לאחר ההקדמה (די ארוכה) מבקש לתאר את הטיול גופא : לאחר לילה ב שד"ת ברומא חזרנו אל השדה (הסעה כלולה מטעם ה B&B . שכרנו מכונית ( דרך DYI - הזכרנו קודם , וקיבלנו רכב של חברת ECOVIA , חברה מקומית איטלקית), נחזיר את הרכב ב שד"ת של נפולי לאחר 11 ימים. בשד"ת רכשנו סים קארד של VODAFONE (יש גם TIM - בכל מקום באיטליה ראינו ביחד את הצמד וודאפון & טים). היו 2 אופציות : בחרנו בחבילה של 30GB - עלות 35 אירו ל חודש ימים! ה חבילה כוללת גם 500 (נדמה לי) דקות שיחה בתוך איטליה , וגם 30 (ככל הזכור לי) דקות שיחה מחוץ לאיטליה ( כולל ישראל - מתאים לשיחות חרום , לא ניצלנו) , ולשאר המדינות (כולל צרפת , כן ניצלנו משום ש קורסיקה שייכת לצרפת). החבילה היתה מעולה! ניצלנו אותה עד תום (לצורך WAZE בנסיעות , עשיתי HOT SPOT למספר מכשירים נוספים ) ואל היום האחרון ב שד"ת ברומא , לאחר 4 שבועות מלאים , הגעתי כאשר ניצלתי כ 29GB ( מתוך ה 30) הבעייה היחידה עם וודאפון - יש להמתין מספר שעות עד לאתחול ACTIVATE של הסים! לא רצינו להמתין והתחלנו לנסוע (דרך ארוכה לאותו יום) תוך שימוש ב WAZE עם סים GLOBAL (אותו רכשנו בארץ בנפרד והותקן בטלפון אחר). היעד הראשון היה PUGLIA (בחלק הצפוני) 2 לילות. לאחר התלבטות רבתי (עוד בארץ) בחרנו במלון 4* בעיר/עיירה SAN GIOVANI ROTONDO (עיירה קטנה , מפורסמת בזכות הכומר PADRE PIO) ואף היינו במלון "שלו". באיזור זה בתקופה זו בדיוק - סוף אפריל >>תחילת מאי - אמורים לראות את הפריחה של ORCHIDEA ! הסתובבנו באיזור במספר מקומות מומלצים (ואפילו קיבלנו מיקום מדוייק מפקידת הקבלה במלון אשר הראתה לנו בטלפון שלה תמונות של אורכידיאה שצילמה מספר ימים קודם לכן) הכל היה כמעט לשווא! אמנם ראינו אורכידאות! היכן? בחנויות הפרחים! פה ושםראינו מעט מהן , אך לא בקבוצות גדולות . ביום שלמחרת ההגעה ראינו את העיירה SAN GIOVANI ROTONDO עם הכנסייה החדשה - בעלת הארכיטקטורה המודרנית ( לא דומה לשום קאתדרלה אחרת!) , וגם ראינו את הפסל במרכז העיר של PADRE PIO - הקדוש/ הפטרון של העיר , ודמות דומיננטית ברחבי איטליה. ונסענו ליום טיול ב פארק GARGANO כולל UMBRIA FORESTA . זוהי נסיעה ארוכה הלוך/חזור בדרך הררית - הפארק והדרך יפים : גם שם (ובערים סמוכות על הדרך) חיפשנו אורכידאות וראינו אותן , כאמור, בחנויות!למחרת עזבנו מוקדם בבוקר (פתחו לנו את חדר האוכל לפני הזמן). המטרה שלנו להגיע אל קרוז לבקר במערות ימיות (אותן ניתן לראות רק מן הים) קרוז היוצא מ VIESTE בצפון מזרח פוליה. בתקופה זו (טרום עונה ב פוליה) הקרוז יוצא רק פעם בשבוע - ובשעה 9.30 בבוקר - פעם אחת ביום/פעם בשבוע! והמלון שלנו נמצא במרחק 80 ק"מ / שעה וחצי נסיעה (מינימום בדרך הררית). לכן יצאנו מוקדם (ובקושי הגענו - צריך גם להחנות את הרכב , והיו עבודות בכביש המוביל אל ספינת הקרוז, הייתי בקשר טלפוני עם מפעילי הקרוז , והם אפילו המתינו לנו - היו כ 30 נוסעים על הספינה). המאמץ היה כדאי! נכנסים עם הספינה לאורך הקרוז אל מספר מערות בתוך הסלעים על יד החוף - חלק מן המערות בעלות כניסה צרה מאד (כחצי מטר מכל כיוון של הספינה , אל חלקן הספינה נכנסה "ברוורס") וגם רואים על הסלעים בגובה פני הים חיות ימיות קטנות / סוגים של סרטנים אדומים - המדריך קרא להם TOMATO! .הסיור נמשך כשעתיים וחצי וחוזרים אל הנמל של VIESTE , שם חיכתה לנו המכונית. משם, בצהריים המשכנו דרומה אל עבר מרכז פוליה. עברנו את BARI ועצרנו כ 20 ק"מ מדרום לה בעיר החוף הציורית/מאד מתויירת POLIGNANO AL MARE . הרחובות היו הומי אדם (שעת אחה"צ/לפנות ערב). הבתים הקטנים על גבעות אשר גולשות אל המים . האטרקצייה הגדולה שם הינה בן המקום / הזמר DOMENICO MODOUGNO אשר זכה בפסטיבל סאן רמו בסוף שנות החמישים עם השיר המפורסם VOLARE! (לעוף!) ואשר הפסל שלו - עם ידיים מונפות אל על - עומד במרכז העיר על יד הנמל.( הרחבה ע"י הפסל נמצאת בשיפוצים , כך אי אפשר להתקרב ממש אל הפסל - 20/30 מ'). העיר הפכה מאד מפורסמת בזכותו , ורואים סיורים בעיר (על גבי TUK TUK) אשר עוצרים בסביבת הפסל עם מילות השיר על ה טוק טוק! משם נסענו בערב אל מקום הלינה השני שלנו 2 לילות במרכז פוליה. בשני ימי הטיול הבאים שלנו המטרה היתה שתי ( + 1) אטרקציות מרכזיות : עיר המערות MATERA , העיר עם בתי ה TRULLI - אלברובלו ( ועל ידה מערת הנטיפים המרשימה (GROTTA DEL CASTELLANA ). בכדי לבקר בשתי האטרקציות הללו (לקצר זמני נסיעה) - בחרנו בלינה בערך במרכז בין שתי האטרקציות : בכפר הקטן CASTELLANETA . (נמצא כ 40/50 ק"מ מכל אחת מן האטרקציות) העיירה ממש שכוחת אל/בתים מטים לנפול , אך ה B&B שלנו היה משופץ לגמרי / יחידה עצמאית SELF CONTAINED בת שני חדרים מאובזרת מ א' עד ת'. יומיים של טיול - אטרקצייה אחת בכל יום! היכן להתחיל? בדקנו , ממש במקרה , יום קודם לכן את הזמינות לסיור (יש רק מאורגן , לא ניתן עצמאי) במערת הנטיפים. בדרך כלל יש במערה מספר סיורים במשך היום (כל סיור כ 2/2.5 שעות ) . התברר - להפתעתנו - כי נותרו מקומות רק ליום השני להגיענו (לא למחרת הגיענו!) ורק לסיור הארוך יותר - האחרון באותו יום בשעה 4 אחה"צ. כך שהאילוץ של המערה קבע את סדר הביקורים שלנו. ביום שלמחרת ההגעה נסענו אל MATERA (לכיוון מערב) וביקרנו - לקחנו סיור מאורגן מקומי עם אוטובוס כולל מדריך באנגלית - באיזור המערות בשכונת ה SASSI בהם חיו אנשים עד אמצע המאה ה 20. במהלך הסיור נכנסים אל אחת המערות וניתן להתרשם מאורח החיים שם! חזרנו בערב אל הלינה , ולמחרת עזבנו לקראת יום עמוס נוסף : בבוקר - ביקור בעירה TRULLI המרכזית (אגב ,בכל העיירות הסמוכות רואים בתי טרולי פה ושם, אך הריכוז הגדול ביותר שלהם הינו ב ALBEROBELLO!),לאחר מכן - אחה"צ - להגיע (כ 20 ק"מ) לסיור מלא במערת הנטיפים , ולאחר מכן , כבר לפנות ערב (לאחר שנעצור לארוחת ערב היכן שהוא) נסיעה לא קצרה אל הלינה שלנו בחלק הדרומי של פוליה. יצאנו בנסיעה לא ארוכה בדרכים הכפריות אל אלברובלו. מזג האוויר היה מעט קריר , אפילו ירדו מעט טיפות גשם. הריכוז הגדול של הטרולי נמצא שם , ובתי הטרולי הפכו ( אולי ללא יוצא מן הכלל) לחנויות לתיירים : מזכרות/בתי קפה קלים. הסתובבנו בין הבתים דמויי החרוט / ראש מחודד . מאחד מהם ( חנות מזכרות, כמובן) ניתן היה לעלות על הגג ולהתרשם (וגם לצלם) מן הבתים במבט יותר מלמעלה (לא ממפלס הרחוב) , התיישבנו ברחוב הראשי למעלה (העיירה בנויה על גבעות) - מול מקבץ בתים טיפוסיים עם גראפיטי על הקירות . התבוננו בעוברים ושבים ו"לקחנו את הזמן" בהתרשמות מן האווירה. ישבנו גם בבית קפה/מסעדה מקומית לספוג עוד מאווירת המקום. א פרופו בית קפה/מסעדה - בהרבה מקומות בהם היינו כאשר מתיישבים מגיע מלצר ושואל : לשתות או לאכול? חלק יושבים רק לשתייה , וחלק לארוחה. שני הדברים מקובלים שם!. לאחר בית הקפה , חזרנו אל המכונית אותה החנינו בחניון מסודר (בתשלום כמובן) בכניסה אל העיירה (אולי 20/30 דקות הליכה בעלייה בהלוך/ירידה בחזור). ויצאנו בנסיעה אל מערת הנטיפים גרוטה דל קסטלנו. שם כבר היו לנו כרטיסים ( ONLINE באינטרנט) ויצאנו לסיור הארוך במערת הנטיפים. היו הרבה מאד משתתפים , אשר התחלקו לקבוצות לפי שפה : אחת איטלקית , השנייה אנגלית.המערה מאד מרשימה : חללים גדולים עם נטיפים וזקיפים גדולים מאד. בטיול שלנו היינו במערת נטיפים נוספת , בסרדיניה בצפון מערב על יד אלגהרו NEPTUN CAVE - פחות מרשימה מאשר ה קסטלאנה!) . לפנות ערב , לאחר הסיור במערה יצאנו בנסיעה ארוכה דרומה אל עבר חבל SALENTO אל הלינה האחרונה שלנו (שוב, 2 לילות) בדרום פוליה. עצרנו לארוחת ערב בעיר LECCE , התרשמנו מן הבתים בסגנון ה בארוק BAROQUE והמשכנו אל המלון שלנו - באיזור חקלאי בסביבה כפרית - כ 50 ק"מ מערבית ל לצ'ה. 2 לילות עם שני ימי טיול. ביום הראשון ביניהם ביקור בערי החוף : מצפון מערב GALIPOLI - ראינו את הנמל עם המצודה , המשך דרומה אל קצה המגף - SANTA MARIA EL BAGNO ( מייד אעמוד על הקשר "היהודי" שלה) המשכנו על צפונה על החוף המזרחי אל העיירה OTRANTO שהיא העיר המזרחית ביותר באיטליה. אני אוהב נקודות קצה (הייתי בכמה וכמה מהן ביבשות שונות , לא ארצה להלאות את הקוראים). שם ירדנו אל המגדלור - שהוא הנקודה המזרחית ביותר (יש על ידו מחנה צבאי אמריקני) - ושם הטלפון שלי התחבר אל רשת הטלפונים של...... יון! באוטרנטו ביקרנו גם בקאתדרלה המקומית (לא שכנסיות מעניינות אותי , ראיתי כבר רבות) אלא ששם יש משהו שונה - בחלק הפנימי , על יד המזבח , ישנם מספר קירות שקופים - מאחורי זכוכית - עם גלגולות! המשכנו לארוחת ערב ב LECCE וחזרנו אל המלון. למחרת חיכה לנו יום ארוך ומרגש! למהארוך? כי אחרי ביקור קצר במוזיאון , ציפתה לנו נסיעה מאד ארוכה (קרוב ל 700 ק"מ) אל סיציליה - מילאצו , להתכונן ל STROMBOLI . למה מאד מרגש? כאן אני חייב הקדמה : עם תום מלחמת העולם השנייה , כאשר השתחררו שרידי השואה מן המחנות החלו לחפש את דרכם . חלק מהם הגיעו גם לאיטליה ( היו מחנות עקורים גם בגרמניה ) , מתוך אלו אשר הגיעו אל איטליה היו מרוכזים גם בדרום ב סאלנטו ב חמישה כפרים למשך מספר שנים (1945-1948) במחנות עקורים ושם קיימו חיי קהילה עד שהתפנו (רובם עלו ארצה). המרכז - המטה המרכזי - של מחנות העקורים - משרדי ההנהלה היה בעיר SANTA MARIA DI LEUCA (כבר הוזכרה קודם - בטיול ביום הקודם) המפקדה שכנה באחת הווילות אשר על החוף (אשר הוחרמה ע"י הכוחות האמריקאיים - כמו וילות אחרות - מידי בעליהן עשירי רומא . לימים , לאחר שנים , לאחר התפנות הכוחות האמריקאיים , הוחזרו הווילות לידי בעליהן) היינו בווילה אשר שימשה כמפקדה -מטה מחנות העקורים , אך היא סגורה (לא גרים בה כעת) השער מן הכביש סגור ועזובה ניכרת שם. באותן שנים בהן היו מחנות העקורים מאוישים היו כ 350 חתונות , ובבית החולים (אשר שכן על גבעה מעל המפקדה) נולדו כ 200 תינוקות! כיום יש מוזיאון באחת העיירות בו היה מחנה עקורים - בעיירה SANTA MARIA DEL BAGNO אשר נמצאת על החוף המערבי של סאלנטו צפונית לגליפולי. מי שמתעניין בנושא יכול לראות בלוג באתר למטייל של YISEN תחת הכותרת : איטליה - פוליה - סאלנטו מסלולים של יהודים . המוזיאון ב סאנטה מריה דל באניו נקרא MUSEO DELLA MEMORIA DELL'ACCOGLIENZA . מנהלת המוזיאון (אינה דוברת אנגלית) ומשתפת פעולה ברצון בהסברים (תחת מגבלות השפה) 393804739285+ KATYA RE . ובכן , ביום הראשון של הטיול ביקרנו (עד כמה שניתן לקרוא לכך ביקור - למעשה ראינו בית ממרחק וילה עזובה ) בה היתה ההנהלה של מחנות העקורים. ביום השני ביקרנו במוזיאון - ממש קטן - ב SANTA MARIA DEL BAGNO ושמענו הסברים מפי המנהלת KATYA.
עכשיו - מדוע אני מקדיש לכך מקום כה נרחב? ובכן , הורי אף הם שרידי שואה. לאחר ששרדו את המחנות ( כ"א מהם בנפרד) נסעו ברכבת אל MILANO בצפון איטליה (לא בפוליה) שם הכירו האחד את השני , והיו במחנות העקורים במילאנו , נישאו שם - ואני נולדתי במילאנו , ולאחר מספר שנים (בהיותי תינוק) עלינו ארצה. כך שמבחינתי ביקור במחנות העקורים הינו סוג של טיול שורשים! ומכאן התרגשותי הרבה - מבחינתי היה זה שיא הטיול!
לאחר הביקור המרגש במוזיאון יצאנו לדרך הארוכה אל סיציליה/מילאצו בואכה סטרומבולי - ועל כך כבר סיפרתי בפוסט קודם.
לאחר שחזרנו מסטרומבולי ולאחר לילה נוסף במילאצו יצאנו שוב לנסיעה ארוכה עד נאפולי ושם ב שד"ת החזרנו את הרכב. שד"ת של נפולי מזעזע מבחינת הכבישים שם - מקבץ צפוף של בורות וכאוס תחבורתי ענק! בנאפולי התניידנו ללא רכב. משדה התעופה היינו צריכים להגיע אל המלון - המוניות דרשו 30 אירו (בשום אופן לא הסכימו פחות). למחרת מצאנו במקרה נהג טקסי (סוג של) איתו התניידנו במשך 3 ימים בנפולי FRANCO 393398488723+ . פרנקו הסיע אותנו מדי יום מן המלון (היינו קצת מחוץ לעיר - מלון יותר טוב / חדרים גדולים יותר / חדיש יותר / מעלית לעומת המלונות הישנים במרכז נפולי) וגם החזיר אותנו ביום האחרון מטיול במרכז נפולי >> אל המלון (איסוף המזוודות - חיכה לנו) >>אל שד"ת לטיסת ערב עם RYANAIR אל סרדיניה / CAGLIARI בדרום האי. לפני שנים רבות כבר היינו באזור נפולי (בפומפיי , סורנטו והמערה הכחולה , קאפרי ו אנה קאפרי המערה הירוקה ובכל דרך אמאלפי - בה היינו פעמיים) כך שהטיול הפעם היה נפולי נטו! היינו בסיור התת קרקעי , לקחנו FREE WALKINNG TOUR היוצא מכיכר דאנטה עם מדריכה מעולה CLAUDIA + 393803030057 היינו בגלריה אומברטו ועלינו ב פוניקולר אל המבצר, היינו במוזיאון הארכיאולוגי (פעמיים , כולל בחדר הסודי/אירוטי) , אכלנו פיצה אצל שני ה אייקונים של נפולי : DA MICHELE וגם DI MATEO ב ויה טריבונלה. VIA TRIBUNALE הינו רחוב צר/אותנטי מאד ומפוצץ בתיירים :כביסה תלויה על חבלים בין שני צידי הרחוב, ובאחת מן הסימטאות ראינו זמר היוצא מן המרפסת - שר שירים נפוליטנים ומוריד סלסילה אל מפלס הרחוב - לגבות טיפים. המדריכה סיפרה כי יש שפה נפוליטנית - שפה שהיא שונה מן האיטלקית! סיפרה כי סבתא שלה דיברה נפוליטנית והיא כילדה התקשתה מאד להבין אותה! הנפוליטנית מורכבת גם ממלים הבאות ממקור צרפתי/ספרדי - עדות לשליטים השונים לאורך ההסטוריה בנאפולי. בתחנת הרכבת הגדולה של נאפולי GARIBALDI יש מרכז מסחרי שופינג מול גדול , מצאתי שם מזכרות!.
היתה לנו כאמור טיסת ערב מנאפולי אל סרדיניה עם ריאן איר. אני שילמתי מראש גם עבור מזוודות אל בטן המטוס , וכמו כן - בנפרד - עבור 2 תיקים/טרולי 10ק"ג כל אחד - הבנתי כי אלו תיקי עלייה אל המטוס CARRY ON. ב צ'ק אין הפקדנו את שתי המזוודות הגדולות , והלכנו אל ה BOARDING עם התיקים הקטנים (עבורם כאמור שילמתי מראש!) , כאשר הגענו אל ה BOARDING הדיילת סירבה לתת להעלות את הטרולי (את תיק הגב שלי הסכימה להעלות) - עבור הטרולי , בכדי שנוכל להעלותו למטוס דרשה 45 אירו תוספת! לאעז רו לי ההסברים ששילמתי בנפרד עבור 2 מזוודות 10 ק"ג כל אחת - איימה שלא תיתן לנו לעלות על המטוס באם לא נשלם! לא היתה לי ברירה ושילמתי - להבנתי סחיטה! הרי שילמתי מראש בנפרד עבור 2 המזוודות - כנראה שלשלוח אותן אל בטן המטוס מותר לפי כללי RYANAIR אך להעלות אותן כמטען יד - אסור!
בחלק הבא אתאר את הטיול ב סרדיניה וב קורסיקה
רו