שלום לכולם, שמי לאה מיכאלי ואני פעילה בפורומי למטייל בכינוי rozmar. כחובבת טבע וספורט אקסטרים, ביקרתי בכל אחת משבע היבשות, והגעתי למקומות המרוחקים והמדהימים ביותר בכדור הארץ בעקבות המוטו שלי לחיים (החיים קצרים מדי גם כשהם ארוכים). חובבת בעלי חיים ובמיוחד חיות ארקטיות, מצלמת בכל הזדמנות, וממשיכה לתור אחרי המקומות שיגרמו לי להרגיש את ה wow. בלוג זה מוקדש לזכרם של הוריי האהובים שאהבו את החיים, ונהנו לטייל בעולם טרם נפטרו בגיל צעיר ובטרם עת. 2 הפוסטים המסכמים ביותר את טיוליי הם: דברים שלמדתי מטיוליי בעולם- פוסט מסקנות, וכן פוסט stranger things. לחיות בלי לטייל זה כמו לקרוא רק את הדף הראשון בספר. תהנו.

סופ"ש בקישינב באמצע יוני- קצת על מולדובה, אוכל טוב, שופינג ועוד קצת שופינג.

תמונה ראשית עבור: סופ"ש בקישינב באמצע יוני- קצת על מולדובה, אוכל טוב, שופינג ועוד קצת שופינג.
שער הניצחון ברחוב הראשי בקישינב

מי שעוקב אחריי יודע שאני ממשיכה במסע למועדון המאה (מדינות). ובכן, עכשיו אני ב 97, and counting. מולדובה היתה המדינה ה 97, והיה נחמד מאד לטוס לוויקאנד בסופש האחרון לקישינב.

את הטיסה סגרתי מבעוד מועד בהיי סקיי- חברת תעופה רומנית/מולדובית בעלות של 440 אירו לאדם כולל מזוודה והושבה. במחירי האירו הנוכחיים, מדובר בעלות סבירה מאד לדעתי. רציתי לטוס בסאן דור, אבל הטיסה חזור הינה ביום שני, ולכן החלטתי על היי סקיי בסופו של דבר- המראה ביום חמישי בערב ונחיתה ביום ראשון בערב. בעיה מס' אחת- אני הגעתי לשדה ביום חמישי ברכבת- הכל זרם. אולם חיכיתי למזוודה ולדרכונים שהיו ברכב שהגיע מכביש 4 ונתקע בפקקים המחרידים של חסימות הכבישים. הצופים אומרים "הייה נכון", ואני מסכימה לחלוטין. אחרי עצבים מרובים, שיחות ועזרה מחברי הצוות בהיי סקיי (תודה, ליאוניד היקר !) הספקנו להגיע בסוף בפנדלים ועלינו על הטיסה. לאחר שעתיים וארבעים, נחתנו בקישינב ונסענו באוטובוסים לטרמינל. מעבר גבולות זריז, קבלת מזוודות ויציאה לבחור הנחמד ממלון גרגורי שחיכה לנו עם שלט ביד. עלות ההסעה- 25 אירו, סביר אחרי טיסה כשרק רוצים להגיע למלון.

מלון גרגורי

מלון גרגורי הוא מלון 5 כוכבים במרחק הליכה סביר ממרכז העיר, שער הנצחון, והפארק המקסים במרכז. הוא אצילי מאד, מרוהט כמו בתקופה הויקטוריאנית, והכל מאד חמוד ומתוחזק עם שירות מעולה. ארוחת הבוקר- פנומנלית במונחים אירופיים. אנחנו בישראל מכירים ארוחות טובות יותר, אבל יחסית להיצע שפגשתי במהלך טיוליי, מדובר בארוחה מדהימה עם פירות, ירקות, גבינות והכל טעים להפליא.

המלון עלה לנו כ 2300 ש"ח לזוג ל 3 לילות והיה שווה את זה לגמרי. בסוף השהייה קיבלנו את החדרים חינם עד שלוש אחה"צ וזה היה מקסים מצידם. תוספת שהייה במידה והיינו מעוניינים להשאר עוד- 10 אירו לכל שעה נוספת. ממש מעט.

למחרת לקחנו את טיול ה free tours של העיר- המדריך, בחור בשם אנדריי,

טל' 37379989358+ והוא מומלץ בחום. אנדריי למד בבית ספר יהודי למרות שאינו יהודי. הוא מכיר מושגים בסיסיים ביהדות כמו חגים, והתחלנו להסתובב בעיר עימו. מזג האוויר היה מקסים ושמשי, הטמפרטורות היו נחמדות לאורך כל הטיול - עד 25 מעלות, אולם לאט לאט החלו השמים להתקדר. הסתובבנו בכיכר המרכזית, בפארק המקסים, פגישתנו היתה בבית הקפה בונז'ור, ומשם המשכנו ברגל למדרחוב שעליו מרצפות שנראות כמו פסנתר לזכרו של מוזיקאי מולדובי קלאסי מפורסם - יבגני דוגה. בקצה המדרחוב פסל של מפתח סול, והמדרחוב מסתיים גם בעץ יפה. משם המשכנו לבית חב"ד שם קיבלו את פנינו בברכה והוצע לנו להגיע בערב או למחרת לארוחה. הקהילה שמגיעה לבית החב"ד מונה כ 500 איש, ונראה שאין בעיה להזדהות כיהודי או כישראלי בעיר ובמדינה בכלל.

בנוסף, נראה כי נוסעים רבים שהיו איתנו בטיסת ההלוך או החזור עברו באמצעות מולדובה לאוקראינה (יש טיולי יום לאודסה) או מה שנראה לי שהרבה אנשים בחרו- להמשיך לאומן, לקברו של רבי נחמן.

אנחנו העדפנו להשאר במולדובה בלבד משיקולי בטחון. כמו שאומרים, טילים יש לנו גם בבית.

המשכנו מבית חב"ד לשוק מקומי שהיה גם עם פירות וירקות וכן גבינות (יש טעימות !) וגם עם ציוד ביתי או בגדי ילדים ותינוקות, לבנים, ועוד פיצ'פקס לבית.

כשהגשם החל לרדת ברצינות, נכנסו לחנות בוקריה- רשת מותגי השוקולד והממתקים המפורסמת והגדולה ביותר במולדובה, שנמצאת ברחוב הראשי (קצת לפני שער הניצחון) ישבנו שם וחיכינו להפסקת הגשם, אך התבדינו. אחרי דין ודברים קצר עם אנדריי, הוחלט שנמשיך לפורט מול- קניון שנמצא כרבע שעה מהמקום בו היינו וניפרד לשלום. שילמנו 30 אירו (אנדריי אמר שזה הרבה, אבל אמרנו לו שזה בסדר גמור) והמשכנו לקניון.

מסעדת אקספרס גיאורגית במול דובה

הקניון היה חוויה מצויינת- חנויות איכותיות עם רשתות מצויינות כדגומת הניו יורקר, L.C WAIKIKI, koton, ועוד. עשינו קניות מטורפות במחירים זולים מאד. גם הסופר מרקטים שלהם זולים ביותר.

מוזיאון בדרך ממלון גרגורי לכיכר המרכזית

ישבנו לאכול במסעדה איטלקית עם תפריט גיאורגי ואסייתי- הזמנו פיצה עם סלט גיאורגי שהיה מצויין, וכן סלמון. השארנו פחות מ 500 לאו שהם קצת פחות מ 25 אירו, או בעברית 80 ש"ח.

המשכנו את הקניות וסיימנו לקראת חמש וחצי גמורים-אבל שופינג טוב ראוי לשמו.

חזרנו לחדר במונית- הזמנו באמצעות אפליקציית LETZ ושילמנו במזומן. ניתן להזמין גם בבולט. אבל המחיר שם הוא פחות או יותר מה שכתוב בהזמנה וזה יכול להיות קצת יותר. הואיל וההפרשים הם זניחים, היינו ממש מרוצים גם משרות המוניות הזה.

למחרת, אחרי התלבטות, ביטול של הטיול הקבוצתי שסגרנו, בסוף המשכנו עם אנדריי ששכר עבורנו רכב ולקח אותנו ליום טיול משולב 2 יעדים שכולם עושים במולדובה- orheiul vechi, ואחרי כן טרנסניסטריה. היחוד של הטיול- אף אחד לא משלב את 2 היעדים יחד ביום אחד כי זה מאתגר, יצא לנו טיול פרטי, ל 2 יעדים, בעלות זולה יותר מהטיול הקבוצתי לטרנסניסטריה שהיה אמור לעלות 253 דולר לזוג. בפועל שילמנו 200 אירו ס"ה לזוג. מבחינתנו- אחלה.

אחד היתרונות של אנדריי שמגדיר עצמו קרוב לתרבות הרוסית הינה שהוא מדבר שפות רבות ובהן אנגלית טובה ורוסית ברמת שפת אם.

יצאנו בסביבות 9:30, עצרנו בבית קפה מושלם ומומלץ בחום, שמעולה לילדים (יש שם עמדת משחקים, נדנדות בתוך המסעדה, הכל נקי, יפה ומצוחצח וזול בצורה בלתי רגילה. שם ניסינו פלצ'ינטה- שזה בעצם סוג של כל מיני בורקסים בכל מיני טעמים וסוגים. הלכנו על פלצ'ינטה מטוגנת במילוי תפו"א (מעולה) בורקס בצורה של שמונה במילוי גבינה (טעים מאד), ועוגת תפוחים שהיא גם סוג של פלצ'ינטה שהיתה

"טקסי" חדיש בפארק הלאומי
מראה מהמנזר

טעימה ולא כ"כ מתוקה. הוספנו גם שוקו, ויחד עלה לנו כ 20 ש"ח. מטורף.

בית הקפה הסובייטי בטרסניסטריה
שוקו בבית הקפה
ליד הפארק הלאומי, אצלנו קוראים לחטיף המטוגן הזה בשם אחר.
בית הקפה הכי פופולרי ליד קישינב
טעים טעים

אחרי שעה נעימה, המשכנו בדרכנו, עצרנו לתצפית לפארק, ומשם המשכנו ליעדנו. היינו צריכים לשלם 20 לאו מולדובני, שזה בדיוק 1 אירו לאדם, החנינו את הרכב קרוב, צחקנו מהטקסי שהיה בעצם עגלה עם סוס שרשום עליה טקסי, ועלינו ברגל. בדרך נשאלנו האם אנחנו מארה"ב ואחרי כן מקולומביה. ובכן, לא. כשאמרנו ישראל- שמחו בכך וגם זה נחמד מאד.

מראה מהפארק לנהר
בית קפה בטיראספול

הפארק בעצם כולל מעין מנזר ספרטני, הכומר נראה כאילו יצא מהמאה ה 18 ולכן כשהוא ענה לסלולרי שלו זה הרגיש כמו אנכרוניזם בהתגלמותו. עלינו עוד טיפה לכנסיה שהיתה מטופחת להפליא, עם פרחים יפהפיים. הכנסיה עצמה נאה, היו שם מאמינים רבים, עם חנות תשמישי קדושה לנוצרים.

המשכנו משם לטרנסניסטריה שדורשת הסבר מיוחד. זה מעין חבל ארץ בדלני, שמחשיב עצמו יותר רוסי ולא מולדובי. הם כאילו חזרו אחורנית בזמן- הכל נראה פחות מפותח, החנויות רטרו שנות ה 80 במרכז המסחרי של לוד, לא ניתן להשתמש בכרטיסי אשראי אלא במזומן בלבד מאחר ולא מדובר במדינה בפועל. היינו צריכים להגיע לשם עם דרכונים, קיבלנו מעין אישור שהיה (אם אתם עוברים משם לאוקראינה והחתימו בדרכונכם- לא תוכלו לעבור, ראו הוזהרתם), והמשכנו לעיר הראשונה והמרכזית שנקראת טיראספול. בעיר פסל ענק של לנין, ומולו מרכז עם כנסיה בסגנון רוסי, כשלידו טנק. הכיכרות גדולות, הדוכנים נראים ממש ישנים. המשכנו לשוק מקומי שהיה בשלבי סגירה- פרחים, גבינות, בשר.

בתים מהעידן הסובייטי בטיראספול
השוק בטיראספול
אנכרוניזם בטיראספול

אזהרה 2- נייר הטואלט שם הוא כמו צמר פלדה. עדיף לבוא מצויידים...

משם הלכנו ברגל כ 10 דקות ארוכות בשמש קופחת לבית קפה רטרו רוסי, עם חפצים הכי עתיקים שיש- טלפונים, סמובר, פרימוס, כל הווג'רס. הבנתי שמגיעים לשם תיירים רבים, זה די מגניב לשבת שם, אבל הטלוויזיה הרגילה שטוחה וגדולה למדיי, כך שהם לא אימצו את הרטרו עד הסוף.

חזרנו לאוטו אחרי סיבוב ארוך, בדרך ראינו לאדות רבות וכן מכוניות רטרו שנראות בשימוש לגמרי, יחד עם מכוניות חדישות. אנשים מדברים רוסית, אבל יש שם איזושהי לאות- כאילו חזרנו אחורנית בזמן 40 שנה לפחות.

משם המשכנו ליעד חובה- המצודה של בנדר, העיר השניה בחבל. המצודה יפהפיה. חובה ממש להגיע. קסם של מקום. שם פגשנו ישראלים ממוצא רוסי לראשונה בטיול. גם הם התלהבו מהמקום כמונו. הסתובבנו שם לעת ערביים והיה פשוט מקסים.

העיר עצמה נראתה כמו שידור חוזר של טיראספול, ולכן עברנו רק במצודה והתחלנו לצאת חזרה לקישינב (כשעה ורבע משם). ביקשנו לרדת בקניון זיטי כשאנדריי עשה לנו קצת פרצוף. בדיעבד, הבנתי למה- זה קניון קטנטן עם מעט חנויות, אבל גם שם קניתי, אפשר לסמוך עליי.

לחדר חזרנו דרך האיצטדיון בו התקיימה באותו הערב הופעה של ריקי מרטין, אבל האיזור נראה מסודר לחלוטין וללא פקקים מהותיים.

למחרת, התעוררנו והלכנו לקניון הכי גדול באיזור- המול דובה mall Dova- ובכן, אהבתי יותר את הפורט מול שהיה אפקטיבי יותר עם חנויות טובות יותר מבחינתנו. אבל גם שם בילינו בוקר וצהריים נחמדים.

משם חזרנו לחדר, התפנינו, והמשכנו ברגל למרכז העיר. הלכנו לחנות הדה פאקטו שנמצאת ממש ליד שער הניצחון. בקומה השניה של החנות, ראינו דוכן קטן, רק כשניסיתי לצאת הבנתי שזה לא קשור לחנות עצמה, שילמתי ויצאתי לשם. ובכן- הפתעה ! יש שם מגוון רחב ביותר של חנויות במעין פסאג' מיוחד- 3 קומות של סחורות בסגנון רוסי, לא ממש זול, אבל איכותי. שמלות מאד מיוחדות, לבנים, ביגוד שמצאתי דומה לו במונטנגרו בבוטיקים ייחודיים. המוכרים מבינים אנגלית פחות או יותר, וניתן לרכוש בכרטיסי אשראי. חוויה מדהימה מבחינתנו, קנינו דברים מאד יפים אופנתיים ויחודיים. זה היה פינאלה מעולה לטיול.

חזרנו למלון, הזמנו letz, עלה לנו בסביבות ה 200 לאו, כ 34 ש"ח להגיע מהמלון לשדה, שהינו קטן למדיי. באותו ערב קצת פחדנו שלא נצליח לנחות, אבל נחתנו בזמן, והגענו הביתה כשעה ורבע אחרי הנחיתה.

אחלה סופ"ש. לא נופים מרהיבים, אבל כשצריך לנשום קצת אוויר לאכול טוב ולעשות הרבה שופינג- זה יעד מעולה.

המרת מט"ח- רצוי בכיכר המרכזית או בשוק- מחירים מצויינים והרבה יותר טובים משדה התעופה.

מי שאוהב לשתות יין, יכול להנות שם מאד. אנחנו לא מהשתיינים ולכן לא טרחנו בגזרה הזו, אבל לידיעת חובבי האלכוהול, יש מרתפים מעניינים מאד של ייננים באיזור.

תמונת הפרופיל של rozmar
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של rozmar

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לקישינב

ישראייר בדרך לניו יורק: החברה השלישית שתפעיל טיסות ישירות לארה״ב לאייטם המלא
ישראייר בדרך לניו יורק: החברה השלישית שתפעיל טיסות ישירות לארה״ב
תשכחו מאיטליה ויוון: זה יעד החופים המפתיע שכבש את המקום הראשון באירופה לאייטם המלא
תשכחו מאיטליה ויוון: זה יעד החופים המפתיע שכבש את המקום הראשון באירופה
50 אירו לכל מבקר: היעד האירופי הפופולרי שוקל מס תיירות חסר תקדים לאייטם המלא
50 אירו לכל מבקר: היעד האירופי הפופולרי שוקל מס תיירות חסר תקדים
בזמן שספרד ויוון רותחות: אלו 10 היעדים הכי נעימים וקרירים באירופה כרגע לאייטם המלא
בזמן שספרד ויוון רותחות: אלו 10 היעדים הכי נעימים וקרירים באירופה כרגע
המלדיביים אאוט: היעד הסודי הזה לא פחות מרשים - ואין לו שום בעיה עם ישראלים לאייטם המלא
המלדיביים אאוט: היעד הסודי הזה לא פחות מרשים - ואין לו שום בעיה עם ישראלים
15% הנחה על כל היעדים: ארקיע מפתיעה במבצע למזמינים במהלך הסופ"ש לאייטם המלא
15% הנחה על כל היעדים: ארקיע מפתיעה במבצע למזמינים במהלך הסופ"ש
ארה"ב נגד אוסטרליה: מי מנצחת בקרב על החופשה? לאייטם המלא
ארה"ב נגד אוסטרליה: מי מנצחת בקרב על החופשה?
מעלה הילוך: חברת הבת של אל על משיקה קו ליעד קיץ חדש באירופה לאייטם המלא
מעלה הילוך: חברת הבת של אל על משיקה קו ליעד קיץ חדש באירופה
שורדים את מבחן הזמן: המלונות שנכנסו להיכל התהילה העולמי לאייטם המלא
שורדים את מבחן הזמן: המלונות שנכנסו להיכל התהילה העולמי
רק אני והטרולי שלי: זאת העיר הטובה ביותר בעולם לטיולי סולו לאייטם המלא
רק אני והטרולי שלי: זאת העיר הטובה ביותר בעולם לטיולי סולו
טרמינל 1 נפתח מחדש: איך זה ישפיע על הנוסעים בקיץ הקרוב? לאייטם המלא
טרמינל 1 נפתח מחדש: איך זה ישפיע על הנוסעים בקיץ הקרוב?
זה רשמי: איסור כניסת הישראלים לאחד היעדים היפים בעולם יימשך עד להודעה חדשה לאייטם המלא
זה רשמי: איסור כניסת הישראלים לאחד היעדים היפים בעולם יימשך עד להודעה חדשה