חזרנו משבוע בברלין.
לא יודעת איך נכון יותר לכנות את הביקור בעיר.
זאת לא חופשה רגילה,לא בדיוק מנוחה. לא שבלתי אפשרי לנפוש בעיר,בתנאי שמצליחים להתעלם מעברה ומנצלים את הזמן לתענוגות החיים. חשבתי שנוכל לשלב.ניסינו,לא תמיד בהצלחה.אנסה לסכם את הביקור מזוית מבט שלנו.
שבוע אחרי,,בעלי אמר פתאום "אני לא פוסל ביקור שני בעיר" ואני הייתי בשוק,זאת לא ההרגשה שהיתה לך לפני שבוע...
כנראה שצריך לתת לרגשות ולרגליים זמן לעכל אותה.
כבר כמה פעמים עלתה ברלין על מפת אפשרויות הטיול ומסיבות שונות ירדה. כאשר אל על יצאה במבצעי טיסות לקראת יום הבחירות,היה זה טבעי שנבחר בברלין. מה גם שאחרי כמה טיולי טבע ועיירות בא לנו עיר גדולה. יצא כך שאחותי,מבלי שתכננו מראש,רכשה כרטיסי טיסה לברלין גם, כחודש לפני התאריך יציאה שלנו.
עברתי על כל הטיפים לדירות,קראתי את מירב סיכומי הטיול לברלין,בלוגים,אשכולות,"חפרתי" באינטרנט והוכן קובץ מלא עם בנק שווצרי לאפשרויות ואטרקציות.על זה אחותי הוסיפה ותכננה משלה כך שיצאנו עם קלסר עב כרס ממש. רציתי את הכל.את הסיורים של נדב אליהם שמעתי המון,
התכתבתי עם תמר על השאלות שהיו לי,ואחותי שלא כל כך מטיילת במודרך ועוד ישראלי-ממש המליצה.
את היציאות מחוץ לעיר לטבע,אהבתי מאוד את השפריוולד של ברנדי ואורי רק הוסיף.
קניות?איך אפשר בברלין בלי קניות.בלי שווקים,בלי בתי קפה ועוגת השטרודל,בלי הפארקים?והבן הוסיף..."אבא חייב את גן חיות ואקווריום".
אז את כל זה ניסיתי לדחוס לשבוע,שהיה גם כך עמוס מאוד.על חלק פעילויות השבועיות ידענו,על חלק לא.
אנסה בראשי פרקים לספר מזוית העיין שלנו,שהיתה לא אחידה.היינו עם זוג חברים טובים והיו ארבע דעות כמעט,שלפעמים השתלבו.
טיסת אל על,מזמן לא טסנו במוביל הלאומי,לאחר שגילינו את הטיסות במחירים נוחים יותר היה קשה לחזור ללאומי.
רוצה לציין לשבח את התנהלות הצ'ק אין המוקד בבית. עבד מעולה.בבית,כמה שעות לפני הודפס הבורדינג פס בקלות ובשדה..
לקח בקושי 5 דקות מאז ששאלנו דיילת איפה לעמוד ועד רגע שעברנו לכיוון לרותי מהדיוטי. כולם המשיכו לעמוד בתורים והסתכלו אלינו כלא מאמינים איך עברנו את התורים בצ'ק. הטיסה יוצאת בזמן ונוחתת בזמן,עברה בנעימים.
התיעצתי המון עם רבקה על אזור המגורים וחייבת לה תודה על הבחירה המוצלחת http://www.flowersberlin.de/
דרך אתר בוקינג היתה רק יחידת סטודיו אחת פנויה. פניתי למקום במייל והזמנתי ישירות 2 יחידות סטודיו,אם אפשרות ביטול עד שבוע מראש.
התכתבתי איתם המון,האם יש מיזוג-אין ולמרות החום ביום לא היה בו צורך בלילות יש מאורר.
מגבות-מוחלפות כל 4 ימים.אפשר יומית בתוספת תשלום. יש קפה ומאפה בבוקר חופשי בטרסה בגן,לחדר או לדרך. יש מכבסה,בתשלום.
לאחר בדיקת אפשרות הגעה עצמית משדה תעופה לדירה,הוחלט להזמין את שרות הסעות של ולרי,שהומלץ כבר כמה פעמים בפורום ובטיפים.
לא שאי אפשר להגיע עצית,יש קן S ביציאה מהשדה,היה צורך להחלפה אחת,הגעה לתחנת רוזה לוקסמבורג ומשם כמה דקות ברגל.
2זוגות וכמה מזוודות בבוקר יום ראשון בעיר,מחליטים להתפנק בהסעה. לולרי היו כמה הזמנות באותו בוקר,לכן היו כמה רכבים,
נסענו עם נהג שאולי ידע גרמנית אך כל שפה אחרת שניסינו לא צלחנו.חבל,כי ולרי נותן טיפים ועוזר תוך כדי ההסעה,לא נורא,הוא עוד יפנק אותנו בחזור.
עלות הסעה היתה 40 יורו ל4 איש+ציוד.הרכב נוח מאוד,גדול,נקי .מומלץ.
קבלה במלון הדירות פתוחה עד שעה 18.00 בערב,אשה מבוגרת נעימה מאוד מקבלת אותנו,החדרים עדיין לא מוכנים,הגענו מוקדם כל כך.
היא עושה לנו צ'ק אין מאפסנת את הציוד ועוזרת מול מפה להבין איפה אנחנו ולאן פנינו. לשעותהגעה מאוחרות יותר לדירה יש הנחיות מדוייקות.
אנו מוזמנים לקפה ומאפה שמוגש כל בוקר על חשבון הבית .אפשר לשתות בחצר הקטנה או בחדר או לקחת לדרך.
לאחר כוס קפה וקורוסאון ובדיקת ניירת מחליטים לצאת לתור את העיר. משאירים את המזוודות במשרד ויוצאים לשווקים,יום ראשון.
בתחנת המטרוקו U2 הקרובה לדירה ,נעזרנו בכמה חבר'ה צעירים ברכישת כרטיס נסיעה חופשי שבועי,לכל האזוריםA B C לא החלטנו באיזה יום וכמה ניסה לאזור C ולא רצינו לעמוד מול המכונות לחפש כרטיס המשך.במחשבה לאחור,ולאור המשך הטיול,היה כדאי לרכוש את הכרטיסBerlin WelcomeCard http://www.visitberlin.de/en/welcomecard
עם כרטיס זה מקבלים הנחה של 3 יורו בטיולי נדב,וההינו בכמה טיולים
יצאנו לשוק בפארק מאורפארק הקרוב לדירה.שתי תחנות בקו U2. גדול,רועש,מעניין,המוני, אוכל מעניין צעירים רבים ולא רק.עצרנו בכמה דוכנים,רצינו לקנות כמה פריטים. ריח דגים מאושנים משך אתנו למתחם מזנוני אוכל מהיר עם יושבים רבים,בקושי מצאנו מקום לשבת טעמנו שני סוגי הדגים,טרוטה בא במנה קטנה,מקרל היה שלם וטעים יותר.לאחר סיבוב בצד שני של השוק יצאנו חזרה למטרו.היה כדאי יותר לעלות תחנה נוספת לprenzlauer berg היה מתוכנן להגיע לפארק ושוק עתיקות ב 17 ביוניStra des 17. Juni (Flea market)לפארק
אובמה-שמו עוד יוזכר ויזכר רבות בהמשך הטיול.
המשכנו לאלקסנדר פלטץ,ציפינו למצוא כיכר מרכזית מוארת,יפה סביב לה חנויות רבות ו... חנויות יש סביבה,תחבורה מאוד טובה,אך כל היתר היה רדוד מאוד ולא השרה נעימות. הכיכר די מוזנחת, בדלי סיגריות בכל מקום (האם אנו בגרמניה??) הומלסים רבים,חבורות של "זמרים" מוזרים מנסים להרוויח כמה גרושים מנדבות, כמה שיכורים עם פנים אדומות אבל ..חייבת לציין גם הרבה תיירים, וצעירים ואף אחד לא נתפל, לא מפריע באופן אישי .
חוזרים לדירה,לקבל את החדרים ולהסתדר.המזוודות כבר באחת הדירות.והדירות ממש יפות.
מגדל טלויזיה נראה בבירור רב מחלונות. הדירה גדולה ונעימה מאוד,מאובזרת מעולה,הכל נקי וחדיש. מדיח כלים וטבליות,תנור חדש,מיקרו,טוסטר,מצנם לחם,קומקום,פרקולטור לקפה,כיריים חשמליות,מקרר נוח,כלים,ואפילו בקבוקי שתיה,בירה,יין במחירים סבירים,טלויזיה דקה. חדר אמבטיה מרווח מאוד,כולל חומרי רחצה,פן טוב. והכי חשוב..המיקום ומה שמסביב- שקט,נינוח וממצא. בערב יצענו להכרות בהקשה הופה,אבל רק במתחם התחנה.
שם נשארנו לארוחת ערב של עוף בגריל כולל תוס]ות.המחיר מאוד זול,אך גם העוף קטן מאוד.
מייד מוזמנות מנות נוספות.
טיולים מודרכים של נדב-קראתי,שמעתי ותכננתי סיור אחד או שניים.בפועל הלכנו לכמה ונהנינו מאוד.
התלבטתי האם להעמיס על הביקור את הסיורים וכמה,האם לטייל סתם כך בעיר מבלי לחפור יותר מידי,להיכנס רק למקומות שנפגוש בדרך,לשבת בבתי קפה.... בגלל סיבה זאת לא הזמנתי סיורים מראש,לא רכשנו את הכרטיס עם ההנחות אלה הרגיל לכול השבוע לכל האזורים. בפועל כאשר הגענו ולאחר ביקור בפארק שוק פשפשים ובכיכר אלקסנדרפלטץ ,נסיעה בקו 100 והעיר בבניה עם מנופים,הפרדות,חול ומרצפות -הוחלט כן על הסיור של המיטב על הבוקר .ולאחריו הייהדות ולאחריו... ועוד...
בבוקר יום שני יוצאים טיול המיטב גם כדי להכיר את העיר וגם כי כך תוכנן.המפגש ע' בית קפה בהקשה הופה מרקט,הקרובה כל כך אלינו. למעשה היה אפשר להגיע ברגל תוך כמה דקות,אבל הגענו בדרך כמו בערב האתמול,קן U2 וחשמלית למרקט. הסיור הודרך ע' אמיר והיה מעולה.אמיר בוגר אדריכלות ומובן התעכב והסביר ביתר פירוט על כל מבנה וכיכר. ממצא מאוד,מקיף מאוד.אפילו עמדתי בקצב ההליכה.
בסיום הסיור אמיר נשאר לעזור,להסביר איך לאן ומאיפה מגיעים למקומות השונים בעיר,היכן אוכלים מה ואיפה הגלידה הכי טובה.כמובן הספקנו להגיע לגלידריה לפניו.
הגלידריה בקניון ארקדן,בכיכר פוטסדאם פלטצ',בקומה שניה.המבחר רב כל כך,המנות יפות כל כך והבחירה קשה.נתתי למלצרית דרור לבחורעבורי.למחרת היום שמעתי בחדשות שלאובמה הוגשה גם גלידת פיסטוק והשף הראשי עמל במיוחד עבור האירוע. הסיור ארך כ5 שעות.לאחר מנוחה בגלידריה,המשכנו לקניות באלקסנדר פלטץ. חנויות ממש לא חסר סביבו.
http://www.globalblue.com/brands/specials/c-and-a/c-and-a-berlin-alexanderplatz/ http://www.galeria-kaufhof.de/filialen/berlin-alexanderplatz/
רשת פרפומריה וכל מיני הDMhttp://www.meinprospekt.de/berlin/filialen/dm-de/181787
כמובן קניון אלקסה http://www.alexacentre.com/
ולבאים בעוד כמה חודשים תפתח חנות מרשת פרימרק בינתיים יש סניף אחד
בתחנות מטרו עצמן וקרוב לבית יש את הרשת הידועה.מאוד מומלצת.עוד בבית ישבתי באתר שלהם וראיתי את המחירים.כמובן שרכשתי הספקה לכמה חודשים .
רשת הומנה יד שניה,קראתי בטיפים ובטיולים אחרים,היה מעניין להיכנס לראות.היינו בסניף של אלקסנדרפלטצ' וגם ע' הבית. הכל מסודר מאוד,נקי ומאורגן מאוד.יש פריטים רבים חדשים רק מלפני כמה עונות.היו מעילי עור יפים,לא יד שניה ובכמה גזרות,חבל לא מצאנו מתאים לנו.
וכמובן עוד חנוית רבות.כולן במבצעי סוף עונה.מודדים כמה דברים,רוכשים כמה ומשאירים גם קניות ליום אחר. הסופר במעלה הרחוב פועל עד שעות הלילה,הגענו עליו להצטיידות מצרכים לארוחות הבוקר והערב לאותו היום.הסופר יחסית גדול,יש בו הכל ממש,המחירים סבירים. עוד באותו רחוב סופר טבע ביו.והמון מסעדות,פיצריות.חלקן נראה טוב,חלקן פחות.
בבוקר,יוצאים בקן U2 ישירות לתחנת גן חיות.הנסיעה ארוכה אבל ללא החלפות.
זמן הגעה בערך חצי שעה.מגיעים בזמן ויש עוד זמן להיסתובב להכרות עם התחנה והסביב לה.
בהמשך הטיול הרגשנו בתחנת הגן חיות כמו בבית.דוכן נקניקיות ממש ביציאה,אוכל סיני,דוכן פירות וממול תחנות קוי 100,200 מסעדות ובתי קפה,מקדולדס- ממול.
שתי כניסות לגן חיות.אבל...מסביב לא כך כך נקי,נראה ישן,לא מטופח.בכמה מקומות יש שיפוצים,עדיין נשאלת השאלה "האם אנו בגרמניה"
טיול יהדות-בהדרכתה של מעיין היה מיוחד מאוד.לא קל.מעיין הצליחה להעביר אותו בצורה כל כך מוחשית,עם גלישה לסיפורים משפחתיים.אפילו קטע פרטי עם תמונות מהאירוע של הנחת אבן נגף לזכר קרוב משפחתה בגרמניה(לא בברלין)סיפור מאוד מרגש.
למרות החום יכולנו להמשיך איתה עוד ועוד....לחלק מהקבוצה הסיור היה מכביד. משפחה עם ילדים פרשה קצת לפני הסוף ומעיין הרגישה אשמה, לא בצדק. למדנו כל כך הרבה,ביקרנו במקומות כל כך רבים ומיוחדים.
מעיין הצליחה להעביר את הסיור כך שלפעמים הרגשתי אותם ליידי. את כולם, גם וגם. קשה לתאר במילים.
על הסיור יהדות אפשר לכתוב בלי סוף. למשל על בית החורשת למברשות בהקשה הופה, של Otto Weidtעל הסיפור של מעביד ומזכירתו היהודיה הצעירה לאורך שנים,על סטלה המוסרת וסיפור חייה ................ http://he.wikipedia.org/wiki/אוטו_ו יידט http://www.museum-blindenwerkstatt.de/
לא רחוק מבית ספר היהודי אחד האנשים מקבוצת המטיילים פתאום תמחבק עם אשה בחולצה לבנה שנראית כאומנית ועושה עבודה על הקיר הגובל בבית הקברות היהודי. מה מסתבר? האישה היא אשת אחיו מארצות הברית והקרן שלה עושה עבודות בכל העולם למען אחדות,שלום,אחווה והפעם הם בברלין ,עושים פסיפס על קיר עם ילדים כמעט מכל העולם.היא ביקשה רשות ממדריכה וסיפרה לנו די באריכות על הקרן והעבודות שלהם.
הסיור מסתיים ומעיין נשארת להסביר ועונה על שאלות אנו ממשיכים למוזיאון,בתקווה שנספיק לפחות את פרגמון.
טעות.יום חם מאוד,מעייף,מלא רגשות,אוכל לא סדיר ,לא היה צריך לדחוס ולהספיק מוזיאון.לחזור לחדר(קרוב) לנוח ובערב לצאת לעיר היה הרבה יותר נכון. מעיין אמרה שהדרך היא כ500 מטר ואפשר ברגל, התבלבלנו שאלנו קיבלנו הוראה אחרת, לנסוע במטרו לפרידרשה ומשם ברגל. זה אולי נכון, אבל מה??
הכל בבניה ולהגיע למוזיאון מסביב ,בסיבוב ענקי.כמעט הרגו אותי (בעלי היקר) .
כשעה וחצי בפרגמון.הרגליים קורסות,הבטן מקרקרת,המיים לקראת סיום. אגב מיים, מדריכות בסיורים סיפרו שמזמן שותות מיים מהברז.המיים טעימים וטובים וראינו את שרון(המדריכה) ממלאת בקבוק מיים בברז בשרותים .אז גם אנו. ב18.00 המוזיאון נסגר והחברים שלנו יוצאים החוצה (אנו סיימנו קצת קודם) וכאן באה חצי טעות שניה.
השעה 18.00 מה נחזור לחדר? לא. שייט. התחנה קרובה מאוד,רק חייבים מיים לשתיה. בבתי קפה המיים בבקבוקונים קטנים מאוד ,לגימה וחצי. לרכוש בקבוק גדול אין איפה. נכנסתי למסעדה וביקשתי כוסות מיים/מיץ/קולה לקחת.אז מקבלים בכוסות חד פעמיים גדולות כמו במקדולדס.המלצרית, כנראה ראתה את המבט המיובש שלי,וממלאת לנו מיים קרים ללא תשלום.במצב אחר הייתי מתה מבושה. יוצאים לשייט,לא זוכרת עלות,החברה שילמה ,מעניין הוא לא,ההסברים בגרמנית ,קצת הבנתי, הנופים עם המנופים לא משהו, אבל...מנוחה לרגלים! בגלל זה רק חצי טעות.
משם לרוזה לוקסמבורג שלנו וחיפוש מסעדה -אוכל!
היו המלצות על מסעדה ויטנאמית מיוחדת,אפילו אחותי הלכה לשם וחזרה עם "לא יתאים לכם". חריף מידי,מרקי מידי בקיצור שאלתי האם נלך ונעניתי "לא" אבל...ברחוב שלנו,מעבר לפינת המלון , יש 3 מסעדות ויטנאמיות ב SCHONHAUSER ALLEE המפה עם כל המקומות על הרחוב,אבל מי בדק??? רבקה אמרה שהמיקום טוב וזה הספיק...לעת לעת גילינו את כל המקומות,מסעדות,חנויות שהיו בהמלצות(חנות מעילים, אדידס ...) נכנסנו לויטנאמית שהיתה כל היום מלאה באנשים צעירים,הזמנו משהו שלא בדיוק הבנו מה,אבל היה לא רע. חריף במידה,סוג של מרק עם, בשר איטריות ארוכות וירק בצבע אדום.חלק לקחו עם פירות ים,בעלי לקח כיסנים,שהיו מעטים מידי והזמין מייד גם סוג של מרק עם פירות ים,המסעדה YamyamBerlin
יש לנו משפחה בברלין,בכל השנים שהם חיים בעיר,לא יצא לנו להגיע אליה,אליהם.נפגשנו איתם רק לפני חודש בארץ,אבל לא נעים,הבת דודה מזמינה לטייל איתה למחרת היום,היא בחופש ומאוד רוצה שניפגש. למחרת היום הוחלט על מפגש משפחתי עם בת דודה, לה יש יום חופשי מעבודה והיא תפגש איתנו לסיור בעיר, אולי שורלוטנבורג אולי קניות. סיכמנו להיפגש בתחנת גן החיות,לקצר לה נסיעות. אבל...
אובמה הגיע,כל העיר כמעט סגורה,אסור לצאת למרפסות(אמיתי) את מכסי הביובים ריתכו,כמות המשטרה בעיר עצומה והעיר??פקוקה 5 אנשים לא בדיוק רזים נדחסו לניסן מיקרה והמזגן מסרב לקרר. לבת דודה יש עצבי ברזל,הכביש נפתח ואנו יוצאים החוצה.שרלוטנבורג סגורה,אובמה מבקר בארמון.אז יוצאים לוונזי. היה לי מאוד חשוב וביקשתי להגיע לוילה. לראות באיזה פסטורליות יושבו ומה החליטו. הבית היום מוזיאון, רבים מאוד מבקרים בוילה.למרות החום היו רבים. רוסים רבים רוכשים בתים באזור ונפגשנו איתם בכל מקום.ביקור בניקולאסי,גשר המרגלים בו הוחלף גם שרנסקי.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolassee http://www.alexandrowka.de/indexenglisch.html http://www.360cities.net/image/russische-siedlung-alexandrowka-potsdam-3-germany#98.00,-8.00,70.0
ביקור באלקסנדרובקה,בית נופש שניתן כמתנה לצאר הרוסי ,מקום משוחזר,כי נהרס בזמן המלחמה, עם בתי עץ,פירות בוסתן, חוויה רוסית עם אוכל רוסי כמובן.חוויה מצחיקה בזכות מלצרית שלא ידע מה להגיש לנו ומה להציעה. "המקום פונה יותר לקהל גרמני ומה אתן לכם הרוסים??" הזמנו גולש בכלי חרס,כיסונים עם בשר(פלמיני), קציצת קייב ועופיון מעושן (על גריל-ציפלונוק טאבקה) כמובן בליווי משקה קוואס מעולה(בסגנון בירה שחורה) המחירים סבירים,על גלידת פלומביר-ויתרנו. היו הרבה צחוקים.
![3570127806a3284c[1].jpg](https://www.lametayel.co.il/fckfiles/98/98db0ae3e01cb58cc5d111a5c4617823.jpg)
למרות שהיינו קרובים מאוד לפוטסדאם, השארנו אותה ליום אחר. אפשר לטייל באזור גם בעזרת תחבורה ציבורית הנוחה. ואולי ביום פקוק כמו שהיה זה ,היה נכון יותר.
היה לי חלום קולינרי,כבר כמה שנים, במיוחד לאחר שהתגלה לי כאן בפורום, ולא הצלחתי להגשימו בחורף שעבר. מאוד בא לי קינוח/מנה של קיזר שמארן. בכל מסעדה בת דודתי שואלת וכולם אמרו שבקייץ לא מגישים, זה מאכל כבד חורפי, יש עוגות טובות. ברוסית באלקסנדרובקה וודאי שאין,י כולים להכין "בליני".
חזרנו לעיר תוך הסברים על הרחובות האזור, בניין קהילה יהודית.... ובאחד הרחובות היא עוצרת, "אני תיכיף חוזרת" לוקח לה כרבע שעה אולי אפילו יותר, אני על הקוצים, חבל לי על הזמן, רצינו לחזור לקניות , החנויות נסגרות ב21.00.פתאום היא יוצאת עם שקית ביעד, בקושי הולכת, מחייכת. "מצטערת לקח זמן לשכנע את השף-הבאתי לך קייזרשמארן". לא היה להם דבש, אז שמו ריבת אוכמניות.וכך ברכב, עם כלים חד פעמיים כולם מסתכלים איך אני מחסלת מנה ענקית, טוב נתתי לכולם לטעום.
בסופו של יום קצת קניות.הגענו יחד לחנות פרימרק,היה מבחר רב לציעירים יותר,בעזרת הבת דודה אני מרימה את כל שורת מידת M חולצות טי שרטים לבן,מכל הצבעים כמעט. ב3 יורו לחולצה אפשר עוד כמה... http://www.brandguider.com/store-location/71051/primark-berlin
קיבלנו ממנה המלצות חמות לבקר בחנות רשת טובה TK Maxxבה קונים המקומיים.הפריטים בה משלל חברות מובילות ובמחירים מצחיקים באמת.בהמשך הטיול חברתי הגיעה אליה פעמים.
נפרדים בנשיקות, תודות, היה יום יותר נינוח וקל יותר למרות הבוקר הפקוק. ואנו עולים ממש במטרו הצמוד לפרימרק לu2, הביתה לרוזה שלנו. בערב,יושבים בדירת החברים, קומה תחתינו ומחסלים לארוחת הערב מהקניות יום האתמול. מתלבטים איך לטייל בפוטסדאם למחרת היום, לאחר סיור בריכסטאג.
את הסיור המודרך של נדב אין סיכוי להספיק,אז נעשה זאת עצמאית.
סיור בריכסטאג הוזמן כחודשיים מראש.קיבלנו במייל כמה אפשרויות לביקור,בחרנו בשעת בוקר מוקדמת ובשפה הרוסית.יצאנו מהבית מוקדם כדי חלילה לא לאחר. קצת מסתבכים עם המטרו, לדקה קלה, בשלב מסויים מוצאים את עצמינו בתחנה חדישה ו..ממוזגת. שלא בא לצאת ממנה לחום.תחנה אחת ויוצאים לריכסטאג. http://www.bundestag.de/htdocs_e/visits/ http://www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/reichstag/index.en.php?lang=en
סדר מופתי בכניסה,נכנסים לפי הזמנה וסוג הדרכה.המתנה קלה ואנו בפנים.נכנסים כמה אנשים,הדלתות נסגרות,סוג של שטח סטרילי,מוזר.ממתינים בישיבה על ספות עור למדריכה.
בינתיים מסתכלים לצדדים מי השותפים לסיור.כמה תושבי גרמניה,דוברי רוסית והיתר תיירים מרוסיה שהגיעו בנסיעה ברכביהם לברלין.נשמע חזוי, אבל להם זה כ600 ק"מ. השנה, חגגו ברוסיה 75 שנה לקרבות סטאלינגרד, לכן כמה מה"רוסים" החליטו להראות לילדיהם את ברלין וממנה תכננו לפולין, למחנות ריכוז אושוויץ .
עמדנו וקצת דיברנו, סיפרתי להם על הנסיעה שלנו, המפעלית לפולין, על התובנות המנכל, "שכל אדם באשר הוא,חייב לבקר במקום" ואני שולחת אותם לבירקנאו,הקרובה וכל כך מוחשית עם פסי הרכבת שלה.
הסיור בריכסטאג מרגש,המדריכה עם מבטע גרמני עדין ברוסית יפה מסבירה על המקום.היא עובדת במקום כבר שנים רבות.שנים עסקה בלחפש את אותם האנשים שכתבו וחתמו על קירות הריכסטאג..
סיור בשפה הרוסית כולל עוד כמה מבואות עם קירות חתומים ע' חיילים מצבא האדום שעלו והניפו את דגל רוסיה על ריכסטאג. המדריכה שלנו,קארין פליקס,כותבת ומסיימת בדיוק ספר שלה שכולל פגישות עם אותם החיילים או בני משפחתם שאז השאירו את רשמיהם על קירות המבנה שסימל עורם את הנצחון על גרמניה הפאשיסטית. קארין,עדינה מאוד,ומספרת ברוגע על המבנה,ההיסטריה,פרטים מעניינים,על מפגשיה,אפילו בחיפה שלנו ,על התרגשות בני משפחה שפתאום גילו חתימה של הסבא/דוד/אבא. הסיור היה מסקרו ומעניין מאוד,בסופו קיבלנו ספרון של פרק ראשון מהספר בשפה הרוסית.
לאחרתפיסתושלהרייכסטאג, חייליםסובייטייםהשאירועלקירותכתובותרבותשלהם. חלקמהם, כוללבחדרישיבותהפרלמנטהגרמני, שהשתמרעדהיום.
בשנת 1947, בהוראתושלהמפקדהסובייטישלברליןהוסרוכתובותמגונות, כמוגםכמהציטוטיםמבחינהאידיאולוגיתחרוטים. בשנת 2002, הבונדסטאג, הועלההשאלהעלהסרתהשלטיםהאלה, אבלהרובנדחה. רובהכתובותששרדוהואבחדריםהפנימייםהרייכסטאגזמיןרקכשהםמלוויםעלידימדריכים. אחדהמדריכיםהאלההואקאריןפליקס. "כלמהשנבנהלאחרהמלחמהבסגנוןהאופנתישלהבאוהאוס, נלקחמשם - אמרליפראוקארין -. וזהכאשרמצאנוכתובותאלהשהותירוחייליםסובייטיים".
הכתובותנשמרועםפתרוןמיוחד, והקירותמפויחיםעלידיהזמןלנקותעםאווירדחוס. "הכתובותיישארוכאןלנצח, כפישזהמאודחשובלנו," - אומרתמדריכתהתייריםהגרמני. קאריןפליקסשהכינה ספרעםכותרתסמלית "כאשרהסיפורמתעוררלחיים", המספראתסיפורושלגורלותוויותגאוגרפיהחייליםסובייטייםעלהקירותשלהרייכסטאג. אגב, פראופליקסטועןשהשירהמפורסםשלקונסטנטיןסימונובשל "חכהלי" תורגםלגרמנית - טקסטיםכתוביםשלפסוקזהכברנמצאביןהרוגיםאושנתפסוחייליהוורמאכט.
נפרדנו לשלם מהמדריכה,ועלינו לכיפה השקופה. היה יום חם במיוחד,חם היה בכיפה,אנשים רבים מסתובבים בספירלה עם אוזניות,מסתכלים לנוף ברלין, ולי בא לצאת החוצה. בקושי מתאפקת לא ללכת נגד כיוון ובשמחה יורדת בדרך ליציאה החוצה.
היציאה בקבוצות, שוב דלתות נפתחות, נסגרות וזהו הדשא הירוק נגלה לעיניינו.
תכננו לאחר הסיור לנסוע לפוטסדאם.בבוקר מרוב מהירות,שכחתי את הדפים שצילמתי על העיר בחדר.
מה יכול להיות?נגיע ושם כבר ניקח במודיעין חומר. ההגעה מאוד פשוטה ב S1 אנו מגיעים ישירות לתחנה, שם מקבלים הסבר מבחורה שעומדת ומנסה למכור כרטיסים לסיור מודרך לעיר ונכנסים למודיעין. http://www.potsdam.de/cms/ziel/26670/EN/
יש אפשרות לטייל באוטובוס תיירים עם אוזניות,לרדת ולעלות במקומות עיניין. יש אוטובוס רגיל עירוני שכלול בכרטיס לאזור C.ויש אוטובוס אנטיקה עם מדריכה בשפות אנגלית וגרמנית,אוזניות בכצה שפות.יורדים ב3 תחנות,מקבלים כ20 דקות לסיור או שמיעת הסברי המדריכה וממשיכים. במודיעין מסבירים שחם ואולי לא כדאי ללכת הרבה ברגל, תיכף יוצא סיור ומקבלים הנחה כקבוצה. בהחלטה מהירה מקבלים את ההצעה. http://kaiser.hostingkunde.de/
באוטובוס כמובן אין מיזוג.בחוץ בערך 40 מעלות.מכוונים אוזניות לרוסית ו..המדריכה מתחילה לדבר בגרמנית, תוך כדי היא עוברת לאנגלית . שילוש קטלני ביותר. איך שהו מצליחים להבין,יורדים ומקשיבים להסברים באנגלית ושמחים ביותר כאשר נגמר. האמת אף אחד לא אשם,פשוט חם מידי. ראינו את הארמון מבחוץ, ועוד ארמון, ואת הגנים,ההסברים היו מעניינים דווקא, המבטא ברור.
ניכנסנו גם מול אגם כל שהו ומקום שביקרנו יומיים קודם עם הבת דודה.
לדעתי היום היה מתאים יותר לקניות,בקניונים לפחות יש מיזוג.
אם היה מתאפשר, הייתי מעדיפה לקחת סיור של נדב לפוטסדאם.לפחות מבינים יותר.
בערב קצת מנוחה ויוצאים לאכול שוארמה קרוב לבית. ממש בפינת הרחוב.המקום לא משהו, השוארמה טעימה.בנוסף מכינים פיצות,פלאפלים וכל רגע השליח יוצא עם מגש פיצה לאן שהו. מאוחר יותר מבינים שבפינת רחוב הוסטל של צעירים,והפיצות לשם.למרות שמתחת להוסטל יש מסעדת בשרים לא רעה,בה יצא לנו לשבת מאוחר יותר. מכיוון שלא החלטנו מה לעשות למחרת היום,ובעלי ביקש בלי מוזיאונים,וכן רצינו קצת קניות,לקחנו את הסיור לשפנדאו.
ביום טיול קודם המדריכים סיפרו שקשה להגיע לעיירה והאוטלט לבד, אז אמרתי טוב בעוד כמה יורו גם נשמע הסבר על העיירה,שיהיה...
סיור לשפנדאו- והגעה בסופו לאוטלט מחוץ לברלין.סיור זה הודרך ע' תמר.כלל הגעה לאצטדיון האולימפי,סיפורים מעניינים על אולימפידה לפני פרוץ המלחמה, קורות חייהם של האטלטים היהודים בפרט. עיירת שפנדאו חמודה מאוד עם מבצר עתיק, מרכז קטן חמוד עם יום שוק קטן ועוגות טעימות מאוד. האוטלט בנוי בצורה מאוד מעניינת אבל ממש לא הכרחי ואפילו מיותר.אפשר וכדאי היה לחזור מייד לעיר או לשפנדאו שאהבתי מאוד.תמר נתנה הסברים מדוייקים איך לחזור לבד לברלין,המתינה עוד כחצי שעה וחזרה עם מעוניינים לעיר.
קולות שהושמעו בסיור זה אולי נתנו לתמר חומר למחשבה, למשל, בסיורים של נדב לא נכנסים לאתרים שמבקרים,פנימה.וכך הגענו למצודת שפנדאו למבואה ולא נכנסנו,גם לא הורשנו לעבור את ה2 מטר רק לצילום, אולי בצדק.עלות כניסה 3.5 יורו, לא סכום שירושש.
שפנדאו מפורסת בבית סוהר בו אחרון האסירים היה
Rudolf Hess http://simple.wikipedia.org/wiki/Spandau_Prison
חלק מאנשים ממש רצה להיכנס וביקש זאת,נעשתה הצבעה והפסדנו. קבוצת חברים(4-5) הרגישו שהסיור קשה להם,ההליכה, חום, לא מתאים להם וביקשו לחזור..חבל שלא חזרו מאותה הנקודה , כך האחרים היו נכנסים למצודה.לאחר מכן הגענו למרכז העיירה החמודה שחלק מבתיה הזכיר את היער השחור ואלזס אהובתי, והיה יום שוק נחמד. קיבלנו הפסקה של חצי שעה, הסתובבנו בין הדוכנים וישבנו בבית קפה שהומלץ ובאמת היה טעים מאוד. החברים שלנו נדלקו על דוכן דגים מעושנים,הריח היה בכל האזור,לקחו דגים, לחמניות וישבו בצד, חיסלו כמעט פורל שלם. אם היינו עושים הפסקה במצודה היו נכנסים מי שבא לו,ואחרים יושבים בבית קפה הצמוד לה,חבל.כי להגיע לבד לשפנדאו ממש לא קשה, אבל למי היה עוד זמן.
היתה הצעה לחברה,להוסיף תשלום לכניסות או להודיע שהאפשרות קיימת למי שרוצה ואחרים יקבלו הפסקה. בלי נקודה ישראלית יהודית גם כאן אי אפשר(אפשר) העיירה שפנדאו עיר תאומה ל..אשדוד ויש אזכורים בכמה מקומות. בית הכנסת כמובן נהרס במלחמה,יש לוחית על הבניין שנבנה. לסיכום הסיור:
ההסברים כרגיל מעניינים וכן הייתי ממליצה לסייר על החברה.לוקחת את ההנחה(יהודיה או לא)הסברים איך להגיע לאאוטלט אם רוצים,ונשארת יותר זמן בעיירת שפנדאו עצמה,במצודה. בתור כאלה שהמותגים לא בדיוק מדברים אליהם,אפשר לותר על הקניות האוטלט, Elstal עיירה שלא היה בה משהו מיוחד ולא פרנסה,מצאו שיטה טובה בדמות בניית האוטלט כך נספו מקומות עבודה לא מעטים,התחבורה חוגגת ויש הכנסות. הגעה לא מסובכת בכלל.עוצרים בשפנדאו לוקחים רכבת לעיירת אלסטאל RE2 שם יורדים בתחנה ועם אדר של נוסעים הולכים בגשר מעל הרציפים לתחנת האוטובוס.כולם עושים את אותו המסלול.האוטובוס עוצר במתחם האוטלט,מתאים לכרטיס המשולב א.ב.ס .בחזור אותו דבר.יש מודיעין גדול במתחם,הוא בניוי יפה,כל המותגים,אוכל שרותים ממש כפרון.אם מגיעים בסיורי נדב מקבלים הנחה נוספת של 10% ומתנה קטנה מהמתחם.המחירים בהתאם למותגים,אולי זול יותר מהערים...
בדרך במתחם האוטלט ראינו הרבה חבר'ה צעירים פולנים הבאים ברכבת לקניות במתחם.
יום שבת,נשארו יומיים לסוף הטיול,עדיין לא היינו בק.ד.ו. לא ממש במערב העיר,לבעלי לא בא מוזיאונים,ושוב לעבור במרכז, מחליטה להקדיש חצי יום להקשה הופה,סיבוב באזור וב14.00 להצטרף לסיור נוסף(אמרתי היו הרבה סיורים) להיו ימים במערב. בבוקר,נפגשנו סוף סוף עם הפקידה וסתם אמרתי לה שנוסעים להקשה והיא פתחה זוג עיניים "נוסעים??" זה 5 דקות הליכה.150 מטר בהמשך הרחוב ועוד 150 שמאולה במעלה הרחוב.מצחיק נסענו להקשה פעמיים לפני זה.כל לומדים מה יש מתחת לעף ממש,כל החנויות שהיו רשומות לי בקובץ.המחירים יקרים,ועדיין היה סגור.פותחים ב10.00.בהקשה הופה נעים מאוד לטייל בין החצרות,להיכנס לחנויות הקטנות,בתי קפה רק מתחילים להפתח.בהקשה מרקט יש שוק של שבת,דוכנים עם כל מיני.פירות וירקות,עבודות יד רבות,אוכל מגון.נעים לעבור בין הדוכנים ולקנות מלינה(פטל)
לקראת 13.00 יושבים לאכול,הבחירה לא קלה,יש אפשרויות רבות מידי....
עולים על S ומגיעים לתחנת גן החיות למפגש הסיור. היה רגע לא נעים,אין אנשים.אני בעלי והמדריך,כבר אמרנו טוב,לא יהיה סיור אז נלך לגן חיות הקרוב . רונן,תיקן אותנו,"הסיור יוצא עם כל מספר האנשים " הצטרף עוד אבא ובן לקראת גיוס וכך זכינו לסיור פרטי ממש. סיור "היו ימים במערב",ביום שבת משעה 14.00,מתאים לשומרי שבת.רונן שאל האם אנו נוסעים בשבת ,אם כן נעשה עם קפיצות בתחבורה כדי לחסוך הליכה,הסכמנו כמובן. בגלל שהיינו קבוצונת קטנה וגם בנסיעה קיבלנו הערכת זמן. אני לא אספר על הסיור,כי לדעתי הוא ממש שווה וכדאי לתכנון אותו. קודם כל רונן, בעל ידע רב, עובד בתיירות, כותב/מתרגם ספרי תיירות, חי בברלין נדמה לי 9 שנים,אשתו זמרת אופרה. הסיפורים שהתלוו לסיור היו מעניינים מאוד. עברנו בין בניני התאטרון,הקברט שהיו שייכים כמובן ליהודים, שכונה יהודית עשירה,בית איינשטיין,בית ספר שעומד על חורבות בית כנסת השכונתי,ועבודות שימור של מנהלת בית הספר,פרויקט מקסים .בניין העיריה של הרובע עם היכל זכרון מיוחד ועבודת נמלים של פקיד אחד לשימור שמות היהודים שנלקחו מברלין.
הסגנון השונה של זכרון ליהדות השכונה,לא אנדרטאות בטון,לא שמות,אבל כל השכונה תזכורת .
הבנייניםהמשופציםמאודיפים,עםהצמחיה ,חצרותירוקים.
בביתאינשטייןהדירשמתגוררבקומתבהליאינשטיין,תלהתמונהגדולהשלו,ומברךאתהמטייליםלשלום.
הסיורעשהקצתסדרבראש,בהבנהשלהתקופה.אניממליצהעליולאפחותמטיוליהמיטב.ואםבוחריםכמהמודרכים,הייתימטיילתבולפניטיולברלין המיטב ויהדות.זהמתאיםיותרמבחינהכרונולוגית.
הואירוקיותר,אליזבתחילתו,ומסתייםבמקוםירוקודגיזהב
הסיור הסתיים בפארק Rudolph-Wilde-Parkמקסים,עם גשר ופסלים רבים מים,דגי זהב-אין מקום יפה יותר לסיום.
הבטחתי לרונן שארשום על הסיור,כי באמת נהנינו.מה גם שעשינו הפסקה בק.ד.ו בקומה ה-6,מזנון פתוח במחירים סבירים מאוד,רק חבל שלא היה מספיק זמן והיה עמוס(שבת) ולכל זה התלווה תהלוכת הגייז,מוזרה,ססגונית,מסקרנת.
אגב,שאלתיאתרונןלמהלארואיםאתהאבניםהמוזהות, והתשובה היתה שזהלאהיהמקוםדיורהאחרון. בודדיםנשארובשכונה,רובםמוקדםהרבהיותרהעוברולמקומותאחריםשלהעיר ואיך אפשר בלי המצעד???? מה גם שראש העיר הוא הומוסקסואל מוצהר הפועל לשווין ואהוב על התושבים.גם בת דודתי סיפרה שנראה לה כי הוא ישאר לכל חייו... דבר אחד היה מאוד מוזר בעינינו...מעל מבני הציבור הורד דגל עיירית ברלין ובמקום התנוסס לו דגל הגאווה.לא ,אין לי בעיה עם עוד דגלים נוספים אם היו נתלים,אך להוריד דגל עיריה ולו רק זמנית ליום אחד למען דגל הגאוה?? לאחת שעברה חינוך רוסי ודגל הוא דגל שלא יורד ,רק לחצי התורן בימי אבל...זה היה מוזר מאוד.מובן שלדגל שלנו יש לנו כבוד מיוחד במינו והיה זה מוזר גם כאשר אנשים התעתפו בדגלי ישראל בביקור בפולין.החזקנו דגלונים ביד. כך לימדו אותנו נראה לי עם חלב אם. ועוד לאחר ביקור בריכסטאג,לראות כמה היה חשוב לתקוע את הדגל על הבניין. יכול להיות שזאת סריטה פרטית,כי בכל סרט שראינו ,הצבא היה עובר ומייד קובע את הדגל...
בערבניסינו אתהויטנאימתהשניהצמודהשלנו, למעשהזההיהחוסררצוןלצאתמהבית(האזור).
הויטנאמיתהשניההיתהגםתמידמלאהבקהלאנשים,התישבנובחוץוהםמאודהשתדלולהסבירמהרשוםבתפריט.הזמנואתהמוכרלנואחדעםעוףוהשניעםפירותים.היהטעיםולאנוראחריף.
בעלי ,זהשבתיקפהעבורו "למהאתמביאהאותילכאן,אסורלי" פתאוםשואל "מענייןמההקינוחיםשלהם." הצעתילעבורבמאפיהמעברלכבישבהיושביםרביםבבוקר,המשכנולשםו...סגור.ז"אהםעודבפניםאבלאיןסיכוישימכרו. פתאוםקוראתעלהחלוןשלהם,כיזכובתחרותהלחםהטובבגרמניהל2013.אנוכאןממשצמודיםושבועלאנכנסנו???? מהנישארללאקינוח? עוליםעלקו 100 לאינשטיין. קפה,אפלשטרודלעםגלידהעלרוטבונילמוותריםוהנוף....צינורותצבעונייםומנופים.טובמגזימהקצת,היועודכמהאנשים,ישראליים,עודתייריםוזוגנשיםנחמדותמאוד .
חטפתיסוגשלהתעטשותשאילצהלברוחמשם. זהו,בערב אורזים חלק שלא צריכים,נשאר בפועל יום שלם אחד וחייבים לפרוק מתחים.איפה?בגן חיות.
בבוקר שוב לא עוצרים במאפיה,עוד לא למדנו שיהיה סגור בסופו של יום.עולים על U2 וישירות לתחנת גן החיות
.יום ירוק,לא חם,מוצלח בבית האקוויריום וגן חיות מיוחד במינו. הגן גדול,ירוק מאוד,מטופח כמובן ומיוחד.רוב החיות כאילו פזורות ללא כלובים.יצא לנו גם לראות האכלה ולשמוע הסברים בגרמנית..
טיפ שקיבלנו מרונן יום לפני זה:ביום ראשון כל החנויות והסופרים סגורים אבל...אלה שבמטרו או חלקם במתחם המטרו-פתוחים.בתחנת מטרו גן חיות יש סופר גדול,לא מצוחצח כמו היתר אבל סופר ויש כמובן את הרשת רוזמן ועוד... שזה אומר גבינות ונקניקים הביתה,שוקולדים לעבודה עוד קצת רוזמן(פרפומריה).
באחד המעברים בגן חיות ראינו 2 ספסלים שמה זה נראו לי שהגיעו מאחת הבתי הכנסת.אני יודעת שמגן דויד לא רק שלנו,אך מה זה נראה מתאים לבית הכנסת..
לאחר סיור בגן חיות עוד קצת קניות הביתה,כמה גבינות והרבה שוקולדים בסופר במטרו ZOO
ברחוב שלנו,בויטנאמית הראשונה שלנו היה איזה אירוע חגיגה באחד הערבים,גריל ענק והמון בשר,גם המון אנשים.התקרבנו אבל ממש היה עמוס. ערב אחרון בברלין,יום ראשון,החנויות סגורות.הספקנו קצת לנוח לאחר גן חיות ויצאנו לניקולייב ורטל,רובע ניקולייב העתיק.
כמובן שקצת התברברנו,סתם נסענו במקום ללכת ברגל כמה מטרים מאלקסנדרפלטץ,אבל לא נורא.ראינו בניין אפור ענק עדיין בשלבי שיפוץ,יהיה מקסים רק אפור מידי,ואז השכונה.קטנה וחמודה,כאלה אני אוהבת. קצת הסתובבנו ויצאנו ברגל לכיכר אלקסנדר.חיפשתי לפני הטיול חנויות עם נעלי רייקר לחברה וגם לעצמי,היו כמה,ידעתי שיש אחת ממש קרובה לכיכר אבל לא ראינו. יוצאים מהרובע,ממש שני מטר מקניון אלקסה שביקרנו בו כמה פעמים והכיכר שהיינו בה כמעט כל יום,החנות.חלון ראוה גדול עם הנעליים במחירים סבירים ממש ו...סגור.כאב לב אמיתי.אז לטובת הבאים אחרינו(יש גם לגברים),כשעומדים עם הגב לכיכר,חוצים כביש,בצד של קניון אלקסה,פונים ימינה כ200 מטר
זהו בוקר אחרון בברלין-בשבעבבוקרהתייצבנובמאפיה,עדייןסגור ,חזרנוחצישעהאחרי. מבחרעצום,מהלוקחים? אתהכל,אבלאיןטעם.אזלחםאחדהביתהופרצללארוחתבוקר. אםנחזורלברלין,ונהיהבאותוהמיקום,כלארוחותהבוקרשלייהיושם
ולרי בא לאסוף אותנו בזמן, ובדרך קשרנו שיחה,הוא עבר בשכונה מסויימת ושאל "כאן הייתם" לא,לא היינו מה זה? אזור הנקרא מוסקבה הקטנה,כל הבתים בנויים בסגנון כמו בסוקבה וכאן חיו כל רמי הדרג הקומוניסטי של מזרח ברלין,נסע לעט יותר כדי שנוכל להתרשם.עוברים פארק,והוא שואל "כאן הייתם" גם לא,יש המון פארקים מה זה? והוא עוצר את הרכב,יש עוד 20 דקות אפשר לבקר בפארק. פארק ענק במזרח כמובן,לזכר החיילים הרוסים.לגבריו הפארק היה מוזנח שנים רבות וכבר חשבו להרוס ולבנות משהו חדש.בסוף שיפצו ופוטין בעצמו הגיע לפתיחה חגיגת ב2006(מתוך הסבר של ולרי)אי אפשר לתפוס לתמונה,ענק ממש.
לפני שנפרדים מולרי,מקבלים עוד הסבר לגבי החזר מס בשדה התעופה. פועלים בדיוק לפי ההנחיות ומחזירים כמה יורו לתקציב טיול הבא. קניות קניותקשהלעמודבפיתויבברליןמולאפשרויותהקניות. ביוםראשוןהסופריםוחנויותסגורות.אבל....כלמהשנמצאבתחנותהמטרופתוח.כוללסופרגדולבתחנתZooמולהתחנהבצדימין.כמובןכלהחנויותהנוספותוהרוזמן,המתנותגם. קניוניםרביםעםחנויותמותגיםהרביםשבדיוקפתחובסוףעונה. רשתNew Yorkerבמחירי 4.99 כמעטלכלפרטיבנות
חנותפרימרק,קללהגיעאליה,מתאימהיותרלצעיריםאפשרלמצואבהדבריםמעניינים.
עודכמהחודשים,אמרו 3-4,יפתחסניףנוסףבאלקסנדרפלטצ'. רשתנעלייםשהומלצהליע' אחותיDEICHMANNנכנסנולזאתשבקניוןאלקסהויצאנועםשללרב.
כמובןC&NרשתROSSMANוDMסוגשלסופרפארםבמחירירצפה.
http://www.dm.de/de_homepage/ http://www.rossmann.de/services/filialsuche/berlin.html
נעלייםשלRIEKERולארק
http://www.thelabelfinder.com/storesearch/berlin-mitte/rieke r-stores/index.php/shop/city/37624/2950159/69108/district
ורשתשבתדודתיהמליצהוהוכתרהכהצלחהע' חברתיTK Maxx
http://www.kaufda.de/Filialen/Berlin/TK-Maxx-Wilmersdorfer-S trasse-108/v-f131361469 http://www.tkmaxx.de/
דףשקיבלנובמלוןעלאוטלטנוסףחדש ,לאהלכנו.
http://www.zalando.de/ http://www.shoppingguide-berlin.de/
אוכל אוכל- נראהשברליןאוכלת 24 שעותביממה.כלכךהרבהובמגווןאדיר. לאחיפשנואתהמומלצותוהמיוחדות. רקבחצירחובשלנוהיו 3 מסעדותויטנאמיות,איטלקיתאחת, מאפיות,בורגרועוד.... הויטנאמיתהראשונהשלנו
השניה http://www.yamyam-berlin.de/
היועודשתייםבהמשךהרחוב. היותמידמלאות,תמיד. כןיצאנולאינשטייןוהיהטעים.היהטעיםמאודגםבביתקפהבשפנדאובמרכזהעיירה. סתםטעיםהיהבביתהבורגרשהגישגםקפהומאפהתפוחיעץ. אגבהבורגרצמודלהוסטלשנראהממשטוב,היהמלאבחבר'הצעיריםומצדשנילארועש,סולידי,נראהטוב.בהמשךהרחובשלנו.
http://www.booking.com/hotel/de/wombat-s-city-hostel.he.html ?aid=329424;label=wombat-s-city-hostel-h1ECAKvvBXLrIX8Sf6MW1 wS4480608228:pl:ta:p1:p2:ac:ap1t2:neg;ws=&gclid=CKyJ0PTO grgCFYJf3godCgkASw http://www.wombats-hostels.com/berlin/
נקניקיות:בלי הרוטב היו טעימות לכולם,עםהרוטברקלי. המדריכי טיולי נדב ממליציםעלמקומותאוכל,בילוי,בצדקלמקמותטובים,כדאילהקשיבלהם לא רושמת את פרטי אוטובוסים,המטרו-יש מדריכים ממש טובים ברשת ובאתר. תחבורה ציבורית נהדרת-בשתי מילים. מה לא הספקנו בגלל החום,העומס? שפריוולד-אולי בגלל יום טבע ואגמים בחום נוראי ויתרנו על שפריוולד. דרזדן-בגלל הנסיעות הארוכות של מעל שעתיים וחדשות שדיברו על נקיון העיר מהצפות גם הורידו אותה מהפרק. אי הטווסים-היינו ממש קרובים אבל שוב החום פגם בתוכניות ונשארנו לשבת בניקולסי ובאלקסנדרובקה. טיגרטאן רק עברנו. קרויצברג-החברים נסעו אנו ויתרנו. לא נכנסתי לאף כנסיה ולא לקטדרלה-זה נדיר מגדל טלויזיה ראינו מהבית,כמעט מכל פינה.לא נכנסנו,בבסיסו נראה מוזנח,סביבו לכלוך ,לא מזמין. וכמובן קצת לנוח תצפיות אחרות חוץ מכיפת הריכסטאג-לא עלינו גם,לא מצאתי צורך. קוריאוז לגבי הצלב המשתקף בשמש.כאשר ראה זאת הבחיר הקומוניסטי בזמן נאומו,הוסיף ש"זה פלוס גדול למלפגה" הכתיבה הטיבה לי את קבלת ברלין.על פניו נראה שהיה די מקיף ובסדר. מי יודע??עוד שנה שנתיים אולי נחזור,אולי כשיסיימו לבנות את הארמון ,אומרים ב2015?? כמעט חודש לאחר הטיול,אני מוכנה לווידוי. הלינה היתה כמעט על תחנת רוזה לוקסמבורג,קראתי כמה הכיכר רוזה לוקסמבורג יפה ומענינת.בפועל,חשבנו שהאי תנוע עליו התחנה היא הכיכר.לא המשכנו עוד כמה מטרעם כדי לראות אותה והפרלצאורברג,בעלי ביקש לא להזכיר את השם,כי כמה פעמים אמרתי בוא ניסע אליו,אבל לא מצאנו את העיקר.ירדנו בתחנה,קצת סיבוב ימינה שמאלה ובזה נגמר. אחרי שראיתי בתמונות של אחותי.........מה אני אגיד,טיפשה.אין מילה אחרת או צריכה טיול נוסף??