בין הרעש של שנגחאי לשקט של המסך

תמונה ראשית עבור: בין הרעש של שנגחאי לשקט של המסך

התעוררתי הבוקר לקול צפצופי הרחוב שבחוץ. שנגחאי מתעוררת מוקדם. דוכני הרחוב כבר נפתחים עוד לפני שהשמש מצליחה לפלס את דרכה בין גורדי השחקים. ריח של ג'יאוצ'ה מטוגנים באוויר וקולות של סוחרים מתמקחים בסינית שאינה מובנת לי, אך היא כבר מצלצלת לי מוכר. הכנתי לעצמי כוס תה יסמין בדירה השכורה שלי בקומה העשרים ופתחתי את הלפטופ. כרגיל. זה טקס הבוקר שלי כבר כמעט שלוש שנים. אני נווד דיגיטלי. כזה שעובד מכל מקום בעולם ומנסה לגלות בכל מקום חדש עוד משהו על עצמי.

אתמול ישבתי לעבוד בבית קפה קטן ברובע הצרפתי. המקום עצמו היה הפתעה נעימה, קפה מעולה, עיצוב עתיק ובעלים חייכן שהתלהב לספר איך שיפץ הכול בעצמו. בין שליחת מיילים לעריכת קמפיין חדש ללקוח מתחום התיירות, פגשתי שם את לי, יוצר תוכן מקומי שמתמחה בווידאו קצר לרשתות החברתיות. בשיחה בינינו הוא שאל מה דעתי על העלייה בשימוש בכתוביות משולבות בתוך סרטונים, לא כתוביות רגילות, אלא כאלה שקופצות במהלך הדיבור, מחליפות צבעים, מהבהבות וקופצות על המסך כאילו הן מנסות לגנוב את ההצגה.

אמרתי לו שלמרות שהרעיון נראה אטרקטיבי מבחינה שיווקית, במיוחד בעולם שבו מנסים ללכוד את תשומת לב הצופה בשלוש השניות הראשונות, התמונה מורכבת הרבה יותר. למרות יתרונות חזותיים אפשריים, כתוביות משולבות אינן משפרות הבנה או חוויית צפייה, ואף גורמות לעומס קוגניטיבי ולחוסר העדפה מצד הצופים. בפועל הן גונבות את הפוקוס מהמסר האמיתי: במקום להקשיב למה שנאמר, הצופה עסוק ברדיפה אחרי מילים צבעוניות שמתפזרות על המסך. המוח עובד קשה כדי לפענח את כל הדינמיקה הזו, וזה מתיש. כבר ראיתי לקוחות שמשקיעים הון בתוכן מצולם ואיכותי, ואז מחבלים בו באמצעות עומס ויזואלי שמאפיל על כל היתר. זה כמו להשקיע בבניית מקדש מרהיב ואז לתלות עליו שלט ניאון מהבהב.

לי הנהן ושתק רגע. אחר כך הראה לי סרטון שהוא עשה בלי כתוביות, רק עם נרטיב חזק וצילומים עוצרי נשימה של הרי גווילין. זה היה קסום. ראיתי את ההרמוניה בין קולו הרך לנופים הנשגבים. שום דבר לא קפץ לי בעיניים. פשוט הרגשתי. וזה בדיוק מה שחסר לעיתים בתוכן הדיגיטלי היום. את הרגש מחליפים באפקטים. את השקט מחליפים ברעש.

כשחזרתי הביתה באותו ערב עברתי דרך גשר שמתחתיו צייר רחוב ניגן בכינור. הוא לא חייך. הוא פשוט ניגן. ישב שם בין החשכה לפנס הרחוב היחיד בסביבה. עמדתי שם דקות ארוכות. הקשבתי. לא הייתה שם אף כתובית. לא הייתה שם אף מילה. ובכל זאת זה היה אחד הרגעים הכי חזקים שחוויתי כאן.

העבודה תוך כדי נדודים היא סוג של אמנות בפני עצמה. אני לא תמיד יודע איפה תהיה לי קליטה או אם אפגוש אנשים שידברו את שפת העבודה שלי. לפעמים אני מקים עמדת עבודה זמנית על מרפסת של הוסטל ביעד נידח. לפעמים אני עורך סרטון שיווקי לרשתות החברתיות של חברה בסן פרנסיסקו כשאני יושב בשוק לילה בטייוואן. ויש ימים, כמו היום, שאני פשוט מתבונן בעיר זרה וקולט שאני מרוויח את לחמי בעודי חי את החלום של עצמי.

אבל גם יש את הרגעים שפחות מצולמים. כמו כשהחיבור לאינטרנט קרס באמצע פגישת זום חשובה. או כשלקוח בחר לבטל חוזה כי הוא העדיף מישהו שזמין 24 שעות ביממה באזור הזמן שלו. אלו רגעים של תסכול שמזכירים לי שלהיות נווד דיגיטלי זה לא רק קפה עם נוף מהמם ופוסטים יפים לאינסטגרם. זה גם לדעת איך לאסוף את עצמך בכל פעם מחדש. איך להמשיך. איך למצוא שקט פנימי גם כשבחוץ כל העולם משתנה בקצב מסחרר.

אז הבוקר, בין קפה לתכנון היעד הבא, אני בוחר לכתוב. לשתף. אולי מישהו שם בחוץ, שצופה עכשיו בסרטון עם כתוביות מרקדות, יעצור רגע וישאל את עצמו אם הוא באמת מקשיב. אולי מישהו ששוקל לצאת לדרך של נוודות דיגיטלית יבין שלא הכול נוצץ כמו בפיד, אבל כן יש בזה משהו אמיתי. משהו שורשי. חיבור לאמת שלך.

ולפני שאני חוזר לערוך את המצגת שאני צריך לשלוח היום בערב, אני עוצר לרגע על המרפסת. העיר כבר מזמן התעוררה. ילדים הולכים לבתי ספר. זוגות יושבים לקפה של בוקר. ואני? אני רק אורח פה. אבל בלב אני מרגיש שייך. לפחות לרגע.

נ.ב. אם אתם שואלים את עצמכם האם כדאי לשלב כתוביות אנימטיביות בסרטונים שלכם, אולי תנסו קודם להבין מה אתם באמת רוצים לומר. ואז תנו לזה לנשום. פשוט לנשום.

תמונת הפרופיל של מטייל_4217179
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של מטייל_4217179