בשעה טובה בתי הבכורה סיימה את חוק לימודיה בתיכון ורגע לפני שהיא מתחילה את החיים החלטנו לנסוע ביחד ל…ופה בדיוק התחילה הבעיה. כחלק מתהליך ההתבגרות של הילדים כבר לא ניתן להחליט בפורום זוגי בלבד לאן נוסעים ופשוט לארוז אותם ולנסוע. אי לכך העליתי את הנושא באחת מארוחות השבת המשפחתיות והתחילה התלבטות של ממש - אירופה, אמריקה, קנדה ואולי למזרח. האמת שכבר מההתחלה היה רוב למזרח (כי שם עוד לא היינו) אבל גם לאן במזרח צריך להחליט - תיאלנד, וויטנאם, הודו או אולי נפאל. בסופו של דבר החלטנו לבחור ביעד שיהיה באמצע - לא ממש עולם שלישי אבל גם לא מפותח מדי. וויטנאם נראתה כבחירה מאוזנת מה שהסתבר כנכון בהחלט.
הטיול נקבע ליולי 2014 ונמשך 15 יום, חשוב לציין שבאתרי התיירות זו לא העונה המומלצת מבחינת מזג אויר אבל ממה שחווינו לא ניתן ממש לתזמן את הענין (הצפון ודרום שונים מאוד במזג האויר) וצריך גם קצת מזל. אופי הטיול היה הרבה טבע, היסטוריה, דת וכמה שיותר חוויות אותנטיות של החיים במזרח.
המטיילים - אשתי, אני וחמשת ילדינו רוני (18), אופיר (16), יואב (12), שחר (8), נטע (4.5) כולם חובבי לכת ואטרקציות.
כללי
המסלול נבנה בשיתןף עם סוכנות Golden Buffalo travel בראשותו של דונג עליו קראתי המלצות רבות ברשת. הביצוע היה בסה״כ טוב ובהתאם לתכנון כמו גם גמישות (מסויימת) לשינויים. הרכבים היו במצב טוב, עמידה בזמנים (חשוב) ומדריכים - מתוך 4 מדריכים 3 היו ללא רבב (אחד מצויין ממש בסאפה) ואחד שהיה די עצלן (בדאלאת) ובדיעבד היינו צריכים לזרוק אותו אחרי יום אחד באיזור dalat. הסיכום עם דונג היה שמדריך לא ראוי ניתן להחליף.
היתרון של דונג בגמישות שלו לבניית מסלול כרצונך, התמחור שלו גם מפורט לכל סעיף ולכן ניתן בקלות להוריד/להוסיף חלקים ממנה. אני ממליץ להשקיע זמן רב בירידה לפרטים מדוקדקים של כל חלק - מה בדיוק הולכים לעשות, כמה זמן, להבין (גם לבד) מה המרחקים בין דבר לדבר, לנסות להבין מהם זמני הנסיעה באוטו ומהם הזמנים המתים וכו׳. המסקנה שלי שכדאי להפריד לשתי סוכנויות שונות - אחת לצפון ואחת למרכז/דרום וכך להבטיח שהם מתמצאות כל אחת באיזורה ויודעות בדיוק מה מומלץ ואפשרי. לגבי דונג - הוא היה יותר בענינים לגבי הצפון ופחות ככל שהדרמנו וההבדל היה ניכר.
ימים מסוימים בחרנו לטייל לבד כדי לא להיות מאוד מתוכנתים ולהרגיש גם ספונטנים. ככלל אין בעיה להגיע ללא סגירה מראש של הפעילויות ופשוט להיכנס לאחת מאינספור הסוכנויות הפזורות ברחובות אולם צריך לקחת בחשבון שא׳ - יש לזה מחיר של זמן שהולך לאיבוד וב׳ - אפשר ליפול בגדול. הנסיון שלנו עם דברים שעשינו על הדרך היה בסה״כ טוב.
הוויטנאמים אנשים נחמדים - עובדים קשה למחייתם, מסבירי פנים לתיירים וראויים בעיני להערכה על כברת הדרך שעשתה מדינתם לאחר המלחמה ובהתחשב במצבם הכלכלי עד לפני 20 שנה. עדיין קיימים מקומות רבים שמעניקים חוויה אוטנטית של החיים בוויטנאם אבל ככל שיעבור הזמן נראה שהמקומות האלו ילכו ויתמסחרו שכן המדינה מתפתחת בצעדי ענק והקידמה תגיע לכל פינה (מה שלפעמים גם קצת חבל). צריך גם לציין שהמשטר מנווט את התיירים (לא בצורה ברוטלית) לאותם מקומות שהוא מעוניין להראות
מזג האויר דורש שינוי מחשבתי. בכל יום, בכל מקום, יורד גשם לפעמים לזמן קצר ולפעמים גם כל היום. מי שיכול שיגיע בעונה היבשה (ספטמבר וצפונה) אבל עדיין צריך לקחת בחשבון שהוא יכול ליפול על סערה טרופית וגם בצפון באיזור סאפה מתחיל להיות קר מדי. צריך להצטייד בשכמיות (ניתן לקנות בכל פינה), להיות מוכנים לשינויים במסלול ולדעת שגם כשרטובים ניתן להמשיך לטייל!
לגבי חיסונים - הלכנו לפי ההמלצה של מעבדת החיסונים של מכבי, קיבלנו חיסון לצהבת, טיפוס ודלקת קרום המוח. לפי המסלול שלנו לא היה חשש למלריה באיזורים שבהם טיילנו.
מחירי לינה - רוב המלונות הוזמנו ב booking.com , כמעט ולא השתמשנו בהמלצות של Dong (יקרות ולא מתאימות למשפחה). מחיר ממוצע ללילה - 90$ (בד״כ עבור שני חדרים גדולים).
Golden Buffalo Travel - Mr. Dong
Office phone: + 84(4)- 62964777 Fax: + 84(4)-39327087
Mobile: + 84 (0) 988760286/ + 84 (0) 976926699 Email: [email protected]
יום א׳ - 20 ליולי
נוחתים בהאנוי אחרי טיסת אל על דרך בנגקוק. בשדה עושים ויזה לכולם (יש להצטיד מראש במכתבים - רוב סוכנויות הנסיעות כוללות שירות זה) ויאללה החוצה. מפגש ראשון עם החום, הלחות והרעש של רחוב במזרח הרחוק. נפגשים עם המדריך הראשון (ין) והרכב ונוסעים למלון למנוחת לילה.
מלון בהאנוי ברובע העתיק : Hanoi Focus Hotel
יום ב׳ - 21 ליולי
סיור בעיר - יצרתי מראש קשר עם ארגון סטונדטים (יש יותר מאחד) שמלווים אותך לסיור חינם בכל אתרי העיר כאשר התשלום היחידי הוא עבור הנסיעות שלהם (התניידנו במוניות) וטיפ בסוף (אם מרוצים). המטרה היא מפגש תרבויות בלתי אמצעי ועבורם זו גם הזדמנות לתרגל את האנגלית. בבוקר הגיעו 3 סטודנטיות נחמדות שהדריכו אותנו בצורה מאוד מקצועית במשך כל היום. האתרים שביקרנו בהם:
French and old quarter, Ho chi minh mosuleom and house,, Hoa Lo prison, Temple of literature, One pillar pagoda.
אתרים נוספים אפשריים שלא הספקנו:
Museum of ethnology, Ngo si Lien market, Dong Xuan central market, Bach Ma Temple, Hai Ba Trung Temple
Students for Hanoi (hanoikids.org) - Ms. Thu Hien at +84 978 162 283 or Ms. Quynh Hoa at +84 906 295 062
אחה״צ טיילנו סביב אגם הואן קיאם, ראינו תיאטרון בובות על המים (קונספט מעניין), וקינחנו בארוחת ערב במסעדה צמחונית. עבור שומרי הכשרות - אנחנו הבאנו הרבה אוכל יבש מהבית כולל צידנית עם בשרים , כשהאספקה הזו אזלה אכלנו צמחוני וטבעוני ובישלנו לעצמנו על כירה חשמלית שהבאנו מהבית.
מילה על הלחות - מרגיש כמו סאונה טורקית (רטובה) בשילוב עם מרחץ רומאי, בקיצור - תתכוננו להזיע כל היום והרבה. צריך פשוט לקבל את העובדה הזו ולדאוג שיהיו כל הזמן מים בהישג יד.
מסעדה צמחונית - Tamarind Café - 80 Mã Mâ, Hàng Buồm, Hoàn Kiếm, Hanoi
עסקים קטנים בהאנוי
יום ג׳ - 22 ליולי
נוסעים למפרץ הלונג ביי עם ין, אורזים תיקים ליומיים, משאירים את שאר הציוד במלון. הנסיעה למפרץ אורכת כ - 4 שעות ובדרך עוצרים בשדות אורז לקבל הסבר על אופן הגידול.
מזג האויר מאיר לנו פנים עד כה, למעט חצי שעה גשם בהאנוי השמיים בהירים. יומיים לפני הגעתנו היתה סופה טרופית במפרץ וכל ההפלגות בוטלו - כמו שציינתי מזל הוא חלק מהענין.
במפרץ עלינו על ספינה שבה בילינו כמעט 24 שעות (משום מה כל הספינות נקראות Junk) , היינו לבד על ספינה פרטית כשכל הצוות יוצא מגדרו להנעים לנו את השהייה. פינוק ותחושה של חופש אמיתי - המראה של הסלעים העצומים במפרץ ביום, אורות הלילה של הספינות הרבות שעגנו מסביבנו, ערפילי הבוקר במפרץ, סירות ה״סופרמרקט״ שמגיעות להציע לצוות את מרכולתם. ירדנו לסיור במערת נטיפים, משם המשכנו לשחיה בחוף של אחד הסלעים, ולקינוח בבוקר השתעשענו בחתירה בקייקים. האטרקציות הללו די סטנדרטיות לכל הספינות אבל העובדה שהיינו לבד על הספינה עשתה לדעתי את ההבדל והפכה את החוויה ליוצאת דופן. ין המדריך היה מצוין וגם עזר לנו בנושא האוכל (בד״כ מזמינים אוכל מהספינה, אנחנו כמובן בישלנו לעצמנו במטבח הספינה אבל הצוות הציע את עזרתו ואשתי מצאה את עצמה מנצחת על צוות טבחים שלם!). ין התגלה גם כבחור קליל וידידותי שהתחבר בקלות לילדים והאוירה כולה היתה פנטסטית.
נופי מפרץ הלונג ביי
יום ד׳ - 23 ליולי
קמים מוקדם, יורדים לקייקים לחתירה קלילה מסביב ומשם ממשיכים ליעדנו הבא - האי קאט בא. מגיעים לאי ונפרדים לשלום מצוות הספינה. רכב ממתין לנו ולוקח אותנו לשמורה ושם חובר אלינו אחד הריינג׳רים לטיול לפיסגת ההר שאורך כ - 3 שעות (ין בשלב זה מוותר אחרי שהבין שיש לו פה עסק עם משפחה אקסטרימית). תוך כדי טיפוס אנחנו מקבלים הסברים על צמחיה וצורות מחייה באיזור ולאט לאט נפתחים גם מראות המפרץ לפנינו. הטיפוס אינו קל והלחות גבוהה אבל הנוף מלמעלה שווה את המאמץ.
יורדים וממשיכים ברכב לעיירה של האי בצידו השני שם עולים על מעבורת מהירה שמגיעה בתוך כשעה לחוף שם ממתין לנו הרכב להאנוי. אוספים את המזוודות ונוסעים לתחנת הרכבת שם עולים על רכבת לילה/שינה לסאפה (אין ממש רציפים והולכים על הפסים). לקחנו שני תאים (4 מיטות בכל אחד, לא ממש התחשק לנו לחלוק עם עוד מישהו את התאים) והתחלקנו לתא בנים ותא בנות, כדאי לבחור את רכבות SP3 ו - SP4 שבהם הקרונות טובים יותר. בסה״כ חוויה, המיטות סבירות, מיזוג האויר טוב (חובה!), וישנו בסדר עם כל הטלטולים. שימו לב - הכביש המהיר לסאפא נפתח בשנה שעברה ולכן יש אפשרות לנסוע באוטובוס או רכב פרטי בזמן קצר יותר (וכנראה גם יותר זול). הכרטיסים הוזמנו ע״ Dong וכל מלון ישמח להזמין לכם את הכרטיסים ולספק הסעה לרכבת.
יום ה׳ - 24 ביולי
מגיעים לעיירה Lao Cai ב - 6 בבוקר ושם ממתין לנו המדריך זום עם הרכב שמסיע אותנו לסאפה. מזג האויר הרבה יותר צונן מאיזור האנוי והמפרץ וככל שעולים לסאפא נהיה יותר נעים - הקלה משמעותית אחרי יומיים לחים. הנופים מהממים ומאפשרת לנו להירגע מהאינטנסיביות של הימים האחרונים.
מגיעים למלון, מקבלים אפשרות להתקלח, מסדרים את התיקים ויאללה לדרך - יוצאים לטרק של יומיים.
בדיונים המשפחתיים שלאחר הטיול, הטרק הזה זכה לציון הגבוה ביותר מכל שלל החוויות שהיו לנו בוויטנאם. אחת הסיבות היא המדריך זום (ששייך לשבט המונג) שהיה פשוט מדהים - הוא קלט מיד את הראש שלנו ואחרי זמן קצר השתכנע שאנחנו יכולים לעמוד בטרק רציני. מאותו רגע עלינו וירדנו בעמקים ובהרים, טבלנו בנחלים ובמפלים, חצינו מטע שהיה נראה כמו גונג׳ל והיה מאתגר לאור כמות הבוץ שעדיין לא התייבשה, טיילנו בכפרים ופגשנו את כל מגוון השבטים באיזור - מונג, זאי וכו׳. הוא גם עזר לנו מדי פעם עם הזקנות החביבות שניסו למכור לנו את מרכולתם בכל דרך ולא הרפו וגם ענה לכל שאלותינו הבלתי נגמרות על השבטים, החיים בסאפה, וכו׳. היותנו דתיים מאוד סיקרן אותו ואנחנו מצידנו סיפרנו לו על ישראל ועל יהודים ויהדות.
בסוף היום סיימנו בכפר Ho Ban שבו לנו Homestay כלומר ישנו בפשטות אצל משפחה וויטנאמית בכפר. הלינה היתה בקומה השניה על מזרנים, כולל כילות ומאווררים - מכיוון שירדנו מסאפה לא מעט בגובה, מזג האויר היה קצת יותר חם אבל בערב נהיה נעים ביותר. 4 דורות גרו בבית שבו לנו ואחרי דין ודברים קצר בעזרת זום סיכמנו על ארוחת ערב שתבושל בכלים שלנו ותיאכל בחד פעמי, זום גם עזר לנו עם ההוראות לגבי צמחוני וכו׳. למרות שהיה בבית גז לבישול הוא בדיוק נגמר והבישול נעשה ע״ג מדורה, ואחרי מקלחת נעימה הארוחה ערבה מאוד לחיכנו. פרשנו לישון עייפים מכל היום.
יום ו׳ - 25 ביולי
התעוררנו בבוקר לקול ציוץ הציפורים וגילינו להפתעתנו שכבר 8, אכלנו ארוחת בוקר קלה שכללה פנקייקים (שבושלו במחבת שלנו) וקפה בטעם קצת מוזר, נפרדנו לשלום מהמארחים החביבים ויצאנו לדרך.
המשכנו בטרק כל אותו יום מעמיקים יותר ויותר לתוך כפרים עלומים. בכפר מסוים ראינו ביה״ס ומבנה שזום אמר שזו כיתה. מה שהיה מענין שזה בעצם 2 כיתות - לכיוון אחד לומדת שכבת גיל אחת ולכיוון השני שכבת גיל אחרת כך שמתקבלות שתי כיתות! חומר למחשבה לאור מחאת הסרדינים…
בסה״כ גמאנו ביומיים הללו כ - 25 ק״מ. בסוף היום חיכה לנו רכב שהחזיר אותנו לסאפה, קיבלנו את החדרים, התארגנות לשבת קודש ו…שבת שלום.
מלון בסאפה - Sapa Panorama Hotel
טרסות אורז בסאפא
יום שבת - 26 ליולי
שבת מנוחה, סיירנו קצת בסאפה מסביב לאגם ובשווקים ובעיקר נחנו.
מיד עם צאת השבת נסענו לתחנת הרכבת ועלינו על הרכבת להאנוי, הפעם ישנו יותר טוב מהדרך הלוך - כנראה ענין של הרגל בפעם השניה :-)
יום א׳ - 27 ליולי
טיסה להיואן, נוחתים ונוסעים לעיר. מלון נהדר - במרחק הליכה מהעיר העתיקה. מתארגנים ולוקחים אופניים מהמלון לכיוון הים (Cua Dai Beach). בילינו שעתיים נהדרות עד שלפתע מתקדרים השמיים וגשם שוטף ניתך ארצה. רוכבים חזרה למלון בגשם - חוויה מפוקפקת אבל כולם מגיעים בשלום.
אחה״צ הילדים נופשים בבריכה במלון ואשתי ואני קופצים לגיחה קצרה לטובת foot massage - הזמנו דרך המלון כולל הסעה הלוך וחזור וכך גם זכינו לטעום מכלי התחבורה הפופולרי ביותר בוויטנאם - קטנועים! כשמגיעים מסתבר שהנהגות הם בעצם גם המעסות, כנראה חלק מדרישות התפקיד. השירות היה מצוין ואדיב ויצאנו משם כמו חדשים - פינוק אמיתי.
בערב הולכים להסתובב בעיר העתיקה - אוירה פנטסטית, צבעונית וכייפית, המוני אנשים שמחים ברחוב, השתתפנו במה שנראה כמו משחק בינגו מקומי (בגרסה האסייתית) וחזרנו למלון.
מלון - Hai Au Hotel
יום ב׳ - 28 ליולי
את היום הקדשנו להויאן והאתרים בעיר העתיקה. כמובן שקנינו בגדים באחת מאינסוף החנויות אבל לא קנינו מחייטים בהתאמה אישית ובמבט לאחור קצת הצטערנו. ביקרנו במוזיאון שהוא בעצם בית עתיק ויכולנו להתרשם גם מהסימונים של השטפונות בשנים השונות, הבית למעשה הוצף מס׳ רב של פעמים ובכל פעם שוקם בסבלנות אין קץ.
אתרים - 400-year old Japanese Covered Bridge, TanKy Old house, Quan Cong Temple,
Phuoc Lam Pagoda
אחה״צ רכבנו למפעל לייצור משי - מענין ומומלץ (קיבלנו הנחיות במלון לאן לנסוע). העיר מאוד נוחה לנסיעה באופניים והמרחקים לא גדולים.
מסעדה צמחונית מומלצת - MINH HIEN, 0 Trần Cao Vân, Phố Huế
יום ג׳ - 29 ליולי
נפרדים מהויאן ונוסעים לשדה״ת לטובת טיסה לדאלאת, לאחר עיכוב קל (כמעט כל הטיסות המקומיות בויטנאם סובלות מעיכובים, כדאי לקחת זאת בחשבון ופשוט לגלות גמישות) נוחתים בדאלאת ופוגשים את פו המדריך. נוסעים למפלי Dantala - יורדים אליהם ברגל ולמפל השני נוסעים ברכבל. מתרשמים, מצלמים וחוזרים. הילדים יורדים במין מזחלת הרים ונהנים מהאטרקציה המוזרה בתוך כל הטבע מסביב. לאח״כ רצינו ללכת ל - Truc Lam שהוא מקדש על הר בדאלאת אליו מגיעים ברכבל הרים אבל לטענת פו הרכבל כבר לא עבד, ולכן במקום זה ביקשנו לנסוע לבית המשוגע (“Hang Nga Villa”). מדובר בבית יוצא דופן מבחינה ארכיטקטונית - אינסוף חדרים בעלי צורות שונות, מדרגות מוזרות בתוך ומחוץ לבית, מבוך אמיתי. הבית נוצר משילוב של בוץ ואבן ולכן ייחודי בצורותיו ומבנהו. הטיול בבית מרגיש קצת כמו עליסה בארץ הפלאות ובילינו שם שעתיים מהנות ביותר.
משם נסענו למלון בדאלאת - מלון חביב במרכז העיר. טיילנו קצת בשוק והלכנו למסעדה צמחונית מעולה. מכיוון שאף אחד לא דיבר אנגלית פשוט הצבענו על המנות בשולחנות הסמוכים והזמנו כמעט את כל התפריט. כמקובל במזרח עבור כל האוכל שהזמנו המחיר היה מגוחך להפליא.
בדאלאת ראינו בכל פינת רחוב הצעות לטיולי אקסטרים - סנפלינג, אופנועים, אופניים וכו׳. מכיוון שהיינו בעונה הרטובה זה לא היה ממש רלוונטי, העונה המומלצת היא נובמבר - אפריל ואז האיזור הוא ממש גן עדן לחובבי טבע. האפשרות המועדפת היא לשכור איזי ריידר ולצאת למסע באיזור על אופנועים.
מלון בדאלאת - Tulip 2 Hotel
מסעדה צמחונית - Hoa Sen, 62 Phan Dinh Phung
יום ד׳ - 30 ליולי
נסעננו בבוקר למטע קפה והתוודענו לקפה שנקרא Kopi luwak - פולי הקפה מופקים בגללים של חיה שדומה לעכברוש. ראינו את תהליך הייצור ולסיום גם טעמנו - הטעם מר מהרגיל (אולי בגלל שראינו איך הפיקו את הקפה!). משם נסענו למפלי Elephant - מרשימים ביותר, ואף ירדנו לתחתית המפלים בהליכה קצרה מאתגרת. ליד המפלים נכנסנו למקדש בודהיסטי שבחצרו האטרקציה העיקרית - פסל ענק של בודהה צוחק.
חצי יום עבר ועד כאן הכל היה נהדר, התוכנית היתה לנסוע מכאן לאגם Lak ולקנח ברכיבה על פילים. החל לרדת גשם זלעפות והנסיעה התארכה לכדי 3 שעות. עצרנו לצהריים בדרך (בנוהל הרגיל - בישלו לנו אורז בכלים שלנו) ועד שהגענו כבר היה 4:30 ומאוחר מדי לרכיבה. ניסינו לטייל בכפר הסמוך לחוות הפילים אבל הגשם הכבד לא פסק לרגע ולא היתה ברירה אלא לנסוע לעיר Buon me Thuot למקום הלינה.
צרותנו לא נגמרו לאותו יום, המלון (שהיה היחיד שהוזמן ע״י Dong) הסתבר כבינוני והעיר כמשעממת ביותר. הנחמה היחידה היתה בטבילה מרעננת בבריכת המלון אבל סיימנו את היום מאוכזבים ביותר.
כלקח מאירועי היום תיחקרתי את פו לפרטים בנוגע לתוכנית למחרת והסתבר לי שהטיולים שהובטחו לא ממש ריאליים בעונה זו ונדרש לנסוע מרחק רב. סיכמנו על תוכנית חדשה ונפרדנו בתקווה ליום טוב יותר למחרת.
מלון ב Buon Me Thuat - Dam San
מפלי הפיל באיזור דאלאת
יום ה׳ - 31 ליולי
מזג האויר העיר לנו פנים והתחלנו את היום בטיול של כשעה וחצי באיזור שכלל הליכה בין מטעים וטיפוס על גוש סלע ענק. לצערי לא רשמתי את שם האתר אבל כפי שציינתי נראה שקיימות אפשרויות רבות באיזור למטיבי לכת. משם נסענו לחוות הפילים שעל שפת אגם LAK שם עלינו על שלושה פילים חביבים עליהם רכבנו כשעה. האמת שלא ממש התחברנו לאטרקציה בגלל הסבל שכנראה נגרם לפילים (למרות שהם נראו אדישים ביותר) עד שבשלב מסוים הפילים נכנסו לאגם לעומק שרק קצה החדק יצא מעל המים והרגשנו כמרחפים על פני המים, היה מדהים.
לאחר הרכיבה פו הציע שננוח (כבר ציינתי שהוא היה עצלן?), הסברנו לו שממש לא התעייפנו והתעניינו מה האטרקציה הבאה. שכרנו מין סירות קאנו ויצאנו לשיט של כשעה באגם - הסירות היו מוארכות וצרות מה שגרם להם להתנדנד ולהחסיר פעימה מליבנו עם כל חתירה. החשש היה מיותר שכן החותרים שהתלוו לכל סירה ידעו את המלאכה וכך שטנו לנו בשלווה והתוודאנו למראות האגם. פגשנו סירות מלאות סחורות שונות שבהם אישה החותרת במשוטים בעזרת רגליה, כששאלנו הוסבר לנו שהילדות רוכשות מיומנות זו מגיל צעיר!
בחזרה לחוות הפילים, התפנקנו בארוחת צהריים ולאחר מכן אחד מבעלי המקום לקח אותנו לכפר מגוריו שנמצא במרחק 5 דקות נסיעה. במקרה הזה פו שארגן את הענין קלע בול - לתדהמתנו הסתבר לנו שמחוץ לדרך הראשית מתחבאים המון כפרים שאין גישה אליהם ברכב (רק אופנועים) והגישה לתיירים אסורה אלא אם מישהו מקומי לוקח אותם (כך הוסבר לנו - לא היה נציג ממשלה לאשר או להכחיש). גשם זלעפות הבריח אותנו מתחת לאחד הבתים (כל הבתים בנויים באכיטקטורה דומה על עמודים, כנראה בגלל השטפונות) ושם פגשנו אישה מבוגרת איתה שוחחנו בעזרת פו והמלווה. גילה היה קרוב ל - 80 והיא מעולם לא יצאה מכפרה, ניהלנו אית השיחה מרתקת על אורח החיים בכפר. כשהגשם נחלש יצאנו לדרך חמושים בשכמיות, עברנו נחל על גבי גשר מאולתר של קני במבוק, סיירנו בין הבתים וראינו גם את הקידמה שמפלסת את דרכה בעקשנות - צלחות לווין פה ושם, אופנועים וכו׳. לא רחוק היום שבו יסללו שם כביש ומשם הדרך תהיה קצרה ואורח החיים שראינו ייעלם ככל הנראה.
לאחר הסיור המדהים חזרנו לחוות הפילים, נפרדנו מפו (יש לציין שלא בלב כבד מדי) ומשם נסענו לשדה”ת על מנת לטוס לסייגון (Ho chi minh). עקב מזג האויר הטיסה התעכבה כ - 4 שעות וכך מצאנו את עצמנו מגיעים לסייגון לקראת השעה 9. הרכב לקח אותנו למלון חביב במרכז העיר וסעדנו את ליבנו באוכל שהזמנו בטלפון מבעוד מועד מבית חב״ד.
מלון בסייגון - Evergreen hotel
יום ו׳ - 1 לאוגוסט
לאחר ארוחת בוקר אסף אותנו הרכב והמדריך החדש שלנו - קים לכיוון מקדש Cao Dai. דת הקודאיזם משלבת מוטיבים מכל הדתות וטוענת שאין סיבה שלא תהיה דת אחידה לכולם. המקדש נמצא במרחק כשעתיים נסיעה ומומלץ להגיע בזמן התפילה (כל 6 שעות החל מחצות - ניתן להגיע או לתפילה של 12:00 או של 18:00). התפילה מאוד מרשימה - הרבה מזמורים, מקהלה וכלי נגינה שונים, המתפללים לבושים בצבעים שונים ע״פ ההררכיה הדתית שלהם. בשעת התפילה התיירים יכולים לשהות רק בגלריה ולכן מומלץ להגיע מעט קודם כדי להתרשם מהמקדש עצמו.
משם נסענו לאתר Cu Chi שהוא אתר מחילות מתקופת מלחמת וויטנאם. האתר מספר את סיפור המלחמה מצד הוויטנאמים, סרטי הווידאו מעט מיושנים ונראים כמו סרטי תעמולה קומוניסטים אבל האתר עצמו מאוד מענין ושופך אור על אותה תקופה חשוכה, הזחילה במחילות הקטנות משקפת את יכולת העמידה של הוויטנאמים, בהחלט מומלץ.
משם חזרנו לעיר עם עצירה קטנה במטע גומי והסבר על אופי הפקתו. בכניסה לעיר נתקלנו בפקקים גדולים וקקפוניה בלתי נתפסת של מכוניות וקטנועים בסבך המסלולים (כשאף אחד לא שומר כמובן על המסלול שלו), אנחנו היינו חייבים לחזור בשעת העומס בגלל כניסת השבת אבל מי שלא חייב כדאי לשקול להגיע מאוחר יותר לאחר שעות העומס.
יום שבת - 2 לאוגוסט
אכלנו את ארוחות שבת בבית חב״ד ונהננו מהארוח הלבבי. לאחר שבועיים אינטנסיביים בהחלט שמחנו לנוח מעט לקראת החזרה.
יום א׳ - 3 אוגוסט
חזרה הביתה דרך תיאלנד בטיסת אל על. תם ונשלם.