ספטמבר 2015 – המשך מפוסט – חלק א'
יום 6 – טסים למסטיה
היעד הבא בטיול היה אזור הסוונטי במערב המדינה וספציפית לעיירה Mestia. לאזור ניתן להגיע דרך מרשוטקה מטביליסי (נסיעה של יום שלם), רכבת לילה או טיסה. אנחנו בחרנו טיסה כדי לחסוך זמן נסיעות.
בפועל קמנו בבוקר וחיכינו בנקודת האיסוף למונית יחד עם 12 איש נוספים. משם נסענו לשדה תעופה קטנה בפרברי טיביליסי. הטיסה התעכבה כשעתיים שבילינו בחדר המתנה. מסביבנו הפקידים ניסו לתת למקום נופח רציני – עשו לחלקנו בידוק בטחוני, חלק לתיקי יד וחלק לתיקים הגדולים. לפעמים אישרו נוזלים ומצאו אולרים ולפעמים לא וסה”כ הייתה קומדיית מצבים מעניינת. לבסוף עלינו על אווירון קטן והטיסה לקחה כ50 דקות והיתה יפיפיה.
בנחיתה במסטיה, הטייס סיפר מה מזג האוויר, הכריז על זמן הטיסה והלך. החוויה היתה מצחיקה ונהדרת והתעלתה על יום נסיעות שלם אבל לא “חסכה ימים” בנטו כי בשל העיכוב הגענו בשעת צהריים מאוחרת בכדי לעשות משהו נוסף באותו יום או בכדי לבקר במרכז המטיילים.
מצאנו גסט האוס שהומלץ לנו (הגסט האוס של דאטו) שהיה קצת יקר מהאחרים אבל מאוד איכותי ונקי וסיפקו לנו ארוחת ערב טעימה. לאחר מכן יצאנו לפאב במרכז העיירה (מרחק מספר דקות הליכה) שבו ניגנה להקה מקומית.
יום 7 – מסטיה לזבשי
אחרי ארוחת בוקר נכנסנו למרכז המטיילים בעיר עם פתיחתו. קיבלנו הדרכה קלה על הטיולים באזור, המלצות על הטרק של 4 ימים עד אושוגולי (טרק מסטיה- אושגולי) ואפילו מפות חינמיות של כל יום. המזג אוויר היה מצוין והחלטנו שיש לנצל אותנו ושנצא כבר באותו יום לטיול. קנינו בעיר לחמים, נקניקים ופינוקים למסלול. מיהרנו לגסט האוס לארוז תיק קטן לטיול והשארנו את התיקים הגדולים למשמרת בגסט האוס.
ב11 בבוקר כבר יצאנו לעבר הכפר הראשון Zabeshi. המסלול מסומן היטב וברור. רבים בוחרים לדלג על היום הזה כי ניתן להגיע לכפר במכונית. היום מגיע לפאס יפיפיה שמשקיף על העמק והוא קל וכיף ולא ממליצה לוותר עליו. לקראת 4 וחצי בצהריים הגענו לכפר וכבר בכניסה מצאה אותנו תושבת הכפר והציעה לנו לינה הכוללת ארוחת ערב ובוקר. האווירה הייתה נעימה וישבנו בדשא לשחק קלפים עד ארוחת הערב.
במהלך היום כבר ראינו שבטרק הזה 90% מהמטיילים הם ישראלים ועל אף שחיכינו לאירוח המפורסם הגאורגי, הרגשנו שהם כנראה מיצו את סיפורי המטייל הישראלי ודאגו לארח אותנו בכבוד אך שמרו מרחק.
יום 8 – זבשי לאדישי
אחרי ארוחת הבוקר המארחים ארזו לכל אחד שקית עם לחם חצ'פורי ועגבניה ויצאנו הלאה לכפר הבא. היציאה מהכפר הייתה מסומנת בצורה פחות טובה עם סימוני שביל סגולים ולא אדומים והיוותה עליה לא פשוטה. לאחר העליה הגענו לפסגה בה היו עבודות בניה של רכבל ולכן הלכנו 2 ק”מ מוקפים באבק וטרקטורים ומיהרנו לברוח הלאה.
מצאנו את המשך השביל שיורד לעמק הבא ונפרדנו מעבודות הבניה. הנוף שב להיות ירוק ויפה מסביבנו והלכנו בנחת עד שעת צהריים מוקדמת (3 בערך) לכפר Adishi. הכפר הזה הוא הנידח והמנותק ביותר וכלל לא היה חשמל עד שש בערב. הבתים נראו גם פחות מטופחים והבידוד של הכפר ניכר. בכל זאת מצאנו גסט האוס בקלות, התקלחנו וישבנו עם מטיילים אחרים עד ארוחת ערב מזינה.
יום 9 – אדישי לאיפרלי
ביום זה עלינו לחצות נחל קפוא ולכן קמנו מוקדם כדי להספיק להגיע כמה שיותר מהר. הנחל מוזן מקרחון ולכן עם התקדמות היום גובה המים עולה (הפשרת השלג). עם ההגעה לנחל מסתמן שהיה אפשר לחצות במספר מקומות, כולם מצריכים דשדוש עד גובה הברכיים. כמה דקות אחרינו הגיעו מקומיים עם סוסים שמכרו מעבר של הנחל במחיר גבוה במיוחד. החלטנו לחצות בעצמנו והתחרטנו קשות על זה שלא הבאנו סנדלי שורש. הנחל היה קפוא והמעבר לוקח מספר דקות. בדיעבד – הייתי מוכנה לשלם על נוחות הסוס אפילו שהמעבר קצר. הבנים התלוננו פחות :)
לאחר חציית הנחל יש טיפוס ארוך ומדהים המתצפת על העמק. מכיוון שסתיו היינו מוקפים בצבעים מרהיבים של אדום, צהוב וחום ומהר מאוד התגלה בפנינו הקרחון המרשים. בסוף העליה ניתן לפנות לנקודת תצפית יפה של 360 מעלות על הקרחון והעמקים מסביב שמצריכה 200 מטר הליכה נוספים. נחנו ונהננו בתצפית קצת ואף נח איתנו כלב מסוג רועה קווקזי עצום.
לאחר התצפית מצפה ירידה של מספר שעות לעבר הכפר איפרלי אליו הגענו לעת ערב. מספר מטיילים בחרו כבר באותו ערב לסוע בג'יפ חזרה למסטיה. אנחנו בחרנו גסט האוס מזמין עם גינה ושמשיות ונהננו מארוחת ערב טעימה, מקלחת וחברתם של מטיילים נוספים.
יום 10 – איפרלי לאושגולי
יצאנו לעבר אושגולי ליום שצפוי להיות קצר. רוב המטיילים בחרו לדלג על יום זה ולתפוס ג'יפ למסטיה או לאושגולי. אנחנו בחרנו לאתגר את עצמנו ועם כישורי ניווט מתקדמים ואפליקציות ג'י פי אס הצלחנו למצוא את השביל המטפס על הרכס במקום לבלות את היום בהליכה על הכביש לאושגולי (מה שנפוץ ביום זה). היום התחיל בעלייה לא קשה במיוחד מעל הכפרים והמשיך בנוף מיוער בצבעי סתיו מרשימים.
הדרך יפה מאוד ואף מסומנת לאחר שמצליחים למצוא את השביל הנכון. ניכר שזהו שביל שמכירים והולכים בו פחות והצמחיה היתה גבוהה וסבוכה. בשעת צהריים התחברנו חזרה עם הכביש והגענו תוך זמן קצר לכפר אושגולי וראינו את מגדלי הסוונאטי המוכרים בכל מקום. החלטנו לא להישאר לישון בכפר ולאחר ארוחת צהריים נסענו עם אחד הג'יפים שמחכים בכניסה לכפר למסטיה. ניתן לתפוס מונית גדולה יחסית וזולה או לקחת ג'יפ פרטי (הבדל לא משמעותי במחיר לקבוצה גדולה).
לאחר כשעתיים-שלוש נסיעה הגענו חזרה למסטיה. גילינו שהגסט האוס לא שמר לנו חדרים ללילה אז הצלחנו לשכנע אותם לתת לנו חדרים יקרים יותר ללילה אחד לפחות.הפעם לא קיבלנו ארוחת ערב במחיר החדר אז יצאנו לאכול באחת המסעדות במסטיה והרמנו לחיי הטרק.
לסיכום – טרק יפיפיה, רמת קושי בינונית (עליות כל יום), ימים לא ארוכים במיוחד ותנאי לינה טובים. מומלץ בחום להוריד אפליקציות ג'י פי אס ולהסתמך על מפות כי הסימוני שבילים לא תמיד אופטימלים.
יום 11 – טיפוס לצלב במסטיה
בבוקר מצאנו גסט האוס חדש וזול משמעותית מכיוון שהיה דורמס. אחרי התמקמות התייעצנו עם מרכז המטיילים לגבי טיולים באזור (רובם מופיעים כאן – טיולי יום במסטיה) ובחרנו לעלות לתצפית על העיר מאחד מההרים באזור. התצפית מכילה צלב גדול ולכן נקראת הטיול לצלב…
המסלול הוא מעגלי ויוצא ממסטיה עצמה. ניתן לעלות לצלב במונית או מכונית, אנחנו בחרנו לעלות במסלול המסומן ברגל. לאחר מספר שעות של עליה הגענו לנקודת תצפית על ההרים המקיפים את מסטיה והעיר עצמה. מנקודה זו ניתן להמשיך לטפס למעלה עוד מספר קילומטרים ולהגיע לאגמים (שלא מומלצים בסתיו). מכיוון שנראה שגשם עומד לרדת החלטנו לרדת חזרה העירה.
בדרך חזרה פרה הסתירה לנו את אחד מסימני המסלול וטעינו בשביל וירדנו בשביל עיזים תלול. מכיוון שהדרך היחידה היתה למטה לעבר הכפר לא חששנו ללכת לאיבוד, אבל הירידה היתה קשה מאוד ומלאה באבנים וחול מתדרדר. אחרי התבחבשות לא קלה, הצלחנו להתאחד שוב עם השביל הנורמלי והגענו למסטיה כעבור חצי שעה נוספת.
אכלנו בעיר בפאב המרכזי ונזכרנו שוב שבגאורגיה צריך להיות ערניים לשביל ולמסלול כי קל לאבד את הדרך.
יום 12 – נסיעה לבורג'ומי
על אף שלאזור מסטיה יש עוד מה להציע, החלטנו להמשיך למוקד האחרון בטיול – בורג'ומי. לשם כך צריך לסוע כמעט עד טיביליסי ובדרך לעשות מעקף קל. התעוררנו ב6 בבוקר כדי לתפוס את המרשוטקה לעיר בשם קטושי (קרובה לטיביליסי). הנסיעה לשם לקחה 7-8 שעות והיתה לא פשוטה באוטובוס צפוף, עם הרבה עצירות בדרך ונהיגה גאורגית טיפוסית. הנוף היה יפה מאוד :)
מקטושי תפסנו מונית של 45 דקות לעיירת הנופש Borjomi (מומלץ לקרוא – בורג'ומי). העיר יחסית מטופח ותיירותית וכוללת מספר אטרקציות של טיולי יום סביבה, טיולים לורדזיה הסמוכה וכן טיולים בפארק הלאומי הענק בורג'ומי ביציאה מהעיר.
מצאנו מלון נחמד ואכלנו ארוחת ערב. לאחר ארוחת הערב הלכנו לטייל בפארק המינרלים בסוף העיר שבשמו מפורסמת העיר – מעיינות טבעיים של מים מינרלים ומי סודה. במהלך היום יש ממש לונה פארק קטן בפארק בנוסף למסעדות ודוכנים. לעת ערב נחמד להסתובב בגינות הגדולות. הפארק מסתיים ביער בסופו. הליכה של כ2 ק”מ ביער מובילה למעיינות חמים בנויים שהמקומיים אוהבים לבלות בהם. ההליכה ביער החשוך הייתה מפחידה וחוויתית ומהעיינות החמים היו נעימים מאוד.
יום 13 – הפארק הלאומי בבורג'ומי
בכדי ללכת לטייל בפארק הלאומי ראשית יש לגשת למשרד הכניסה ולהרשם (תפסנו מונית לשם). הרישום חינמי אך חובה. בנוסף המדריכים מדברים אנגלית טובה וניתן להיוועץ בהם להחלטה על מסלול הליכה. המסלולים מסומנים היטב ויכולים להיות קצרים (מספר שעות) ולהגיע אף למספר ימים.
החלטנו על מסלול של 4 שעות ותפסנו מונית לתחילת המסלול בהמשך הכביש (המרכז התקשר להזמין לנו מונית). אחרי כשעתיים הליכה בנוף מיוער בעקבות הסימון הרגשתי קצת לא טוב והחלטנו לחזור על עקבותינו.
את שאר היום העברנו במנוחה בהוסטל וצפיה בטלויזיה ברוסית. התבאסנו על כך שפספסנו את הפארק, אבל גם זה קורה לפעמים.
יום 14 – חזרה לטיביליסי
התעוררנו מאוששים ותפסנו מרשוטקה לטיביליסי (שעתיים נסיעה בערך). מצאנו הוסטל חביב להיות בו (בשם “לייק”) שהיה חביב על קהל מטיילים רוסי. הגסט האוס הכיל חדר שירותים ומקלחת אחד לשני חדרי דורמס ומאוחר יותר הסתבר שגם בסלון מארחים אנשים בשקי שינה. פרט זה הסתבר כמאתגר במיוחד מאוחר יותר כשכמות האנשים היתה גדולה.
יצאנו להסתובב בעיר העתיקה, עלינו למבצר הגדול ברכבל ועמדנו לצד הפסל הגדול של “האמא של גאורגיה”. השתעשענו קצת בדוכנים ליד הפסל (קליעה למטרה וכו') והסתובבנו לתצפת על העיר. אכלנו צהריים במסעדת בשרים איכותית בעיר ואז חזרנו למנוחה בגסט האוס ובעיקר להמתנה ארוכה מאוד לשירותים/מקלחת.
יום 15 – חזרה לארץ
אכלנו ארוחת בוקר בגסט האוס ויצאנו לתור את השוק הגדול בעיר. השוק מציע מגוון גדול של אומנות מקומית וכן של אוספים שונים ומוזרים של גרוטאות ופרטים מברית המועצות. אכלנו צהריים ונסענו לשדה התעופה לקץ הטיול.
מחשבה לסיכום –
בשל הנסיעות הארוכות יתכן והיה עדיף לדלג על בורג'ומי שהייתה חביבה ותו לא ולבלות יומיים נוספים במסטיה או אושגולי בטיולי יום. אופציות אחרות הן עמק היינות אזור טיביליסי או לסוע למערות ורדזיה שאנחנו בחרנו לוותר עליהן בשל הנסיעה של ה120 ק”מ מבורג'ומי.