סקירה כללית על המדינה
האיים הפיליפינים שוכנים במערב האוקיינוס השקט, דרום-מזרחית ליבשת אסיה וצפונית לאינדונזיה ומלזיה, ומתגוררים בהם מעל 100 מיליון בני אדם. תמצאו בהם ערב רב תרבותי שנוצר מההשפעה האדירה של כ-700 שנות כיבוש על התרבויות השבטיות העתיקות שחיו באיים. החל מהשפעת דת האסלאם שהגיעה לאזור במהלך המאה ה-13 (עד היום למשל חלקים מהאי מינדנאו שבדרום הפיליפינים הם מוסלמים), דרך הכיבוש הספרדי הארוך בין המאה ה-16 למאה ה-19, שהשאיר את חותמו עמוק בתרבות ובנוף (אפילו שם המדינה – "הפיליפינים" – הוא על-שם מלך ספרד פיליפ השני), וכלה בקולוניאליזם האמריקאי במאה ה-19 ותקופת מלחמת העולם השנייה, שבה נכבשו על-ידי האימפריה היפנית ובחזרה על-ידי ארה"ב בסוף המלחמה. גם לאחר שקיבלו הפיליפינים את עצמאותם ב-1946, המשטר ידע שינויים דרמטיים והפיכות עד שהגיע ליציבות היחסית של ימינו.
מהבחינה הזו, הפיליפינים היא מדינה יוצאת דופן בסביבה שלה – הכיבוש הספרדי השפיע על השפה, על שמות המקומות, על הארכיטקטורה ועל הדת – עד היום הנצרות הקתולית הינה הדת המרכזית ויש לה השפעה רבה על התרבות והנורמות החברתיות. אם תהיתם למשל למה יש כל כך הרבה ילדים בפיליפינים, זה בגלל שכחברה נוצרית-קתולית כמעט ולא נעשה שימוש באמצעי מניעה. גם הכיבוש האמריקאי לא איחר להשאיר את חותמו: האנגלית שגורה בפי רוב המקומיים, אמריקה היא מעין מודל להערצה מבחינה תרבותית ותראו בכל עיר לפחות קניון אחד והמון מסעדות של מזון מהיר.
הפיליפינים הם אנשים אדיבים וחייכנים, שדוגלים בתפיסת חיים שניתן לתמצת אותה במילותיהם ל-"Bahala na", הגרסה הפיליפינית ל "whatever will be will be" האמריקאי. לא משנה איפה תהיו, אם בערים הגדולות או במקומות נידחים, הם ישמחו לעזור לכם, אבל בעיקר במקומות מאוד תיירותיים הם גם לא יהססו לנסות ולהרוויח כמה פזו על גבכם.
המוטו של המדינה הוא – "זה יותר כיף בפיליפינים" – It's More Fun in the Philippines, ומספיק לראות את סרטון התדמית הזה בשביל להבין כמה הם צודקים:
שפה ושליטה באנגלית
בגלל פיזור האיים הנרחב וההשפעות התרבותיות השונות בין מקום למקום, ישנן יותר מ-170 שפות מדוברות בפיליפינים. השפה הרשמית הינה פיליפינית (Filipino), שמבוססת בעצם על שפת הטגלוג (Taglog), השפה המקומית הנרחבת ביותר בתפוצתה בפיליפינים. בנוסף, מכיוון שהפיליפינים הייתה עד לא מזמן קולוניה אמריקאית השפה הרשמית השנייה היא אנגלית, כמעט כולם יודעים את השפה וקל יחסית לתקשר עם המקומיים, גם באזורים המרוחקים.
גיאוגרפיה/טופוגרפיה
בפיליפינים תמצאו נופים מגוונים מגוונים ושילוב של תצורות נוף מיוחדות. המדינה אמנם מוכרת בעיקר בזכות חופיה הלבנים, ים הטורקיז ועולם המים העשיר, אך היא התברכה ביערות טרופים עבותים, מקורות מים רבים והרי געש יפהפיים.
זהו ארכיפלג שהינו חלק מטבעת האש שבאוקיינוס השקט, אשר יושב על נקודות החיבור בין שני לוחות טקטוניים – הלוח הפיליפיני ולוח סונדה. כתוצאה מכך, יש בפיליפינים רעידות אדמה רבות ופעילות געשית אדירה: 37 הרי געש, שמתוכם 22 פעילים, וריבוי של מעיינות חמים. הר הגעש הפעיל ביותר במדינה הוא מאיון (Mayon), שנמצא בדרום האי לוזון (Luzon), הוא מתנוסס לגובה של 2,463 מטר והוא גם מתחרה על התואר העולמי המכובד של צורת החרוט המושלם. אך עם כל הכבוד למאיון (ויש כבוד), את תואר ההר הגבוה במדינה לוקח הר הגעש אפו (Mount Apo) שנמצא באי מינדנאו (Mindanao), שמגיע לגובה של 2,954 מטר, וגם עליו ניתן לטפס.
תיאור מסלול קצר ומסלול ארוך
מסלול קצר (עד שבועיים וחצי): מנילה – טרסות האורז של בנאווי – מנילה – פלאוון – קורון ובוסואנגה – מנילה.
מסלול ארוך (כחודש וחצי): מנילה – טרסות האורז של בנאווי – מנילה – דרום האי לוזון (חצי האי קרמואן, הר הגעש מאיון ודונסול) – סבו ומלפסקואה – בוהול – קמיגין – סיקיהור – אפו – בורקאי – פלאוון – קורון ובוסואנגה – מנילה.
אורך הטיול יושפע משמעותית מאמצעי התחבורה, כאשר טיסות פנים יקצרו את הטיול במסלול הארוך בכשבוע, ואת המסלול הקצר בכיומיים.
ההצעה היא להתחיל את הטיול בצפון האי לוזון ורק אחר כך להמשיך לאיים הדרומיים, כי לאיים יש נטייה לגרום לכם לרצות להישאר עוד ועוד ועוד, וחבל יהיה לפספס את טרסות האורז שבצפון. מובן שתוכלו לעבור בין האיים בסדר אחר שיושפע בעיקר מדרכי התחבורה, אך מרבית התרמילאים מגיעים לאיי פלאוון בסוף – הדובדבן שבקצפת. בכל מקרה, תגיעו מוכנים להיות הרבה במים ותוודאו שלאחד מהחבר'ה יש GoPro ותיק אטום למים (Dry Bag).
וככה נראה טיול בדרום סבו:
5 דברים שאסור לפספס
- לשחות עם "הענק העדין" בדונסול (Donsol) – כריש לווייתני או לוויתן-כריש (Butanding בטגלוג, Whale-Shark) הוא הדג הגדול ביותר בעולם (הדג הכי גדול שנצפה הגיע לאורך של כ-13 מטר) והוא נמצא בסכנת הכחדה. תוכלו להגיע למפרץ דונסול בין דצמבר למאי, להיכנס לים ולשחות ממש לצד ה”ענק העדין” (אינו מסוכן לבני אדם, כי הוא צמחוני ואיטי). חשבתם שהמים הצלולים בפיליפינים מדהימים? חכו שתחוו אותם מטרים ספורים מלווייתני כריש!
- צבי הים באי אפו (Apo) – הזדמנות יוצאת דופן, העולה על כל דמיון, לשחייה עם עשרות צבי-ים. במרינה המוגנת של האי אפו הקטנטן חיים עשרות צבי-ים שבאים לסעוד את נפשם בפלנקטון במים הרדודים, כך שבקלות רבה אפשר לצאת לשחייה איתם.
- האי פלאוון (Palawan) – האי שזכה בתואר האי הטוב ביותר בעולם טומן בחובו הרבה מאוד יופי וקסם. לגונות מרהיבות בצבעי הטורקיז שלהן, רצועות חוף לבנות, הזדמנויות רבות לצלילה ושנירקול, איים בתוליים רבים, שקיעות שנחקקות עמוק בלב ואווירה טובה. ובקיצור, צריך לראות בעיניים בשביל להאמין.
- צלילה – הפיליפינים היא אחת המדינות שהתברכו באתרי צלילה מהמגוונים והעשירים בעולם! זוהי הזדמנות ייחודית לראות שוניות אלמוגים מרהיבות וחיות-ים רבות ומגוונות, בין היתר זן נכחד של פרת ים (Dugong בטגלוג), מגוון כרישים (Thresher Shark באי מלפסקואה, Bull Sharks, Inflatable Sharks ו-Whitetip Reef Sharks), צבי-ים ומנטרה ריי. ובקיצור, למי שכבר יש לו רישיון צלילה – תיהנו מכל רגע, ולמי שעדיין אין – זו הזדמנות מופלאה לעשות קורס צלילה.
- טרסות האורז של בנאווי – נחשבות לפלא העולם השמיני והוכרו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. אפשר פשוט להגיע וליהנות מיופיו הטבעי (והמלאכותי) של האזור, מנקודות התצפית המהממות שיש בו. אם תרצו להשקיע יותר זמן (וקצת מאמץ), כדאי לצאת לטייל בין הכפרים הקטנים שמנקדים את הטרסות, לפגוש במקומיים הנחמדים ולהתמסר אל השקט, הפשטות והיופי.
הגעה למדינה ותחבורה בין האיים
טיסה
ישנן חברות בינלאומיות רבות המגיעות לפיליפינים, כאשר רוב הטיסות נוחתות בעיר הבירה מנילה (Manila), אך גם בקלארק (Clark) וסבו (Cebu). ישנן גם טיסות בינלאומיות ישירות למספר יעדים תיירותיים, כמו בורקאי (Boracay) כאשר הטיסות נוחתות בשדה-התעופה הסמוך שבקליבו (Kalibo) ופוארטו פרינססה (Puerto Princesa) שבאי פלאוון (Palawan).
יש כמה חברות תעופה שיש להן טיסות פנים בפיליפינים, ותמיד שווה לבדוק לפני ההזמנה את מבצעי הפרומו שלהן (Promos), לפעמים יש מבצעים שקשה לסרב להם, בעיקר אם מזמינים מראש.
PAL Express (לשעבר Philippine Airlines) טסה במרבית הנתיבים הפנימיים
- טלפון: 63-2-8558888+
- אתר אינטרנט: www.philippineairlines.com
Cebu Pacific טסה במרבית הנתיבים הפנימיים
- טלפון במנילה: 63-2-7020888+
- טלפון בסבו: 63-32-2308888+
- אתר אינטרנט: www.cebupacificair.com
AirAsia Zest טסה בהרבה נתיבים פנימיים
- טלפון: 63-2-7222742+
- אתר אינטרנט: www.airasia.com
Skyjet Airlines – חברה קטנה שטסה בנתיבים הבאים: מנילה – באסקו (Basco), מנילה – בורקאי (Borcay-Caticlan) ומנילה – בוסואנגה, קורון (Busuanga-Coron).
- טלפון: 63-2-8631333+
- פייסבוק: www.facebook.com/skyjetair
- אתר אינטרנט: www.skyjetair.com
הפלגות – יש מספר חברות הפלגה גדולות, שמפעילות מעבורות גדולות במסלולים המרכזיים בין איי הפיליפינים, כאשר בדרך כלל ההפלגות הן ארוכות עם לינה. בנוסף, ישנן חברות קטנות יותר שפועלות רק באזורים מסוימים ובדרך-כלל במסלולים קצרים יותר בין האיים.
2GO – חברת ספנות גדולה, שכוללת מספר חברות-בת כמו SuperCat ו-SuperFerry, ופועלת בנתיבים רבים בפיליפינים. קל לזהות את הספינות שלהן בגלל שהן צבועות בוורוד.
- טלפון: 63-2-5287000+
- מייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: travel.2go.com.ph
SuperCat – מפעילה מספר מצומצם של קווים מהירים כמו בקולוד-אילוילו (Bacolod-Iloilo) וסבו-טגבילרן (Cebu-Tagbilaran).
- טלפון: 63-32-2337000+
- אתר אינטרנט: www.supercat.com.ph
Montenegro Shipping Lines – חברה הפועלת בנתיבים במרבית האיים הדרומיים, בין היתר מפעילה קו מאילוילו לפוארטו פרינססה בפלאוון.
- טלפון: 63-43-7403201/6+, 63-43-7403188+, 63-43-7403250/2+
- אתר אינטרנט: www.montenegrolines.com.ph
חברות הפעולות בנתיבים אזוריים הן לדוגמה Trans Asia Shipping, הפועלת באזור סבו ו-StarLite Ferries, הפועלת בנתיבים המחברים בין דרום האי לוזון, האי מינדורו (Mindoro) והאי פנאי (Panay).
תחבורה יבשתית
אוטובוסים – במהלך הטיול בפיליפינים בטוח תיסעו באוטובוסים, בעיקר בנסיעות יבשתיות ארוכות. חשוב לדעת שיש ארבעה סוגי אוטובוסים: אוטובוס תיירים יוקרתי עם כיסא שהופך כמעט למיטה, אוטובוס חדש וממוזג עם טלוויזיה ווילונות, אוטובוס רגיל שאינו ממוזג ואוטובוס מקומי ישן שאין בו זכוכיות בחלונות. בכל אופן קחו אתכם משהו חם ללבוש לנסיעות, עשוי להיות קריר בין אם זה יהיה מיזוג האוויר המקפיא או החלון הפתוח בעל כורחו.
המחירים ישתנו בהתאם לרמת האוטובוס ומרחק הנסיעה, אך באופן כללי, עלות הנסיעות היא סבירה. מבחינת סדר גודל של המחירים, אוטובוס תיירים יוקרתי יעלה פי שלושה מאוטובוס רגיל שאינו ממוזג, ואוטובוס ממוזג יעלה פי שניים מאוטובוס שאינו ממוזג. בנסיעות הארוכות עושים עצירות לשירותים ולאוכל כל כמה זמן, אבל מומלץ להצטייד באוכל ושתייה לנסיעה בכל מקרה. יש חברות אוטובוסים רבות, הנה אתר שריכז את מרביתן: www.silent-gardens.com
מיני-ואן (Mini-Van) – בהרבה מהמקומות בפיליפינים המיני-ואנים נוסעים באותם מסלולים כמו האוטובוסים, ולעתים המסלולים גם חופפים את אלו של הג'יפני אם מרחק הנסיעה קצר יחסית. היתרון שלהם הוא מהירות הנסיעה ולפעמים גם הנוחות. תנסו לא לשבת בספסל האחורי במיני-ואן, הוא מתאים לארבעה אנשים בגודל פיליפיני ועדיין ינסו להושיב שם ארבעה תיירים בדוחק.
רכבת – קווי הרכבת בפיליפינים מאוד מעטים, אולי בגלל שזוהי סביבה גיאוגרפית מאתגרת להנחת מסילות רכבת. יש שני קווים הפועלים באזור מנילה הם ה-MRT (קיצור של Mass Rapid Transit) וה-LRT (קיצור של Manila Light Rail Transit), ושני קווי רכבת דרומית למנילה: הקו Metro Commuter Line מחבר בין תחנת טוטובן (Tutuban) במנילה לקלמבה (Calamba) שמדרום למנילה, והקו Bicol Commuter Line מחבר בין העיר נאגה (Naga) לעיר לגספי (Legaspi) שבדרום האי לוזון. לפני מספר שנים הוקם הקו The Bicol Express שאמור היה להיות בפריסה רחבה יותר באי לוזון, אך נכון לתחילת 2016, הקו מושבת. לפרטים נוספים היכנסו לאתר האינטרנט של חברת הרכבות הפיליפינית PNR (אתר: www.pnr.gov.ph)
תחבורה מקומית
הכירו את הג'יפני, הטרייסיקל, ההאבל-האבל והבאנקה:
ג'יפני (Jeepney) – אחד מאמצעי התחבורה הפופולאריים בפיליפינים הוא בעצם הסבה של ג'יפים צבאיים אמריקאים למוניות שירות צבעוניות וססגוניות. פשוט תקפצו עליהם מהפתח האחורי ותעבירו את הכסף דרך שאר הנוסעים לנהג שנמצא מקדימה. ותשמרו על הראש – אם הגובה שלכם הוא מעל 1.80, כנראה שתאלצו להתכופף קצת. הג'יפנים פועלים גם בתוך ערים וגם בנסיעות בין-עירוניות ואז המסלולים יהיו חופפים לאלו של האוטובוסים והמיני-ואן.
טרייסיקל (Tricycle) – מדובר באופנוע שהרכיבו עליו מבנה להסעת נוסעים לצד האופנוע, מעין הווריאציה הפיליפינית לטוקטוק. גם כאן, הפיליפינים אלופים בעיצובים מרהיבים וצבעוניים. מתאים לשלושה אנשים בנחת (שניים ליד הנהג ואחד על האופנוע מאחורי הנהג) או לעשרה ילדים פיליפינים שמצליחים לעלות עליו מכל הכיוונים.
האבל-האבל (Habel-Habel) – מונית אופנוע, בדרך כלל ניתן לעלות שניים בנוסף לנהג.
באנקה (Banka) – השם הפיליפיני לסירת קטמרן, באות בכל מיני גדלים, גם הן צבעוניות וססגוניות ומוענק להם בדרך-כלל שם מתקתק.
מטבע מקומי, עלויות והתנהלות עם כסף
המטבע המקומי הוא פזו (Peso/PHP), ונכון למרץ 2016 שער החליפין הוא: שקל אחד = 12 פזו, ודולר אחד = 47.5 פזו. משנת 2010 החל תהליך של החלפת השטרות לחדשים, שימו לב לשטרות של ה-20 וה-50 מכיוון שהם קצת דומים בצבעם.
מטבע זר – מאוד מקובל להמיר מטבע זר (בעיקר דולרים) ולהשתמש בכרטיסי אשראי בינלאומיים (בעיקר בערים הגדולות ובקניונים, ופחות בכפרים ובמקומות מרוחקים), קצת פחות מקובל להשתמש בהמחאות נוסעים (Travelers Cheques). כמובן שכדאי להמיר מטבע זר בבנקים לקבלת שער חליפין אמין וטוב, אבל תמצאו במרבית המקומות גם ציינג'ים מקומיים.
כספומטים – לפני שאתם מגיעים לאי קטן או אזור מרוחק, ודאו שיש אתכם מספיק מזומן כי לפעמים לא תמצאו כספומט במקום שעובד עם כרטיסי אשראי בינלאומיים. עמלת המשיכה גבוהה ברוב הבנקים (כ-150-200 פזו) כמו BDO, BPI, China Bank, Metro Bank, Allied Bank ו-PNB והגבלת המשיכה היא ל-5,000-10,000 פזו. לבנקים HSBC ,Citi Bank ,Maybank ,CTBC ו-Standard Chartered Bank יש כספומטים ללא עמלת משיכה הפזורים בפיליפינים, בעיקר בערים הגדולות, וב-HSBC הגבלת המשיכה מגיעה ל-40,000 פזו. במנילה מרבית הכספומטים יהיו ב-Makati City, אך לא רק, בעיר סבו תמצאו כספומט ללא עמלת משיכה של בנק HSBC מול קניון איילה (Ayala Mall) בשדרות רוסאלס (Cardinal Rosales Avenue).
מסים – הפיליפינים אוהבים לגבות מסים על כמעט כל דבר, שימוש בטרמינלים של שדות תעופה והפלגות (מ-20 פזו עבור הפלגות ועד כ-500 פזו עבור טיסות), מס לשמירה על איכות הסביבה כשיוצאים לשייט באזור מוגן, מס הגעה לאזור תיירותי ועוד. חשוב לדעת את זה מראש, כי אחרת עשויה להיות לכם חוויה מאוד מתסכלת, מצד שני, תדעו לשאול שאלות ולא לשלם כמובן מאליו עבור דברים שאין בהם הגיון. הדוגמה הכי מגוחכת היתה באי מלפסקואה, כשמקומי החליט על דעת עצמו לעמוד בכניסה לאזור שממנו אפשר לקפוץ מצוק לים ולגבות כסף עבור כל קפיצה. אנחנו אמנם לא מטיילים בשביל לחנך את המקומיים ואין צורך להגיע למצבים בעיתיים, אבל דעו מתי להיות אסרטיביים ולא לשתף פעולה.
עלות הטיול – ביחס למדינות דרום-מזרח אסיה, עלות הטיול בפיליפינים היא בינונית-גבוהה, אך כמובן שזה תלוי בסגנון הטיול שלכם: יעדי הטיול, דרכי התחבורה, מקומות הלינה, אוכלים בחוץ או מבשלים, האם אתם צוללים או לא, האטרקציות שתבחרו לעשות ועוד.
למשל, מחיר ממוצע לצלילה ינוע בין 1,200 ל-1,400 פזו, ארוחה מקומית זולה תעלה בין 50-150 פזו, ארוחה במסעדות מזון מהיר תעלה בין 100-200 פזו וארוחה במסעדה עולה בין 400-600 פזו לסועד. מחיר הגיוני לבירה (תנסו את ה-Red Horse!) הוא 40-50 פזו בבר או מסעדה או 20-40 פזו במכולת או בפאב מאוד מקומי.
קניות
תמצאו בפיליפינים הרבה קניונים ברמה גבוהה לצד שווקים מקומיים, כך שתוכלו למצוא כמעט כל מה שתרצו בערים הגדולות. באזורים הכפריים יהיה לרוב שוק מקומי שפתוח באופן קבוע או אחת לשבוע.
לפיליפינים יש מסורת להביא מטיולים מתנות למשפחה ולחברים, והיא נקראת בטגלוג Pasalubong. אם תרצו לקחת חלק במסורת ולהביא הביתה מתנות, תוכלו למצוא כמה דברים הייחודיים לפיליפינים. מסיבה לא ברורה, המזכרת הפיליפינית האולטימטיבית היא טי-שירטים שמעוצבים בהשראת האטרקציות והנופים בפיליפינים, תמצאו אותם בשפע במקומות תיירותיים ובעיצובים בדרך-כלל מוצלחים ומושקעים.
במרכז ובצפון האי לוזון אפשר למצוא מבחר של גילופי עץ, הנעשים בעבודת יד ברמה גבוהה. אם תגיעו לעיר באגיו, תוכלו לרכוש לכם את אחת ממזכרות העץ המשונות והפופולאריות בפיליפינים – ה"איש שבתוך חבית" (Barrel Man). כשתראו את זה תבינו למה מדובר במזכרת משונה.
אם תגיעו לפיליפינים בתקופה החמה והלחה, זה יהיה רעיון טוב להצטייד במניפת יד מסורתית הנקראת Abaniko. המניפה עשויה מגבעולים ועלים של צמח העונה לאותו השם, היא מעוצבת בצורה של משוט ובעבר היתה חלק מהלבוש המסורתי הנשי שהתפתח עם הכיבוש הספרדי.
אזור סבו ידוע מאוד בזכות המנגו שמגדלים שם ואחד הנשנושים הפופולאריים שניתן לרכוש שם הוא המנגו המיובש, שמיוצא למדינות רבות ונחשב לבעל שם עולמי.
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של הפיליפינים היא 63.
ניתן לרכוש כרטיסי סים מקומיים כמעט בכל עיר גדולה בפיליפינים ויש מגוון רחב של חבילות המכילות שיחות, הודעות וגלישה באינטרנט. שתי חברות התקשורת הן:
Globe – אתר: www.globe.com.ph
Smart – אתר: smart.com.ph/corporate
יש ויכוח למי מהחברות יש כיסוי סלולרי טוב יותר, אך אין באמת תשובה אחת כי הכיסוי משתנה מאי לאי. בגלל זה תמצאו מקומיים רבים שמחזיקים שני כרטיסי סים. אפשרות היא כמובן, לקנות סים למטייל, שתוכלו להשתמש בו גם במדינות אחרות בטיול הזה או בטיולים הבאים.
אינטרנט – כמעט בכל רחבי הפיליפינים תמצאו כיסוי אינטרנטי, גם במקומות מרוחקים, בנוסף, בדרך-כלל הגסטהאוסים והמסעדות מספקים שירותי וי-פי, ואפילו בכפרים קטנים תמצאו אינטרנט קפה מקומי עם מהירות גלישה איטית, שבדרך-כלל יהיה מלא ילדים שמשחקים משחקי מחשב.
דואר – שירותי הדואר בפיליפינים הם טובים, ובנוסף יש חברות שילוח פרטיות מהירות ואמינות, כמו LBC שלה יש סניפים רבים בפיליפינים, למקרה ששכחתם משהו חשוב באי אחר, לדוגמה.
ויזה ותהליכי מעברי גבול
קבלת ויזת תייר נעשית עם הנחיתה בשדה התעופה ואין צורך לבקש ויזה מראש. עם דרכון ישראלי אתם זכאים לקבל ויזה חינם ל-59 ימים, וזאת בשונה מדרכונים אחרים, כך שאם במקרה רוצים להעניק לכם ויזה קצרה יותר ל-21 יום, תתעקשו על קבלת מלוא משך הזמן. בכל אופן, אם אתם מטיילים גם עם דרכון זר, במקרה הזה עדיף להיכנס לפיליפינים עם הדרכון הישראלי.
להארכת הוויזה מעבר ל-59 ימים יש לגשת מבעוד מועד לאחד מסניפי רשות ההגירה (BI) הפזורים במדינה, בין היתר במנילה, בסבו ופוארטו פרינססה שבפלאוון, עם כל המסמכים הדרושים. עלות הארכה לחודש נוסף הינה 4,400 פזו, בעוד הארכה לחודשיים נוספים תעלה 4,900 פזו. לפרטים נוספים אודות התהליך כנסו לאתר רשות ההגירה.
עם הנחיתה תתבקשו להציג עותק מודפס של כרטיס הטיסה ליציאה מהפיליפינים, שחייב להיות תואם את תקופת הוויזה. אל תקלו בכך ראש, כבר קרו מקרים של החזרת תיירים, מניעת עלייה על טיסת ההלוך, קבלת אזהרות וקניית כרטיסי טיסה יקרים בלית ברירה במקום. כמו כן, שימו לב שהדרכון שלכם בתוקף של לפחות חצי שנה קדימה.
מס יציאה מהפיליפינים – החל מפברואר 2015 מס היציאה משדה התעופה NAIA במנילה כלול במחיר כרטיס הטיסה שלכם, כך שאין צורך לשלם מס יציאה. לפרטים נוספים – המדריך לעזיבה נעימה ממנילה.
לינה
הלינה בפיליפינים מגוונת מאוד, כיוון שזהו יעד פופולארי גם עבור תרמילאים וגם עבור תיירים המגיעים לחופשות קצרות, תמצאו ריזורטים מפנקים לצד גסטהאוסים והום-סטיי (Homestay) ביתיים. בדרך-כלל ניתן למצוא חדרים ברמת ניקיון ואחזקה סבירה ביותר עם מקלחות ושירותים, שיהיו לרב משותפים.
ישנו פרויקט מגניב שנקרא Flipflop - The Philippines Homestay Experience, שמחבר בין משפחות מקומיות ברחבי הפיליפינים שרוצות לארח לבין מטיילים שמעוניינים במפגש אישי עם האוכלוסיה המקומית ולחוות לרגע את החיים דרך הנעליים שלהם. עלות הלינה היא 600 פזו לחדר זוגי וכך תוכלו לדעת שהכסף שלכם מגיע לפרויקט עם מטרה ראויה וישירות למשפחה שתארח אתכם. לפרטים נוספים כנסו לאתר האינטרנט - philippineshomestay.com
המחירים בהוסטלים ובגסטהאוסים משתנים לפני האזורים השונים ועונת הטיול, נכון לדצמבר 2015: חדר זוגי זול מאוד יעלה 300-350 פזו (6-7$) וחדר זוגי במחיר זול לכיוון הבינוני יעלה 450-500 פזו (9-10$). במרבית מקומות הלינה תמצאו חדרים זוגיים, ורק לעתים יהיו גם חדרי dorms, כך שאם אתם מטיילים לבד יהיה זול יותר משמעותית לחלוק חדר.
אפשרות אחרת, שנפוצה גם היא באיים, היא לעשות Couch Surfing, שבה מתארחים בבתים פרטיים של אנשים ללא תמורה. זוהי הזדמנות נהדרת להכיר את המקומיים ואת חייהם מקרוב, לצד חיסכון משמעותי בכסף.
חגים ופסטיבלים שנתיים
הפיליפינים שופעים שמחת חיים והם יודעים איך לחגוג. אם חשבתם שבישראל יש הרבה חגים, הפיליפינים עוקפים אותנו בסיבוב! לכל עיר, עיירה וכפר יש פיאסטה שנתית מיוחדת. ההשפעה הספרדית ניכרת באופן החגיגה, במוזיקה, בתלבושות, במסכות ובאיפור, והאורחים מוזמנים בשמחה להצטרף לחגיגה. הנה רשימת הפיאסטות הטובות ביותר:
פסטיבל Sinulog – נערך ביום ראשון השלישי בינואר – הפסטיבל הגדול ביותר בעיר סבו נערך לכבודו של ישו הילד (Santo Niño), הפטרון של העיר סבו ושל המדינה כולה. בפסטיבל חגיגי זה הרחובות נצבעים בתחפושות ססגוניות ובריקוד ה-Sinulog הייחודי. אתר אינטרנט: www.sinulog.ph
פסטיבל Santo Niño Ati-Atihan – נערך בשבוע השלישי של ינואר – פסטיבל מוכר בעולם המתרחש בקליבו (Kalibo) ובערים נוספות באי פאנאי (Panay), שמקורו במסורות שבטיות אנימיסטיות מקומיות, שאומצו על-ידי הדת הנוצרית הקתולית. מדובר בחגיגה ססגונית, עם תחפושות צבעוניות, פנים הצבועות בשחור, ריקודים שבטיים ומוזיקת תופים. זהו הפסטיבל היחיד שמותר לשתות אלכוהול במהלכו, אז תרימו כוסית לחיים, צבעו את הפנים שלכם בשחור ותצטרפו לחגיגה. אתר אינטרנט: www.kaliboatiatihan.ph
פסטיבל Dinagyang – נערך ביום ראשון הרביעי בינואר – הפסטיבל הגדול של העיר אילוילו (Iloilo) שבאי פאנאי, המתקיים בהמשך לשני הפסטיבלים הקודמים, גם הוא לכבודו של ישו הילד. אתר אינטרנט: dinagyangsailoilo.com
פסטיבל Panagbenga – יום ראשון האחרון בפברואר – פסטיבל הפרחים של העיר באגיו (Baguio), בצפון האי לוזון. מזג האוויר הקריר יחסית באזור בחודשי הקיץ מאפשר לבלוב של פרחים רבים, ובמהלך הפסטיבל הרחובות מוצפים בפרחים והתלבושות פרחוניות במיוחד. אם אתם מתכננים להגיע לצפון הפיליפינים סביב פברואר שווה לנסות לתזמן את הביקור בבאגיו עם הפסטיבל. אתר אינטרנט: panagbengaflowerfestival.com
פסטיבל Pahiyas – נערך ב-15 במאי – פסטיבל הודיה לעונת הקציר ולקדוש הפטרון של החקלאים San Isidro Labrador. הפסטיבל המרכזי והמסחרי מתקיים בלוקבן (Lucban) שבחלק הדרומי של האי לוזון. ידוע שתמיד ביום הפסטיבל יורד גשם כאות לברכה, אז הביאו מטריה או מעיל. אתר אינטרנט: www.pahiyasfestival.com
פסטיבל Kadayawan – נערך לאורך שבוע שלם בשבוע השלישי של אוגוסט – פסטיבל הודיה לעונת הקציר בדבאו (Davao) במהלכו הרחובות מוצפים בפרחים, פירות ושאר מתנות הטבע, מוצגות תרבויות שבטיות מקומיות על תלבושותיהן, מנהגיהן החקלאיים וריקודיהן. פרטים נוספים באתר של דבאו: www.davaotourism.com
פסטיבל MassKara – נערך בסוף השבוע השלישי באוקטובר – פסטיבל המסכות של בקולוד (Bacolod) שבצפון-מערב האי נגרוס (Negros), תהלוכות עם מסכות מושקעות והרבה ריקודים ושמחה. השמועה אומרת כי המסיבות בפסטיבל הן בין המסיבות הפרועות בעולם, עד כי שווה לקנות במיוחד בשבילן כרטיס טיסה. אתר אינטרנט: www.masskara.org
פסטיבל צמחי המרפא (Lenten Festival of Herbal Preparation) – נערך בשבת השחורה, יום לפני חג הפסחא – במהלך פסטיבל זה בכפר סן אנטוניו (San Antonia) שבאי סיקיהור (Siquijor), הידוע גם כ"אי המכשפות", מתקבצים המרפאים הטבעיים של האי ורוקחים יחדיו תרופות מיוחדת מצמחי מרפא במהלך טקס הנקרא Tang-Alap.
בנוסף לפיאסטות הפיליפיניות, חוגגים גם את החגים והמועדים הנוצריים (השבוע הקדוש, חג המולד ועוד) ואירועים דתיים נוספים, כמו:
תהלוכת Black Nazarene – נערכת בתשעה בינואר ובמהלך השבוע הקדוש שלפני חג הפסחא (Easter) – בתהלוכה זו מובל פסל בגודל אדם של ישו על-ידי אלפי מאמינים ברחובות מנילה. הפסל הנערץ נחשב כקדוש וכמחולל ניסים ולכן אנשים רבים מגיעים לאירוע.
כמו כן, בגלל הסינים הרבים שמתגוררים בפיליפינים, מציינים בחגיגות גם את ראש השנה הסינית, שמתקיים בחודש ינואר או פברואר.
למידע נוסף אודות הפסטיבלים, החגים והאירועים בפיליפינים בקרו באתר האינטרנט הזה »
כדאי גם להציץ בבבלוג Our Awesome Planet »
קוד התנהגות ומנהגים
ערך המשפחה הוא ערך מרכזי בתרבות הפיליפינית, התא המשפחתי המורחב הוא מרכזו של המבנה החברתי והוא מעניק לרבים כוח ויציבות בחייהם. טובת המשפחה היא בראש סדר העדיפויות והם לרוב יעדיפו אותה על פני הרבה דברים אחרים.
הפיליפינים הם אנשים ביישנים, מופנמים, שמרניים, רגישים ומנומסים. זה עשוי לבוא לידי ביטוי בכך שהם לא תמיד יצליחו לבטא את עצמם באופן ברור, ולא יגידו לכם אם לא הבינו את כוונתכם, אלא ינסו לפענח זאת בעצמם, דבר העשוי להביא לקונפליקטים ומצבים של חוסר הבנה. בטגלוג יש מונח בשם pakikisama שמשמעותו הוא “להסתדר עם אחרים”, ערך תרבותי שגורם לפיליפינים להימנע מעימותים בכלל, ובעיקר עימותים פומביים.
לכן חשוב לדעת שאין טעם להגיע איתם למצבים של עימות, זה לא יקדם את הסיטואציה, הם לא יודעים להתמודד עם זה טוב וזה עשוי מאוד להביך אותם. עדיף לדבר אל ליבם באופן אישי, ולהסביר את עצמכם בנועם ובחביבות. דוגמה נוספת, היא שהם לא ינסחו את עצמם בלשון ציווי, זה יחשב כחוצפה וחוסר רגישות, ויהיו רגישים לשינויים בטון הדיבור.
מהערים הגדולות ועד לכפרים הנידחים ביותר, כנראה שתתקלו ברחובות בתרנגולים הקשורים למקל. תדעו שאלה הם תרנגולים לקרבות, מסורת שנויה במחלוקת, אך רווחת מאוד בפיליפינים. הגברים מהמרים בקרבות התרנגולים ומשקיעים כסף וזמן בגידולם וברכישתם. לעתים תתקלו אפילו בזירת קרבות מקומית המיועדת אך ורק למטרה זו. על אף הבעייתיות המוסרית בקיום קרבות שכאלה, אל תנסו לחנך אותם.
עונות לטיול ומזג אוויר
מזג האוויר בפיליפינים הוא טרופי, כלומר יחסית חם ולח, הטמפרטורות הממוצעות בשיא עונת התיירות הן 30 מעלות צלזיוס עם אחוזי לחות גבוהים. בחלקים הרריים יותר של האיים, כמו בצפון לוזון, הטמפרטורות הממוצעות נמוכות יותר כמובן ויש פחות אחוזי לחות.
יש חלוקה לשתי עונות עיקריות: העונה היבשה והעונה הרטובה. העונה היבשה (דצמבר-מאי) היא בדרך-כלל העונה המתויירת, כאשר החודשים הקרירים יותר הם דצמבר-פברואר והחודשים החמים יותר ("הקיץ"), שנחשבים לשיא העונה, הם מרץ-מאי. העונה הרטובה (יוני-נובמבר) היא העונה הפחות תיירותית, ובחודשים יולי עד אוקטובר יש בדרך-כלל טייפונים, מהם כדאי להימנע.
בנובמבר 2013, פגע בפיליפינים טייפון האיאן (מוכר גם בשם יולנדה), אחת הסופות הטרופיות החזקות ביותר שנמדדו אי פעם, שגרמה לנזקים כבדים ואובדן רב בחיי אדם. האזור שנפגע הכי קשה הוא טקלובן (Tacloban) שבאי לייטה (Leyte), שעד היום נמצא בתהליך שיקום. גם האי מלפסקואה (Malapascua), שנחשב למקום צלילה פופולארי, נפגע קשה מהטייפון ועדיין ניתן לראות בו הריסות בתים ומלונות שלא שוקמו.
באופן כללי, המדינה סובלת מתופעות טבע מסוכנות רבות, סופות טרופיות הפוקדות את המדינה באופן קבוע, התפרצויות הרי געש, רעידות אדמה, שיטפונות, צונאמי ועוד. כך שיש להישמע לאזהרות והתראות בנושא.
בטיחות ובריאות
מים – מי הברז אינם טובים לשתייה, שתו רק מים מטוהרים או מים מינרלים, ושימו לב אם מוסיפים לשייקים מים או קרח שמקורם ממי ברז.
היגיינה – בחלק הגסטהאוסים יש מקלחות עם מים חמים, אך לא פעם תצטרכו להתקלח עם דלי מים קרים. למרות זאת, התנאים במקומות הלינה ובמסעדות הם סבירים ומעלה. שימו לב, יש בעיית כינים בפיליפינים, בעיקר בקרב הילדים המקומיים, ואין ממש תכשירים טובים זמינים. עם מים חמים
חיסונים – באזורים מסוימים בפיליפינים יש חשש למלריה, קדחת דנגי, כולרה, טיפוס הבטן וצהבת/דלקת הכבד (Hepatitis) ועל כן כדאי להצטייד בחומר דוחה יתושים מקומי טוב. בהתאם לכך, יש צורך בקבלת חיסונים ועדכון חיסונים שגרתיים. אז לפני שתצאו לטיול בפיליפינים, כדאי לבדוק אילו חיסונים צריך לקבל. כל המידע שאתם צריכים נמצא כאן »
בתי חולים – יש ברחבי הפיליפינים בתי-החולים ציבוריים שרובם אינם ברמה גבוהה, כך שאם יש אפשרות העדיפו תמיד לפנות לבתי-החולים הפרטיים, שנמצאים בדרך-כלל בערים הגדולות.
חשיפה לשמש – כיאה למדינה על קו המשווה, השמש בפיליפינים חזקה מאוד, ואתם כנראה תהיו חשופים לשמש כל יום ורוב היום. שמרו על עצמכם ותצטיידו בקרם הגנה טוב, משקפי שמש וכובע.
אלימות וגניבות – הפיליפינים אינם אנשים אלימים וגניבות הן לא עניין שבשגרה, אבל כמובן תפקחו עין בערים הגדולות, בעיקר במנילה, ותשמרו על הציוד שלכם בדרכים.
כדאי לקרוא על דברים שחשוב לדעת על בריאות בטיול, ובכל מקרה מומלץ לעשות ביטוח לפני שיוצאים לדרך – על כל צרה שלא תבוא.
מידע מיוחד לנשים וקהילת הלהט"ב
נשים – לא ידוע על יחס בעייתי כלפי נשים, אולי הדבר נובע מכך שהאישה היא הדומיננטית בתא המשפחתי הפיליפיני. למרות זאת, הימנעו מלהסתובב לבד בשעות החשכה בערים ובוודאי במנילה.
קהילת הלהט"ב בפיליפינים מתקיימת בתוך חברה, שמצד אחד הינה נוצרית-קתולית אדוקה ומצד שני נחשבת לפתוחה וסובלנית. הקהילה עדיין לא שוות זכויות במדינה, החוק אינו מתיר נישואים בין בני אותו המין, אך ישנו מאבק על שוויון זכויות, קבלה ונראות של הקהילה, ולמשל בשנת 2015 צוין לראשונה בפיליפינים יום הנראות הטרנסג'נדרי. מצעד הגאווה במנילה מתקיים בדרך-כלל בחודש דצמבר.
ברחוב רואים לא מעט טרנסג'נדרים, הנקראים בפיליפינים גם ליידי בויז ובשפה המקומית בקלה (Bakla), והם נתפסים במדינה כמגדר שלישי לגיטימי.
קישורים לאתרים וארגונים של הקהילה: מגזין Out Rage, בלוג בשם Metro Manila Pride, דף הפייסבוק של קהילת הלהט"ב ואתר האינטרנט של תנועת הטרנסג'נדרים.
על האוכל המקומי
האוכל המקומי בפיליפינים הוא לא לאניני הטעם ובטח שלא לצמחונים, כי רוב המנות הן עם בשר או דגים. משום מה, נוהגים לפעמים לאכול את אותן המנות לאורך כל היום, כך שבמזנונים המקומיים (Carinderias או Turo Turo) תראו את אותו האוכל מוגש לאורך כל היום. תתחילו להתרגל לפנקיט (Pancit, שם כללי לכל סוגי האטריות), לביהון (Bihon, אטריות אורז) ולעוף (Manok). לצד זאת, אוהבי הדגים ופירות הים, יוכלו למצוא כאן מעדנים.
בסך הכל, הפיליפינים הם אנשים מתוקים שאוהבים אוכל מתוק, במאפיות המקומיות תמצאו בעיקר לחמים ומאפים מתוקים, בקיוסקים תמצאו המון שקיות אינסטנט של קפה ושוקו (תוך יומיים כבר תקראו לזה מיילו), הרבה חטיפים ואינסטנט נודלס, סטייל מנה חמה. לעומת זאת, גם תמצאו הרבה מסעדות אוכל מהיר מערביות לחלוטין בקניונים הרבים שפזורים במדינה.
יש בפיליפינים כמה קינוחים פופולאריים, בראשם עומד ההלו-הלו (Halo-Halo) שמוגש בימים חמים בגלל שמדובר בעצם בתערובת של פירות, ג'לי ושעועית (כן, שעועית) המוגשים על קרח גרוס וחלב בתוספת גלידה. אמנם לא נשמע כמו הקינוח הכי מושך, אבל אתם חייבים לעצמכם לפחות פעם אחת לטעום אותו במהלך הטיול בפיליפינים. בכל אופן, אל תפספסו את פאי הקוקוס (Baku Pie) ואת עוגות האורז המאודות (Puto).
מבחינת פירות, תכינו את עצמכם לגן עדן של קוקוסים, דוריאן (Durian), המכונה "מלך הפירות" ומנגו, מנגו, מנגו. הידעתם, שלפי ספר השיאים של גינס, המנגו הגדול בעולם גדל בפיליפינים (3.5 קילו!)? ובכלל, איי הפיליפינים הם כנראה מעצמת המנגו הגדולה והמשובחת בעולם, תמצאו כאן מינים רבים של מנגו ותיווכחו לדעת שהפיליפינים אוהבים אפילו לאכול מנגו ירוק, לפני שהבשיל, כשטעמו עוד חמוץ. שווה לנסות גם את מיץ הקלמנסי (Calamansi Juice), הגרסה הפיליפינית והמאוד מוצלחת ללימונדה.
תרבות ומוזיקה
התרבות הפיליפינית העכשווית היא מעין חבילה המשלבת בין מסורות שבטיות עתיקות, לבין תרבות חגיגות ספרדית עם היבטים דתיים נוצרים אורתודוקסים, וכל זאת בעטיפה בסגנון פופ-אמריקאי. מה המשמעות של זה? למשל, הם הולכים לכנסייה בימי ראשון ושרים קריוקי לשירים הכי קיטשיים באנגלית, הם אוהבים לעשות שופינג ולאכול ג'אנק פוד וישקיעו המון זמן בהכנת תלבושות מרהיבות לפיאסטות, הם ידברו אנגלית מעולה ויאמינו במסורות פגאניות עתיקות.
אי אפשר לציין את תרבות המוזיקה בפיליפינים בלי לכתוב את המילים קריוקי או וידאוקי. יהיה זה אפילו עוול לכתוב שהפיליפינים אוהבים קריוקי, כי הם מטורפים על זה! בבתים רבים תמצאו מכונות קריוקי או מיקרופון מיוחד שהופך את הטלוויזיה למכונת קריוקי, כמות הקריוקי-בר היא עצומה, וזה כמעט מרכיב חובה בכל אירוע או חגיגה. אבל היופי האמיתי הוא שהשירה היא מעבר לאירוע חברתי, אפשר לראות אנשים ששרים קריוקי לבד, להנאתם האישית, ולא חשוב עד כמה אתה כשרוני או לא, העיקר שזה בא מהלב, והם בהחלט שרים עם כל הלב.
יש הרבה אירועי מוזיקה ופסטיבלים, מקומיים ובינלאומיים, בין היתר פסטיבל הצבע (Chroma Music Festival) ופסטיבל מוזיקת אינדי חדש שתופס תאוצה בשם Wanderland. אפשר להתעדכן על האירועים המתקרבים באתרים Visit the Philippines ו-Philippines Concerts.
תרבות חיי הלילה, בעיקר בערים, פעילה מאוד ויש הרבה מועדונים ופאבים. לפעמים גם במקומות קטנים תמצאו איזה דיסקו מקומי, אולי לא עם המוזיקה הכי החדשה, אבל זה עשוי להיות כיף.
תרבות השתייה בפיליפינים מורכבת בעיקר מרום מקומי, שמחירו זול מאוד, והבדיחה אומרת שבגלל זה הפיליפינים שותים יותר רום מאשר מים. אבל מי שמעוניין לטעום משקאות אלכוהוליים מקומיים מיוחדים, שווה לנסות את ה – Lambanog, משקה חריף מסורתי העשוי מקוקוס, ומבחר יינות ייחודיים העשויים משזיפים (Duhat), מסוג של ענבים מקומיים (Bigney), ממנגו (Mange) ואפילו מאנונה (Atis, Suger apple).
חשמל ומתאמים לשקע
החשמל בפיליפינים – 220 וולט, 60 הרץ (בארץ: 220 וולט ו-50 הרץ), והשקעים מסוג A / B / C. שקע מסוג C זהה לשקע בארץ עם שני פינים עגולים, ושקעים מסוג A ו-B הם עם פינים שטוחים ולהם צריך מתאם.
הפרשי שעות מהארץ
בפיליפינים, בשונה מישראל, יש אזור זמן אחד (+GMT 8), ולכן הפרשי השעות משתנים בהתאם לשעון קיץ / חורף בישראל. כשבישראל יש שעון חורף הפרש השעות הוא 6 שעות קדימה מישראל, וכשבישראל יש שעון קיץ הפרש השעות הוא 5 שעות קדימה מישראל.
שגרירות ישראל
שגרירות ישראל בפיליפינים
- כתובת: 10th and 11th Floors, Avecshares Center, 1132 University Parkway, Bonifacio Global City, Taguig City, Manila
- שעות פתיחה:שני-חמישי 8:00-16:30,שישי 08:30-15:00
- טלפון: 63-2-8839500+
- פקס: 63-2-8839555+
- מייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: embassies.gov.il/manila
שגרירות פיליפינים בישראל
- כתובת: רחוב בני דן 18, תל-אביב
- שעות פתיחה: ראשון עד חמישי 8:30-16:30
- טלפון: 03-6010500
- פקס: 03-6041038
- מייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: philippine-embassy.org.il
קהילה יהודית
הקשר של הפיליפינים לישראל כיום הינו בעיקר קשר עסקי, המבוסס על עסקים פרטיים ועל העסקה מקיפה של אזרחים פיליפינים בארץ. כעשרה אחוזים (10 מיליון איש!) מתושבי הפיליפינים הם עובדי חוץ ברחבי העולם, ובין היתר גם בישראל. אך ההתיישבות היהודית המצומצמת שבפיליפינים, שהחלה עוד בזמן הכיבוש הספרדי במאה ה-16, הלכה והתרחבה עם התפתחות דרכי המסחר כשאנשי מסחר ועסקים יהודיים חיפשו הזדמנויות עסקיות באזור, והתבססה עוד יותר עם הכיבוש האמריקאי. הקשר הטוב והאוהד כלפי יהודים בא, בין היתר, לידי ביטוי בכך שהפיליפינים הצביעו בעד תכנית החלוקה של האו"ם להקמת מדינת יהודית בישראל.
הקהילה היהודית כיום מתגוררת בעיקר במנילה, ובשנת 1983 נחנך בית הכנסת החדש שמשמש לתפילות, חגים ואירועי תרבות.
יש שלושה בתי חב"ד ברחבי הפיליפינים: במנילה, בקלארק ובסבו. אתר אינטרנט: www.chabad.ph
חב"ד מנילה
- כתובת: Layug Street, S. Miguel Village, Makati City, Manila
- טלפון: 63-2-6222668+, 63-917-8255770+
- מייל: [email protected]
חב"ד קלארק
- כתובת: 18 Pinatubo St., Clark
- טלפון: 63-9177162770+
- מייל: [email protected]
חב"ד סבו
- כתובת: Unit B Pres. Aguinaldo St., Cebu City
- טלפון: 63-32-4064665+, 63-917-3111770+
- מייל: [email protected]
קישורים רלוונטיים
- אתר תיירות בפיליפינים: itsmorefuninthephilippines.com
- אתר המוקדש לטרקים בפיליפינים: www.pinoymountaineer.com
- אתרי תרמילאות בפיליפינים: gobackpacking.com/philippines, www.indietraveller.co