בקיץ 2023 טיילנו עם זוג חברים ובנותינו המתבגרות בנות 15 ו16 באלבניה
כמה דברים כללים:
1. בחרנו את אלבניה בגלל היותה מדינה פחות מוכרת/ מתוירת ולכן עדיין שומרת על ה"טעם של פעם". אולם טיול באלבניה בחודש אוגוסט התברר כמאוד מאתגר - טמפרטורות מגיעות ל 38 מעלות ולכן כנראה שעדיף היה לבחור יעד אחר. יחד עם זאת אלבניה מדינה מעניינת מאד, זולה, אכן עם אווירה של פעם ויחסית מעט תיירים. עברית לא שמענו כל שבועיים של הטיול.
2. ספרי טיולים מאד דלים על אלבניה. פרק ב Lonely planet מאכזב ולכן נעזרנו במידע אינטרנטי, המלצות של מקומיים וניסיון עבר שלנו בתכנון הטיול. כמעט ואין אטרקציות תיירותיות כמו פארקי מים / חבלים ולכן לטבע ומקומות תרבות יש משקל גדול בטיול. לאור החום הגבוה רוב הימים כללו פעילות במים – אגם/ נחל/ ים. מפתיע כמה מקומות האלה יש.
3. כבישים טובים אך לרוב חד מסלוליים, נהיגה באלבניה זהו סיפור שמופיע בכל בלוג. קשוח מאד. תמרורים (מצבם בכי רע, מתקלפים) – בסימן המלצה, פס רציף בכביש - מזמין עקיפות, זכות קדימה לא קיימת, נסיעה ברמזור אדום - דבר של מה בכך, ואם יש כיכר אז הרכב הגדול קובע (כולם נכנסים ביחד ואיכשהו מסתדרים), הנהג המקומי (לרוב גבר) הנוהג במרצדס (כ 30% מהמכוניות בכביש) עוצר כשמתחשק לו, בחניה שחוסמת את הנתיב, ללא איתות ובפתאומיות ולכן הנהיגה מחייבת דריכות מתמדת גם במסלול בו נוסעים וגם מול מסלול הנגדי. מאד מעייף ומלחיץ. מבחינת הנהיגה - המדינה הכי קשוחה באירופה מניסיון שלנו. יותר מבוסניה / איטליה. כך שהמסקנה שלנו - לנהוג כמה שפחות וכך עשינו.
4. שכרנו את הרכב ב Alamo – ישירות באתר שלהם. בשדה תעופה איסוף בדלפק של Enterprise . חוויה לא פשוטה כי בדלפק / בודקה קטנה הלקוח עומד בחוץ בשמש יוקדת (שורת הדלפקים של כל החברות) וממתין לתורו. איסוף רכב עצמו במגרש עפר צפוף בחוץ. ממש 50 שנים אחורה
5. ניווטנו עם אפליקציות ניווט Google Maps. ללא מפת נייר. בשטח השתמשנו באפליקציה Locus map עם מפת hike and bike האפליקציה בתשלום פעוט. מאד עוזר בניווט בשטח ובבחירת מסלולים Locus מכיר את רוב שבילים בשטח ולכן לא קנינו מפות. בשטח לפעמים יש סימון שבילים אדום אך לא תמיד מתוחזק טוב , אין שילוט .
6. סלולרי - השתמשנו מחבילה מהארץ אך אפשר לקנות כרטיס סים מקומי סביב 80 ₪ ל 100GB.
7. כסף – רק מזומן. משתמשים ב Leke. היום 100 לק = 4 ₪. על כל משיכה במסוף הבנק/ מכונות ATM משלמים עמלה סביב 30 ₪ = 600-800 לק. לא מקבלים אשראי כמעט בשום מקום כולל תחנות דלק גדולות/ מסעדות/ סופרים ולכן כדאי להצטייד בכמות כסף גדולה. הסכומים נספרים באלפים. ארוחה ל 6 במסעדה סביב 10000 לק. דלק יקר, כ 200 לק לליטר. שטרות של 5000 שכיחות בשימוש. עודף נותנים לפעמים ....
8. אוכל באלבניה זול בחצי מאשר בארץ. מלא מסעדות מקומיות אך אין לצפות לחוויה גסטרונומית משובחת. מנות בשר/ דגים, מאפה בצק עם מילוי - בורק, יש סלט יווני בכל מסעדה. יש מקולות גדולות ם מבחר מצומצם של המוצרים.
9. טסנו הלוך עם Turkish עם עצירה באיסטנבול וחזור עם Israir – טיסה ישירה כשעתיים וחצי. העסקה הכי משתלמת לרגע הזמנה .
10. את הבתים שכרנו דרך אתר Booking
יום 1
טיסת בוקר עם וב 10 אנחנו כבר בשדה ב Tirana הולכים ברגל מהמטוס לבניין הראשי!!! שדה קטן, גם בפנים. קיבלנו את הרכב והתחלנו להתרגל לנהיגה ב"ג'ונגל האלבני". נסיעה לכפר Lin הנמצא באגם Ohrid במזרח המדינה, הגדה המזרחית של האגם שייכת למקדוניה. לין - כפר קטנטן, רחובות צרים, הרבה נשים מקומיות מוכרות ריבות/ חמוצים תוצרת בית, אין כ"כ חניה. נחמד להסתובב אך בלי רכב. שכרנו בבוקינג 3 חדרים ב Nesti relax home - לקחת עם נוף לאגם. חדרים פשוטים אך המלון המשפחתי יושב ממש על האגם עם חוף פרטי. מטד שווה. קפצנו למים צלולים וצוננים וזה היה נקודת השיא ביום מעייף. למלון מקום חניה לרכב אחד. בערב צעדנו למסעדה leza , אחת מ 3 מסעדות בכפר. כאמור חוויה גסטרונומית ממוצעת.
יום 2
בבוקר יצאנו לטיול לבונקר הקרוב. במדינה יש כמה עשרות אלפי בונקרים קטנים למשפחה/ אישיים שנבנו לפני כמה עשורים ע"י הדיקטטור שלהם. היום רובם בשלבי הרס שונים. הבונקר נמצא בקצה חצי האי על הגבעה, עולים בסולם ברזל רעוע, הליכה קצרה ומגיעים. היום בתוך הבונקר נמצאת קפלה קטנה עם כמה איקונות ומקום לנרות. נוף מרהיב. שווה הליכה. חזרנו לכפר דרך מנזר הרוס עם פסיפס יפה המכוסה בחול – שיטה אלבנית לשמר עתיקות בחום/ שמש של הקיץ. קצה ממנו חשוף. בחורף מורידים חול ובקיץ מכסים.... יותר זול מלבנות פרגולה כמו במקומות אחרים בעולם. אח"צ יצאנו לטיול מסביב לחצי האי בשביל צמוד אגם (מסומן ב Locus) עד נקודה הבולטת הכי המזרחית. חזרה לעיר דרך בית הקברות המקומי. טיול נחמד. בערב הזמנו ארוחה בוילה 43 (הזמנו מראש מנות שצריכים להכין). המסעדה הכי טובה שאכלנו באלבניה. שווה מאד. אגב יש גם חדרים ללינה וחוף פרטי גם אך מושכר כשנה מראש.
יום 3
טיול רגלי צפונה לכיוון גבול עם מקדוניה, אותו שביל צמוד אגם מיום קודם רק בכיוון הפוך. מקסים, עובר בין העצים, נחלונים קטנים. כ 3 ק"מ לכיוון. בדרך רואים שוב בונקרים רבים. בערב עלינו שוב בונקר למעלה לתצפית. א. ערב במסעדת Rrema
יום 4
יום מעבר לבית הבא ב Permet. בדרך עצרנו בכפר Voskopoje מלא בכנסיות עתיקות ורחובות מרוצפים באבני מדרך. סיבוב נחמד אך הכנסיות סגורות וקשה למצוא מפתח. ציריכם לאתר את האיש האחראי שזו משימה בלתי אפשרית. נאמר לנו שאולי במשרד הטיולים בכיכר מרכזית העושה גם טיולי טרקטורונים אך המשרד היה סגור. עשינו סיבוב רגלי לבד, הגענו לכנסיית Dormition of The Holy Virgin שלהפתעתנו הייתה פתוחה. הכנסיה מאד יפה עם ציורי קירות עץ. שווה ביקור. תכננו לנסות להגיע לכנסיה יפה בכפר Shipske הקרוב אך אחרי הניסיון עם המפתח ויתרנו וירדנו לעיר Korce. נסענו לכנסיה הראשית בכיכר מרכזית של העיר. אפשר לוותר. המשכנו בדרכינו ל Permet. כביש מאד בעיתי, חלקו בתיקונים, אספלט מתחלף בעפר, ללא מעקה, במקום אחד נאלצנו לעצור ל 30 דקות בשביל לאפשר לסוללים את עבודתם. אחרי כשעתיים עצרנו ב Farma Sotira לארוחה ומנוחה. חוות דגים ולמלון בקתות עץ קטן המארגן טיולים בסביבה. אוכל מצוין. יצאנו משם ועוד כשעה וקצת נסיעה והגענו לווילה Pamela/ Klajdi ב Permet. שכרנו כל היחידה (למעשה יש 2 יחידות צמודות במבנה). ממוזג, חדרים גדולים, מטבח מאובזר, נמצא מחוץ לעיר (עדיף כך), מומלץ.
יום 5
בוקר עשינו קניות בסופר Permet ואח"צ נסענו כ 20 דקות לנהר Langarica עם קניון ומעיינות חמים Benje. רחצה בבריכות עם מי גופרית בטמפרטורה 28. המוני אלבנים ותיירים פוקדים מקום זה ולכן עדיף להגיע מוקדם בבוקר או סביב 18. אנחנו הגענו סביב 16:30 ולכן קודם עשינו הליכה במעלה הנחל. הולכים במים רדודים, בקניון Langarica. הליכה נעימה, רצוי בנעלי מים/ ספורט. עצרנו אחרי 1.5 ק"מ, רבצנו קצת וחזרנו לטבול בבריכות עם מים טרמיים. נחמד מאד, הריח נשאר לעוד יומיים...
יום 6
בבוקר קנינו גבינות טעימות ויין בחנות גבינות Baxho Meshini Bunkeri (הנמצאת בבונקר ולכן השם). אחרי זה בילינו כמה שעות בנהר Vjosa (נקודה קרובה לכביש בדרך לחנות גבינות). מים עמוקים, שחיה כיפית אך זרימה חזקה, לשים לב. אח"צ ביקרנו בכנסיה Ortodox Church of Leusa. תיאמנו מראש לשעה 17 דרך בעל הבית. רצו 20 € מכולם אך כאשר הגענו (הליכה בדרך עפר כחצי שעה עם עליה של 100 מ' גובה) הגיע מישהו ופתח בחינם. הכנסייה יפה מאד, הנוף מקסים מהגינה מסביב, בפנים - ציורים כנסייתיים על קירות עץ, אפשר לעלות על מרפסת פנימית קטנה בתוך הכנסייה ולהציץ על הכנסייה מלמעלה. לא לפספס.
יום 7
עשינו רפטינג ב Vjosa. מלא חברות שעושים. 40E לאדם (+35568 930 1000) זרימה יחסית חלשה אך יש כמה מעברים מהירים, סה"כ כ 10 ק"מ, 3 שעות, אספו והחזירו אותנו מ/ אל הבית. מאד מומלץ. בערב יצאנו למסעדת Sofra המומלצת. כדאי להזמין מקום מראש. אחרי זה הלכנו לכיכר מרכזית של העיר בה בזמן זה היה אירוע מוסיקלי עם ריקודים ומוסיקה חייה.
יום 8
אחר הצהריים חזרנו שוב לנהר Langarica. הפעם הלכנו בקניון עד סופו, כ 3 ק"מ לכיוון קצת מעל שעה, מגיעים למקום בו מצטרף עוד ערוץ, בדרך יש כמה מקומות צרים עם מים יותר עמוקים - עד החזה אך הליכה ושחיה פשוטים. כדאי לשים לב למזג אוויר/ גשם – מחשש להתגברות הזרימה / שטפון. שווה מאד
יום 9
יום מעבר לבית ליד הים בכפר Borsh ל חוף הים. בדרך עצרנו בעיר Girokaster. רחובות עולים אל אזור תיירותי עם המבצר העתיק החולש על העיר. נהיגה מורכבת בעליה וקיים קושי למצוא חניה. כדאי לשקול להשאיר את הרכב למטה ולקחת מונית עד המבצר, ואחרי ביקורו לרדת למטה דרך רחובות ה עיר עם חנויות מזכרות לתיירים. המבצר שווה ביקור והנוף ממנו מקסים. עצרנו לקפה ועוגה במאפיית Antigonea 2000 מפונפנת, בורקים מעולים, המתוקים האחרים שנראים טוב בוויטרינה - כולם על בסיס מרגרינה, לוותר. משם המשכנו בנסיעה ל Blue Eye, פארק טבע לאומי בו נהר הפורץ מתחת לקרקע ומשם (נקודת ה"עין הכחולה") נהר זורם עד התרחבות לאגם קטן עם שכר. הליכה מהחניה ל Blue Eye מאתגרת, יש דרך סלולה (סגור למכוניות , רק לקורקינטים חשמליים שאפשר לשכור בחוץ) אך חם והמוני. כשמגיעים אפשר לטבול בנהר או לקפוץ לBlue Eye עצמו מהמרפסת קטנה מעליו (למרות השלט האוסר על כך כל האלבנים קופצים וגם אנחנו עשינו כמוהם). המים קפואים. לפנות ערב הגענו למלון Borsh Apartments, לקחנו דירה עם 2 חדרים וסלון. נחמד אם כי קטן ל 6 איש. יחד עם זאת מיקום מעולה, רחוק מהמולת הכפר/ אזור מרכזי והים ממש מתחת למלון. כביש ב Borsh אל המלון - אלבני טיפוסי, 3 ק"מ לוקח כ 12 דקות. הכפר המזכיר קצת את סיני, מלא מסעדות, דוכנים והמוני איש על החוף. בערב אכלנו במסעדת Elisabeta נחמד וטעים.
יום 10
יום בטן/ גב בים. בערב מסעדת Olsi (לא משהו)
יום 11
אח"צ נסענו למבצר Ali Pasha ב Port Palermo. המבצר יפה אך לא ביום חם. בערב אכלנו במסעדת Ohana Beach. שווה את ההליכה 20 דקות מהמלון. אולי כדאי לבלות שם יום שלם. נמצאת על החוף.
יום 12
שיט בים. רוב הספינות יוצאות מ Himera, לקחנו של Himara water taxi, את הסיבוב הגדול כ 3 שעות Costal , סירה פרטית 280E. כדאי להזמין מראש. אחרי סיבוב קטן הוריד אותנו בחוף של מערת יונה. מאד נחמד. מים צלולים. שהינו שם כשעה פלוס. אחרי זה שייט לראות עוד אתרים וחופים, מערת שודדי הים, מבצר Ali Pasha. בעיקרון לפי התוכנית המפורסמת היה אמור להיות עצירות קצרות לשחייה בים אך הקפטן לא התלהב מזה ורצה שרק נעצור ונראה ללא שחייה. בסוף שכנענו אותו לעשות עוד 2 עצירות קצרות לשחייה (קופצים מהסירה). כדאי לוודא מראש מה כלול ולא לוותר על עצירות עם שחיה. חברה שניה גדולה מציעה גם (לא היה מקום ליום שרצינו) 25E לאדם בסירה גדולה עם מוסיקה... 4 שעות עם הרבה עצירות שחייה (לפחות לפי המפורסם). יש עוד חברות בהימרה. בערב שוב אכלנו ב Elisabeta
יום 13
מעבר למלון אחרון Konti castle , ללילה לפני הטיסה קרוב לשדה תעופה. בדרך עצרנו בשמורה Llogara. עוצרים ליד מלון Sofa לטיול קטן וחמוד ב"שביל קיסר", 2.5 ק"מ, מסלול מעגלי, עליה קטנה, הולכים בתוך היער עד נקודות תצפית. שינוי נחמד לעומת מה שעשינו בשבועיים שלפני. הגענו בצהריים למלון, המלון בנוי ומעוצב בסגנון "טירה", ריהוט, תמונות על הקירות. מצחיק אך חמוד, נקי אם כי ריח של סיגריות בכל מקום. בגינה בריכה גדולה להתקרר בימי חום. בילינו כמה שעות בבריכה ואכלנו במסעדת מלון, אוכל טוב ומבחר גדול.
יום 14
נהיגה אחרונה לשדה תעופה וטיסה הביתה.
נהנינו באלבניה, מדינה הנמצאת שנים אחורה אך מפתיעה בטבע שלה, שווה ביקור.
אלכס ואפרת