סקירה כללית על המדינה

אוסטרליה (Australia) היא לא עוד ארץ, מדינה או טריטוריה, היא יבשת! אמנם הקטנה בעולם, אך הצליחה לקטוף את תואר האי הגדול בעולם. הכל עניין של פרספקטיבה. ארץ חיות הכיס שוכנת בחצי הכדור הדרומי, באזור הידוע בפי כל בשם "אוקיאניה" – הכולל בתוכו גם איי מרשל, איי שלמה, ונואטו, מיקרונזיה, ניו זילנד, סמואה, פיג'י ועוד. אוסטרליה משתייכת לממלכות חבר העמים הבריטי ועל דגלה הכחול כהה נמצא את דגל בריטניה המוקטן ועמו את הכוכבים, המסמלים את ה-Southern Cross שנראה בשמיים, ומופיע על עוד כ-13 דגלי לאום של מדינות נוספות בעולם.

צילום: מיקי קרמזיןצילום: מיקי קרמזין

ההיסטוריה מתארת, כי האבוריג'ינים הגיעו לאוסטרליה לפני כ-50,000 שנים מדרום מזרח אסיה וחיו בשיטות שונות לחלוטין משאר האנושות, יש האומרים פרימיטיביות. עם השנים התפתחה בקהילה האבוריג'ינית תרבות ומסורת ("זמן החלום" – Dreaming Time, הוא בריאת העולם) העוברת בעל-פה בלבד מאב לבן ומאם לבת, שאינה נכתבת מטעמי קדושה וסודיות. עם הגעת האדם הלבן ליבשת, נושלו האבוריג'ינים מאדמותיהם וקיבלו מהמתיישבים הבריטיים יחס של תת אדם עד כדי צייד. עד אמצע המאה ה-20 לא נחשבו האבוריג'ינים לאזרחי אוסטרליה ורק בשנות ה-80 החלו תהליכים לתיקון העוול. כיום, מונה אוכלוסיית האבוריג'ינים כ-2.7% בלבד מאוכלוסיית היבשת כולה, מספר קטן מאוד לעומת העבר.

 אוסטרליה נחלקת בתוכה לשש מדינות ושתי טריטוריות, ביניהן אזורי זמן שונים (פירוט נרחב בהמשך). רבים בטוחים שבירתה היא סידני, שהוכתרה כאהובה על רבים בעולם וזכתה לארח את המשחקים האולימפיים בשנת 2000. אך הבירה היא קנברה והיא ממוקמת בטריטוריה מיוחדת עבורה – "טריטוריית הבירה". אוסטרליה מציעה כמעט כל סוג נוף שקיים: יערות גשם לצד איי חול, מדבר אדום, רצועת חוף ארוכה ומוזהבת שבצפונה נושקת לשונית האלמוגים הגדולה בעולם. היא התברכה בבעלי חיים, שלא ניתן לראות ביבשות אחרות, מסתובבים חופשיים בטבע דוגמת הקנגורו, קואלה, שד טזמני וכלב הדינגו. זהו גן עדן לכל מה שקשור בים ובעיקר לספורט הגלישה, ככלל, תדמיתה היא ארץ השמש הנצחית – אך זכרו כי גם לה יש חורף, והאחרון שבהם אף גלש לתחום הסתיו והקיץ שהקדימו אותו.

שפה ושליטה באנגלית

בכל רחבי אוסטרליה מדברים בשפה האנגלית, כך שקל להסתדר, אך סביר שתתקלו בשני דברים שונים בדיבור האוסטרלי:
1. המבטא הכבד, ששורשיו בבריטניה, יקשה על ההבנה בהתחלה, אך תוך זמן קצר מתרגלים.
2. לאוסטרלים סלנג עשיר שהתפתח ביבשת. להלן כמה ביטויים שימושיים לפתיחה ונחיתה רכה:
Heaps, Loads - טונות, המון
G'day - קריאת שלום
Mate - אחי, חבר
Barbie - ברביקיו (BBQ)
Sunnies - משקפי שמש
Thong - כפכפי אצבע
Sheilas - בנות
Blokes - בנים
Steak and kidney - כינוי לעיר סידני
 No worries - הכל יהיה בסדר/אין מה לדאוג/אין בעד מה

גיאוגרפיה/טופוגרפיה

אוסטרליה מתפרשת על שטח של 7.7 מיליון קמ"ר - לשם ההמחשה – שטח מדינת ישראל נכנס בשטח אוסטרליה כ-370 פעמים. כאמור, אוסטרליה היא פדרציה, הכוללת בתוכה שש מדינות ושתי טריטוריות:
QLD – קווינסלנד: מיושבת ומתפרשת על מרבית קו החוף המזרחי של היבשת. גבולותיה - הדרומי עובר בין ביירון-ביי לגולד-קווסט, הצפוני בקייפ יורק אשר בצפון החוף המזרחי.
NSW - ניו סאות' וויילס: מביירון ביי בצפון, עד ת'רדבוֹ הדרומית לקנברה. ערים גדולות: סידני וקנברה.
ACT – טריטוריית הבירה האוסטרלית: ממוקמת בתוך מדינת ניו סאות' וויילס, מכילה בתוכה את קנברה, עיר הבירה.
VIC - ויקטוריה: מפורט קמפבל במערבה ועד ת'רדבוֹ המזרחית. עיר גדולה: מלבורן.
TAS– טזמניה: אי מול חופי מדינת ויקטוריה בדרום-מזרח אוסטרליה, זוהי המדינה הקטנה ביותר ביבשת.
SA - סאות' אוסטרליה: מתאפיינת בעיקר בשממה שבמרביתה, לכן קשה יהיה לתחום אותה. מאונט גמבייר היא הנקודה הדרומית ביותר במדינה וקובר פידי היא המקום המיושב הצפוני ביותר. עיר גדולה: אדלייד.
NT - הטריטוריה הצפונית: מהסלע האדום (אולורו/אייר'ז רוק) בדרום ועד דארווין, העיר הגדולה במדינה, בצפון.
WA – ווסטרן אוסטרליה: מהפארק הלאומי קייפ לה-גראנד בדרום מערב, לאורך קו החוף המערבי, עד ווינדהאם הצפונית ביותר.

תיאור מסלול קצר ומסלול ארוך

כשניגשים לתכנון הטיול, חשוב לזכור שאוסטרליה היא יבשת ושהמרחקים בין יעד ליעד בה אורכים בנסיעה שעות רבות ולעתים ימים, אך שעות ספורות בטיסה.

שאלות שחשוב לשאול את עצמנו בתחילת התכנון:
1. כמה זמן מוקצה לי לטיול?
 2. איזה נוף ארצה לראות? (ימי/מדברי/יערות)
3. איזו חוויה ארצה לחוות?
 4. איזה תקציב עומד לרשותי?

צפון קווינסלנד. צילום: מאורי הירשצפון קווינסלנד. צילום: מאורי הירש

מסלול מקוצר (כ-40 יום): מאחר ואוסטרליה היא יבשת, והמרחקים בין יעד ליעד עצומים, מי שירצה להכיר את כולה יהיה חייב לקחת בחשבון נסיעות אוטובוס ממושכות וטיסות פנימיות: מלבורן – ווארנאמבול – בארוסה וואלי – אדלייד – מדבר אוסטרליה – אליס ספרינגס – טיסה לקיירנס – טיול צפונה לקייפ טריבוליישן – בחזרה דרומה אל החוף המזרחי, לארלי ביץ' + הפלגה לוויטסאנדייז – הרווי ביי + הפלגה לפרייז'ר איילנד – סרפרס פרדייז + גולד קווסט – ביירון ביי – סידני – מלבורן – טזמניה.

מסלול ארוך (כ-90 יום): מלבורן – ווארנאמבול – בארוסה וואליאדלייד מדבר אוסטרליהאליס ספרינגסדארווין – הפארקים קאקאדו וליצ'פילד - קיירנס - טיול צפונה לקייפ טריבוליישן - בחזרה דרומה אל החוף המזרחי, לארלי ביץ' + הפלגה לוויטסאנדייז – הרווי ביי + הפלגה לפרייז'ר איילנד – סרפרס פרדייז + גולד קווסטביירון בייסידני – מלבורן – טזמניה – מלבורן – טיסה לחוף המערבי – פרת' + טיול במעלה החוף עד ברום - חזרה לפרת'.

סוכנויות תרמילאים - למסודרים ומתכוננים שביניכם, שרוצים להרכיב את כל הטיול מתחילתו, קיימת האפשרות להסתייע באחת מסוכנויות התרמילאים של אוסטרליה. סניפיהן מפוזרים בכל רחבי היבשת והסוכנים החביבים שבהן, יתאימו את האטרקציות והטיולים המאורגנים המתאימים עבורכם, על-פי תאריכים וזמן מוקצב שתגדירו מראש. כמו כן, דרך הסוכנויות ניתן להירשם לטיולים מאורגנים בני מספר ימים עד שבועות בכל רחבי היבשת, להשכיר רכב, להזמין טיסות פנים ועוד (קישורים רלוונטיים יינתנו בתום הכתבה). סוכנויות מוכרות הן: פיטר-פן ובקפקר'ס וורלד.

חברות טיולים מאורגנים – באותו עניין, ברחבי היבשת קיים מגוון רחב של חברות המקיימות טיולים מאורגנים מדי יום (תלוי באורך, סוג ומיקום הטיול) ובמחיר כלול אוכל, נסיעות, לינה, הדרכה ולעתים גם המס בכניסה לפארקים הלאומיים. את הרשמתכם לטיול ניתן לבצע ישירות מול החברות עצמן, בקבלות של ההוסטלים בהם תתארחו או דרך סוכנויות התרמילאים הנ"ל, שידעו להמליץ לכם בדיוק עם איזו חברה כדאי לנסוע לאן, להלן דוגמאות למספר חברות מוכרות:

5 דברים שאסור לפספס

  • להקדיש מספר ימים לסידני הנפלאה, ולסיים כל אחד מהם בישיבה ב"דארלינג הארבור".
  • ביירון ביי - חוף זהוב, מסיבות ותיירים מכל העולם בעיירת גולשים קטנה בעלת רחוב ראשי אחד. חלום אוסטרלי קלאסי.
  • לחזות בזריחה/שקיעה ב"אולורו" – הסלע האדום שהפך לסמל המדבר האוסטרלי, בליווי כוס תה חם כמובן.
  • צלילה/שנירקול ב"שונית המחסום הגדולה" (Great Barrier Reef).
  • טרק באחד מיערות הגשם האוסטרליים שבאזור הדָנְדֶנוֹנְג במדינת ויקטוריה או קווינזלנד.

הגעה אל המדינה

לא קיימת טיסה ישירה מישראל לאוסטרליה (והפוך). המשמעות היא שאת הטיסה תאלצו לחלק לשני חלקים. מאחר ומדובר בממוצע של 20 שעות טיסה (לא משנה היכן תבחרו לעצור), מומלץ לבחור טיסות עם מרווח, שיאפשר להספיק לטיסה הבאה וגם לנוח או לחילופין – להזמין טיסת המשך לאוסטרליה, למספר ימים אחר-כך. כך הרווחתם עוד יעד לבקר בו, לפני שתתחילו במסע האמיתי.

תחבורת פנים

אוטובוס מטיילים - הדרך הראשונה, המשתלמת והמוכרת בקרב המטיילים מכל העולם היא רכישת כרטיס אוטובוס, המאפשר נסיעה מנקודת התחלה וסיום המוגדרות מראש, כשבדרך ניתן לרדת ולעלות בכל יעד שתרצו. ניתן לרכוש כרטיס המשלב את הנסיעה עם אטרקציות תיירותיות מבוקשות ביעדים השונים בהם תרצו לרדת – משתלם. החברה המוכרת והגדולה ביותר ביבשת היא Greyhound, אשר מגיעה לכ-1,100 יעדים באוסטרליה ומציעה כרטיסי נסיעה לפי מרחקים, יעדים או משך זמן. לחברה שתי "קבוצות" טיול עיקריות: Oz-Flexi Travel ו-Oz-Choice Travel.

כרטיסי ה-Oz Flexi Travel
Kilometre Passes – מאפשרים נסיעה בכל רחבי אוסטרליה על בסיס מספר קילומטרים שתטענו מראש בכרטיס, ככל שתטענו מספר גבוה יותר, כך תשלמו פחות לכל קילומטר. מדי נסיעה ייגבו מהכרטיס מספר הקילומטרים שנסעתם. באתר החברה תמצאו טבלת קילומטרים שבאמצעותה תוכלו לחשב את המרחק. בעת הרכישה, יהיה עליכם להגדיר נקודת מוצא ויעד. הכרטיס מאפשר עליה וירידה בכל נקודה בדרך, בנוסף - בכרטיס זה תוכלו לחזור על עקבותיכם אחורה במסלול. הכרטיס תקף לשנה מיום הנסיעה הראשונה, בנוסף, תוכלו להשתמש בקילומטרים שטענתם גם כ"נקודות" לתשלום עבור אטרקציות שהחברה מציעה בדרך. מחיר: החל מ-170$ ל-500 ק"מ, עד 2,587$ ל-25,000 ק"מ. באתר החברה תמצאו פירוט נרחב על מרחקי הביניים ומחיריהם, ובאילו יעדים בדיוק תוכלו לעצור בדרך בכל מסגרת קילומטרים.

Day Passes – נסיעה ביבשת לפי מספר ימים החל משלושה ימים ועד 30. ניתן להתחיל בכל אחד מיעדי החברה ולנסוע חופשי לפי מספר הימים שתגדירו, לכל יעד. מחיר: החל מ-166$ לשלושה ימים ועד 647$ ל-21 יום. פירוט על בחירות ביניים ומחיריהן באתר: www.greyhound.com.au

Oz-Choice Travel
Mini Traveler Passes – כרטיס זה מציע נסיעה בין שני יעדים פופולריים בכיוון אחד. לא ניתן לחזור על עקבותיכם במסגרת כרטיס זה, גם כאן תוכלו לעלות ולרדת בכל נקודה שתחפצו. מהשילובים הפופולריים: מלבורן – קיירנס, סידני – קיירנס, ביירון ביי – ארלי ביץ'. בכרטיס זה תוכלו לרכוש מראש אטרקציות בתחנות העצירה הפופולריות, לקבל הנחות בלינה באכסניות ה-YHA ואף לקבל לילות בחצי מחיר. מחיר: החל מ- 140$ למרחק הנסיעה הקצר ביותר (בריסביין / סרפרס פרדייז – הרווי ביי) ועד 386$ למעוניינים לנסוע במסלול סידני- קיירנס / קיירנס – סידני.

Travel and Accommodation Packages – חבילה זו תחסוך לכם כאב ראש בחיפוש אחר הוסטל לאורך מסלול הטיול שלכם, גם כאן עלו ורדו היכן שתרצו. במסגרתה, שלוש אפשרויות לכרטיס ואפשרויות לינה באכסניות YHA או אחרות. מחיר: החל מ-549$ ועד 2,881$, בהתאם למרחק הנסיעה, היעדים ומספר הלילות במקומות הלינה. באתר החברה תמצאו מידע נרחב על מרחקי הביניים ומחיריהם ובאילו יעדים בדיוק תוכלו לעצור בדרך בהתאם למסגרת שתבחרו.

Micro Passes – מסלול זה מאפשר נסיעה מנקודה אחת לאחרת שתגדירו מראש. כאן, בניגוד לשאר, מספר העצירות הוא מוגבל ותקף ל-10 עד 14 יום בהתאם לנקודת המוצא והיעד שבחרתם. זוהי הדרך החסכונית שמציעה החברה, לראות חלקים ספציפיים של אוסטרליה באופן יסודי. מחיר: החל מ-110$ ועד 253$.

Multi Trip Passes – חבילת כרטיסים שתתאים לנוסעים קבועים על קו מסוים באחד מהמסלולים הבאים:

  • סידני – קנברה / קנברה – סידני
  • בריסביין – טואומבה / טואומבה – בריסביין
  • שדה"ת בריסביין (בינ"ל/פנים) – טואומבה / טואומבה – שדה"ת בריסביין (בינ"ל/פנים)

בכל אחד מן היעדים תוכלו לבחור באפשרות ארבע נסיעות בין היעדים, 10 נסיעות או 25 נסיעות. מחיר: החל מ-117$ ועד 642$, בהתאם ליעדים ומספר הנסיעות. מידע נוסף על כל השילובים האפשריים ניתן למצוא באתר החברה.

בית האופרה בסידני. צילום: מיקי קרמזיןבית האופרה בסידני. צילום: מיקי קרמזין



דברים שכדאי לדעת:

  • במידה ורכשתם את הכרטיס המאפשר עלייה וירידה היכן שתחפצו (Hop on-Hop off), עליכם להיכנס לאתר החברה עם הקוד שיינתן לכם במעמד הרכישה, ובאמצעותו יהיה עליכם להירשם לנסיעה ממקום למקום בגבולות המסלול שלכם, משמע – החברה לא מסמנת את מקומותיכם בנסיעות השונות ועליכם לעשות זאת בעצמכם.
  • מדי נסיעה, יש להגיע אל התחנה לפחות כ-20 דקות לפני שעת היציאה.
  • במהלך הנסיעה ייתכנו עצירות להעלאת נוסעים נוספים שנרשמו.
  • בנסיעות ארוכות, יבצעו האוטובוסים עצירות בתחנות דלק ופונדקי דרך לשם תדלוק וקניית אוכל ו/או שתייה.
  • בקצה האוטובוסים ממוקמים שירותים, לכן מומלץ בחום לשבת בקדמת האוטובוס.
  • האוטובוסים מצוידים במיזוג אוויר וחלקם במושבים מתכווננים ובטלוויזיה להקרנת סרטים.
  • מי מכם שמעוניין ליהנות מהנוף האוסטרלי ודאי יזמין נסיעה בשעות היום, אך קחו בחשבון שמדובר לעתים בנסיעות של עד 12 שעות.
  • במידה שתרצו לחסוך בהוצאה על לינה, ולהגיע אל יעדכם בשעות הבוקר, מומלץ להירשם לנסיעות הלילה. לתשומת לבכם – השינה באוטובוס לא קלה עד בלתי אפשרית.
  • את הכרטיסים ניתן לרכוש באתר החברה, מרכז ההזמנות שמספרו: 13-14-99 (שיחת פנים באוסטרליה) או +61-74690-9950 (שיחה בינלאומית), מטרמינלי גרייהאונד וסוכנויות הנסיעות הממוקמים ברחבי היבשת.

טיסות פנים – זוהי הדרך המהירה, הקלה והיקרה להתנייד ביבשת. שירות טיסות הפנים הנרחב מופעל על-ידי מספר חברות תעופה אוסטרליות (רשימה מפורטת בהמשך כתבה זו). עם זאת, מומלץ מאוד לבדוק תמיד את מחיר נסיעת האוטובוס הבודדת המבוקשת, לעומת מחיר הטיסה בין אותם היעדים. לעתים, חברות התעופה מוזילות משמעותית את המחירים למחירים נמוכים מכרטיסי האוטובוס, כך תחסכו כסף וזמן מיותר.

רכבות – מספר קווי הרכבת ביבשת אינו רב, אך הנסיעה בה מומלצת ומיוחדת בזכות הנופים שתראו בדרך. המפורסם והמרהיב מכולם הוא קו סידני-פרת', שעובר דרך המדבר. השימוש ברכבת הוא בעיקר בשביל הנוף והחוויה יוצאת הדופן. מומלץ למי שמחזיק בתקציב המתאים ובסבלנות רבה לנסיעה הארוכה. מחירי הכרטיסים מתחילים ב-130$ ומגיעים ל-722$, בהתאם ליעד והמוצא שלכם. כמו כן, ניתן לרכוש כרטיס רכבת שתקף לשלושה חודשים או חצי שנה, החל מ-450$ ועד 722$. להלן שמות הרכבות ומסלוליהן המוכרים:

  • The Ghan: אדלייד – אליס ספרינגס – קת'רין – דארווין.
  • Indian Pacific: סידני – אדלייד – פרת'
  • Spirit of the Outback: בריסביין – לונגריץ'
  • The Sunlander: בריסביין – קיירנס
  • Xplorer: סידני - קנברה / טאמוורת', מורי, גריפית' וברווקן היל.
  • XPT: סידני – מלבורן, החוף הצפוני של ניו סאות' וויילס, בריסביין ודוּבו.
  • Tilt Train: בריסביין – קיירנס.
  • The Overland: אדלייד – מלבורן, מלבורן – אדלייד
  • The Westlander: בריסביין – צ'ארלביל
  • The Inlander: טאונסוויל – מאונט איזה.

כל המידע שהובא נכון לשנת 2012, יש להתעדכן באתר החברה אודות כל שינוי שיתבצע במחיר הכרטיסים, החבילות וכלליהם.

השכרת רכב – השכרת הרכב באוסטרליה משתלמת אך ורק לטיולים ש"מוגדרים" כטיולי רכב של מספר ימים עד שבוע או שבועיים. מעבר לכך, היא יקרה ואין בה טעם כשניתן להשתמש בדרכים המוזכרות למעלה, מה גם שהמרחקים בין האיזורים השונים באוסטרליה עצומים ולכן זה עשוי להיות מאוד מתיש לנסוע ממקום למקום. מצד שני, אם אתם מתכננים טיול ארוך יתכן ותעדיף את הניידות והגמישות שמציע הרכב. בכל מקרה, במקרה ואתם שוכרים רכב הקפידו לוודא שמדובר ברכב במצב סביר ובדקו היטב מהם תנאי החוזה (האם יש חילוץ ורכב חלופי במקרה של תקלה, מה גובה ההשתתפות העצמית, מה מכסה את הביטוח ועוד). שימו לב, שלעיתים השכרות במחירים משתלמים עלולות להפוך ליקרות במיוחד בגלל שהן כוללות בשתתפות עצמית גבוהה מאוד בכל מקרה של תאונה או תקלה.
למידע נוסף וטיפים חשובים אודות רכב באוסטרליה » 
כל מה שצריך לדעת על רכב בטיול מאת המומחים של "עפתי" » 

לינה

בהתאם לאמצעי התחבורה שתבחרו, תדעו כיצד נוח לכם לישון. להלן אפשרויות:
הוסטלים ואכסניות נוער - הרשת YHA מומלצת – גם אם היא יקרה מהאחרות, תמיד תדעו מה תקבלו.

הולידיי פארק'ס - מתאים למטיילי קמפר-וואן / רכב ולחובבי הקמפינג או לכאלה שרוצים לחסוך קצת בהוצאות הלינה בדרכים. אפשרות לרכישת חלקת לינה באוהל (ללא חשמל), קמפר-וואן (עם חשמל), חדר תרמילאים/זוגי או משפחתי. בפארקים לרוב תמצאו מטבח (לעתים מאובזר, תלוי באיכות הפארק - ישנו דירוג כוכבים בדומה למלונות), מקלחות ושירותים וכן עמדות ברביקיו. למידע נוסף לחצו כאן >>

"חיבורים" - קבוצת משפחות נוצריות-אוונגליסטיות אשר מארחות יהודים מכל העולם בהעדפה לישראלים. המשפחות מפוזרות בכמה יעדים באוסטרליה. חלקן דורשות תשלום ככל בית הארחה ללון בו (קטגוריה C), חלקן יסתפקו תשלום צנוע לכיסוי הוצאות מים וחשמל (b) , וחלקן לא יסכימו לקבל מכם אף לא סנט אחד. אתר אינטרנט: www.chiburim.com

`סלעי הפנקייק`. צילום: מיקי קרמזין`12 השליחים`. צילום: מיקי קרמזין

מטבע מקומי, עלויות והתנהלות עם כסף

המטבע המקומי הינו דולר אוסטרלי, מטבע חזק, ששערו היציג עומד על 3.89 ₪ (נכון ליולי 2012). דעו מראש והכינו עצמכם נפשית לכך שאוסטרליה מתאפיינת ביוקר, החל מהקפה של הבוקר, דרך הלינה בהוסטל ועד האטרקציה השווה שתרצו להשקיע בה. לפני ההמראה, כדאי לבדוק אילו הטבות תוכלו לנצל ביעד. למשל: הרשמה (בארץ) למועדון החברים של רשת אכסניות ה-YHA (בישראל – אנ"א - www.iyha.org.il), שתקנה לכם חברות לשנה והנחה משמעותית בלינה ברשת בכ-60 מדינות מסביב לעולם, ובנוסף, הנחות באטרקציות ואתרים שונים. שימו לב: ההצטרפות בחו"ל למועדון תעלה הרבה יותר. הטבה נוספת היא כרטיסיה ברשת בתי הקפה שתתחבב עליכם לאורך הטיול, שתקנה לכם קפה בחינם. בטרם הטיסה, כדאי להצטייד בתעודת סטודנט בינ"ל אשר עשויה להקנות לכם הנחות והטבות במקומות שונים.

דרכון - שמרו את הדרכון פיזית עליכם, בכל מצב. לפני הטיסה הכניסו צילום שלו אל תיק הגב שלכם ושלחו עותק במייל. במקרה של גניבה, חס וחלילה, פנו אל שגרירות ישראל בקנברה.

בטחון - כבכל טיול בעולם, שמרו את הכסף קרוב אליכם - פיזית ובהישג יד לכל צרה שלא תבוא. דבר חשוב נוסף הוא לפזר את הסכום בכל רחבי המוצ'ילה או בין תיק הגב למזוודה, ולעולם לא להשאיר את כולו במקום אחד.

מזומן - באוסטרליה כמו בכל מדינה מתקדמת, ניתן למצוא כספומטים ועמדות ATM בבנקים, תחנות דלק וברחובות הראשיים בערים.

אשראי - הגיעו למסע עם שני כרטיסי אשראי לפחות, דעו כי ברוב היבשת לא מכבדים את כרטיסי American Express.

שירותי העברות כספים - ניתן להשתמש ב"טרוולרס צ'קס", אך הדבר לא מומלץ ביעד זה. ניתן להשתמש בשירות ווסטרן-יוניון (Western Union).

קניות

הערים הגדולות באוסטרליה מציעות שפע של קניונים ומרכזי קניות, בהם תוכלו למצוא את כל העולה על רוחכם. מרכז הקניות הגדול והמומלץ הוא ה"צ'דסטון" (Chedstone), הממוקם במלבורן (מדינת ויקטוריה). קשה ובלתי אפשרי לכסות אותו ביום אחד בשל גודלו, אך היו בטוחים שתמצאו בו כל דבר שיעלה על רוחכם. אתר אינטרנט: www.chadstoneshopping.com.au

אופנה – כל המותגים העולמיים המוכרים הגיעו גם לחצי הכדור הדרומי. מעבר לכך, תתרשמו לטובה ממותגים אוסטרליים שלא הגיעו לישראל, ותיהנו ממחירים זולים יותר של אופנת הגלישה: ,Rip curl, Billabong Roxy ו-Quicksilver.

שווקי יום ראשון – מחוץ לערים הגדולות תתקלו פעמים רבות בשווקי יום ראשון, בהם יימכרו פריטי אופנה, מוסיקה ואוכל במחירים זולים.

פרייז`ר איילנד. צילום: מאורי הירשפרייז`ר איילנד. צילום: מאורי הירש

גישה לאינטרנט

להפתעתכם הרבה, תגלו שאוסטרליה לא מתקדמת מישראל בכל הנוגע לגלישה באינטרנט. הגלישה נמדדת ברוב המקומות על-פי רוחב הפס, מה שהופך את הגלישה לאיטית, מגבילה בזמן ובכסף שתרצו להשקיע בזה. שעת גלישה נעה בין 4$ במקרה הטוב ל-10$ ברע. עם זאת, בסוכנויות התרמילאים המוזכרות לעיל, בכל סניפי מקדונלד'ס ובחלק מבתי הקפה – ניתן לגלוש באינטרנט וב-WIFI בחינם. עמדות האינטרנט בסוכנויות מאובזרות במצלמה ומיקרופון.

ויזה ותהליכי מעברי גבול

דרכון ישראלי בלבד - הכניסה לאוסטרליה לכל מטרה שהיא דורשת ויזה תקפה ומתאימה למטרת הכניסה. כאן נתמקד בויזת תייר. את הבקשה יש להגיש אל השגרירות האוסטרלית באחת מן הדרכים הבאות:
א. הגשת הטפסים לסוכן הנסיעות שלכם אשר יעביר לחברת האשרות (הדרכון יחזור אליו עם תום הטיפול – באם התשובה חיובית או שלילית). סוכן הנסיעות עשוי לגבות מכם דמי טיפול בעבור זה.
 ב. הגשת בקשה לויזה דרך האינטרנט. זוהי דרך חדשה יחסית, והיא מהירה נוחה ומומלצת. שימו לב שאתם מצרפים לבקשה את כל הפרטים הדרושים. את הבקשה ניתן לעשות דרך הלינק הזה - www.israel.embassy.gov.au
ג. הגשת הטפסים באופן עצמאי לחברת אשרות – ש.מ. אשרות או להתאחדות סוכני הנסיעות (ש.ע.ל).
ד. שליחת הטפסים בדואר רשום עבור שגרירות אוסטרליה בישראל (חודש מרגע קבלת הדרכון בשגרירות) – לא מומלץ.
 כל שנותר לעשות מרגע הגשת הדרכון והטפסים, הוא להמתין. זמן הטיפול בדרכון בשגרירות אורך בדרך כלל כ-12 ימים לבני 40 ומעלה, לבני 40 ומטה צפוי טיפול של כ-24 ימים. קחו בחשבון שתמיד ייתכנו עיכובים. פרטים נוספים על תהליך הוצאת ויזת התייר ומה נדרש, ניתן למצוא באתר השגרירות בישראל: www.israel.embassy.gov.au

  • כתובת: רח' יהודה הלוי 23, תל אביב - בניין בנק דיסקונט, קומה 28,
  • טלפון: 03-6935000
  • פקס: 03-6935002

חלק מן המטיילים הישראלים עובדים באוסטרליה באמצעות ויזת עבודה חוקית ואז יוצאים לטייל. ממשלת אוסטרליה מחמירה בענישה של אחרים הנתפסים בעודם עובדים על חשבון ויזת התייר שלהם, ובשל כך גם מערימה קשיים בקבלת ויזת תייר רגילה למטיילים הבאים. למידע נוסף על קבלת ויזה עבודת באוסטרליה היכנסו לקישור הנ"ל.

דרכון זר – גם אם אתם מחזיקים בדרכון זר, סביר להניח שתצטרכו להגיש בקשה לויזה. בכל זאת, מומלץ לבדוק באתר השגרירות האוסטרלית שבמדינה הרלוונטית האם התהליך פשוט יותר מהתהליך עבור דרכון ישראלי (לפעמים כן ולפעמים לא).

חגים ופסטיבלים שנתיים

  • ראש השנה הלועזית - 1 בינואר – ככל מדינות העולם.
  • חג הפסחא – Good Friday + שבת, ראשון ושני של חג הפסחא. במדינת ויקטוריה החגיגות נמשכות גם ביום שלישי.
  • יום אנזק – 25/4 – יום זיכרון והצדעה ללוחמים האוסטרליים בימי מלחמת העולם הראשונה.
  • האחד במאי – חג הפועלים.
  • יום הולדת המלכה (קווינסלנד, טריטוריה צפונית, ויקטוריה) – יום ב' השני ביוני.
  • חופשת הבנקים (ניו סאות' וויילס) – יום ב' הראשון באוגוסט.
  • יום הולדת המלכה (מערב אוסטרליה) – יום ב' הראשון באוקטובר.
  • חג המולד – 25 בדצמבר.
  • יום "הקופסאות(Boxing day) – מצויין ב-26 בדצמבר – החג מוגדר רשמי בקרב מדינות חבר העמים הבריטי ונחגג כיום לאחר חג המולד.

כמו כן, מדי חודש מתקיימים בכל רחבי היבשת פסטיבלים שונים בהתאם לתרבות העיר הספציפית. אדלייד, לדוגמה, קטפה את תואר עיר הפסטיבלים של אוסטרליה ובה מתקיימים מדי שנה פסטיבל הג'אז, פסטיבל ימי הביניים ועוד רבים אחרים.

למידע נוסף על אירועים ופסטיבלים באוסטרליה לחצו כאן » 

פסטיבל התרבויות השנתי בהרווי ביי. צילום: מאורי הירשפסטיבל התרבויות השנתי בהרווי ביי. צילום: מאורי הירש

קוד התנהגות ומנהגים

בכל מקום אליו תגיעו על מנת לקבל שירות, תתקבלו בסבר פנים יפות. בלשכות המידע לתיירים ובסוכנויות הטיולים תקבלו את כל המידע הנדרש.

האוסטרלים ברובם הם אנשים שמחים ומסבירי פנים. אחוז גבוה מאהבתם מופנה לצריכת כמויות גדולות של בירה, יין (בזכות חבלי היין הארוכים והמרשימים ברחבי היבשת) או כל משקה חריף אחר. המקומיים מתבדחים וקושרים שתי עובדות אלה זו בזו. לאורך המסע תתקלו בעידוד מצד המדריכים המקומיים לצרוך אלכוהול. זכרו, כי הכללים באשר לאיסור נהיגה תחת השפעת אלכוהול תקפים גם באוסטרליה והם מחמירים עד מאוד.

 האוסטרלים משוגעים על משחקי ה"קריקט" והפוטבול האוסטרלי, הידוע בכינויו "פוטי" או "אוזי רולז" – אם יזדמן לכם, זוהי חוויה מומלצת.

עונות לטיול ומזג אוויר

יש לקחת בחשבון, כי מאחר ואוסטרליה היא יבשת, העונות ברחביה משתנות ממדינה לטריטוריה ולהיפך ולא יהיו זהות. למשל, בעונת הקיץ לאורך החוף המזרחי (קווינזלנד, ניו סאות' וויילס), "העונה הרטובה" (חורף) מגיעה לטריטוריה הצפונית. שיא עונת התיירות ביבשת מתקיימת בין החודשים נובמבר עד מרץ, זוהי עונת הקיץ וחופשתו המביאה עומס תיירים גדול ליבשת. החורף האוסטרלי יחל ביוני ויסתיים במהלך חודש ספטמבר. על מנת לחוות את אוסטרליה כפי שאתם מתארים אותה בדמיונכם – שמשית וחמימה, אין מנוס מלהגיע בעונת השיא ואף מעט לפניה (אוקטובר) או להישאר מעט אחריה (מרץ, אפריל = עונת הסתיו). יש לקחת בחשבון, כי צפון היבשת מאופיין במזג אוויר טרופי, חם עם אחוזי לחות גבוהים מאוד, בעקבות כך, מתרחשת בעיקר בתחומי הטריטוריה הצפונית "העונה הרטובה" עמוסת מונסונים וגשמים טרופיים – היתרון: נוף ירוק ומרהיב בסוף עונה זו ובתחילת "העונה היבשה". לטזמניה לא מומלץ להגיע בחורף כי תתקשו לצאת לטרקים תחת גשמים כבדים.

בטיחות ובריאות

אוסטרליה בטוחה לתיירים. עם זאת, כמו בכל יעד, יש להיות ערניים הן בהיבט האישי-בטחוני והן בהיבט תופעות ואסונות הטבע שפקדו את היבשת בשנים האחרונות, כגון שריפות והצפות, במקרים כאלה חובה לעקוב אחרי אמצעי התקשורת שיעבירו הנחיות.

גניבות – באוסטרליה כיבשת לא קיימת תופעת גניבות והמצב טוב הרבה יותר מאשר בדרום אמריקה. מאחר ותמיד יש יוצא דופן, הקפידו לשמור על חפציכם האישיים החשובים קרוב אליכם. כשהמוצ'ילה נשארת בחדרכם בהוסטל, מומלץ להכניס אותה לארון או להניח מתחת למיטה נעולה במנעול. כשתבצעו צ'ק אאוט, תוכלו להשתמש בשירות שמירת החפצים של ההוסטל, עד שתעלו לאוטובוס/תצאו להמשיך בדרככם. לשיקולכם.

הטיפול הרפואי - באוסטרליה בתי חולים בכל עיר גדולה, מרפאות ושירותים רפואיים בסיסיים – בכל עיר קטנה/עיירה. אם חס וחלילה תזדקקו לאחד כזה, דעו שהשירותים הרפואיים שתקבלו יהיו ברמה גבוהה, הסירו דאגה מלבכם. לא לשכוח – לעולם אל תעזבו את הארץ ללא ביטוח רפואי. בנוסף, הצטיידו בתיק משככי הכאבים והתרופות שמתאימים לכם.

יתושים - אוסטרליה התברכה ביתושים רבים, חלקם חסרי רחמים. היתושים יוצאים לתור אחר ארוחתם בעיקר עם רדת החשיכה. לכן, דאגו לרסס/להימרח בתכשיר מתאים כל עוד אתם מסתובבים בקרב מקורות מים ו/או יערות/צמחייה סבוכה.

אין טעם להביא אתכם מהארץ תכשירים דוחי יתושים, כי הם אינם אפקטיביים במיוחד נגד היתושים האוסטרליים, חפשו את התכשיר המתאים לכם באוסטרליה. במעמד הרכישה, בדקו את אחוזי ה"דיט" שהתכשיר מכיל. ה"דיט" (DEET - קיצור של דיאתילטולואמיד) הוא רעל, חומר, הפותר באופן היעיל ביותר את התקרבותם של היתושים אל קורבנותיהם, ומשתק את היתושים מיכולת לפעול. מאחר ולא מדובר בחומר הבריא ביותר לגוף האדם, יש לקרוא את ההוראות לצרכן לפני השימוש.


זוחלים – אותם ניתן לפגוש בעיקר במדבר. ברוב טיולי המדבר האוסטרלי, תשנו בקמפינג תחת כיפת השמיים, תכנסו למיטת השטח הידועה בכינוייה Swag ותרגישו כמו בבית. ה-Swag נועד למנוע מהזוחלים המדוברים לבקר אתכם במהלך הלילה. דאגו לנער אותו ואת הנעליים/סנדלים לפני שתכנסו אליהם.

חיסונים - אין חיסונים מיוחדים שנדרשים לקבל בטרם יציאתכם אל אוסטרליה, אך מומלץ לוודא כי חיסון הטטנוס שקבלתם עוד בתוקף.

כל מה שצריך לדעת על בריאות בטיול » 

צילום: מיקי קרמזיןצילום: מיקי קרמזין

מידע מיוחד לקהילת הלהט”ב

מרבית האוכלוסייה ההומו-לסבית של אוסטרליה נמצאת בסידני, ובאופן כללי הגישה לקהילה ההומו-לסבית ברחבי המדינה היא פתוחה למדיי. החל מ-1978, מתקיים בסידני בין חודש פברואר למרץ, פסטיבל ה-"מארדי גרא" ההומו-לסבי (Sydney Gay And Lesbian Mardi Gras). האירוע המרכזי בפסטיבל הוא מצעד הגאווה, שנחשב למצעד הגאווה הגדול בעולם. בשבוע שלפניו ואחריו מתקיימים אירועים ומסיבות. מדובר באירוע ססגוני, מעניין וכיפי גם למי שלא משתייך לקהילה ההומו-לסבית.

על האוכל המקומי

באוסטרליה, כבכל חברה של הממלכה המאוחדת, תמצאו פיש אנד צ'יפס לרוב. לשונאי הדגים שביניכם קיים פתרון פשטידת הבשר האוסטרלית או "צ'יקן פרמז'נה" (עוף בגבינת פרמזן, למי שלא שומר כשרות) . מי שזה ממש לא מדבר אליו – וג'ימייט היא התשובה. בכל מקרה, ברחבי היבשת תמצאו בקלות אוכל ומזון מהיר: אסיאתי, אמריקאי ועוד.

תרבות ומוזיקה

התרבות האוסטרלית היא ברובה מערבית, אך בהחלט מורגשות בה השפעות המהגרים האסיאתיים הרבים שנמצאים בה. באוסטרליה נגיעות חזקות מהמורשת והתרבות האנגלית, שבאות לידי ביטוי בכל תחומי החיים: אוכל, ספורט, מוסיקה ועוד.

אבוריג'ינים - מעבר לבומרנג וה"דיג'רידו" המפורסמים שהומצאו על-ידם, מתאפיינת הקהילה האבוריג'ינית בציורי קיר רבים ואמנות מפורסמת, בה ניתן לחזות בעיקר במרחבי הטריטוריה הצפונית. אם ברצונכם לרכוש חפצים ואמנות תוצרת יד שכאלה, ולהיות בטוחים שהיא מקורית - חפשו את התג המוכיח זאת בליווי תמונה ושם האמן. כך תדעו שהכסף אכן מגיע אל הקהילה.

מוסיקה וסרטים – המוסיקה (בעיקר פופ) שתשמעו בהוסטלים, באוטובוס ובמסיבות היא המוסיקה שתגיע כשבוע עד חודש לאחר מכן לישראל. אוסטרליה היא יצרנית שחקנים וזמרים מרשימה: קיילי מינוג, אוליביה ניוטון-ג'ון, ניקול קידמן, הית' לדג'ר, מל גיבסון, קייט בלאנשט, יו ג'קמן ועוד רבים אחרים, שורשיהם אוסטרליים למהדרין.

תאטרון - במלבורן וסידני תוכלו למצוא הצגות ומחזות-זמר רבים המוצגים משך תקופה ארוכה. לבעלי התקציב שביניכם – אל תחמיצו הופעה בבית האופרה של סידני.

מוזיאונים - בכל רחבי היבשת תמצאו מוזיאונים רבים, במגוון נושאים: ממשל, היסטוריה, טבע, תרבות, אמנות, הקהילה האבוריג'ינית . בחלקם הכניסה אף ללא תשלום.

סרטים שכדאי לצפות בהם לפני/במהלך הטיול – "פרסיליה מלכת המדבר", "אוסטרליה" ו"קרוקודיל דנדי".

חשמל ומתאמים לשקע

השקע האוסטרלי הוא שקע שונה מהישראלי (אירופאי), הוא בעל שלושה חורים מלבניים וצרים, כשהשניים העליונים שבהם אלכסוניים. על כן נדרשת רכישת מתאם - כשתרכשו אותו, חפשו על האריזות את רשימת המדינות המתאימות לשקע.

הפרשי שעות מהארץ

כמו כל יבשת שמכבדת את עצמה, גם אוסטרליה מחולקת למספר אזורי זמן. היא נחצית על ידי שני קווי אורך לשלושה חלקים. אזורי הזמן, כידוע, נקבעים על פי זמן גריניץ' – מיקום קו האורך 0 (GMT - Greenwich Mean Time):
זמן החלק המזרחי הינו זמן גריניץ' + 10 שעות
זמן החלק המערבי הינו זמן גריניץ' + 8 שעות
זמן החלק האמצעי – הינו זמן גריניץ' + 9.5 שעות

לשם ההמחשה:
 הזמן המקומי בירושלים הינו זמן גריניץ' + 2 שעות, הזמן המקומי במלבורן (ויקטוריה) עומד על גריניץ' + 10 שעות, על כן, מלבורן מקדימה את ירושלים ב-8 שעות. במעברים ובגבולות שתחצו, לא מופיע כל סימן שמעיד כי התחלף אזור הזמן, לכן יש לתת לעניין זה חשיבות יתרה, בעיקר כשתגיעו להזמנת כרטיס אוטובוס/טיסה.

שגרירויות וקונסוליות ישראל

שגרירות ישראל באוסטרליה ממוקמת בקנברה הבירה.

  • כתובת: 6 Turrana St. Yarralumla, ACT, 2600 Canberra
  • טלפון: +61-2-62154500
  • פקס: +61-2-62154555
  • אימייל: [email protected]
  • אתר האינטרנט: canberra.mfa.gov.il

לאורך הטיול, הקפידו להתעדכן אחת לכמה זמן בנוגע לאזהרות המסע המתפרסמות עבור מטיילים ישראליים ברחבי העולם. לפרטים נוספים – אתר משרד החוץ: www.mfa.gov.il/mfaheb

חופים עוצרי נשימה. צילום: מיקי קרמזיןחופים עוצרי נשימה. צילום: מיקי קרמזין

קהילה יהודית

הקהילה היהודית באוסטרליה מונה כ-120,000 יהודים והיא מרוכזת ברובה במלבורן. למעוניינים בבתי חב"ד סביב חגי ומועדי ישראל ו/או בכלל – נמצאים באוסטרליה בעיקר בערים הגדולות ופרבריהן. פרסומים על ארוחות שבת וחג נתלים לרוב על לוחות המודעות במרכזי הערים.
למידע נוסף על הקהילה היהודית באוסטרליה »
לרשימת בתי חב"ד באוסטרליה לחצו כאן » 


הערות נוספות:
 א. אוסטרליה עמוסת תיירים ומטיילים כמעט בכל ימות השנה. באם ידוע לכם מראש מועד שבו תגיעו למקום מסוים, הזמינו מוקדם ככל הניתן את נסיעות האוטובוס/טיסות, מקומות הלינה והאטרקציות.
ב. אם בחרתם בטיול קמפר-וואן או רכב, דאגו לציוד מתאים שילווה אתכם: כלי מטבח, ציוד קמפינג ומזון שיספיק עבורכם לבישול לתקופה ארוכה.
 ג. השכרת רכב משתלמת הרבה יותר כשמדובר בזוג או קבוצה.

קישורים רלוונטיים

מתלבטים מה לקחת לטיול הגדול? רשימת הציוד המומלצת של מומחי "עפתי"! » 
ההכנות לטיול מבלבלות אתכם? בואו ללמוד מהתרמילאים הוותיקים במדור "עצות המומחים" »
מתעניינים בהתנדבות? חזרתם מאחת ובא לכם לספר עליה לאחרים? מוזמנים לשתף, לשאול ולהתייעץ בפורום התנדבות של אתר “למטייל” »

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה