אני ומשפחתי (החיות נשארות בארץ) מטיילים לאט. אנחנו אוהבים לחוש את המקום, את האנשים, לספוג את האווירה. אוהבים להכיר את החנויות המקומיות, את הירקן, את הקצב, את המאפיה והמעדניה. אוהבים להתנהל בשלווה ובנחת, לחוות את הטבע ברגליים. הילדים מטיילים איתנו מגיל צעיר מאד. כשהם היו בני 4 ו-2 היינו איתם בקפריסין 3 שבועות. התמקמנו בעיירה קטנה בהרים וממנה יצאנו לטיוליים בכל האי. כשהם היו בני 11, 9 ו-3 טיילנו 6 שבועות באוסטריה. בין לבין היו גיחות קצרות יותר בעיקר לאיטליה. אחרי שהם גדלו קצת חזרנו גם לטיולים זוגיים. אנחנו מאד אוהבים את יוון ואיטליה וחוזרים אליהם שוב ושוב. מוזמנים להצטרף אלינו, מקווה שתהנו כמונו.

האם שמעתם על יאש (יאסי)? עיר שכדאי להכיר

תמונה ראשית עבור: האם שמעתם על יאש (יאסי)? עיר שכדאי להכיר
כיכר אוניריי

בן זוגי ואני אוהבים לצאת לחופשה זוגית חורפית. כמה ימים רגועים ונעימים כשמסביב קר ומושלג, זה מה שנחוץ לנו למילוי מצברים, לחידוש כוחות, לתוספת שלווה ושקט, לנשמה. השנה הבנו שיש לנו המון אילוצים אישיים ומשפחתיים ואם לא נצא במהלך דצמבר כבר לא נחפוש בחורף הזה. החלטתי להיות ספונטנית (תכונה שלא מאפיינת אותי) ולחפש לנו יעד קרוב וזול שבו נוכל לחוש חורף אירופאי אמיתי ולהנות מאווירת חג מולד. במקרה, או שלא, נכנסתי לפורום משפחות כאן באתר, לאחר זמן רב שלא בקרתי בו. בפורום חיכתה לי הודעה (לי ולכל הקוראים של הפורום) שכתבה אמה ובו היא ממליצה על יאש (יאסי) כיעד לחופשת טרום חג מולד זולה. בינגו! בדיוק מה שחיפשתי. הזמנתי טיסות זולות באתר של וויזאיר, הזמנתי לנו חדר במלון יוקרתי ולא יקר במיקום מרכזי בעיר, אספתי מעט מידע (בעברית יש מעט מאד, באנגלית קצת יותר, רוב המידע הוא ברומנית, שפה שאין לי בה שליטה) וטסנו להרפתקה.

רומניה קיבלה אותנו מושלגת וקרה. ביאש הטמפרטורות נעו בין 0 ל 4- מעלות צלזיוס. אנחנו כבר מנוסים בטיולים חורפיים ויודעים שאין מז"א גרוע, יש ביגוד לא מתאים. חנות דקטלון היא פתרון נפלא להשלמת הביגוד החורפי. הסניף ביאש נמצא במתחם קניות קצת מחוץ לעיר (מונית ממרכז העיר עלתה פחות מ-20 ליי). באחד מימי החופשה שלנו ירד קצת שלג וזה מילא אותנו בשמחה ועונג. אותנו ואת כל צעירי יאש ששיחקו בשלג.

יאש היא העיר הרביעית בגודלה ברומניה ונמצאת קרוב לגבול עם מולדובה (בעבר היא היתה חלק מנסיכות מולדובה). יש בה אוניברסיטאות רבות ולכן זו עיר עם אוכלוסיה צעירה וחיי לילה פעילים. יש בה פאבים רבים בחלקם מופעי מוזיקה חיה. אנחנו נתקלנו בפרסומים על הופעות במהלך שיטוטינו בעיר. יש בה גם תאטרון, אופרה ובתי קולנוע. על חיי הלילה אפשר להתעדכן באתר הזה.

המרכז של העיר לא גדול. אנחנו אוהבים ללכת ברגל לכן לא השתמשנו בתחבורה ציבורית, אבל יש בה טראם ואוטובוסים. יש גם הרבה מוניות שהנסיעה בהן לא יקרה ובהחלט משתלמת.

הרחוב הראשי נקרא שדרות סטפן הגדול (Stefan cel Mare). הוא מחבר בין כיכר אוניריי לכיכר הארמון. ברחוב זה מרוכזים רבים מהמבנים החשובים: הקתדרלה ועוד כמה כנסיות, בית העיריה, התאטרון וארמון התרבות.

(למעלה בית העיריה - Roznoveanu Palace, למטה הקתדרלה)

חלק מהרחוב, החלק שקרוב לארמון התרבות, הוא מדרחוב יפה ונעים.

אנחנו טיילנו בתקופה שלפני חג המולד. המדרחוב היה מקושט ומואר והוקם בו שוק חג-מולד. שוק נוסף הוקם בכיכר אוניריי, שם היה המלון שלנו.

ראינו בעיר תופעה מאד מעניינת שריתקה אותנו כל יום בבוקר ובערב. להקה עצומה, אדירה, כמות לא נתפסת של ציפורים שחורות (כנראה זרזירים) עפו בבוקר לאחר הזריחה מצפון מערב לדרום מזרח ובערב לפני השקיעה הן חזרו מדרום מזרח לצפון מערב. זו היתה תופעה מרשימה ומרתקת. המון הציפורים עפו ביחד ויצרו ענן חי ששינה צורה וצפיפות.

ביאש כנסיות רבות, רובן שייכות לזרם האורטודוקסי. בכל רחוב בו טיילנו, גם רחובות קטנים וצדדיים, ראינו כנסיות מציצות מכאן ומשם. הכנסיה הגדולה בעיר נמצאת ליד המדרחוב והיא הקתדרלה של הקדושה פרשיבה (St. Paraschiva Metropolitan Cathedral). אנחנו חווינו חוויה מרגשת ועוצמתית בביקור בקתדרלה. ליד הקתדרלה עומדת כנסיה צנועה יותר שהכניסה אליה מעוטרת בציורים מוזהבים

באזור ליד הקתדרלה נמצאות עוד כנסיות יפות ומענינות, אחת מהן היא הכנסיה הקתולית. זו כנסיה מודרנית, המבנה שלה עגול, בפנים הכל נראה חדש ונוצץ. אין לי ידע רב באדריכלות של כנסיות. לי היא נראתה שונה, אפילו קצת חתרנית ומאד מעניינת.

ליאש עבר יהודי עשיר. במאה ה-15 סוחרים יהודים מפולין התיישבו בעיר. הצטרפו אליהם יהודים מרוסיה ומגליציה. במאה ה-19 פעלה ביאש קהילה יהודית גדולה עם מוסדות מאורגנים. העיתון הראשון ביידיש "קורות חיים" הודפס בעיר בשנת 1855. גם התיאטרון היידי המקצועי הראשון נפתח ביאש. ב-1930 הקהילה מנתה מעל 30,000 איש. רובם נרצחו במהלך השואה. כיום ישנם שני בתי כנסת פעילים בעיר. אנחנו לא ביקרנו באתרים יהודיים.

בקצה המדרחוב נמצא ארמון התרבות (Palatul Culturii) שבו ארבעה מוזיאונים מעניינים ומומלצים.

ׁׁ(תלבושות רומניות מסורתיות, מוצג במוזאון האתנוגרפי בארמון התרבות)

ליד הארמון בנו קניון חדיש Palas Mall, מודרני ומהודר, עם חנויות של חברות בינלאומיות ידועות. יש בו גם מתחם אוכל ובתי קפה יפים. קניות בקניון לא מעניינות אותי, לא בארץ ולא בחו"ל, לכן אין לי מידע לגבי מחירים וחווית קניה בקניון. אנחנו ביקרנו בו בעיקר כדי להתרשם מהעיצוב ומקישוטי חג המולד, לא חיפשנו קניות.

רחוב מענין נוסף הוא שדרות Carol I. הרחוב מתחיל בכיכר מיכאי אמינסקו Piața Mihai Eminescu בו נמצאת הספריה האוניברסיטאית המרכזית Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu. הרחוב עולה במעלה גבעה קטנה עד לגנים הבוטנים. בדרך עוברים ליד מבני האוניברסיטה היפים וההדורים Universitatea Alexandru Ioan Cuza וליד פארק Copou המקסים. על הטיול ברחוב הזה כתבתי כאן.

לסיכום - יאש השאירה לנו טעם מתוק. זו עיר קטנה, מגוונת ומעניינת. יאש מתאימה לחופשה קצרה נעימה וזולה. אנחנו אהבנו את הביקור בה.

עוד על אווירת חג מולד כתבתי כאן, אתם מוזמנים להכנס.

תמונת הפרופיל של oferf
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של oferf