10 קילו קונפטי, 72 שעות של חגיגה
אז מה היה לנו שם? שלושה ימים של אושר, 20 אלף מסכות, אלפי נגני פיקולו, כלי נשיפה ותופים. שלוש פעמים שכמעט נדרסתי על ידי קבוצת נגנים זריזים בתחפושות וגולת הכותרת - הספקתי לקפוץ לביקור בעוד שתי מדינות! הקרנבל של באזל נקרא "פאסנאכט" (Fasnacht) והוא מכונה בפי המקומיים "שלושת הימים הנפלאים ביותר". גם בעיני אלו היו שלושה ימים מרתקים, צבעוניים, שמחים וכיפיים ורמת ההתרגשות שלי הגיעה לגבהים חדשים. מצאתי את עצמי מנותקת לגמרי מהשגרה, הולכת בעקבות נגנים מחופשים, כשמדי פעם השליכו עלי מנות גדושות של קונפטי או סוכריות, פרחים ואפילו תפוזים. התרשמתי מהתחפושות המגוונות והמקוריות, על רעיונותיהן המוזרים והלא תמיד ברורים וההשקעה הניכרת בהן. צילמתי ללא הפסקה, הצטלמתי עם שלל דמויות מרהיבות ונהניתי מאוכל מצוין.
מה זה פאסנאכט? זהו הקרנבל של באזל ולמרות שלא ממש ברור מתי החלה המסורת הזו, ידוע כי זהו הקרנבל שההיסטוריה שלו היא הארוכה ביותר בשוויץ. ככל הנראה, מקור החגיגה הוא עוד בתקופה הפגאנית, אז החלו התושבים לחגוג את בואו המיוחל של האביב, בשלהי החורף הקר. עם בוא הנצרות, הפך המנהג לחג אכילת בשר, המתקיים לפני צום הלנט (תענית שנמשכת 40 יום לפני חג הפסחא). תאריכי הקרנבל משתנים מדי שנה, אולם החגיגות נמשכות שלושה ימים בדיוק, בדרך כלל בסוף חודש פברואר או תחילת/אמצע מרץ. יריית הפתיחה היא ה-Morgenstreich - צעדת הבוקר, שיוצאת תמיד ביום שני ב-4 בבוקר ובה חובשים הצועדים מנורות המסמלות את הלפידים, בהם השתמשו בימי קדם. אות הסיום ניתן ביום חמישי, שוב ב-4 בבוקר בדיוק.
תהלוכה שנועדה לגרש את החושך
אני לא יודעת אם זכיתם פעם לבקר בעיר שחוגגת קרנבל במשך מספר ימים, אבל מדובר בחוויה לא רגילה. בייחוד כשעיר שלמה משתנה ללא היכר. ההבדל בין באזל ביומיום לעומת באזל בתקופת קרנבל הפאסנאכט הוא עצום. מעיר יפה, נקיה ושקטה, הופכת באזל לערימת קונפטי ענקית ועל תושביה המאופקים והסולידיים משתלטת רוח שטות והרבה שמחה. אבל גם הבלגן הזה נעשה עם סדר וחוקים, כי בכל זאת - מדובר בשוויץ.
מיד עם הגיענו לעיר, הבחנו בקבוצות של תושבים, הצועדים ומנגנים בחלילים. המקומיים הסבירו לנו, כי מדובר באימונים לקראת הלילה. היתה תחושה שמשהו גדול עומד לקרות בכל רגע, אך מה שהעסיק אותנו הוא איך לעזאזל נתעורר בשלוש לפנות בוקר ונצא בקור למרכז העיר, כדי לחזות בטקס הפותח את הקרנבל. אז מתברר, שכשקמים כדי לחוות משהו מיוחד, הכל מסתדר. יצאנו באישון ליל אל החשיכה, עטופים בשלל צעיפים וכובעים וגילינו שדווקא לא כל כך קר. התחלנו לצעוד לכיוון מרכז העיר יחד עם מאות אנשים, מה שמיד העלה אצלנו את מפלס ההתלהבות.
כשהגענו לבית העירייה האדום והיפה של באזל, פילסנו את דרכינו בין המון רב למרפסת, שממנה צפינו בקהל העצום, שהמתין בדריכות לארבעת צלצולי הפתיחה. לא הבחנו בשוטרים, מחסומים או גדרות ולא היה בהם כל צורך. כולם המתינו בהתרגשות ובצייתנות למצעד האורות והשתדלו לעמוד בצורה מסודרת ולהשאיר מקום מעבר לצועדים. בשעה ארבע בדיוק (שעון שוויצרי?) נשמעו פעמוני העיר ובבת אחת הוחשכו כל אמצעי התאורה בעיר ונותרנו לעמוד בחושך מוחלט. ואז, לנגד עיני, החל מחזה מרהיב, שריגש מאוד את כולם - ממספר כיוונים החלו לצעוד חלילנים, כשעל ראשיהם מנורות מיוחדות ומרהיבות. כל קבוצה נשאה מנורת קנבס ענקית ויפה שהובילה את השיירה וכך, צפינו במצעד לפידים אנושי ומוזיקלי, שהאיר את החושך בשלל גוונים.
ירדנו לרחוב וצעדנו יחד עם הקבוצות, תוך שאנו שומעים ברקע את נגינת החליל העדינה, המלווה אותנו בין הרחובות. עם אור היום, הסתיים שלב זה של הקרנבל ויכולנו ללכת לישון קצת. בשעה 13:30 התחיל המצעד של שעות היום, בו נפרדו הקבוצות מפנסי הראש היצירתיים שלהם ועטו את התחפושת הקבוצתית שאיתה המשיכו לצעוד במהלך היום. קבוצות הנגנים המחופשים צעדו ברגל ואילו קבוצות אחרות, עם תחפושות שונות, עמדו על משאיות גדולות מהן נזרקו מתנות, ממתקים ופרחים לעוברים ושבים. כך זה נמשך כל היום וכל הלילה.
בימי הקרנבל החנויות סגורות, אך המסעדות והברים פתוחים ומגישים את שתי המנות המסורתיות של הפאסנאכט: מרק קמח ובצל (Mehlsuppe) ועוגת גבינה ובצל (Kuchen). כן, זה לא נשמע מושך למדי, אך המרק נועד לחמם את החוגגים ועוגת הבצל נועדה להמתיק מעט את כל העניין. למי שלא בעניין של מרק קמח, שלל דוכני הבירות בכל מקום וכמות גדולה של דוכני נקניקיות ופרעצלים לא יותירו אתכם רעבים.
כיכר הכנסייה מוארת!
כמעט שנה שלמה עסוקים תושבי באזל בהכנות לקרנבל. מאפריל ועד דצמבר עומלות קבוצות נגנים על המוזיקה אותה ינגנו, הם גם בוחרים תחפושת ונושא מרכזי שיאפיין אותם ובמהלך ינואר-פברואר עושים חזרות לצעידה ונגינה יחד. לא תמיד תבינו למה הם מתכוונים בתחפושות המורכבות שלהם או בדפי ההסבר שהם מחלקים, אבל מספיק ליהנות מהאווירה ולהישבות בתוך הקסם, שעוטף כל פינה בעיר והשמחה שמציצה מכל סמטה. הכל נעשה בהומור ובימים אלו הם מרשים לעצמם כמעט הכל, כולל לשיר שירי מחאה פוליטיים ולהשתכר עד כלות.
היום השני של הקרנבל מיועד לילדים ומתקיימות בו תהלוכת פנסים גדולים מקנבס עד לכיכר הכנסייה (Münsterplatz), שם גם מתקיימת למחרת בערב תערוכה, שבה מוצגות כל מנורות הקנבס המצויירות ומומלץ מאוד להגיע. ביום השלישי של הקרנבל כדאי לעבור בין כיכרות העיר: כיכר היחפנים (Barfusserplatz) כיכר השוק (Marktplatz) וכיכר קלרה (Claraplatz). בכיכרות מתקיימים קונצרטים של תזמורות כלי נשיפה, המכונים Gugge, בהם נשמעות לעתים מנגינות מוכרות, אשר מבוצעות בכוונה באופן צורם - כי זה העניין בקרנבל, להשתעשע מכל דבר רציני. לכן, גם כשהלכנו לאכול במסעדה מקומית, עוד לפני שהספקנו לטעום מהאוכל, נכנסה למסעדה תזמורת כלי נשיפה בתחפושות, שנתנה הופעה של חצי שעה ממש מעל לראשינו. מסתבר שזה מנהג נפוץ בימי הקרנבל.
כמה זה עולה: ההשתתפות בקרנבל אינה כרוכה בתשלום של ממש, אך כדי לסייע במימון האירוע, יש לרכוש את סיכת הקרנבל ולענוד אותה במקום בולט במשך כל ימי החגיגות.
איפה לישון: באזל אינה זולה ללינה. למי שמגיע ליותר מיום אחד, מומלץ ללון במלון Hotel Schweizerhof, שנמצא ממש מול תחנת הרכבת. זכיתי כאן לשירות מעולה, חדרים נוחים, מיקום מצוין, קרוב למרכז העיר ברגל (15 דקות) וארוחת בוקר טובה. במלון יש חדר משקאות, שממנו ניתן לקחת בקבוקי שתיה באופן חופשי, יש ערכת קפה בחדר ונותני השירות מקצועיים ואדיבים. המלון מדורג כמלון 3 כוכבים, אך הייתי מעניקה לו בשמחה 4.
איפה לאכול: כדאי להיכנס למסעדה איטלקית מופלאה (ויקרה) Restaurant Filini, עם אוכל איטלקי אמיתי וטוב, פסטות מעולות, קינוחים מדהימים ומנות ראשונות המדהימות. מסעדה מומלצת נוספת היא Les Gareçons, אשר ממוקמת בתחנת הרכבת הגרמנית Badischer Bahnhof (תחנת הרכבת השניה בעיר) וזה מפתיע שמתחנת רכבת נכנסים למקדש אוכל מרהיב. המסעדה טיפה מרוחקת ממרכז העיר, אך מציעה אווירה מרשימה ומושקעת, מטבח יצירתי בינלאומי עם השפעות מודרניות ואסיאתיות - מומלץ.
מה עם ילדים: ילדים מאוד יהנו בתקופת הקרנבל, אך זכרו כי הקהל לא יכול להתחפש ולהיות חלק, אלא לתפקד על תקן צופה. הילדים ישתעשעו מהאווירה ויאספו את הסוכריות והממתקים שנזרקים אליהם מהמשאיות וכמובן שתוכלו לצאת איתם מהעיר לאזור אלזס והיער השחור.
אל קולמר הנעימה - קפיצה קטנה לצרפת
בזמן שבאזל לא נחה לרגע, יצאנו לתפוס קצת שקט בצרפת, כי תוך פחות משעת נסיעה אפשר להגיע לקולמר (Colmar), בירת היין והאמנות של חבל אלזס. קולמר לא מתביישת ביופיה והוא אכן מורגש מכל עבר, הודות להיותה מקושטת בשורות של בתים צבעוניים עם גגות רעפים ועיטורי קווים מאונכים, אדניות פורחות ורחובות נעימים. כדי להכיר את העיירה החביבה, תוכלו לצאת לשייט לאורך הנהר החוצה את העיר, לקחת רכבת מיוחדת שנעה בין רחובות העיר או לשוטט ברגל. במרכז העיר כדאי לבקר באזור המכונה "ונציה הקטנה", המאפשר הצצה למרכזה הציורי והקסום של קולמר, הבנוי מרחובות צרים ובתי עץ. אחד הדברים המיוחדים בקולמר, הוא שלא קיימים בה שני בתים באותו סגנון וגובה. הבתים מתאפיינים בבנייה בסגנון ימי הביניים עם מסגרות עץ כהות, שיגרמו לכם להיות סקרניים להיכנס אליהם.
האמן החשוב בעיר הוא ברתולדי (Bartholdi) המפורסם בזכות פסל החירות, אותו יצר. תוכלו לבקר במוזיאון ברתולדי שהוא הבית בו גר בשלהי המאה ה-19, שהוסב למוזיאון והוקדש ליצירתו. עוד בעניין ברתולדי - אם אתם רוצים לסעוד במסעדה צרפתית איכותית וטובה, היכנסו למסעדה הנושאת את אותו השם ומציעה שפע של תבשילים מהמטבח הצרפתי והאלזסי, ביניהן מנות ראשונות מעולות, מנות בשר ועוד - Bartholdi. מול המסעדה תוכלו להיתקל בחנות טקסטיל פינתית, שמנוהלת על ידי יהודי דובר עברית, שישמח לתת לכם המלצות. לאחרונה נפתח בעיר שוק עירוני מקורה, שבו ניתן לרכוש תוצרת חקלאית מקומית, גבינות, ירקות, נקניקים וגם לשבת לשתות קפה, לקנות פרעצל או מאפה מקומי. כתובת: Rue de l'Ecole. ואם אנחנו מדברים על מאפים מקומיים, רצוי שתעברו בקונדיטוריית GILG המפורסמת כטובה בעיר. לפני שהחשיך, חזרנו לבאזל כדי להספיק וליהנות מערב נוסף באווירה המחשמלת בעיר.
פרייבורג עיר השמש - קפיצה קטנה לגרמניה
כמעט עם סיום הקרנבל בבאזל, קיבלנו הזדמנות נוספת להירגע מעט מהמולת החלילים, כשיצאנו לפרייבורג הגרמנית. גם זו עיר גדולה, יפה וידידותית, הנמצאת במרחק של פחות משעת נסיעה מבאזל. משמעות שמה הוא "העיר החופשית" ואכן זוהי התחושה הניתנת למבקרים בה. זוהי גם העיר עם מזג האוויר החמים ביותר בכל גרמניה, אז זה בכלל מצדיק ביקור... פרט לאווירה הקלילה בה, מדובר באחת הערים העתיקות והיפות בגרמניה וטיול רגלי בעיר העתיקה השוקקת יוכיח זאת. את המגדל הגותי של הקתדרלה (Freiburg Cathedral) בגובה 116 מטר, יהיה לכם קשה לפספס (שיא: לקח 300 שנה לבנות אותו). בכיכר הקתדרלה פועל מדי יום (מלבד יום ראשון) שוק מקומי וצבעוני, המציע מגוון רחב של תוצרת חקלאית, גבינות, נקניקיות וגם מזכרות, מתנות ומגוון פריטי עבודת יד (פתוח מ-8:00-14:00). מולכם יבלוט ביופיו בית הכלבו ההיסטורי, משנת 1532, עם חזיתו בצבע האדום הכהה והמגדלונים הפינתיים שלו.
אוגוסטינר (Augustiner) היא הכיכר המרכזית השנייה בעיר העתיקה. לצדה נמצאים מנזר אוגוסטינר לשעבר ושאריות מחומת העיר. כאן תזכו לראות את תושבי העיר יושבים על המדרגות הגדולות בקצה הכיכר, ממש כמו היו במדרגות הספרדיות ברומא... מקומות יפים נוספים בעיר הם כיכר בית העירייה, כנסיית מרטין הגותית והמזרקה ויש כאן עוד שפע של כיכרות יפות ורחובות נעימים. לחובבי השופינג - באזור זה (ברחובות Kaiser-Joseph-Straße ו-Bertoldstraße) נמצאת שדרת הקניות המרכזית ובכל הרחובות סביב תוכלו לפגוש רשתות מקומיות ובינלאומיות, חנויות בוטיק קטנות, חנויות מזכרות, הלבשה ועוד. לאחר השוטטות בעיר, אם תהיו רעבים Grosser Meyerhof הוא מקום עם אוכל מצויין ומחירים סבירים.
המוזיאון המומלץ ביותר בעיר הוא Augustiner Museum, עיקר תשומת הלב כאן ניתנת לדמויות המקוריות ולחלונות הוויטראז' העתיקים של קתדרלת פרייבורג וכן לתערוכות של פסלים מימי הביניים ואמנות מתקופת הבארוק. אולם בקומה העליונה ציפתה לי הפתעה - מצאתי שם תערוכה מדהימה של ציורים מהמאה ה-19 ותמונות של נופים מדהימים ומושלגים - תוסיפו לזה את העיצוב של המבנה ותקבלו חוויית אמנות נהדרת.
איך מגיעים: חברת התעופה easy Jet מפעילה ארבע טיסות שבועיות מתל אביב לבאזל, לשדה התעופה Euroairport, המהווה נקודת יציאה טובה לאזור היער השחור, שוויץ, גרמניה וצרפת. בהתאם למודל הלואו-קוסט, ככל שתקדימו להזמין טיסות, מחירן יהיה נמוך יותר. את ההזמנה עושים באתר החברה ויש להגיע לשדה התעופה עם השובר המודפס. המחיר ההתחלתי עבור טיסה מתל אביב לבאזל (כולל מסים) הוא 77 יורו ומחיר טיסה לכיוון ההפוך, מבאזל לתל אביב (כולל מסים) הוא 60 יורו. למחיר הטיסה יש להוסיף מטען (מחיר מזוודה עד 20 קילוגרם הוא 20 יורו), כשניתן להעלות ללא תשלום למטוס תיק יד בגודל שלא יעלה על 50X40X20 סנטימטר. המטוסים של easy Jet חדישים ונוחים ואם מתחשק לכם לנשנש משהו במהלך הטיסה הקצרה, תוכלו לקנות סנדוויצ'ים טעימים, חטיפים ושתיה במטוס.
משדה התעופה ניתן להגיע למספר ערים בסביבה: קולמר, פרייבורג, שטרסבורג ועוד. לעיר באזל ניתן להגיע באוטובוס מספר 50, שיוצא בכל רבע שעה לתחנת הרכבת המרכזית של באזל ומשך הנסיעה הוא כ-20 דקות.
ויש גם סרטון:
הכתבת היתה אורחת חברת התעופה איזיג'ט ולשכת התיירות של באזל.
מעוניינים בעוד הצעות לטיול באזור היער השחור ושוויץ? הנה כמה שיכולות לעזור: