הקדמה - מי אנחנו
אנחנו זוג שטייל בספטמבר -; אוקטובר 2008 במשך חודש בגואטמלה ומקסיקו. לפני הנסיעה השתמשנו הרבה בהמלצות וטיפים מאתר "למטייל" ואנחנו מקווים שגם אנחנו נוכל לעזור לאחרים. עשינו מה שנקרא "טיול לבני 30", כלומר נסענו בגיל אחר וזה לא "טיול של אחרי הצבא", נסענו לתקופה קצובה של חודש והחלטנו מראש שאנחנו לא מתפשרים על דברים כמו שירותים ומקלחת בחדר. כתבתי כמה המלצות על מקומות ולא הרחבתי הרבה על מחירים כי זה משתנה לפי העונה ושער הדולר.
לתחילת הכתבה
אנטיגואה - עיר קולוניאלית יפה
אנחנו התחלנו בגואטמלה. בחרנו להתחיל בגואטמלה מכמה סיבות: זו מדינה יותר ענייה ופחות תיירותית וחשבנו להתחיל בתנאים היותר נמוכים ואז לסיים בתנאים יותר טובים, ובעיקר כי בגואטמלה עוברים ממקום למקום וזו אנרגיה שיש בעיקר בתחילת הטיול (מצד שני -; מי שמתחיל במקסיקו ועובר לגואטמלה נהנה פתאום מהוזלה במחירים ויותר אותנטיות).
נחתנו בגואטמלה סיטי ומשם נסענו ישר לאנטיגואה. כמו שרבים ממליצים, חבל להישאר בגואטמלה סיטי שהיא עיר מסוכנת בלי אטרקציות. אפשר להגיע לאנטיגואה בכמה דרכים: מונית שיש מחוץ לשדה התעופה -; חפשו עוד אנשים כדי לנסוע יחד ותוזילו את המחיר. כ-10$ לאדם, או אוטובוס שצריך מראש לברר את השעות שלו. אנחנו הזמנו הסעה דרך המלון שבו הזמנו את הלילות הראשונים באנטיגואה, כך שחיכו לנו והתחלנו רגועים.
באנטיגואה ישנו ב- Hotel Posada la Merced, מלון ביתי בבעלות אישה מניו זילנד. המיקום שלו נוח בעיר והוא נקי. חדרים קטנים ופשוטים אבל נעימים. אנחנו הזמנו מראש דרך האינטרנט ושילמנו 40$ ללילה לזוג.
אנטיגואה היא עיר קולוניאלית יפה, נחמד להסתובב ברחובות העיר. יש מסעדות, חנויות ומוזיאונים. האטרקציה העיקרית בעיר היא היציאה בטיול לטיפוס על הר הגעש הפעיל הפקאיה. זה טיול של יום אחד, שכולל יציאה בבוקר, נסיעה של שעה וחצי, טיפוס אינטנסיבי ולא קל של כשעתיים, צפייה מרהיבה בלבה רותחת וירידה חזרה. יוצאים בבוקר וחוזרים עייפים אך מרוצים בסביבות 17-18 אחה"צ. הטיול הוא מאורגן, נרשמים אליו בכל אחת מהסוכנויות בעיר יום קודם, הוא עולה 6-8$, אוספים אותך מהמלון ויש מדריך שמתלווה לכל היום. אומנם הוא לרוב לא מדבר אנגלית אבל מסתדרים. יש אופציה לעשות את הטיול בבוקר או בערב, אני ממליצה בחום על הבוקר בגלל ההליכה.
מומלץ להביא לטיול: אוכל - סנדביצ`ים, חטיפים ומים, אין איפה לקנות וזה יום ארוך. אפשר יום קודם לקנות בסופרמרקט בעיר ולהכין מראש. מומלץ להביא שכמיית גשם קלה כי זה תופס אותך מדי פעם ונעליים טובות להליכה. זו לא הליכה קלה אבל מאוד משתלמת. אופציה נוספת היא לעשות חלק ניכר מהדרך על גבי סוס.
באנטיגואה אנחנו ממליצים גם על טיול לצלב בראש ההר. יש פעמיים ביום ליווי של משטרת התיירות ויוצאים בצורה מאורגנת בשעות 10:00 או 15:00. זו הליכה לנקודת תצפית גבוהה שמשקיפה על כל העיר. יוצאים ממשטרת התיירות ליד השוק. השוק העירוני הוא חוויה בפני עצמה -; כל הפירות, ירקות והטיפוסים הצבעוניים.
הטיטלאן ופנחצ`ל - האגם ושמורת הטבע
מאנטיגואה נסענו לאזור אגם הטיטלאן, אגם מרהיב ביופיו. יוצאים בשירות הסעות לתיירים, כלומר טרנזיט, שבו מעמיסים תיירים ממלונות שונים בעיר בנסיעה של כ-4 שעות.
יש אופציה למספר מקומות לינה:
- סן פדרו -; כפר קטן שרוב הישראלים מתיישבים בו. השמועות מספרות על מחירים מאוד זולים.
- סן מרכוס -; כפר מקומי שזרים התיישבו בו והקימו בו כפר הוליסטי. מלונות בתוך ג`ונגל יפהפה. מתאים למי שמחפש שקט, מסאג`ים ויוגה.
- פנחצ`ל - עיר מקומית לא גדולה, אבל יותר רועשת ופעילה.
אנחנו ישנו בפנחצ`ל ליד האגם, במלון חמוד בשם Hotel Posada K`amol Bey ב- 26$ ללילה. זה לא במרכז העיר ולכן שקט, אבל הכל במרחק הליכה או בעלות 2$ בטוק-טוק מקומי.
מפנחצ`ל עשינו טיול של יום בסירה לסן מרקוס, סנטיאגו וסן פדרו. אפשר לקנות טיול מאחת הסוכנויות או לגשת לנהר ולסגור מחיר זול יותר עם אחד מבעלי הסירות. היינו כמה שעות בכל אחד מהכפרים. בסנטיאגו לקחנו נהג טוק-טוק מקומי, שסייר איתנו בכל המקומות המעניינים בכפר כמו נקודת תצפית, כנסייה, ביקור אצל האל משימון ונקודת הנצחה היסטורית. זה לקח כשעתיים וגם אכלנו בעיירה. שילמנו לו 10$ לזוג והיה נחמד וממוקד.
בפנחצ`ל מומלץ להגיע לשמורת הטבע בעיר (Reserva Atitlan). יש שם חוות פרפרים, אטרקציה של קנופי/ אומגה, צפייה בקופים, מפל ומסלול הליכה יפה בג`ונגל קטן. מגיעים לשם בטוק-טוק והכניסה עולה 45 קצאל לאדם. מכל אחד מהכפרים אפשר להגיע בימי ראשון או חמישי לשוק מקומי שמוכר דברי אומנות בציציקסטנטנגו. בפנחצ`ל אנחנו ממליצים על סוכנות נסיעות מצוינת בשם Eternal Spring, חפשו ספציפית את ריקרדו שדובר אנגלית ומאוד מקצועי.
לתחילת הכתבה
לנקין וסמוק שמפיי - מערות ומים
היעד הבא הוא מערות ובריכות סמוק שמפיי. כדי להגיע לשם יש כמה אופציות:
1. נסיעה מפנחצ`ל לעיר קובאן -; נסיעה ארוכה ולא קלה של מעל 8 שעות. אם לוקחים רכב תיירים זה יותר יקר אבל יחסית ישיר לקובאן (עם החלפה באנטיגואה) או בחצי מחיר (20$) - נוסעים דרך אנטיגואה ואז דרך גואטמלה סיטי ומחליפים בדרך לאוטובוס.
2. נסיעה לאנטיגואה -; לישון שם לילה או שניים ולהמשיך לקובאן או ללנקין.
למי שיחליט להישאר בעיר קובאן לילה לפני הנסיעה ללנקין או בכלל, אנחנו מאוד ממליצים על שלושה מקומות:
1. ביקור במטע קפה -; בתוך העיר מסתתר מטע קפה רחב ידיים. קיבלנו סיור מודרך באנגלית מצוינת, היה מעניין וכלל כוס קפה איכותית.
2. ביקור במשתלת סחלבים מקומית -; בעל המקום מגדל מעל 400 סוגי סחלבים והוא מסביר ומראה, מאוד מרשים.
3. מלון בקובאן (לא זול אבל ראינו שלושה לא מוצלחים): La Posada.
לאן בעצם נוסעים? בכפר הקטן לנקין יש שמורת טבע מיוחדת. זו נסיעה מאוד ארוכה ולא קלה של כמעט יום שלם ולכן חישבו פעמיים. אנחנו מאוד נהנינו אבל זו נסיעה ארוכה בשביל אטרקציה אחת. מי שלא מתכוון לזחול ולשחות במערות ומי שלא מוכן לישון במלון ברמה נמוכה שיוותר. רוב התיירים, כלומר תיירים שהם לא ישראלים, ישנים בעיר קובאן ולוקחים את הטיול כיום אחד. משום מה, הישראלים החליטו לישון בכפר הזה וכך גם אנחנו. מדובר בכפר קטן עם רק ארבע אפשרויות לישון. רוב הישראלים משבחים את אל -; רטירו, אבל שוכחים לספר שלמרות המיקום המקסים שלו הוא בעצם מעוז ישראלי, ישנים בבונגלוס עם ג`וקים ומקלחות משותפות כשלא תמיד יש מים חמים. מצד שני, מה שאר האופציות? לא מומלץ לישון ב- "לאס מאריוס" בגלל המיקום המרוחק שלו מהכפר, כלומר ממסעדה נורמאלית וכי צריך לנסוע לשם עוד מעבר לנסיעה הארוכה. גם המקום Rabin שנמצא במרכז הכפר לא מרשים במיוחד. אחרי שבדקנו את כל המקומות באזור, בחרנו לישון ב- El Recrieo שזה המלון הכי סביר בכפר. כמובן שהמחיר יותר גבוה בו (בפרופורציה של גואטמלה כמובן, 250 קצאל). מנהלת המקום לא חביבה במיוחד ועדיין יש נמלים בחדר אבל הוא הכי נקי.
מלנקין לוקחים טיול יום מאורגן. כל הישראלים שישנו בכפר יוצאים בבוקר ונוסעים בטנדר (מועמסים מאחור כמו בקר). זו נסיעה של 40 ק"מ שלוקחת כשעתיים כי היא לא סלולה. בסופה מגיעים לפעילות הראשונה: כניסה לתוך המערות. מדובר על מערות טבעיות. בכל מקום אחר בעולם כבר היו הופכים את המקום ליותר תיירותי ולפיכך מאורגן אבל לפה זה עוד לא הגיע. נכנסים פנימה ומשאירים במקום מאורגן את התיקים. המלצה: קחו נעליים סגורות! אם סנדלים אז בטח לא כפכפים! תביאו פנסי ראש כי מקבלים נר וזה לא קל לשחות ולהחזיק בנר בו זמנית. במערות, יחד עם מדריך, שוחים בחושך, מטפסים בחבלים ומגיעים למפל מרשים. מאוד חווייתי! אחרי שעתיים וחצי מסלול יוצאים, ומי שרוצה, משייט על אבוב בנהר הסואן. אחר כך המדריך מאפשר לקפוץ למים הסוערים מאיזה גשר גבוה ואז מגיעים לאטרקציה נוספת -; בריכות סמוק שמפיי. יש מסלול הליכה לנקודת תצפית וזמן לשחות ובעיקר להתרשם מבריכות מים טבעיות, כחולות ומקסימות. זה יום ארוך אבל מאוד מהנה. אל תשכחו להביא איתכם אוכל ומים!
לתחילת הכתבה
פלורס וטיקאל, עיר המאיה
מלנקין / קובאן (או אנטיגואה למי שויתר), נוסעים לעיר פלורס. שוב נסיעה ממושכת של כשמונה שעות. פלורס היא עיר חמודה, שקרובה לאתר ההיסטורי של המאיה -; טיקאל. בפלורס יש הרבה בתי מלון. אנחנו צ`יפרנו את עצמנו במלון עם מזגן וטלוויזיה במחיר 35$, אבל יש כמובן יותר זולים. ישנו במלון Hotel Peten, שהמיקום שלו טוב והוא מאוד נקי ונחמד.
מפלורס יצאנו לטיול לעיר המאיה טיקאל. גם פה מזמינים יום קודם טיול מאורגן מאחת הסוכנויות בעיר. הטיול יוצא בשלוש בבוקר (!) מהמלון, נוסעים כשעה ומתחילים ללכת. מומלץ להביא שכמיית גשם, פנס ונעלי הליכה טובות (וכמובן אוכל ומים!). הולכים כשעה וחצי ומטפסים לראש פירמידה. צופים בזריחה איך הג`ונגל מתעורר ואז עושים סיור מסודר באתר, כולל הדרכה מעניינת על התרבות, החיות והצמחייה. מאוד מעניין!
אנחנו סיימנו בזה את גואטמלה. יש אנשים שנסעו לריו -; דולצה. אפשר, ושמענו שגם מאוד מומלץ לעבור למקסיקו דרך הגבול -; לעיר פלנקה, שבה יש עתיקות ולבקר בעיר סאן קריסטובל דה לאס קאסס, עיר מאוד מומלצת שיש ממנה גם יציאה לכמה אטרקציות. המעבר היבשתי לא מסובך אבל הוא לא זול ולוקח הרבה שעות של נסיעות והחלפת רכבים. אנחנו טסנו בחברת התעופה Taca לקנקון במקסיקו.
לתחילת הכתבה
איסלה מוחרס, מקסיקו - רק לנוח
לא עשינו טיול מקיף, התמקדנו בחופים ובחרנו לנוח ולא לנסוע הרבה. לא רצינו לישון בקנקון אלא באיסלה מוחרס (Isla Mujeres) ולשם כך צריך להגיע למעבורת בפוארטו חווארס. אנחנו מצאנו שאם יוצאים מחוץ לשדה ומתווכחים עם נהגי המוניות אפשר להוריד משמעותית את המחיר. זו נסיעה של 45 דקות ומשם מפליגים חצי שעה במעבורת חביבה.
באיסלה מוחרס יש הרבה מאוד בתי מלון. השאלה כמה אתם מוכנים לשלם. המלונות שנמצאים בתוך האי, כלומר בין המסעדות, יותר זולים ויש את המלונות על החוף. אנחנו ישנו במלון חמוד במיוחד על חוף הים - Hotel Cabanas Maria del Mar. שילמנו 60$ ללילה לזוג, כולל ארוחת בוקר פשוטה. בעל המקום מעדיף שישלמו לו בדולרים ולכן שער החליפין גבוה. זהו מלון נקי במיקום מצוין, יש גם בריכה קטנה והוא ממש על החוף.
באיסלה מוחרס יש הרבה מה לעשות. הכי מומלץ זה רק להיות על החוף ולנוח! החופים קסומים כמו בסרטים. על החופים יש ברים ומוכרים מאכלים מקומיים כמו גרעיני דלעת וקוקוס טרי. באי יש חוות צבים, יש אפשרויות לשנורקלינג, צלילה, דייג ועוד. אפשר גם להשכיר רכב גולף קטן. יש הרבה מסעדות טובות והאטרקציה היא לטייל על הרחוב הראשי. בקצה הרחוב הראשי יש סופרמרקט ומומלץ להצטייד בו בשתייה וחטיפים, יותר בזול (וגם מזרן ים!). בכל המסעדות יש שעות של משקאות 1+1, דגים טריים ועוד. יש מסעדה מאוד טובה בבעלות בחור ישראלי, שמגישה מאכלים יוונים ומרוקאיים, קצת יקרה אבל מצויינת בשם Olivia.
פלאיה דל כרמן וטולום - פנינת יוקטן
בחלק הזה של מקסיקו, המכונה פנינת יוקטן, יש כמה אטרקציות מרכזיות: Xcaret! ו- Chel-ha - שני פארקים גדולים וצ`יצניצה -; עיר מאיה היסטורית של עתיקות. אפשר לצאת לכל אחד מהם מאיסלה מוחרס, מפלאיה דל כרמן או מטולום. המרחקים יחסית לא גדולים, התחבורה מצוינת וזה תלוי איפה בא לכם לישון.
אנחנו נסענו לפלאיה דל כרמן -; החופים פחות מרשימים (ועדיין, אין להשוות לארץ). היא יותר גדולה ותיירותית וכוללת טיילת גדולה וחנויות בסגנון אמריקאי. אנחנו ישנו במלון מעולה במיקום מצוין בשם Illision ב- 55$ ללילה (התמקחנו אבל זה לא היה בעונה עמוסה). המלון קרוב לחוף.
מבין הפארקים בחרנו ב- Xcaret! -; לא זול (70$) אבל חוויה! במרחק של 30 ק"מ בנו פארק על בסיס שמורת טבע. יש במקום חופים לשנורקל, מערות שבהם שטים, חיות מיוחדות במרחק נגיעה והופעת ריקודים ושירה בערב. מקום מאוד תיירותי (כלומר מאורגן, הרבה תיירים, אוכל יקר), אבל מלא אטרקציות, ביום אחד לא הספקנו את כולן. זה יום מאוד מעייף אבל חוויה. לא הלכנו לפארק השני כי זה היה לנו יותר מדי.
ביקרנו גם בטולום אבל לא נשארנו לישון שם בגלל מכת היתושים (בכל מקסיקו יש יתושים בלי סוף, שם זה באמת קיצוני). ביקרנו בעתיקות על חוף הים. כדי באמת להבין את ההיסטוריה והמקום צריך לקחת מורה דרך. אנחנו נעזרנו בספר אבל בטוח פספסנו הרבה. המקום מיוחד לא בגלל העתיקות, אלא בגלל שבנו אותן על חוף הים. לקראת סוף הטיול חזרנו לאיסלה מוחרס כדי לנוח בחופים.
מקומות ששמענו שהם מומלצים במקסיקו: צ`יצניצה, מקסיקו סיטי, סאן קריסטובל דה לאס קאסס, פלנקה.
לתחילת הכתבה
טיפים כלליים
- תמיד יש דרך לחסוך בעלויות, תמיד יש יותר זול -; מלון, אטרקציה, נסיעה ומסעדות. השאלה היא על מה אתם מוכנים להתפשר וכמה אתם מוכנים להשקיע בלחפש.
- תמיד תפגשו בדרך מישהו שיסביר לכם איך הוא עשה את זה יותר טוב, יותר בזול ויותר כייף. אל תתנו לזה לבאס אתכם, זה חלק מהאופי האנושי ומאוד יחסי.
- יש הרבה דרכים לבנות את הטיול, אין דרך אחת נכונה. יכול להיות שאם תלכו למקום מסוים תפסידו משהו אחר, אבל העיקר שיהיה לכם כיף איפה שבחרתם להיות.
- אנחנו טיילנו בחודשים ספטמבר -; אוקטובר שהם החודשיים בשנה שנקראים באזור "off season" כלומר, המחירים יותר נמוכים. באפריל אולי המחירים יותר גבוהים, אבל מצד שני יש אטרקציות אחרות כמו חג מיוחד.
- כמעט לכל המלונות יש אתרי אינטרנט, כתובות מייל וטלפון. אפשר להזמין מקומות מראש ולברר מחירים. לא צריך הכל מהארץ, אפשר בנקודות האינטרנט תוך כדי הטיול. לפעמים זה חוסך להסתובב עם התיקים אחרי נסיעה ארוכה ומבטיח מקום.
- מומלץ בחום לקנות ספר (רצוי באנגלית) ולהיעזר גם באתר Tripadvisor העולמי.
- חברת התעופה הכי זולה לטיסות פנים היא TACA, אפשר להזמין גם באינטרנט בקלות.
ציוד, כסף, חיסונים ויזה
- דברים לקחת: שכמיית גשם, חומר נגד יתושים ואפילו כילה, בגדים קלים כי נורא לח וחם אבל גם סווטשרט אחד חם.
- מומלץ לסרוק את כל המסמכים החשובים ולשמור אותם במייל, לכל מקרה.
- כיסוי תיק עוזר כי יש הרבה גשם והתיקים לפעמים מועמסים בנסיעות בחוץ.
- הכי טוב לטיול זה דולרים מזומן, אבל לא כדאי להסתובב עם סכומים גדולים מדי. לכן מומלץ לבדוק מראש על מה תשלמו פחות עמלה -; קניית Travel Checks או משיכה והמרה בכרטיס אשראי או תשלום בכרטיס אשראי. יש תמיד איפה למשוך מזומן ורוב המלונות מקבלים כרטיס אשראי. Travel Checks קל ונוח להחליף.
- חיסונים למרכז אמריקה: צהבת, טטנוס וטיפוס הבטן. אין צורך בכדורי מלריה.
- קחו כבל או Disk on Key כדי לגבות את התמונות מהמצלמה הדיגיטלית תוך כדי טיול.
- אין צורך בויזה לגואטמלה או מקסיקו.
תעשו חיים!
יוצאים לטיול תרמילאים במקסיקו? כל המידע שצריך לדעת באתר "עפתי" >>