לחלק א- דרום סקוטלנד וטיפים לתכנון הטיול
לחלק ב- טיול קצר בדרך לאי סקאי באזור גלנקו + האי סקאי
יום ב – היום האחרון באי סקאי, סקוטלנד. מחר טסים ללונדון. קמנו למזג אוויר מצוין. יום יפה ונעים מאוד. (כמו רוב הימים בחופשה זו למזלנו). תחילת היום הייתה פחות מוצלחת אבל ההמשך היה מדהים. בבוקר רצינו לנסוע לדרום האי , בסוף הוחלט על מסלול רגלי קצר לא רחוק מהדירה. וזאת לאחר שלהפתעתנו גילנו בחופשה זו כמה כיף לטייל ברגל עם הילדים. החלטנו על מסלול קליל של כשעה ליד KIRKIBOST. המסלול מתחיל בגשר עץ על הנהר בתוך יער יפה. ואמור להגיע עד לצוקים המשקפים על הים. התחלנו במסלול , ההתחלה נראתה מבטיחה,נחל יער …
אבל אחר כך השביל ממשיך בתוך סבך, ויש הרבה יתושים. החלטנו לחזור אחורנית ולשנות תכניות. חזרנו לרכב והמשכנו לכיוון עיירת הדייגים -ELGOL. הדרך לעיירה עוברת בכביש צר לאורך הים בגובה. העיירה נמצאת על צוק מעל הים. יורדים למטה למפרץ, קשה לחנות שם הואיל ומדובר במקום קטן ותלול. יש במקום אפשרות לשיט למספר מקומות. אחד מהם הוא loch coruisk- אומרים שהוא הלוך המקסים ביותר בסקוטלנד. הוא נמצא בלב הרי ה- black cuillins. הגישה אליו היא בהפלגה מאלגול ואז הליכה קצרה. או הליכה רגלית ארוכה וקשה למטיבי לכת בלבד. מאלגול רואים את הגבעות השחורות שמסביב הלוך מרחוק.
מבט על ההרים השחורים והאזור של לוך קורסיק -
נראה מקסים. הבעיה שחלק מהילדים לא רצו הפלגה. ההפלגה גם לא זולה. לכן ירדנו מהרכב לטול לאורך החוף המדהים, תצפית על ההרים השחורים ועל האי soay שגם לשם יש מאלגול הפלגות, כולל גם תצפית על כלבי ים ודולפנים ועוד (כמו ממקומות רבים באי סקאי). בכלל האמרה שבאי הבריטי לכל אי יש אי לידו התבררה כנכונה מאוד. גם ליד האי סקאי יש איים רבים, מה שגורם לנוף ייחודי בכל חוף. מ- uig למי שרוצה יש מעבורת לאיים ההיברידים החיצוניים.
חזרנו מאלגול לכיוון הדירה. ממש לפני הדירה היכן שטיילנו בשבת ליד loch slapin ראינו שאספו את הכבשים ששוטטו בחוץ תמיד לתוך אזור מגודר, וטיפלו בהם. עצרנו להסתכל היה מעניין מאוד.
לאחר מכן המשכנו לארוחת צהרים בדירה ואז מגיע החלק הטוב של היום -טיול לדרום האי.
כווננו את ה- ג.פ.ס לכיוון kinloch כנקודת ציון ראשונה, האזור הדרומי של האי יחסית מיוער, יש הרבה מסלולי טיול רגליים (ראינו שלטים בהרבה מקומות). מהכביש רואים את הים ואת – isle ornsay. היה שפל וראינו סירה באזור היבשה. לפתע בצד ימין של הכביש ראינו אגם קטן. עצרנו וירדנו. מדובר באגם קטן מוקף גבעות מים מתוקים וחמימים יחסית, כמעט לא רואים את האגם מהכביש. מקום אידאלי לרחצה. למרות שהיה יחסית קודר וקריר ראינו במקום זוג שוחה. הם יצאו מהמים והתחילו לשוחח אינו. מדובר בזוג שגר באי. אנשים נחמדים מאוד, מתברר שאגם זה פופולרי לשחייה בקרב בני המקום , וגם בו לפי האגדה המקומית מצויה מפלצת.
מפת המסלול-
החלטנו לנסות כביש נוף קטן – הכביש מוביל מערבה לצד אחר של האי – יש לכוון את הג.פ.ס לכיוון ORD. הכביש יפיפה, כביש הרים בין יערות , פרות , כבשים. מדי פעם אגם קטן ויפה ונוף לים. בקיצור מושלם. ב-ORD חנינו צמוד לחוף. מדובר בחוף ים יפיפה, הלכנו בשפל לכיוון אי קטן שאפשר להגיע רגלית אליו בשפל. יש שם גם מעין מפרץ חולי קטן. ראינו שם גם הרבה סירות קנו שבהם יש מקום לאדם בודד. היו שם גם שיעורי נהיגה בסירות. פגשנו משפחה מהאזור שבאה לבלות בים, הם היו נחמדים מאוד ושמחו לגלות שאנו מישראל. שתינו בירה קרה שהבאנו איתנו. היה נחמד מאוד.
משם המשכנו עם הכביש לכיוון ARMADALE. יש לציין שלא חזרנו לכביש הראשי בדרך שבאנו , אלא המשכנו עם הכביש (מעין מסלול טבעתי). על מנת להמשיך בכביש זה כדאי לסמן ב-ג.פ.ס קודם את הישוב- TARSKAVAIG ורק אחר כך את הישוב ARMADALE . הכביש בהמשך מדהים עוד יותר, נוסעים בהתחלה במעלה ההר מעל הים , רואים כפרים יפים. בשלב מסוים הכביש יורד לכיוון החוף, עצרנו שם. מדובר בחוף יפה מאוד, ובצד יש עצים נמוכים. הרבה אנשים עוצרים שם לקמפינג ספונטני.
פגשנו שם משפחה מצרפת שהגיע לשם עם גיפ. המיוחד היה שמעל הגיפ יש להם שני אוהלים , הם סיפרו לנו שאת האוהלים הם קנו בטיול באפריקה, מדובר באוהלים המתקפלים בקלות ונשארים על גג הרכב בנסיעה. יש להם בסיס קשיח למטה. בכל אוהל מיטה זוגית , עמיד לרוח חזקה וגשם וליתושים. מאחורה יש להם צידנית מחוברת למצית של הרכב, וכן מלא ארגזי אכסון על מסילות ונשלפים. את ארוחת הערב הם הכינו על גזיה, וישבו לאכול ליד שולחן וכיסאות מתקפלים שהם מביאים אתם בגיפ. באפריקה אוהל כזה מוגן מפני אריות .
האוהל על הרכב-
תמונה מהמשך הדרך-
משם המשכנו לכיוון – ARMADALE. משם יוצאת המעבורת מהאי סקאי לכיוון mallig. מ- mallaig ניתן לקחת את רכבת הקיטור הישנה שצולמו בסרט של ארי פוטר, הרכבת נוסעת בקו מאליג לפורט ווליאם.
, אפשר גם לקחתה מפורט ווליאם. היא עוברת בדרך על הגשר המפורסם. רכבת הקיטור.
בהמשך הכביש נמצאת טירה- טירת ארמדל. .
הגענו אחרי שעת הסגירה. אבל השער לגנים ולטירה היה פתוח, נכנסנו וטיילנו בגנים וליד הטירה, ראינו מספר עובדים שארגנו אירוע במקום. לא יודעת אם תמיד ניתן להיכנס אחרי הסגירה, אבל שווה לנסות אם אתם בסביבה.
יש לציין שבדרך לטירה ראינו שלט לשרותים ציבוריים , וכמו במקומות רבים באי הגענו לשרותים מסודרים ונקיים וללא תשלום.
משם חזרה לדירה, ואריזות לקראת מחר.
למחרת יצאנו בעשר בבוקר מהדירה. התכנון היה לעבור בלוך נס, לראות את המפלצת, להגיע לטירה ב- Drumnadrochit, להמשיך לכיוון Fort George, הממוקמת צמוד למפרץ על הים – שם ניתן לראות לפעמים דולפינים. המקום נמצא מספר דקות נסיעה צפונית לשדה התעופה של Inverness, ממנו טסנו לשדה התעופה גטוויק בלונדון. הטיסה הייתה בשלוש וחצי אחה”צ , והיינו צריכים להגיע לשדה באחד וחצי ולהחזיר שם את הרכב.
טירת Donan בדרך לשדה התעופה-
הנסיעה דרך לוך נס קצת ארוכה יותר אך לא משמעותית. בתחילת היום ירד גשם והיה קר וערפילי. הנסיעה הייתה יפה מאוד, ובהמשך הדרך גם התבהר.
הטירה יפה, גם הלוך, אך ראינו יפים ממנה. מצאו דרך להביא הרבה תיירים ולקבל הרבה כסף. אפשר גם לצפות על הטירה בהמשך הכביש.
מרכז מבקרים של המפלצת – לא ביקרנו בו רק צילמנו-
הגענו ל- Inverness, ולצערנו לא היה מספיק זמן לטייל בה. יש גם אזור תעשייה גדול בפאתי העיר עם חנויות ביגוד רבות.
חנות למאכלים פולניים ב- Inverness, לפולנים שבנינו-
שימו לב לתדלק מיד ביציאה מהעיר. אנחנו היינו צריכים לחזור משדה התעופה על מנת לתדלק שם הואיל ובשדה אין תחנת דלק.
הצפנו עוד לכיוון Fort George. מקום יפה מאוד. הים היה סוער ולא ראינו לצערנו דולפינים. אכזבה שנייה לאחר השיט.
חזרנו לשדה כדי לגלות שיש לחזור לעיר לתדלוק.
שוב לשדה התעופה, השדה קטן ונוח, החניה קרובה לפתח. השארנו את הרכב לא אחרי שסימנו לנו שריטות (לא קבלנו עדין חשבון אך יש לנו ביטוח החזר השתתפות עצמית למזלנו). משם המשכנו לתוך שדה התעופה. הדלפק של איזי גט היה ריק כך שלא חכנו כלל. משם המשכנו לאולם הנוסעים , שם נמצאים הנוסעים לכל הטיסות ויושבים ומכים בשקט. כבר נבהלנו שאנחנו לא במקום הנכון, ניגש לשאול , ואז הגיעה אשה נחמדה שמדברת עברית די טוב והציע עזרה. מתברר שהיא גרה שנתיים בירושלים, וחזרה ללונדון. אך ממשיכה ללמוד עברית באולפן בלונדון ושמחה מאוד לדבר איתנו בעברית.
בקיצור הגענו לשדה כשעה ושלושת רבעי לפני הטיסה, ועוד היה לנו זמן.
הטיסה מצוינת, הגענו לגטוויק. שם הלכנו לפי השילוט לרכבת המובילה לתחנת הרכבת הראשית הנמצאת בטרמינל אחר של גטווק. הרכבת הפנימית הזו של שדה התעופה היא בחינם. בתחנת הרכבת הלכנו לקנות כרטיסים. יש מכונות אוטומטיות, אנחנו הלכנו לאשנב. תור די ארוך אך זז מהר. קנינו כרטיסים שעלו לנו רק 24 פאונד לכולנו.
לקחנו לא את רכבת האקספרס שהייתה יקרה בהרבה וגם האריכה לנו את הדרך. בכל אופן היא לא פעלה באותו היום וגם היו עיכובים בשאר הקווים עקב תאונה שהייתה מוקדם יותר באותו היום.
במטוס מכרו גם כרטיסי רכבת במחיר מוזל, אך לנו כמשפחה היה עדיף לרכוש במקום.
אפשר לרכוש גם מראש באתר הרכבת ולהדפיס במכונות האוטמטיות בתחנת הרכבת בעזרת כרטיס האשראי בו השתמשתם בהזמנה.
אתר הרכבת לתכנון הנסיעה ול- 1+1
החלפנו פעמיים רכבת, ומכוון שהיינו רק עם מזוודת טרול קטנה לכל אחד ותיק גב לקטנה שאנחנו סחבנו , לא הייתה בעיה. הגענו לתחנה שליד הדירה – כ-5 דקות הליכה מהדירה, שם חיכתה לנו חברתה של בעלת הדירה.