מבוא
אדיס אבבה, או בקיצור אדיס, הוקמה בשנת 1886 ע"י מלניק השני שבנה בית לאשתו, טייטו, בעמק שמתחת לארמונו בהר אנטוטו והכריז עליה כבירת אתיופיה. השם אדיס אבבה (פרח חדש) ניתן לעיר על שם פריחת עצי האקליפטוס שהייתה יפה לדעת מלניק, אך הוא לא ידע את שמו של העץ. אדיס יושבת על הרמה האתיופית בגובה משתנה בין 2,300 ל-3,200 מטרים. אדיס אבבה היא העיר הגדולה ביותר במדינה, עם יותר משלושה וחצי מליון תושבים ובה יושב המטה של האיחוד האפריקאי – AU, דבר שתרם רבות לפיתוחה של העיר והקמת מרכזי קניות ובילוי, בתי מלון מפוארים, מסעדות ומרכזים מסחריים.
לרוב אדיס תשמש כעיר מעבר מהצפון לדרום או למדינות אחרות. מה שאומר שתגיעו לאדיס מספר פעמים בזמן הטיול ואם אתם כבר פה, יש כמה דברים שכדאי לעשות, כמו לבקר בשוק בגדול ביותר באפריקה, לבקר במוזיאון הלאומי ולהיות במופע אסקסטה ייחודי.
לישון
באדיס יש שני אזורי לינה עיקריים - הפיאסה - מרכז העיר ואזור הבולה - הפרברים המבוססים יותר של העיר.
באזור הפיאסה יש מקומות רבים לישון בהם ובכל זאת, ישנם שלושה גסטהאוסים המתחרים על לבם של התיירים ונמצאים ממש במרכז של המרכז. שלושתם קרובים מאוד אחד לשני, מציעים פחות או יותר את אותם תנאים ותמיד מלאים תיירים. הוויכוחים בין ישראלים לגבי מי מבין שלושתם הוא הטוב ביותר לא יפסיקו לעולם, כך שמומלץ להסתובב בניהם, להציץ בחדרים ולבחור את זה שהכי מתאים לכם.
מלון טאייטו (Taiyu Hotel) – מלון תרמילאים הממוקם בלב הפיאסה. המקום מציע מגוון רחב של חדרים עם טווח מחירים זול. כשתגיעו, בקשו לראות את החדרים הפנויים ובחרו את זה שמוצא חן בעיניכם. החדרים עם המרפסות מומלצים. בנוסף, במקום יש חצר פנימית מקסימה שכיף לשבת בה, מסעדה עם אינג'רה ביינטו מוצלחת במיוחד, Wi-Fi שעובד לפרקים, כספומט, חברות טיולים, משרד כרטיסי אוטובוסים ליעדים שונים ואפילו מועדון ג'ז וחנייה אם אתם מטיילים עם רכב. ישנם שירותי כביסה בתשלום ולוקרים בקבלה, שתוכלו להשתמש בהם עם מנעול משלכם.
אנשי הקבלה מקסימים ויעזרו לכם בכל שאלה, בקשה ופיסת מידע על העיר ויזמינו לכם מונית לשדה התעופה בשעות לא שעות אם תצטרכו. מומלץ להזמין מקומות מראש באתר האינטרנט וכך תוכלו להבטיח את מקומכם בעונות העמוסות וגם לבקש חדרים מיוחדים (עם מרפסת למשל). האירוח אינו כולל ארוחת בוקר.
- כתובת: Dej Jote St. כל נהג מונית ידע לקחת אתכם אל המלון, קרוב מאוד לכיכר דה גאולה De Gaulle Square.
- טלפון: 011-1560787 או 011-1560799 או
- אתר אינטרנט: taituhotel.com
מלון אוטמה (Wutma Hotel) – נמצא גם הוא בלב הפיאסה ומותאם היטב לתרמילאים עם חדרים לא גדולים במיוחד אך נעימים ובמקלחת יש לרוב מים חמים. במקום יש צוות מקסים, מסעדה מוצלחת, משרד התיירות של חברת Awura Tours (ראו בהמשך - חברות טיולים)
שירותי כביסה ואת ה-Wi-Fi הטוב בעיר. אמנם אין חצר פנימית וגם לא חנייה, אבל המיקום מעולה וקרוב לכל המסעדות, המועדונים והמשרדים באזור. המחירים זולים ולא כוללים ארוחת בוקר.
- כתובת: Mundy St. אם תגיעו מדרום, טפסו ברחוב והמקום יהיה משמאלכם. שלט של חברת הטיולים Awura Tours עם שתי ציפורי פלמינגו יעזרו לכם לזהות את המקום.
- טלפון: 011-1562878
- כתובת אי-מייל: [email protected]
מלון בארו (Baro Hotel) – ממוקם בלב הפיאסה, מול מלון האוטמה. החדרים לא גדולים מדי, שקטים מאוד ולרוב נקיים. מומלץ לעשות סיבוב בחדרים לפני ולקחת את זה שבמצב הטוב ביותר. במקום יש חצר קטנה וסבוכה שמוסיפה לאווירה הנעימה במקום. יש שירותי כביסה ואינטרנט שכמעט אף פעם לא עובד, שמירת חפצים (לרוב ללא תשלום) וצוות חביב שיעזור לכם בשמחה. אין חניה ואין מסעדה אבל המסעדה של מלון האוטמה צמודה ושאר המסעדות והמועדונים נמצאים אף הם במרחק הליכה.
- כתובת: Mundy St מול מלון האוטמה
- טלפון: 011-1551447
- כתובת אי-מייל: [email protected]
Wim's Holland House – מי שמטייל עם אוהל, יודע שלמצוא אתר קמפינג באדיס אבבה זו משימה לא קלה. במקום של ווים, תוכלו להקים את האוהל שלכם תמורת מחיר הוגן למדי, להחנות את רכבכם וליהנות מאכול הולנדי ואירוח לבבי למדי. במקום יש חדרי אירוח יקרים במקצת אך נעימים למדי, מקלחת חמה (גם אם תבחרו באוהל), מסעדה הולנדית המגישה גם אינג'רה אם תתעקשו להמשיך בקו המקומי, בר כיפי ושירותי Wi-Fi בתשלום נוסף.
- מיקום: מרכז רדיס, קרוב לתחנת האוטובוס La Gare (יש הוראות הגעה מדויקות באתר האינטרנט של המקום)
- טלפון: 091-1608088 או 091-1887770
- אתר אינטרנט: wimshollandhouseaddis.nl
- כתובת אי-מייל: [email protected]
אזור הבולה (Bole) נחשב לשכונת היוקרה של אדיס, בו גרים שגרירי מדינות, עשירי העיר ויש בו היצע של מסעדות, מועדונים ובתי מלון מפוארים. מכיוון שרוב התרמילאים ממילא לא ירשו לעצמם להתפנק במלון של כמה מאות דולרים ללילה וגם ככה רוב המלונות הם בינלאומיים, נציג בפניכם את אחד המקומות היקרים פחות אך המיוחדים יותר. אולי הכי מיוחד באדיס. אז אם כבר אתם רוצים להתפנק, אולי כדאי ללכת לשם.
Jazly B&B – גסטהאוס מקסים אשר הוקם ע"י משפחה אתיופית - אמריקאית, שהחליטה לשים רף חדש ללינה באתיופיה ועל הדרך לתרום לחינוך באדיס על - ידי תרומת חלק מההכנסות לבי"ס בעיר. החדרים מרווחים, מודרניים ונקיים מאוד עם מרפסות. במקום יש מטבח לשימוש האורחים, מקלחת חמה ו-Wi-Fi מוצלח. האירוח ביתי וכולל ארוחת בוקר.
ניתן לאכול במקום גם את שאר הארוחות בתיאום מראש ובתוספת תשלום. מומלץ להזמין מקום מראש, וכך תהיו בטוחים שיהיה לכם מקום כשתבואו ותוכלו לקבוע הסעה משדה התעופה לגסטהאוס - כמובן שבתוספת תשלום. המחירים אמנם יקרים, אבל שווים כל שקל למי שרוצה ליהנות מאירוח מפנק. קחו בחשבון שהוא מרוחק ממרכז העיר ומצריך נסיעה.
- כתובת: Jackros Salite Mehret Road
- טלפון: 093-1672967
- אתר אינטרנט: www.addisjazly.com
- כתובת אי-מייל: [email protected]
- קישור לדף הפייסבוק: www.facebook.com
לאכול
אזור הפיאסה:
Trainon Caf& Restaurant – בית קפה שמזכיר אווירה של ארצות הברית של שנות ה-70. התפריט משלב אוכל מערבי ומקומי וארוחות הבוקר בו מומלצות מאוד, בעיקר המאפים והספיישל פול. המחירים בו זולים והוא תמיד הומה מקומיים ותיירים גם יחד. ארוחות הבוקר מוגשות עד השעה 11:00 ומומלץ שלא לוותר עליהן. מיקום: נמצא על Churchill St ב- De Gaulle Square. אם תצאו ממלון הטייטו, פנו שמאלה ואחרי כ-2 דקות הליכה פנו ימינה ברחוב צ'רצ'יל. בית הקפה יהיה רגע אחרי, מימינכם.
קפה אוסלו (Oslo Cafe)– בית קפה עם שתי קומות, שמזכיר קפיטריה של בית ספר בארצות הברית בשנות ה-90. מקום קטן עם אוכל מקומי ומערבי גם יחד ושווה להגיע אליו בעיקר בשביל האווירה הצעירה, הצבעונית והקינוחים המערביים למדי שלא תמצאו כמעט בשום מקום אחר באתיופיה כמו עוגות קרם ושכבות. הטירמיסו מומלץ בחום. גם ארוחות הבוקר במקום מוצלחות.
שימו לב, שלא יגישו לכם ביצה אחרי השעה 11:00 בבוקר, גם אם ממש תבקשו.
- מיקום: רחוב Dej Jote, מול בנק דאשן. מקומות הישיבה מחוץ לבית הקפה ושלט בורדו עם שם בית הקפה יעזרו לכם בזיהוי המקום.
- טלפון: 011-1570038
KG corner – המסעדה נמצאת בלב ליבה של הפיאסה, בצמוד למלון הטייטו. המסעדה מציעה אוכל מערבי לחלוטין ברמה גבוה. המבורגר שסוף כל סוף מצדיק אכילת בשר באתיופיה, פיצות מלאות בגבינה ולזניה מוצלחת, מנה שכמעט אי אפשר לראות בשאר המדינה. תבואו לאכול פעם אחת וסביר שתחזרו לארוחות נוספות. האוירה במקום מאוד נעימה, מלאת תיירים, המלצרים מסבירי פנים עם אנגלית טובה והמחירים סבירים לחלוטין. בתאבון!
- מיקום: צמוד למלון הטייטו. יש מקומות ישיבה בחוץ ושלט עם שם המסעדה.
- טלפון: 011-1118426 או 091-1099229
Pizza Di Napoli – מסעדה איטלקית, פינתית, קטנה ונעימה. עם אוירה קצת אחרת ומפיות בד, המסעדה מקבלת אופי שונה ומיוחד גם בלי כוונה. הפיצות מוצלחות מאוד וגם הדגים טעימים. תוכלו ליהנות במקום מיין אתיופי תוצרת אקסום ואפילו מספר יינות מחו”ל(!)
- כתובת: General Wingate Street במפגש עם רחוב Mundy
- טלפון: 011-1115089 או 091-3603361
מלון שרתון (Sheraton Hotel) – מלון שרתון הוא אולי המלון הכי יקר בכל אדיס. החדר הפשוט ביותר עולה סביב 4000 ביר (800 ₪). עד שתוכלו להרשות לעצמכם לילה כזה (כי אותו סכום יכול להחזיק גם לשבועיים שלמים של טיול) תוכלו לקפוץ באחד הערבים למלון שרתון וליהנות מקפה ומאפה בלובי המלון, שבו תרגישו שאתם נסיכים מתקופת הרנסאנס.
- כתובת: Taitu St
- הגעה: מומלץ להגיע לשרתון במונית. אין מוניות שירות שעוצרות קרוב למלון וההליכה ברגל באזור היא לא כל כך סימפטית.
- טלפון: 011-5171717
- אתר אינטרנט: www.sheratonaddis.com
להמלצות נוספות של מסעדות ובתי קפה - הכנסו לטיפים באתר למטייל
מה לעשות בלילה
חיי הלילה באדיס תוססים למדי, לפחות בהשוואה לשאר המדינה. מלבד המועדונים המסורתיים אפשר למצוא פאבים רבים ורחובות הומים. רוב הפאבים יציעו שילוב של מוזיקה מקומית ומערבית ובירות מקומיות יזרמו שם בקצב מטורף. תהנו ותבלו, רק שמרו על עצמכם ושימו לב, שאתם אף פעם לא לבד.
פאבים
רוב הפאבים המקומיים נמצאים בפיאסה ברחובות Dej Jote וברחוב המקביל אליו, שבו נמצא מלון הטייטו והוא חוצה את הרחוב של מלונות האוטמה והבארו. לאורך שני הרחובות הללו יש המון פאבים שחלקם גם משמשים כמועדוני ריקודים וצעירים מרחבי העיר מגיעים אליהם. לכו בעקבות המוזיקה שתרצו לשמוע בזמן שתשתו כוס בירה מקומית. שימו לב, שמומלץ מאוד לא לצאת עם ציוד יקר ערך כדי שלא ינסו לגנוב מכם.
עוד יותר מומלץ – לצאת בחבורה של כמה אנשים שכוללים גברים שיגנו עליכם ואיזה גז מדמיע ביד. כשהמקומיים והאלכוהול נפגשים בשעת לילה מאוחרת יכולים להיווצר מצבים לא נעימים אם לא תשמרו על עצמכם.
מוזיקה חיה
Jazzamba Lounge – מועדון ג'אז קטן המארח בכל יום אמנים מקומיים ובינלאומיים להופעות אנטימיות בבמת המקום. שהשם “מועדון ג'אז” לא יבלבל אתכם - מגוון סגנונות המוזיקה הוא רחב מאוד - מג'אם סשן של ג'אז ועד הופעות של מוזיקה אתיופית מסורתית. אין הרבה מועדונים באדיס שמעלים הופעות של מוזיקה חיה וזה המוביל מבין כולם, עם מוזיקה מקורית ומיוחדת. מומלץ מאוד להתעדכן לגבי ההופעות הקרובות ולהגיע לאחת מהן, גם אם אתם לא מתארחים במלון הטייטו.
- מיקום: במתחם מלון הטייטו, בפיאסה.
- שעות פתיחה: בכל יום בין 8:30 בערב עד 1:00 בלילה.
- אתר אינטרנט: taituhotel.com
מועדונים
יוד אביסינייה (Yod Abyssinia) – אולי המקום הטוב ביותר שמשלב בין מופע ריקודים מסורתי שהוא הצגה של ממש עם מוזיקה מקומית ואוכל אתיופי. בכל ערב, מציגים רקדנים על במת המסעדה את הריקודים המסורתיים של מחוזות רבים מרחבי המדינה עם תלבושות מסורתיות ותנועות שרק אתיופים מסוגלים לעשות. מי שאוהב אוכל אתיופי מקומי יוכל ליהנות ממנות עשירות, גדולות ומפנקות ולשתות טג' (יין דבש) או את אחת הבירות המקומיות.
חשוב לדעת - אל תצפו למסעדת פועלים אותנטית, זו חוויה תיירותית לחלוטין ואכן רוב באי המסעדה הם תיירים או מקומיים מהמעמד הגבוה בעיר והמחירים בהתאם. יחד עם זאת - זו דרך מעולה לחוות את התרבות האתיופית ולשלב ארוחת ערב עם יציאה למועדון. מומלץ להזמין מקום מראש. ההופעה מתחילה בין שבע לשמונה, כך שזו שעה טובה להגיע לארוחת ערב או לבירה של אחרי.
- מיקום: Bole Medhaniyalem Area, ליד בית החולים Brass. כל נהג מונית ידע לקחת אתכם לשם. מומלץ לקבוע איתו גם שעה שיקח אתכם חזרה לגסטהאוס.
- טלפון: 011-6612985 או 011-6639827
- אתר אינטרנט: www.yodethiopia.com
- כתובת אי-מייל: [email protected]
2000 אבשה (2000 Habesha) – או באמהרית - הולט שאוושה אבשה. מסעדה מפוארת עם תפריט מקומי המציגה בכל יום מופע ריקודים מסורתי על במה במרכז המסעדה. שימו לב שהחוויה על טהרת התרבות האתיופית אך מכוונת לתיירים ולאנשי המעמד העליון בעיר וזה מורגש באווירת המקום.
יחד עם זאת, מומלץ מאוד ללכת למועדון כזה באחד הלילות באדיס, לאכול ארוחה מקומית ומפנקת בלי חשש לכאבי בטן ביום שאחרי ולשתות המון טג' מקומי. המוזיקה מדהימה והריקודים אמנם עם כוריאוגרפיה, אבל מדהים כל פעם מחדש לראות איך המקומיים מצליחים להזיז את גופם בצורה משגעת! הכינו את עצמכם לערב יקר יחסית באתיופיה ובכל זאת, שווה נפש למחירים בארץ.
- מיקום: Bole Medhanialen Road ליד מלון Atlas
- טלפון: 011-6182253/8 או 091-1512590
- כתובת אי-מייל: [email protected]
- דף הפייסבוק: www.facebook.com
אטרקציות בעיר
הר אנטוטו (Entoto Mountain) – רכס הרי אנטוטו נמצא באזור הצפון מזרחי של אדיס ומשקיף עליה בזכות היותו המקום הגבוה בעיר - 3,200 מטרים. בקצה ההר נמצאת כנסיית Entoto Maryam Church שאפשר להגיע אליה ברגל (כשעה וחצי הליכה) או אפילו להגיע אליה במונית. אך התצפית על העיר נמצאת עוד לפני הפסגה עצמה. התצפית לא כזו מרשימה, לפעמים מעוננת ובעיקר רואים את העמק העצום פרוש למטה ומלא בתים הנראים כנקודות ורק אז מבינים עד כמה העיר הזו עצומה.
אבל היופי בתצפית הוא בעצם במקום עצמו, נקודה קטנה של שקט עם אקליפטוסים ומקומות קטנים ונעימים לשבת בהם, לעשות פק"ל קפה, לקרוא איזה ספר טוב וליהנות שוב מהזמן שעוצר מלכת ולא מהרעש והעומס שאופפים את העיר. מי שרוצה קצת להעביר את הזמן ולצאת מהעיר, יהנה מטיפוס קליל על לתצפית ושנת צהריים מפנקת מתחת לאקליפטוס.
- הגעה: סעו לתחנת שירומדה ומשם תמשיכו בעוד מונית שירות לכיוון אנטוטו. כשתגיעו, תוכלו לעלות עם עוד מונית לפסגת ההר, אבל אם תרצו לחלץ מעט את רגליכם, תוכלו להתחיל ולטפס למעלה. הטיפוס לא קשה ולא ארוך, וברובו נעשה על דרך סלולה. כחצי שעה הליכה עד שהתצפית תתגלה מימינכם.
המוזיאון הלאומי של אתיופיה (The National Museum Of Ethiopia) – מציג תערוכות משתנות של אומנות מודרנית לצד תערוכות קבועות של ההיסטוריה האתיופית והמייצג המפורסם בהן - לוסי - שלד של האדם הקדמון ביותר שהתגלה בחפירות אריכאולוגיות, באווש, אתיופיה. המקור כמובן נמצא בארצות הברית, אבל עותק של השלד מוצג לראווה ובגאווה בחלל המוזיאון. למען האמת, זו גם הסיבה היחידה להגיע אל המוזיאון, אלא אם כן אתם ממש מתעניינים באומנות אתיופית.
- כתובת: שדרות קינג ג'ורג', קרוב לאוניברסיטת אדיס.
- טלפון: 011-1117150
- כתובת אי-מייל: [email protected]
- עלות: הכניסה ללא תשלום.
- שעות פתיחה: שני עד שישי- 8:30-17:00 עם סיאסטה בין 12:30-13:30 (משתנה - מומלץ לברר מראש)
המוזיאון האתנוגרפי (Ethnographic Museum of the Institute of Ethiopian Studies) – אמנם הוא לא המוזיאון הלאומי אך מעלה עניין רב בקרב תיירים. המוזיאון האתנוגרפי בא להראות את כל התרבויות, השבטים והעמים השונים שחיו לאורך השנים בתחומי המדינה (כן, במוזיאון מוקדשת פינה ליהדות אתיופיה אם שאלתם). המייצגים יפים, מעניינים ומספרים על המנהגים השונים, האמונות וההיסטוריה של כל קבוצה אתנית במדינה. שוב, אם יש לכם זמן עודף באדיס או שאתם חובבי מוזיאונים ותרבויות, מומלץ להגיע לביקור.
- כתובת: קרוב לכיכר Yekatit 12, מול שגרירות מצרים.
- טלפון: 011-1239737 או 011-1231068
- שעות פתיחה: שני עד שישי - 8:00-17:00, שבת וראשון - 9:00-17:00
- עלות: הכניסה תעלה כמה עשרות בירים.
שני השווקים המוכרים באדיס – המרקטו והשירומדה – שווים ביקור ואפשר להעביר בכל אחד מהם עד כחצי יום. לפרטים נוספים - ראו בהמשך - קניות ושווקים
אטרקציות קרובות
הכפר אמבו ואגם וונצ'י – אמבו היא עיירה קטנה, כשעתיים וחצי נסיעה מערבה מאדיס אבבה. אין בה הרבה מה לעשות, אך דרכה נוסעים לאגם וונצ'י - אגם מכתש שנוצר בלוע של הר געש כבוי. המים באגם תוססים ומכאן שואבים את המים לבקבוקי האמבו – הסודה המפורסמת של אתיופיה. האגם יפייפה ושלו ואפשר לטייל סביבו, ללכת למעיינות החמים בסביבה, לשחות ללא חשש בלהרציה, ואף לישון על שפת האגם באוהל.
מומלץ להעביר לילה או שניים במקום.
קחו בחשבון שבאגם אין עוד מקומות לינה מסודרים או מסעדה ולכן אפשר להגיע ליום טיול אחד או לישון באוהל בלבד. אם תבחרו באפשרות השניה, דאגו לכם למספיק אוכל ומים.
- הגעה: מתחנת האוטובוס Asco Bus Station יוצאים אוטובוסים ומוניות שירות לבנות לאורך היום לאמבו. נסיעה של כשעתיים וחצי. משם אפשר להמשיך לוונצ'י בטרמפ עם משאית שנחשבת לתחבורה הציבורית באזור ונוסעת לכיוון או עם רכב שתשכרו באמבו. אם תסעו במשאית, בקשו לרדת בכפר וונצ'י ומשם תהיה לכם הליכה של כחצי שעה עד לאגם. קחו בחשבון שבימי ראשון אין איך להגיע או לצאת מהאגם בתחבורה ציבורית.
אם תרצו, תוכלו לשכור רכב ונהג מחברת טיולים באדיס. אמנם הפינוק יעלה לכם הרבה יותר אבל ההגעה לאגם וחזרה ממנו לא תמיד קלה ונוחה ולפעמים תאלצו להעביר עוד לילה במקום כי לא הגיעה משאית באותו יום. לשיקולכם. - לינה: אם תרצו לישון לילה באמבו, מומלץ להגיע ל-Ambo Ethiopia Hotel. הבחור המבוגר שמנהל את המקום מקסים וישמח לעזור לכם למצוא מקום לינה בזול ויסכים שתקימו אוהל בבריכת אמבו במחיר זול במיוחד. יש במקום מסעדה יקרה למדי אבל המקום קרוב למרכז הכפר והוא מלא במסעדות ובתי קפה. אם תגיעו באוטובוס, צאו מהתחנה המרכזית ימינה ולאחר כמה דקות הליכה המלון יהיה מימינכם.
- שימו לב! בעונה הגשומה הדרך הופכת לבוצית למדי ולא עבירה לרכבים פרטיים. תוכלו להגיע רק עם ג'יפ שכור או משאית מקומית שאולי תתקע בדרך. למרות שהמקום פשוט מדהים, מומלץ לא להסתכן ולהגיע בעונה המתאימה או לשמור את הביקור לפעם הבאה באתיופיה.
השבטים בדרום אתיופיה: אי שם בדרום מערב אתיופיה, באזור עמק האומו (Omo Valley), אפשר עוד לראות את התנהלות החיים השבטית. אותה דרך חיים שהייתה נפוצה לפני אלפי שנים וכמעט שנעלמה מהעולם, עדיין קיימת בכמה מקומות על היבשת. אנשים יחפים לבושי עורות ועלים ומקושטים בציורי גוף לבנים, חיים בשטחים עצומים עם מעט בתים והמון פרות ועיזים. ישנם עשרות שבטים בשטח הדרומי של אתיופיה ולמען האמת, כל אחד מהם שונה במקצת - במראה, בלבוש, בעיסוק ובטקסים.
אך שגרת יומם די דומה והיא כוללת רעיית צאן, הכנת אוכל, הגנה מפני אויבים וטורפים, והשתתפות בטקסים ומבחנים קשים כדי להוכיח עוצמה, כוח רצון ונחישות ולהיות בין מובילי השבט. השילוב בין צורת החיים כל כך פרימיטיבית לבין חבל הארץ המזכיר יותר מדינות דרומיות עם הסוואנה האפריקאית יוצר מראה מרתק לצפייה, כזה שקשה לדמיין ולפעמים גם קשה להסתכל ולעכל.
לרוב יוצאים לסיור של כשבוע בשבטים, שבוע מלא בנסיעות ומראות לא פשוטים שנראה בערך כך:
יום 1: תתחילו את היום בנסיעה ארוכה של כמעט יום שלם (עם אפשרות לשלב מספר עצירות להתרעננות באגמים יפים בדרך), תגיעו לקראת הערב לשבט הדורזה (Dorse Tribe) המתמחים באריגת בדים.
תשנו ב-Dorse Lodge המשקיף על אגם אבייה (Lake Abaya) המהמם. אפשר (ומומלץ) להקים אוהל בתצפית ולקום בבוקר לזריחה.
יום 2: תפתחו את הבוקר בסיור בכפר של שבט הדורזה – ספק אורח חייהם וספק הצגה- תראו את הבית המסורתי, בנוי מקש וחיים בתוכו כל המשפחה עם בעלי החיים ובמרכז הבית יש מדורה לחימום בימים הקרים. המאכל המסורתי של השבט הוא לחם מעלי עץ הבננה המזויף, בצורת פיתה על הסאג' ובטעם מוזר וחמצמץ. הרוטב שבו טובלים את הלחם הוא אחד הרטבים החריפים שתאכלו – הזהרו (או תהנו).
בהמשך תגיעו למפעל האריגה בכפר שבו אפשר לראות את התושבים עובדים במרץ ובשיתוף פעולה. אחרי ארוחת בוקר קלילה תמשיכו לעיר ארבה מינץ' (Arba Minch) ותצאו לשיט באגם צ'אמו (Lake Chamo) שבו תראו תנינים, שקנאים, פלמינגו ואם יתמזל מזלכם אפילו היפופוטמים. משם תמשיכו בנסיעה ארוכה עד טורמי (Turmi). יש מספר מקומות לינה בכפר והזול שבהם - Tourist Hotel. אפשר להקים אוהל ויש אחלה חדרים תמורת תשלום זעום, עם מקלחת. השירותים בחוץ. יש מסעדה ואינג'רת הביינטו בה מומלצת. התוספות מיוחדות והכמות – מכל הלב.
יום 3: בבוקר תסעו לאומורייט (Omorate) ושם תפגשו את שבט ההאמר (Hamer Tribe). אחד השבטים היותר אגרסיבים ופרמיטיביים עם קישוטים צבעוניים לנשים ולגברים בשיער. השבט שיושב על גבול קניה, נדד ועבר את הגבול לאתיופיה ואכן אפשר לראות שהם מעט זרים – שחורים בהרבה וגבוהים מאוד. ברגע שתחצו את הנהר עם קנו קטן, יעוטו עליכם אנשי השבטים בבקשה לכסף ותמונה. כדאי להכין את עצמכם לכך, אחרת זו תהיה חוויה לא נעימה במיוחד. אם אתם בעניין של לצלם את אנשי השבט, כדאי שתצטיידו בבירים קטנים.
אחרי סיבוב קצר בכפר תמשיכו לטקס ההצלפות של שבט ההאמר. חלק מהמקומיים יגידו שהטקס מתקיים פעם בשבוע ואחרים יספרו שהטקס קורה רק לפני שאחד מבני השבט מתחתן. כנגד כל הסיכויים והחישובים, כל תייר שמגיע לסיור בשבטים נופל על יום בו יש טקס הצלפות. או שבני השבט מתחתנים יום יום או שזו עוד סיבה לחשוב שסיור השבטים הוא חצי הצגה. הטקס עצמו קשה לצפייה וכולל נשים שיכורות וחשופות גב משבט ההאמר שמסתובבות עם שוט ביד והמון פעמונים על הרגליים, קופצות סביב הגברים ומתחננות בפניהם שיצליפו בהן. לגברים מצדם, קשה להצליף אך האישה מתחננת כי ככל שיש לה יותר צלקות בגב, כך היא נחשבת לאישה חזקה יותר ומעמדה בשבט עולה. הגב מצולק ומדמם וכמו שהוזכר פה - המראות קשים לצפייה.
אחרי טקס ההצלפות תמשיכו לטקס ה – Bull Jumping, שבו בן שבט שרוצה להתחתן צריך לרוץ עירום על גב מספר שוורים. אם הוא עומד באתגר, הוא יוכל להתחתן. אך אם יפול מגב אחד השוורים, לא יוכל להתחתן השנה ויצטרך לחכות ולנסות את מזלו שוב בהזדמנות הבאה. לקראת שקיעה תגיעו לשוק המקומי בטורמי. שוק קטן וחמוד עם תבלינים וירקות בעיקר. בצד יש חלק מגודר המיועד לתיירים עם המון מזכרות.
יום 4: יום נסיעה לג'ינקה (Jinka) עם אפשרות לעבור בדרך בעוד שוק קטן ונחמד. והפעם גם 100 אחוז של אותנטיות, בלי חלק לתיירים. יום קצר שמסתיים ב-Orit Hotel. אפשר להקים אוהל בדשא תמורת מחיר זעום או לישון בחדרים תמורת מחיר זול ביותר. הצוות נחמד ומסביר פנים.
בג'ינקה יש רחוב ראשי עם סניף של בנק דשן ומספר מסעדות, כך שתוכלו לצאת לאיזה ג'וס בערב ולהוציא כסף אם תצטרכו (למרות שהוא לא תמיד מלא בכסף ועדיף לא להסתמך עליו).
יום 5: נסיעה לעוד אחד מהשבטים המפורסמים והקשים באתיופיה - שבט המורסי (Mursi Tribe) אלה עם הצלחות בשפה התחתונה. גם כאן, ככל שהצלחת גדולה יותר, כך לאדם יש יותר כבוד וכוח בשבט.
הכינו את עצמכם ליום קשוח, שבו תגיעו לכפר פצפון ומיד המקומיים יתגודדו סביבכם ויבקשו כל דבר שעליכם תוך כדי שהם נוגעים בשרשרת, מצלמה או כל דבר אחר. יש הרגשה שאם לא תלכו כל הזמן, כל כך הרבה מקומיים יקיפו אתכם עד שלא תוכלו לזוז. בכפר תכירו את ראש השבט שיודע אנגלית ומסתובב עם מעיל עור בעוד הילדים בשבט חצי עירומים. תקבלו סיור קצר בכפר המסביר על חיי השבט ואם תרצו, תוכלו לצלם את האנשים, תמורת כמה בירים לכל תמונה. בערב תגיעו לקונסו (Konso) ותוכלו להקים אוהל או לישון באחת הבקתות ב - Strawberry Fields תמורת מחיר זול. המקום הוא גסטהאוס אקולוגי שהוקם ע"י אירופאי. יש מסעדה במקום והתפריט מערבי ונראה מוצלח, אך יקר.
לטעימה משבט המורסי, צפו בסרטון הבא:
יום 6: השבט האחרון בו תעברו - שבט קונסו (Konso Tribe), נמצא מרחק נסיעה קצר ממקום הלינה על צלע ההר. עם הנוף שנשקף מהכפר הקטן והבתים המשתלבים בתוך הסדקים בסלע, נראה שאפשר לצלם שם את הסרט הבא של ההוביט. אפשר להתווכח אם הוא השבט המעניין ביותר או לא, אבל מה שבטוח - הוא השקט ביותר, נעים להסתובב בו ומרגיש כמו מקום טוב לסיים בו את סיור השבטים.
בסוף היום תתחילו בנסיעה צפונה ותוכלו לחזור עם הרכב לאדיס או להמשיך את טיולכם בדרום ולרדת בדרך. כך או כך – תצטרכו לשלם על הדלק עד אדיס. אגב, גם בתחילת הסיור בשבטים, הרכב יוכל לאסוף אתכם בכל נקודה בין אדיס לארבה מינץ', כך שאם אתם נמצאים כבר דרומה לאדיס, אין סיבה לחזור אליה לפני היציאה לשבטים.
- הגעה ועלויות: את הסיור בשבטים עושים לרוב כטיול מאורגן עם אחת מחברות הטיולים שיושבות באדיס. החברה תספק לכם רכב ונהג תמורת כ-120$ ליום, לא כולל דלק. כניסה חופשית לכל הפארקים, השווקים, השבטים והאטרקציות הנלוות תנתן תמורת כ-120$ דולר נוספים לאדם לשבוע. אם תרצו, אפשר גם לשלם מראש על מקומות הלינה והאוכל וכך לא להתעסק כלל בכסף במהלך השבוע. יש לציין שאפשר גם לשכור רק נהג ורכב ואת כל שאר התשלומים לעשות עצמאית.
כדאי לקחת בחשבון, שההתעסקות בכסף בימים האלה לא נגמרת ומשלמים על כל דבר שעושים. אולי כדאי להפקיד את הכסף בתחילת השבוע אצל הנהג ושהוא יתעסק בתשלומים ויתמקח בשמכם. יכול להיות שבדרך זו תשלמו יותר, אך יש שיעדיפו את זה על פני הכאב ראש הכספי. - כמובן שאפשר גם להגיע לשבטים בתחבורה ציבורית. דבר שיעלה לכם פחות כסף בצורה משמעותית, אך גם יהיה קשה בהרבה. הנסיעה בתחבורה ציבורית באתיופיה קשה ובדרום המדינה פי כמה וכמה. בנוסף, דווקא לשבטים המפורסמים והמסקרנים, כמו שבט המורסי, אין תחבורה ציבורית ולכן תהיו חייבים לשכור ג'יפ, לקחת טרמפ או לוותר מראש על השבטים הללו. מה גם שסיור עצמאי בשבטים יקח לכם לפחות שבועיים (לעומת שבוע בטיול מאורגן), כך שאם אתם לחוצים בזמן זה לא בשבילכם.
- ציוד, אוכל והתארגנות: אם יש לכם אוהל, זה זמן טוב להשתמש בו, ואם יש לכם בנזיניה תוכלו לבשל בעצמכם. מה שכן, כדאי לעשות את הקניות הגדולות של הדברים היבשים באדיס, כי קשה להשיג דברים כאלה בדרום, ולרוב הם יקרים יותר וישנים יותר. את הירקות תקנו באדיס ותוכלו להשלים את החסר בשווקים. רצוי לקחת בחשבון גם את הנהג כשעושים קניות ולהציע לו כל פעם שתאכלו. לא בטוח שהוא ירצה אבל הוא ישמח שהצעתם.
- חברת טיולים מקצועית ואמינה היא Awura Tours (לפרטים נוספים - נותני שירותים).
רצוי לסכם עם חברת הטיולים מה בדיוק כוללת היציאה לשבטים - תשלום, ציוד, לוח זמנים ועוד. כך תוכלו להערך בהתאם גם להוצאה הכלכלית וגם לארגונים הנלווים שתעשו לפני היציאה. - חשוב לדעת! אנתרופולוגים טוענים שזוהי צורת חיים נדירה שתעלם בקרוב מהעולם, מה שגורם לאנשים רבים לבוא מכל קצוות העולם, כדי לראות את התופעה לפני שהיא הופכת להיסטוריה.
בשנים האחרונות, עקב הנהירה המטורפת לראות את השבטים בדרום, נראה שהתווספה לאנשי השבטים משבצת קטנה לשגרת היום יום – הם מארחים בכל יום עשרות לבנים בבתים שלהם, מראים להם את הכפר ומצטלמים בלי סוף תמורת כסף. בנימה קצת יותר אישית – אם אתם בוחרים ללכת לראות את השבטים, עשו זאת ברגישות יתר והבנה מלאה שאתם באים להכיר צורת חיים אחרת ולא להסתכל על אנשים כמו חיות בתוך כלובים, כי לפעמים כך זה נראה. שמרו על פרטיותם ובעיקר התייחסו אליהם בכבוד הראוי.
קניות ושווקים
קניות – הרחובות מלאים בחנויות מזכרות ומתנות. אבל בעצם כמעט כל דבר שתצטרכו תוכלו למצוא באדיס. באזור הפיאסה, הבולה ושדרות צ'רצ'יל תוכלו למצוא חנויות כמעט מכל סוג ואם תרצו לראות סרט או לשחק במשחקי וידאו, תגיעו ל-Edna Mall שנמצא קרוב לשדה התעופה.
- כתובת: Cameroon St קרוב לכיכר.
- אתר אינטרנט: ednamall.info
שווקים –
-
המרקטו (Merkato) – בעודו נושא את התואר - 'השוק הגדול באפריקה', המרקטו מחייב ביקור. יש בו הכל, מירקות ותבלינים ועד כל מזכרת אפשרית מהמדינה, ובכמות דוכנים ענקית, עד שנראה שכל תושבי אדיס עובדים במרקטו. מה שאומר שתוכלו להתמקח המון על מחירים ואם המחיר עדיין לא לטעמכם, תוכלו למצוא את אותו הדבר בדוכן או שניים ליד.
שימו לב, שזה גם אומר שיש המון גנבים מנוסים ביותר שרק מחפשים את הפרנג'ים (האנשים הלבנים) שיבואו ויקנו המון מתנות ופתאום לא ישימו לב שהמצלמה או הארנק נעלמו. ותרו על מצלמה או כל ציוד אחר ושימו כסף במקומות מוצנעים בגוף.
מיקום והגעה: נמצא במרכז העיר, כך שתוכלו להגיע אליו ברגל מהפיאסה או באחת ממונית השירות המסתובבות בעיר.
-
שירומדה (Shiromeda Market) - לאלה מכם שעומס וצפיפות קשה להם ועושה את החוויה ליותר מלחיצה ומעיקה מאשר מסקרנת – שוק השירומדה יתאים בהרבה מאשר המרקטו האימתני.
שוק קטן שנמצא בקצה העיר, למרגלות הר אנטוטו ומרגיש שהוא מכיל בדיוק את הדברים הנכונים כמו צעיפים, בדים, בגדים מסורתיים, צמידים, כסאות, כלי נגינה ועוד.
השוק מוכר גם בשמות שוק אנטוטו - בזכות מקומו או שוק הבדים - בזכות ייעודו העיקרי למקומיים - קניית בדים לתפירת בגדים. אפשר לשלב את הביקור בשוק בתצפית על העיר מהר אנטוטו.
מיקום: בתחנת האוטובוס של שירומדה, על הכביש הראשי - המון דוכנים מוצבים בצדי הדרך
הגעה: תוכלו להגיע במונית שירות שיוצאת מאזור ארט קילו - מעל הפיאסה לכיוון שירומדה ולשאול את המקומיים איפה השוק. תחנת הירידה היא התחנה האחרונה. תוכלו גם לקחת מונית לשוק
שעות פתיחה: השוק פתוח כל יום בין שני לשישי.
אירועים ומועדים
-
פסטיבל הג'אז – (Acacia Festival) (פברואר) - יומיים בשנה, אדיס אבבה מצדיעה למוזיקת הג'אז, מארחת אמני ג'אז מרחבי העולם (כולל אמנים ישראלים) ומקיימת הופעות ברחבי העיר במועדוני מוזיקה ובעיקר בגנים וחצרות. מלבד ההופעות עצמן, מנסים ליצור אווירת פסטיבל מערבי כשזה, עם דוכני בירה, אוכל, מזכרות וחולצות של הפסטיבל. הפסטיבל, שהחל לפני מספר שנים בלבד, תופס תאוצה משנה לשנה ולכו תדעו, אולי עוד כמה שנים זה יהיה אחד מהפסטיבלים העולמיים שטסים אליהם במיוחד.
לפרטים נוספים ויצירת קשר - הכנסו לאתר האינטרנט: www.acaciafestival.com -
מצד אחד אדיס היא לא עיר בעלת חשיבות דתית ואין פה טקסים יחודיים למקום או חגיגות מיוחדות בחגים (כמו גונדר ולליבלה) אבל עצם העובדה שיש בה המון תושבים, אווירת החג מורגשת מאוד ואפשר ליהנות מרחובות הומים וצבעוניים בזמן החגים.
איך להגיע
אוטובוס – בזכות היותה עיר הבירה והעיר הגדולה ביותר במדינה, אדיס זכתה במספר תחנות אוטובוס. שימו לב היטב לפרטים ומומלץ גם לברר במקום בו תישנו מאיזו תחנת אוטובוס יוצא האוטובוס ליעד שתרצו להגיע אליו. התחנות לא קרובות אחת לשניה וחבל לפספס אוטובוס כי הגעתם לתחנה הלא נכונה. האוטובוסים מאדיס יוצאים סביב חמש וחצי בבוקר ליעדים השונים.
Akaki Kality היא תחנה שממנה יוצאים רוב האוטובוסים לכיוון דרום. האוטובוסים יוצאים מוקדם בבוקר, כיאה למסורת האתיופית ולכן מומלץ להגיע לתחנה סביב חמש ורבע. מתחנה זו יוצאים אוטובוסים לכל היעדים - שהם זולים יותר, צפופים יותר ואיטיים יותר ממוניות השירות הלבנות שאפשר למצוא בתחנה - גם הם צפופים אבל יגיעו מהר יותר ליעדים השונים. התחנה נמצאת כחצי שעה נסיעה מהפיאסה ומומלץ להגיע אליה במונית. ממוקמת ברחוב Sierra Leone על Debre Zeit Road.
זמני נסיעה:
- דברה זית – שעתיים
- ששמנה – חמש שעות
- אווסה – שש שעות
- ניירובי (קניה) – יומיים – תלוי בתנאי הדרך ובעונה.
Autobus Terra היא עוד תחנה מרכזית, שממנה יוצאים בעיקר אוטובוסים ליעדים הרחוקים. מומלץ להגיע סביב חמש בבוקר כי לרוב ליעדים אלה יוצא אוטובוס פעם ביום והוא יהיה מבוקש מאוד על ידי המקומיים. ממוקמת קרוב למרקטו, בפינת הרחובות Fitawrari Habte Giyorgis St ו-Central African Republic St.
זמני נסיעה:
Asco Bus Station ממנה יוצאים בעיקר אוטובסים למערב ולתיירים יהיה רלוונטי בעיקר הקו לכיוון אמבו. ממוקמת על Ambo Road ויחסית קרובה לפיאסה (תכינו את עצמכם, היא אחת התחנות הצפופות ביותר באתיופיה).
זמני נסיעה: אמבו – שעתיים וחצי (משם אפשר להמשיך לוונצ'י).
בנוסף לכל תחנות האוטובוס באדיס, אפשר לקחת אוטובוס של Selam Bus או Sky Bus. שתי חברות המציעות נסיעות באוטובוסים חדשים ונוחים, עם מקום לכל אחד, סרטים מקומיים מוקרנים לאורך הדרך, יש מזגן ואפילו מקבלים לחם או עוגה לזמן הנסיעה. הנסיעה ישירה אל יעד הקו ולכן לוקחת משמעותית פחות זמן מכל אוטובוס ציבורי והנוחות מנצחת הכל ושווה כל שקל שתשקיעו יותר בנסיעה זו. במיוחד ליעדים הרחוקים עם זמני נסיעה ארוכים.
לפרטים נוספים לגבי עלויות, שעות ומסלולים - ניתן לפנות למשרדים באדיס או לאתר האינטרנט של חברות הנסיעה.
Selam Bus –
- מיקום: יושב במלון טייטו בפיאסה.
- טלפון: 011-1568080 או 011-1568585
- אתר אינטרנט: www.selambus.com
Sky Bus –
- מיקום: Meskel Square
- טלפון: 011-544831 או 0118500281
- אתר אינטרנט: www.skybusethiopia.com
מטוס – שדה התעופה הבינלאומי באדיס Bole International Airport מהווה את שער הכניסה לאתיופיה ולרוב - גם לשאר מדינות אפריקה. בשדה יש שני טרמינלים:
טרמינל 1 המשמש לטיסות פנימיות באדיס ולטיסות פנים יבשתיות לחלק מהמדינות האחרות באפריקה. כיאה לשדה תעופה פנימי הוא קטן מאוד עם מעט חנויות ופתוח במהלך היום בלבד. בחדר ההמתנה יש Wi-Fi מעולה להעביר את הזמן(!)
טרמינל 2 הוא לטיסות בינלאומיות בלבד והוא כבר שדה תעופה של ממש – פתוח 24 שעות עם דיוטי פרי גדול מלא בחנויות.
טרמינל 2 הוא הבניין הגדול ומימינו יהיה טרמינל 1 במרחק הליכה, כך שאם התבלבלתם, תוכלו ללכת ברגל לטרמינל השני. בכל מקרה, מומלץ לברר לפני הטיסה מאיזה טרמינל אתם ממריאים.
מי מכם שיטוס בטיסה בינלאומית עם אתיופין איירליינס יוכל ליהנות מהנחה בטיסות הפנים. שימו לב שההנחה תעשה אך ורק במשרדי אתיופין איירליינס בתוך גבולות המדינה, כך שאם אתם לא לחוצים בזמן, מומלץ לנחות באדיס ולהזמין כאן את טיסות ההמשך.
מחוץ לשדה התעופה יחכו לכם מוניות צהובות וכחולות. נסיעה איתן תהיה סביב ה-200 ביר לאזור הפיאסה ותקח כעשרים דקות ונסיעה לרחוב הבולה תהיה זולה יותר בכ-50 ביר ותקח בין חמש דקות לרבע שעה (תלוי במיקום).
באדיס אבבה יש שני סניפים של אתיופין איירליינס:
אחד נמצא ברחוב צ'רצ'יל (Churchill Road), בפיאסה.
- טלפון: 011-5517000
- אי-מייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.ethiopianairlines.com
השני נמצא במלון הילטון – (Hilton Hotel) מעט רחוק ממרכז העיר אבל במקרה של הפסקת חשמל אי אפשר להזמין טיסות בסניף במרכז העיר ובזה כן. בנוסף הוא פתוח בימי ראשון וכך תוכלו להזמין טיסות בכל ימות השבוע.
- כתובת: Menelik II Ave, Addis Ababa 1164
- טלפון: 011-5518400
- אתר אינטרנט: www.hilton.com
בנוסף, יש משרדים כרטיסים של אתיופין איירליינס בשדה התעופה עצמו.
תחבורה מקומית
אדיס היא עיר עצומה ולכן לא תראו בה בז'ז'ים מסתובבים כמו ברוב הערים האחרות באתיופיה. את הבז'ז'ים יחליפו המוניות הפרטיות הכחולות, שיהיו יקרות יותר וזמן הנסיעה בהן יהיה הקצר ביותר בתוך העיר.
בנוסף יש מוניות שירות כחולות, המסתובבות בעיר ומגיעות כמעט לכל מקום. הן זולות מאוד ובתדירות גבוהה למדי, אך יש המון מסלולים שונים של מוניות השירות ולפעמים תאלצו להחליף יותר משלוש מוניות שירות בנסיעה של 20 דקות.
מוניות צהובות ישמשו אתכם משדה התעופה ואליו. לרוב יש להם מחיר קבוע והנהגים שלהם מעט אמינים יותר מנהגי המוניות הכחולות. הם יחכו לכם ביציאה משדה התעופה. לשדה עצמו, תוכלו להזמין את המונית מראש בקבלת המלון שתשנו בו.
מזג אויר
מזג האויר באדיס הוא סאב טרופי הררי, מה שמביא למעט שינויים בטמפרטורות לאורך השנה ולחות נמוכה בזכות גובהה של העיר. נעים בעיר במשך היום - 18 מעלות בממוצע, ובלילות קר - 8 מעלות בממוצע. העונה הגשומה בחודשי יוני עד ספטמבר תהיה הקרה ביותר ומלווה בגשם כמעט כל יום (כ-300 מ"מ בחודש), לעומת שאר חודשי השנה, שיהיו יבשים כמעט לאורך כל החודש אך עם טמפרטורות דומות.
המלצת זהב
טומוקה (Tomoca) – אתיופיה ידועה בבונה שלה – הקפה השחור המקומי שגדל בשדות אתיופיה, מיובש, נקלה ונטחן במקום ובעל טעם ארומתי מריר. יחד עם זאת, הקפה ההפוך בבתי הקפה המודרניים מגיע עם המון קצף, מעט קפה ומלא סוכר בתחתית הקפה אם לא ביקשתם בלי (סוכר יילם).
טומוקה, לעומת שאר בתי הקפה באתיופיה, עושים כבר שנים קפה מעולה וחזק עם הארומה החזקה של הבונה בשילוב נכון של החלב ובלי טיפת סוכר בפנים. נכון שזה לא מצרך נדיר בארצנו הקטנטונת, אבל מי מכם שאוהב את הקפה שלו ככה, יתגעגע כל כך במהלך הטיול, שכשתגיעו פתאום לטומוקה, תרגישו בגן עדן של הקפה.
המקום קטנטן ועמוס תמיד במקומיים שבאים לדקה, לשתות את הקפה ולהמשיך הלאה. והמקום בהתאם, מלא בשולחנות גבוהים, ללא כסאות ועם מגוון עיתונים והכי חשוב - הריח! רק נכנסים פנימה ומיד מרגישים אחרי מנת יתר של קפאין. מומלץ ביותר להגיע לקפה של בוקר, צהריים וערב ולהצטייד בהמון שקיות של טומוקה כמתנה לאהובים בבית, רק שלא יתפסו אתכם במכס עם 20 שקיות קפה (אפשר לקנות פולים שלמים או טחונים באריזת וואקום).
- כתובת: Wavel St
- הגעה: לבאים מהפיאסה - רדו ברחוב Mundy, שבו נמצאים רחובות ההוטמה והברו, כשמשמאלכם יהיה הבניין הגדול של בנק הדאשן, פנו ימינה לרחוב General Wingate, לכו מספר דקות, תחצו ישר את הצומת הגדול שחותך את דרך צ'רצ'יל, ורגע אחרי מצד ימין יהיו מספר מדרגות שיובילו אתכם לטומוקה. תהנו!
- טלפון: 011-1111781 או 011-1111783
- אתר אינטרנט: www.tomocacoffee.com
- כתובת אי-מייל: [email protected]
נותני שירותים
לשכת תיירות – לשכת התיירות המרכזית באדיס Ethiopian Tourist Commission או בקיצור ETC נמצאת בכיכר הצלב - Meskel Square ויתנו לכם מידע על אדיס וכן על המקומות המוכרים במדינה כמו לליבלה, הרי הסימיאן, שמורת הבלה ועוד. פתוחים מהבוקר עד אחר הצהריים עם הפסקה לסיאסטה בין 12:00 ל-13:30.
בנוסף, כמעט בכל מלון שתישנו בו, יהיו משרדים של חברות טיולים כאלו ואחרות שישמחו לתת לכם מידע על אתיופיה וגם האנשים בקבלה יודעים לא מעט דברים ויוכלו לעזור לכם.
קהילה יהודית – באתיופיה עוד נשארה קהילה יהודית קטנה, שאנשיה מאוד רוצים לעלות לארץ, אך נחשבים מסורבי עלייה. בארץ מתנהל מאבק להעלאתם של יהודי אתיופיה שנשארו מאחור ולאיחוד המשפחות כאן בארץ. בינתיים, אותם יהודים ממשיכים את חייהם באתיופיה (בעיקר באדיס אבבה ובגנודר) ומייחלים לעלייה. כל מפגש עם ישראלים מהווה תמיכה גדולה לאותה קהילה ולכן ממולץ לבקר אותם ולחזק את ידיהם.
את הביקור מומלץ לתאם מראש עם אורי, ראש מטה המאבק בארץ – 054-4270872 הוא נמצא בקשר רציף עם הקהילה ויוכל לעזור בתאום המפגש. לפרטים נוספים, בקרו דף הפייסבוק - המאבק להעלאת יהודי אתיופיה
בית חב”ד – בית החב"ד היחיד באתיופיה נמצא באדיס אבבה וגם הוא חדש יחסית. מנוהל ע"י אליהו ודבורה, זוג צעיר ומקסים, שכרגע מנהל את בית חב"ד בביתם. מוזמנים להעביר אצלם חגים, שבתות או ביקור ושמירת חפצים. מומלץ לתאם מראש.
- טלפון: 093-6809938
- מיקום: Bolle St, ליד שגרירות יפן.
- אי-מייל: [email protected]
חברות טיולים – באדיס יש המון חברות טיולים שמוציאות טיולים מאורגנים ומדריכים לכל רחבי המדינה ומשרדיהם נמצאים כמעט בכל גסטהאוס או מלון בו תישנו. גם אם אתם לא בעניין של טיול מאורגן באתיופיה יש כמה מקומות שמומלץ לקחת אליהם מדריך או לשכור אליהם רכב, כמו מדבר הדנאקיל או סיור בשבטים. רוב החברות מציעות את אותו הדבר - הכל כלול מאוכל ומים ועד רכב ומדריך.
שימו לב, שלא כל החברות אמינות - לא תמיד תקבלו את מה שהובטח לכם, המחיר יכול להשתנות במהלך הטיול ובמקרים הקיצוניים ביותר - הטיול אפילו לא יצא לפועל.
בגלל שמדובר בהוצאות גדולות של כסף, ולרוב התשלום נעשה מראש, כדאי ללכת עם חברה מוכרת ומומלצת. חברת Awura Tours נמצאה בתור אחת המומלצות לכך. חברה המנוהלת ע"י ניתאי הישראלי וג'וני המקומי. שניהם מכירים את אתיופיה היטב, מודעים לדרישות ולצרכים בעולם התיירות, אמינים ובעלי תודעת שירות גבוה.
מומלץ ליצור איתם קשר מראש ולקובע יעדים ותאריכים המתאימים לכם. שימו לב שזו אולי לא החברה הזולה ביותר שתמצאו, אבל קשה למצוא אחת עם שירות טוב ואדיב יותר ממנה.
- מיקום: נמצא צמוד למלון האוטמה, ברחוב Mundy. תזהו את המקום לפי שלט לבן עם שני פלמינגו ירוקים עליו ושם החברה באנגלית.
- אתר אינטרנט: www.awuraethiopia.com
- כתובת אי-מייל: [email protected]
להמלצות על מדריכים נוספים וחברות טיולים אחרות - הכנסו לטיפים באתר למטייל
כסף – ישנם סניפים רבים של Dashen Bank ו-Commercial Bank ברחבי אדיס. שימו לב שכדאי למצוא את אלה שהכספומטים בהן מוצנעים יותר כמו הדאשן בנק בפיאסה או במלון שרתון והילטון. נסו להמנע מלהוציא כסף על הרחוב הראשי מחשש לגניבה שתבוא מיד לאחר הוצאת הכסף או העתקת מספר הכרטיסים וקודו ע"י גנבים מנוסים המסתובבים בעיר. אפשר להחליף שטרות בבנקים בשער הוגן ולא מומלץ להחליף כסף בשוק השחור, שוב מחשש של גניבה, רגע אחרי ההחלפה או שטרות מזויפים.
בית חולים – באדיס אבבה יש מספר בתי חולים ציבוריים ופרטיים. המומלץ מבניהם הוא Bethatha Hospital בית חולים פרטי הפתוח 24 שעות, מציעה שירות מערבי וסטרילי ומומלץ ע"י תושבי החוץ בעיר.
- מיקום: Ras Mekonen Ave
- טלפון: 011-5514141
בנוסף, תוכלו למצוא באתר שגרירות ארצות הברית באתיופיה רופאים מומלצים בעיר, רשימת ביה"ח הפרטיים ומספרים חשובים נוספים – ethiopia.usembassy
אינטרנט – כמעט בכל גסטהאוס שתהיו בו באדיס יהיה אינטרנט. ובכל זאת, אם יש בעיה בחשמל או ברשת, לכו למלון האוטמה. יש במלון Wi-Fi במהירות טובה וכמעט אף פעם אין בעיות של חיבור לרשת או גלישה איטית מדי. האינטרנט חינם, רק שימו לב שאם אתם לא אורחי המלון, מומלץ לשבת במסעדה, להזמין אוכל או שתייה וכך תוכלו להישאר כמה שתרצו. אם שם אין אינטרנט כנראה שאין אינטרנט בכל רחבי העיר (לכתובת ופרטים נוספים על מלון האוטמה - ראו במקומות לינה.)
משרד ההגירה – ויזת תיירים לבעלי דרכון ישראלי ניתנת עם הכניסה לאתיופיה למשך שלושה חודשים ותמורת 20$. מי מכם שישהה יותר משלושה חודשים במדינה, יצטרך להאריך את הוויזה שלו במשרד ההגירה. תהליך הארכת הוויזה לוקח מספר ימים שבהם תצטרכו לשהות באדיס ומומלץ להגיע למשרד ההגירה כשבוע לפני תאריך פקיעת הוויזה. אם תגיעו כחודש לפני, משרד ההגירה לא יתייחס לבקשתכם בטענה שעוד מוקדם מדי לטפל בזה, ואם תגיעו אחרי סיום הוויזה, תקנסו על כל יום בלעדיה.
להארכת הוויזה יש להצטייד בדרכון, בעט, בשתי תמונות פספורט וב-20$ נוספים. טפסים לבקשת הארכה תקבלו במקום. לפעמים לא מאריכים לישראלים את הוויזה. זה כמעט לא קורה, אבל כדאי לקחת את זה בחשבון.
- כתובת: Zambia St
- הגעה: מהפיאסה תלכו לכיוון דרום על שדרות צ'רצ'יל כרבע שעה וכשתפגשו ברחוב זמביה שיחצה אותו, פנו ימינה ותראו את שער משרד ההגירה מולכם. אם תרצו לנסוע, תוכלו לקחת מונית שירות כחולה תמורת מספר בירים בודדים למפגש הרחובות צ'רצ'יל-זמביה או לקחת מונית פרטית כחולה תמורת לא יותר ממאה ביר. תתמקחו.
- טלפון: 011-1553899
- שעות פתיחה: שני עד שישי - 8:30-17:30 עם סיאסטה בין 12:30 ל-13:30
מה הכי לא כדאי בעיר
אדיס היא עיר עצומה, סואנת, מודרנית (יחסית לשאר המדינה), צפופה, גדולה, רועשת ועוד המון דברים עירוניים שכאלה. גם אם אתם מתחברים לצד הזה ובמיוחד אם אתם אתם לא - אל תתנו לאדיס להשפיע על הרושם הראשוני שלכם על אתיופיה. לטוב ולרע אדיס כלל לא משקפת את התרבות, האנשים והלך הרוח האתיופי. אם אתם נהנים מהעיר, קחו כמה ימים לחוות את האווירה שלה, לפני שתקחו הפסקה גדולה מהציוויליזציה ותתחילו לטייל באתיופיה, ואם אתם רוצים כבר לטייל, תהיו סבלניים, תכננו וארגנו את המשך הטיול וצאו אל המדינה המדהימה הזו עם הטבע המיוחד, התרבות המרתקת וההרגשה שחזרתם אלפי שנים אחורה.
בטיחות ואזהרות
גניבות – הזהרו מגנבים! הערה נכונה לגבי כל מקום בעולם בתור תייר, ובפרט בערים גדולות ועמוסות כמו אדיס, שבהן הפשע והעוני הם חלק מחיי היום יום. מה גם, שסביר שזו העיר הראשונה שתהיו בה באתיופיה. המקומיים ברגע יעלו על זה שרק הגעתם ויצמדו אליכם הרבה יותר. שמרו על קור רוח ועל הציוד שלכם ובעצם - עדיף שלא להסתובב איתו כלל אם אין צורך.
בלילה – אדיס היא בערך העיר היחידה בכל אתיופיה עם חיי לילה הכוללים מועדונים ופאבים. צאו ותהנו, רק שימו לב, שהעובדה שהעיר שוקקת חיים בלילה לא משרה עליכם תחושת בטחון ושאננות. הקפידו לשמור על עצמכם ועל הציוד היטב. עם הלילה יוצאים לרחובות טיפוסים מעט יותר מפוקפקים והשילוב בין האלכוהול למקומיים הוא לא מוצלח במיוחד. מומלץ לא להסתובב לבד ועדיף שיהיה גבר בחבורה.
קישורים רלוונטיים
אתר מפות כללי של אדיס אבבה – www.addismap.com
מפה של הפיאסה – www.addismap.com
דף הפייסבוק של בית חב”ד באדיס אבבה –בית חב"ד - אתיופיה