טיול 13 יום טבע בשוויץ

הטיול שלנו (זוג צעיר) בשוויץ היה בסוף אוגוסט למשך 13 יום סה"כ. מזג האוויר היה הפכפך ועננים רבים כיסו את הפסגות רוב הזמן וגשם הרטיב אותנו בחלק מהימים. למרות זאת הספקנו כל מה שתכננו ומאד נהנינו באחת הארצות היפות בהן ביקרנו. הטיול היה בעיקר בטבע עם טיולים יומיים קצרים שכללו מסלולים קלים יחסית (ברובם היו גם שוויצרים עם ילדים במנשא או סתם מטיילים).
כמה דברים חשובים למי שאין כוח לקרוא הכול. חשוב לברר שמזג האוויר והראות בפסגות טובים לפני שקונים כרטיסים לרכבלים. יש אתרי WEBCAM ויש תחזיות מפורטות וכדאי לשאול גם בקופה. לא נדיר ואפילו נפוץ לעלות אחרי שמשלמים מאות שקלים ולראות רק עננים וערפל אם לא עושים מספיק שיעורי בית.
חשוב להתלבש בשכבות שכן גם אם מאד קר בפסגה וצריך כובע צמר ומעיל בהמשך היום בעמק עלול להיות חם ומספיקה חולצה קצרה.
כדאי לברר האם מתאים לכם כרטיס רכבות ומאיזה סוג ולאיזה אזור. מכיוון שהכרטיסים האלו נותנים הנחות גדולות ולחלק מהמקומות כלל לא ניתן להגיע עם רכב אז גם לשוכרי הרכב ייתכן וכדאי לרכוש כרטיס כזה. סוגי הכרטיסים שעניינו אותנו מעבר ל SWISS PASS על אפשרויותיו השונות הם BERNER OBERLAND PASS או Jungfrau pass.
יום ראשון -; נחיתה בנמל התעופה של ציריך ב12 בצהריים. נסיעה לשפהאוזן ברכבת עם נוף מקסים.
שפהאוזן ומפלי הריין -; הפתעה לטובה. נהנינו במפלים ועלינו על הסלע בטיול מס' 1. הציפיות היו נמוכות בעיקרון והמפלים הצליחו להרשים אותנו. הם לא גבוהים במיוחד אבל רחבים וחזקים. שווה ביקור למי שבאזור. שפהאוזן היא עיר קטנה ויפה. מכיוון שזה היה יומנו הראשון לא הספקנו להגיע לשטיין אם ריין עליו קראנו המלצות.
יום שני -; יום זה תוכנן לנסיעה ארוכה ברכבת פנוראמית שנקראת GLACIER EXPRESS. זו הייתה אמורה להיות גולת הכותרת של הטיול ולמעשה שינינו קצת תוכניות כדי לתפוס את הרכבת הזו. נסענו מכור לכיוון צרמט (סט מוריץ היה SOLD OUT ). הנסיעה בסה"כ משפהאוזן עד לצרמט ארכה משהו כמו 11 שעות עם הפסקות. דווקא הנוף מציריך לכור היה היפה ביותר במקביל לאגמים עוד לפני הרכבת הפנורמית. הנסיעה ברכבת הפנוראמית הייתה די מאכזבת יחסית לציפיות שלנו ובסה"כ בדיעבד זו הרגשה של יותר מלכודת תיירים מאשר פעילות חובה. הייתי מוותר ועושה משהו אחר.
קראתי מראש שהפנוראמית של ה BERNINA EXPRESS מספקת חוויה מהנה יותר. לא בדקנו.
הגענו לצרמט ב6 בערב העיירה המקסימה שנעים בה רכבים חשמליים בלבד משקיפה אל הר הטובלרון (מטרהורן). הספקנו לראות אותו במלוא הדרו לרגעים ספורים בו העננים הסתלקו כשישבנו במסעדה על הנהר במפגש עם הרחוב הראשי. בהחלט שווה ביקור למרות המרחק הרב ממוקדי העניין האחרים בשוויץ.
יום שלישי -; טיול בצרמט \ מטרהורן
עלינו ל gornergrat והשקפנו על הסביבה מגובה 3000 מטר. העלייה ברכבת ההרים יקרה גם עם כרטיס swiss pass (50 פרנק לאדם אחרי הנחת 50%). הייתה חוויה נחמדה בעיקר בגלל שעשינו מסלול קצר יחסית שעובר בשתי אגמים \ בריכות. לקראת אחר הצהריים החל לרדת גשם ועננים כיסו את ההרים בסביבה (משהו לא נדיר בכלל בשוויץ) אז הקדמנו את יציאתנו ליעד הבא, איזור אינטרלאקן. הנסיעה ברכבת (ארכה כ3 שעות) הייתה חווייתית גם כשירד גשם שוטף בחוץ. הנופים היו מרשימים. סה"כ יום מוצלח למרות מזג אויר מאתגר.
את השבוע הבא העברנו באיזור אינטרלאקן. לנו בדירה ב grindelwald שהיא עיירה קסומה אבל באותה מידה אני ממליץ על עמק הלאוטרברונן או אינטרלאקן עצמה אם מוצאים דירות מתאימות. את הדירה השכרנו לשבוע וזה עזר לנו לחסוך 2000-3000 ₪ בהשוואה להוצאות על מלון בסדר גודל דומה. כמובן שלא מקבלים דברים זהים (ניקיון יומי במלון לעומת עצמאות ומטבח לבשל בו בדירה). אני ממליץ על שכירת דירה אם זה מסתדר והתעריפים שונים כמו בתקופה בה היינו (עונת השיא באוגוסט).
יום רביעי -; עמק לאוטרברונן יום מעט גשום
הגענו לעמק, בעיניי היפה ביותר בשוויץ אם לא בכלל והמשכנו ברכבת לוונגן (ה SWISS PASS כיסה גם את זה). משם עשינו מסלול של שעה וחצי ירידה אל העמק היפה, נהנינו מהנופים על סנדביצ'ים שהכנו מראש. בעמק עצמו מפל מרשים וגבוה בשם סטאובך אליו אפשר להתקרב בקלות ואפילו יש מקלות הליכה להשאלה בתחילת המסלול. באותו יום טיילנו גם במפלי trummelbach שהיו חוויה נחמדה אבל עליהם אפשר לוותר אם רוצים (ובכל מקרה לבוא לבושים נגד מים או להביא בגדים להחלפה).
בעיקרון יש שדוחסים ליום הזה ביקור במיורן ושילטהורן. אנחנו הקצנו לזה יום נפרד וממליצים על כך.
יום חמישי -; עליה לפירסט בgrindelwald
בעיקרון מזג האוויר ביום הזה היה טוב אבל לצערנו המסלולים מפירסט היו מעוננים ולא זכינו לראות את ההרים וליהנות מהנופים. מומלץ לשמור את הטיול הזה ליום בו הראות מצוינת ובכלל זה משהו שכדאי לברר לפני שקונים כרטיסים לרכבל. עשינו את המסלול לבריכת bachalpsee ואת מה שהסתירו העננים קלטנו רק בירידה לעיר כשראינו את הפרסומות, התצפית המהממת הייתה מכוסה לחלוטין. בפירסט דווקא הראות הייתה סבירה וזכינו להשקיף על גרינדלוולד וחלק מהפסגות באזור (רובן היו מכוסות).
מפירסט ירדנו בקורקינטים. למרות המחיר היקר של האטרקציה (15 פרנק לאדם) היה שווה.
יום שישי - שייט ביום גשום
מכיוון שידענו שמזג האוויר יהיה גשום ביום זה נצלנו אותו לשייט באגם ברינץ. היה ממש נחמד ושילבנו ביום הזה גם את מפלי גיסבך ואת קניון הארה (aareschlucht). לו היינו קמים קצת יותר מוקדם היינו מספיקים גם ללכת למפלי reichenbach הצמודים. יום חביב אבל ממש לא פעילויות חובה אלא אם תופס אתכם מזג אויר גשום. הגענו עם ציפיות נמוכות והופתענו לטובה.
יום שביעי -; יום אפרורי עם מעט גשם ולא מעט עננים
לקחנו את היום הזה באיזי יחסית אחרי כמה ימים אינטנסיביים מבחינה גופנית וחיכינו לעלות מגרינדלוולד ברכבל ל pfingstegg. הנוף מלמעלה יפה ומשקיף על גרינדלוולד ויש אפילו מסלולי הליכה אבל אנחנו עלינו בשביל לכייף על ה toboggan שזו מגלשת הרים. האמת שבאנו עם ציפיות גבוהות מדי וקצת התאכזבנו. לא בטוח שכדאי לעלות במיוחד אם לא מתכננים לעשות מסלול משם. אנחנו בחרנו לא לטייל שם שוב (הנוף די דומה ממה שראינו שירדנו מפירסט) והמשכנו למפלי reichenbach הרחוקים אותם פספסנו ביום הקודם. גם על אלו אפשר לוותר. כמות המים והמפלים שראינו בטיול הזה היא עצומה. מפל אחד פחות לא מפריע ואין סיבה לטרוח במיוחד בשבילו. עשינו את הטיפוס עד למסעדה למעלה ומשם השכרנו MONSTER קורקינט. יקר אבל שווה. גם הנוף וגם האדרנלין. אף אחת מהפעילויות ביום הזה לא הייתה שווה לבדה גיחה מיוחדת אז אם זו טרחה אפשר לוותר על כל היום הזה. אם יש זמן פנוי ומזג האוויר לא מאפשר עליה לפסגות או טיולים יומיים אז אלו אפשרויות נוספות לאלו של היום הקודם.
יום שמיני -;
את היום היפה הזה הקצנו לטיול יומי במקום שנקרא schynige platte. המסלול שבחרנו הוא כזה שאפשר לראות ממנו את העמק המדהים של אינטרלאקן על שני האגמים ומהצד השני את ההרים המרשימים של רכס היונגפראו. עשינו מסלול מעגלי כיפי של שעתיים וחצי אבל ההרפתקנים או בעלי הכושר יכולים לבחור להגיע עד לפירסט כולל מעבר באגם ה bachalpsee וטיפוס בגובה וירידה ממנו במסלול שנמשך בערך 6 שעות. שימו לב רק לזמני הרכבל בפירסט. נתקלנו בהמון מטיילים שירדו משם ברגל כי פספסו את הרכבל האחרון (אחרי 6 שעות הליכה לרדת הר זו הפתעה לא נעימה). זהו אחד הימים היפים בטיול ומי שמסוגל לשלב את הטיול עד לפירסט תופס מרובה בתנאי שהראות טובה.
יום תשיעי -;
חזרנו לעמק לאוטרברונן והעפלנו למיורן הכפר היפה. את הדרך אפשר לעשות בכמה צורות אז בחרנו לעלות ולרדת בדרכים שונות ונהנינו מכולן. בכפר מסלולים רבים ומומלץ להגיע למסילת הרכבת שעולה להר עד לכפר allmendhubel. באותו היום גם עלינו לשילטהורן שהיה יקר ובאופן לא נדיר מעונן רוב הזמן לכיוון רכס היונגפראו. הנוף בסביבה נחמד אבל לא שווה את הכסף הרב זמן וטרחה מכיון שמיורן והמרפסות בבתי הקפה שלה נותנות כמעט אותו דבר. אלטרנטיבה לשילטהורן הוא היונפראו עצמו ( top of Europe) אבל לנו זה היה יקר מדי. בכל מקרה תכננו לעשות עוד פסגה והעדפנו את השילטהורן על פני היונגפראו. היום גם על השילטהורן לא הייתי עולה ובטח שלא אם הראות אינה מושלמת.
מיורן ועמק הלאוטרברונן הופכים את היום הזה לחובה. בכלל הייתי מנסה לישון בעמק הזה לפני העמקים האחרים. ה SWISS PASS הוכיח עצמו כאן שכן רוב הרכבלים היו חינם ואפילו השילטהורן היה בהנחה של 50%.
יום עשירי -;
ביום הזה עשינו את המסלול männlichen kleine scheidegg ובנקודת העליה ב männlichen נהנינו מנוף לשני העמקים של לאוטרברונן וגרינדלוולד וההרים מסביבם. את המסלול יש להקפיד לעשות ביום בו תנאי הראות למעלה מעולים כדי להנות מהיופי של רכס היונגפראו. מומלץ, זהו אחד המסלולים היפים בטיול.
יום אחד עשר -; יום מעונן בלוצרן
יום טיול בעיר לוצרן. העיר חביבה אבל ראינו יפות ממנה באירופה. לזכותה נאמר שרוב הדברים המעניינים נמצאים במרחק קצר מהמרכז. הפילאטוס היה תחת עננים ובכל מקרה הספיקו לנו עליות להרים בהתחשב בטיטליס שתכננו למחרת.
יום שנים עשר -; טיטליס
הגענו עם ציפיות בינוניות שהרי כבר היינו בגבהים האלה והעפלנו לפסגות גבוהות ומרשימות יותר והייתה לנו הפתעה נעימה. אמנם הכרטיס לא זול אבל מקבלים מעבר לפסגה ולנופים היפים עוד כמה אטרקציות בדרך כמו האגם עם סירות המשוטים, פארק השלג עם המזחלות והאבובים אותם ניצלנו, גשר תלוי ועוד. יום ממש נחמד, במיוחד בזכות מזג האוויר שהאיר פנים.
יום שלוש עשר -; GELMERBAHN
תכלס רצינו לעלות ב funicular  החד באירופה. למעלה יש מסלול שאורכו שעתיים מסביב לאגם מלאכותי שסביבו הרים. בהחלט חביב אבל לא ממש חובה. זוגתי לא חשבה שהמקום והאטרקציה היו שווים את הגיחה הארוכה. אני מניח שלמי שנמצא באזור בכל מקרה או שנייד עם רכב וקל יותר להגיע, הזמן לא דוחק ומעוניין להגיע למקומות פחות מתויירים יכול ליהנות כאן.
ברוב הימים אכלנו במסעדות אבל בחלק הסתפקנו בסנדביצ'ים שהכנו בדירה או בארוחות במיגרוס \ COOP שאלו סופרמרקטים בהם יש גם מזנונים. גם במסעדות אכלנו בתקציב סביר יחסית לשוויץ והזמנו מנה עיקרית בסביבות 20 פרנק (מה שתרם לתקציב נמוך ממה שהגדרנו לטיול).
בגלל שטיילנו בעונת השיא המלונות היו יקרים והצלחנו להשיג מציאות בכך שהזמנו את המקומות זמן רב מראש. בנוסף הלינה בדירה במשך שבוע ולא במלון הוזילו לנו עלויות משמעותית.
הוצאות הלינה אם כך עלו לנו בממוצע ליום 110 פרנק (120$~). הן היו נמוכות כ"כ בגלל שכירת הדירה. אחרת בלי דירה היינו עומדים על הוצאות של 170$~ ללילה (שוויץ יקרה בלינה ובאוכל).
הסתדרנו ללא רכב עם תחבורה ציבורית מצוינת בלבד. זה אפשרי וצריך להיות מתוכננים די טוב כדי לא לפספס ולהשתמש בה ביעילות. היו לנו פיספוסים פה ושם אבל סה"כ התחבורה הייתה מעולה והצדיקה את מחירה היקר. השתמשנו ב SWISS PASS שעלה 450$ לאדם לשבועיים ובסה"כ הוצאות התחבורה ורכבלים (שזה בעצם התשלום עבור האטרקציות) הגיעו לסביבות 600-700$ לאדם (ללא טיסות כמובן).
הוצאות התחבורה והאטרקציות הממוצעות ליום אם כך היו 50$~ לאדם.
סה"כ הוצאות הטיול ליום (בתקופת שיא העונה) היו דומות לטיול שעשינו בצפון איטליה בתקופה מחוץ לעונה. ההבדל הוא שבאיטליה לא עלינו על רכבלים (סגורים מחוץ לעונה), שכרנו רכב ואכלנו יותר במסעדות. למרות ששוויץ נחשבת ובצדק מקום מאד יקר (אפילו יחסית לאירופה ובטח יחסית לשכנותיה גרמניה, אוסטריה וצפון איטליה המציעות נופים דומים) אפשר לטייל בה בתקציב סביר (גבוה אבל סביר). אני מניח שקשה לרדת הרבה מתקציב של 150$ לאדם לא כולל טיסות כשמדובר בשיא העונה ובזוג שלא חוסך באטרקציות ולינה במלונות 3 כוכבים. אפשר בקלות לגלוש לתקציבים של 200-250$ לאדם אם קצת מתפנקים במלונות ובמסעדות.

מבחינת זמן השהות בשוויץ למי שמתכנן טיולי טבע כמו שעשינו אפשר להספיק ב7 ימים דחוסים את הדברים החשובים שראינו. אנחנו טיילנו 13 יום אבל בסופם כבר התגעגענו הביתה. טיול של 7-9 ימים עם ביקור בצרמט ועיקר השהיה באזור אינטרלאקן עם גיחות לסביבה נראה לי מספיק.

תמונת הפרופיל של mnakash
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של mnakash

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לשוויץ

זה רשמי: איסור כניסת הישראלים לאחד היעדים היפים בעולם יימשך עד להודעה חדשה לאייטם המלא
זה רשמי: איסור כניסת הישראלים לאחד היעדים היפים בעולם יימשך עד להודעה חדשה
טרולי בחינם ופיצוי על איחורים: אירופה משנה את כללי המשחק לנוסעים
מרחיבה יעדים: שיתוף הפעולה החדש של אל על בצפון אירופה לאייטם המלא
מרחיבה יעדים: שיתוף הפעולה החדש של אל על בצפון אירופה
אנגליה נגד קרואטיה: מי מנצחת בקרב על החופשה? לאייטם המלא
אנגליה נגד קרואטיה: מי מנצחת בקרב על החופשה?
לראשונה: אל על משיקה שירות WIFI חינמי בטיסותיה לאייטם המלא
לראשונה: אל על משיקה שירות WIFI חינמי בטיסותיה