לרגע לא חשבתי שאפגוש פנים אל פנים את אחת הערים המעניינות באירופה.
קיבלתי המון הצעות במהלך השנים.
ליער השחור??אני,בשום אופן.
ברלין???אני,אין מצב.
לאחר המסע שחוויתי בפולין לפני מספר שנים,גמאה בי ההחלטה שכף רגלי לא תדרוך על אדמת גרמניה לעולם.
מלאת זעם על היסטוריית העבר הרגשתי שאני לא רוצה להיות שם ולא רוצה לשמוע אפילו את השפה הגרמנית שתצרום באוזן.
רצה הגורל,ברלין השתרבבה לה איכשהו לחיי.
עמדו בפניי כמה אופציות לניצול התקציב השנתי לנופש מהעבודה.
ברצלונה(הייתי)וורשה(הייתי)מדריד(יקר ובעייתי עם טיסות ישירות)מה שנשאר זה ברלין או נופש בארץ.
ברלין התלבשה לי בול בתקציב לזוג.
אמרו לי ששווקי הכריסמס שם זאת אחת החוויות,אמרו שגרמניה היום זה לא מה שהיה פעם,שגרמניה מנסה לכפר על חטאיה,מתחדשת,מתעדת ומנציחה,שזאת עיר עם עבר הווה והיסטוריה,יש שמתחברים אליה ויש כאלו שלא.ייעצו לי בפורום ליהנות מחופשה ולהתעלם מהנושא היהודי.
לאחר המון המון התלבטויות…..
ישבתי,קראתי על העיר ממנה ניהל היטלר את מלחמת העולם השניה,קראתי על מה שעבר על יהודי גרמניה,על שריפת הספרים של היהודים בשנת 1933 בבבלפלאץ,על הקמת אנדרטת השואה,מוזיאון הטרור,הבונקר של היטלר,קראתי על המלחמה הקרה בין ברית המועצות לבין בעלות הברית(ארצות הברית,צרפת ובריטניה)על רצונם בשליטה על העיר ברלין,על חציית ברלין לחלק מזרחי וחלק מערבי ע״י חומה מה שנקרא אזור A ואזור B,על חיי תושבי ברלין משני צידי החומה,על כל אלו שנורו ברגע שניסו לחצות את החומה,על נקודות הציק פויינט לאורך החומה והפלתה ב-9 לנובמבר 1989.
לפתע האנטיות שהייתה בי הפכה לסקרנות בלתי נלאית לראות במו עיניי על מה מדובר.
3 ימים בטח לא יכסו את מה שיש לעיר הזאת להציע במיוחד ששווקי חג המולד יגנבו את ההצגה וכך היה.את מרבית האתרים לא הספקנו לראות,מוזיאונים זה לא הקאפ אוף תה בהרכב הנוכחי שלנו ואכן החלטתי לקחת את הנופש הזה להכרה קצרה עם העיר.
לאחר קצת חיפושים נמצאה טיסה הלוך חזור כולל מזוודה אחת בסכום של 1000 ש״ח לאדם באפ
ל 4 לילות.
טלפון לפה,טלפון לשם וכבר היינו 6 נשים,זאת אף הייתה הזדמנות לממש הבטחה לחגוג לאחיינית שלי ויקי את הגיוס הקרוב בחו״ל ולהוציא לפועל את טיול בנות 2016 רגע לפני שהשנה מסתיימת.
השאלה שנשאלת לא מעט.....
ברלין,לינה במזרח או מערב?
יש המון המלצות ללינה בשני האזורים,לא היה לי ברור איך כולם נמצאים במיקום מרכזי עד שהבנתי שברלין לא קטנה כלל,מחולקת לכמה אזורים מרכזיים ועם רשת תחבורה מצויינת שניתן להגיע לכל מקום.
היה לי הרושם שהמזרח יותר תוסס,שם נמצאים מרבית האתרים כך שאם אבחר במיקום טוב אוכל להגיע אליהם רגלית.במערב התרשמתי שיש בעיקר את רחוב הקניות קודאם וכל מי שהתלהב מהמערב התלהב מקירבתו לרח׳ הזה.
התלבטתי בין מלון מרקיור שאטו במערב,לבין מלון פארק אין,רמדה ו H2 במזרח הנמצאים במיקום נהדר.
לבסוף בחרנו במזרח,ברובע מיטה באזור די מרכזי ובדירה משפחתית ב
schonhouser apartments
שברח׳ schohouser allee בקרבת רכבת התחתית rosa luxenburg plats המחיר בדיחה.
2380 ל 6 נפשות ל 4 לילות,בחשבון מאוד פשוט,כ 100 שקל ללילה לאדם.
בהרכב זה מלון לא התאים לנו כי רצינו את האווירה של הביחד.
מיקום הדירה מעולה ברחוב מרכזי,קילומטר מאלכסנדר פלאץ ובניין הטלוויזיה.
אך בקור של דצמבר היו מצבים שגם קילומטר עייפות והליכה של כמה דקות הפך לבלתי נסבל.
אם מזג האוויר היה סביר יכולנו לחרוש את כל האתרים שנמצאים במזרח (החומה,אנדרטת השואה,שער ברנדנבורג,הקשרמרקט)בהליכה רגלית של כ10 דקות עד רבע שעה מהדירה.
היו בפנינו כמה אופציות להגיע לעיר משדה התעופה שונפלד,מונית גדולה בעלות של 45-50 אירו,רכבת s9 עד לתחנת schonhauser allee ומשם u2 לתחנת rosa לדירה,תחנה נוספת בהמשך מגיע u2 לאלכסנדרפלאץ בעלות של 3.3 אירו לאדם,תוקף הכרטיסים הוא לשעתיים מרגע החתמת הכרטיס.
אזור ab כולל את ברלין מזרח ומערב.
אזור abc כולל גם את שדה התעופה שונפלד.לא קיים כרטיס לאזור a בלבד.
עלות כרטיס נסיעה ab לשעתים 2.7 אירו.
כרטיס יומי 7 אירו.מכיוון שאנו שש,השתלם לקחת כרטיס יומי קבוצתי ל 5 נפשות בעלות של של 17.3 אירו ולהוסיף כרטיס אחד נוסף בעלות של 7 אירו(ייתכן ולא היה צורך בכרטיס נוסף,קראתי אפשהו שבקניית כרטיס מבוגר,ילד עד גיל 18 נוסע חינם,לא סגורה על זה כי לא בדקנו).תוקפו של כרטיס זה עד 3 לפנות בוקר.
לתשומת ליבכם ישנם המון פקחים,הקנס למי שאין כרטיס הוא 60 אירו.
12/12/16 יום שני-אל הדירה הגענו לקראת השעה 20:00 במונית לאחר שהתחברנו עם 2 צעירות שנראו קצת אבודות והרגשנו צורך לגונן עליהן.
הם קבעו עם נהג בשם טוני שהומלץ באתר ״ברלין שלנו״ די הופתעתי שחרשתי כל אינפורמציה אפשרית באתר למטייל ולא שמעתי עליו קודם.
טוני הגיע באיחור כולו התנצלויות,ישראלים שופינג שופינג זורק מילים חציים באנגלית חציים בעברית.מתוך רכבו יצאו 8 איש וכמויות מטורפות של תיקים ומזוודות.ישראלים בלאגן הוא מפתיר.
טוני בחור אמין,מקסים,מצחיק ומומלץ בחום.
ניתן לתקשר עמו בוואצאפ בטלפון
004917630435366
13/12/16 יום שלישי-את היום התחלנו בלכסות כל איבר בגוף.
כמה צילומי גרפיטי בדרך לאלכסנדרפלאץ.
בתקופת ה״אדוונט״ 4 שבועות לפני חג המולד נפתחים הרבה שווקים ברחבי אירופה,בגרמניה ובברלין בפרט.העיר מקושטת,בכיכרות המרכזיות בעיר נפתחים שווקים מלאים כל טוב החל מקישוטים לחג,מאכלים למינהן בעיקר דוכני נקנקיות,פיטריות חמות,מוקפצים,שוקולדים,עוגיות הזנגוויל,מתוקים והיין החם שנקרא
Glühwein שבהחלט מחמם את הקיבה,הגוף ואת האווירה.אווירת החג הורגשה מכל עבר.
ואיך אפשר בלי פרימרק שנמצא בכיכר בצמוד לשוק.
6 נשים+פרימרק,זאת התוצאה עוד לפני שויקי יצאה עם עוד 6 שקיות.
לאחר ששמנו את הקניות בדירה חזרנו לאלכסנדרפלאץ לאכול,מתוך המבחר העשיר בחרנו בקונכיות בהן ציפס ומוקפץ.
ומשם לאזור הבילויים המרכזי בברלין ל Hackeschermarket
באיזור בתי קפה,מסעדות ולצערנו גם עכברים😳😳😳.
הסתובבנו בין החצרות הפנימיות שבעבר התגוררו שם יהודים שגורשו מבתיהם.בחצרות בין הסימטאות בתי קפה,גלריות,מסעדות וחנויות.
חזרנו לאלכסנדרפלאץ ומשם לדירה כל לילה שיחקנו קלפים עד השעות הקטנות של הלילה.
14/12/16 יום רביעי-קנינו כרטיס יומי לקחנו u2 עד לתחנת stadmitte לשוק הכי ססגוני בברלין, השוק בג'אנדרמנמקרט.
השוק ממוקם בין 2 כנסיות ובהחלט הכי מרשים שראינו.
לאור מבחר המאכלים שהיו במקום החלטנו על סיור קולינרי ולטעום מקצת ממה שיש לשוק להציע.
מרק מנגו חם.
פיצה טאבון שהוכנה במיוחד עבורנו.
פסטה מוקרמת חמה.
בשוק יש גם דוכני אמנות ובתי קפה בקטע מקורה.
לאחר שטעמנו כל דבר אפשרי נכנסנו להתחמם באחד הקניונים הסמוכים.
חזרנו למנוחה קצרה בדירה ויצאנו שוב.בדרכנו לתחנת הרכבת rosa שלט אדום של מסעדה תפס עיניי,על השלט היה רשום falafel ומצד ימין של השלט shoarma.
היינו בטוחות שהמילה שווארמה קשורה איכשהו למסעדה ישראלית ולא תורכית כי בתורכית זה נקרא Dunr kabab.
מאחר ומזמן לא אכלנו
נכנסנו למסעדה שהתבררה לבסוף כטורקית.
היו שם סלטים כמו שאנחנו מכירים ואוהבים.הזמנו פלאפל ושווארמה.
המחיר למנה נע בין 4 אירו בפיתה או לאפה לבין מנה בצלחת עמוסה כל טוב ב 7 אירו.
היה פצצה.
חזרנו לאלכסנדרפלאץ לסיבוב בשוק,עוד קצת קניות ולילה טוב.
15/12/16 יום חמישי-יום זה היה אמור להיות מוקדש לאתרים בברלין שמרחקם מהדירה בהליכה של רבע שעה.היום התחיל במזג אוויר קר יותר מהימים הקודמים ולמזג האוויר הקר התלוותה רוח קרה.
יצאנו לכיוון אלכסנדרפלאץ עשינו טעות איומה ולקחנו את אוטובוס התיירים,למען האמת ידעתי מראש שזאת תהיה טעות מכמה סיבות והן: שקו 200 עובר שם ליד,בקלות ובפחות זמן יכולנו להגיע לכל מקום ב u,עלות אוטובוס התיירים הצהוב(לאדום אין הסבר בעברית)15 אירו לא כולל את המסלול של east side galery החלק הכי מעניין בחומה שעליו רצו תוספת של עוד 20 אירו,האוטובוס היה ביזבוז זמן,עשה סיבובים מיותרים כמו נסיעה לאורך רח׳ 17 juni, אזור השגריריות שבחייאת ראבק את מי זה מעניין,לא תמיד עצר ליד נקודות עניין כך שנאלצנו להגיע אליהם רגלית ולחזור חזרה עד לתחנת ההורדה בקור המקפיא.מה שבטוח בתחבורה הציבורית בברלין יכולנו להספיק יותר.
בהנחה שלנים באזור אלכסנדרפלאץ ניתן להגיע עם U2 עד לרח׳ קודאם כשבדרך ניתן לרדת במוקדי עניין ולהפך..ניתן להשתלב עם U6 בתחנת אלכסנדרפלאץ במזרח או בתחנת zoologischer לשאר המוקדים עד לאיסט סייד גלארי.
לאיסט סייד גלארי ניתן להגיע גם עם U1 מתחנת uhlandster שברח׳ קודאם או באחת התחנות לאורכו של הקו עד לתחנתו הסופית.
על טעויות משלמים ביוקר.
אז איפה בכל זאת היינו מה ראינו ומה בכל זאת הספקנו ביום הזה.
מגדל הטלוויזיה שאי אפשר לפספס מכל פינה.
בקתדרלה של ברלין.
רח׳ אונטר דן לינדן
כיכר בבלפלאץ ואנדרטת הספריה.
בשוק ליד בכיכר.
היינו רעבות אז הגיע הזמן לאכול.
שער ברנדנבורג.
אנדרטת השואה.
ארמון בלוו מקום מגוריו הרשמי של נשיא גרמניה.
עמוד הניצחון של ברלין.
רח' קודאם המקושט לחג.
הכנסיה השבורה.
השוק בצמוד לכנסיה השבורה.
השוק 3 ימים לאחר מכן בפיגוע.
כיכר פוסדמאר.
אכלנו במסעדת vapiano שבכיכר.
כמובן שפספסנו את אוטובוס התיירים שמפסיק לפעול בשעה 17:00,חזרנו עם U2 אל גלריה קאופהוף שבקומה 5 ניתן לקבל החזר מס במזומן,צריך להצטייד בדרכון ובכרטיס אשראי.
שימו לב ששלב נוסף הוא להחתים את הקבלות בשדה התעופה אצל פקיד המכס,לפעמים דורשים להראות את מה שרכשנו(לא ביקשו)כך שעדיף לעשות זאת לפני הציק אין או לשים את הרכישות בטרולי שעולה למטוס.קחו בחשבון שהתור ארוך.
לאחר החתמת הקבלות יש לשלשל את המעטפה לתיבה.
במידה ולא תעשו זאת,כרטיס האשראי יחוייב בסכום ההחזר בתוספת קנס.
קינחנו בסוף היום בשיפוד תותים מצופים שוקולד לבן.
16/12/2016 יום שישי-טוני בא לאסוף אותנו לשדה מוקדם בבוקר.
אל הארץ חזרתי במין תחושה של החמצה.
אכלנו הרבה הספקנו מעט.
לא הספקתי אפילו לומר מר אדולף היטלר תתהפך נשמתך,העם היהודי דורך שוב על אדמתך.