אוגוסט 2021, המדינה כורעת תחת הגל הרביעי והנוסעים לחו"ל מסתכנים בבידוד. דווקא אז החלטנו שאנו לא יכולים יותר, ולראשונה מזה שנתיים הזמנו, בהתרעה של שבוע וקצת, כרטיסים לשוויץ.
המאמר מתאר את הטיול שעשינו באוגוסט 2021 עם שני ילדינו, בני 15 ו-11 שהתרכז באזור Bernese Oberland, אזור הררי בלב האלפים דרומית לאגמים Brienzersee ו-Thunersee, בתוספת יומיים במרכז שוויץ, באזור העיר לוצרן, בדרך לשדה התעופה בציריך.
זה אינו טיולינו הראשון באזור. לפני 13 שנים טיילנו שם כשבוע וידענו למה לצפות. כך התאפשר לנו לוותר על חלק מהאתרים המרכזיים שכבר היינו בהם ו"להרחיב את היריעה" במסלולים נוספים.
את האתרים שבהם כבר היינו בטיול הקודם ניתן לראות בטיפ שפרסמתי כאן:
התמקמנו בעיירה Grindelwald השוכנת בעמק מקסים למרגלות הפסגה הגבוהה ביותר באזור: Jungfrau. יתכן שבהתחשב במסלולים שעשינו היה עדיף למצוא מגורים בפאתי העיירות Interlaken או wilderswill אבל לא יכולנו להיות בררנים בגלל ההתרעה הקצרה. חוץ מזה קשה להתחרות בנוף המרהיב שניבת מהבקתה. שתי פסגות המושלגות – Eiger ו-Monch ליוו אותנו כל בוקר וערב מהמרפסת. בסוף המאמר יש קישור למקומות הלינה שבחרנו בטיול.
Grindelwald ממקוממת כאמור במרכז עמק. האזור כולו מחולק לעמקים, כשבכל עמק מסלולים רבים, אטרקציות, אפשרויות לינה מגוונות ומסלולי טיול. התנועה בין העמקים מתבססת על הכבישים שמסביב לאגמים Brienzersee ו-Thunersee.
כשמטיילים באלפים יש חשיבות לתכנון מראש והתאמה למזג האוויר. רוב הסיכוי שתתקלו בימים גשומים או מעוננים ולכן חשוב להחליט מה המסלולים החשובים ביותר, וכשמזג האוויר מתבהר – לעשות אותם. הדבר נכון בעיקר לגבי פסגות ההרים. כדאי לשלב לפחות פסגה אחת בטיול. העלייה לפסגה יכולה להיות ארוכה ולשלב בדרך כלל מעבר בין 3-4 רכבלים או רכבות. חבל להגיע לפסגה ולגלות שעננים חוסמים את כל הראות ממנה ולכן אם היום בהיר ועוד לא עליתם לפסגה – עשו זאת. הנופים מלמעלה הם ללא תחרות.
בהשוואה למדינות אחרות באירופה שוויץ יקרה, אבל בהשוואה לישראל זה לא נורא כל כך. מסעדות עולות כמו בארץ אבל המגורים והסופר מרקטים זולים יותר. נקודת התורפה היא ההתניידות. תחבורה ציבורית, ובפרט רכבלים עולים המון כסף. גם אם אתם שוכרים רכב (ואגב, לא חייבים. אפשר להתנייד ביעילות בעזרת תחבורה ציבורית בשוויץ לכל מקום), כדי להגיע למסלולי הטיול האיכותיים צריך בדרך כלל להשתמש ברכבל או ברכבת שיניים (Funicular) וזה בקלות יכול לעלות מאות פרנקים למשפחה.
יש הרבה מאד כרטיסי הנחות לתחבורה הציבורית, אולם רבים מהם מצומצמים לאזור מסוים וקשה להחליט איזה מהם לרכוש. אני ממליץ על SBB half fair. הכרטיס אינו מוגבל לאזור מסוים ומקנה הנחות משמעותיות לכל אמצעי התחבורה הציבורית והרכבלים. ההנחה היא בדרך כלל חצי ממחיר הכרטיס למבוגר, ואם יש לכם ילדים אתם מקבלים Family card שמקנה לילדים נסיעות בחינם ברוב המקומות או הנחה משמעותית אחרת. אני לא אגזים אם אומר שזה חסך לנו מאות שקלים בטיול. את הכרטיס יש לרכוש רק בתחנות הרכבת המרכזיות (יש אחת במרכז Grindelwald). לא ניתן לרכוש אותו בתחנות משניות או בתחנות הרכבלים.
לא היה לנו הרבה זמן לתכנן, אולם נעזרנו רבות באתר Swissfamilyfun.com שהוא מקור בלתי נדלה למסלולי טיול מפורטים, אטרקציות והמלצות. עזרה נוספת שאבנו מהאתר והאפליקציה Outdooractive.com בו ניתן לאתר בקלות תוואים מדויקים של מסלולי הטיול באזור.
המסלולים מתוארים לפי אזורים. בתחילה המסלולים והאטרקציות מסביב ל-Grindelwald, לאחר מכן העמקים והפסגות השכנות ולבסוף מרכז שוויץ. כל המסלולים, גם הקלים שבהם דורשים נעלי הליכה טובות. זמני ההליכה כוללים הפסקות למנוחה ולארוחות.
אזור Grindelwald והרכסים מסביבה:
Männlichen to Kleine Scheidegg:
מסלול בן 5 ק"מ על רכס מערבית ל-Grindelwald. לכל אורך ההליכה נהנים מנופים נהדרים של העמק ושל רכסים מושלגים.
המסלול לא קשה בכלל ואפשר לסיימו תוך שעה-שעה וחצי. זה מסלול חד כיווני אליו עלינו ברכבל מ-Grindelwald. אם רוצים לעשות אותו מעגלי צריך לעלות לקחת רכבת מנקודת הסיום אל תחנת Eigergletscher (תחנה אחת משם) ואז בחזרה לעיירה ברכבל. אפשר גם לשלב אותו בעלייה ל-Jungfrau (זו אותה הרכבת) כפי שעשינו בטיול הקודם שלנו. הפעם בחרנו לקחת רכבת לתחנת Eigergletscher ומשם לצאת במסלול רגלי הנקרא Eiger trail.
Eiger trail:
מסלול המתחיל מתחנת Eigergletscher וממשיך בירידה תלולה עד לתחנת Alpiglen, משם חוזרים ברכבת ל-Grindelwald. ה-Eiger הוא פסגה אדירה בעלת צורה משולשת המאופיינת במצוק אדיר שלרגליו ממוקם המסלול, ושגבה את חייהם של עשרות אנשים שניסו לטפס עליו. הלכנו למרגלות המצוק והנוף צפונה אל העמק שליווה אותנו כל הדרך היה משכר.
חצינו פלגי מים וכמה מפלים יפים, ואפילו נתקלנו במערת שלג קטנה. אורך המסלול כ-7 ק"מ אותם גמענו ב-3-4 שעות. ביחד עם המסלול Männlichen to Kleine Scheidegg העברנו על הרכס יום שלם.
Schynige Platte Panorama Trail:
מסלול מעגלי על הרכס דרומית ל-Grindelwald אליו עולים מהעיירה Wilderswill ברכבת שיניים איטית להחריד. על הפסגה יש מבחר של מסלולים, ואנו הלכנו במסלול המעגלי הארוך (מס' 3) שלקח לנו כ-3 שעות. בתחילתו יש גן שעשועים קטן אבל מאד מקורי.
הנוף מרהיב ומגוון. Schynige Platte היא בעצם רמה של גבעות ירוקות מהן מזדקרים באלימות צוקים חדים ותלולים מאבן אפורה.
המסלול מתפתל בין הצוקים, על שלוחת "סכין" עם מדרונות תלולים משני הצדדים. יש נוף יפה לאגם Brienzersee והרים מושלגים ברקע. למרות שהמסלול לא ארוך, ביחד עם העלייה והירידה ברכבת זה יכול לקחת 4-5 שעות.
Gletscherschlucht :
קניון עמוק, כ-200 מ' גובהו היוצא מהעיירה Grindelwald. הכניסה למסלול בתשלום, אורכו כשעה וחצי לכל היותר והוא מתאים לביקור ביום גשום.
הקניון מרהיב, גבוה וגועש, ולאורכו ממוקמים שלטי הסבר די מעניינים על הקרחון שפעם אכלס אותו וכעת נסוג חזרה בשל ההתחממות הגלובאלית. במרכז הקניון ממוקמת אטרקציה נהדרת – רשת פלסטית רחבה המאפשרת למבקרים ללכת ממש מעל למים הזורמים בעז מתחתיהם. חוויה מרגשת ממש.
Adventure Park Interlaken:
מתחם בילוי עם שתי אטרקציות עיקריות: מגלשת הרים ופארק חבלים. מגלשת ההרים תלולה אבל קצרה יחסית ויקרה. פארק החבלים טוב מאד. יש הרבה מאד מסלולים (11 ברמות קושי שונות), ואין שום הגבלת זמן. היינו שם יותר מ-3 שעות ולא הספקנו אפילו חצי מהמסלולים בפארק. יחסית למתחמים דומים באירופה, זה מתחם ממש שווה.
העמקים המערביים:
Lauterbrunnen :
מערבית לעמק של Grindelwald נמצא עמק נוסף, ובמרכזו עיירה יפה ותיירותית הנקראת Lauterbrunnen. שווה לעצור שם ולהעריך את המפל העצום Staubachfalle הנמצא בפאתיה הדרומיים ונראה מכל נקודה בעיירה.
Schilthorn :
אם ממשיכים דרומה מ-Lauterbrunnen מגיעים לעיירה Stechelberg, ממנה עולים לפסגה הנקראת Schilthorn דרך סדרה של רכבלים העוברים דרך העיירות murren ו- Gimmelwald.
הר זה התפרסם כשצילמו בפסגתו את סצנות השיא של הסרט "ג'ימס בונד – בשירות הוד מלכותה" והשוויצרים כמובן טורחים להנציח את זה בכל פינה. המתחם בפסגה אינו גדול יחסית לפסגות אחרות ומכיל מוזיאון שמוקדש לסרט (לא נכנסנו, קורונה וכו') וגם כל מיני שילוט על העניין בכל פינה, אבל לא בשביל זה באנו. העיקר הוא הנוף הפנורמי המדהים המשתרע למרחק של עשרות קילומטרים לכל כיוון.
שם גם מבינים שהרכס של ה-jungfrau פשוט נראה הרבה יותר יפה כשמביטים עליו ממערב. אין המון מה לעשות בפסגה אבל הנוף שווה כל רגע. בתחנת הרכבל Birg הסמוכה לפסגה יש אטרקציה נחמדה ומצמררת – Thrill walk – מסלול של גשרי פלדה וזכוכית שמאפשר ללכת בצמוד לצוק, מעל לתהום.
מסלול מ-Birg ל-Gimmelwald:
מתחנת הרכבל Birg יוצאים כמה מסלולים. גם אם אין בכוונתכם לטייל במסלול ארוך, אני ממליץ מאד לרדת מתחנת הרכבל בירידה תלולה אך קצרה לאגם Grauseewli הנמצא ממש מתחת לפסגה. זה אגם לא גדול אבל ממש מקסים. חלקו היה מכוסה בשלג, ופלג מים ירד אליו מהפסגה. הנוף של שלוש הפסגות ממערב - Jungfrau, Eiger ו-Monch משלים את התמונה ויוצר את אחד המקומות הקסומים ביותר בטיול.
מהאגם המשכנו מטה כשלאורך הירידה מלווה אותנו נוף מעורר יראה. המסלול אתגרי, אורכו כ-11 ק"מ, אבל יפה מאד. יש גרסה קצרה יותר של המסלול, בה ממשיכים עד ל-Murren, שאפשר למצוא באתר Outdooractive.
הירידה האחרונה של המסלול היתה די קשה, והנוף השתנה למיוער. בערך במחצית הירידה עוברים דרך בקתת הרים בשם Rotstockhütte שם ניתן להתרענן ולאכול משהו. את הטיול חתמה הליכה רגועה לצד נהר, ואפילו היה מפל נאה בסוף. הגענו ל-Gimmelwald מעט תשושים, אבל הפיצריה המעולה שליד תחנת הרכבל מילאה את כוחותינו. משם ירדנו ברכבל אל הרכב.
Oeschinensee :
אגם אלפיני מדהים, שהביקור בו היווה לדעתי את שיאו של הטיול, ואת אחד מהמסלולים היפים ביותר בהם ביקרנו אי פעם. מערבית לרכס של ה-Schilthorn יש עמק נוסף שבחלקו הדרומי ממוקמת העיירה Kandersteg ממנה עולים לאגם ברכבל. מהתחנה העליונה אפשר לבחור בביקור קצר, הכולל הליכה רגועה של כמה דקות עד לשפת הנהר, או מספר מסלולים ארוכים יותר.
אנו בחרנו במסלול מס' 8, מסלול מעגלי על הרכס שצפונית לאגם ואורכו כ-8.5 ק"מ בדרגת קושי בינונית. בערך באמצע המסלול יש בקתת הרים בה ניתן להתרענן. המסלול מדלג בין כמה נחלים ושלוחות היורדות לאגם, מלווה בנוף עוצר נשימה – אגם בצבע כחול בוהק, מוקף על ידי הרים מושלגים, ומפלים רבים גולשים מהצוקים שסובבים אותו. הנוף כל כך יפה שלפעמים נדמה כאילו מישהו צייר אותו.
בחלקו השני של המסלול הוא יורד אל גדת הנהר ואפשר גם לטבול (ללא מציל). הטיול כולו, כולל זמן ניכר על גדת האגם לקח לנו כחמש שעות.
העמק המזרחי:
Reichenbach Falls:
מפל מרשים מאד אליו עולים ברכבת שיניים קצרה הממוקם דרומית לעיירה Meiringen. את המפל פוגשים במלוא אונו מיד ביציאה מהתחנה העליונה, אבל שווה ללכת קצת ולטפס עם השביל לחלקיו העליונים והגועשים. מסלול קצר ומלא מים. בחלקו העליון ניתן להשכיר קורקינטים (Scooters) ואיתם לרדת למטה אולם מזג האוויר הזועף מנע מאיתנו את זה וחזרנו בדרך שבאנו. המסלול מוצל ברובו ולכן מתאים לטיול ביום גשום, במידה ויש לכם מעילי גשם.
Gelmersee:
אגם אלפיני מקסים בחלקו הדרומי של העמק. הוא אינו גדול כמו Oeschinensee אבל האווירה בו קסומה ואינטימית. בהתאם הוא גם מאד פופולארי, ונדרש להזמין מקום ברכבת השיניים שעולה אליו. יש להזמין מקום גם לעלייה וגם לירידה, ועדיף לפחות יום מראש, אם לא יותר.
רכבת השיניים היא אטרקציה בפני עצמה. מדובר במסילה מאד תלולה, שבשיאה מגיעה ל-107 מעלות, וחווית הנסיעה בה קצת דומה לרכבת הרים. גם הנוף מסחרר בהתאם. ליד תחנת הרכבל התחתונה התקינו גשר חבלים מפחיד מעל לקניון בנהר ה-Aera שנחמד לעלות עליו.
המסלול סביב האגם מעגלי, באורך 4.5 ק"מ וברמת קשי קלה, אם כי יש רגעים מפחידים כשהשביל נהיה צר וללא מעקה. לאורך המסלול חוצים פלגי מים ומפלים, נהנים מנוף דרמטי של צוקים, פסגות מושלגות ועננים שמטילים בינהן. יש כמה מקומות בהם אפשר לרדת לאגם לטבול רגלים אבל לא הייתי נסחף לשום דבר מעבר לזה כי המים קפואים ממש. כל הביקור ארך לנו כ-4 שעות.
Aeraschlucht:
מסלול מאד פופולארי בקניון המתפתל בין צוקים אימתניים. מראה מרהיב לכל הדעות. מסלול קל וקצר שמתאים גם לימים גשומים. הכניסה בתשלום, וכל העסק לוקח לא יותר משעתים. בהשוואה ל-Gletscherschlucht מדובר במסלול יותר ארוך, אבל אם צריך לבחור באחד מהם אז הייתי בוחר ב-Gletscherschlucht שגועש יותר, והרשת היא אטרקציה מאד מיוחדת. לנקיק שתי כניסות. ניתן ללכת הלוך ושוב, או בכיוון אחד, אם יש לכם שני רכבים. הכניסה בתשלום.
מרכז שוויץ ואזור לוצרן
עברנו באזור בדרכנו לשדה התעופה בצירים ולנו בפרברי לוצרן 2 לילות. בקלות היה אפשר לבלות רק באזור זה שבוע שלם. על לוצרן משקיפה פסגת הר Pilatus, ומעט דרומה ומזרחה משם נמצאת פסגת ה-Titlis, וברכסים והאגמים שסביבם יש אינספור אפשרויות לטיולים, אטרקציות ונופים נהדרים. לפחות ישאר לנו משהו לטיול הבא.
Titlis:
כאמור, דרום מזרח ללוצרן משתרע אזור הררי הנחצה על ידי עמק ארוך שבסופו ממוקמת עיירת הנופש המרכזית באזור, Engelberg, ממנה עולים הרכבלים לפסגת ה-Titlis. בילינו בהר יום שלם. יש שם המון מה לעשות, לחובבי נופים, מסלולי טיול ואטרקציות.
כדי לעלות לפסגה יש להשתמש ברצף די יעיל ומהיר של רכבלים שהאחרון שבהם מסתובב על צירו. הפסגה היא מקום נפלא. היא היתה מכוסה כולה בשלג, כאילו אנחנו לא באמצע אוגוסט, למרות שלא היה ממש קר. למי שרוצה יש מסלול טיול קטן בפסגה, כולו בשלג, אבל ויתרנו עליו.
לישראלים כמונו השלג הוא אטרקציה נהדרת, אבל לא היחידה. יש גם גשר חבלים התלוי מעל לשלג, ומערת קרח ממש יפה. אבל האטרקציה האמיתית היא כמובן הנוף. מבט פאנורמי מרהיב על פסגות מושלגות ועמקים ירוקים.
בדרך למטה התעכבנו בתחנת הביניים Trubsee, ליד אגם הנושא את אותו השם. כבר בתחנה יש אטרקציה חמודה וחינמית הנקראת Adventure park titlis – אוסף של טרמפולינות ומקפצות נחמד מאד. משם ירדנו לאגם באומגה באורך של 500 מ' (זה כבר לא היה בחינם).
האגם הוא מקום מושלם לפיקניק ולמנוחה, למרגלות הצוקים הנישאים והפסגות המושלגות. ניתן לטייל במסלול מעגלי מסביב לאגם ולהנות מגן שעשועים ענק וממש מושקע, עם מתקנים מקוריים ולא שגרתיים, שחלקם פזורים לאורך המסלול. למי שיש לו ילדים בגיל המתאים – זה נראה טוב מאד.
הלכנו מסביב לאגם ומהנקודה הצפונית ביותר פנינו בשביל המוביל מטה, דרך עמק מקסים אל בקתה הנקראת Unter Trubsee. הגענו אליה לאחר כשעתיים של הליכה במורד, התרעננו עם גלידה ומשקאות ושכרנו קורקינטים (Scooters). את היום סיימנו בגלישה כיפית (ומפחידה) עם הקורקינטים עד לתחנת המוצא בעיירה.
Mostelberg:
הטיסה שלנו מציריך היתה באמצע הלילה, ואת היום האחרון שלנו קיווינו לבלות במסלול הטיול המומלץ ב-Stoos. אבל כשהגענו לתחנת הרכבל היה ברור שמזג האוויר לא הולך לעשות לנו את החיים קלים. המשכנו בנסיעה צפונה עד שהשמים התחילו להתבהר, ואז פשוט חיפשנו מה יש בסביבה וגילינו את המקום המקסים הזה.
Mostelberg הוא כפר שמהווה בסיס לכמה מסלולי טיול בדרגות שונות. מגיעים אליו ברכבל מהעיירה Sattel. זה אזור חביב ויפה, לגמרי "מחוץ לרדאר" ובילינו בו כמה שעות נפלאות. מתחנת הרכבל העליונה המשכנו במסלול מס' 2, התחברנו למסלול מס' 1 וחזרנו לתחנת הרכבל. המסלול מתחיל בגשר תלוי ענק, באורך של כמעט 400 מ'. לא לגמרי ברור למה היה צריך לבנות אותו בכלל אבל זו אטרקציה חביבה.
המסלול הקל משתרך בשבילי היער, וכשמגיעים לפסגה Mostelegg (לא להיבהל, עליה מתונה וקלה של 60 מ' בלבד) נפרש מולנו נוף מרהיב אל מפגשם של 3 עמקים, ו-3 אגמים, ונוף זה היה שווה את המסלול כולו.
לאחר הפסגה המסלול יורד במתינות בין חוות עיזים בהן ניתן לרכוש יוגורט וגבינות ואפילו גלידה מחלב עיזים. יש גם כל מיני מתקנים חמודים שעוסקים בעיזים והכל בנוף מרהיב. בתחנת הרכבל יש גם מגלשת הרים, ומגלשת אבובים ומתקני שעשועים ומתנפחים, כך שבקלות אפשר להעביר שם יום שלם.
Lundergensee:
אגם גדול ויפה בו עצרנו להתרעננות בדרך משדה התעופה אל האלפים. בכפר Lungern שבגדה הדרומית יש חנייה בחינם עם כמה מקומות לעצור על המים לפיקניק שלו עם נוף נהדר. יש גם חוף בתשלום עם כל מיני מגלשות מים חמודות בו לא ביקרנו.
עכשיו כשסיימנו את הטיול עומד בפנינו אתגר אמיתי – איך חוזרים לשגרה אחרי כל זה? לפחות שבוע בבידוד במזגן יקל עלינו את ההסתגלות לטמפרטורות המזרח תיכוניות של אוגוסט.
הפעם הקודמת שהיינו בשוויץ היתה לפני 13 שנים, והטיול הנוכחי הזכיר לנו כמה שהמדינה הזו יפה. בכל אזור שהיינו הנופים היו מדהימים, האגמים צבועים בטורקיז או כחול עזים, הפסגות מושלגות ובקתות העץ והאבן משתלבות בכל אלו וביחד הם יוצרים נופים שחשבנו שקיימים רק בציורים. למרות ההספק היפה, והעובדה שזה טיולנו השני, אנחנו כבר רוצים לחזור לשם שוב.
פרטי הדירה ב-Grindelwald:
פרטי הדירה ליד לוצרן: