איך הכול התחיל?
אי שם ב- 2019- קראתי את הסיפור של שגב ומשפחתו על מזרח קנדה (טיול מעגלי סובב מונטריאול- שכלל את קוויבק, גאספה פנינסולה, ניו ברונסוויק, אח"כ הם המשיכו וטיילו במזרח ארה"ב במקומות שאנחנו כבר ביקרנו), הטיול שלו מצא חן בעיני והוא נכנס למגירת הטיולים.
בסגרים של הקורונה בארץ ובעולם, התחלתי לשוטט באינטרנט ולקרוא על מזרח קנדה באופן כללי.
קראתי בלוגים, ראיתי ולוגים של חבר'ה מקומיים ששיתפו תמונות וסרטונים עם המון מידע על האזור בו הם גרים(כשהיה מותר לצאת 100מטר).
בנובה סקוטיה וניופאונדלנד העלו ברשתות תמונות מרהיבות, מצאתי את עצמי מרותקת לאזור הזה בעולם, לשקיעות ולזריחות שלו, למסתורין הערפל ששורה בחלק מהימים, למגדלורים, חופי הים עם מצוקי הסלעים האימתניים, אפילו השם- ניופאונדלנד- גרם לי לרצות לנסוע- משהו בשם הזה תורגם אצלי במוח כמקום שאני חייבת להגיע אליו, אי ענק, מיושב בדלילות, מלא באבקת קסם של עיירות דייג קטנות שיושבות על מפרצוני הים, מנוקדות בתים קטנים וצבעוניים- טבע טהור במיטבו.
התעניינתי בהיסטוריה של המקום, בתרבות, באנשים, בשפה, באטרקציות הייחודיות ובכלל בכל החבילה כולה, לאט לאט סומנו להם עוד ועוד יעדים על המפה.
וזהו, הלב בחר.
איסוף מידע על אזור הטיול הנבחר-
נובה סקוטיה וניו ברונסוויק- שני מחוזות מוכרים ומתויירים, מצאתי עליהם מידע רב ב-
*פורומים ובלוגים של "למטייל"(תודה לכל אחד ואחד מכם שרשם סיכום),
*בספרי טיולים בעברית
*באינטרנט ובמדיה החברתית- עברית ואנגלית.
*הורדתי קובץ מאתר התיירות של נובה סקוטיה עם המון מידע.
לעומתם ניופאונדלנד היא כבר סיפור אחר.

לא מצאתי עליה מספיק מידע בעברית בהכנת הטיול! בטח לא בטיול עם קרוואן -
(אין אימוג'י קרוואן??? הייתכן??? טוב, אז אשתמש באוטובוס!!!)
אז מאיפה בכל זאת אספתי עליה מידע?
*מספר מצומצם יחסית של סיפורי טיול משובחים וטיפים באתר למטייל (הנוסע המתמיד, אור דרום, בומשק, efratbakshi, mmMigy, orfer, karnielr, רמי, ובטח יש עוד כאלה ששכחתי- תודה!!! ענקית לכל אחד ואחד מכם)
*ספר- מדריך למזרח קנדה, מפות ופליירים שהשאלתי מהאחד והיחיד מוני ה-
*גוגל, פייסבוק, טריפאדוויזר, אינסטרגרם, יוטיוב, פינטרסט,
*תכתובות עם אנשים פרטיים מהארץ ומחו"ל,
*בלוגים של ניופאונדלנדים שסוגדים למדינה בה הם חיים וכותבים עליה באהבה,
*בלוגים באנגלית וגרמנית של מטיילים ברכב ובקרוואן,
*מידע רב לקחתי מאתר התיירות של ניופאונדלנד, כמו כן, הזמנתי מהם מפה +חוברת הדרכה (הגיעו בדואר )
עשיתי עליה תחקיר רציני!!! ונהניתי מאוד.
*את כל המידע הדפסתי וכרכתי לחוברת שלקחנו איתנו.
בשונה מטיולים קודמים, בהם ממש שמחתי על ההחלטה לנסוע ולגלות עולם, הפעם הנסיעה הייתה מתובלת בפחדים, אני וחוסר וודאות לא חברים טובים, הביטולים, הקורונה עוד פחדים שצברתי - הלחיצו אותי.
אבל כל פעם כשזה קרה לי- פתחתי את התמונות של הבתים הצבעוניים בניופאונדלנד- והם חייכו אלי.
תיכנון המסלול מראש-
כ-8 חודשים לפני הטיול, סגרנו את הקרוואן, לאחר מכן את הטיסות והמעבורת.
כ-6 חודשים לפני הטיול נסגרו מלונות(עם יכולת ביטול), והתחלנו לסגור קמפינגים, לפי דחיפות- סופי שבוע, מקומות ליד אטרקציות, פארקי קנדה לפי יום ושעה שהם מכתיבים וכו'.
לאחר מכן - עוצבו חולצות הטיול-
תאריכי הטיול- 20.7.2022- 26.8.2022
38 ימי מסע בסה"כ (כולל טיסות)-
יום טיסה לקנדה
33 ימים מלאים בקרוואן+ בוקר החזרה
יומיים כמעט מלאים בהליפקס (עיר הבירה של נובה סקוטיה)
יום וחצי טיסה חזור.
חלוקת הימים-
15 ימים בנובה סקוטיה(לא ברצף- בגלל אילוצי מעבורת)
14 ימים בניופאונדלנד
2 ימים בניו ברונסוויק
2 ימים מעבורות (נובה סקוטיה לניופאונדלנד וחזרה)
המסלול בקצרה + מפות-
מפה 1- תאריכים- 21.7-27.7
21.7- לקיחת הקרוואן ב- Fraserway RV - Bedford, הצטיידות בוולמרט הסמוך לחברת ההשכרה.
ונסיעה לקמפינג ב- Linwood.
22.7-27.7 קייפ ברטון- קאבוט טרייל(ממערב למזרח-עם כיוון השעון), באדאק, לואיסבורג, סידני.

*מעבורת מסידני נובה סקוטיה לארג'נטיה ניופאונדלנד- 27.7-28.7
יציאה 18:00 הגעה יום למחרת ב- 10:00
מפה 2- שבועיים בניופאונדלנד- 28.7-11.8
אזור סנט ג'ונס, חלק מ- Baccaileu Trail, אזור טריניטי, בונה ויסטה, גנדר, טווילינגייט, גרוס מורן, אזור Robinsons,פורט א-בסק

*מעבורת מפורט א-בסק ניופאונדלנד לסידני נובה סקוטיה.
יציאה 11:45 הגעה ב- 18:00
מפה 3- נובה סקוטיה-תאריכים- 11.8-25.8
סידני, פיקטו, Tatamagouche, סלעי Hopewell(ניו ברונסוויק), פארק חמשת האיים, וולפוויל, אזור אנאפוליס רויאל, דיגבי, הפארק הלאומי Kejimkujik, פארק התנורים, לוננבורג, פגי'ס קוב, הליפקס.
23.8- החזרת הקרוואן- בוקר, המשך היום בהליפקס
24.8- הליפקס
25.8- טיסה לישראל
26.8- נחיתה בישראל

מידע לתייר-
כל ה- VIC- (מרכזי מבקרים)- מעולים, מפות, הצעות ופליירים- ממליצה להיכנס, מאוד יעילים.
בשדה התעופה של הליפקס יש דוכנים עם מפות ופליירים.
אשרת כניסה-
אם נכנסים לקנדה בטיסה, חייבים להוציא סוג של ויזה שנקראת- eTA.
את הטופס ממלאים באתר הרשמי של קנדה.
הסבר בקישור
התשלום הוא 7 דולר לאדם והאישור מגיע למייל אחרי מספר שעות עד מספר ימים.
טיסות-
כל הטיסות הוזמנו מראש עם חברת אייר קנדה.
(הטיסות דרך אירופה קצרות יותר- לדוגמה- תל אביב-לונדון-הליפקס, אבל בגלל שנסענו בתקופת הקורונה השיקול היה לעבור רק דרך קנדה, אם יהיו סגרים או ביטולי טיסות).
עלות- 4900 דולר קנדי, לארבעתנו, לכל הטיסות.
טיסה הלוך-
20.7 יציאה מישראל לטורנטו כ- 11:40 שעות טיסה(בפועל הוא שם גז והגענו אחרי 10:40שעות).
קונקשיין שעתיים.
טיסת המשך של שעתיים להליפקס.
(יציאה מישראל בבוקר הגעה בערב-לילה).
טיסה חזור-
25.8 יציאה מהליפקס לטורנטו
קונקשיין של 3.5 שעות
טיסה מטורונטו לישראל 10 שעות הגעה ב- 26.8 בצהריים.
*את הצ'ימידנים שלחנו בכבודה מיוחדת ולא במסוע הרגיל.
*הצ'ימידנים הגיעו ליעדן גם בהלוך וגם בחזור

*הכניסה והיציאה מ/ל קנדה היו סבירות +
*העובדים בשדה התעופה של הליפקס היו מקסימים ויעילים.
*ברוב הטיסות היו דיליי או שנאלצנו לחכות בתוך המטוס זמן רב (מכל מיני סיבות- לא היה שרוול, היתה סופת רעמים וברקים וכו'.
מלונות-
20.7- מלון בשדה התעופה- Garden Inn Halifax Airport.
*10 דקות נסיעה משדה התעופה עם שאטל של המלון שמגיע כל חצי שעה, ללא הזמנה מראש.
*מלון נקי ומסודר, ברמה סבירה, התאים ללילה הראשון.
23-25.8 The Hollis Halifax - a DoubleTree Suites by Hilton Hotel
*מיקום מושלם ב- Downtone של הליפקס, קרוב לטיילת.
*הזמנו חדר עם נוף לנמל.
*המלון היה נקי ונוח, עם חדר שינה, חדר רחצה, סלון ומטבחון, רמה גבוהה.
רכב-
הטיול נערך בקרוואן,
ביומיים האחרונים תיכננו לישון במלון סמוך לשדה התעופה ולשכור רכב בכדי להסתובב באזור הליפקס, כשניסינו להזמין מספר חודשים מראש רכב שכור לימים אלו כבר לא היו מכוניות להשכרה!!! (יש מחסור גדול בהשכרת רכבים בהרבה עירי בירה, יש להיערך בהתאם).
לכן, הזמנו מלון ממש בתוך העיר, קרוב לנמל, ולא היינו צריכים רכב, דבר שהיה נפלא.
אובר- זמין, נוח וקל לתיפעול.
הסעה לשדה התעופה- ביקשנו מהמלון להזמין לנו מונית.
מזג אוויר ותחזית-
היה לנו הכול מהכול.
לפעמים מזג האוויר כלל את כל העונות ביום אחד
בניופאונדלנד הם מכנים את מזג האוויר- RDF- rain, drizzle, and fog
בחלק מהימים אפילו התחזית לא ממש הצליחה לחזות, היה כתוב שעוד יומיים יהיה 90% סיכוי לגשם ובסוף לא היה בכלל.. והפוך.
*בנובה סקוטיה חווינו מספר ימים עומס חום של 34 מעלות(חריג לגמרי).
*גשם הוא חלק מהשגרה.
ביגוד
כמו המזג אוויר- הכול מהכול, קצר-ארוך ומה שביניהם.
קורונה-
כשתיכננו את הטיול הקורונה עוד היתה סלב, לא ידענו אם נצליח לנסוע, ביטולים, בידודים, בדיקות ושאר ירקות.
ככל שהטיול התקרב הבנו שהעולם נפתח והטיול יוצא לפועל.
*מילאנו טופס- הצהרת חיסונים ובריאות טרם הכניסה לקנדה(דרך המחשב+העלאת קבצים).
*לפני הטיסה קיבלנו מייל שיש בדיקות מדגמיות ושאם ניבחר, יודיעו על כך בנחיתה בקנדה- לשמחתנו לא נבחרנו.
*בקנדה עצמה- הקורונה לא ממש הורגשה למעט מקומות ממש ספציפיים.
*היתה חובת עטיית מסכה בתחבורה ציבורית כולל טיסות.
שפה-
בקנדה השפה הלאומית היא אנגלית,
בפועל- בקייפ ברטון(נובה סקוטיה) הרבה אנשים מדברים צרפתית ואפילו פגשנו כמה וכמה אנשים שדיברו אך ורק צרפתית ולא ידעו מילה באנגלית.
בניופאונדלנד כולם דיברו אנגלית, קרה לנו מספר פעמים בודדות שנתקלנו בניב הייחודי לניופאונדלנד שהוא לא תמיד מובן עד הסוף, אז פשוט שאלנו שוב והם דיברו יותר לאט.
קרוואן- שם חיבה=קינג
הדגם שהוזמן Motorhome Class A- אוטובוס
*הסבים היו צריכים להצטרף, לכן הזמנו קרוואן גדול ל-6 אנשים, בסוף נסענו לטיול ארבעתנו בלבד.
*כחודשיים לפני הנסיעה, ניסינו לשנות את ההזמנה ולקחת קרוואן קטן יותר, אבל זה היה גורר קנס משמעותי והקרוואן שהיה פנוי לא תאם את תאריכי הטיול והטיסות שהוזמנו מראש, לכן נשארנו עם הקרוואן הנ"ל.
*יש איסור לקחת קרוואן ביום של הנחיתה אחרי טיסה טרנס אטלנטית.
*כמו בטיולים הקודמים, גם הפעם שכרנו דרך חברת "מוטורהום ישראל".
הפעם ל- 34 ימים.
האוטובוס הוזמן מחברת -Fraserway Rv
נקודת איסוף והחזרה - Bedford - Halifax - Nova Scotia
אורכו כ- 31 פיט, בצד הנהג יוצא סלייד אחד ארוך מאוד, מסוף הקבינה ועד סוף הקרוואן ומגדיל משמעותית את הקרוואן בעצירה.
הקרוואן היה חדש יחסית 6000 ק"מ.
נתקלנו במספר תקלות שהיו מעצבנות אבל לא עיכבו אותנו יותר מידי.
*עלות- 14K $ קנדי ל-34 ימים כוללת- 6 ערכות מטבח, לינה, ופיקניק, גנרטור חינם + 4000 מייל, ביטוח מלא + לקיחה מוקדמת של הקרוואן.
המסקנה לגבי דגם הקרוואן ספציפית לטיול הזה- (מזרח קנדה)
לעומת קרוואנים מדגמים אחרים שבהם נסענו בעבר(Class C), אנחנו פחות התחברנו לדגם הזה של האוטובוס קרוואן מכמה סיבות-
*בנסיעה הוא מגושם, רגיש לתזוזות של ההגה(הנהג יושב ממש מעל הגלגלים הקדמיים).
*כבישי נובה סקוטיה וניופאונדלנד צרים ורעועים ברובם.
*המיטה העליונה שלו, יורדת בעגינה ועולה בנסיעה וזה היה חיסרון מבחינתנו, אוהבים שיש לנו מקום קבוע מעל הנהג ופרטיות.
*הכול חשמלי- וזה מועד לתקלות.
***היתרון של הדגם היה בזמן חניה בקמפינגים- ענק, מרווח ומשמש כבית לכל דבר.
**ההמלצה שלי- לנסוע עם קרוואן Class C של עד 28 פיט ולא אוטובוס.
(מצד שני- בכבישי נובה סקוטיה וניופאונדלנד ראינו כל כך הרבה אוטובוסים ו/או קרוואנים הרבה יותר ארוכים משלנו שגוררים אחריהם מכוניות/ג'יפ/אופנועים, אז... נראה לי שזה מאוד תלוי בכם).
תמונות הקרוואן-

הקו הטכני- לא להסס להתקשר לשירות הטכני, ברוב המקרים הם יעילים.
הגעה לחילוץ-הסניף הראשי יושב ליד הליפקס-נובה סקוטיה.
נאמר לנו שאם נתקע בניופאונדלנד יש מצב שההגעה לחילוץ יכולה לקחת עד 3 ימים.
למזלנו לא נזקקנו לזה, אבל זה משהו שצריך לתת עליו את הדעת ואולי אפילו לסגור את הנושא קודם בזמן ההזמנה.
מה לבדוק בלקיחה-
*לצלם את הקרוואן תמונות סטילס ווידאו מכל הכיוונים. (כולל את הגג)
*לצלם בוידאו את האיש מחברת ההשכרה שמסביר על המערכות- לא תמיד זוכרים הכול תוך כדי ההסבר, רצוי שכולם יקשיבו, כי כל אחד קולט חלק אחר בהסבר.
*להפעיל מקרר, מזגן, מים חמים ולבדוק לאחר כ-10 דקות
*לרשום קילומטראז התחלתי.
*בירור קו תמיכה טכנית
*בירור שירות דרכים
החזרת הקרוואן- מה ביקשו מאיתנו-
הפעם ביקשו להחזיר מיכל דלק מלא, מים אפורים ושחורים ריקים, קרוואן נקי.
החזרה עד השעה 11:00
טיפים כללים קרוואן-
>אנחנו מביאים מהארץ לייעול המטבח- קולפן, סכין טובה, מגבות מטבח, מחבת פסים.
>אנחנו מכינים מהארץ D.O.K- עם שירים שאנחנו אוהבים.
>אנחנו אוהבים להשכיר ערכות מטבח וערכות שינה, אם משכירים את הקרוואן הרבה זמן מראש הערכות בחצי מחיר.
>לחברת הקרוואנים יש רשימת מלונות מהם יש שרות שאטלים לחברת ההשכרה.
>אם יש בקרוואן ציוד שאנחנו לא צריכים אנחנו פורקים אותו בסניף הקרוואנים לפני היציאה לדרך- ככה יש יותר מקום לציוד שלנו.
נהיגה בלילה-
יש אזהרות והתראות על נהיגה בלילה בעיקר בשל חשש לתאונה עם מוסים וחיות בר אחרות,
ההמלצה היא להגיע לקמפינג באור.
דלק-
הקרוואן הזה צורך דלק בקצב ממוצע של 4 ק"מ לליטר.
בסה"כ שילמנו כ- 2200 דולר קנדי ל- 4600 ק"מ.
מחיר ליטר נע בין 1.7 ל- 1.9 דולר קנדי.
גז- פרופאין-
בקרוואן הזה המיכל ענק והצריכה נמוכה.
קיבלנו את הקרוואן עם 75% מילוי, ולאחר כל ימי הטיול החזרנו עם 45% ללא צורך במילוי תוך כדי הטיול.
איכות הכבישים-
עוד לפני הנסיעה קראתי שחלק מכבישי ניופאונדלנד צרים ורעועים ועם בורות, ואכן כך היה הדבר(גם המקומיים מתלוננים על כך)
חווינו את אותו הדבר גם בחלק מהכבישים של נובה סקוטיה.
*כביש 1- טרנס-קנדה- הוא כביש טוב יחסית(אם כי גם חלק מהמקטעים שלו היו צרים)
*היו הרבה עבודות בכביש שבחלקם היינו צריכים לנסוע בין קונוסים, בכביש צר... עם קרוואן רחב- זה מאתגר.
*במקרים אחרים נעצרה התנועה ונאלצנו להמתין למעבר של הנתיב שלנו.
(הרבה תיקוני כבישים מתבצעים בקיץ).
תמונות לדוגמה-

מעבורת מנובה סקוטיה לניופאונדלנד וחזרה -
ניופאונדלנד הוא אי, לכן ההגעה אליו היא או בטיסה או במעבורת.
*בגלל שהיינו עם קרוואן רק אופציית המעבורת הייתה רלוונטית עבורנו.
*החלטנו שההגעה והיציאה במעבורת היא חלק מההרפתקה להגיע אל האי המרוחק הזה.
**עלויות המעבורת לטיול שלנו- 1600$ קנדי- הלוך וחזור מ/ל נובה סקוטיה כולל קרוואן 31 פיט כולל תא שינה פרטי בשתי ההפלגות.
קישור לאתר המעבורת- Marine Atlantic
מופעלים שני קווים-
*קו מזרחי- מנורת' סינדי(נובה סקוטיה) לארג'נטיה(ניופאונדלנד) אורך כ- 16(הלוך וחזור)
*קו מערבי- מפורט א- באסק(ניופאונדלנד) לנורת' סידני(נובה סקוטיה) אורך כ-7 שעות(הלוך וחזור)
זמינות המעבורת-
קו מזרחי-
בחורף- אין מעבורות,
בקיץ- יוצאת מסדני לארג'נטיה כ-שלוש פעמים בשבוע (שני,רביעי,שישי), וחזרה מארג'נטיה לסידני(שלישי, חמישי, שבת).
קו מערבי-
בחורף- מספר פעמים בשבוע.
שיא העונה- קיץ- פעמיים ביום(צהריים ולילה)

אפשריות על המעבורת-
אפשר לשכור מושבים כמו במטוס או אפשר לשכור תאי שינה (עם שתי מיטות או ארבע, זמינות מוגבלת)
אוכל על המעבורת-קיימות מספר אפשריות על המעבורת-
מסעדה- אליה היה תור ארוך של כשעה עד שעה וחצי, ואני לא בטוחה לגבי טיב המזון.
בר שמוכר משקאות אלכוהוליים.
דוכן שמוכר פיצות(מגעילות), כריכים מוכנים, ארוזים מקוררים וקאפקייקס, קפה(מגעיל) ושתיה קרה. היה אמור להיות גם צ'יפס אבל לא היה.
היה אמור להיות עוד בית קפה אבל הוא לא פעל.
ההמלצה שלנו- עדיף להביא אוכל אתכם ולא להסתמך על האוכל במעבורת.
טיפים-
*המלצה להזמין את ההפלגה על המעבורת הרבה זמן מראש- במיוחד אם רוצים להזמין תאי שינה.
*יש לדעת מראש את מידות הקרוואן השכור.
*יש להגיע למסוף המעבורת לפחות שעתים לפני ההפלגה.
*בגלל שאין כל יום שירות מעבורות מסידני לארג'נטיה, זה היווה שיקול גדול בהחלטה על המסלול שלנו ועל משך הזמן ששהינו על האי.
*אם מתכננים לטעום גם מהצד המזרחי וגם מהצד המערבי של ניופאונדלנד, ההמלצה היא לקחת את המעבורת לצד אחד ולחזור לנובה סקוטיה מהצד השני.
**אנחנו שטנו מנובה סקוטיה לארג'נטיה, וחזרנו אחרי שבועיים מפורט א-באסק לנובה סקוטיה.
*אני ממליצה לעשות את השייט הארוך (סידני- ארג'נטיה) בתחילת הטיול שעוד רעננים ויש כוח להרפתקאות, להתחיל את הטיול באזור סנט ג'ונס הבירה שמקבלת אותך אליה עם קצת יותר ציוויליזציה משאר האי.
*אני ממליצה לעשות את השייט הארוך בלילה ולשכור תא שינה עם מיטות+שירותים ומקלחת, כך ניתן להעביר חלק מהזמן בשינה והכי חשוב יש פרטיות .
*מומלץ לעלות לסיפון לראות- שקיעה/זריחה/לחפש ליוויתנים דולפינים, ולראות את קו החוף המרהיב של ניופאונדלנד בבוקר ההגעה לאי.
*אין Wifi על המעבורת.
*ברגע שמחנים את הקרוואן בסיפון 3 ומתחילה הפלגה- אין יותר גישה אל הקרוואן!!!
*לקחת בגדים חמים.
*בגלל שהמעבורת אורכת כ-17 שעות שמנו שקית קרח במקרר ושקית קרח במקפיא כדי לשמר את המצרכים.
*חובה לסגור את בלון הגז של הקרוואן לפני העלייה למעבורת.
*נדרש לכבות את המקרר על ידי כפתור הכיבוי לפני סגירת ברז הגז בכדי שלא תיגרם תקלה.
(רצוי לברר במועד הלקיחה/בקו התמיכה הטכני)
*יש למלא טופס הצהרה לפני עליה למעבורת מניופאונדלנד לנובה סקוטיה- את הטופס ניתן להוריד בבית לפני היציאה לטיול. קישור
*אסור להעביר עצים וירקות שורש(תפוחי אדמה, לפת, גזר ועוד).
*חלק מהקרוואנים עוברים שטיפה לפני העלייה למעבורת.
עומדים בתור למעבורת
נכנסים אל המעבורת
חניה צפופה
מעבורת זהה לשלנו
הקומות במכבורת
שקיעה מרהיבה
בוקר ביופאונדלנד
קמפינג- חניוני הלילה- בקנדה האטלנטית יש קמפינגים מכמה סוגים-
>פארקי קנדה- הזמנה באינטרנט מספר חודשים מראש, ביום ובשעה קבועים- קישור.
>קמפינגים פרטיים שהם רשת- כמו KOA, Good Sam.
>קמפינגים פרטיים
*לחיפוש חניוני לילה - כדאי להיעזר גם בגוגל מפות וגם ב-rvlife.
*לחלק מהפארקים אין הזמנה און-ליין, בחלקם ניתן לשלוח מייל
ולחלקם יש להתקשר ישירות.
*חלק מההזמנות מראש לקמפינגים הפרטיים נפתחים רק לקראת מאי (עד אז הם נמים את שנת החורף שלהם!!!)

*כדאי להזמין מראש במיוחד לחודשים יולי אוגוסט, ברוב הקמפינגים לא היה מקום פנוי כשהגענו.
*ולספונטניים מבינכם- חשוב לשריין מראש בעיקר אם רוצים סייט עם חיבורים/סופי שבוע/ואם יש פסטיבל או אירוע, כמו כן ניתן לברר על חניה יבשה וחינמית שנקראת boondocking, דבר שמותר ברוב קנדה האטלנטית במקומות מוקצים וספציפיים.
*רוב הקמפינגים שהיינו בהם היו מעולים עם מנהלים מקסימים ומסבירי פנים, תשתיות טובות ונופים מרהיבים.
*ברוב הקמפינגים יש משחקי חוץ, זריקת פרסה, זריקת שקי חול, אומגה, מתקני שעשועים וכו'.
דייג-
בכל רחבי נובה סקוטיה וניופאונדלנד הדייג מהווה תחביב עיקרי ופוגשים דייגים חובבים בכל מקום.
אנחנו קנינו בוולמרט ציוד דייג בתחילת הטיול ובכל מקום אפשרי מעין ניסה את מזלו בדייג.
בהרבה מאוד מקרים דייגים מקומיים עזרו לנו בהדרכה, בציוד מותאם לסוג הדגים ובהמלצות.
*רשיונות- בקנדה האטלנטית מותר לדוג ללא רישיון רק בחופי הים, וגם דייג זה מותנה בלקיחת הדגים רק מעל לאורך מסוים(תלוי בסוג הדג).
בנוסף מותר לדוג עם פיתיונות מסוימים ולא עם כולם(שווה לברר עם המקומיים).
*לגבי דייג באגמים ונהרות- מחייב רישיון על פי סוגי הדגים, ניתן להוציא רישיון יומי במחיר של דולרים בודדים או רישיון קבוע לכל העונה במחיר של עשרות דולרים.
*במהלך הטיול מעין הצליח לדוג דג בקלה אחד, שני דגי בס ועוד מספר דגים מקומיים.

מדורות-
*ברוב הקמפינגים קיימת תשתית להדלקת מדורות ליד הקרוואן, יש קמפינגים שבהם נדרש להזמין מראש סייט עם עמדת מדורה, או נדרש לשלם במקום על עמדת מדורה.
*בכל מקרה נדרש לברר בכניסה לקמפינג לגבי אישור/איסור הדלקת אש עקב מזג אוויר.
*מדורה תמיד תעשה בתוך עמדה ייעודית לכך.
*בחלק מהקמפינגים אסור להבעיר אש באופן גורף.
*עצים ניתן לקנות בכל קמפינג או בצידי הדרכים(מחיר ממוצע לחבילת עצים- בין 5-8 דולר קנדי, שמספיק לערב אחד).

שתיית מים-

שותים רק מים מינרלים, לא מים מטוהרים(יש לבדוק את האריזות לפני הקניה).
*קונים את המארזים הגדולים- הם הכי משתלמים.
*לפני הנסיעה התעניינתי בפורומים על איכות המים בברזים, לא בכדי לשתות, אלא בכדי למלא את מיכל המים הנקיים בקרוואן שאיתם אנחנו רוחצים פירות וירקות, מתקלחים ועוד...
נאמר לי שבערים הגדולות אין בעיה בכלל, אבל יש עיירות מרוחקות שמקבלות את המים שלהם מבארות ולכן יש להרתיח את המים.
לכן, בכל קמפינג שהגענו, כשביצענו צ'ק-אין- ביררנו על איכות המים.
ביטוח-
כמו בפעמים הקודמות - פאספורט כארד ביטוח לכולם וגם השתתפות עצמית לקרוואן.
תקשורת-
כלקחים מפעמים קודמות הזמנו לארבעתנו מחברת פלאפון חבילות גלישה גדולות למשך 45 יום הכוללות 30 ג'יגה לכל אחד וגלישה חופשית באפליקציות- וויז, גוגל מפות, יוטיוב, אינסטגרם, וואטסאפ, פייסבוק, טריפ אדוויזר, סנאפצ'יט, נטפליקס, טיקטוק, וזאת בכדי שתהייה יכולת לכל אחד לגלוש בהתאם לרצונו.
*נכון ליולי 2022 בחברת פלאפון היה מבצע משתלם עבורינו בו רוכשים חבילה אחת במחיר מלא של 450 ש"ח, וניתן לצרף בני משפחה וחברים (עד 6) באותם תנאים בדיוק בעלות של 150 ש"ח לכל אחד.
*בנוסף לקחנו איתנו טלפון ישן בו התקנו סים מקומי קנדי שקנינו בוולמרט ב- 25 דולר קנדי ונתן לנו אפשרות לדבר בתוך קנדה ללא הגבלה(השתמשנו בו לא מעט בכדי לדבר עם קו התמיכה הטכנית של הקרוואן, קמפינגים ומלונות והזמנת אטרקציות).
Wifi-
*בנובה סקוטיה- סביר, ברוב הקמפינגים שירות זה ניתן עם קבלת סיסמא בעת הכניסה לקמפינג.
בניופאונדלנד- תלוי באזור, באופן כללית זה מצרך די נדיר, וכשהוא קיים הוא באיכות לא גבוהה
היה בעיקר בקמפינגים ובחנויות אוכל, היו מעט קמפינגים שלא היתה קליטה בכלל.
תקשורת סלולרית על חשבון החבילה- היה הרוב המקומות- ברובם במידה חלשה.
טלוויזיה-
בארץ הורדנו ללפטופ סדרות וסרטים- צפוף, כאן גרים בכיף, חברים, קופה ראשית,
מחברים כבל HDMI, מהלפטופ אל הטלוויזיה של הקרוואן וניתן לראות מה שרוצים.

טעינה חשמלית-
טלפונים- בזמן נסיעה ניתן להטעין את הטלפון עם שקע מצית או USB.
בזמן קמפינג כשמחוברים לחשמל- שקעי USB פועלים וניתן להטעין הכול.
כמו כן, הבאנו מהארץ מפצל של 6 שקעים וככה עם מתאם אחד לשקע אמריקאי מטעינים את כל ה-פלאפונים, מצלמות, מברשות שיניים, לפטופ- נוח ופשוט.
ניווט-
Google Maps-
לפני היציאה מהארץ הורדנו לאחד הטלפונים מפות של גוגל - אופליין לאזורים בהם טיילנו.
עבד מדהים כמו בכל טיול.
(יש לקחת בחשבון שכשמנווטים עם המפות אופליין, אין עידכונים על פקקים וכדומה).
^חוץ מזה תמיד כיף שיש מפה אמיתית להחזיק בידיים!!!
^קרוואן- לעיתים גוגל מפות יבחר את הדרך הקצרה ביותר, גם אם זה כבישי עפר, חשוב לבדוק לפני היציאה שזה אכן הכביש בו רציתם לנסוע.
כביסות-
עסק די יקר...
ברוב הקמפינגים יש חדרי כביסה עם מכונות ומייבשי כביסה, וזה ממש נוח.
עולה בין 1.5-2 דולר הפעלה לכל מכשיר.
*בכל קמפינג בעל הקמפינג ישמח לפרוט כסף.

שימוש בכסף-
המרנו בנתב"ג 1000 דולר קנדי, בדיעבד זה היה יותר מידי.
כמעט בכל המקומות שילמנו עם אפל-פיי בטלפון או בויזה.
היו מספר מקומות מועט בניופאונדלנד שביקשו רק מזומן.
מסלולי הליכה-
*בהכנה לטיול אני נכנסת לאתר שנקרא- alltrails, בו יש מידע ופירוט על כל מסלולי ההליכה כולל- מרחקים, קושי, המלצה ועוד.
*לפני היציאה למסלול ההליכה אני מצלמת את המפה המופיעה על השלט כניסה, ככל שמתקדמים בשביל ניתן לראות עוד כמה דרך נשארה ואם אנחנו בכיוון הנכון.
תעסוקה לשעות הפנאי-
*משחקי קופסה- טאקי, מילים בעיגולים(כמו ארץ עיר), קלפים, שש-בש, דמקה.
*מקרמה, מדורות ודייג.
*חבילת גלישה טובה- טלפון+אוזניות.
*ספוטיפיי פרימיום- מאפשר הורדות לטלפון ללא צורך בתקשורת- מעולה.
מפה לסימון יומי-
כמו בכול טיול אנחנו לוקחים מפות של המחוז בו אנחנו מטיילים, ותולים אותן בקרוואן.
בכל ערב מסמנים את המסלול היומי שעברנו עם טוש ואת מקום הלינה(מדבקה עגולה קטנטנה),
זה נותן לכולם מושג על המדינה בה נמצאים כעת ועל גודלה, מתי עוברים ממדינה למדינה וכו'.
שגרירות של רצון טוב-
קניתי בארץ מחזיקי מפתחות ומגנטים, חמסות, ברכת הדרך וכו'.
זה מרגש תמיד לתת לאנשים שפוגשים בדרכים ונוצר איתם איזשהו קליק.
בירות, יין -

*ניופאונדלנד - סצנת בירות הבוטיק תופסת תאוצה, כיום קיימות כ-19 מבשלות.
בירה ממש מומלצת נמצאת בכפר קווידי ווידי לא רחוק מעיר הבירה סנט ג'ונס(מה כל כך מיוחד??? אספר לכם בהמשך)
*בנוסף קיימות עוד מבשלות בירה איכותיות כמו- YellowBelly, Dildo Brewing.
בניופאונדלנד מכינים יין מפירות יער.
*נובה סקוטיה- יש למעלה מ-18 יקבים וכרמים, לכל אחד יש את הייחודיות שלו.
כמובן שגם פה יש בירות בוטיק.
מאכלים אופייניים-
*מוס- (אייל קורא) בניופאונדלנד ההמבורגר הנפוץ הוא מבשר של מוס, המקומיים מכינים מהמוס- סטייקים, המבורגרים, מרק מוס ונקניקיות שמתבשלות על להבה פתוחה. בשר המוס אורגני, רזה באופן טבעי וללא אנטיביוטיקה והורמונים.
*דגים רבים- סלמון, הרינג, לברק וכמובן הבקלה.
*לשונות בקלה נחשבים מעדן- Cod Tongue- זו לא באמת הלשון אלא חתיכת בשר מבסיס הפה של הדג. מתובל ומטוגן.
*Touton- מאפה ארוחת הבוקר שלהם הוא הטוטון. שילוב בין ביסקוויט, פנקייק ופודינג יורקשייר. המאפה נוצר כדרך להשתמש בבצק לחם נוסף.
*Jiggs Dinner- ארוחת ערב ג'יגס מיועדת לצאצאים האירים בניופאונדלנד, מכינים אותה מבשר בקר מלוח מבושל בסיר מבעבע של מים עם גזר, כרוב, לפת ותפוחי אדמה כחולים מקומיים.
*לובסטרים- הזמן הטוב ביותר לאכול לובסטר הוא ביוני, כשמתחילה עונת הלובסטרים.
מרכזי קניות אוכל-
Foodland
Atlantic superstore
*Walmart- חלקם טובים וחלקם פחות.
Sobeys
Dominion
Co-op
המקומיים קונים קפה ב- Tim Hortonsשנמצא בכל פינה(סגנון ארומה)
הם ממליצים לטעום את ה- Timbits (כמו סופגניות מטוגנות), צר לי לבשר ש- אנחנו לא התלהבנו...
רשימת הקניות הראשונה שלנו-
>מוזמנים להתאים למשפחה שלכם.
>אם אני לא יודעת איזה מוצרים לקנות, אני פשוט שואלת אנשים מה הם קונים הביתה.
>לעיתים מצלמת את המוצר שאהבנו ואז יותר קל לי למצוא אותו אח"כ בין ים המדפים.
רשימת קניות ראשונות לקרוואן-
תבלינים, שום, סויה, מייפל, דבש, קטשופ, חרדל, חומץ
פירות, ירקות, זיתים, תפוחי אדמה, פסטה, אורז
שמן זית, לחם / לחמניות
חלב גבינות, חמאה, נקניק
רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות
ירקות להקפאה
ביצים, בשר/חזה עוף (+להקפאה)
מים מינרלים
מסטיקים, עוגיות, קורנפלקס, ריבה
קמח, סוכר, קפה, תה
אחרי שבודקים מה מקבלים עם הקרוואן+בודקים בכוננית של סניף הקרוואנים-
חומרי ניקוי למטבח ולשירותים, מברשת לניקוי השירותים, טבליות לשירותים
נייר סופג, נייר טואלט, סבון כלים, סקוטש לכלים, סמרטוטי משטחים, שקיות אשפה, ניילון נצמד, נייר אלומיניום, קרש חיתוך, גפרורים, גומיות, סלסלות, מטאטא, יעה, דלי, כפפות חד"פ
(בארה"ב וקנדה אין סמרטוט רצפה, מי שרוצה צריך להביא מהארץ).
פותחן שימורים, מועך פירה, מספריים,
טבליות למכונת כביסה, מגבות בצבעים שונים.
שמפו + מרכך + סבון גוף + סבון ידיים לשירותים, סכיני גילוח
חד"פ- לשימוש לעיתים רחוקות.
אפשרי- בלון גז לגזיה, גרילר קטן + פחמים+מדליק לגריל, עצים למדורה, מחבת פסים, קומקום חשמלי קטן(לשימוש רק כשמחוברים לחשמל או בהפעלת הגנרטור).