- קראו חוויות של אחרים
- חשבו מה אתם רוצים ויכולים לתרום
- "איפשהו בעולם" זה קצת רחב מדי
- דעו איזה סוג של מטייל/מתנדב אתם
- השקיעו זמן בחיפוש הארגון שבו אתם מתנדבים
- תקציב
- אז איך מתחילים?
- אז איך למצוא?
- ואחרי שמצאתם?
קראו חוויות של אחרים
לראות אם ההתנסות שלהם, לטוב ולרע, מדברת אליכם. חשוב להבין לקראת מה הולכים ולבנות ציפיות בהתאם. זה לא רק טיול, זו לא רק חוויה, מדובר בעבודת התנדבות בתנאים שונים ממה שאנחנו רגילים אליהם ובמצבים שיכולים להיות קשים ומאתגרים. אפשר למצוא חוויות כאלה בפורום התנדבות בעולם באתר "למטייל" ובעמוד סיפורי ההתנדבות שלנו. בנוסף, יש לא מעט סיפורים כלה בבלוגים ברחבי האינטרנט.
חשבו מה אתם רוצים ויכולים לתרום
האם מעניין אתכם לעסוק במקצוע שלכם או שאין לכם הכשרה ספציפית או שאתם רוצים לנסות כיוון חדש. אבל, חשוב לדעת שיש מקומות שהבחירה במה בדיוק עוסקים מוגבלת לצרכים של המקום באותו זמן שאתם מגיעים. לכן, חשבו אם אתם רוצים מקום שבו יודיעו לכם מראש מה בדיוק אתם הולכים לעשות (בין אם זה לבנות חממה/ללמד אנגלית/לנקות כלובים) או מקום שיבקש מכם לשנס מותניים ולסייע איפה שצריך. אפשר לרוב לדעת את זה מראש לגבי הארגון ואם חשוב לכם מאוד לעסוק במשהו ספציפי, חפשו מקום מתאים וציינו את זה כשאתם מתקשרים מראש עם המקום. מצד שני, שמרו על ראש פתוח ותכוננו לאתגר את עצמכם בהתנסויות חדשות.
"איפשהו בעולם" זה קצת רחב מדי
בין אם יש תחום מסוים שאתם רוצים לעסוק בו או שאין, כדאי לנסות ולמקד את החיפוש שלכם גיאוגרפית, לפחות בהתחלה. למרות שהפתיחות חשובה, כשחושבים על זה הרבה פעמים מגלים שדווקא יש אזורים שמתאימים לנו יותר. דברים שכדאי לחשוב עליהם:
- שפה - אם אתם דוברים שפה מסוימת, זה יכול להעשיר את ההתנדבות, אם רוצים ללמוד שפה מסוימת, זה יכול לעזור ללמוד אותה, ומהר.
- עלויות – גם אם מוצאים התנדבות לגמרי בחינם, עדיין יש בהתנדבות עלויות רבות, שכן בבסיסו של דבר מדובר בנסיעה לחו"ל. עלות הטיסות, אוכל, טיולים באזור, כל אלה יכולים להשפיע על אזור ההתנדבות. חשבו את התקציב שלכם ופעלו בהתאם.
- מזג אויר – חשבו באיזו תקופה אתם מתכננים לנסוע ואיזה מזג אויר אתם מעדיפים? בהתנדבות אין אפשרות לעבור לחופים כשקר בהרים ולהיפך ולא תמיד יש מזגן/חימום בסביבה. אתם הולכים לגור במקום ההתנדבות אפילו אם זה לתקופה קצרה ולהעדפות האקלים שלכם יש השפעה גדולה על הבחירה במקום.
- טיולים – סביר להניח שכחלק מההתנדבות תסעו גם לטייל, בין אם בזמן ההתנדבות או לפני/אחרי. איפה מעניין אתכם לטייל?
דעו איזה סוג של מטייל/מתנדב אתם
האם אתם מוכנים לצאת לבד לחו"ל ויודעים שתסתדרו בדרך ורוצים את החוויה האישית או שאתם מעדיפים שמישהו יעשה בשבילכם את התיאומים – ימצא את הארגון, יטפל בנסיעות ועוד? זה מאוד משתנה מאדם לאדם ומתקופה לתקופה, אבל זה גם מאוד משנה את החיפוש שלכם – בין אם אתם גמישים בחיפוש המקומות או שאתם מתכוונים לפנות לאחד הארגונים.
השקיעו זמן בחיפוש הארגון שבו אתם מתנדבים
מציאת הארגון שמתאים לכם הוא החלק הכי חשוב בהתנדבות! אם יש משהו אחד שחשוב לי שתצאו ממנו אחרי קריאת הכתבה הזו היא – חשוב למצוא את המקום המתאים ביותר בשבילכם! בשביל זה, חשוב לאסוף כמה שיותר מידע על המקום שאתם הולכים אליו, ליצור קשר עם הארגון, לבקש ליצור קשר עם מתנדבים בארגון או מתנדבים מהעבר, להיות בטוחים שאתם יודעים לקראת מה אתם הולכים, מה התנאים במקום, מה העבודה שתעשו, איפה תגורו וכו'. חשוב להבין אם אתם בקשר עם הארגון עצמו שבו תתנדבו או שמדובר בארגון ששולח מתנדבים לארגוני קצה אחרים, ולוודא שאתם יודעים מהו ארגון הקצה הזה ואתם בקשר איתו. גם אם נראה לכם שאתם משקיעים הרבה זמן בשלב הזה, עדיף עכשיו מאשר להתחרט אחר כך!
תקציב
חשוב לדעת שלמרות שמדובר מבחינתכם בהתנדבות, במקומות רבים נדרשים לשלם למקום ההתנדבות סכומים שונים. על אף שניתן למצוא מקומות בהם ההתנדבות היא בחינם (ובפורום תוכלו למצוא אתרים שמתמחים במציאת ארגונים כאלה), במקרים רבים הארגון לא יכול לספק לכם תנאים בסיסיים בלי לקבל תמורה כספית, פשוט כי אין לו יכולת לכך. חשוב שתדעו מה אתם משלמים ומה אתם מקבלים בתמורה לתשלום – האם לינה, אוכל או נסיעות כלולים בתשלום או שלא? ישנם גם מקומות בהם הביקוש להתנדבות גבוה מאוד ועלות התחזוקה של המקום גבוהה מאוד – והתשלום בהתאם. אפשר למצוא מקום לכל תקציב, אבל צריך לקחת את הנושא בחשבון. בסופו של דבר, כשמגיעים למקום, מבינים שהתשלום הולך למטרות טובות..
אז איך מתחילים?
האינטרנט הוא מקום מצוין, אך לא רק. שאלו חברים, התעניינו בסביבה שלכם, יש מסביבנו הרבה יותר אנשים שהתנדבו בחו"ל או שמעו על התנדבות או מישהו שהתנדב ממה שאנחנו חושבים, ואין כמו לשמוע ממקור ראשון.
אפשר לחלק את האתרים ברשת לכמה סוגים:
1. מנועי חיפוש להתנדבות – בין אם מדובר במנוע חיפוש או בארגון שמאגד מקומות התנדבות ומאפשר לחפש בו מקומות התנדבות, זה מקום לא רע להתחיל בו. באינדקס אתרי ההתנדבות, שנמצא בפורום התנדבות בעולם של "למטייל", מצוינים מספר מנועי חיפוש מוצלחים.
2. אתרים של ארגונים/מקומות התנדבות – כלומר, אם במקרה אתם מחפשים "התנדבות עם קופים בהודו" והגעתם לארגון עצמו שעובד עם קופים. מצד אחד זה מצוין למצוא אתר של ארגון הקצה, מצד שני, צריך לוודא שאתם לא נתפסים על הארגון הראשון שנתקלתם בו ושלארגון יש בסיס איתן מספיק לקבל מתנדבים.
3. ארגונים/חברות שמארגנים התנדבות – מי שמעדיף ללכת קצת יותר על בטוח ומוכן לקחת בחשבון אפשרויות מוגבלות יותר ועלויות מעט יותר גבוהות, יכול למצוא ארגון או חברה בינלאומית או ישראלית שמארגנת התנדבויות בחו"ל או טיולי התנדבות. זה יכול להיות בקבוצה, ביחידים או בזוגות והרשת מלאה בארגונים כאלה.
אז איך למצוא?
אני מציעה להתחיל לשוטט ולחפש, ולנסות לצמצם לרשימה של 10-20 ארגונים שנראים לך הכי מתאימים.. התהליך הזה אומנם ארוך, אבל מימד ההבשלה פה הוא חשוב מאד: צריך לקרוא את האתרים לעומק, לראות מה התנאים במקום והאם הם מתאימים לנו, לדמיין את עצמנו במקום ותראו שהרשימה לאט לאט מצטמצמת. בכל שאלה או בקשה אפשר לפנות לפורום ההתנדבות בעולם של "למטייל" ומתנדבים מנוסים ינסו לסייע!
ואחרי שמצאתם?
מצאתם את ארגון חלומותיכם, יש לכם כרטיסים ואתם לא יכולים לחכות? מה בכל זאת כדאי לעשות לפני שנוסעים? מאוד מומלץ לעשות הכנות מהארץ, בעיקר כדי לצמצם את הפערים התרבותיים שהם חלק אינטגראלי מההתנדבות. בראש ובראשונה כדאי להקדיש זמן וללמוד את השפה המקומית. אתם לא תאמינו איזה הבדל יכולים לעשות רק כמה משפטים. מומלץ גם ללמוד על התרבות המקומית, הכללים הנהוגים בה ועוד – ככל שתהיו פחות זרים לתרבות המקומית, כך יהיה לכם יותר קל להיטמע בה ולהתחיל לתרום. חוץ מזה, תתכוננו נפשית. צריך להיות מוכנים לזה שבאים להתנדב, לעזור לאנשים אחרים שנמצאים שם הרבה יותר זמן מכם. אתם לא באים לחנך אנשים ממדינה אחרת, לא לכייף, לא להכיר אנשים חדשים ממקומות מגניבים. כל אלה יכולות להיות תופעות לוואי מוצלחות להתנדבות. אבל בראש ובראשונה צריך להיות מוכנים לזה שבאים לעזור במה שצריך. צריך ללמוד את המקום ואת המנהגים שלו. רק ככה תוכלו לעשות ולהשפיע ולשפר את המקום.
אם יש לכם עוד שאלות, אתם צריכים עצות, אתם רוצים עוד קצת שכנוע שההתנדבות שווה את זה – בואו לפורום התנדבות בעולם של "למטייל".
כתבות נוספות שיעניינו אותך: