סיפורה של הקהילה היהודית בברלין, שנוסדה במאה ה-13, כרוך בסיפורה של העיר כולה. הקהילה היהודית הגדולה בגרמניה חיה ושיגשגה כאן עד לשנת 1933, והגיעה בשיאה ל-160,000 יהודים. רוב רובם של יהודים אלו גורשו עוד בתחילת המלחמה, ובניגוד לערים אחרות באירופה, בברלין לא הוקם גטו.
עוד לפני נפילת חומת ברלין ב-1989 ואיחודה של העיר, החלו עבודות ההנצחה של פשעי המשטר הנאצי, והונחו היסודות לתחייתם של החיים היהודיים בברלין. במזרח ברלין בניגוד למערב, הוזנחו במשך שנים רוב המקומות הקשורים למסורת היהודית ומספר חברי הקהילה ירד אל מתחת ל-200 איש. אולם, עם איחודה של העיר זכו עבודות השחזור והשיפוץ של בתי הכנסת הנטושים במזרח העיר, לתנופה מחודשת.
בתי כנסת, מוסדות ובתי קברות יהודיים בברלין
בית הכנסת החדש (Centrum Judaicum / New Synagogue). קל מאוד לזהות מרחוק את בית הכנסת החדש של העיר, בזכות הכיפה הזהובה והמרשימה שניצבת על גגו. בית הכנסת נבנה בסגנון מורי-ספרדי ואמנם שרד את אירועי “ליל הבדולח” ב-1938, אך נפגע בהפצצות על ברלין ב-1943. שיחזורו של המבנה המרשים החל ב-1988 והוא נפתח מחדש ב-1995. עם פתיחתו, הוכרז ההיכל הגדול (המונה 3,200 מושבים) כמרכזה של הקהילה היהודית המתחדשת בברלין.
- כתובת: Oranienburger Str. 28-30
- אתר אינטרנט: www.centrumjudaicum.de
בסמוך למבנה בית הכנסת החדש, נמצא בית הקברות היהודי העתיק (מאמצע המאה ה-17) שנהרס על ידי הגסטפו. כיום, מוצבת במקום מצבה גדולה לזכרו של הפילוסוף הגרמני-יהודי משה מנדלסון. כתובת: 26, Große Hamburger Str. 25
בית הכנסת ברייקשטראסה (Rykestraße Synagogue) הוא בית הכנסת הגדול ביותר בברלין. ההיכל נחנך רשמית בטקס חגיגי להכנסת ספרי תורה, שהתקיים ב-2007. בית הכנסת נחשב לאתר תיירותי מרשים ביותר, וממוקם באזור המזרחי של העיר, ברובע פרנצלאואר ברג. הוא נפתח לראשונה בשנת 1904, וניצל מהרס בתקופת השלטון הנאצי, משום שהגרמנים השתמשו בו כמחסן ציוד, אך לא פגעו במבנה עצמו. בשנים הרבות בהן היתה העיר ברלין מחולקת, שימש המקום כחדר תפילה ליהודי מזרח ברלין. בתחילת שנות האלפיים החלו עבודות שיפוץ אינטנסיביות במקום, בשיתוף עיריית ברלין, על מנת להחזיר לו את תפארתו. כיום מוצגות בבית הכנסת יצירות מרשימות מתקופת הרנסאנס המתארות אירועים מימי התנ”ך, לצד יצירותיהם של אמנים יהודיים נחשבים, כמו חיים סוטין.
- כתובת: Rykestraße 53
- אתר אינטרנט: www.jg-berlin.org
בית הכנסת הליברלי (Pestalozzistraße Synagogue) נוסד בתחילת המאה ה-20 במערב ברלין, והכיל 1,400 מושבים. ההיכל ניזוק קשות במהלך אירועי ליל הבדולח, בנובמבר 1938. לאחר איחוד ברלין הוא שופץ ונפתח מחדש בטקס חגיגי בשנת 2014. מדי שנה בחודשי הסתיו, מתקיים בבית הכנסת פסטיבל מוזיקה יהודית מיוחד במינו. כתובת: Pestalozzistraße 14.
בית הקברות היהודי בוייסנזה (Jüdischer Friedhof Weißensee) – בית הקברות היהודי הגדול באירופה, שהוקם ב-1880. שער המקום עוצב בסגנון הרנסאנס האיטלקי, והיכל קבורה, עוצב גם הוא בצורה יוצאת דופן ומרשימה במיוחד. במהלך השנים נקברו בו אישים ידועי שם ואנשי מפתח בקהילה היהודית בגרמניה כמו הצייר אורי לסר והסופר שטפן היים ובאורח פלא, המקום לא נהרס במהלך מלחמת העולם השנייה. כתובת: Herbert-Baumstrasse 31
ב-2007 נפתח בברלין המרכז החינוכי של יהודי חב”ד (Chabad Jewish Educational and Family Centre), על ידי חסידיו של הרבי מלובביץ'. כיום משמש המקום כמרכז רוחני ליהודי העיר, ומפעיל גם ספריה, גן ילדים ובית ספר. בנוסף, תמצאו במקום מסעדה כשרה.
- כתובת: Münstersche Str. 6
- אתר אינטרנט: www.chabadberlin.de
אנדרטאות ומוזיאונים יהודיים בברלין
אנדרטת השואה (Holocaust Memorial) או בשמה השני “האנדרטה להנצחת יהודי אירופה”. לאורך שנים רבות, התנהל דיון ארוך בממשל הגרמני, על אופן ההנצחה של קורבנות הנאצים. לבסוף הוחלט על הקמת אנדרטה בשטח שבו שכן בעבר מטה הקאנצלר בימי שלטון הרייך השלישי, בסמוך לשער ברנדנבורג ולרייכסטאג. היה זה הקנצלר לשעבר הלמוט קוהל, שבחר בסופו של דבר בעיצובו של הארכיטקט האמריקאי פיטר אייזנמן, ובניית האנדרטה לדרך.
האנדרטה נחנכה בשנת 2005. במקום, שגודלו 19,000 מטר מרובע, הוצבו 2,771 קוביות בטון, כל אחת בגובה אחר אך ברוחב זהה, זאת על מנת ליצור בקרב המבקרים במקום תחושה של בית עלמין ושל אי נעימות ובלבול. מיקומה המרכזי של האנדרטה, בין שגרירויות ובנייני ממשלה, גורם לכך שאלפי אנשים עוברים במקום מדי יום בדרכם לעבודה.
בעבר ספגה האנדרטה ביקורת על כך שמעולם לא הוצב בה שלט המסביר את הרעיון שמאחרי עיצובה יוצא הדופן, אולם ייתכן כי בדיוק לשם כיוון האדריכל שעיצב אותה, ובכך הוא מעודד את המבקרים להסיק את מסקנותיהם האישיות מהביקור במקום. במרכז התת קרקעי הממוקם מתחת לשטח האנדרטה, שמורים כל שמות הנספים בשואה, שנמסרו למרכז ממוזיאון יד ושם, וכמו כן, מוצבת שם לצד תצוגה מרתקת העוסקת בשואה.
- כתובת: Cora-Berliner-Straße 1
- אתר אינטרנט: www.stiftung-denkmal.de
בהמשך לביקור באנדרטת השואה, כדאי לבקר באנדרטת אבן מרגשת נוספת, אשר הוצבה לזכרם של יהודי ברלין שנרצחו על ידי הנאצים – Jüdisches Friedhof Große Hamburger Straße. האנדרטה המיוחדת ממוקמת בבית האבות היהודי הישן, שהוסב על ידי הנאצים למחנה הריכוז הראשון ובו קובצו יהודי העיר לפני שנשלחו להשמדה. כתובת: Große Hamburger Str. 25.
ברובע מיטה (Mitte) שבמרכז ברלין, הוקם ב-1998 מרכז אנה פרנק (Anne Frank Zentrum), בשיתוף בית אנה פרנק באמסטרדם. במקום נערכות סדנאות לימוד מיוחדות לבני נוער גרמניים, ומוצגת תערוכה אינטרקאטיבית מיוחדת, המבוססת על חייה ויומנה של אנה פרנק.
- כתובת: Rosenthaler Str. 39
- אתר אינטרנט: www.annefrank.de
טופוגרפיה של הטרור (The Topography Of Terror Memorial) – מוזיאון פתוח עם תצוגת קבע על כל האירועים שהתרחשו בברלין בין השנים 1933-1945. המקום, הסמוך לכיכר פוטסדאם, נבנה מעל המטה התת קרקעי ששימש את כוחות הגסטפו במהלך שלטון הרייך השלישי. בזמן חלוקת העיר ברלין, ניצבה במקום חומת ברלין, עד היום ניתן למצוא שם את שרידיה, לצד התערוכה המרתקת והמרשימה.
- כתובת: Niederkirchnerstraße 8
- אתר אינטרנט: www.topographie.de/en
המוזיאון היהודי בברלין (The Jewish Museum Berlin) – אבן הפינה למוזיאון, שעוצב על ידי האדריכל דניאל ליבסקינד, הונחה בשנת 1992 ובנייתו הסתיימה ב-1998. עיצובו החיצוני של המוזיאון ייחודית ביותר. את המבנה מקיפה מסגרת עשויה מתכת בצורת מגן דוד חצוי, ובין שני חלקיו פעור חלל, המסמל את היעדרם של ששת מיליון יהודי אירופה שנספו. מיד עם פתיחתו, הפך המוזיאון לאחד המוזיאונים הפופולריים ביותר בברלין. לפני פתיחתו, ציפו לכמות של 300,000 מבקרים בשנה, אולם כיום, מבקרים במוזיאון מעל ל-720,000 איש מדי שנה.
במוזיאון ישנה תצוגת קבע, המספרת את סיפורה של הקהילה היהודית בעבר ובהווה ובגרמניה. בקומה התת קרקעית, ניצב אולם זיכרון מיוחד במינו, לזכרם של היהודים שנרצחו בשואה. ניתן להצטרף לסיורים מודרכים, או לחלופין, לשכור מכשירים קוליים עם קריינות והסברים מקיפים בעברית.
- כתובת: Lindenstraße 9-14
- אתר אינטרנט: www.jmberlin.de
שכונת ואנזה
כשמטיילים ברחובותיה הירוקים והיפים של שכונת ואנזה (Wannsee), פרבר שקט ואמיד של ברלין. קשה להאמין שממש כאן באחת הווילות המפוארות שעל גדות אגם Grosser Wannsee, התקיימה בשנת 1942, ועידה הרת גורל להמשך קיומו של העם היהודי באירופה. כל הדיונים והפרוטוקולים המכונים “ועידת ואנזה”, שעסקו ביישומה של התכנית להשמדה שיטתית – “הפיתרון הסופי” נערכו ממש כאן, בבית מפואר ומרווח שהפקיע הרייך השלישי מאיש עסקים גרמני.
בשנת 1992, במלאות 50 שנה לוועידה, נחנך במקום ההיסטורי, אתר הנצחה ומוזיאון, עם תערוכה מרשימה הממוקמת בחדר האוכל, בו התקיימו דיוניהם של בכירי האס.אס. כשאתם מבקרים במקום, שימו לב כי על קירותיה הפנימיים של הווילה, הוטבעו ציטוטים של אישים ישראלים שהם דור שני לשואה כמו יעקב גלעד ויהודה פוליקר.
- כתובת: Am Großen Wannsee 56-58
- אתר אינטרנט: www.ghwk.de/en
לא הרחק משם, ניצב ביתו של הצייר היהודי-גרמני מקס ליברמן (The Liebermann Villa at Wannsee) שהפך למוזיאון קטן ומיוחד. בקומה הראשונה של הבית המפואר, ששימש כמעון הקיץ של הצייר האימפרסיוניסטי, מוצגת תערוכה המתארת את קורות חייו וחיי משפחתו בגרמניה. בקומה השנייה, מוצגת תערוכה אימפרסיוניסטית, בנושא גנים וחיי משפחה בברלין. בגינה המטופחת והיפה, תמצאו בית קפה הניצב אל מול האגם הפסטורלי.
- כתובת: Colomierstraße 3
- אתר אינטרנט: www.liebermann-villa.de
בדרך חזרה לברלין, באמצעות הרכבת העילית (S-bahn) כדאי לעבור ברציף מספר 17 בתחנת גרינוולד (Grunwald). מתחנה זו נשלחו רוב יהודי ברלין למחנה ההשמדה אושוויץ, כאשר הטרנספורטים יצאו מרציף מספר 17. כיום הרציף שומם מרכבות, ואת אבני המרצפת החליפו לוחות מתכת, שעליהם מצוינים כל הטרנספורטים השונים שיצאו מרציף זה, מסודרים על פי תאריכים, מספרי האנשים שנסעו בכל אחד מהם, ויעדם הסופי.
הכתבה נכתבה בשיתוף לשכת התיירות Visit Berlin, המציגה את כרטיס העיר החדש “Berlin Welcome Card”. הכרטיס כולל נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית וכרטיסי כניסה למיטב האטרקציות בעיר »
מתכננים חופשה בברלין? הנה עוד כמה כתבות במיוחד עבורכם: