- תופעת הג'ט לג וההתמודדות עימה
- כללים לשמירה על הבריאות בטיול
- רשימת ציוד עזרה ראשונה
- התגוננות נגד עקיצות חרקים
תופעת הג'ט לג וההתמודדות עימה
בני האדם מונעים על פי ``שעון פנימי`` הפועל בגופנו ומכתיב את התנהגותנו בשעות העירנות והשינה. כמות אזורי הזמן שאנו עוברים בטיסתנו מזרחה או מערבה משפיעה ישירות על תופעת הג`ט לג שאנו חווים. הג`ט לג יגרום לנו הפרעה רצינית בכל כישורי הריכוז והתקשורת ומידי פעם אף יגרום לכאבי ראש ולבעיות בעיכול.
ככל שאנו טסים יותר לכיוון מערב (לכיוון ארה``ב) – נהיה יותר עייפים ונירדם במהירות אבל נתעורר בקלות ולהיפך - כשנטוס מזרחה (לכיוון המזרח הרחוק) – נתקשה להרדם ולהתעורר. תופעת הג`ט לג היא תופעה חולפת, אך עקב האפשרות להפרעת הקשב והריכוז מומלץ לנוסעים לדחות (במידת האפשר) את פגישותיהם החשובות בימים ביום-יומיים הראשונים של הגעתם ליעד- לשעות העירנות שלהן היו רגילים ביעד המוצא.
ההמלצה הגדולה ביותר למלחמה כנגד הג`ט לג היא התאמת השעון הפנימי של הגוף לזמני השינה והעירנות של יעד הנסיעה כבר ממועד הטיסה. אסור להגיע לטיסה תוך גרירת חוסר שינה ולנסות ולהתאים במידת האפשר את הגוף לשעון החדש של היעד תוך אכילה נכונה של מנות קטנות ולא כבדות וכיוון שינה לשעות השינה של היעד על ידי החשכת איזור הישיבה (למנוחה) והארתו (לעירנות).
אפשרות נוספת היא שימוש בגלולות כחלק במאבק בתופעה. בין הנוסעים מקובל השימוש בגלולות מסוגים שונים כשהפופולרית ביניהן היא גלולת ה``מלטונין``. את גלולות המלטונין צריכים לקחת בשעות העירנות המוכתבות לגוף על ידי השעון הפנימי של היעד ממנו אנו מגיעים, להחשיך את הסביבה/לכבות את האורות ולנסות לישון לפחות שעתיים-שלוש שעות. השימוש צריך להתחיל בטיסה ליעד ולהמשיך במידת הצורך עד יומיים לאחר ההגעה ליעד.
לתחילת הכתבה
כללים לשמירה על הבריאות
- מחלות רבות מועברות דרך אוכל ו/או מים מזוהמים (שיש בהם חיידקים, נגיפים וטפילים שונים). על כן: אם אין לכם ברירה, ואינכם יכולים למלא אחר ההצעות לעיל, סננו את המים דרך פילטר בעל נקבוביות בגודל של מיקרון או פחות, ביחד עם הוספת כדורי טיהור מים למים המסוננים. ניתן לרכוש את הפילטרים הללו וגם את כדורי טיהור המים בחנויות "למטייל". (מידע מורחב במדור מדריך ציוד בפרק על נשיאת מים/טיהור מים).
- רחצו לעיתים קרובות ידיים עם סבון ומים.
שתו אך ורק מים רתוחים, מים מבקבוקים סגורים או משקאות תוססים מפחיות ובקבוקים. הימנעו משתית מי ברז, , וקוביות קרח (עשויים ממי ברז). - אכלו רק אוכל מבושל היטב או פירות וירקות שקילפתם בעצמכם. זיכרו: הרתיחו מים, בשלו את הבשר ו/או הירקות, קלפו את הפירות והירקות או הקפידו לחטא אותם היטב באמצעות כדורי יוד/כלור.
- המנעו לאכול בדוכנים ברחוב.
- אל תאכלו מוצרי חלב אלא אם אתם בטוחים שהם פוסטרו.
- כדאי להימנע מאכילת דגים. דגים לא טריים ו/או חלקים פנימיים של דגים מכילים לעתים קרובות רעלים. השתדלו להמנע גם מאכילת בשרים קרים.
- רחצו לעיתים קרובות ידיים עם סבון ומים.
- אם תבקרו באזור שבו קיים הסיכון לחלות במחלת המלריה –הקפידו למלא אחר ההוראות של מרכזי הבריאות על מנת להגן על עצמכם מפני המחלה.
- התגוננו מפני עקיצות יתושים ע"י שימוש בתכשירים דוחי יתושים (להקפיד על המלצות היצרן) השתדלו לישון מתחת לכילות מרוססות בפרמטרין ולבשו בגדים ארוכים משעות בין הערביים ועד לזריחת השמש.
- על מנת למנוע זיהומים פטרייתיים וטפיליים שמרו את הרגליים נקיות ויבשות ואל תלכו יחפים.
- הישמרות מפני מחלות מין, לרבות איידס: השתמשו תמיד בקונדומים.
- אל תחלקו מחטים עם אנשים אחרים.
- שימרו מרחק מבעלי חיים (עיקר לא בקופים, כלבים וחתולים) על מנת להימנע מנשיכות ומחלות חמורות המועברות באופן הזה (כולל כלבת ודבר). לגבי קופים, רוב התקיפות הן של נשים וילדים. סיבת התקיפה היא לרוב ניסיון להתקרב לגורים או כניסה עם אוכל.
- אל תשחו במים מתוקים. מי - ים לרוב בטוחים יותר. חשוב להתייעץ עם מקומיים לגבי אזורים בהם מותר/אסור להתרחץ.
- אל תצחצחו שיניים עם מי ברז.
- התנהגות בחופי רחצה: שחייה במים מזוהמים בעיקר במידה והראש נמצא מתחת לפני המים, עלולה לגרום למחלות זיהומיות בעור, בעיניים, באוזניים ובדרכי העיכול.
באופן כללי רצוי לשחות רק במים מחוטאים עם כלור (ברכות) או במי ים שלרוב בטוחים יותר מאשר לשחות במים מתוקים עומדים. רחצה במים מזוהמים באזורים מסוימים עלולה לגרום למחלות קשות. יש להימנע מרחצה בחופים מזוהמים ע"י ביוב וצואה של כלבים. רצוי להימנע מהליכה או שחייה במים מתוקים בתעלות, אגמים ונהרות העלולים להיות מזוהמים בחלזונות המעבירים בילהרציה או ע"י שתן בעלי חיים המעביר ליסטריוזיס. קיימת סכנה מעקיצות מדוזות ואלמוגים. (ידועים מקרי מוות ממדוזות בעולם). אסור לשחות לבד בחופים לא מוכרים ולעולם אין לצלול עם הראש בחופים הללו.
רשימת ציוד עזרה ראשונה
לא משנה לאיזו מדינה פניכם מועדות, תמיד רצוי לארוז בתיק ערכת עזרה ראשונה המכילה חפצים חיוניים להם אתם עלולים להזדקק במהלך הטיול. לפניכם רשימה בסיסית מהיבט רפואי. רשימת ציוד מפורטת יותר מופיעה במדריך ציוד אצלנו באתר. לתשומת ליבכם ערכת עזרה ראשונה ניתן לרכוש בחנות הוירטואלית ובסניפי למטייל.
הציוד לעזרה ראשונה צריך לכלול:
- מספריים
- תחבושות, גזה פלסטרים
- מלקט להוצאת עוקצים וגופים זרים.
- תחבושת אלסטית תועיל מאד במקרה נקע.
- יש להביא משחה אנטיביוטית לטיפול בזיהומי עור, תרופות נגד כאבים ודלקת, ותרופות נוגדות תגובה אלרגית .
- משחה המכילה חומר אנטיהיסטמיני כגון: פניסטיל ג`ל תעזור במקרה עקיצה מגרדת
- רצוי גם להביא משחה סטרואידית שתקל על פריחות ועל כויות שמש.
- תרופה נגד גודש באף תקל על הצטננויות ועל תחושת גודש בזמן טיסה, שעה שהלחץ הברומטרי במטוס, עלול לגרום לכאבי אוזניים ולהזיק לעור התוף.
במידה ויש לכם נטייה למחלת ים קחו עימכן כדורי Travamin(dimenhydrinate) או Promethazine(=Phenergan). אפשר להשתמש גם בטיפולים של רפואה משלימה: ג`ינג`ר (זנגביל) הניתן ממתק או באבקה, תה צמחים (אניס, בבונג, נענע, מיץ גזר ועוד), ואקופונקטורה. - כדאי לצרף לערכה משחה להגנה נגד שמש עם מקדם הגנה של לפחות 15 SPF ותכשירים דוחי יתושים (בפרט אם אתם נוסעים לארצות טרופיות). יש להשתמש בתכשירים המכילים DEET בריכוז של 20%-30%. (רחו הרחבה בפרק על התגוננות מפני חרקים ויתושים).
- מכיוון ששלשול המטייל הנו תופעה שכיחה בטיולים רצוי לצרף לערכה תרופות לטיפול בשלשול. קלבטן,במקרה של שלשול המלווה בחום גבוה, יש לקחת אנטיביוטיקה מתאימה. תרופות כגון אימודיום מקלות אומנם על השלשול, אולם הן מפריעות לתהליך ההבראה של הגוף בעזרת הרחקת הגורם המזהם.
- למטיילים לארצות העולם השלישי- חובה להצטייד בכדורים לחיטוי מים ופילטרים המשרתים את אותה המטרה.
ציוד עזר חשוב אחר:
(אין חשיבות מיוחדת לסדר הפריטים המופיעים מטה)
- חולצות בהירות עם שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים שיגנו עליכם מפני עקיצות יתושים, ומחלות המועברות דרך עקיצות יתושים (כגון: מלריה, דנגי, ליי שמניה וכו.).
- תכשירי דוחי יתושים המכילים DEET (קרי, diethylmethyltoluamide) בריכוז של 30% עבור מבוגרים ו - 6%-10% עבור ילדים. במידה ולא תשהו במקומות ממוזגים או בבתים עם רשתות נגד יתושים יש לרכוש כילה מרוססת בפרמטרין.
- תרופות נגד שלשולים והקאות.
- כדורי טיהור מים ופילטרים לסינון מים.
- תכשירים מקדמי הגנה נגד שמש, משקפי שמש וכובע.
- תרופות קבועות שאתם נוטלים במידה מספקת לכל הטיול והעתקי מרשמים למקרה הצורך. עדיף לשאת עמכם את כל הכמות הדרושה שכן לעיתים קרובות, התכשירים בהם אתם מטופלים אינם זמינים בחוץ לארץ או שהם מיוצרים על- פי אמות מידה פחות קפדניות מאשר אצלנו.
- במידה ואתם משתמשים בעדשות מגע או במשקפיים חשוב שתביאו אתכם זוג משקפיים נוסף וכן חומרי ניקוי וחיטוי עבור עדשות מגע למשך הטיול.
התגוננות נגד עקיצות חרקים
הסיכון לחלות באחת המחלות הנ"ל תלוי בארצות היעד שלכם, עונת השנה, שהייה במקומות כפריים או עירוניים, משך השהות, מצבכם הבריאותי, ושמירה על כללי התנהגות מונעת. להלן מספר המלצות מה לעשות:
- למדו את התנהגות החרקים באזורים בהם תבקרו ונסו להימנע מלשהות בחוץ בשעות הפעילות שלהם. היתוש המעביר מלריה פעיל מלפנות ערב ועד לפנות בוקר. לעומת זאת, היתוש המעביר את קדחת דנגי וקדחת צהובה פעיל בשעות היום.
- השתמשו בסבונים,שמפו ודאורדורנטים ללא ריח.
- במידת האפשר השארו באזורים מוגנים (חדר ממוזג עם חלון סגור, חדר בו רשת נגד יתושים במצב תקין ו/או כילה ספוגה פרמטרין). המלצה זו חיונית ביותר לגבי מלריה כשנקבת האנופלס המעבירה את המחלה פעילה מלפנות ערב ועד לפנות בוקר, בעיקר באזורים כפריים.
- בחדרים לא ממוזגים, בדקו שהחלונות מוגנים על ידי רשתות ושיש כילות מעל המיטות. חשוב לבדוק את שלימות הכילות והרשתות ולהקפיד להכניס את קצות הכילות מתחת למזרון.
- במידה ואתם נמצאים בחוץ בשעות פעילות היתושים או שאתם שוהים במקומות עם סיכון גבוה (ג`ונגל) לבשו בגדים בהירים המכסים כמה שיותר מהגוף. כמו כן נעלו נעליים (לא סנדלים) עם גרביים.
- הספיגו את הבגדים, הכילות וכו` בפרמטרין - חומר המדביר חרקים.
- מרחו תכשיר דוחה יתושים על כל שטח העור החשוף. על מנת להקטין תופעות לוואי אפשריות:
- מרחו שכבה דקה ככל הניתן והמנעו משאיפת התכשיר לראות או להביאו במגע עם עיניים. לעולם אל תמרחו את התכשיר על פצעים ומקומות מגורים בעור.
- שטפו את העור מן התכשיר ברגע שאתם מגיעים למקום מוגן.
- אצל ילדים רצוי להשתמש בריכוזים נמוכים של התכשיר יותר מחשש לתגובה רעילה.
- חשוב להקפיד לא למרוח את התכשיר על הידיים מפני סיכון למגע עם פה ועיניים.
- לתינוקות עדיף להשתמש בתכשירים על בסיס טבעי אבל הם פועלים כ20 דקות וחשוב לזכור שמהלך מחלות המועברות ע"י עקיצות יתושים הרבה יותר חמור בגילאים הללו.
להלן מספר המלצות מה לא לעשות
- אל תשימו בשמים, הריח עלול למשוך חרקים.
- אל תלבשו תכשיטים או בגדים עם צבעים עזים, גם אלו מושכים יתושים.
- אל תלכו יחפים בעיקר לא בלילה או כשאתם עוברים דרך עשבים גבוהים, חורשות או יערות. הרבה חרקים חיים שם ועלולים לחדור דרך עור הרגליים בעיקר אם יש לכם שריטות.
- אל תשבו ישירות על קרקע וחול, בייחוד באזורים בהם חיים בעלי חיים. במידה ומקומות ישיבה אינם בנמצא, שבו על שמיכה, כך תמנעו ממגע עם חרקים וקרקע מזוהמת. נערו אותה היטב אחרי השימוש.
תכשירים דוחי חרקים - DEET
החומר היעיל ביותר נגד יתושים, קרציות, פרעושים וזבובים עוקצניים הינו DEET המהווה מרכיב בהרבה תכשירים דוחי חרקים. ל- DEET חסרון: הוא נספג דרך העור ולכן מי שמפתחים בתגובה תופעות לוואי קשות (בעיקר ילדים). קיימים תכשירים המבוססים על פולימרים של DEET אשר מגבילים את הספיגה דרך העור וע"י כך את תופעות הלוואי.
החומר הדוחה יתושים משתחרר למרחק קצר מהעור, וכך מונע מנקבת היתוש לעקוץ. יש למרוח את התכשיר בפסים דקים, להקפיד על מריחה בקרסוליים, צוואר, זרועות. אסור למרוח על עור פצוע, מגורה, קרוב לעיניים ולפה. חשוב לקרוא את הוראות השימוש של היצרן המצורפות לתכשיר ולפעול על פיהן. שימוש לא נכון עלול להיות לא יעיל ואפילו להזיק. למשל, התכשיר עלול לגרום להמסת חומרים פלסטיים כגון: עדשות מגע או שעונים. עדיף לא להשתמש ליד מזון או בחדרים ללא אוורור. כמובן חשוב להרחיק ילדים.
הצורך בתכשיר דוחה יתושים המכיל ריכוז גבוה של DEET , תלוי במקום בו נמצאים. באתרי תיירות הממשלות משקיעות הרבה מאמצים להכחדת יתושים, לכן הסיכון קטן יותר מאשר באזורים כפריים וכמובן מאשר בזמן טרקים בג`ונגלים. יש לציין שדוחי יתושים אינם מאוד יעילים נגד זבובי טסה-טסה המעבירים את מחלת השינה. ידוע שאנשים מסוימים נעקצים יותר מאחרים לדוגמא: נשים בהריון או זמן קצר לאחר הלידה.
למבוגרים וילדים מעל גיל 12 מומלץ להשתמש בתכשירים עם ריכוז DEET בין 25-35% .
תכשירים המכילים ריכוזים הרבה יותר גבוהים מתאימים בעיקר לטרקים בג`ונגלים.
תכשיר עם ריכוז 100 DEET פועל כ- 9 שעות.
תכשיר עם ריכוז 30% DEET פועל כ- 6.5 שעות.
DEET בריכוז 15% פועל כ-5שעות
DEET בריכוז 10% פועל כ- 3 שעות.
קיימים בשוק תכשירים עם שחרור מושהה בעלי ריכוז 25-35% אשר פעילים במשך 8 עד 12 שעות או יותר. (לדוגמא: Ulthraton וגם Sawyer Controled Release Lotion).
עדיף לא להשתמש בתכשירי DEET אצל ילדים מתחת לגיל שנתיים ואצל ילדים גדולים יותר עדיף להשתמש בתכשיר בריכוז 10% אבל למרוח לעיתים קרובות. קיימים גם תכשירים צמחוניים אבל הם פחות יעילים. למשל: אלה המכילים שמן אקליפטוס פועלים בערך שעתיים, אלה המבוססים על פולי סויה פועלים כ-90 דקות, אלה המבוססים על ציטרונלה פועלים רק ל-20 דקות.
תכשירים קוטלי חרקים - פרמטרין:
פרמטרין הוא חומר סינתטי זהה בהרכבו לחומרים כימיים המצויים בצמחים ממשפחת החרציות. הוא נמכר כנוזל להשריה או כתרסיס לריסוס בגדים, חלונות, כילות ועוד. כאשר מאפשרים לו להתייבש היטב, הוא אמצעי בטוח ויעיל להריגת יתושים, זבובים, קרציות ועוד. ניתן לרכוש בגדים ומוצרים אשר כבר רוססו. משך הפעולה משתנה לפי סוג התכשיר אבל לרוב הוא יעיל כחודש. לעולם אין למרוח אותו ישירות על העור.
סוגי יתושים:
- נקבת יתוש אדאס אגיפטי המעבירה קדחת הדנגי וקדחת צהובה
- נקבת יתוש האנופלס המעבירה מלריה
- זבוב המעביר מחלת השינה
המלצות נוספות:
- בנוסף לשימוש בתכשירי הגנה, במקרים של טיול ביערות ובג`ונגלים ליבשו נעלים סגורות, גרביים, מכנסיים ארוכים וחולצות עם שרוול ארוך (במידה ומזג האוויר מאפשר זאת). זה חשוב במיוחד, אם אתם שוהים בחוץ משקיעת השמש ועד לזריחתה, זמן הפעילות של סוגים רבים של יתושים. כמו כן תוכלו לרסס את הבגדים בפרמטרין במקום להשתמש בתכשירי DEET על שטחי עור רחבים.
- ערכו כל יום חיפוש לנוכחות קרציות על הגוף שלכם.
איסוף חומר וכתיבה: ד"ר אנט בורנשטיין, מנהלת פורום בריאות באתר למטייל.