה וקרואטיה. אך כאשר התחלנו לקרוא על מקום ולחפש בתים ללינה נבהלנו מהמוני תיירים ומחירי דיור והחלטנו להיות חלק גדול מהזמן בבוסניה הזולה והלא מוכרת (אפילו בחברות ביטוח לא ידעו איפה זה...).
2.את המידע על קרואטיה מהמדריך של Lonely planet, לא מאד מוצלח. על בוסניה כמעט ואין כלום, יש מדריך של סדרת Bradt אך גם הוא די מצומצם ולפעמים מייפה מקומות בלי הצדקה מבחינתנו. כרגיל נעזרנו במידע אינטרנטי, המלצות של מקומיים וניסיון עבר שלנו בתכנון הטיול. רוב ההחלטות קיבלנו במקום ולא מראש. התיירות בבוסניה לרוב מקומית, כמעט ואין זרים. ולא שמענו עברית אפילו פעם אחת. חלק מהמקומיים מדברים אנגלית לא רע כך שתקשורת אפשרית אך לא תמיד. אין אטרקציות תיירותיות כמו שבקרואטיה השכנה, הרבה טבע.
3.כבישים בסה"כ טובים, מהירים אך יש לשים לב בבוסניה למצלמות, בעיקר ביציאה מהערים שמצלמות כבר ב 60 קמ"ש. חלק מכבישי בוסניה שנראים טוב במפות לפתע ללא כל התרעה הופכים מכבישי אספלט לכורכר, דבר שיכול להיות לא נעים, במיוחד בימים גשומים. לעומת זאת הכבישים בקרואטיה מדהימים - כביש אגרה חוצה את המדינה ומאד נוח
4.ניווטנו עם מפות ואפליקציות ניווט. בשטח השתמשנו באפליקציה Locus free חינמית עם מפת בוסניה וקרואטיה hike and bike חינמית של האפליקציה (מתנה לנרשמים חדשים). מאד עוזר בניווט בשטח ובבחירת מסלולים. לא מצאנו בבוסניה מפות שבילים מסומנים בקרואטיה לא יצא לנו כ"כ לחפש מסלולים רגליים. בשטח קיים סימון שבילים צבעוני אך ללא מפות לא כ"כ עוזר. לנהיגה השתמשנו במפות נהדרות של חברה גרמנית Reise 1:350.000 ואפליקציות אנדרואידיות Navigator ו IGO
5.בוסניה מדינה מקסימה עם המון טבע, מלאה בתזכורות היסטוריות על המלחמה הנוראה שפקדה אותה 20 שנה קודם לכך. נראה כי בוסניה לא לגמרי התאוששה עוד ממנה לעומת שכנתה קרואטיה. לפי שיחות עם המקומיים מדינה מושחתת אך מנסה להתקדם. כ 40% מתושביה מוסלמים, המון מסגדים, לפעמים רואים נשים מכוסות/ תיירות ממדינות ערב. אך לרגע לא הרגשנו איום או אי נוחות כלשהי.
6.אוכל זול מאד פחות מ 50% ממסעדות בארץ. מלא מסעדות . יש סופרים גדולים בעיקר בערים גדולות. האוכל במסעדות בעיקרו בשרי, יש מלא דגים מצוינים. לצמחוניים קשה להסתדר.
7.יכול להיות חם אך יחד עם זאת יבש והחום נסבל. באזורים הררים טמפרטורות בלילה יורדות מאד (עד 8 מעלות). לנו היו שבועיים חמים עם ימי גשם. בבוסניה יותר קשה למצוא מה לעשות בימי גשם (פארקי מים/ בריכות סגורות/ מוזיאונים).
8.טסנו בטיסה של חברת Turkish Airlines שהוזמנה כחצי שנה מראש, חברה מצוינת. עצירה באיסטנבול לכמה שעות ובחזור עצרנו לחצי יום ואף יצאנו משדה להסתובב בעיר.
9.את הבתים שכרנו דרך אתר Booking בזאגרב ו Airbnb בקרואטיה ובוסניה. תהליך הזמנה פשוט מאד.
10.רכב - אחרי התלבטות שכרנו בחברה מקומית http://autorent.hr שהייתה זולה ב 100e לפחות מכל ההצעה שקיבלנו בארץ כולל ביטול השתתפות, נהג נוסף וכניסה לבוסניה. השירות שלהם היה מצוין (הביאו לדירה בה גרנו בזאגרב), למזלנו לא נאלצנו לבדוק את החברה במצב אמת (תאונות). רכבי סקודה שקיבלנו נסעו 1800 ק"מ במהלך שבועיים בלי למצמץ.
יום 1 (יום א) נחתנו בערב ב Zagreb ולכן החלטנו להישאר יומיים בזאגרב ולחוות את עיר. מהשדה הזמנו הסעה לעיר, נוח ולא כ"כ יקר, ואן עם 8 מקומות http://www.suntransfers.com/#?passengers=2&direction=1&legs=2
בעיר שכרנו דרך Booking 2 דירות צמודות, Sky Apartments Zagreb.
דירות נהדרות, כ 4 ק"מ ממרכז העיר, מרווחות, מאובזרות איקאה (נוח, אין מה לעשות), 2 חדרים כ"א במחיר זול משמעתית ( 56E ללילה) לעומת דירות בעיר העתיקה. מתחת לבית פיצרייה מעולה. בקרבת המקום סופרים גדולים ומאפיות מצוינות.
יום 2. לקחנו חשמלית ליד הבית ונסענו למרכז העיר (רצוי לקנות כרטיסים בקיוסק ורק לאשרר במכונה בתוך חשמלית). ירדנו בכיכר מרכזית של עיר העתיקה Josip Jelacic. נכנסנו למרכז מידע בכיכר, לקחנו מפה עם הצעה למסלול רגלי בעיר (זהה למוצע ב Lonely Planet) – מסלול אדום. סיבוב נחמד דרך כנסיות והשוק, לוקח כשעה וחצי. הקתדרלה המרכזית מאד יפה, בין כיכר הקתדרלה לכיכר עם שוק בפינה יש מאפיה מעולה, אכלנו סוגי מאפים רבים בכלום כסף. לצערנו השוק היה סגור, המשכנו במסלול ובסופו ירדנו ברכבל קטן וחמוד. בהמשך החלטנו לצעוד גם את המסלול השני שמוצע (מסלול גנים - כחול) אך היה חם והפסקנו באמצע. עצרנו באחד הגנים, ילדים שיחקו כדור, נחנו וחזרנו ליד הקתדרלה למסעדה הודית Royal India. מקום נחמד למרות שנזפו בנו שלא הזמנו מקום מראש, אוכל הודי – קרואטי בינוני אבל לצמחוניים אפשרות סבירה.
חזרנו לדירה ולפנות ערב ירדנו לנהר ופארק לידו. באזור קיים מתחם ספורט ענק עם מגרש כדורגל גדול. צפינו במתעמלים, ילדים רצו במסלולים. חזרנו לדירה לקבל רכבים שהובאו בערב (לבקשת חברת השכרה).
קתדרלה בזאגרב
כנסיה בזאגרב
זאגרב – שילוב מודרני ועתיק
יום 3. התארגנו ונסענו לקניות מסורתיות בחנות ספורט – טיולים Decathlon. רכשנו נעלי טיולים וציוד ספורט (חצי מחיר לעומת הארץ) וחזרנו למוזיאון אומנות מודרנית בזאגרב. עשינו סיבוב במוזיאון, ילדים נהנו במגלשות במוזיאון (מקומה 2 ו 3 ). בצהריים יצאנו לכיוון בוסניה, לבית הראשון. נסיעה די ארוכה ולכן עצרנו בעיירה Slunj – מקום שזכרנו מלפני 11 שנה כנחמד. בשנים אחרונות הפך לאתר תיירותי עם מלא מסעדות, יושב על צומת נהרות ולכן מושך אנשים, לצערנו כניסה למתחם מוזיאוני על פלגי הנהרות הייתה סגורה (בימי שלישי), אכלנו במסעדה מומלצת Petro היושבת על הנהר, אוכל טוב. המשכנו ל Bihac בוסנית (מעבר גבול לוקח כמה דקות תלוי בתור מכוניות, יכול להיות עמוס בסופ"ש בעיקר לכיוון קרואטיה) החתמנו דרכונים. קניות בסופר, משיכת כסף בוסני ונסיעה לבית ב Ostrelj. הזמנו דרך Airbnb.
https://www.airbnb.com/rooms/12524860?sug=50
בית מדהים, 70E ללילה, 4 חדרים 2 מטבחים, הכול חדש, מטופח, בתוך היער, מעט טריקי למצוא בכפר ולכן בעל הבית, דרוויש, פגש אותנו בדרך ליד Bosanski Petrovac (עיר גדולה קרובה) והוביל אל הבית. הכפר בעבר שימש ככפר נופש וסקי, היום נטוש כמעט כולו, מלא בתים הרוסים (מראה שכיח בבוסניה).
מגלשות במוזיאון אומנות מודרית בזאגרב
יום 4. יצאנו לסיבוב קטן ביער ליד הבית, הליכה בשבילים. מלא אורנים, יש פירות פטל אם כי לצערנו לא הרבה, פספסנו עונת פירות יער. אח"צ הוזמנו וקפצנו לביקור בבית/ מוזיאון של שכנתנו הלנה, צלמת, פסלת, נחמד אם כי סיור של שעתיים בבית עם ההסברים מוזיאוניים קצת מעיק.
הבית בבוסניה
יום 5. נסענו ל Martin Brod. כפר בשולי שמורת נהר Una. עצרנו בכניסה לכפר. טיול בכפר, אכלנו מלא שזיפים מהעצים, נכנסנו לאתר מפלי נהר Una, מאד מרשים, גם המפלים והנהר וגם העדר המוני אנשים במקום זה. מהמפלים עלינו למעלה (שלט לכביסה טבעית) ועם השביל המשכנו לאורך נהר Una – שלט לקמפינג משהו. מסתבר שיש שם מקום שמקומיים קוראים לו אגם, מקום מקסים, כנראה שאנשים באים לשחות כאן אך טמפרטורה של המים סביב 12 מעלות לא ממש הזמינה להיכנס, פיקניק קטן ושכשוך רגליים במקום קסום וחזרו על עקבותינו. הצצנו על הגשר האדום מעל הנהר Una מאד יפה. ירדנו למכוניות ומשם פנינו לפי השלט למנהרות על נהר Unac - יובל של Una הגדולה. הליכה נעימה, גם המנהרה שפגשנו אחרי הליכה של כ 30 דקות הייתה מרשימה. בחזור ירדנו ל Unac ולמרות המים הקפואים לא התאפקנו ושחינו בזכות החום והשמש, מרענן מאד וכיף. חזרנו לרכבים ולפי המלצת המפה נסענו לביתנו בדרך אחרת דרך Kulen Vakuf, שבהמשך הסתבר כלא עבירה למכוניות שלנו. נאלצנו לעשות סיבוב גדול. ארוחת צהריים מאוחרת במסעדת Motel no 9 לא הייתה משהו, לוותר.
מפלי Una ב Martin Brod
האגם ליד Martin Brod
נהר Unec , קר אך כיף
יום 6. יום גשום, לפי המלצת הספר נסענו למעיינות חמים (פתרון שלנו לימים גשומים) ב Banya Ilidza ליד Sanski Most. לא פשוט למצוא - שלט קטן מיד אחרי חציית נחלון מס' קילומטרים לפני Sanski Most, פונה ימינה. המקום התגלה כבריכה ציבורית פתוחה עם מים טרמיים בטמפרטורה של 30 מעלות, שאובים ממעמקים, ריח גופרית אופייני. המקום בבניה כבר כמה שנים, אולי בסוף יצא משהו נחמד. הורדנו את הגיל הממוצע של הנמצאים במים ב40 שנה. לא בילוי מוצלח במיוחד , בעיקר בגלל שהמים לא ממש חמים אך הילדים נהנו מאד. אחרי שעתיים סיימנו את היום במסעדה מצוינת Camino שב Sanski Most וחזרנו הביתה.
בריכה עם מי גופרית ב Banya Ilidza
יום 7. החלטנו לעשות רפטינג בנהר Una. ביקשנו מבנו של בעל הבת, דינו, לתאם לנו והוא עשה זאת בהצלחה. בבוקר פגש והוביל אותנו למועדון רפטינג Kiro ליד Bihac. עלות רפטינג כ 50 ₪ לאדם. אסור לפספס. חנינו ליד המועדון וטרנזיט קטנה הסיעה אותנו לתחילת מסלול, יש כעיקרון 2 מסלולים, אחד יותר מאתגר והשני ומתאים למשפחות, אותו כמובן עשינו. משך הרפטינג כשעתיים פלוס, עושים עצירות לשחות, קופצים למים, יש מקומות שמדריכים נותנים להיסחף עם הזרם. לקראת הסוף - מקפצה בגבוה של כ 20 מ' למים. היה ממש כיף. כמובן כדאי לאטום כל הדברים ולקחת מינימום אך שווה להביא אוכל. אחרי שחזרנו למועדון, נסענו לאכול ב Bihac עם עצירה בדרך במבצר Sokalacka. מבצר נמצא בשיפוצים, טיפוס של כ 200 מ' גבוה אליו, כניסה חופשית, נוף מאד מרשים ממנו. שווה עצירה. אכלנו במסעדה מומלצת Cherdak, יושבת על נהר Una. חיכינו שעות לאוכל שהיה סביר אך לא יותר מזה.
רפטינג ב Una
מבצר Sokalacka
יום 8. ארזנו ועזבנו את הבית היפה לבית השני בדרום קרואטיה. נסענו דרך בוסניה, נופים מרהיבים, לעומתם כפרים עצובים עם בתים נטושים והרוסים כאנדרטה למלחמה. עצרנו באגם Bushco, אחרי חיפושים ושאלות הגענו לחוף דרומי של האגם ובו חוף רחצה מקומי מקסים. עוברים את כפר Bukova Gora עם כנסיה ואז ישנו שלט קטן Plaza Marinovac מכוון ימינה אל החוף, קל לפספס. היה כיף לשבור את הנסיעה הארוכה. שעתיים בחוף נהדר, מים כיפיים, לא המוני. המשכנו והגענו למעבר גבול. לעבור גבול ביום ראשון בערב לא תמיד חוויה לא נעימה – תור מכוניות של 40 דקות. לבסוף הגענו לבית השני ב Veliki Prolog. בית מקסים, בריכה על המרפסת, חדרים מרווחים, נוף מדהים ממרפסות הבית, יושב מעל Highway אך לא כ"כ מרגישים רעש ממנו. הזמנו את הבית גם דרך Airbnb, עלות כ 100E ללילה. https://www.airbnb.com/rooms/5418146?sug=50
בתוך הכפר נסיעה מאתגרת עד הבית, תוכנת ניווט הובילה אותנו דרך הכפר עצמו, סיבובים שבחיים לא ראינו, 360 מעלות בירידה.. וויתרנו וחזרנו לכניסה לכפר ואחרי הסברים של המקומיים התברר שיש דרך נוחה יותר – עוקפת את הכפר מלמעלה בכיוון צפון. הפעם הגענו אל הבית בלי דפיקות לב והבריכה הביתית השכיחה את הנסיעה הארוכה והמתח שעברנו כאשר נסענו בכפר.
כפרים נטושים והרוסים בבוסניה
אגם Bushco
יום 9. אחרי מנוחת בוקר נסענו בצהריים בהמלצת בעל הבית, איוון, לחוף הים ב Gradac. עצרנו בדרך במטע ואכלנו תאנים מדהימות. הדרך אל הים עוברת ליד אגמים Bacina מהממים. בגראדצ' הלכנו לחוף העירוני, שחינו ושנירקלנו, אכלנו במסעדת Marinero No 1, מאכלי ים וחזרנו לבית.
חוף הים ב Gradec
יום 10. החלטנו לחזור לבוסניה לעוד יום. נסענו לעיר Mostar שנפגעה קשה במלחמה. עיר מקסימה, שווקים ערביים בדומה לעיר העתיקה בירושלים, נהר עובר בעיר והגשר הישן, מסגדים בכל פינה. אווירה מאד מיוחדת. המסלול הרגלי שהוצע ב Bradt עובר דרך אטרקציות עיקריות – כשעה הליכה. בסוף מגיעים לקטע יותר מודרני של העיר, ישבנו בבית קפה ואכלנו מאפים מעולים – תרד, בשר. מ Mostar נסענו ל Blagaj. מקום קדוש למוסלמים עם אחד היובלים של נהר Buna שנובע ישירות מהסלע. במקום מבנה אוטומני עתיק tekija. כניסה בתשלום. נחמד, הנופים במקום, מערה ממנה נובע, בית לידה - מאד מרשים. ישנה אפשרות של שייט קצר (40-50 מ' ) לתוך המערה, נחמד אם כי מיותר (נכנסים רק קצת למערה). משם המשכנו בנסיעה למפלי Kravica. המפלים מרשימים, אפשר לשחות אך המוני אדם פקדו את המקום והמסעדות מקומיות עם מוסיקה הורסות את החוויה. שווה להגיע מוקדם בבוקר - פחות אנשים. בחזרה עצרנו במסעדת Most מעולה אחרי כפר Ljubushki ליד גשר מעל הנהר. חזרנו לבית עם הבריכה אחרי יום ארוך.
הגשר העתיק ב Mostar
שווקים בMostar
מבנה של Tekija ב Blagaj
מערה עם נהר Buna
מפלי Kravica
יום 11. לקראת הצהריים החלטנו לנסוע לאגמי Bacina. ירדנו בכפר Bacina מהכביש הראשי, המשכנו להקיף את האגם בכיוון דרום מערבה וכעבור 500-600 ' מהירידה מהכביש מצאנו מקום קטן עם מסעדה ומס' סירות לשייט באגם. הילדים ישר קפצו מהמקפצה למים כיפיים. כעבור רבע שעה כבר שטנו באגמים שמתחברים בתעלות צרות, השייט המקסים עובר בכמה אגמים ומסתיים אחרי כשעה וחצי. לא לוותר. נופים, דגים, נחשי מים. מאד נהנינו. אחרי שחזרנו שחינו עוד קצת, אכלנו גלידה ויצאנו. בדרך הביתה עצרנו לבקשת הילדים ליד מגרש כדורגל בו ילדינו שיחקו עם מקומיים וחזרנו הביתה לארוחת "על האש" המסורתית של סוף טיול.
אגמי Bacina מדהימים
שייט באגמי Bacina
יום 12. עזבנו את הבית ונסענו לאזור אגמי פליטביצה. לא יכולנו לוותר על האטרקציה הקרואטית העיקרית ורצינו לקצר את הנסיעה, לכן שכרנו בית ליד השמורה. לבקשה ושמחת הילדים עצרנו בדרך בפארק מים Solaris ליד Sibenik. המקום התגלה הרבה פחות מרשים משחשבנו: פארק קטן, טוב לילדים קטנים. רוב פארקי המים השווים של קרואטיה נמצאים ליד זאגרב או בצפון המדינה. בכ"ז בילינו שעתיים והלכנו אל חוף הים הצמוד. הרבה יותר כיפי, שנירקלנו, שחינו. ילדים מיד שחו למתקן ענק מתנפח במים ונהנו מאד להשתולל עליו ולפול לבריכות פנימיות. לבסוף המשכנו בנסיעה לבית ב Saborsko, אף הוא הוזמן שדרך Airbnb בדקה אחרונה. https://www.airbnb.com/rooms/4904978?sug=50. 100E לבית מקסים עם 3 חדרים, כ"א 3 מיטות. גינה ענקית. הצטערנו שנשארים רק לילה אחד.
פארק מים Solaris
מתקן מתנפח ליד Solaris
יום 13. בבוקר סביב 9 הגענו לכניסה 1 לאגמי Plitvice. עשינו את הסיבוב הארוך – C, לוקח כ 4-5 שעות. לדעתנו הוא הסיבוב המומלץ. אין ספק שפארק זה הוא אחד האטרקציות המרשימות בהן ביקרנו ושווה כל שקל ודקה. לא לוותר. כמויות המים ומפלים, דגים, הכל מסודר: שבילי הליכה, שייט באגם מנקודה לנקודה, חזרה בשאטל. כדאי להגיע מוקדם – המוני בני אדם פוקדים את השמורה מדי יום.
יצאנו מהשמורה בצהריים ונסענו לזאגרב - לילה אחרון ב Sky apartments וכמובן פיצה ליד הבית.
שמורה PLitvice
יום 14. אחרי החזרת רכבים בשדה תעופה עלינו לטיסת בוקר לאיסטנבול. היות והייתה לנו המתנה של 8 שעות עד הטיסה לישראל יצאנו מהשדה. הזמנו מראש נסיעה למרכז העיר דרך Suntransfers. הגענו תוך חצי שעה לכיכר Hipodrome. נכנסנו למסגד הכחול המרשים מאד, משם המשכנו ל Aya Sofya – כנסיה שהפכה למסגד ובהמשך למוזיאון. מאד מרשים. היה שווה, לא חשנו כל בעיה בלהסתובב בעיר למרות כל האירועים האחרונים. קבענו עם הנהג שהסיע אותנו הלוך שגם יחזיר אותנו. לקח כשעה להגיע לשדה – פקקים נוראים בדרך. כדאי לקחת בחשבון. חזרנו לשדה, התפעלו מקבוצות צליינים בגדים לבנים שנוסעים למכה לחאג' וטסנו לישראל.
מסגד הכחול באיסטנבול
המסגד הכחול
Aya Sofya
נהנינו מאד בטיול. בוסניה בדומה לצפון רומניה לא מטוילת ולא אבל זה גם קסמה למי שמחפש שקט, טבע וחוויה מקומית ומשפחתית. קרואטיה המונית ומלאה באטרקציות אך ניתן למצוא גם בה מקומות קטנים וחמודים. תהנו.
אלכס ואפרת