טיסה בחברת וויזאייר לעיר קריובה Craiova הביאה אותנו, באמצע חגי תשרי, לחופשה של שבוע ברומניה. אותנו כולל את בן זוגי, המתבגר שלנו ואני. שדה התעופה של קריובה קטן ולכן המעבר בו היה די זריז. את הרכב שלנו לשבוע הקרוב שכרנו בחברת Klass Wagen שהיא חברת השכרה גדולה עם סניפים רבים ברחבי רומניה. השירות היה קצת איטי אבל טוב.
המלצה – לעשות דרכם ביטוח ביטול השתתפות עצמית. יקר אבל נותן שקט נפשי; בזמן קבלת הרכב לא סוגרים סכום גבוה בכרטיס האשראי ובעת ההחזרה לא בודקים את הרכב.
היעד שלנו היה בראשוב Brașov. אמנם נחתנו בצהרים אבל בחרנו יעד רחוק מדי. בדיעבד לא הייתי מתכננת נסיעה כזאת ארוכה ליום הנחיתה. הדרכים ברומניה יפות ואיטיות (מהירות ממוצעת 70 קמ"ש). אהבתי את הנסיעה באזורי הכפר של רומניה. אהבתי את שדות התירס הנרחבים, את הכפרים הפשוטים בעלי היופי הצנוע.
החלק הכי יפה בנסיעה, שלצערי הגענו אליו לקראת שקיעה, הוא הקטע בין Dragoslavele לבראן Bran. קטע מפותל בין הרים וכפרים יפים.
לדעתי היה נכון יותר עבורנו להתמקם באזור בין בראן לבין רסנוב Râșnov. אנחנו המשכנו לבראשוב למלון אותו הזמנו מראש דרך אתר בוקינג. היה לנו מלון נוח עם בעל בית מאיר פנים, ידידותי, שנהנינו לשוחח איתו.
ביום השני נסענו לשמורת הדובים Libearty Bear Sanctuary שליד זרנשטי Zărnești. השמורה היא בעצם מקלט לדובים שנכלאו ונוצלו ע"י בני אדם. בשלב התכנון הצענו למתבגר לבקר בשמורת דובים או בפארק חבלים והוא בחר בדובים. גם אני הייתי סקרנית לבקר בשמורת הדובים אבל הצטערתי על שלא נגיע לפארק החבלים. היתה לנו חוויה מהנה בפארק כזה ביוון ומאד רציתי חוויה נוספת כזאת (על הפארק ביוון כתבתי בפוסט 'גלגולו של טיול' – לקריאה לחצו על הקישור).
בשמורה אפשר לסייר רק בקבוצות מודרכות. בתחילת הסיור יש סרטון ואחריו סיבוב רגלי עם הסברים וצפייה בדובים. משך הסיור כשעה. הסיורים יוצאים בשעות מסוימות לכן כדאי להתעדכן באתר של השמורה. באתר תמצאו גם את עלות הכניסה שתלויה ביום ובעונה. בימים עמוסים מומלץ להזמין כרטיסים מראש כי כמות האנשים בכל קבוצה מוגבלת.
אחרי השמורה טיילנו בפויאנה בראשוב Poiana Brașov עיירת נופש וסקי יפה ונעימה. יש בה רכבל ומסלולי הליכה, מסעדות, בתי קפה וחנויות.
ביום השלישי יצאנו לטיול רגלי מאתגר. בהתחלה הלכנו במסלול '7 הסולמות' Canionul Șapte Scări והמשכנו ממנו הלאה עד לפסגה (גובה 1635 מ'). הכניסה למסלול הסולמות היא בתשלום סמלי. זו היתה הליכה בנוף יפיפה. הלכנו ליד נחל, בתוך יער, בקניון צר עם סולמות וגשרים, שוב ביער שבסופו הגענו לפסגה מכוסה אחו ירוק עם בקתה (שהיתה סגורה), חמורים ונוף יפה על בראשוב והסביבה.
ירדנו בשביל שונה לנקודת ההתחלה של המסלול שנמצאת בעיירה Timișu de Jos. רוב המבקרים חוזרים אחרי הקניון עם הסולמות ולא ממשיכים הלאה לפסגה. ישנה גם אפשרות לרדת עם אומגות. השימוש באומגות הוא בתשלום נוסף. ביום בו ביקרנו האומגות לא עבדו.
את הסיפור המפורט על הטיול והחוויות שלנו אפשר לקרוא בפוסט 'הטיול ברומניה (חלק א') בראשוב'. בערב האחרון שלנו באזור בראשוב הסתובבנו בחלק העתיק של העיר. התרשמנו מאד והצטערנו שלא הקדשנו יותר זמן לעיר, להכיר אותה גם באור יום.
הדרך מבראשוב למקום הלינה השני שלנו, שנמצא ליד העיירה Cârțișoara, עברה דרך העיר פאגראש făgărăș. בלב העיר מצויים שני מבנים מרכזיים: כנסיה נוצצת ובולטת וטירה מוקפת חומה ותעלת מים. העיר לא הרשימה אותנו אבל גם לא הקדשנו לה זמן רב.
העיירה Cârțișoara נמצאת בתחילת כביש הטראנספאגראשן Transfăgărășan. הכביש נבנה בין השנים 1970 עד 1974, אורכו 90 ק"מ והוא חוצה את חלקו הדרומי של רכס הרי הקרפטים. הכביש נבנה בתקופת השליט הקומוניסטי של רומניה, ניקולאה צ'אושסקו, כדי לאפשר מעבר מהיר של כוחות צבאיים דרך ההרים.
כביש הטראנספאגראשן הפך למוקד שמושך אליו תיירים ומבקרים רבים. הכביש מטפס בפיתולים רבים לגובה 2034 מ'. ישנן נקודות רבות לאורך הדרך בהן ניתן לחנות את הרכב ולצאת לתצפית על הכביש והנופים היפים של ההרים המיוערים מסביב.
ביום הרביעי, לאחר שהתמקמנו במקום הלינה החדש שלנו, נסענו על כביש הטראנספאגראשן עד לנקודת שיא הגובה שלו, בה נמצא אגם בליאה Bâlea. ליד האגם ישנן חניות מסודרות בתשלום סמלי, דוכנים לממכר דברי מאכל ומזכרות, בקתות ללינה שבהן גם מסעדות המשמשות את המבקרים באגם. האגם שבה את ליבנו ביופיו הקסום.
ביקרנו גם במפלי בליאה Cascada Bâlea. מסלול הליכה לא קשה מדי לתצפית יפה על המפלים.
ביום החמישי נסענו שוב לאגם בליאה ממנו יצאנו לטיול רגלי לאוכף Capra לפסגה שמעליו Vârful Vânătoarea lui Buteanu (גובה 2507 מ') ולאגם Capra. הטיפוס לא קל אבל מתגמל. הנופים מהפסגה נפלאים והאגם השני יפיפה. על גדות אגם Capra עשינו פיקניק עם מצרכים שקנינו בדוכנים שליד אגם בליאה. חזרנו לרכב באותה דרך בה עלינו לאוכף.
את הסיפור המפורט על הטיול והחוויות שלנו אפשר לקרוא בפוסט 'הטיול ברומניה (חלק ב') כביש הטראנספאגראשן ואגם בליאה'.
ביום השישי נסענו לטייל עם הרכב באזור הכפרי שליד העיר סיביו Sibiu. את היום סיימנו בעיר עצמה. ירדנו מהכביש הראשי ונסענו דרך הכפר Sadu. ממנו המשכנו בדרכים צרות ובחלקן לא סלולות לאורך נחל ואגם ובתוך יער בו טפסנו לפסגות והגענו לעיירת הנופש Păltiniș. המשכנו בנופים כפריים של פסגות ירוקות עם עדרי כבשים רועים באחו.
סיביו היא עיר עתיקה ויפה. היא נבנתה במאה ה-12 ע"י גרמנים שנקראו הסקסונים הטרנסליבנים. בלב העיר העתיקה כמה ככרות יפים עם מבנים מרשימים. הם נמצאים בעיר העילית. מסביב לכיכר הגדולה Piata Mare אפשר למצוא כנסיה רומית-קתולית, ארמון שהפך למוזיאון לאומנות ועוד מבנים יפים. ביום בו בקרנו בעיר הוקם בכיכר אוהל גדול בו התקיימה חגיגת אוקטוברפסט הומה ועליזה.
בכיכר הקטנה Piata Mica בתי קפה וחנויות ולידה נמצא גשר השקרים Podul Minciunilor, שהוא גשר הברזל הראשון ברומניה. מתחתיו עובר רחוב שמחבר את העיר העילית לעיר התחתית. ישנם עוד רחובות צרים, תלולים ויפים שמחברים בין שני חלקי העיר.
בכיכר Huet יושבת הקתדרלה האוונגליסטית. בתוך הקתדרלה נמצא העוגב הגדול ביותר ברומניה. לקתדרלה מגדל שגובהו 73 מ' וניתן, בתשלום סמלי, לטפס במדרגות עד לקצהו. בקצה המגדל תצפית על כל העיר וסביבותיה.
עוד נקודות עניין בעיר הן:
- רחוב Cetăţii בו ניתן לראות מקטע שמור מהחומות המרשימות שהקיפו את העיר.
- מדרחוב Nicolae Bălcescu רחוב יפה גדוש מסעדות ובתי קפה.
את הסיפור המפורט על הטיול והחוויות שלנו אפשר לקרוא בפוסט 'הטיול ברומניה (חלק ג') סיביו'
ביום השביעי והאחרון נסענו את כל כביש הטראנספאגראשן, ממקום הלינה שלנו דרך אגם בליאה Bâlea המנהרות וירדנו שוב בפיתולים לכיוון אגם Vidraru. בדרך עצרנו לקפה במסעדה של מלון Piscul Negru, נראה מקום נעים לבלות בו יום יומיים. עברנו ליד סכר Vidraru שהיה עמוס במבקרים ולכן המשכנו הלאה יורדים עוד ועוד עד העיר Curtea de Argeș. ממנה נסענו חזרה לקריובה. שוב נופים יפים של מרחבים חקלאיים. שדות תירס אינסופיים מבותרים ע"י ערוצי נחלים. הנסיעה בסופ"ש איטית יותר כי הכבישים עמוסים. לאורך הדרך היו בסטות/דוכנים שמכרו תפוחים ואגסים. נראה שהתושבים קטפו את פרי גנם והציעו אותו לעוברים והשבים. ליד כל בית עמד דוכן קטן עם מעט פירות טריים.
שדה התעופה של קריובה קטן וקרוב לעיר לכן למרות שעת ההמראה המוקדמת מומלץ לישון במלון בעיר עצמה. מונית ממרכז העיר לשדה התעופה לא יקרה. בערב הסתובבנו במרכז העיר ובמיוחד במדרחוב. זה היה יום ראשון והרחובות היו הומים, המסעדות ובתי הקפה מלאים בבליינים, משפחות, קבוצות של צעירים וכדומה. אווירה שמחה ועליזה. מכיוון שזה היה הלילה האחרון שלנו נשארנו עם מעט כסף מזומן ונתקלנו בבעיה כי במסעדות במדרחוב של קריובה רצו תשלום רק במזומן. בסוף הוצאנו מזומן במכונת ATM. כדאי לקחת את האפשרות הזאת בחשבון ולא להסתמך רק על כרטיסי אשראי בינלאומיים.
במרכז העיר ישנה מזרקה. חיכינו לראות את המופע האור-קולי במזרקה עד שבירור קצר בגוגל הבהיר לנו שהמופע לא עובד וכנראה מעולם לא ממש עבד.
המדרחוב יפה ונעים לשוטטות ובילוי של שעות בין הערביים-ערב. יתכן שגם בשעות אחרות אותן לא בדקנו.
הערות כלליות:
- השירותים במסעדות/בתי קפה/חנויות בהם השתמשתי פה ושם במהלך הטיול היו תמיד מרווחים ונקיים.
- וויי פיי איכותי מצאנו בכל מקום בו היינו.
- השימוש בשפה האנגלית בעייתי. לא בכל מקום, כולל מלונות משפחתיים, הצלחנו לתקשר באנגלית. מזל שיש אפליקציות תרגום שמאפשרות תקשורת במצבים כאלה.
- מעשנים בכל מקום. למי שרגיש זה מבאס את הישיבה במסעדות/בתי קפה.
- כשמבקשים חשבון צריך להגיד מראש אם משלמים באשראי או במזומן.
- האוכל ברומניה טעים, לפחות לחיך שלנו. עם זאת, מהניסיון שלנו, במסעדות מחכים זמן רב עד שמגיעות המנות. כדאי להגיע למסעדה לא רעבים מדי כדי שתהיה סבלנות לחכות לאוכל.
- הרומנים שפגשנו נעימים, מסבירי פנים ועם רצון טוב לעזור.
מאד נהנינו לטייל ברומניה, להתראות בטיולים הבאים.
פירוט החוויות שלנו אפשר לקרוא בקישורים הבאים: