בחודש אוגוסט 2010 טיילנו שבועיים בשוויץ עם המשפחה המורחבת.�
על החלק הראשון תוכלו לקרוא בפוסט - "שוויץ עם טעימה איטלקית" חלק א' - טיצ'ינו.
cשבוע השני טיילנו באלפים הברניים. לנו בדירה בכפר של reka בהסליברג.
הסליברג הוא מקבץ כפרים הררי יפה כ 10 דק' ממירינגן.
מדובר בכפר נופש המורכב מחמישה בניינים בני 4 קומות.
בכפר מתחם הכולל מסעדה , משחקייה לילדים , בריכה מקורה וגן משחקים יפה במרכזו עובר נחל.
כן כן נחל פרטי. משחקי עץ לילדים , בתי גמדים , המון כלים למשחק בחול. תענוג גדול לילדים קטנים.
הדירות עצמן מצוידות היטב. לא מפואר אבל מאד נוח. יש הכול כולל מדיח כלים וזה חשוב כשמדובר במשפחה גדולה. הייתה לנו דירה בת חמישה חדרים. סלון ועוד 4 חדרים. שניים מהם תחת גג משופע עם שתי מיטות יחיד ו 2 חדרי שינה זוגיים ( תקרה רגילה). באחד החדרים הזוגיים תוספת למיטה שלישית בגלריה.
המיטות נוחות מאד. נקי ואמצעי ההצללה מצוינים.�
למרות כל היתרונות חייבת לסייג בשתי נקודות :
אחת – אין מעליות. אם מתגוררים באחת הדירות בקומת קרקע או קומה ראשונה זה לא מפריע , אבל מי שבוחר בדירה גדולה ( לנו הייתה דירה ל 10) יאלץ לטפס לקומה השלישית וזה ממש לא קל עם המזוודות. המכוניות חונות במגרש חניה מרכזי. אין נגישות של המכונית עד לבניין. גם מגבות / מצעים יחכו לכם בקבלה. אז ביום הראשון והאחרון קצת קיטרנו. הגענו בהרכב גדול ולקח לא מעט זמן לנווט את כל הציוד מהרכב ועד לדירה.
שתיים�– המיקום. כאמור יפה והררי , אבל זה אומר תוספת זמן בנסיעה.
הנסיעה למעלה לוקחת כ 10 דק', רבע שעה מהצומת הראשית ( מירינגן / מעבר ברונינג). לטיול כוכב נוח יותר להתמקם באזור ברינץ. אנחנו לא מצאנו דירה מספיק גדולה או שתיים סמוכות שהתאימה לכולנו באזור ברינץ. בדירה אחת גדולה בכפר של רקה היה גם חסכון כספי לא מבוטל.
בסך הכול היינו מרוצים. למי שלא מפחד ממדרגות ו מ 10 דק' תוספת זמן נסיעה, המקום הוא גן עדן אמיתי.
רגע- עוד לא הזכרתי את הפלוס העיקרי של המקום - הנוף. הנוף פשוט מרהיב וזה מה שתראו מהחלון בבוקר..
הכפר של רקה.JPG(גודל:16.79KB) נוף מהדירה ברקה.JPG(גודל:13.73KB) �
ברקה גן משחקים.JPG(גודל:45.00KB) מטבח.JPG(גודל:11.47KB
אחרונות ודי.. ( באתר שלהם אין כמעט תמונות. אז אני משלימה חסרים)
סלון.JPG(גודל:12.14KB) פינת אוכל.JPG(גודל:12.98KB)
יום א'� 22/8/10� - טיטליס.
החזאי טוען ליום שמש אמיתי. יום כזה צריך לנצל ולעלות להר. לא מתמהמהים ולמרות העייפות של יום אתמול נוסעים לטיטליס. על הטיטליס כבר כתבו המון. הכל נכון. כיף גדול למבוגרים ולילדים.
הצטיידנו היטב. הרבה לבוש חם. לא ממש היה צריך. למרות השלג, חם למעלה ואנחנו מתקלפים מלבוש מיותר. הילדים שכבר מזמן לא ראו שלג מאד נהנו להטיח זה בזה כדורי שלג , להירטב כמו שצריך ולגלוש שוב ושוב על אבובים ועל כל מיני דיסקים וכלים אחרים בפארק הגלישה.
גם מערת הקרח חמודה. של היונגפראו מרשימה יותר. עוד נגיע..
בחזרה סיבוב קטן ליד אגם טרובזי. עוד תחנה בירידה למטה וקורקינטים. אני ירדתי עם ההורים ברכבל. כל השאר ניסו את הקורקינטים. חלק בהצלחה יותר גדולה וחלק חזרו קצת המומים.. זה הספיק להם . עשינו V על חווית הקורקינט. לא ביקשו לחזור על כך בהמשך הטיול.�
תמונות מפארק הגלישה.
המסוע.JPG(גודל:40.56KB) על האבוב.JPG(גודל:41.05KB)
כיף של יום. שמעתי שבארץ היה חם..�
אגם טרובזי.JPG(גודל:42.57KB) התפאורה.JPG(גודל:42.90KB)
יום שני 23/8
מסלול גמדים קצר.
הבוקר יהיה יפה אבל אחרי צהריים יתחיל גשם. כך הבטיח החזאי..
מה עושים ביום יפה ? מטפסים. ולאן היום ? מסלול הגמדים ממש בפתח של הכפר שלנו. ההורים והבן הגדול שהעדיף להמשיך לישון, נשארים לחצי יום חופש בדירה. השאר יוצאים לבדוק מה שלום מסלול הגמדים.
אז שוב , הכול נכון ותודה למדווחים. אנחנו כמעט לבד. הילדים המקומיים כבר חזרו השבוע לבית הספר ואין הרבה תיירים במסלול. המעט שפגשנו ישראלים .
בדרך המון פרות. והן ממש יפות. לא מאמינה שאני אומרת – אבל תשמעו, פרה היא חיה יפה.
ואיזה פעמונים יש להן על הצוואר. קצת ריחמתי עליהן. כל היום לסחוב את הדבר הזה.. והצלצול מחריש אוזניים.. סך הכול , לא נראו סובלות.
לאורך הדרך תחנות הגמדים. הגמדות שלנו משתפות פעולה בהנאה גדולה. אנחנו וגם הבן נהנים מההליכה בטבע. אמרו שהמסלול לוקח שעתיים וחצי שלוש. עשינו אותו בפחות משעתיים. לא , אנחנו ממש לא מטיבי לכת. אולי בגלל שלא עצרנו ל "נקניקיות על האש " ?
במסלול.JPG(גודל:46.47KB) פרות.JPG(גודל:44.30KB) תחנות של גמדים -
�
גמדות בעבודה.JPG(גודל:45.56KB) כביסה של גמדים.JPG(גודל:43.06KB) מי שרוצה יכול לרדת במקביל למסלול בקורקינטים עם גלגלי ענק.
חלק גדול מהדרך לא סלול. מצרפת תמונה להתרשמותכם. נראה כיף גדול לאמיצים.. לא ניסינו.
מונסטר בייק.JPG(גודל:44.35KB) מופעל על ידי מים.JPG(גודל:45.46KB) לקראת צהריים חוזרים לדירה. נעשה מעונן ומתחיל לרדת גשם קל.. אוכלים צהריים שאימא בישלה. איזה כיף, אוכל ביתי אמיתי.
לאן עכשיו ? מה מתאים לגשם ? ניסע לאינטרלקן. נבדוק אם השתנתה מאז הביקור האחרון כשהייתי בת 17..
אבל עוד קודם – אנחנו מבקרים בטירת Oberhofen שליד טון. זיוה המליצה. מגיעים קצת לפני 4 והמקום נסגר בחמש. שעה זה מספיק. הטירה לא גדולה אבל נחמדה מאד. קראנו שהיא הייתה בית קיץ למשפחות עשירות. הכניסה לטירה חינם עם כרטיס מוזיאונים של שוויץ. לא קנינו. קיבלנו אותו עם החוזה לדירה בכפר של רקה. יופי של דבר. חסך לנו לא מעט במקומות נוספים.
הטירה מרוהטת. אנחנו אוהבים טירות מרוהטות , אפשר ממש לדמיין איך חיו שם למרות שהרהיטים מתקופות שונות. ההפתעה – חדר העישון הטורקי למעלה. אם איני טועה , אחד מבעלי הבית היה זמן מה שגריר בטורקיה והביא משם את הסגנון. הגנים יפים מאד והמראה של האגם מרהיב.
oberhofen.JPG(גודל:41.92KB) הגן היפה.JPG(גודל:45.84KB)
המגדל הנטוע במים.JPG(גודל:41.71KB) חדר בסגנון נפולאון השלישי.JPG(גודל:41.96KB)
אינטרלקן.
משם ממשיכים לאינטרלקן. קודם כל לקפה שו.
הספקנו להגיע להדגמת השוקולד של השעה 6 . אני בדרך כלל לא מתלהבת מהדגמות כאלה , ודאי לא מאלה שעולות 14 פרנק לאדם , אבל האמת היה מוצלח. היינו שתי משפחות מישראל ובהמשך הגיעה עוד משפחה ישראלית כמובן.
לא היינו הרבה אנשים והמדריך היה נחמד מאד , הסביר יפה את שיטות העבודה ושיתף את כל הילדים. הילדים קיבלו חיות שוקולד – פרה , צפרדע וכד'.. בנוסף קיבל כל משתתף שובר של 8 פרנק לקניה חוזרת בחנות. טעמנו המון שוקולדים במהלך ההדגמה.
סך הכול יחד עם השובר , המתנה והטעימות היה חביב ביותר ואפילו משתלם. קנינו לנו פרלינים נהדרים בחנות והמשכנו לטייל קצת ברחוב הראשי של אינטרלקן.
�
המדריך הנחמד שלנו.JPG(גודל:43.20KB) ילדות בפעולה.JPG(גודל:46.03KB)
אינטרלקן.JPG(גודל:44.32KB) הומר משוקולד.JPG(גודל:42.32KB)
הרחוב הראשי Hoheweg עמוס יותר ממה שזכרנו, אבל חוץ מזה העיר לא ממש השתנתה.
נהננו לחזור לשעון הפרחים שליד הקזינו ולטייל לאט ברחוב. עוד יום נגמר.
�
הגן של הקזינו.JPG(גודל:43.06KB) שעון הפרחים.JPG(גודל:45.00KB)
יום שלישי – 24/8/10.
ברן.
הבוקר קצת מטפטף.. לאן ניסע ? ברן. עוד לא היינו בעיר של ממש ושם יש רחובות עם מפלס מקורה.
מתברר שאזהרת הגשם הייתה אזעקת שווא. עוד לפני שמגיעים לברן השמיים מתבהרים.
גם בברן הייתי לפני שנים רבות ולשמחתי מצאתי שכמעט לא השתנתה. נשארה עיר יפה כמו שזכרתי. אנו חונים בסמוך לתחנת הרכבת המרכזית והולכים ברגל למרכז העתיק.
מתחילים ללכת לאורך רחוב spitalgasse וראשון פוגשים את מגדל הכלא ששימש בעבר כשער המערבי של העיר העתיקה ואח"כ מגדל אסירים.
�
ברן - מגדל הכלא.JPG(גודל:43.55KB) ברן.JPG(גודל:45.10KB)
משם פונים ימינה. בככר מתקיים הבוקר שוק מזון קטן וצבעוני. איך שהשוק נגמר אנו פוגשים את בית הפרלמנט.
חוזרים שמאלה ל spitalgasse שהופך להיות marketgasse ומגיעים למגדל השעון ה Zeitglockenturm.
זהו השעון המפורסם של ברן המשלב שעון רגיל ושעון אסטרונומי. מגיעים אליו דקות ספורות לפני 12 בצהריים וזוכים לראות את המופע המפורסם בחלק האחורי שלו – בו יוצאות בזו אחר זו דמויות צבעוניות וקטנות ליצן , דב , אריה , סוס וכל השאר..
השוק ליד בית הפרלמנט.JPG(גודל:43.06KB) מגדל השעון.JPG(גודל:44.31K
אנחנו ממשיכים ברחוב העתיק והיפה מרוצף האבן. מגיעים לביתו של איינשטיין. ביקור קצר בבית הקטן. 2 חדרים פתוחים לקהל. הבית קטן וצנוע. לא להאמין כיצד אדם בעל כזה שיעור קומה חי בכזו צניעות . שאר הבית מוזאון לפועלו של האיש. גם כאן אנו זוכים להנחה גדולה בזכות כרטיס רקה.
הרחוב האלגנטי מעוטר ב 8 מזרקות צבעוניות. בכל אחת דמות שונה.
ממשיכים הלאה במעלה הרחוב. סטייה קטנה ימינה ומגיעים לכנסיית מונסטר. כנסייה גותית גדולה ומרשימה. מבקרים בחלק הפנימי. פסיפס יפה ומרשים ועוגב גדול המנגן באותה השעה.
אם תטפסו 344 מדרגות תגיעו אל ראש המגדל של הכנסייה, שגובהו 100 מטרים. מהתצפית ניתן לראות את גגותיה של העיר, הנהר והגשרים. אנחנו התעצלנו..
�
עיר עתיקה ויפה.JPG(גודל:45.17KB) קתדרלת מונסטר.JPG(גודל:42.40KB)
אחרי הביקור בכנסיית מונסטר ממשיכים בטיול רגלי אל עבר משכנם החדש של הדובים הנמצא מהעבר השני של נהר הארה. עד לפני שנה שכנו הדובים – סמלה של ברן בבור קטן בתנאים לא תנאים. לפני
שנה נפתח עבורם מתחם חדש השוכן בסמוך לבור הישן.
זהו פארק הדובים החדש. כאן התנאים כבר הרבה יותר טובים. לא עוד בור /צינוק אלא פארק ירוק ומגודר בן 6 דונמים המאפשר להם רווחה.
כאשר בקרנו ראינו שכנראה נולד דב חדש לא מזמן. הגור שוכן עם האם והאב מופרד מהם לעת עתה. אולי האב מקנא ברך הנולד ??
אמא ודובי.JPG(גודל:44.85KB) מתחם הדובים החדש.JPG(גודל:45.77KB
אחרי הביקור בבורות הדובים אכלנו במסעדה הקרובה Altes tramdepot. תחנת החשמלית הישנה.
זו מסעדה ששוכנת במבנה ששימש בעבר תחנת החשמלית הישנה של ברן. קראתי עליה המלצה חמה באתר gotravel . אנחנו לא מאד התלהבנו. בכניסה למסעדה שני מיכלי בירה ענקיים. הבירה ביצור עצמי של המסעדה. האווירה נחמדה ורועשת והנוף מהמרפסת יפה. הבירה טובה אבל המנות שדגמנו היו משעממות והמחירים גבוהים.
אחרי הארוחה לקחנו אוטובוס מס' 12 שהוביל אותנו חזרה אל תחנת הרכבת המרכזית.
בשעה 3 לערך עזבנו את העיר. עוד מוקדם ומזג האויר נחמד.
בהחלטה של רגע נוסעים למפלי טרומבלך..
�
הבור הישן והריק.JPG(גודל:42.05KB) מיכלי הבירה - מסעדת תחנת החשמלית הישנה.JPG(גודל:43.48KB)
מפלי טרומבלך
מפלי טרומבלך הם מפלים ספירליים הנמצאים מספר קילומטרים דרומית ללאוטרברונן.
עוד קודם - אנו עוצרים במרכז העיירה לצפיה במפלי שטובאך. המפל מרשים למרות שנראה רבים כמותו לצידי הדרך , רובם ללא שם..
הח'ברה באוטו חושבים שזהו עצם העניין , אני מחייכת לי קלות. חכו המנה העיקרית עוד לפנינו.
מגיעים למפלי טרומבלך וחונים בחניון הגדול. כבר שעת אחה"צ והחניון אינו מלא. הליכה קצרה , קונים כרטיסים ונכנסים פנימה. מעלית מעלה אותנו למפל השישי ומשם עולים למעלה כשכל רגע מתחזקת הזרימה של המים ונגלה חלק אחר של המפל היורד בשצף קצף.
מאד מרשים !
אפילו הצינקנים שלפני רגע אמרו באוטו " עוד מפל"? נדומו. איזה כוח יש למים ! אנחנו נהנים להרטב קלות מנתזי המים.
( מי שלא רוצה להרטב לא ממש חייב).
עולים עד הסוף ומתחילים לרדת. לא ירדנו עד למטה אלא רק עד המעלית. הח'ברה כבר קצת עייפים ואנחנו בסיומו של יום גדוש. מספיק לרדת עד למעלית כדי לחוות את המקום. שווה !
בדרך חזרה קונים פעמון גדול עם סרט (שיהיה) וחוזרים לדירה מרוצים.
מפלי טרומבלך.JPG(גודל:42.17KB) מפלי שטובאך(גודל:41.17KB)
חוזרים הביתה דרך הנופים היפים של עמק לאוטרברונן. לנסוע בתוך גלויה.
טרומבלך.JPG(גודל:41.87KB) עמק לאוטרברונן.JPG(גודל:40.21KB)
לאוטרברונן.JPG(גודל:42.96KB) עוד מהעמק.JPG(גודל:39.16KB)
יום רביעי 25/8/10
אתמול נסענו הרבה ודי התעייפנו , אז הוחלט שהיום מבקרים בסביבה הקרובה. ומה קרוב אלינו לכפר ? קניון הארה.
מתחילים את היום בביקור בקניון. נכנסים דוקא מהכניסה הקרובה אלינו במירינגן.
נכון , אמרו לי ( וצדקו) שעדיף להכנס מאינרטקירשן כי בחזרה כיף לשחק בכניסה של מירינגן .
אבל, באחד הימים חלפנו ליד הכניסה המזרחית וראינו שיש שם מעט חניה. בשעות בוקר מאוחרות קשה יהיה למצוא מקום לטנק שלנו. היות ואני כבר מכירה את כישורי ההליכה של הקבוצה , אני יודעת שלא נלך את הקניון הלוך חזור , אלא נחזור ברכבת.
קונים כרטיס משולב עם הרכבת.
עושים את המסלול בהליכה רגועה ונעימה. מסלול יפה. דומה מאד לקניון ליכטנשטיין באוסטריה. לא יכולים להפסיק לחשוב - "כמה מים יש להם "? ואיך רק אנחנו בישראל המתייבשת.
בחזרה לוקחים את הרכבת למירינגן. הפסקה קצרה במגרש המשחקים הנחמד ( האוטו במילא לידו..) וממשיכים לביקור בברינץ.
�
ככה סתם - מפלון בקניון הארה.JPG(גודל:41.63KB) קניון הארה.JPG(גודל:40.71KB)
ברינץ היא עיירה נעימה עם רחוב אחד ראשי ארוך ממנו יוצאים רחובות משנה ומסורת של גילופי עץ.
אנחנו מטיילים בה שעה קלה וממלאים את צורך הקניות של אותו היום. קצת שעוני קוקיה שוייצרים (המיוצרים בסין) ומשמחים את הבנות ושעון טיסו אחד אמיתי.
עבודות העץ מאד יפות וגם יקרות. אם ניתן היה לסחוב, הייתי מביאה אדניות עץ בצורת חיות. דבר חביב ביותר.
מברינץ אנו ממשיכים למפלי גיסבך הסמוכים.
חונים למעלה ויורדים בסדרה של גשרוני עץ. כבר ראינו כמה וכמה מפלים בימים האחרונים , הם מאד שונים מטרומבלך , אין מה להשוות , אבל גם כן מאד מרשימים.
מסיימים בקפה על הרחבה הפתוחה של גרנד הוטל גיסבך ( איזה מלון !).
הנהג החרוץ עולה חזרה להביא את הרכב. כמו שייעצו לי ניתן להוריד את הרכב לחניית המלון לטובת המתקשים בטיפוס חזרה.
אל המקום ניתן להגיע גם בשייט מברינץ המשלב עליה בפוניקולור אל המפלים. נראה נחמד, אבל לנו היתה מנת שייט נכבדה בפרק של האגמים ואנו מוותרים על שייט נוסף.
אדניות בצורת חיות.JPG(גודל:44.63KB) מפלי גיסבך.JPG(גודל:46.09KB)
גיסבך.JPG(גודל:42.40KB) גרנד הוטל גיסבך.JPG(גודל:46.02KB)
בבוקר החלטנו שהיום לא ניסע הרבה. בסוף לא עמדנו בהחלטה...
מתחילת הטיול הבטחתי לילדים מגלשות הרים. הם זוכרים אותן ממש לטובה מטיולים באוסטריה וביער השחור וחיכו להזדמנות לגלישה נוספת.
בטיצינו לא יצא לנו למרות שישנם כמה אתרים עם מגלשות כאלה.
ישנן מגלשות ליד אינטרלקן וב pfingstegg ליד גרינדלוולד. כבר הבנתי שלא יצא לנו להקדיש יום שלם לטיול באזור גרינדלוולד. אז לפחות נציץ..
בהחלטה ספונטנית נוסעים לגרינדלוולד. מגיעים בסביבות השעה 4. רכבל אחרון יורד ברבע לשש. יש מספיק זמן לגלוש.
אם כן , המסלול בגרינדלולד די קצר לעומת מגלשות אחרות שהיינו בהן. אבל החוויה כיפית ונעימה. הילדים טענו שהן לא מספיק אתגריות , אבל נהנו מכל רגע.
גם אני ניסיתי. כיף גדול. ההורים ישבו בבית קפה הצופה אל הנוף היפה של גרינדלולד. איזה כפר יפה. בכיף הייתי מתמקמת כאן כמה ימים.
�
על המגלשה.JPG(גודל:45.18KB) רכבל.JPG(גודל:45.08KB) לסיום היום תמונה של הכפר היפה grindelwald.
צולמה מלמעלה מבית הקפה.
גרינדלולד.JPG(גודל:44.48KB)
יום חמישי 26/8/10 יונגפראו.
זה יהיה היום הבהיר ביותר במשך השבוע. כך הבטיח החזאי. אנחנו מחליטים ללכת על הגדול מכולם - היונגפראו.
שוב נוסעים לגרינדלולד. הפעם ממוקדי מטרה – תחנת גרינדלולד גרונד. ישנן עוד תחנות מהן ניתן לצאת למסע הזה , אבל מהתחנה הזו יוצא קצת יותר זול והסיבה העיקרית עבורנו – מגרש חניה גדול ופתוח.
יש לנו את כרטיס ה half fare . יחד עם הכרטיס, המסע הזה עולה בערך שמונים פרנק לאדם. הקטנות לא משלמות.
כשאנחנו מגיעים לתחנה הרכבת כבר עומדת מחכה. מצליחים למצוא מושבים ( לא כולם באותו הקרון) ויוצאים לדרך.
הנסיעה עד לקליינה שיידג לוקחת קצת יותר מחצי שעה. הרכבת יוצאת 5 דק' לפני הזמן.
לידיעת המתכננים – גם אם בלו"ז כתוב 10.55 כדאי להיות קודם. בכמה מקרים גילינו שרכבות / ספינות יוצאות לפני הזמן. כנראה ברגע שמתמלאות.. הנוף מאד יפה , אבל חם ברכבת ואין מיזוג.
היום יום חם , אבל למעלה יהיה קר. בכל זאת קרוב ל 4000 מ'. אנחנו נסחבים עם המון ציוד. תיקים , מעילים וכל השאר ולא ממש קל לסחוב את זה כשחם לך והאוטו נשאר רחוק למשך כל היום.
בקליינה שיידג מחליפים רכבות. הרכבת ליונגפראו כבר בתחנה והיא כבר מלאה. רכבת זו אוספת גם את הנוסעים שבאו ברכבת מלאוטרברונן. היא אמנם גדולה יותר , אבל כנראה שכולם חיכו ליום חמישי כדי לנסוע והיא עמוסה.
אנחנו לא רוצים לחכות לרכבת הבאה ומחליטים לנסוע בעמידה. הקרון מאד מאד צפוף. לא קל לעמוד עם התיקים. בסיטואציה כזו תשכחו מליהנות מהנוף, מה גם שחלק מהדרך עוברת דרך מנהרות.
הכרוז מכריז הודעות שונות כל כמה דקות בגרמנית צחה.
בתנאים של חום , כרזות בגרמנית וצפיפות קשה המסע הזה מעלה בי קונוטציה למסעות אחרים שאחינו עשו ברחבי אירופה לפני 60 שנה.
מצטערת על ההשוואה אבל זה מה שעלה. לא נעים.
הקרון עמוס ביפנים וסינים. הם לא שמעו על המנהג לפנות מקום לאדם מבוגר שעומד. כנראה לא חלק מהתרבות שלהם. כל אחד דוחף אפו לכוון החלון ומתעלם מהעומדים.
בסוף תייר הודי נחמד מפנה מקום לאימי שממש התקשתה בחלק הזה. אחרי שעה וחצי של נסיעה מגיעים ליונגפראו. נחלצים מהרכבת והולכים לגלות את האתר.
אנחנו נמצאים בגובה רב ומיד מרגישים את הקור. כבר בתחנה המקורה מרגישים צינה חזקה. מתחילים להתלבש ויוצאים לתור את המקום.
מה אומר – הנוף מרהיב. גם כאן מרפסת סגורה , רחבה פתוחה למשחקי שלג בה הילדים נהנו לשחק, מערת קרח גדולה ונהדרת ומסעדה גדולה בה אכלנו צהריים.
�
יונגפראו.JPG(גודל:42.75KB) מערת הקרח.JPG(גודל:39.19KB) עולים במעלית מהירה לתצפית הספינקס. זו הנקודה הגבוה ביותר שניתן לעלות אליה. נוף מרהיב מכל עבר. אומרים שניתן לראות עד חבל אלזס בצרפת.
איך אמרה פעם נירית – זה הכי קרוב לאלוהים שאפשר להרגיש. ואולי זה הדלילות בחמצן ? ![]()
אני מסכימה. עם 2 ההצהרות. בשלב הזה הילדות מתחילות להרגיש רע. זה לא קרה מיד. אנחנו יותר משעתיים בגובה ופתאום כשעלינו למעלה לתצפית הספינקס, תוספת של קצת יותר ממאה מטר עשתה את ההבדל. השפתיים נעשו כחולות. הראש מסוחרר. סימנים של מחלת גובה.
אנחנו מחליטים לרדת ולוותר על פארק הגלישה.
השנה נפתח פארק גלישה דומה מאד לזה שבטיטליס. במתחם הגלישה אמורים להיות גם כלבי האסקי איתם ניתן לגלוש במזחלות רתומות. לא ראינו אותם. או שלא חיפשנו מספיק או שהכלבים בפגרה..
המתחם נחמד מאד למי שמרגיש טוב , אבל הילדות שלנו מרגישות רע. דווקא הורים המבוגרים להם חששתי לא הרגישו את העלייה לגובה.
מתחילים לרדת. בתחנת הרכבת חשכו עינינו. איזה תור ... מפחיד ממש ! שוב לעמוד ? עם ילדות שמרגישות רע ..
למזלנו מגיעה רכבת מאד ארוכה.
לא האמנו אבל כל עומדי התור הארוך, הצליחו להיכנס ולתפוס מקומות ישיבה. הדרך חזרה בישיבה הרבה יותר קלה.
הצבע חוזר אט אט לפנים של הקטנות ואפשר להתחיל ליהנות מהנוף. בקליינה שיידג שוב מחליפים רכבת וממשיכים למטה.
יש לציין שהשוויצרים משתדלים להערך לעומס. בחזרה יצאו בו זמנית 3 רכבות מקליינה שיידג לגרינדלולד. הפעם אנחנו בקרון מרווח וחדיש. יכולים להתרווח וליהנות מהנסיעה.
לסיכום – הנוף מרהיב. הדרך לא קלה ועשויה להיות צפופה בעונה. משפחות עם ילדים קטנים יכולות לדעתי להסתפק בחווית הטיטליס , אבל אני שמחה שהייתי.
�
שלג סביב סביב...JPG(גודל:42.76KB) תצפית הספינקס מלמטה.JPG(גודל:52.83KB)
מערת הקרח 3.JPG(גודל:42.57KB) מערת קרח 2.JPG(גודל:39.24KB)
� יום שישי 27/8/10 לוצרן.
הבוקר מתחיל בגשם אמיתי ולא נראה כי הוא עומד להפסק. אנחנו נוסעים ללוצרן.
קצת פחות משעה ואנחנו בעיר היפה. העיר מקבלת פנינו בגשם שוטף. אין שום סיכוי שנסתובב ברחובות במזג אויר כזה. מה עושים ? תוכנית מגרה. מוזיאון התחבורה.
מוזיאון התחבורה הגדול נכלל גם הוא חינם בכרטיס הרקה שלנו.
אממה - הקופאית מחליטה שההטבה למשפחה אחת ואילו אנחנו 2 משפחות בדירה. אני מנסה להסביר בנימוס שנאמר לי כי ההטבה לכל הגרים בדירה ובטופס שלנו מפורט כי אנחנו תשעה. לא עוזר. צריכים לשלם עבור משפחה אחת.
לדעתי היא טעתה , אבל לא רציתי להיכנס לויכוח ולעשות עניין. שילמנו מחיר כרטיס משפחתי אחד, 56 פרנק ונכנסנו למוזיאון. המוזיאון גדול ואינטראקטיבי. מאד מהנה לגדולים וקטנים.
לאו דווקא החלק של הרכבות הישנות , אלא הקומה השנייה . שם ניתן לראות איך משנעים מכוניות ע"י רובוט , מתקן המדמה תאונת דרכים לא עלינו , עמדות חביבות המאפשרות לבחון כישורי שווי משקל ולערוך מבחן ראיה מקרוב ומרחוק ועוד ועוד.. בחוץ מתחם פתוח בו ניתן לבדוק מטוסים ישנים ורחבת קורקינטים ענקית להנאת הילדים.
אחרי שעתיים ומשהו אני רואה שהשמש הציצה , הגשם פסק ומנסה לגרור אותם החוצה.. היה לא קל. הילדים היו מוכנים להישאר עוד ועוד. במתחם גם סרטי imax ופלנטריום. אבל לנו קרצה העיר וויתרנו עליהם.
�
מוזיאון התחבורה.JPG(גודל:47.23KB) רובוט לשינוע מכוניות.JPG(גודל:45.89KB)
אחרי מוזיאון התחבורה חוזרים למרכז העיר. אנו מוצאים חניה קרוב לפנורמה בורבקי ומתחילים משם.
פנורמה בורבקי - הוא ציור מעגלי ענק המתאר את כניעת הצבא הצרפתי, בפיקודו של גנרל בורבקי (Bourbaki), לצבא הפרוסי על אדמת שוויץ בשנת 1871. הציור צויר 10 שנים מאוחר יותר, בשנת 1881, בידי הצייר Edouard Castres. היקף הציור הוא 114 מטר, גובהו המקורי היה 14 מטר, אך ארבעה מטרים נחתכו מאוחר יותר עקב שיפוצים בבניין. הצופים העומדים במרכז מקבלים את התחושה שהם ממש בשדה הקרב. להשלמת התמונה מושמעים ברקע קולות של ירי תותחים, צהלות סוסים וקולות נוספים. ( מתוך אתר טריפי).
הציור מרשים אבל הח'ברה שלנו לא ממש מתלהבים. ממצים את המקום די מהר וממשיכים הלאה. חינם עם כרטיס רקה.
כתובת
כיכר האריה הגוסס (Lowenplatz) ברחוב lowenstrasse 18.
כמה מטרים משם אנדרטת האריה הגוסס החצובה באבן.
ממש בסמוך גן הקרחונים. אלה בורות ענקיים שנמצאו במקום והם עדות לכך שאזור לוצרן היה פעם מכוסה בקרחון. מאובנים שנמצאו מעידים על כך שהאזור היה 20 מליון שנה קודם לכן חוף סובטרופי. הגן שהתגלה במקרה בזמן עבודות בניה הוא מרשים מאד.
בצמוד לגן יש מוזיאון המציג באופן אינטראקטיבי ובעזרת מולטימדיה את ההיסטוריה של כדור הארץ. אם התעייפתם מהתצוגה, תוכלו להשתעשע במבוך המראות הענק והמדהים ביופיו. המבוך בנוי כארמון מלא קישוטים ועיטורים המכפילים את עצמם למספר עצום. המראות כל כך נקיות (שוויצרים או לא?) והמבוך כל כך מורכב, שממש קשה לדעת היכן אתם. בנוסף לכך יש במקום מראות נוספות המעוותות את המסתכל בהן בצורה מצחיקה. ( מתוך טריפי).
הגן מוצלח. מבוך המראות משעשע והבורות מעניינים. בילינו כאן שעה נעימה. גם הגן הזה חינמי לאורחי רקה. הטבה נחמדה.
�
אנדרטת האריה הגוסס.JPG(גודל:43.25KB) בור בגן הקרחונים.JPG(גודל:43.48KB)
אחרי שסיימנו עם ה "אתרים" . אנחנו ממשיכים ויוצאים לטיילת , אל קו המים ליהנות ולספוג את העיר היפה.
על קו המים ברבורים , ספינות תיירים שטות באגם היפה. גשר הפרחים Kapellbrucke המרשים נשאר כמו שזכרתי אותו בגיל 17. אנחנו מטיילים לאט. מזג אויר מצוין. מה צריך יותר מזה ?
מצרפת תמונות של העיר. אהבנו אותה מאד.
�
לוצרן - על קו המים.JPG(גודל:18.07KB) לוצרן.JPG(גודל:14.33KB)
� עוד מלוצרן
אגם לוצרן.JPG(גודל:12.50KB) ברבור צחור במים.JPG(גודל:15.97KB)
�
גשר הפרחים המפורסם.JPG(גודל:45.41KB) הגשר מבפנים.JPG(גודל:43.91KB)
מסלול שלושת המעברים ?
בבוקר זה עוד נראה בסדר. אמנם היה טפטוף טורדני כשפינינו את הדירה של רקה והעמסנו את הרכב , אבל לא גשם כבד , בטח לא סערה.
בדקתי באינטרנט יום קודם את מזג האוויר הצפוי. במילאנו אליה נגיע בסופו של יום צפוי מזג אוויר בהיר. בשלשת המעברים מעונן חלקית עם סיכוי לגשם קל..
כאן טעה החזאי ובגדול !!!
אם כן , אנו נוסעים מהסליברג לכוון מילאנו. יוצאים מהסליברג בסביבות השעה 10 בבוקר. הפעם ניסע דרך המעברים גרימזל , פורקה וגוטהרד ונהפוך את הדרך ליום טיול. זו הייתה התוכנית.
אכן נסענו דרך המעברים אבל לא ראינו ממש – לא את הדרך ולא את האטרקציות הפזורות לארכה. ככל שעלינו מזג האוויר הלך והתקדר. בשלב מסויים נכנסנו לגובה העננים והנהג לא ראה כמעט כלום. הגשם הלך והתחזק ולנסוע בכביש המפותל בתנאי ראות של כמעט אפס, היה ממש קשה ואפילו מסוכן.
אם מגיע לנהג צל"ש על הנהיגה, זה בעיקר על כך שצלח את היום הזה. קיווינו שאוטוטו יתבהר – אבל לא התבהר.
את הסכר דמיינו , את הכביש המפותל גם כן דמיינו כי הראות הייתה בערך 2 מ' קדימה. מערת הקריסטלים הייתה סגורה. כשהגענו לקרחון רון היה כל כך סוער שחוץ מפיפי ומבט חטוף על הפוטרים היפים בחנות המזכרות לא ראינו כלום. מי משוגע להיכנס למערת הקרח במזג אויר כזה ? מספיק קפוא ורטוב לנו בחוץ..
בדיעבד היה כדאי אולי לנסוע דרך בריג.. אבל כבר היינו בתוך הצרה הזאת ולא היה טעם לחזור על עקבותינו.
המוזר הוא שהמעבר היה פתוח. חשבתי שבתנאים קשים פשוט סוגרים אותו או לפחות מזהירים. ( ישנם הרי שלטים מיועדים לכך).
היו גם לא מעט מכוניות בדרך. בשלב מסוים נסענו כל כך לאט שיצרנו פקק לא קטן מאחור.
הדרך כמו שאתם מבינים ארכה המון זמן. הערכת הזמן של ה GPS הראתה כל הזמן שעה עד לתחנה הבאה. איפה שעה ??
מזג האויר השתנה באחת כשגמרנו לרדת את המעברים. בסביבות Airolo נעשה בהיר לחלוטין. אפילו חם ! איזה הבדל קיצוני בין מקומות כל כך קרובים .
הגענו לאוטוסטראדה ( מס' 2) המובילה לבלינצונה בסביבות השעה 2 בצהריים. עצרנו לאכול במסעדה מרשת marche על אם הדרך. יופי של מסעדה. בשרים על האש , תוספות וקינוחים בשירות עצמי. הכול מעוצב יפה וצבעוני. נעים מאד לשבת ומחירים סבירים.
אין כמעט תמונות מהיום הזה. תנאי הדרך לא אפשרו גם לצלם.
�
מה עשינו בשאר היום ? הקניינית שבחבורה כבר הראתה סימני מצוקה קשים. כמעט שבועיים בלי שום קניון רציני.
ידענו שמחר ראשון ואנו רוצים לראות את מרכז מילאנו. אז מה עושים ? ל foxtown נוסעים. זהו אאוטלט גדול בפאתי לוגנו בעיירה mendrisio . חנויות רשת של כל המותגים הידועים. הקצבנו למקום שעתיים ויצאנו עם רכישות לא רעות.
http://www.foxtown.ch/cometrovarci.php?lingua=en¢ro= mendrisio
אחרי הקניון נסענו למלון שלנו בפאתי מילאנו San siro Idea Hotel לשעבר הולידיי אין אקספרס ( עוד לא הספיקו להחליף את השלט).
המלון נבחר בשל המחיר הנוח , הקרבה למילאנו ולאצטדיון סן סירו והמלצות בטריפאדוויזר.
הזמנו 3 חדרים. בכל חדר מיטה זוגית וספה נפתחת. כל חדר עלה 59 יורו בלבד כולל ארוחת בוקר.
המלון נמצא בפרבר משעמם, בערך 15 ק"מ ממרכז מילאנו. יש אמנם שאטל מהמלון לתחבורה ציבורית ( אל תחנת מטרו) , אבל מאד מומלץ רק עם רכב.
המלון חדיש , זול ומאד מתאים למי שמתכנן לראות משחק בסן סירו. ארוחת הבוקר מצוינת. על מסעדת המלון לארוחת ערב , אני פחות ממליצה. ארוחת ערב לתשעה עלתה כמעט 200 יורו ( יותר מהלינה) . וחלק מהמנות היו בלתי אכילות. שווה להתאמץ ולחפש משהו בסביבה. אנחנו היינו עייפים מדי..
http://www.booking.com/hotel/it/express-by-holiday-inn-milan -san-siro.en.html
טיפ על המלון
בתכנון קיווינו להספיק ולסייר באצטדיון אחרי הצהריים. בגלל תנאי הדרך הקשים של הבוקר והעצירה בפוקסטאון , הגענו מאוחר ולא הספקנו. מחר מתקיים משחק באצטדיון ואין סיורים. נרשמה אכזבה קלה אצל הבנים , אבל הבטחה לביקור במשחק שווה יותר בעתיד סידרה את העניינים. אז הנה , יש לי הבטחה לקיים..
יום ראשון 29/8/10
מילאנו
היום בלילה חוזרים הביתה. אנחנו מחליטים לקחת את הזמן ולהתארגן בבוקר בנחת. לא למהר..
יוצאים את המלון בשעה 12 בצהריים , מעמיסים ( שוב) את הרכב ונוסעים למילאנו.
בדרך חולפים ליד אצטדיון סן סירו ( לפחות שנראה מבחוץ) ..הוא נראה גדול ומרשים.
פונים לשער 14 ומוודאים שאין סיורים.. חשבתי שאולי יש סיכוי קטן , כי המשחק היום רק בשעת ערב מאוחרת.. אבל כללים הם כללים.
ביום של משחק אין סיורים.
מתברברים קצת בכניסה למרכז העיר. ה GPS לא אוהב את הכבישים המרוצפים לבנים במרכז העתיק וכל רגע מפסיק לעבוד ( המון קפיצות!!).
הטנק שלנו לא נכנס לשום חניון תת קרקעי , אנחנו לא מוצאים מקום חניה קרוב לכיכר הדואמו ונאלצים לחנות ברחוב צדדי במרחק 10 דק' הליכה . לא נורא..
משאירים את האוטו העמוס ציוד בחניה רגילה ברחוב ומתפללים שנמצא אותו עם כל הציוד כשנחזור..
אנו מגיעים לאזור הדואמו דרך רחוב ויטוריו עמנואל 2. הרחוב עולץ ושוקק חיים. לפליאתנו הרבה כל החנויות פתוחות ומלאות אנשים למרות שהיום יום ראשון ( שאר העיר ריקה וסגורה).
הולכים להנאתנו במעלה ברחוב. די מהר נגלית לעינינו במלא תפארתה הקתדראלה המרשימה.
היא באמת מרשימה ! עוד לא הייתה לנו בטיול אחת כזו. היא מהמרשימות שראיתי ( וראיתי כבר כמה בחיי ). אנחנו נהנים לגלות אותה לאט לאט. ללכת סביבה. הרחבה הקדמית מלאה ביונים לשמחתם של הילדים.
נכנסים פנימה ומתרשמים מעמודי השיש הגדולים וחלונות הויטראז' היפים.
אח"כ יוצאים החוצה ומכניסה צדדית לוקחים את המעלית המובילה לסיור על הגג. על הגג חגיגה שלמה. שפע צריחים ופסלים שונים ומשונים.
שיר אנחנו עושים סיור מסביב לכנסייה ומקיפים מקרוב על פסל האישה המוזהבת שנמצא בראשה.
מהגג מראה מרהיב של מרכז מילאנו. הגג הזה עשיר ביותר. לא לפספס !
עלייה במעלית כרוכה בתשלום של 8 יורו לאדם . ניתן לעלות במדרגות
( הרבה מדרגות) בעלות של 5 יורו.
�
הדואמו - כמה יופי.JPG(גודל:43.49KB) הפסל המוזהב על השפיץ.JPG(גודל:41.52KB) עוד תמונות ממילנו
על הגג.JPG(גודל:44.55KB) רחבת הדואמו מלמעלה.JPG(גודל:14.36KB
אחרי הסיור על הגג אנחנו פונים לכוון גלריה ויטוריו עמנואל.
מרכז מקורה ויפה בו ממוקמות חנויותיהם של מיטב המעצבים – פראדה , גוצ'י וכד'.. כמובן להסתכל בלבד.
מסתובבים בו שעה קלה ופונים לאכול צהריים בחנות הדגל של מקדונלד. לא תאמינו אחרי שבועיים של ניסיונות קולינריים שונים ומשונים נהנינו מאד מסתם מקדונלד. אפילו סניף מקדונלד המקומי חגיגי ומעוטר אותיות מוזהבות כיאה למיקומו היוקרתי.
ב"גלרייה" ישנו ציור רצפה�מיוחד.��שם �על הרצפה ציור של שור עם אהמממ... אשכים מפוארים, והאמונה גורסת שאם דורכים עליהם זו סגולה לרב-אונות והצלחה בתחום הפריון. המבקשים� את הברכה נוהגים לנעוץ עקב ולהסתובב על הציור.
תוכלו לראות �אנשים ממהרים לעבודתם, עם הג'קטים והעניבות והתיק היוקרתי, דורכים, (המהדרים ממש מקבעים את העקב, מסתובבים על מקומם וממשיכים ללכת) -�משעשע מאד .
רק עובדי העירייה שצריכים לשפץ שם את הרצפה כל כמה שנים, לא מתלהבים מהאגדה הזו!�
�
אני מוסיפה קישור לסרטון יו טיוב שמראה את התופעה הזו.
הסיפור באדיבות אוסי והקרדיט לסרטון להגר. שתיהן חברות יקרות�מפורום משפחות.� תודה !
http://www.youtube.com/watch?v=gWsHzFBjTG8&feature=relat ed
דרך חלון ראווה.JPG(גודל:15.03KB) פסאג' ויטוריו עמנואל.JPG(גודל:44.24KB
טעמנו רק מעט ממה שיש למילאנו להציע. לח'ברה לא הייתה מוטיבציה להגיע לגלריה בררה או לאופרה לה סקלה. כרטיסים לסעודה האחרונה לא הצלחתי להשיג למרות שניסיתי מספר חודשים מראש.
אהבתי את המעט שראיתי. נראית לי עיר מעניינת לבלוי של סופ"ש קצר. המקום גם גן עדן לאוהבי הקניות.
בדרך חזרה ערכנו מעט קניות אחרונות ( יש חנות דיסני נהדרת ברחוב ויטוריו עמנואל 2 ) ובסביבות 6 בערב יצאנו לכוון שדה התעופה.
טיסת לילה ממילאנו הביאה אותנו ב 4 לפנות בוקר לישראל. תם הטיול.
עד לטיול הבא...�
איריס