אני מטייל הרבה מאוד, בארץ ובחו"ל. אוהב במיוחד טיולי הליכה, אבל לא רק. בשנים האחרונות "התמכרתי" להליכות ארוכות, חלקן של מאות קילומטרים. אוהב את הנופים, הטבע, המפגש עם האנשים. אוהב את החלק של ההתרגשות לקראת הטיול, את הטיול, וגם את הזיכרונות של אחרי. בין היתר הלכתי מאות ק"מ בכל אחת מדרכי עולי הרגל: ויה פרנציגינה בצרפת, שוויץ ואיטליה, דרך פרנציסקוס באיטליה, קמינו לה פוי בצרפת, הקמינו הצרפתי בספרד, הקמינו הפורטוגלי. בנוסף הלכתי הליכות וטרקים רבים בהרים באירופה, אפריקה ואסיה בהם דרך התמזה באנגליה לכל אורכה, פסגות הבלקן, גיאורגיה, פירנאים, הימלאיה. עורך דין, בעל תואר שני בהיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה. ניתן לעקוב אחרי טיולים נוספים בפייסבוק: hagay shabtay או חגי שבתאי https://www.facebook.com/hagay.shabtay בהנאה רבה!!!

השטיח הבוכרי שלי

תמונה ראשית עבור: השטיח הבוכרי שלי

לפני שנים פגשתי בשוק הפשפשים בחיפה מוכר וותיק, בעל חנות ענקית ודחוסה מאוד, משה הרומני. הכניסה לחנות היתה קשה ודרשה תמרונים של הגוף, בגלל ערמות הסחורה שנאגרה, יחד עם אבק טהור ממפרץ חיפה. היתה לו גם קומת גלריה עם מדרגות רעועות וחסומות. לאחר מספר ביקורים ורכישות רבות רכשתי את אמונו והוא הסכים לפנות לי את העליה לגלריה, כדי שאחפש שם אוצרות. בעד לענני האבק מצאתי שלושה שטיחים מיוחדים ולא מוכרים בסגנונם. גם משה וגם אני ניסינו להבין מאין השטיח, וההשערה הסופית שלנו הייתה שהשטיח קווקזי.

משה התייחס לשטיחים כאוצר ששייך למוזיאון והמחיר היה בהתאם. המו"מ היה "פתוח", קשה, הגנים הרומנים שלו התמודדו עם החצי העיראקי שלי. מנעד הסחורה שבמו"מ היה בין מכירת שטיח אחד לרכישת החנות כולה על תכולתה. לבסוף קניתי רק שטיח אחד, שנגע מאוד לליבי, שטיח שארוג בו קבר רחל.

קבר רחל, בבית

השארתי לעצמי את ההתלבטות לגבי השניים הנותרים, לפעם הבאה. כאספן קשיש אני תמיד אומר שאני לא מצטער על מה שלא קניתי, ושתמיד תהיה עוד סחורה, ובכל זאת, אני זוכר את השלישיה שהופרדה. משה סגר את החנות, מכר אותה זמן קצר לאחר מכן ובמקומה יש כיום חנות מפונפנת.

בפסח 2023 ביליתי ארבעה לילות בבוכרה, אוזבקיסטן. ביליתי הרבה בחנויות האומנים המקומיים, גם בחנויות שטיחים שהציגו מגוון גדול של שטיחים בסגנון מקומי. בלילה הרביעי והאחרון עברנו, בצורה לא מתוכננת למלון אחר, ובמלון האחר עברנו בצורה לא מתוכננת לחדר אחר. והנה, על הקיר של החדר היה האח הרביעי של השטיחים, תלוי במלוא הדרו על הקיר, כאילו ירד משמיים בסצינה של מונטי פייטון.

השטיח במלון

גם עליו היה רקום אתר, אתר שנקרא chor minor, ארבעה צריחים בפרסית. כל המדריכים מתעסקים בייחודיות הזו, של ארבעת הצריחים, שאין לה אח ורע בכל אינספור המסגדים והמבנים באוזבקיסטאן, אבל אף אחד לא משער מה מקור ארבעת הצריחים, ומתייחסים אל המבנה כתופעה מיוחדת ויחידנית.

הגברת בעלת הבית בפתח המבנה
צילום מצד שמאל, עם קן מלאכותי וחסידה מפלסטיק. החסידות נעלמו מנוף הבתים והמבנים

בתוך המבנה, ששימש ככל הנראה כניסה למדרסה ("בית מדרש" מוסלמי) או מסגד יש כיום חנות של אישה, בעלת הבית הגדול שנמצא ממול לאתר, ובחצרו שוק פשפשים שהיא מנהלת ביד רמה (או רומניה).

טוב, בארץ יש מסגד אחד עם ארבעה צריחים, באבו גוש. האבו גושים הגיעו לארץ מצ'צ'ניה, דהיינו הקווקז. מסגדים של ארבעה צריחים מקובלים בקווקז, והמסגד תואם את המסורת הזו.

המסגד באבו גוש

אז נשארנו עם שטיח בוכרי שארוג בו מסגד ייחודי בבוכרה, עם ארבעה צריחים, שאין כמוהו ולא ברור מה ההשראה לו.

או עם שטיח קווקזי שמתאר מבנה בוכרי שנבנה עם אלמנט קווקזי, לא ברור איך בכלל הגיע למלון קטן בבוכרה.

או אולי...

צילום עתיק עם חסידות אמיתיות ולא מפלסטיק