אז איך מתקצבים חוויה של פעם בחיים?
על ארבע שאלות הקסם עומד תכנון התקציב שלכם: זמן, יעד, השקעה וחוויה. אלה, כמו מנטוריות של ממש, ינחו ויסייעו לכם להבין היכן בדיוק אתם עומדים:
כמה זמן מוקצה לטיול?
זמן זה כסף, וגם כאן – הזמן שתקצו לטיול הוא השלב הראשון בהבנה של כמה כסף בעצם צריך בשביל טיול החלומות. הזמן הוא הגורם שישפיע על:
- משך השהייה והביקור בכל יעד משנה מאוד את היקף הנסיעות שתעשו ואת ההתנהלות שלכם ומכאן באופן אוטומטי גם על ההוצאות.
- שיטת ההתניידות בטיול – האם התקציב מאפשר להתפנק בטיסות פנים ובכך לחסוך בזמני נסיעה ארוכים? האם יש לי זמן לטיול עם רכב? או שאוכל להרשות לעצמי רק נסיעה באוטובוסים מקומיים עם התרנגולות והכבשים (אם כבר מדברים על חוויית הטיול...).
- קצב הטיול – כמה יעדים ודברים ארצה להספיק במהלך הטיול שלי? חשוב להבין שככל שהטיול מתקדם בקצב "איטי" יותר, כך הוא יכלול פחות נסיעות ומעברים, ומכאן שיהיה גם זול יותר.
התאמת יעד לתקציב
לצד החלום, גם התקציב ייקבע מהו היעד שאליו תמריאו. עלות טיול לניו זילנד או לאפריקה, לדוגמה, יקרות ושונה בתכלית מעלות טיול במזרח או דרום אמריקה. חשוב לזכור, שבתקציב הטיול נכללים גם כרטיס הטיסה ורכישת הציוד, שהם הוצאה לא קטנה בפני עצמה.
חוששים שהתקציב שלכם לא עומד בציפיות ובהגשמת החלום? בידיכם מספר אפשרויות לפתרון:
- לדבוק בתכניתכם המקורית, ולחסוך את הכסף שדרוש עד להגשמת טיול החלומות.
- לטוס ליעד עם התקציב המרבי שתוכלו לחסוך עד מועד הטיסה המתוכנן, ולחסוך בהוצאות במהלך הטיול. את הדרכים לעשות תמצאו בכתבה שלנו על חסכון בזמן הטיול »
- לטוס ליעד שונה מהתכנית המקורית – יעד אשר יותר מתאים לתקציב שאתם יכולים לגייס עד מועד ההמראה שתכננתם או שהטיסות אליו פשוט זולות יותר.
במה בוחרים להשקיע את הכסף ומהי חווית הטיול שמחפשים?
האם תרצו להשקיע את זמנכם ביציאה לטבע ולטרקים או בטיול רכב עם שופינג בערים המרכזיות? באיזו רמת חיים תבחרו לחוות את הטיול – סמסעדות יקרות ומקומות לינה איכותיים מאוד או שאסתדרתזתדרו גם עם פחות מאלה – ואפילו הרבה פחות? הכל מתקבל על הדעת, אבל ההוצאות שלכם יהיו כמובן בהתאם.
גורמים נוספים שישפיעו וייקרו את המחיר הם אטרקציות (בעיקר ספורט אתגרי לסוגיו) ואירועים יקרים אחרים, כמו פסטיבלים גדולים, הופעות וכדומה. חשוב להבין שזהו הקריטריון שייקבע בצורה הכי משמעותית מה יהיה סך ההוצאות שלכם בטיול וכאן יש לכם את מרווח התמרון הגדול ביותר באשר לתקציב הכולל. בהנחה שאין לכם תקציב בלתי מוגבל, נסו למצוא את האיזון הנכון בין הרצון לחוות ולעשות כמה שיותר ובין העובדה שדברים מיוחדים עולים, בדרך כלל, הרבה כסף.
תחבורה היא גם מרכיב מרכזי מאוד בעוגת התקציב שלכם. האם תרצו לנסוע באוטובוס כמו תרמילאי קלאסי בין כפר לכפר, להתרועע עם המקומיים ולחוות כל מקום? או להגיע ליעדים מרכזיים בלבד באוטובוסים ישירים לתיירים ולהישאר רק בערים הגדולות? או אולי בכלל מעדיפים לעבור מרחקים גדולים בטיסה?
אז על מה תוציאו את כספכם?
לאחר שהחלטתם כמה, לאן ואיך, הגיע הזמן להחליט על מה בדיוק ובאיזו כמות. לפניכם רשימת התחומים שירכיבו את עוגת ההוצאות הכספיות של הטיול שלכם. בכל סעיף נסו לחשוב על עצמכם ולהעריך כמה תרצו להתפנק וכמה תהיו מוכנים להתפשר בכדי לחסוך. בכדי לקבל המלצות על חיסכון בטיול »
- לינה – מגוון אפשרויות עומדות לבחירתכם: לינה בהוסטל (חדר םרטי או משותף), חדר במלון, אתר קמפינג או לינה אצל מארחים – ההבדלים במחירים יכולים להיות דרמטיים.
- אוכל ושתייה – גם כאן יכול להיות טווח רחב של מחירים: מסעדות (מרמות שונות), מזון מהיר ואוכל רחוב, ארוחות בהוסטל ובישול עצמאי (קניית מצרכים).
- אטרקציות – טרקים, טיולים מאורגנים, ספורט אתגרי, דמי כניסה לאתרים, פארקים.
- בילויים – אלכוהול, מועדונים, מסיבות, הופעות.
- קניות – שווקים, קניונים ומותגי אופנה, חנויות מזכרות, דוכני רחוב ועבודת יד.
- תחבורה - השכרת רכב או קנייה + הוצאות דלק נלוות, אוטובוס, רכבת, טיסות פנים, מעבורת, מוניות, טוק-טוק, ריקשה.
אחרי שעניתם על השאלות ועשיתם סדר בראש, אפשר לעבור לשלב תכנון התקציב. מעבר למה שתוציאו, חשוב תמיד להשאיר כסף רזרבי בצד, לכל מצב שבו תחליטו פתאום לשנות תוכניות במסלול (תופעה רווחת בטיול תרמילאי), תסבלו מעליית מחירים או שתרצו להמשיך לתור את היעד ו"להיתקע" במקום מסוים.