שוב הגיעה התקופה הזו בחייו של סטודנט רעב לטיולים, בה נפתח הטווח הקצר בו מתחיל החופש מהלימודים אך החג עדיין לא התחיל, כך שנוצר מצב מקסים בו מחירי הטיסות לא בשמיים (אם השכלתם לקנות הרבה מראש), ובנוסף לא נפסיד זמן יקר של לימודים – שזה יותר מעניין את בת הזוג ולא אותי אם נהיה כנים...
אז בשנה שעברה, ניצלנו את המצב הזה לטובת פראג המקסימה, והשנה החלטנו לטוס לאמסטרדם שלא נחה לרגע, אכן מלאה בהמון קסם זר כמילות השיר של נוער שוליים…
זה הטיול אליו הזמנתי טיסה הכי הרבה זמן מראש (כמעט שנה!). כמכור אמיתי, שיודע בדיוק מתי מתחיל החופש של שנת הלימודים לפני החג, ידעתי לחפש מספיק זמן מראש בכדי להשיג מחיר מעולה וזול עם חברת TRANSAVIA שהתבררו כחברת הלואו קוסט שהכי לא מרגישים איתם ככאלו… עם שירות מעולה ומטוסים חדישים ונוחים מאוד. כנראה שמיד עם סיום כתיבת הבלוג הנוכחי...אקפוץ ל-SKYSCANNER ואבדוק אם נפתחו טיסות כבר לקראת טרום פסח הבא, יש שיגידו מכור מדי (ואולי זה נכון), אבל אני טוען שכל חיסכון כספי הוא מבורך, ואם אתם יודעים בערך את התאריך… אז למה לא בעצם? לעוד טיפים ועצות להוזלת המחירים מוזמנים לשאול כמובן!
אמסטרדם לא גדולה, בטח לא כמו ברלין או לונדון אחיותיה ליבשת, אבל הייתה לנו תמיד ההרגשה שיש המון מקומות שעדיין לא ראינו, עוד סמטה מעניינת, עוד בניין יפהפה על התעלה שנוטה ליפול, עוד מסעדה מעניינת, עוד חנות בתחומים שלא ניתן להגיד לפני השעה 22:00...ועוד ועוד. העיר אמנם קטנה יחסית, אך יש הרגשה נעימה של שפע אינסופי, של חיי לילה מטורפים, של תרבות, של מוזיקה, של מקומיים נחמדים שתמיד ישמחו לעזור. בקיצור, עיר שלא נחה לרגע, לכן ברור שניתן “לסמן וי” על האתרים המרכזיים והרחובות והכיכרות החשובים, אבל אני בטוח שגם בביקור שני ושלישי יש המון פינות חמד נוספות לביקור...
כמו כל טיול שלנו, את רוב המידע השגתי כאן בפורום המעולה שלנו, ובכתבות הנפלאות של האתר. בנוסף, ממליץ להיכנס לאתר הרשמי של אמסטרדם עם מידע רלוונטי ונגיש בצורה נוחה וכן גם להצטרף לקבוצות הפייסבוק השונות על העיר, המון שאלות קיטבג, אבל גם מידע עדכני ומעניין שלא תמיד ניתן למצוא במקומות הקונבנציונאלים. בנוסף, המון מידע מרתק והיסטורי ניתן לקבל בספר של שיחור, שם תוכלו גם לבנות מסלולים לפי העדפותיכם ובכלל לקבל עוד כמה עובדות מעניינות על העיר. אז לאחר ההקדמה, אפשר להתחיל לכתוב על סיפור הטיול שלנו באמסטרדם!
יום 1
אנו נוחתים בשעות אחר הצהריים המאוחרות בשדה התעופה סכיפהול, ומיד ממהרים אל הרכבת לכיוון המלון שלנו. הקישור הוא לדף של המלון ב-TRIPADVISOR כדי שתוכלו לראות שהוא מדורג ע”י הגולשים כאחד מתוך עשרת המלונות הטובים באמסטרדם! הרבה ישראלים ובכלל תיירים שמגיעים לאמסטרדם, ממהרים לסגור מלון בקרבת כיכר הדאם. מצד אחד זה מעולה, ניתן להגיע לכל מקום בקלות ובמהירות יחסית וברוב המקרים גם במרחקי הליכה. מצד שני, מבדיקה שערכתי טרם הזמנת המלון, התמורה בעד הכסף באותו התקציב לעיתים לא שווה את זה. מלונות במרכז העיר באותה הרמה של המלון שהיינו בו היו קורעים לנו את הכיס. ביקורת שלי על המלון תוכלו לראות בקישור עצמו, אוכל להגיד פה שהתמורה לכסף מאוד מוכיחה את עצמה, המלון מצוין, נקי, חדיש, עם צוות אדיב מאוד וארוחת בוקר נהדרת – מומלץ ביותר!
מיד לאחר התארגנות במלון ומנוחה קצרה, נוסעים אל עבר מרכז העיר, הבילויים והמסעדות בשביל לאכול ארוחת ערב קלילה. עייפים אך מרוצים ושבעים, חוזרים למלון לצבירת כוחות לקראת תחילת הטיול האמיתי מחר…
יום 2
אז לאחר ארוחת בוקר מצוינת במלון, נוסעים לכיוון כיכר דאם הידועה. אכן נראה שמרכז ההתרחשות נמצא שם, בין אלפי התיירים, החנויות, מופעי הרחוב והאטרקציות השונות, שם נמצא ליבה של העיר ככל הנראה. לאחר התרשמות קצרה אנו ממשיכים לשיטוט בין התעלות המקיפות את העיר, הולכים אל מאחורי ארמון המלוכה שנבקר בו בהמשך ומגיעים גם אל כנסיית ווסטקרק – כתבתי בתכנון שניתן לעלות אליה ולהנות מתצפית אל העיר אך היום היא הייתה סגורה למבקרים אלא אם הזמינו מראש משום שהתקיים יום המגדלים הפתוחים, ביום רגיל זה לא קורה וניתן לעלות בהמתנה קצרה.
ממשיכים בטיול לכיוון רובע יורדאן המקסים שכל כך נעים לטייל בו, מסעדות ופאבים שכונתיים, בתים אופייניים לעיר שמתמזגים באופן קסום עם התעלות שצמודות אליהם. למרות שהרובע נחשב מתויר יחסית ומבוקש, הייתה הרגשה שלווה ונעימה עם צורך לעצור הרבה ולצלם את הסביבה האורבנית השונה
יכול להיות שכל התיירים בילו עד מאוחר ולכן לא רואים אותם בשעות האלו?
אנו ממשיכים אל שני שווקים שפועלים בימי שבת ברובע היורדאן. האחד נמצא בקרבת רחוב לינדנחרכט והשני נמצא בצמוד לכנסיית נורדרקרק. שני השווקים הקטנים והנחמדים האלו נותנים אווירה נהדרת של שגרת המקומיים, יחד עם אוכל קליל וטעים, שפע גבינות כמובן, בגדים, מזכרות ועוד. למרות שהם שווקים צרים יחסית, אין הרגשה של דוחק ונעים מאוד להסתובב, שווה ביקור!
לאחר מכן אנו ממשיכים לכיוון התחנה המרכזית, שנראית יותר כמו ארמון מלוכה נוסף לאמיתי שנמצא בכיכר דאם… שם אנו נכנסים לספריה הציבורית הפתוחה של העיר. מבנה גדול ויפהפה מבחינה עיצובית גם מבפנים, הקומות מסודרות על פי נושאים, אלפי ספרים במדפים הלבנים יחד עם הסטודנטים או אזרחים רגילים שהגיעו בשביל שקט וקריאת ספר טוב, נותנים אווירה מיוחדת למקום. מה ששווה בביקור הוא העלייה לקומה העליונה, שם תוכלו להיכנס למרפסת לתצפית חינמית ורחבה על העיר – שווה ומומלץ לבקר אם אתם באזור התחנה המרכזית, כנראה שתהיו
לאחר מכן אנו מגיעים לצינוק של אמסטרדם – אטרקציה עם שחקנים אמיתיים ומוכשרים ביותר שתיקח אתכם אל ההיסטוריה האפלה של העיר והיבשת, דרך סיפורים מלאי הומור ומשחק מעולה, יודע שלא כולם יכולים להתחבר אבל אנחנו מאוד רצינו לנסות והיה כיף גדול! הסיור אורך כשעה וחצי ויוצא כל רבע שעה כך שלא תמתינו כמעט. שווה לשלב כהפוגה מצחיקה אך לא בטוח שכדאי עם ילדים קטנים. אין תמונות מבפנים פשוט כי… אסור לצלם
מחליפים אווירה לגמרי והולכים לכיוון בית אנה פרנק. את הכרטיסים יש לרכוש מראש באתר האינטרנט ולדעתי כרגע זו האופציה היחידה. אני הזמנתי חודשיים מראש, מה שהתברר כנכון משום שלאחר מכן לא נשארו כרטיסים בכלל עד המועד שלנו. לכן ממליץ להזמין מראש, לשעה ייעודית, כך לא תצטרכו להמתין ופשוט ניתן להיכנס ולהתחיל בסיור. לדעתנו, הסיור היה לא מעניין כפי שהוא אמור להיות. לדעתנו גם לא מרגש – יודע שרבים יחלקו עליי. ישנה הרגשה של מסחור ושל דחיסת יותר מדי תיירים למקום שהוא גם ככה קטנטן. כמובן שלמרות הכל הביקור הוא בעיני חובה, במיוחד לנו, תיירים ישראלים. אך ישנה תחושה שההולנדים יכלו לעשות זאת בצורה מעט אחרת, עם הסברים שנותנים רקע למלחמה, למצב של היהודים בכלל, בצורה שתאפשר לתייר שאינו בקיא בנושא כמונו, להבין ואפילו במעט את מה שעבר על אנה ועל היהודים באותה התקופה. שוב, שווה ביקור בהחלט, אבל לדעתנו אפשר לשפר כדי להנגיש בצורה מעניינת יותר את ההיסטוריה.
לארוחת ערב טעימה, משביעה אך במחיר סביר אפילו באמסטרדם… אנו מגיעים אל רשת שנקראת BURGER BAR שפרוסה לפי דעתי בארבעה-חמישה סניפים ברחבי העיר כך שלא תתקשו למצוא אותם. מומלץ למי שרוצה לאכול אוכל טעים ומהיר ולא לקרוע את הארנק בעיר כל כך יקרה, לנו היה מעולה ולכן אמליץ להגיע
יום 3
את היום הזה אנו מתחילים בשיט של כשעה ורבע עם חברת BLUE BOAT – אחת מיני רבות שמציעות שיט בתעלות העיר. השיט של החברה הספציפית הזו יוצא כל עשרים דקות לערך מאזור המוזאונים. שווה להזמין מראש ולא להגיע במיוחד משום שכנראה לא יהיו מספיק מקומות להרגע. הספינה מחוממת ונעימה לישיבה והחלונות רחבים, ההסברים באנגלית באוזניות היו די יבשים ולכן לדעתנו החוויה העיקרית היא השיט ולא העובדות הפחות מעניינות באוזן… חוויה נהדרת ששווה לעשות, הספינה מקורה כך שאפשרי גם בימי גשם או קור קיצוני!
לאחר מכן אנו ממשיכים לוונדלפארק – הריאה הירוקה שכל עיר זקוקה לה. פארק רחב ידיים עם מדשאות רחבות, ספסלים, בעלי חיים שמגיעים לביקור, מקומיים שיצאו לריצה או שיטוט עם המשפחה. כדאי להגיע לשם במטרה לאכול את ארוחת הצהריים כפי שאנחנו עשינו (קנינו שתי מנות טעימות ברשת WOK TO WALK הנהדרת והגענו לאכול בפארק), ביום יפה אפשר גם לעשות פיקניק נחמד. אם תלכו בימים קיציים יותר, ודאי יתווספו לחוויה גם להקות שינגנו מוזיקה נעימה שתוסיף לאווירה השקטה.
אנו ממשיכים אל הארמון המלכותי של אמסטרדם לסיור מקסים עם מדריך קולי. כדאי לבדוק מראש באתר מתי הארמון פתוח למבקרים, שכן לעיתים הוא משמש כמובן לביקורים רשמיים וכו'. הארמון עדיין משמש את משפחת המלוכה ההולנדית כך שהדבר מוסיף לחוויה לראות את חדרי השינה, הציורים המדהימים בחדרים, חדרי הפגישות ועוד. מומלץ מאוד להקשיב להסברים במדריך הקולי שמובאים בצורה מובנית ומעניינת – מומלץ!
לאחר הביקור בארמון, אנו ממשיכים אל מקום מיוחד שמוכר מוצר אחד בלבד – עוגייה! מאפיית ואן שטאפל מוכרת עוגייה אחת בלבד – והתור המשתרך שווה כל רגע! עוגיית שוקולד חמה ובתוכה שוקולד לבן מומס, נשמע פשוט אבל טעים בצורה בלתי רגילה, עשו לעצמכם טובה אחת או שתיים, עצרו שם, קנו כמה עוגיות, שבו ברחוב אל מול התעלות ותהנו מהרגע...פשוט מעולה
לאחר מכן אנו ממשיכים אל שוק הפרחים – שהתברר די כאכזבה משום שרוב החנויות אכן מוכרות פרחים, אבל לא ממש אמיתיים. השוק מתברר כשדרת חנויות קטנה עם המון מזכרות שחוזרות על עצמן. מזל שיום לאחר מכן ביקרנו במקום שאין יותר אמיתי ממנו כדי לראות פרחים…
ועכשיו לאחד הדברים המוצלחים ביותר שעשינו הטיול. סיור עם חברת Amsterdam Red Light District Tours. (לינק לאתר החברה). כמו שמשתמע משמה, החברה מתמחה בסיורים עם מקומיים ברובע החלונות האדומים המרתק. המדריך שלנו היה בחור מקומי בשם מארק שהסיפור שלו פשוט לא יאומן (ספוילר: בסופו של דבר הוא מאורס כרגע לזונה, שעדיין עובדת!) בסיור תשמעו על ההיסטוריה המרתקת של הרובע, על השילוב הבלתי אפשרי כביכול בין הזנות לבין דת (כנסייה צמודה בתוך הרובע), על מיסוד הזנות ואיך הכל התחיל, תשמעו סיפורים אמיתיים על הבנות עצמן, היחס של הממשלה אליהן, היחס של הלקוחות, הרקע שלהן, האינטרקציה שלהן מרגע ההגעה לעיר והיחסים עם המשכירים ועוד סיפורים אמיתיים מגניבים אחרים. בנוסף יסופר לכם בהרחבה על תרבות המין בעיר, על המועדונים השונים, על התיירים שפוקדים את הרובע, על תרבות העישון ועוד. תוכלו לשאול כל דבר שתרצו את המדריך על הרובע ועל החיים האישיים שלו, ויש המון מה לשאול. הסיור מאוד מומלץ לאלו שמעוניינים להרחיב את הידע על למה ואיך ולא רק לבהות בבנות (הבאמת מדהימות אם מישהו שואל). השתתפות בסיור תעלה בכם שאלות על המוסר שלנו כחברה אנושית במקביל עם חופש העיסוק, תחושות שישארו בכם כל פעם שתביטו באחת הבנות האלו שנמצאות שם מבחירתן האישית בלבד ועובדות באופן פרטי. תוכלו לשמוע סודות ועובדות שלא תקבלו בשום מקום אחר ומשום שיטוט שלכם ברובע אלא אם כן תשמעו זאת ממקור ראשון. המחיר הוא 15 יורו לאדם בהזמנה מראש באתר שלהם. מומלץ מומלץ מומלץ! סיור חובה לדעתי
(מוסיף עקב שאלות חוזרות – הסיור הינו באנגלית בלבד, מומלצת אנגלית טובה מאוד)
יום 4
היום נסענו אל מחוץ לעיר, לגני קוקנהוף המרהיבים. זה הוא גן הפרחים הגדול בעולם והוא מרוחק כשעה-שעה וחצי נסיעה ממרכז העיר אל הגנים. שימו לב שהאתר פתוח רק בתקופות הפריחה והתאריכים משתנים בין שנה לשנה אך ניתן להגיד שהכניסה מתאפשרת בחודשים מרץ עד מאי. אנחנו קנינו כרטיס משולב באתר הרשמי שכולל שאטל ישיר עד הגנים משדה התעופה סכיפהול. ההגעה פשוטה ונעימה כיאה לתחבורה הציבורית ההולנדית ולטעמי מיותר לשלם המון על הסעה ישירה מאחת החברות התיירותיות.
אמנם נסענו בתחילת עונת הפריחה ויש כמה מרבדים שעדיין לא נפתחו, אבל המראה מדהים ללא ספק, אלפי זנים של פרחים, בעיקר כמובן של טוליפים, ישטפו את העיניים שלכם מרגע הכניסה, בשילוב עם שמש נעימה אם שפר מזלכם החוויה רק תהיה יפה יותר. בנוסף למיליוני הפרחים יש גם טחנת רוח קטנה ונחמדה שאפשר לעלות אליה, פינות ליטוף לילדים, בתי קפה ומסעדות וחממות גדולות שמציגות מאות זנים של פרחים. פשוט חוויה שאי אפשר לפספס, לפסוע בין שבילי הפרחים והגנים המטופחים, יחד עם המים והציפורים הרבות – סוג של גן עדן. כמובן שמומלץ מאוד להגיע ביום שמשי ולא גשום כדי שתוכלו להנות כמה שיותר.
אחרי שהיינו בגנים כמעט 3 שעות, חוזרים בחזרה אל העיר ונזכרים שעדיין לא טעמנו צ'יפס באמסטרדם! אנו הולכים ישירות אל הצ'יפס המפורסם ביותר בעיר Vlaams Friteshuis Vleminckx ולוקחים שתי מנות נכבדות. נפלנו על יום מעולה מבחינת התור אבל גם אחר כך שהוא התארך (לאחר שכבר אכלנו...) זה ממש לא נורא והם מתקתקים את העניין. אז כן, הצ'יפס מאוד טעים חברים, אבל… זה רק צ'יפס אחרי הכל
לאחר מכן אנו ממשיכים לכיוון בחיינהוף, זוהי חצר פנימית יפיפייה המוקפת בבתים וכנסייה במרכזה, הגינה שימשה את קבוצת הבגיניות אשר היו קבוצת נשים שביקשו לעבוד את אלוהים ולהקדיש את חייהן לדת ללא נישואין לגבר. הביקור שווה משום שהוא לא אורך יותר מדי זמן, והמקום באמת מאוד מרשים לביקור. הכניסה ללא תשלום עד שעה מסוימת שבה לא ניתן להיכנס מכיוון שישנן נשים שעדיין חיות שם והדבר מטריד את מנוחתן.
לאחר שאכלנו עוד מהעוגייה המפורסמת (היא הייתה כל כך קרובה שזה היה מתבקש), אנו ממשיכים למוזאון Ripley's Believe It or Not המצוין. המייסד של התופעה הינו רוברט ריפלי שהיה מאייר ואנתרופולוג והחל להציג תופעות מוזרות מהעולם דרך מדור בעיתון עד שהדבר התפתח לכדי רשת מוזאונים בימינו ואחד מהם נמצא באמסטרדם. המוזאון מציג עובדות מוזרות על אנשים ותרבויות שונות שנקלטו במסעותיו של ריפלי בעולם ועוד. התערוכות מושקעות בצורה יוצאת דופן, המוצגים מעניינים וכך גם ההסברים שלצידם. כמובן שהמוזאון יכול להיות מושלם גם עבור ילדים קטנים. המוזאון מתפרש על פני 5 קומות עמוסות בכל טוב, סיור עצמי ארוך ומושקע מאוד ששווה את ההשקעה הכספית לטעמי. בקומה העליונה תחכה לכם מסעדה קטנה וחמודה שם תוכלו להירגע ולנוח אחרי הסיבוב הארוך ואף להביט על כיכר הדאם מלמעלה.
יום 5
את היום אנו מתחילים במוזאון ואן גוך המעולה. כרטיסים חובה לרכוש מראש באתר האינטרנט (לשעה ייעודית) או בקופות עצמן – עדיף בקופות של החנות שם אין הרבה תור. אם אתם יודעים שביום מסוים יהיה יותר גשם, יהיה עדיף לקבוע את המוזאון ליום הספציפי הזה כמובן. מומלץ מאוד לרכוש בנוסף מדריך אודיו עם אוזניות שיעזור לכם להבין טוב יותר את המיצגים ואת הסיפור שמאחורי האמן. תוכלו לבחור בין סיור נינוח בין שלל המיצגים או סיור מקוצר של כשעה במוצגים המשמעותיים ביותר. המוזאון מציג את קורות חייו של ואן גוך, אירועים ואנשים שהשפיעו על העבודה שלו עד לסופו העצוב. המדריך הקולי מצוין ונותן תחושה של סולידריות והבנה של הנפש הסבוכה של ואן גוך גם למי שאינו מבין באומנות יותר מדי כמונו. תרשו לעצמכם להסתובב בנוחות בין המיצגים ולהנות מהסיפור הבאמת מעניין של וינסנט ואן גוך. מומלץ להתקרב לציורים עד כדי מגע בכדי לראות את משיכות המכחול והצבעים העזים. מוזאון מקסים ששווה ביקור
לאחר ארוחת פנקייקים “קלה” אנו ממשיכים אל מוזאון נוסף, שונה בתכליתו – מוזאון הזנות. לאחר שהשתתפנו בסיור המקיף שכתבתי עליו לפני, המוזאון הזה היה נראה לנו סתמי יותר אך הוא מומלץ למי שלא מתכוון לקחת סיור ייעודי ורוצה לדעת יותר עובדות יבשות על העיסוק העתיק בעולם ובפרט באמסטרדם. לטעמנו הסיור קצר מדי בשביל הכסף שמשלמים עליו אבל עדיין שווה עצירה למי שישמח להרחיב מעט על הנושא.
את היום הזה שמוקדש למוזאונים ולקניות עקב טפטופים פה ושם, אנו מסיימים לאחר ארוחת ערב בכיכר רמברנדט, שלדעתי הייתה היפה ביותר מבין הכיכרות המוכרים של העיר, למי שבכל זאת ירצה להשקיע יותר כסף ולישון במלון במרכז, הייתי ממליץ לעשות זאת כאן ולא בכיכר דאם.
טיפים כלליים
- סטודנטים עד גיל 26 – הפעם אין לי בשורות משמחות מדי, ברוב המקומות שאני ביקרתי שילמתי מחיר מלא ואם הייתה הנחה היא רק עם כרטיס סטודנט בינלאומי וגם היא מזערית. כסטודנטים אנו רוצים לחסוך כמה שאפשר, אם תרצו טיפים על מסעדות זולות וטעימות או טיפים חסכוניים אחרים – אפשר לפנות אליי בכיף.
- תחבורה ציבורית – השתמשו בכתבה הזו כדי להבין יותר על מערך התחבורה הציבורית באמסטרדם וכדי להבין מה הכי מתאים לכם מבחינת זמנים ושימוש. אנחנו הטענו כרטיס OV-CHIPCARD אישי בסכום מסוים בכל פעם. לכל אחד מאיתנו יצא בסביבות 40 יורו לכרטיס שכללו נסיעות מהעיר למלון ובתוך העיר עצמה, נסיעה לקוקנהוף הלוך חזור וכמובן נסיעה לשדה התעופה הלוך חזור.
- מסעדות – בהמשך להערה שלי בסעיף 1, אם מישהו מתעניין באפשרויות אוכל זולות אוכל לפרט יותר. למי שמגיע עם תקציב קצת יותר גדול, האפשרויות בלתי מוגבלות ונמצאות בכל מקום. כמובן שתמיד מומלץ ללכת על פי הטריפאדוייזר (חוכמת ההמונים ברוב המקרים צודקת). המלצה נוספת היא לאכול בשווקים אוכל מקומי ומתוקים מקומיים.
- אטרקציות ייחודיות – הטיפ שאכתוב בכל בלוג שלי. שלבו באמסטרדם (ובכלל בכל טיול), אטרקציות ודברים שלא כולם עושים, זו הדרך הטובה ביותר להכיר את העיר, לנסות חוויות חדשות ובכלל לצאת מהקופסא.
- מיקום המלון – כפי שכתבתי בתחילת הבלוג. ממש לא חובה לישון בכיכר דאם כפי שכולם נוהרים ועושים. אם התקציב שלכם גבוה יותר ותרצו להנות מקרבה למרכז פלוס תמורה הולמת, דווקא הייתי ממליץ על אזור ליידספליין או רמברנדטפליין שנראו לי הרבה יותר שלווים ונעימים לשהייה. למי שיש תקציב נמוך יותר, תרחיקו מעט מהמרכז (גם 20 דקות בתחבורה ציבורית זה בסדר גמור), תקבלו תמורה הולמת ומלון מעולה במחיר טוב.
- אתר גרופון ההולנדי – שווה להיכנס כמה שבועות או ימים טרום הנסיעה ולרכוש קופונים שווים במיוחד! אני קניתי למשל כרטיס משולב לשיט + מוזאון תאמינו או לא במחיר מעולה ובנוסף כרטיס בחצי מחיר לדאנג'ן. יש שם עוד המון אפשרויות ושווה לבדוק. GROUPON.NL – כתובת האתר.
- אינטרנט – ברוב האזורים יש WI-FI. גם בשדה התעופה ישר כשנוחתים (אמנם קצת חלש). יש כמה חברות שיציעו לכם סים מקומי אך לפי מה שראיתי הזול ביותר נמצא ברשת הסופרים albert heijn. אנחנו השתמשנו באפליקציה HERE שעבדה רוב הזמן והייתה בסדר גמור. תוכלו גם להפעיל גוגל מאפס במקום עם WI-FI וגם אחרי שתצאו מהמבנה הוא ימשיך לעבוד ולהכווין בצורה טובה.
- אני פה לשאלות ולטיפים! אם בא לכם לשאול אותי כל שאלה, להרחיב על עניין מסוים, או לראות תמונות נוספות מהטיול, מוזמנים לשלוח לי הודעה כאן בפייסבוק, אני רואה את כל ההודעות שנשלחות אליי ושמח לעזור :)