אנחנו, זוג דתי בגילאי 60+, חזרנו מטיול של שבועיים+ מאיסלנד המדהימה.
לאחר שקראנו אין סוף בלוגים, פוסטים וטיפים על איסלנד [בעיקר באתר “למטייל”, אבל לא רק], חשבנו, איך נוכל גם אנחנו, לתרום מניסיון הטיול שלנו לטובת הכלל. מאחר ויש כל כך הרבה חומר המתעד את חוויות המטיילים במקומות המדהימים שאיסלנד מציעה, מצאנו לנכון לשנות ממנהג המקום ולשים דגש על תהליך התכנון וההכנות, ופחות על החוויה האישית שלנו.
נקדים ונאמר, טיול לאיסלנד מצריך השקעה רבה של עשרות שעות [ואולי מאות] תכנון ומחשבה, לימוד והכנה. ורצוי להתחיל שעה אחת קודם, שבגדול זה אומר, 8-12 חודשים לפני המועד המתוכנן.
ההמלצות להלן מבוססות על ניסיוננו האישי מטיול בן 15 יום נטו באיסלנד, שהותאם לאופן שבו אנחנו מטיילים באופן כללי. זה בטח לא מתאים לכולם, אולי אפילו לא לרוב המטיילים העצמאיים. ניסינו למצות עד כמה שניתן תובנות בעלי מכנה משותף רחב שהמתעניינים באיסלנד יכולים לעשות בו שימוש.
אז מהיכן מתחילים ?
לפני שמקבלים את ההחלטה הראשונה, קוראים ולומדים. ישנם באתר זה [וגם באתרים אחרים] פוסטים מצויינים ואנו נעזרנו בלפחות 8 מהם:
אחרי שנקרא ונקבל מושג כללי על איסלנד ועל מה יש לה להציע, הייתי שוקל מהי צורת הטיול המועדפת/מתאימה לנו ביותר:
טיול בתכנון עצמאי לחלוטין [כולל: טיסות, רכב, מלונות, מסלול, אטרקציות]
טיול קבוצתי מאורגן עם חברה ישראלית – כל הבלאגן על ראשו של מישהו האחר – העלות עליכם.
טיול עצמאי לחלוטין בארגון סוכן – ראו אופציות אפשריות לתכניות/מסלולים באתר של גיא גוטרימן [רכב + מסלול, מלונות]
לכל אחד מאיתנו סגנון טיול שונה המתאים לו. אנחנו נתמקד באופציה הראשונה, זו שמטבע הדברים דורשת את מירב ההכנה, הלמידה והתכנון.
קיבלנו בתחילת הדרך כמה החלטות עקרוניות:
לאיסלנד כנראה לא נחזור – אז ננהג בהתאם. כדלהלן:
אנחנו לא מנסים לחסוך בכל מחיר ולמצוא את הדיל הזול ביותר בכל קטגוריה עיקרית: טיסות, רכב, מלונות.
אנחנו רוצים לטייל בנוחות יחסית ולא לחכות 10 שעות בשדה לטיסת המשך, או להגיע ב- 3 בלילה לשדה לטיסת בוקר מוקדמת.
אנחנו מתכוונים לשכור רכב 4X4 עם תא מטען נוח [לא בקטגוריה של הג'יפים הגדולים] שמאפשר נסיעה נוחה גם בדרכים הלא סלולות של איסלנד.
מאחר ואנחנו שומרי כשרות, החלטנו שנשכור דירות מאובזרות עם מטבחים [ולא מלונות] ונבשל אוכל בעצמנו. יש לנו ערכה מיוחדת לנושא ואנחנו מתורגלים.
החסרונות: עלות הדירות גדולה יותר וההיצע מצטמצם בהתאם. זה מגביל במידה מסוימת ומפעיל אילוצים על התכנון ולכן צריך להתחיל מוקדם ככל שניתן. -
אטרקציות: החלטנו שלא חייבים הכל. נעשה 3-4 אטרקציות, לא בהכרח היקרות. פירוט בהמשך.
אנחנו לא נטייל 15 שעות ביום כדי לנצל את פוטנציאל האור של איסלנד. נסתפק ב- 10 שעות. יוצאים ב- 9 בבוקר ומתכננים הגעה בסביבות 7 בערב. יש לכך משמעויות כספיות.
מצד שני, לא נצמצם למינימום את ימי הטיול, אלא נתכנן מסלול עם חלוקת לילות סבירה ביחס למרחקי הנסיעה והאטרקציות. התוצאה הסופית 15 ימי טיול נטו + 2 ימי טיסות הלוך וחזור.
טיפים בנושאים כלליים
ביטוח נסיעות
מציע לשים לב לנקודות הבאות:
נסיעה על דרך לא סלולה מחיבת תוספת ביטוח ל- "ספורט אתגרי".
ראו למשל תנאי הפוליסה של הראל. העלות: דולר ליום.
כמובן שהדבר נכון, גם לכל פעילות "אתגרית" נוספת שמתכננים, כמו: אופנועי שלג, הליכה על קרחון, שייט, וכו'.
תקשורת
באופן מפתיע, באיסלנד הרשת הסלולרית מכסה את כל המדינה. היה לנו כיסוי סלולרי במקומות הנידחים ביותר שלא האמנו שיש שם כיסוי. יש מקומות שאם אתה נתקע שם, יש סיכוי לא רע שיעברו שעה שעתיים, עד שיעבור מישהו שיכול לעזור, ובדרכים של איסלנד כדאי לחשוב גם על זה.
אנחנו אוהבים את הדרך הפשוטה – [אולי לנו נדמה שהיא פשוטה].
נוסעים עם 2 מכשירים סלולריים ורוכשים בארץ חבילת תקשורת משולבת, שיחות + גלישה, .
אם לא זקוקים לאימיילים באופן רציף [עבודה למשל], אפשר לכבות את הסנכרון האוטומאטי [אין הכוונה ל"נתונים לנייד"], כך שאימיילים עם קבצים כבדים לא יחסלו את החבילה. [מסתנכרנים בערב ב- WIFI].
היתרונות
נשארים עם המספר המקורי המזוהה, ולא צריך לעדכן את כולם.
הקישור לקבוצות הוואטסאפ נשאר קבוע.
אפשר לתקשר באופן רציף וכמעט ללא הגבלה [משפחה/הורים/ילדים/נכדים/חברים וכו'].
אפשר לשלוח תמונות באון-ליין מהשטח. לפעמים זה נחמד.
ניתן להפעיל את אפליקציית ה- BOOKING ומתוכו באופן ישיר לטלפן למלון/דירה כדי לוודא שעת הגעה ואיפה מקבלים מפתח אם מאחרים להגיע. זה נושא בפני עצמו.
מה- BOOKING ניתן גם להפעיל ישירות את מפות גוגל עם הנחיות הגעה למלון.
ניתן לגלוש/להתקשר במהלך הנסיעה כדי לבדוק שעות פתיחה, זמינות/הזמנת אטרקציות וכו'.
אפשר להשתמש ב- WAZE.
- במכשיר השני מכבים את הגלישה הסלולרית. המכשיר משמש את אשתי כמצלמה.
בלילה, במלון, מתחברים ל- WIFI ומסתנכרנים, שולחים תמונות, עונים לאימיילים ושאר הפעולות הנדרשות בעולמנו הטכנולוגי.
למתקדמים, ניתן להגדיר את המכשיר כ- HOT SPOT ולהתחבר אליו לגלישה מהמכשיר השני [וגם השלישי .....]. לרובנו זה לא ממש חשוב, אלא אם כן יש ילדים מתבגרים באוטו, ואז זה הופך למאד מאד חשוב. אם זה נשמע לכם מסובך, כל ילד מגיל 12 ידע לעשות זאת בקלות.
כל יומיים-שלשה בדקנו את הניצולת וראינו שלא משנה כמה נדבר/נשתמש אולי נגיע ל- 35% ניצולת.
בימים האחרונים, ניצלנו את החבילה לשמיעת גלגל"צ באוטו.
החבילה [פרטנר] במחיר 300 ₪, מאפשרת שילוב בין דקת שיחה ב- 30 אג', ו-1 MB גלישה ב- 10 אג'.
קימת האפשרות לרכוש סים מקומי בעלות יותר נמוכה ולחסוך עשרות שקלים ואולי יותר.
לטסים באיסלנדאייר, ניתן לרכוש כרטיס סים במטוס. [אישית אני לא זוכר שהשירות הזה הוצע במטוס, אולי נמנמתי].
לגבי WIFI, בכל המקומות בהם שהינו [למעט אחד] ה- WIFI היה מצויין.
ניווט
הניווט באיסלנד קל ופשוט יחסית. עדיין, מאד נוח אם יש לכם GPS טעון במפות איסלנד ויותר מכך, אם נקודות הציון המתוכננות מוזנות במכשיר מבעוד מועד. זה מאפשר בחירה מיידית של היעד מתוך רשימת המועדפים וגם נותן אינדיקציה על המרחק/זמן ליעד הבא.
כמובן שאפשר גם google maps , אבל זה מחייב זמינות קבועה [חלקית] של תקשורת סלולרית [הבנתי שיש אופציה למפות offline אבל לא בדקתי].
אנחנו השתמשנו ב- GPS של גרמין שנטען מראש במפת איסלנד מהאתר MapSource [גם של חברת גרמין, נדרשת התקנה].
לכל יום תיכננו מראש את נקודות הציון שאליהם רצינו להגיע, והזנו את הקואורדינטות שלהם ל-GPS ושמרנו במועדפים עם שם הולם. שימו לב - איסלנד נמצאת ממערב לגריניץ' [קווי אורך שליליים].
בדרך, בחרנו את הנקודה הבאה מתוך רשימת המועדפים. קל ונוח, אבל מחייב עבודת הכנה.
כסף
המטבע המקומי הינו קורונה איסלנדית, סימול ISK.
שער ההמרה של המטבע הינו כ- 32.5 קורונות לשקל [יוני 2016]. בגדול נוח לחשוב במונחים שכל 100 קורונות שוות ערך בערכן ל- 3 שקלים.
הטיפ הכי משמעותי בעניין הכסף, שאין צורך למהר ולמשוך כסף מקומי או להמיר יורו. [שזה פחות או יותר משהו שכולנו רגילים לו בכל מקום אחר]. זה לא כמו בהודו או בתאילנד, למשל, שבלי כסף מקומי אתה אבוד.
נכון שנוח שיש בכיס מטבע מקומי, וזה אגב מה שעשינו כשמשכנו ביום הראשון 20,000 קורונות ממכשיר ATM [בתוספת 155 קורונות עמלה – כ- 5 שקלים]. בפועל מה שקרה, שבהמשך, "התאמצתי לבזבז" את הכסף המזומן כדי שלא אשאר עם כסף איסלנדי חסר שימוש [או אצטרך להמירו חזרה ליורו בשדה]. את 2,000 הקורונות האחרונות שנשארו לי בסוף הטיול שילמתי לנהג מונית [היתרה באשראי].
כל זאת למה? לא נתקלתי במקום אחד בכל איסלנד שלא מקבלים כרטיס אשראי. אפילו 200 קורונות בכניסה לשירותים בשני מקומות שונים, מקבלים באשראי. גם קפה ב- 250-300 קורונות מקבלים באשראי בכל מקום. כל סופר כיבד אשראי בכל סכום שקנינו. דלק קונים באשראי בשרות עצמי. לא הזכרתי מלונות, רכב ואטרקציות. מובן מאליו.
בכל אופן, הייתי ממליץ להגיע עם כמה מאות יורו מזומנים, בעיקר לגיבוי, אבל לא כדאי למהר ולפרוט יורו לכסף מקומי.
אז נכון שתשלום באשראי גורר חיוב עמלה והמרה כפולה [מקורונות לדולר, ומדולר ל-₪], אבל גם משיכת יורו מזומן מגלם עלויות [קניה בשער חליפין גבוה של השקל], והמרת היורו באיסלנד למטבע מקומי יהיה בשער חליפין נמוך [פחות קורונות].
תשלום באשראי, מאפשר בקרה טובה יותר על ההוצאות.
עוד נקודה למחשבה היא תקרת החיוב בכרטיס מול חברת האשראי בארץ. אם נניח מתכננים הוצאה מצטברת של כ-4,000 עד 5,000 יורו [מלונות, רכב, דלק, אטרקציות, אוכל, שונות], אזי בקלות הגענו לסכום של קרוב ל- 20,000 ₪. תוסיפו את סכום החיוב המצטבר מפעילות קודמת בארץ והגענו ל- 25,000 ₪ חיוב מצטבר בכרטיס. הגעתם לתקרת האשראי, הכרטיס ייחסם אוטומאטית על ידי החברה לחיובים נוספים.
מסקנה: פצלו את החיובים בין 2 כרטיסים שונים. בכל מקרה מומלץ להגיע עם 2 או שלשה כרטיסי אשראי ולשמור אותם בנפרד. טרוויאלי.
לבוש
מזג האוויר קצת טריקי ומשתנה לעתים קרובות. ולכן, ונדרשת יכולת התאמה מהירה לשינויי מזג האוויר, החל משמש קייצית וטמפרטורה של מעל 20 מעלות [דווקא בצפון איסלנד] ועד לחורף של ממש עם גשם ורוח וטמפרטורה של בערך 6-10 מעלות. מה עושים ?
מכינים 5 שכבות: גופיה [ארוכה לרגישים יותר], חולצה/טי-שרט ארוכי שרוול, פליז, מעיל עליון חם, חליפת סערה/מעיל גשם.
רוב הזמן הספיק פליז עליון, בחלק אחר נזקקנו למעיל עליון חם ובמספר מקרים לא גדול השתמשנו מעל כל השכבות בחליפת סערה דקה שמשאירה אותך יבש מבפנים.
מומלץ נעלי הליכה טובות אטומות למים. [ראינו גם צעירים שמסתובבים עם כפכפים ומכנסיים קצרות].
לצלמים: מומלץ להצטייד בכיסוי מצלמה שמאפשר לצלם גם בגשם. ראו קישור.
באזור ימת מיוואטן מומלץ להצטייד ברשת לכיסוי הראש מפני כמויות הברחשים באוויר.
אוכל
רב ההמלצות כאן באתר הן על רשתות בונוס ונטו. אנחנו החלטנו לא ל"חפש" אותם במיוחד אלא נלך לפי מה שנמצא בשטח. בכל מקום [אין הכוונה לחורים נידחים] מצאנו סופרים שמאפשרים הצטיידות מגוונת בכל הדרוש לנו, בעיקר: לחם, פירות, ירקות, חלב/גבינה/יוגורט, סלמון, ירקות קפואים להכנת תבשיל אם מתעצלים וכו'.
הסופרים היו מסודרים, מרווחים ונקיים לפחות ברמה שאנו רגילים לה בארץ ויותר.
המחירים: ברב המקרים שהשווינו, דומים לארץ ויותר יקרים.
ממה שראינו, במסעדות או חנויות נוחות שליד תחנות הדלק יש לעתים סיר מרק + לחם בעלות שבין 1200-1800 קורונות [ממוצע כ- 50 ₪]. לצד הסיר יהיה שלט: once/refill [כלומר מילוי חוזר חופשי או פעם אחת]. יכול להיות פתרון נוח וזריז לארוחת ביניים זולה ומהירה.
דלק
רבות נכתב על מיעוט תחנות הדלק, על כל המשתמע מכך. בהזמנת הרכב הזמנתי ג'ריקן דלק נוסף תמורת סכום "סמלי" של 50$ [נדמה לי 12 ליטר ששוויו פחות מ- 20$]. מיותר לחלוטין. [בדיעבד עשו לי טובה ושכחו לתת לי את המיכל וזיכו אותי במחיר].
כשקיבלנו הרכב שמנו לב שטווח הנסיעה של הרכב בטנק מלא 840 ק"מ [לפי מחשב הרכב]. בגדול זה אומר שנדרש מילוי דלק בממוצע כל שלושה ימים. בפועל, מילאנו דלק כל פעם שמד הדלק הורה על כמות שבין רבע לחצי מיכל.
מוזיקה ברכב
כמו תמיד בחו"ל, הכנו חבילת דיסקים לשמיעת מוזיקה ברכב. לא מצאנו את נגן הדיסקים. פשוט אין [רכב מודל 2016]. העסק התקדם [אנחנו לא].
בקיצור, הטעינו במוסיקה את המכשיר הנייד ונגנו אותו דרך חיבור BT לרדיו שברכב.
בדיעבד, נדמה לי שהיה גם חיבור USB לרדיו, כך שגם DOK עם מוזיקה יכול להיות פיתרון יעיל ונוח.
כביסה
רצוי לתכנן אופציה לכביסה במהלך הטיול. אנחנו הצטיידנו בבבגדים למשך כ 8-9 ימים מתוך כוונה שלאחר כשבוע נכבס פעם אחת. אופציה כזו קיימת להבנתינו [לא ניסינו] בחלק מהקמפינגים המסודרים, אבל זה דורש התארגנות ואולי גם המתנה לא קצרה. אנחנו הזמנו מראש 2 מקומות [באקוריירי וב – Seyðisfjörður] שפורסם לגביהם שיש להם מכונות כביסה/ייבוש. הופתענו מאד שהשירות ניתן בחינם.
איסלנד למבוגרים – חלק ב' [תקופה, משך, טיסות]