בפירינאים הצרפתיים היינו כשלושה ימים, כשהלינה של סוף היום השלישי היתה כבר בויאלה בספרד והלינה של היום שלפני הפירנאים הצרפתיים היתה היכן שהוא בין טורלה ( אורדסה) לכביש 918D.
אחת הבעיות שיש בטיול באזור הזה היא שאין בהכרח קשר ישיר בין המרחק לזמן הנסיעה. למשל את כביש 918D נסענו בערפל חזק ועם תוספת של רוכבי אופנים רבים. לכן כמו תמיד העצה שלי היא : צאו מוקדם לדרך. אל תהיו בלחץ, אבל הסתכלו על השעון.
נקודה נוספת שכדאי לשים לב אליה היא העומס באזור לורד. רבים באים לשם מאותה הסיבה שגם לכם כדאי להגיע לעיר. גם בגווארני היו לנו בעיות למצוא מקום לינה. לכן אולי כדאי להזמין מקום מראש, לפחות באזור הזה, וגם בגאוורני.
האתרים והמקומות שאספר עליהם הם :
* פונט דה אספנג'.
* אגם גאוב.
*העיר לורד.
* מערת הנטיפים גרוט מדאוס.
* פיק דו מידי.
* מפל וקרקס גאוורני.
מפה סכמתית:
האזור לא חסר אתרים ומקומות נוספים כמו אתרי ספא חמים, קרקסים נוספים במזרח הפירנאים הצרפתיים יש עיירות יפות ומבוצרות וכן מערת אדם קדמון Grotte deNiaux 50 ק"מ צפונית לאנדורה. באלו לא היינו מפאת קוצר הזמן, אבל אזכיר מעט מהמידע שהצטבר אצלי.
מזג האויר : לא תחת החלטות שלנו, קפריזי ומשתנה בכל רגע. אבל אתם כבר שם, לכן הפתרון הוא בביגוד מתאים, קל משקל, שמעניק את ההגנה המתאימה ולא מכביד כשפושטים אותו. כבר השקעתם 500 יורו בטיסה, 500 יורו לשכירת הרכב, ובממוצע כ 75 יורו לאדם ליום. עוד 100 יורו למעיל קל וטוב ושכמיה שלא תקרע בסערה הראשונה לא ישנו את גובה ההוצאות שלכם, אבל בהחלט יבטיחו טיול מהנה יותר.
דרך: מי שיש לו GPS משוחרר מדאגות. אבל עדין מומלץ לבדוק מה אומר המישליין על הדרך האופטימלית. באתר המדהים http://www.viamichelin.com/web/Routes יש לכם האפשרות המדהימה לראות את המסלול הקצר, המהיר, או בעל מראות הנוף היפים. כן כמובן בחינם. האתר גם מחשב את הזמן שיקח לנסוע. למשל מטורלה לארגלבדרך לגשר הספרדי כמעט 150 ק"מ אבל מישלין מחשב. ובצד, שלוש וחצי שעות נסיעה. אם יש ערפל יקח הרבה יותר . . . למשל לפי מישלין הדרך הארוכה מגווארני לוילאה -; 183 ק"מ היא קצרה יותר ב45 דקות.
מספרד לצרפת ובחזרה: ישנם שלושה כבישים שאפשר לבחור בהם למעבר הלוך או חזור. כמובן מי שממשיך או מגיע מהמערב יעבור דרך פו ויגיע אל או מ סן סבסטיאן. אבל מי שמתמקד רק בפירינאים יכול לבחור באחת מאלו :
* לעלות דרך Biescasב 138 A שבצרפת הופכת ל 934D, לפני Laruns לפנות ימינה ל 918D שלדעת מנחם מרקוס הוא הכביש היפה ביותר בפירינאים. ואני הייתי מוסיף גם האיטי ביותר אם אתה בעונת רוכבי האופנים . . . ואחר כך ב 921D דרומה לקטרCauterets -; , ומשם לפונט אספנג' -; הגשר הספרדי -Pont d'Espange, בכביש 920D ומשם ברכבל או ברגל לאגם גאוב. אם אתה כבר בסוף היום ותרצה עוד להספיק לטקס בלורד, אתה יכול להמשיך צפונה עד פאו -Pau ומשם באוטוסטרדה ללורדס. בחזרה לספרד בסוף הבילוי בחלק הצרפתי עומדות לפניך מספר אפשרויות: ·929D הצרפתי שהופך ל 138A הספרדי -; יקח אותך לאינסה ומשם תוכל לעשות את המסלולים של שמורת מלדטה, או משהו מהעמקים המזרחיים של שמורת אורדסה ( פינאטה, אסקואין או אניסקלו. ראה פוסט נפרד על אלו)אניסקלו. ·230N הצרפתי יוביל אותך ל 230N הספרדי, ולעיר המחוז החשובה והיפה ויאלה Vielha. ממנה תוכל לטייל בחלקים המזרחיים של מלדטה, עמק בוי, המפלים באזור ויאלה, או אולי הכפר ההולך ונבנה בתורן ( נעזב בשנות השלושים בגל מלחמת האזרחים והרעב, נקנה על ידי יזם ומשוקם לאט לאט. מהווה מקום נופש לתושבי ברצלונה. יפה -; בטוח. אותנטי ?)
אתרים:
הגשר הספרדי : מקום מדהים, אפשר לעמוד שעות ולהסתכל על המים השוצפים בלי לשבוע.
הגשר הספרדי והקניון הקטן תחתיו:
אגם גאוב ((Gaub : מגיעים אליו ברכבל מאזור החניון ושם גם קונים כרטיסים. כמובן אפשרי גם ברגל. אני ממליץ לעלול ברכבל ולרדת ברגל. לרכבל שני שלבים. שלב ראשון מהחניון בכניסה לאזור -; עם רכבל קרוניות, ושלב שני עם רכבל דו כסאית כמו אצלנו בחרמון. השילוב הטוב ביותר נראה לי לעלות למעלה עם הרכבל -; שני החלקים , ללכת ברגל לאגם -; חמש עשרה דקות, לבלות ליד האגם, או אפילו ללכת לאורך חופיו ( שביל מסומן יש רק בצד המערבי ), ולחזור בשביל הכחול לאורך הנהר היוצא מהאגם ומגיע לגשר הספרדי. ליד האגם בית קפה הממוקם ברפיוחו. האזור מהווה מקום מעבר למטיילים הבאים מספרד. הסיבוב כולו ( עליה בשני הרכבלים, הליכה לאגם, קפה עצמי וירידה ) ארכה לנו 3.5 שעות.
אגם גאוב:
תמונה של המלון - כמו לישון לחופו של ים סואן:
גם בגשר הספרדי ישנו בית קפה נחמד, אבל בעיקר יש מלון לא זול - כמאה וחמישים יורו לזוג -; אבל גם לא ממש יקר אם זוכרים ששם זה כולל ארוחת ערב. האתר של המלון : http://www.hotel-du-pont-despagne.fr/
המלצתי למקום זה: להשאיר את הרכב למטה, ליד La Reillere, לעלות לחניה של הגשר הספרדי עם מונית. אפשר גם כמובן שאחד יביא את הרכב למטה. לעלות לחלק העליון עם הרכבל, לטייל לאגם, ולרדת עד למטה ברגל. המסלול איננו ארוך ועובר ליד מפלים ואשדות רבים ומדהימים. בהחלט אחד מהשיאים של הטיול.ההליכה היא של 4.5 ק"מ בערך. הכל בירידה. גם אם לא הולכים ברגל, יש מקומות בהם ניתן לעצור ולהסתכל ולצלם את האשדות השוצפים. קישור : http://www.map-france.com/Cauterets-65110/map-Cauterets.html
לורד:באמצע המאה ה19 היתה התגלות לילדה שטענה בכל תוקף שהבתולה, מרים דיברה אליה. מאז ועד היום עיר שלמה מתפרנסת מהתופעה הזו. אלפים באים מכל רחבי אירופה והעולם לקבל ברכה ורפואה. אומנם כל אלו שהגיעו בכסאות גם חזרו בכסאות גלגלים, אך התקווה היא לא עניין מבוטל ואסור לזלזל בארוע ובמשמעויותיו. גם לנו יש ארועים דומים. אלא שההדר והפאר שיש בלורד שמים את נתיבות בכיס הקטן. קישור לויקיפדיה באנגלית : http://en.wikipedia.org/wiki/Sanctuary_of_Our_Lady_of_Lourdes אפשר להגיד שזה ציני להתפעל מטקס של חמלה, אבל הארוע הוא מרשים בכל קנה מידה. מתחיל ב חמש אחה"צ ומסתיים בערך בשמונה. כל עוד אתם מתנהגים בנימוס תוכלו לעשות הכל : לצלם, להשתלב בתהלוכה וגם להיות ממש באזור הקדמי. למעוניינים לצלם היטב הייתי ממליץ לעלול על המדרגות שבצד ימין. האתר הרשמי של המקום : http://www.lourdes-france.org/index.php?goto_centre=ru&contexte=en&id=431&id_rubrique=431# הימים בהם מתקיים הטקס הם מראשית אפריל ועד 28 באוקטובר 2012. נדמה לי שכיום מתקיים טקס כמעט כל יום.
התהלוכה בלורד - חנ וכה כפול 1000:
קישור ליוטיוב:
מערות נטיפים, מערות קרסטיות: באזור מצויות לפחות שתי מערות גדולות. אחת זוכה ליותר פרסום כיון שהיא באותו אזור מנהלי של לורד. השניה Grottes de Betharramלמרות שכנראה אינה נופלת בשום דבר ממנה, ואף אינה רחוקה מלורד פשוט לא על המפה. אנחנו בקרנו במערת Grottes de Medousהכניסה עלתה כ 8 יורו והסיור נמשך כשעה. למעוניינים לצלום ( אסור ) עדיף ללכת בסוף ולשבת בקצה האחורישל הסירה. שווה. בהחלט שווה. ראיתי שם צורות נטיפים שלא ראיתי במערת אבשלום, וגם הגודל, כולל השיט בסוף מרשימים ומהנים.
תמונות של בורשורוים של שתי המערות:
פיק דו מידי, השם המלא הוא Pic du Midi de Bigorre: פסגה גבוהה ביותר, המקימת מהות שונה מכל הסובב אותה. מלבד התצפית המרהיבה ( תלוי מזג אויר ) המוזאונים והתערוכות שבתוכה, תוכלו לשכב בכסאות ים ולהשתזף באופן הכי ביזארי -; הפעם במובן החיובי של המילה -; ולראות עצמכם על שפת ים האלפים . . . העליה ברכבל הסיור והשיזוף ארכו לנו כשלוש שעות.
להלן, חוף הים הכי גבוה בעולם . . .
גאוורני (גאברני ?) Gavarnie : ללא ספק אחד המראות המופלאים והשווים שבפירנאים. אם יש מקום בו הייתי דואג ללינה מראש -; זה אחד המקומות. ליד הגשר הספרדי יש את לורד והרבה עיירות אחרות. כאן זה או גאוורני או לוז במרחק של 20 ק"מ. ולמרות שלקח לנו רק חצי לחזור בבוקר, לו היתה לנו לינה בגאוורני, היינו יכולים לטפס עליו ביום הקודם כשהגענו אחה"צ ללא חשש כיוון שהגענו בשעה חמש ועדין יש אור מלא. חניה: החניה עולה חמישה יורו. אבל אם מגיעים לפני 10:00 בבוקר אפשר להכנס ממש פנימה ולחנות חינם. גם מקצר את ההליכה. אחרי אמצע ספטמבר החניה חינם.
גאוורני: הדרך המאמץ והפרס:
ילילילל
כמה זמן ?? לי לקח כ שלוש שעות וחצי שעות, חלקן בגשם סוחף וחלקן בשמש, לעלות ולרדת. את המסלול שבפועל קצר ביותר ניתן לחלק לשלושה שלבים : עליה איטית ומתונה בדרך טובה ובנוף יפיפה -; עד המסעדה; עליה בינונית -; כמו נחל תבור -; בשביל המתפתל בין ערוצי המכתש המנקז את המפל; עליה תלולה בדרדרת עד למפל.
בברכת : טיילו ותהנו !!