על נהרות, שיחות עומק ותרבויות

תמונה ראשית עבור: על נהרות, שיחות עומק ותרבויות

היום התעוררתי עם אור ראשון של בוקר באחד הכפרים הציוריים של מחוז גואנגשי. האור פילס את דרכו דרך חריצי התריסים, והקולות של תרנגולות וקדרות מבשלות באוויר הזכירו לי שאני רחוק מאוד מתל אביב, אבל מרגיש קרוב יותר לעצמי מאי פעם. מאז שהתחלתי את חיי כנווד דיגיטלי, אני מבלה את בוקריי בשילוב של קפה מקומי וטקסטורות אנושיות שנצבעות לי מול העיניים - הפנים, הריחות, המפגשים. אבל היום, דווקא שיחה אחת פשוטה באמצע יום עמוס עבודה ונוף פוטוגני במיוחד, גרמה לי לעצור ולחשוב אחרת על כל המסע הזה.

אחרי שעתיים של עבודה אינטנסיבית על פרויקט לחברה באירופה, ישבתי בחצר הפנימית של גסטהאוס קטן, מחשב פתוח, אוזניות, אבל הלב פתוח הרבה יותר. התבוננתי בילדים משחקים ברחוב החימר, כשהתיישב לידי בחור צעיר. הוא הציג את עצמו בשם לי צ'נג, סטודנט להנדסת מכונות מאוניברסיטת גווילין. הוא שאל בסקרנות על המחשב שלי, ושם התחילה שיחה ארוכה ולא צפויה שחשפה עולמות שונים כל כך - ובו זמנית דומים באופן מפתיע.

לי סיפר לי שהוא גר בכפר קטן במרחק שעתיים נסיעה, ושהוא חוזר הביתה רק פעם בחודש. רוב הזמן הוא לומד, מתרגל, ומשתדל להשיג ציונים מספיק טובים כדי להתקבל למשרת התמחות בתאגיד הנדסי בבייג'ינג. הוא שאל אותי איך זה ללמוד הנדסה בארץ שלי, ומה עושים סטודנטים שם בזמנם הפנוי. ניסיתי להסביר לו שהמערכת אצלנו גמישה יותר, שיש תחושה של בחירה, של דיאלוג בין הסטודנט למרצה, וגם של ביקורת, שיש חופש ועצמאות בניהול הזמן אבל מצד שני יש גם תמיכה בצורה של שירותים לסטודנטים. הוא חייך חיוך מריר, ואמר: "אצלנו, אתה עושה מה שאומרים לך. אם לא, אתה נופל מהמערכת ואין דרך חזרה."

אבל אז הוא שאל אותי משהו שתפס אותי לא מוכן: "אז למה אתה בעצם לא עובד בחברה ונשאר במקום אחד? למה אתה בוחר לנדוד?"

נאלצתי לעצור לרגע. אני הרי מספר על חיי כל הזמן, ברשתות, בבלוגים, לפעמים אפילו בהרצאות בזום. אבל משהו בדרך שבה לי שאל את זה, בלי שיפוטיות, גרם לי לחשוב. עניתי לו שהתחושה הזו של תנועה, של מפגש מתמיד עם עולמות חדשים, של עבודה מהמחשב בזמן שאני מביט על שדות אורז או יושב בקפה באיסטנבול - זה מה שממלא אותי באנרגיה. זו לא בריחה, זו בחירה. אני מרגיש שאני לומד יותר כך - דרך אנשים, דרך סיטואציות, דרך אתגרים יומיומיים. הוא הקשיב בשקט, ואז אמר: "אולי אני צריך לחשוב מחדש על המסלול שלי."

אחרי השיחה הזו, סגרתי את הלפטופ. משהו בי ביקש להתרחק מהקוד ומהמיילים. יצאתי להליכה בין השבילים שמובילים לנקודת תצפית מעל הנהר. השמש התחילה לשקוע, שופכת אור כתום על פני המים. פגשתי זוג מקומי שמכר פירות דרקון טריים והציע לי לטעום. ישבנו יחד, הם שאלו שאלות על ישראל, על איך זה לנסוע כל הזמן, ואני ניסיתי להסביר שזו דרך חיים, לא רק חופשה נמשכת.

בערב חזרתי לחדר, עייף פיזית אבל מלא מנטלית. פתחתי את הלפטופ שוב, אבל הפעם כדי לרשום. לא קוד, לא דוח, לא תכנון למחר. פשוט מחשבות. על ההבדלים בין מסלולים, על כמה כל בחירה שלנו צבועה בתרבות, בערכים, בפחדים. חשבתי על לי, שבגיל עשרים ואחת כבר חי חיים סופר ממושמעים, ועליי, שבגיל שלושים ושתיים עדיין שואל את עצמי כל בוקר: איפה בא לי להיות מחר.

הנוודות הדיגיטלית הביאה אותי לאינספור חוויות בלתי נשכחות - סדנת קפה בקולומביה, סופת שלגים בקירגיסטן, אהבה קצרה בברצלונה. אבל היום, דווקא שיחה פשוטה עם סטודנט סיני על עתיד, על מסלולים ועל חופש, הרגישה לי כמו אחד הרגעים הכי חשובים במסע.

ואם יש משהו שאני לומד שוב ושוב מהדרך הזו, הוא שהסיפורים האמיתיים מתחילים דווקא כשאתה מפסיק לתכנן אותם.

תמונת הפרופיל של מטייל_4217179
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של מטייל_4217179