זהו בלוג סיכום טיול שעשינו בהודו במהלך ספט'-18.

שני בלוגים כתבתי:
בלוג אחד קצר ומתומצת שמרכז בקצרה את המסלול, את בתי המלון, את התחבורה שהשתמשנו בה, את העלויות וכדומה – להלן קישור לבלוג הקצר.
והבלוג השני ארוך ומפורט שמתאר באריכות ברמה יומית איפה היינו ומה עשינו. הארוך מלא בטיפים ואינפורמציה שימושית שיעזרו לכל מטייל בתיכנון .. ולי לזיכרון.

זהו הבלוג הארוך !

6/9/18 – 10/9/18 – דראמסלה - סה"כ 4 לילות
לאחר טיסה עם ארופלוט ונחיתת טרנזיט בת שעתיים במוסקבה, הגענו לדלהי בשעה 01:00.
טיסת המשך מדלהי לצפון הודו הייתה בשעה 06:00 עם חברת תעופה הודית מצויינת בשם אינידו.
לאחר כשלוש שעות טיסה הגענו לשדה התעופה בעיר GAGGAL המרוחק כ-15 ק"מ מדרמסלה (שדה תעופה DHM).
 ביציאה משדה"ת הקן ב-GAGGAL אין בעיה לתפוס מונית עד לדרמסלה (45 ₪ למונית).

דרמסלה (Dharamsala) נמצאת בצפון הודו היא אחת מנקודות החובה במסלול בצפון הודו. כשאומרים דרמסלה בדרך כלל לא מתכוונים לעיר עצמה אלא לכמה כפרים הסובבים אותה - מקלוד גאנג' (McLeod Ganj), באגסו (Bhagsu) ודרמקוט (Dharamkot).
מקלוד גאנג' – כפר טיבטי חביב מלא בנזירים עוטי גלימות אדומות וכתומות. זה משכנה של הנהגת טיבט הגולה בראשות הדלאי לאמה ה-14. זה הכפר הנמוך מבין שלושת הנ"ל. במקום אווירת בודהיזם קסומה, נופים עוצרי הנשימה ושפע המסעדות. הישראלים לא ישנים בכפר זה(!) . בד"כ מגיעים לפה לטיול יום רגלי משני הכפרים האחרים.
באגסו – מרוחקת כשני ק"מ ממקלוד גאנג', במעלה ההר. הכפר מאוכלס ישראליים לרוב.
 רחוב השוק השוקק והססגוני, שפע המסעדות והגסטהאוסים והקורסים הרבים והמגוונים (קורס בישול, קורס צורפות, נגינה, ריקמה ועוד עוד..) בבגסו הופכות אותו למוקד עלייה לרגל והתנחלות ישראלית.
פה אנחנו יישנו! במלון המצויין Ski-Pie.
דרמקוט – במעלה ההר, לא רחוקה מבגסו. גם היא מהווה מוקד משיכה למטייל הישראלי. רחוב השוק צנוע יותר מזה שבבגסו, אבל גם פה יש אינספור מסעדות והמון קורסים ועניין.

טיפים ופעילות בדרמסאלה:
היינו בבגסו 5 ימים.
רחוב השוק הומה ומהווה אטרקציה למשך כל שעות היום. במקום מלא מסעדות – הודיות, מערביות, ישראליות.
ימי טיול המלצות ועניין:
1. טיול יום רגלי שווה לכפר הטיבטי מקלוד גאנג'. מרוחק כ-20 דק' הליכה מבגסו. להכנס למקדשו של הדאלי לאמה,, בכניסה ישנו גם מוזיאון טיבטי אליו הכניסה חינם.
בקומה הראשונה היסטוריה מקוצרת של הכיבוש הסיני ובקומה השנייה יצירות אמנות של פליטים טיבטיים. בכפר יש את בית הספר הטיבטי – שווה ביקור.
2. חצי יום טיול למפלי בגסו. הליכה רגלית לא ארוכה, הליכה קלה לכל גיל. הנוף הררי ירוק ומרהיב והדרך מעניינת.
 3. טיול/טרק רגלי למפלי דרמהקוט – לתחילת המסלול צריך לקחת מונית. משם המסלול מסומן, קל וברור להליכה. משך ההליכה עד למפלים הוא כשעה וחצי-שעתיים ורמת הקושי בינונית, לא מומלץ ללכת עם ילדים קטנים. הנוף מטורףףף.
4. יוגה ומדיציה – לא חסרים בדרמהקוט סדנאות תרפיה. כל גסטהאוס מציע שעורי יוגה ומדיציה .
5. קורסים –האטרקציה המרכזית בדרמסלה היא כמות החוגים האדירה והמגוונת שהופכים את השהות בדרמסלה לחוויה מיוחדת במינה. חוגי בישול, יוגה, צורפות, מוזיקה, מסאג׳, הכנת כלי נגינה ועוד.
 הבאים בבאגסו: חוג בישול אצל ריטה, , אקרו יוגה במרכז Shiva מאחורי הסקיי פאי וחוג יוגה אצל Rak (ליד המדרגות שמובילות ל-Upper Bagsu). רוב החוגים נמצאים בכפר באגסו אבל יש גם בדרמקוט ובמקלוד
6. סוכנות טיולים מצויינת בבגסו ליד מלון Ski-Pie היא הסוכנות של "שמש" שמדבר עברית ושולט בכל העיניינים שצריך. תימצאו פה כל מה שמטייל צריך.. סים לפלפון, כרטיסי טיסה, רכבת, מוניות, טיולי-יום והכי חשוב... המון ישראלים עם ים של המלצות.


10/9/18 - יום טיול בארמיצר.

ארמיצר שוכנת במדינת פונג'אב, בסמוך לגבול הפקיסטאני. היא מרוחקת כ-5 שעות נסיעה ברכב מדראמסלה.
 שתי אטרקציות מרכזיות, חשובות ומעניינות נמצאות בעיר ומושכות מטיילים להגיע אליה ליום טיול אחד או מקסימום לישון שם לילה אחד (תמיד יימצאו אסכולה של מטיילים שזה לא מספיק זמן).
האטרקציה הראשונה היא מקדש הזהב הסיקי - זה המרכז התרבותי והרוחני של דת הסיקים.
יופיו מתבטא בשילוב שבין מתכת מוזהבת, מים ועושר של עיטורים. מתחם מקדש הזהב מורכב מכמה מקדשים מסביב לאגם מלאכותי.
 במרכז האגם מקדש ובו כתבי הקודש. במתחם יש חדר אוכל ענק המאכיל חינם את המוני המאמינים.
האטרקציה השנייה היא טקס חילופי המשמרות עם גבול פאקיסטאן.
 מדובר על טקס משעשע וססגוני על גבול ההזוי. חיילים הודים וחיילים פקיסטנים מבצעים תרגלי סדר בדיוק מופתי ובצורה מקבילה בשני הצדדים והכל לקול תשואו מאוד הצופים משני צידי הגבול.

אנחנו יצאנו מדרמסאלה ב-9 בבוקר עם נהג צמוד שליווה אותנו במשך כל היום.
הגענו לארמיצר בשעות הצהריים והדבר הראשון שפגשנו היה חום. חם למות. לא משהו שמוכנים לו או אפשר לתאר, פשוט תנור.
תחילה נסענו למקדש, מקסים ומיוחד כמו שמספרות התמונות.
הסתובבנו במקדש כשעתיים ןמשם נסענו לגבול הודו פקיסטאן המרוחק כשעה וחצי ומהעיר.
 עליית-המשמר עצמה מתחילה בשעה 18:00 ונמשכת כחצי שעה. אבל מומלץ להגיע למקום לפחות שעה לפני הזמן. כל יום הוא הומה אדם שמח, ססגוני ומריע בהסטריה פטריוטית מטורפת לצבא ההודי.

בסה"כ מדובר על יום טיול מעניין ומיוחד מאוד. יש כאלו שאומרים שלא כדאי להגיע לארמיצר רק בשביל שתי האטרקציות הנ"ל. אנחנו מאוד אהבנו ולכן ממליצים .

בערב נסענו לתחנת הרכבת , לקחנו רכבת לילה לרישיקש.
את הכרטיסים לרכבת קנינו אצל הסוכן "שמש" שבדרמסלה.
את הפגישה הראשונה שלנו עם הרכבת אי אפשר לתאר במילים. הומה, עמוס, סואן, צפוף – חוויה מטורפת. בשביל הפעם הראשונה צריך הגיע מוכן נפשית (כמה שאפשר).
לקחנו את הסליפר היותר יקרים לנסיעת הלילה שארכה כ-8 שעות. הרכבת נחשבת לטובה, אבל יש טובות ממנה בערים אחרות בהודו (כמו למשל רכבת שטאבדי אקספרס (Shatabdi) המצוינת), עם זאת הנסיעה לא הייתה קלה לבנות. ברכבת ההודים קרובים מתמיד. אין מפלט, אין לאן לברוח. כולם נחמדים, כולם אדיבים, ידידותיים ורוצים להתיידד בכל מחיר. המחיר של החבילה המאוד נחמדה הזו הוא הצפיפות, הרעש והריח החריף הכמעט בלתי אפשרי.
 חוויה לא קלה. הא, כבר רשמתי? אבל בהחלט נסבלת ובלתי נשכחת !!


11/9/18 – 14/9/18 – רישיקש -  סה"כ 3 לילות
לאחר נסיעת לילה ברכבת מארמיצר, הגענו לתחנת הרכבת בעיר הרידוואר שמרוחקת כשעה-שעתיים נסיעה מרישיקש. מונית מתחנת הרכבת הסיעה אותנו למלון Divine Ganga Cottage שממוקם קרוב מאוד לבית-חב"ד בעברו השני של הגשר (כלומר, לא ברחוב הראשי של החנויות והעניינים).
 המלון קרוב מאוד לגשר לאקשמן ג'ולה והמלצה על המלון אפשר לראות בקישור הזה .
 הגענו לרישקש בשעות אחה"צ המאוחרות תשושים מהיום והנסיעות. אכלנו ארוחת ערב במסעדה מצויינת ומומלצת, שצמודה לבית חב"ד ושימשה אותנו כמסעדת הבית במשך כל שהותינו ברישיקש Oasis Caffe, עלינו לחדרים, מקלחות ויאללה שינה מתוקה.

רישיקש שופעת ברוחניות הינדית. נהר הגנגס הקדוש חוצה אותה ומושך אליו עולי רגל הינדים מכל רחבי הודו וטבול ולהתברך. בניגוד לעיר ורנאסי (Varanasi) מי הגנגס ברישיקש צלולים ונקיים ויש מטיליים שטובלים בו או עושים רפטינג בחלקים מסויימים של הנהר.

רישיקש מקסימה לדעתנו, המוני תיירים הודיים ומערביים גודשים אותה.
 זרימת הנהר השוצף משתלב באופן מושלם בין הרי הימליה ובין האשרמים והמקדשים המרובים הממוקמים לצידיו ומשווה למקום אווירת גלויה פסטורלית מהממממת.

ימי טיול המלצות ועניין ברישקש:
שיטוט רגלי ברחבי השוק, שמתחיל בגשר לקסמן-גו'לה וממשיך עד לגשר ראם גו'לה. לא יאומן איך מרחק של לא יותר מ-2 ק"מ יכול להמשך יום שלם. שאנטי.. שאנטי..
המוני חנויות, באסטות, אשראמים, מסעדות ומה לא . כיף כיף כיף.
סוכנויות טיולים לרוב פזורים ברחוב רכשנו כרטיס נסיעה ברכבת יום מדלהי ליעד הבא (פושקר).
 מהרחוב הראשי אפשר לקחת גי'פ ש בנסיעה קצרה מגיע לתחילת מסלול/טרק הליכה למפלי Petana.
 משך ההליכה בשטח עד למפלים היא קצרה ונוחה (כ-1/2 שעה לכל כיוון), המסלול מתאים לכל גיל ומומלץ מאוד.
כל ערב עם השקיעה נערך טקס פוג'ה בסמוך לגשר ראם-גו'לה . החוויה רוחנית ועצומה. חובה להגיע!
גם בעיר הסמוכה המרוחקת כשעת נסיעה מרישיקש (העיר הרידוואר) נערך טקס כל ערב. יש אומרים שהטקס שם גדול יותר ומרשים יותר מזה שנערך ברישקש. אנחנו לא היינו בו מהסיבה שהעיר נראתה לנו דוחה ומסריחה כשהגענו לרישיקש והחלטנו לא ל"בלות" בה יותר.
 לצערנו הזמן דחק בנו ולאחר 3 ימים, לקחנו מונית לנסיעת לילה עד לדלהי ומשם עם רכבת יום לפושקרררר.


14/9/18 – 17/9/18 – פושקר -  סה"כ 3 לילות

רכבת היום של האשבנדי-אקספרס הובילה אותנו בקלילות לעיירה אג'מר הקרובה כדי חצי שעה מפושקר.בקלילות לעיירה אג'מר הרחוקה כדי חצי שעה מפושקר. כמצופה מרכבת האשטנדי המצויינת היא סיפקה את הצרכים הנדרשים מרווחים גדולים בין המושבים, כיונון של המשענת, ארוחת בוקר מצויינת, נקי, מרווח . אש על האשטנדי – מומלץ לנסיעות ארוכות ללא כל ספק!!!
מאג'מר לקחנו מונית ותוך שעה קלה הגענו לגסט-האוס הפופולארי "העין השלישית" שפושקר.
 במלון זה לא היה מקום, אבל הבעלים הנחמד ליווה אותנו למלון צמוד בשם KAMAL שבו בילינו את ימינו בפושקר. המלון נעים, מארח היטב וממוקם בלב האזור הישראלי המתוייר, הוא מרוחק מס' דקות הליכה קצרות מהשוק המרכזי מה שהווה ייתרון – אין את רעש השוק כל היום ומאידך קרובים מאוד לכל העיניינים.
על פושקר כתבו המון.
זו עיר "חובה" בכל סיבוב בהודו. יש שמגיעים ומשתקעים פה שבועיים בלי בעיה, הזמן טס בלי בכלל ששמים לב.
מה עושים פה? לא הרבה למעשה..
השוק היא האבן השואבת שמספקת תעסוקה למרבית הימים. כל מה שתיכננת לקנות בהודו - קנה פה!
בגדים, בשמים, תבלינים, תכשיטים, תיקים ועוד ועוד ועוד.
בכל חנות יש איזה עיניין עם המוכר. פה הוא מתקן את התיק שנקרע, שם הוא מכין תכשיטים לפי הזמנה או מיכנסיים לפי מידה. כולם פה מכירים את כולם, תוך יום-יומיים כולם בעניניינים. תה בכניה לשוק, בוטניים בבסטה השנייה מצד שמאל, פלאפל אצל אחד משני הבסטות הצמודות המתחרות באמצע השוק.
 לא משעמם פה. הכל תוסס, דינאמי, חי, צבעוני... אין על פושקר.

אז מה עושים פה? מה עשינו?
על השוק כבר נאמר כמעט הכל.
מסעדות ופינוקים בפושקר יש בלי סוף.
תצפית לאגם אפשר לעשות מההר הגבוה הסמוך שאליו עולים עם רכבל, פשוט לקחת ריקשה ותוך 10 דקות מגיעים לרכבל. הזמן המומלץ הוא בין הערביים ולהנות מהשקיעה המדהימה.
מומלץ גם לרדת לאגם עצמו. לא שחינו, אבל לא חסרים כאלו שיברכו וקדשו אותכם שם בשם שיווא וחבריו.
טיול ג'יפים עשינו במשך שעתיים (אפשר גם לרכב על גמלים )
סוכנות טיולים מצויינת ומומלצת מאוד נמצאת קרוב מאוד למלון KAMAL וה"עין השלישית"' הסוכנות של "שיווא". הודי מקסים דובר קצת עברית ועונה לכל הצרכים של הישראלים כל הזמן ובאהבה גדולה.
 אצלו גם הזמנו את המונית שלקחה אותנו ביום האחרון מפושקר דרומה אל אודייפור.

17/9/18 – 19/9/18 – אודייפור -  סה"כ 2 לילות
שעה 10:00 בבוקר אספה אותנו המונית בכניסה לגסטהאוס בפושקר ולאחר 5 שעות קלילות הורידה אותנו בכניסה לגסט-האוס הפופולארי בקרב המטיילים הישראליים באודייפור – מלון MINERVA .

אודאיפור (Udaipur) הממוקמת ברג'יסטאן פופולארית מאוד בקרב המטיילים בהודו.
העיר המתגאה בתואר "העיר הרומנטית ביותר במדינת רג'אסטן", בנויה סביב אגם פיצ'ולה " (Pichola), ידועה גם בשם "עיר האגמים".
 היא נחשבת לעיר נעימה וקסומה המושכת אליה תיירים מכל העולם ומרחבי הודו, הרבה זוגות צעירים מגיעים לאודייפור לבלות את ירח הדבש שלהם ולהינות מהאווירה הרומנטית שבמקום, ההודים מכנים אותה "הוונציה של הודו" והיא מכונה גם "העיר הלבנה".

שלושה ימים היינו האודייפור ולצערי זה היה קצר מדי והשאיר הרבה טעם של עוד. העיר יפייפיה.
 יום אחד שכרנו את שרותיו של נהג ריקשה נחמד וידידותי שלקח אותנו לכל האטרקציות הקרובות וליווה אותנו באדיקות יום שלם (מס' הטלפון שלן 919828072315+) תמורת 30 ₪ בלבד (כמובן שפינקנו בטיפ מרשים).

המון דברים יש לעשות באודיפור. בינהם : תצפית שקיעה מרהיבה ממרומי הרכבל, ארמון העיר- City Palace, Kumbhalgarh Fort, השוק המקומי - Hathipol, גן ו-Statue of Maharana Pratap.
 סמוך למלון MINERVA, מתקיים מדי ערב מופע ריקודים ותחפשות רג'יסטאני מקורי, מומלץ מאוד!!

לאחר שהייה קצרה באודייפור התלבטנו לגבי הדרך המתאימה ביותר להגיע לתחנתינו הבאה – ג'אייפור.
עלו כל האופציות כגון רכבת אוטובוס מונית וכדומה, לבסוף הוכרע הכף לטובת טיסה פנימית עם indigo בעלות של 150ש"ח לאדם. אין לנו ספק שזו הבחירה האולטימטיבית.
 תוך שעה הגענו לג'אייפור, רעננים ומצפים בכמיהה למלון-ארמון הנבחר בה.

19/9/18 – 21/9/18 – ג'אייפור -  סה"כ 2 לילות
הגענו ב- 17:30 לג'איפור . מונית אספה אותנו מהשדה למלון Alsisar Aveli
הבחירה במלון פה הייתה מחושבת מאוד! החלטנו להתפנק ביג-טיים. ארמון מהרג'ות מהמאה ה-17 שהוסב למלון פאר.
250 ₪ לחדר ללילה הופכת אותך לאדם המאושר בעולם. פינוק מארץ הפינוקים. בריכה מפוארת, חדרים של מלך , הוד הדר ופאר צץ מכל מקום.
 אתנחתא כזו באמצע טיול בהודו חייב כל אחד לעשות לעצמו. לא לוותר !!

יום טיול בג'אייפור עשינו עם נהג ריקשה צמוד שליווה אותנו במשך כל היום בין כל אתרי החובה בעיר.
בין אתרי החובה: המוזיאון האסטרונומי הוא מצפה הכוכבים Ganter Manter (באתר זה מומלץ מאוד לקחת מדריך מקומי למשך סיור של כשעה במקום, בלי מדריך ממש אין מה לעשות פה), בארמון הרוחות (Hawa Mahal ) היינו וצילמנו, מצודת אמבר מהממממת!
בכלל, העיר מלאת יופי והמון אטרקציות תיירותיות. אנחנו היינו רק 3 ימים אבל אפשר להיות פה עוד יום או שניים בלי בעייה בכלל.
 בערב הלכנו לסרט בוליוודי באולם הקולנוע המפורסם ביותר בהודו Raj-Mandir – חוויית בילוי חובה מומלצת.

מג'איפור נסענו לאגרה.

21/9/18 – 22/9/18 – אגרה -  סה"כ לילה אחד
מג'אייפור נסענו לאגרה עם מונית. חמש-שש שעות והגענו לעיר הטאג'-מאהל.
הטאג'-מאהל מקסים ומרהיב ביופיו שווה שווה שווה.
באגרה היינו לילה אחד ולדעת כולם גם זה יותר מדי. ממה שהתרשמנו, לא מעניין, לא יפה ולא מיוחד.
התאכסנו בגסטהאוס שמרוחק 100 מטר מהטאג' – מלון Host
גסטהאוס מעופש ומסריח. כשקראנו לבעל הבית לגרש עכבר שהיה לנו בחדר הוא צחק ואמר שאין בעיה עם המיקי מאוסים והכל טוב.
 לדעתינו, כדאי להגיע לאגרה ליום טיול אחד מדלהי, או לנסות לאתר מלון אחר מזה שאנחנו היינו. בכל אופן, יותר מלילה אחד – חבל על הזמן.

טאג' מאהל – מרהיב ביופיו. בהחלט שווה ביקור אפילו אם מדובר על נסיעה מיוחדת מדלהי הלוך-חזור.
עלות הכניסה לטא' כ-1200 רופי (60 ₪), נחשב ליקר מאוד, אבל כאמור – משתלם.
 ביום שישי הטאג' מאהל סגור!

22/9/18 – 26/9/18 – דלהי -  סה"כ 4 לילות – סוף טיול
מאגרה נסענו לדלהי עם מונית. משך הנסיעה כ-4 שעות ועלות המונית כ-200 ₪.
 בדלהי ישנו במלון 3 כוכבים בשם Sai Mircle. הוא מומלץ ברשת ומבוקש מאוד בקרב הישראלים.
 המלון ממוקם מרחק שתי דקות הליכה מהרחוב/שוק הראשי הפופולארי המיין באזר, אבל לא סובל מהרעש וההמולה המיותרת של המיין באזר.

בדלהי יש המון מה לעשות והמון מה לראות. יש שמגיעים לפה ללילה ובורחים ויש שמגלים את סודה וקיסמה של הבירה.
אנחנו טיילנו, בילינו, אכלנו, קיללנו ומאוד אהבנו.
כהרגלנו, שכרנו את שירותיו של נהג מונית שליווה אותנו יום או שניים ברחבי העיר .
 חלק מהמקומות שביקרנו בהם:

שער הודו, המבצר האדום, מקדש הבהאיים/מקדש הלוטוס מרהיב ביופיו ושווה ביקור, בשוק Chandni Chowk שכרנו את שרותיו של נהג ריקשה אופניים, מקדש אקשדרהם – זהו ללא ספק אחד המקדשים היפים שנתקלנו בהם. הוא גדול מאוד ומרהיב ביופיו , זה למעשה אתר גדול וסגור מרובה מקדשים מפוארים. בכניסה מפקידים את הפלפונים ואסור לצלם בפנים. החוייות פה נצרבות במוח – זה בהחלט שווה חצי יום טיול בדלהי!
באחד הערבים נסענו לקניון בשם CITYWALK - זה קניון שלא נופל ברמו ואיכותו משום רשת קניונים מערביות. אפשר למצוא פה המון דברים מערבים , לערב אחד מומלץ להוריד את השרוואל, להתלבש שוב כמו ארופאים ולהגיע לקניון (אפשר גם להגיע עם השרוואלים וסנדלי הטבעJ)
 מקדש נוסף יפייפה הוא Rashtriya Dalit Prerna Sthal and Green Garden - מקדש נקי, מרהיב מלא בפסלי פילים.

סיכום:
אני טיילתי בהודו לאחר השחרור שלי מצה"ל לפני כ-30 שנה.
הפעם ארזתי גם את המשפחה, ציידתי את כולם בזכרונות שלי וקיוויתי לטוב.
המציאות היכתה אותנו והייתה חזקה מכל דמיון או זיכרון ישן.
המציאות ההודית הייתה ונשארה מ.ה.מ.מ.ת!!
 הודו היא המון: היא מסריחה למות ויחד עם זאת היא ריחנית להפליא, היא רעשנית, ססגונית, מפתיעה, מיוחדת, מחבקת עד כדי מציקה. היא רוחנית וריחנית. היא שמחה ועצובה. היא רגועה שנטי-שנטי ועם זאת היפראקטיבית להחריד.

אפשר להגיד המון על הודו . דבר אחד אי אפשר להגיד שהיא לא – היא לא משעממת! אין רגע דל. או סקנדל או פסטיבל.
 אנחנו עוד נחזור !!!