יוצאים למסעדה בפריז: כל הדברים שצריך לדעת לפני שפותחים את התפריט

נוסעים לחופשה בעיר האורות ומתכננים ללכת למסעדות טובות? כמו שאתם כבר יודעים, למסעדות בפריז יש קוד התנהגות שכדאי להכיר, אחרת עשויים לקרות לכם מצבים שלא הכי רציתם בהם. אז איך אוכלים את זה? הנה הטיפים הכי חשובים של שרון היינריך, בלוגרית אוכל תושבת העיר
שרון היינריך
|
שמור לעצמי
תמונה ראשית עבור: יוצאים למסעדה בפריז: כל הדברים שצריך לדעת לפני שפותחים את התפריט
© Paris Tourist Office - Amélie Dupont

במסגרת הסיורים הקולינאריים שאנחנו עורכות בפריז, מדי פעם אנחנו נתקלות בשאלות לגבי ההתנהלות במסעדות בפריז, שאלות הקשורות לכל שלבי הבילוי במסעדה - החל משלב הזמנת המקום ועד לשלב סיום הארוחה ומתן תשר. הנה כמה קווים מנחים שיוכלו לעזור לכם.

בפריז מתנהגים כמו הפריזאים

אמנם בעלי המסעדות בפריז מודעים לכך שמגיעים לעיר מיליוני תיירים בכל שנה אבל הציפייה היא שכשאתם נכנסים למסעדה בפריז תקבלו על עצמכם את כללי ההתנהגות המקובלים במקום. לעיתים זה יראה לכם טרחני, שמרני, איטי, כבד, אבל היי, אתם בפריז. כנסו למסעדה, חייכו אל המלצר שעובד במקום אולי 20 שנה, אחלו לו Bonjour (בוקר טוב או יום טוב) או Bonsoir (ערב טוב) ותיהנו מההצגה.

ביסטרו או מסעדה?

חשוב מאוד להבין שיש הבדל גדול בין ביסטרו למסעדה. ביסטרו הוא מקום שפתוח מבוקר עד לילה, בעוד מסעדות פתוחות בדרך-כלל לסרוויס צהריים ולאחר מכן נסגרות עד סרוויס הערב, ואז הן נפתחות שוב. מה עושים בין לבין? הצרפתים לא אוכלים בין הארוחות כך שעבורם השאלה פחות רלוונטית, אבל אם אתם רעבים בין הארוחות, הביסטרו יוכל לתת מענה לרעבכם.

מה אוכלים בביסטרו?

בבוקר תוכלו לאכול בו ארוחת בוקר שתהיה מורכבת בדרך כלל מקרואסון, מיץ תפוזים וקפה (בדרך-כלל קפה לא טוב). אפשרות אחרת היא לקחת טרטין, בגט חצוי לאורכו המוגש עם חמאה וריבה. הצרפתים לא אוכלים ארוחת בוקר מלוחה, לא גבינות, לא נקניקים, לא ממרחים. לעיתים בבתי מלון תמצאו את כל אלה, אבל כשאתם מגיעים לביסטרו דעו למה לצפות.

בצהריים יוגשו בביסטרו מנות צרפתיות, חלקן קלאסיות אותן אפשר למצוא ברוב הביסטרואים, וחלקן ייחודיות יותר לכל ביסטרו וביסטרו. המנות מתחילות במנות פתיחה, מנות עיקריות וקינוחים. בנוסף בדרך-כלל ניתן למצוא בביסטרו מנות ביניים כמו קרוק מסייה, קרוק מאדאם, קישים, טרטר ועוד.

ביסטרו: רק לארוחות או גם לשתות כוסית?

הביסטרו פתוח כאמור מבוקר עד לילה וככזה הרי שניתן לשבת בו לאכול, לשתות או לנשנש משהו קל. כאשר אתם מגיעים לביסטרו בשעות של ארוחות - צהריים או ערב, שימו לב שחלק מהשולחנות יהיו ערוכים לארוחה. אם התיישבתם ליד שולחן ערוך מצופה מכם להזמין ארוחה. חשבו על זה שיש הגיון בלתת עדיפות לסועדים בשעות הארוחה.

כמעט בכל הביסטרואים מקצים גם בשעת הארוחה מספר שולחנות לא ערוכים שמיועדים רק לשתייה, אז אם הגעתם לביסטרו בשעת ארוחת צהריים או ארוחת ערב וברצונכם ללגום רק כוסית יין, חפשו את השולחנות הלא ערוכים.

מה אוכלים במסעדה?

מה לא? עשרות אלפי מסעדות בעיר אחת שמציעות מגוון עצום של תפריטים ממגוון מטבחים בדרגות מחיר שונות. בפריז יש מקום לאוכל מהיר כמו מקדו (מקודנלדס בפי הצרפתים) ולמסעדות שלושה כוכבי מישלן מהודרות. כל אחד והכיס שלו, כל אחד וטעמו.

הזמנת מקום במסעדה

לרוב המסעדות כדאי להזמין מקום מראש, לעיתים אפשר למצוא מקומות גם ברגע האחרון אבל אם אתם כבר מתכננים טיול לפריז, השקיעו בתכנון הארוחות כמה שיותר זמן מראש. בדרך כלל ביום הארוחה או יום לפני יתקשרו אליכם מהמסעדה לוודא שאתם מגיעים.

שימו לב שיש לאשרר את ההזמנה. אם אתם לא מתכננים להגיע למסעדה אליה הזמנתם מקום חובה לעדכן את המסעדה. מדובר בעבודה של אנשים, במסעדות אליהן יש ביקוש רב וכל אי הגעה ללא הודעה יכולה להיות קריטית. דקה של שיחה למסעדה והם יודו לכם מאוד. לביסטרו אין כל צורך להזמין מקום (אלא אם מדובר בביסטרו המשתייך לגל הביסטרונומי, כלומר ביסטרו מודרני יותר המתנהל בדרל-כלל כמו מסעדה).

האם להזמין מקום לצהריים או לערב?

כמובן שמדובר בשיקול אישי, אבל אם נכניס את השיקול הכלכלי, לעיתים שווה יותר לסעוד בצהריים, במיוחד במסעדות יוקרה המנסות למשוך אליהן אנשים גם בצהריים. ישנן מסעדות רבות המציעות תפריט צהריים זול משמעותית מתפריט הערב. כמובן שלא מדובר בדיוק באותה הארוחה, אבל לעיתים שווה לבלות בשני מקומות שונים בשתי ארוחות צהריים, במחיר של ארוחת ערב אחת.

אלרגיות, רגישויות וכל הללא

פריז היא גן עדן קולינארי, ככזו הרי שכל אחד יכול למצוא בה מה לאכול. עם זאת כדאי לדעת שלטבעונים לא יהיה קל בעיר שכמעט הכל בה מבוסס על חמאה, שמנת וביצים. בביסטרו בדרך-כלל יסתכמו המנות הצמחוניות בסלטים קלילים, ירקות מבושלים או פסטה כלשהי.

במסעדות ניתן לבדוק במעמד ההזמנה מה האפשרויות בהתאם למגבלות שלכם. יש מסעדות שאף דורשות לדעת בדיוק ממה נמנע כל סועד, אם יש רגישויות, ולפי האמור בונה השף את התפריט (בעיקר במסעדות מישלן).

קוד לבוש

אנשים רבים המזמינים מקום במסעדות מישלן נלחצים מעניין קוד הלבוש. בעבר קוד הלבוש היה הרבה יותר נוקשה. כיום חלק גדול ממסעדות המישלן בפריז לא דורשות קוד לבוש מסוים. כמובן שלא מקובל להגיע למסעדות מישלן בבגדי ספורט או בכפכפים, אבל גם הצרפתים השתחררו קצת ואין ציפייה לחליפות ועניבות ברוב המסעדות. עם זאת, ישנן מסעדות אשר כן מקפידות ולכן כדאי לבדוק מול כל מסעדה בעת מעמד הזמנת המקום מה קוד הלבוש המקובל.

הזמנת המנות

אם אתם יושבים במסעדה לא מקובל לחלוק מנות עיקריות, כלומר הרעיון הוא שכל אחד שיושב בשולחן מזמין מנה. אם אתם רוצים לחלוק ביניכם ולהחליף מנות אחד עם השני אין כל בעיה, אבל מקובל מאוד שכל אדם מזמין מנה, כלומר לא מנה אחת לשני אנשים.

אפשר את הסלט הזה אבל בלי זה ובלי זה ועם זה? השף הרכיב לכם מנה כמו שהוא חושב שהמנה צריכה להיות. לא נהוג "להרכיב" עבור השף את המנה מחדש. כמובן שאם יש לכם מגבלות כלשהן ואתם מעוניינים שרכיב מסוים לא יהיה נוכח במנה יכבדו את בקשתכם, למשל סלט בלי בצל או בלי זיתים.

החזרת מנות

Big No. לא טעים לכם? נסו בפעם הבאה מנה אחרת. הגישה היא שיש הסבר בתפריט ממה מורכבת כל מנה ואם בחרתם במנה הרי שאין כל סיבה להחזיר אותה (אלא אם כן יש בעיה חריגה במנה). לתשומת לבכם כי בחלק גדול מהמסעדות יש גם תפריטים באנגלית ובניגוד לסטריאוטיפים חלק גדול מנותני השירות מדברים כבר אנגלית וניתן לתקשר איתם. וגם אם הגעתם למקום שאנגלית לא ממש מדוברת בו, קצת סבלנות, גוגל תרגום וחיוך ותקבלו את כל המידע שתרצו.

סלסלת הבגט המיתולוגית

כשיושבים בביסטרו או במסעדה, בדרך-כלל מקבלים סלסלת בגט המלווה את הארוחה. לצד הבגט לא יגישו לכם חמאה ולא רטבים, רק חרדל שלא מיועד לבגט אלא לבשר. מדובר בבגט שאמור ללוות את הארוחה, שימו לב שהצרפתים כמעט לא יגעו בו במהלך הארוחה וישמרו אותו לסיום. נשאר קצת רוטב על הצלחת? אוספים אותו באמצעות חתיכת בגט קטנה ונוגסים בבגט ספוג ברוטב.

המנות הגיעו ואיתן החשבון

בחלק מהמקומות יגישו לכם את החשבון מיד עם הגשת המנות או השתייה. לא מדובר ברצון לגרום לכם ללכת מהר, אלא בעניין תרבותי. לעיתים יושבים רבים מהאנשים בטרסה (המרפסת, החלק החיצוני של הביסטרו) וכדי למנוע את עזיבת המסעדה מבלי לשלם, לעיתים יבקשו מכם המלצרים לשלם בעודכם נוגסים במנה. אם לא הגישו לכם את החשבון במהלך הארוחה, הרי שכאשר אתם מעוניינים בחשבון תוכלו לקרוא למלצר ולהגיד לו L'addition SVP (לאדיסיון סיל וו פלה) כלומר, את החשבון בבקשה.

טיפ או לא טיפ?

שאלת מיליון הדולר. בצרפת מלצרות היא מקצוע, לעיתים אפשר לפגוש מלצרים שעובדים באותו המקום עשרות שנים. המלצר מקבל משכורת ותנאים סוציאליים ולכן השירות בדרך-כלל כלול במחיר הארוחה. למרות זאת, לאור היותה של פריז עיר תיירותית מאוד אליה מגיעים אנשים מכל העולם המורגלים לנורמות אחרות, הרי שרבים משאירים טיפ למלצר.

צרפתי בדרך-כלל לא ישאיר טיפ, לעיתים יעגל מעט למעלה, אבל לרוב לא יחשב 10% או 15% מהחשבון. כישראלית שרגילה להשאיר טיפ בכל מקום, עדיין לא הפכתי לצרפתייה בעניין זה ואני תמיד נוהגת להשאיר טיפ, לשיקולכם.

ומהן המסעדות שאני הכי ממליצה עליהן בפריז? בואו לקרוא »

הכותבת שרון היינריך, מתגוררת בפריז ומקיימת סיורים קולינאריים בעיר. לבלוג של שרון »

לתחילת הכתבה

עשינו לכם חשק לטייל בפריז? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם:

יעדי הכתבה

כתבות מומלצות עבורך על פריז