מבוא
אל צ'אלטן (El Chaltén) הוא כפר קטן (רק 600 תושבים קבועים) ושקט, שיושב באזור יפהפה בלב רכס הרי האנדים הארגנטינאים, ממש על הגבול עם צ'ילה. הכפר מבודד כמעט לחלוטין מהעולם, אבל למרות זאת (וגם בגלל זה) מגיעים לכאן כל קיץ המוני מטיילים נלהבים, שיוצאים מהכפר לטרק הפיץ רוי המפורסם.
אך הפיץ רוי הוא רק קצה הקרחון (תרתי משמע) – האזור של אל צ'אלטן הוא אחד מהיפים ביותר בדרום אמריקה ובעולם כולו, עם שילוב מדהים של הרים עוצרי נשימה, לגונות יפיפיות, יערות מוריקים, קרחוני ענק ונחלים שוצפים, שמותירים את המבקר בהם פעור פה ונרגש פעם אחר פעם. זוהי פטגוניה במיטבה, והפסגות והקרחונים של צ'אלטן הם כבר שנים בין המראות המפורסמים ביותר של היבשת.
אל צ'אלטן נחשבת ל"בירת הטרקים של ארגנטינה" והיא בהחלט ראויה לתואר, שכן בנוסף לפיץ רוי, היא מחברת בין מספר טיולים שונים במדינה. את רוב הטרקים ניתן לעשות באופן עצמאי ולשכת התיירות של אל צ'אלטן תשמח לעזור לכם. הכפר הקטן והתיירותי נמצא בתוך תחומי הפארק הלאומי Los Glaciares ("פארק הקרחונים") הענק, שמצדו השני נמצאת גם אל קלאפטה והקרחון המתנפץ. בפארק יש רשת מסועפת ומתוחזקת היטב של שבילה הליכה, שתוביל אתכם לכל פלאי הטבע שיש בו. הכניסה לכל השבילים חופשית לחלוטין וכך גם אתרי הקמפינג שפועלים בתחומי הפארק, שמאפשרים לחבר בין השבילים השונים לטרק אחד או כמה טרקים של מספר ימים.
אבל אפשר לעשות גם טיולי יום: אל צ'אלטן ממוקם כל כך טוב, שלכל נקודות העניין, ובהם גם הפיץ הרוי המפורסם, תוכלו להגיע ביום ולהספיק לחזור בערב למקלחת חמה. אם לא די בכך, גם אם לא תרצו ללכת אפילו סנטימטר אחד, תוכלו לראות את הפיץ רוי גם בלי לצאת לשטח, ותוכלו להעביר יום מקסים בכפר הציורי, לפני או אחרי הקרטרה אוסטרל הארוכה.
לישון
בניגוד לימים עברו, שבהם אל צ'אלטן היה כפר שקט וקטן, כיום הוא תיירותי מאוד. בשנים האחרונות, עם העלייה הדרסטית בכמות המטיילים שבאים אליו, נפתחו בו מקומות לינה רבים, והיום יש כאן יותר הוסטלים ובתי אירוח מאשר בתים פרטיים.
בכל זאת, בשיא העונה קשה מאוד למצוא כאן מקום פנוי ואם תוכלו, מומלץ מאוד להזמין מקום מראש כדי לא להיתקע. קחו בחשבון שמגיעים לכאן כל יום רק אוטובוסים ספורים מאל קלאפטה ולכן, ברגע שיורדים מהאוטובוס מתחיל המירוץ של כל הנוסעים למצוא מקום פנוי באחד מההוסטלים – נסו להיות זריזים ולהקדים את חבריכם לאוטובוס אם לא סגרתם על מקום מראש. אם הגעתם בטרמפים או באוטו, מומלץ לבקש שיורידו אתכם ישר בהוסטל.
בכל מקרה, קחו בחשבון שהלינה כאן היא עסק יקר, ושרמת ההוסטלים בדרך כלל ממוצעת, ניתן להשיג הוסטלים טובים, אך הם עדיין לא ברמה של הוסטלים בערים הגדולות. רוב ההוסטלים מציעים מטבח ומרפסות נחמדות, ובכל מקרה הכפר עצמו קטן מאוד ולכל מקום ניתן להגיע בהליכה קצרה.
אם חשוב לכם לשמור על קשר עם העולם שמסביב, נסו למצוא הוסטל עם אינטרנט חופשי, כיוון שהחיבור כאן הוא לווייני ואינטרנט קפה יקר כאן במיוחד. רוב ההוסטלים מציעים שירות שמירת חפצים למי שרוצה להגיע לאל צ'אלטן וישר לצאת לטרק, כדי לחסוך לעצמו את הלינה.
אם לא מצאתם מקום לינה, תוכלו לישון באחת מרחבות הקמפינג שבכפר, אך קחו בחשבון שגם הן יקרות למדי (החל ב-30 פסו לאדם באוהל). שימו לב, שאתרי הקמפינג מאובטחים ומסודרים, כיוון שבאזור שורצות פומות, בעיקר למרגלות הפיץ רוי. לינה בקמפינג היא עדיין האפשרות הזולה ביותר בעונה. אם אתם באווירת הטרקים, וקניתם כבר אוהל ושק שינה, תחסכו לעצמכם את הכסף על הוסטל ותתמסרו לחוויה.
Rancho Grande ו-Rancho Aparte – הוסטל מוכר, אהוב, ענק ומושקע שנחשב לאחד המקומות הטובים ביותר בצ'אלטן ושייך לארגון HI. ההוסטל בבעלות ישראלית ובמקום עובד עידו, איש ישראלי מקסים, שישמח לעזור לכם לארגן טרקים, להתכונן אליהם ואפילו להתכונן לקרטרה. מדי שבוע הוא עושה אפילו הרצאות בנושא. במקום מקלחות מצוינות ויש כאן מגוון גדול של מטיילים מכל הגילאים וכל המדינות. בהוסטל תמצאו מטבח מאובזר וכן בר ומסעדה.
שימו לב, שלאור הפופולאריות שלו, המחיר בעונה גבוה יחסית ובשיא העונה המקום קצת עמוס מדי, לכן, אם החלטתם לישון בהוסטל הזה, הזמינו מקום מראש. ההוסטל מעט מרוחק מהמרכז, אבל קרוב יותר לכניסה לפארק, ומאידך הכפר עצמו קטן מאוד ולכן אין בעיה עם מיקומו. ישנם אנשים שלא אוהבים את “חוקי הבית” הנוקשים (לדוגמה, אחרי 23:00 חייבים להיות בחדרים או מחוץ להוסטל, אסור לעשן או לדבר על סמים וכו'), ויש אנשים אשר מציינים כי יש תחושה שפרנסי ההוסטל מנסים למכור את הקרטרה בוואן.
ראנצ'ו אפרטה הוא ההוסטל הצמוד לראנצ'ו גרנדה, והוא פשוט יותר בתנאיו, אך גם זול יותר.
- כתובת: Av. San Martín 724
- אתר אינטרנט: www.ranchograndehostel.com
Albergue Y Camping Del Lago – אפשרות יחסית טובה אם אתם מחפשים לחסוך כסף. מדובר בהוסטל פשוט עם מתחם קמפינג במחיר זול יחסית. ההוסטל עצמו גדול ובו מטבח, חדר אוכל, סלון, ומקלחת, שלרוב יש בה מים חמים. יש כאן אינטרנט אלחוטי חינם, אך מחשב תקבלו בתשלום נוסף. בנוסף לחדרים משותפים, יש כאן גם רחבת קמפינג, בקתות לארבעה וכן חדרים זוגיים. ההמלצות על ההוסטל לא רבות, אך כהוסטל ללילה אחד במחיר טוב, הוא מקום שבהחלט תרצו להעביר בו את הלילה.
- כתובת: Lago Del Desierto 137
- טלפון: 54-2962-493245+
העיירה אל צ`אלטן. צילום: איתי אמוזה
Patagonia Hostel – הוסטל טוב ומרווח, השייך לארגון HI. תמצאו כאן אינטרנט חופשי, מטבח מאובזר, סלון נחמד, בר, ומקלחות עם מים חמים מחירים ממוצעים.
- כתובת: Av. San Martin 376
- טלפון: 54-2962-493019+
- האתר: www.patagoniahostel.com.ar
Pioneros del Valle – הוסטל מעולה וקרוב למרכז, המציע חדרים נוחים באווירה כפרית. הנוף מחלק מהחדרים עוצר נשימה. הצוות מקסים ותמיד שמח לעזור. ההוסטל לא מציע הרבה פינוקים, אך יש בו תנאים טובים מאוד, ומקלחות חמות מחירים ממוצעים-זולים.
- כתובת: Av. San Martin 219
- טלפון: 54-2902-49-2217+
Camping La Torcida – אתר קמפינג מעולה ומומלץ על ידי רבים. היסו הבעלים יגרום לכם להרגיש בבית תמיד. הקמפינג גם מציע מטבח ומים חמים. מחירים ממוצעים.
- כתובת: Remolcador Llao 33
- טלפון: 54-11-4144-6174+
- פייסבוק: www.facebook.com/latorcidarestobar
קמפינג El Relincho – אתר קמפינג טוב שיענה לכם על כל הצרכים. ממוקם במיקום מרכזי בלב הכפר שבו תמצאו חלקות נוחות, מים חמים כל היום ורפוחיו בו תוכלו לבשל. מומלץ על ידי רבים.
- כתובת: Avenida San Martín 505
- טלפון: 54-2962-49-3007+
- אתר אינטרנט: www.elrelinchopatagonia.com.ar/chalten
Hem herhu – הוסטל כיפי, משפחתי ומזכיר במידה מסוימת אווירת קיבוץ. הוסטל נעים ונוח בהנהלת ראול והוגו. אמנם רחוק מהמרכז, נמצא למרגלות הפיץ רוי, אבל הוא באמת חוויה נהדרת למי שמחפש הוסטל נעים ונקי במחירים זולים! ההוסטל מציע חדרים פרטיים ומשותפים, מקלחות חמות ופינות ישיבה רבות
- כתובת: Las Loicas, 9301 El Chaltén
- טלפון: 54-2962-49-3224+
Latitud 49° Apart - B&B – שתי דירות להשכרה שמתאימות לארבעה אנשים כל אחת. אווירה נהדרת, ביתית. הדירות כוללות מטבח מאובזר, שירותים ומקלחת פרטיים כולל מים חמים, טלוויזיה, ארוחת בוקר ואינטרנט ללא הגבלה. במיקום מעולה. מחירים לא זולים.
- כתובת: Arbilla 145
- טלפון: 54-2962-49-3347+
לאכול
באל צ'אלטן לא קשה למצוא אוכל טוב, בעיקר בגלל שמדובר בכפר מאוד תיירותי. אך עם זאת, בכל הנוגע לבישולים, הדבר שונה לגמרי. כפי שדובר רבות על ארגנטינה, בשיא העונה מומלץ לבשל ולהמעיט בכמות הפעמים שאוכלים בחוץ, בגלל המחירים הגבוהים במסעדות. אל צ'אלטן הוא כפר יחסית מבודד, ולכן הסופר מקבל מלאי רק אחת לכמה ימים, וגם אז הסחורה לא איכותית במיוחד. הסופרים קטנים ולא מציעים מבחר, לכן תוכלו לבחור באחת האפשרויות הבאות:
- לקנות מוצרי בסיס בסופר ולבשל ארוחות יחסית צנועות.
- להביא אתכם מצרכים מאל קלאפטה הסמוכה, שבה יש סופרים גדולים ועשירים במוצרים. הנסיעה היא של כשעתיים, כך שאפילו אם אתם מוצאים אנשים שבמקרה מגיעים לעיר, מומלץ לבקש מהם שיעשו לכם קניות.
אם בכל זאת תרצו לאכול בחוץ, נסו את אחד המקומות האלה:
Como Vaca – פאריז'ה (מסעדת בשרים) נהדרת עם מגוון גדול של בשרים לצד מנות נוספות (כולל מנות צמחוניות טובות). המחירים לא זולים, אך ביחס למסעדות בשרים אחרות שתמצאו בארגנטינה הם טובים ביחס למשקל, והאוכל מצוין. ישנה ביקורת על המסעדה שהמנות קטנות ולא משביעות, והמשקל אשר מוצג בתפריט לא תואם את המשקל בפועל. תוכלו לקחת בתחנת האוטובוסים קופון, שייתן לכם 10% הנחה. במקום יש תפריט בעברית ושלל סוגי בשרים איכותיים. כתובת: Lago Del Desierto 140
B&B Burger Joint – המבורגרים וכריכים טעימים במחירים טובים. אמנם קטנים יחסית בגודלם, אך תוכלו למצוא פה באמת חוויה קולינרית איכותית, יחסית לאל צ'אלטן. התוספות על ההמבורגרים מאוד טעימים.
- כתובת: San Martin 351, ממש במרכז העיר
- טלפון: 54-11-6719-1196+
Curcuma Cocina Vegeteriana – מסעדה טבעונית וצמחונית קטנטנה, אך טעימה בטירוף, במחירים נוחים. לרוב לא תמצאו מקום לשבת במסעדה, ולא כי היא מלאה באנשים, אלא כי יש בה מעט מאוד שולחנות. היתרון שלה הוא שהיא עושה משלוחים עד להוסטל
- כתובת: Av. Antonio Rojo 219
- פייסבוק: www.facebook.com/pg/curcuma8
אל צ`אלטן והר הפיץ רוי. צילום: עדן פרוסמושקין
La Wafleria – גן העדן למתוקים של אל צ'אלטן. במקום תוכלו למצוא את כל הפינוקים שתרצו: ופל בלגי, קרפים ושלל מאכלים מעולם הקינוחים. המחירים ממוצעים.
- כתובת: Av. San Martin 640
- טלפון: 54-2962-49-3093+
- פייסבוק: www.facebook.com/la.wafleria
La Tapera – מסעדה כפרית מצוינת עם עיצוב יפה מעץ ואח חמימה. המנות נהדרות, אך המחירים מעט יקרים. מתאים במיוחד לארוחה מפנקת אחרי טרק מעייף.
- כתובת: José Antonio Rojo 75
- טלפון: 54-2962-49-3195
La Cerveceria – מסעדה איטלקית עממית שמגישה אוכל נהדר במחירים זולים. סלט הקיסר נחשב למנה מצוינת.
- כתובת: San Martín 564
- טלפון: 54-2962-49-3109+
המסעדה בראנצ'ו גראנדה – ההוסטל המפורסם מציע גם מסעדה טובה, בקומה הראשונה של ההוסטל מציעה מגוון לא רע של מנות גדולות ומשביעות במחירים טובים. מקום מומלץ. כתובת: Av. San Martín 7244
Quemeiquipan – מקום קטן ופשוט שמתמחה בהכנת האוכל העממי הארגנטינאי – שניצלים, אמפנאדאס, צ'וריסוס בלחם (צו'ריפאן), סנדויצ'ים ופיצות. המחירים זולים והאוכל טעים. כתובת: Riquelme 1422
מה לעשות בלילה
אל צ'אלטן היא מקום קטן והרוב המכריע של האנשים כאן, הם מטיילים, שנמצאים בדרך כלל לפני או אחרי טרק ארוך. לכן, חיי הלילה כאן ממש לא סוערים. הדבר המרכזי שיש לעשות כאן בלילה זה לשבת על כוס בירה בפאב-מסעדה המצוין La Cerveceria (בכתובת Av. San Martín 564), שמגישים בו בירה ביתית מהחבית, שמיוצרת במקום. בערבים יש כאן אווירה טובה ואחלה מוזיקה. אם אתם לא מעוניינים בטרקים ומחפשים את עולם המסיבות, מומלץ לכם להמשיך הלאה מהעיר.
אטרקציות בעיר
אל צ'אלטן נמצאת בתוך תחומי הפארק הלאומי Los Glaciares ובקרבתה ישנם אתרי טבע מדהימים רבים, שברובם ניתן לבקר בטיולי יום מהכפר עצמו. בתוך תחומי הפארק פועלים גם מספר אתרי קמפינג חינמיים, שמאפשרים לחבר מספר שבילים לטרק ארוך או כמה טרקים קטנים (ראו בהמשך שילובים פופולאריים).
כמו כן, בסמוך לעיר ישנם קרחונים, מפלים ולגונות שבהם ניתן לעשות מגוון רחב של אטרקציות.
גם הדרך עצמה לאל צ'אלטן יפה מאוד, ולצידה לגונה נחמדה, קצת עכורה, שהייתה פעם קרחון. נכון ליום כתיבת הכתבה, עדיין ניתן לראות גושי קרח צפים, אך אלו עתידים להיעלם עם השנים.
ברחוב הראשי, Av. San Martin תוכלו למצוא שלל סוכנויות טובות שיציעו לכם את כל האטרקציות המצוינות.
מפל Chorrillo del Salto
מפל מרשים, שהוא תוצאה של מי קרחונים שנמסו. הדרך למפל, שתיקח לכם כשעה וחצי הלוך-חזור, קלילה ונחמדה והיא מתאימה במיוחד כפתרון טוב ליום קצר או מעונן. זהו יופי של מקום גם לשבת לעשות בו פיקניק. אטרקציה זו היא לא בגדר חובה, ותוכלו לראות מפלים יפים יותר. אם הגעתם לאל צ'אלטן לשבוע רע מבחינת מזג אוויר, שווה לתת קפיצה.
טיולי ג'יפים
ישנן מספר חברות שמוציאות טיולי ג'יפים לאזורים מרוחקים יותר ונגישים פחות של הפארק הלאומי. לרוב הטיולים יהיו של חצי יום או יום שלם וישלבו בהם ביקור במספר מקומות וכן אטרקציות כמו רכיבה על סוסים, קיאקים, אופני הרים או טיפוס על קרחונים – בהתאם לבחירתכם (ולנכונותכם לשלם כמובן). הטיולים הפופולאריים ביותר הם לאזור Lago del Desierto ולקרחון Viedma.
טיפוס על קרחונים והליכה על קרחונים
אל צ'אלטן נמצא בסמוך לשדה הקרח השלישי בגודלו בעולם. לכן, טבעי שאחת מהאטרקציות הפופולארית בקרב המבקרים בו היא טיול יום אתגרי לאחד מהקרחונים הרבים שבסביבה, בדגש על קרחון ויאדמה. אל הקרחון המיוחד הזה מגיעים בשייט, ולאחר שמסתיים השייט הולכים קצת על חולות צבעוניים, שהיו פעם קרחון ומלאים במינראליים. נוף מרהיב. לאחר מכן, תוכלו ללכת על הקרחון, להיכנס למערכות קרח שמקיפות אתכם מכל הצדדים ועוד.
האטרקציה מספר אחת בקרחון זה היא טיפוס אלפיני, עם כל הציוד הנדרש – קרמפונים (קוצים לנעליים), גרזן, רתמות ועוד. תוכלו להוסיף אטרקציה זו בתוספת תשלום או להסתפק רק בהליכה על הקרח. הטיפוס בארגנטינה בטוח יותר מהטיפוס בפרו ובבוליביה אך עם זאת עולה בהתאם.
מדובר בחוויה מיוחדת במינה שמאפשרת ראייה של פני השטח של קרחון מקרוב ולהתרשם מכל הנהרות, הנקיקים, הלגונות ומערות הקרח שנוצרים על פניו. ישנן מספר חברות שמציעות את האטרקציה הזו, ובכולן מדריכים מקצועיים וציוד בטיחות חיוני.
קחו בחשבון שהמחירים של האטרקציה הזו גבוהים יחסית, אך אין ספק שמדובר בחוויה מיוחדת. הקרחון מרשים ושונה מאוד מהקרחון המתנפץ, אך לאוהבי הקרחונים מדובר בחוויה שלא תשכחו – אקסטרים במיטבו.
טיול סוסים באזור
את חלק מהמסלולים שבתחומי הפארק ניתן לעשות על גב סוס. החברות אשר מציעות טיולי סוסים יראו לכם את האפשרויות השונות העומדות בפניכם כשלרוב מדובר במסלול של חצי יום או יום שלם. טיולי סוסים תוכלו להזמין דרך El Relincho (כתובת: Av. San Martín s/n, אתר אינטרנט: www.elrelinchopatagonia.com.ar) או דרך Fierita Cabalgatas (כתובת: Cerro Solo 141).
טיפוס הרים
אל צ'אלטן היא אחד המקומות הטובים ביותר בדרום אמריקה ובעולם כולו לטיפוס הרים, עם מגוון גדול של פסגות ובולדרים, שנחשבים מהמאתגרים והמהנים ביותר בעולם. גם היום נחשבים הר טורה והר הפיץ רוי בין ההרים הקשים והיוקרתיים ביותר בעולם לטיפוס. מטפסים רבים באים לכאן כדי לנסות לטפס על פסגות אלה, אך אל דאגה, יש גם פסגות פחות מאתגרות, שגם עליהן ניתן לטפס.
זה לא המקום למי שמעולם לא התנסה בטיפוס, אך אם יש לכם רישיון מטפסים תוכלו להוציא בחינם במשרדי הפארק אישור טיפוס התקף לחודש, שאפשר להאריך אותו בחודש נוסף ללא תשלום. אם לא באתם מראש עם הציוד הדרוש, תוכלו לשכור אותו באל צ'אלטן, ברוב הסוכנויות וחנויות הטיולים שממוקמות ברחוב הראשי.
שייט באבובים וראפטינג
אטרקציה פחות מוכרת באל צ'אלטן היא שייט בנהר הסמוך אליו, נהדר Las Vueltas, במים קפואים שנעים תמיד בין 5 ל-7 מעלות צלזיוס. הראפטינג אתגרי ומהנה ברמה 3, כשברקע הנוף המיוחד של אל צ'אלטן. חוויה יקרה, אך נהדרת. הראפטינג עצמו לוקח כשעתיים, כולל הגעה 4 שעות. האטרקציה כוללת כיבוד קל.
- אתר אינטרנט: www.calafatemountainpark.com/en/50/patagonia-activities/Rafting
- כתובת: Av. Libertador 1037
טרקים
כאמור, יש אפשרות לעשות טרקים יומיים, או לשלב כמה מסלולים, שייצאו טרק ארוך יותר, של מספר ימים. אם תבחרו לעשות טרק של מעבר ליום אחד, תוכלו לישון באחד ממספר אתרי הקמפינג הבסיסיים (חלקות מסומנות ושירותים כימיים) וחינמיים, אשר מאפשרים לשלב מספר מסלולים לכדי טרקים בני מספר ימים באזור. בכניסה לפארק תקבלו מפת שבילים, שמסומנים בה גם אתרי הקמפינג, ואין צורך לרכוש מפה מפורטת יותר מזו שיציעו לכם בחינם. כמובן שתוכלו גם לנווט עם אפליקציות, כדוגמת maps.me.
האפשרויות מגוונות מאוד ותלויות בעיקר ברצון, ביכולות שלכם ובזמן העומד לרשותכם. בכל מקרה, לפני שאתם יוצאים לטרק כדאי מאוד להתייעץ לגבי המסלול המתוכנן עם שומרי היערות של הפארק, אודות מצב השבילים ומזג האוויר הצפוי בימי הטרק, מה שסביר להניח שידרוש מכם רמה כזו או אחרת של התאמה בתוכניות.
אל תזלזלו במזג האוויר כאן! מעבר לכך שהוא עלול להיות קיצוני ואף מסוכן, טרקים רבים ובהם המסלול הפופולארי של הפיץ רוי, מאבדים הרבה מאוד מהקסם שלהם במקרה של עננות רבה או גשם חזק מדי. אחרים, כמו פאסו דל ויינטו (מעבר הרוחות) יכולים גם להפוך לסכנת חיים. בדקו במשרד שומרי היערות, באפליקציות השונות וכמובן שאלו את המקומיים. בהוסטל ראנצ'ו ישמחו לתת לכם עזרה בנושא. כמו כן, באזור שורצות פומות ולכן בדקו שאתם ישנים אך ורק באתרים מסומנים ולא פשוט באמצע הדרך.
שימו לב שלפארק חוקים מאוד נוקשים, בעיקר בתחום של הבערת אש. הדלקת אש אסורה לחלוטין בכל רחבי הפארק, גם באתרי הקמפינג. בפארק מסתובבים פקחים שיכולים להטיל עליכם קנסות כבדים, אז כבדו את החוקים ואותם, ותעשנו רק במקומות שמותר.
כידוע, השריפה שפרצה ב-2012 בפארק הלאומי טורס דל פיינה בצ'ילה, נגמרה בגלל ישראלי שלא שעה לחוקים, ומאז מסתכלים על ישראלים בצורה קצת עקומה. גם באתר זה, כמו בצ'ילה, יצא לישראלים שם רע של אנשים מזהמים שלא מקפידים על הכללים. אז שוב: כבדו את החוקים, ועשו מאמצים לתקן את הרושם.
בנוסף, אין בפארק פחי זבל והמטיילים מצופים לקחת את האשפה שלהם איתם ולזרוק אותה באל צ'אלטן כשהם חוזרים. כמובן ששריפת האשפה אסורה בהחלט! כל מקורות המים בפארק בטוחים לשתייה וכדי לשמור על כך הימנעו מלעשות את הצרכים שלכם בקרבתם או לשטוף בהם את הכלים.
שתי הדרכים הפופולאריות ביותר לטייל בפארק הן או במסלול מעגלי, שבו בכל לילה ישנים במקום אחר, או לחילופין טיולי "כוכב" שבהם מתמקמים באתר קמפינג אחד וממנו יוצאים וחוזרים לאתרים שסביבו.
בפארק ישנו מגוון עצום של אפשרויות ומסלולים, שהבולטים מבניהם הם:
לגונת קפרי (Capri) והפיץ רוי (Fitz Roy)
זהו המסלול הפופולארי והמפורסם ביותר בפארק, שאנשים מגיעים לכאן במיוחד כדי לעשות רק אותו. המסלול, שנחשב לאחד מהיפים ביותר בעולם, וקיבל את התואר של אחד מהטרקים המפורסמים והאהובים בדרום אמריקה, עובר דרך במיטב הנופים שיש לפארק להציע, כולל לגונת קפרי היפהפייה, ומגיע בסוף לנקודת התצפית המדהימה על רכס הפיץ רוי, שלמרגלות Laguna de Los Tres היפהפייה.
מדובר בעצם בהר בצורה מיוחדת הנשגב מעל שאר ההרים באזור. את הפיץ רוי תוכלו לראות למרחק, גם מחצי הדרך לאל צ'אלטן עצמה. לא ניתן לטפס על ראש הפיץ רוי, כאשר המסלול עצמו הוא המקום הקרוב ביותר שניתן להגיע בטרק ללא ציוד מיוחד להר המיוחד הזה. המסלול ברובו מישורי וקל למדי, אך החלק האחרון, המטפס לנקודת התצפית תלול וקשה מאוד, אך בהחלט שווה את זה. אם תמשיכו עוד כ-200 מטר לאורך לגונה דה לוס טרס, תוכלו להגיע לעוד נקודת תצפית מדהימה על הפיץ רוי ועל Laguna Sucia המדהימה.
אם תעשו את המסלול הזה כטיול יום, קחו בחשבון כשמונה שעות הליכה סך הכל והמהירים (או משכימי הקום) מביניכם יוכלו להספיק לעשות גם את טיול הצד לקרחון המדהים PIedras Blancas (שיוסיף לכם כשעתיים הליכה הלוך-חזור).
קחו בחשבון שמקרים רבים הר הפיץ רוי מכוסה עננים ואז נקודת התצפית מאבדת הרבה מקסמה. לכן, שווה לברר במשרד שומרי היערות ערב לפני היציאה מתי צפוי ההר להיות נקי מעננים (האתר שיכול לספק לכם את התחזית הטובה ביותר לצאת הוא windguru). אם תראו שההר עצמו מלא בעננים, שווה לכם לשקול בכלל יציאה לטרק, כיוון שללא ראות טובה, בניגוד להרבה טרקים אחרים, כל הרעיון בטרק מתפספס.
הדרך הטובה ביותר לעשות את הטרק הזה הוא לחלק אותו ליומיים, כאשר ביום הראשון הולכים את רוב הדרך וישנים באתר קמפינג קרוב יחסית לפסגה. הולכים לישון מוקדם וקמים באמצע הלילה כדי לראות את הזריחה מהלגונה שלמרגלותיו. ההר עצמו ממוקם בכיוון מערב, ולכן כשהשמש רק עולה, היא צובעת קודם כל את ההר בצבע אדום בוהק, את החוויות החזקות ביותר שתראו בשילוב בין אור לבין נוף.
לגונה טורה וסרו טורה (Laguna Torre y Cerro Torre)
המסלול המפורסם השני של הפארק עובר דרך יערות ונחלים ומגיע לבסוף ללגונה טורה היפה, שממנה נשקף המראה המדהים של קרחון טורה הענק ה"נשפך" בדרמטיות לכיוון הלגונה מהצריחים המדהימים של הר טורה, שיש שטוענים שהוא אפילו יותר יפה מהפיץ רוי בכבודו ובעצמו. תוכלו לטפס לאורך חלקה הימני של הלגונה ולהגיע ולנקודת תצפית מצוינת על ההר והקרחון. המסלול ברובו המכריע מישורי והוא קל מאוד להליכה (קחו בחשבון כ-6-7 שעות הליכה במקרה של הלוך-חזור מאל צ'אלטן). כמו הפיץ רוי, גם הר טורה נוטה להתכסות הרבה בעננים וכדי ליהנות ממנו כמו שצריך שווה להתייעץ קודם במשרד שומרי היערות.
טרק סובב פיץ רוי
בהמשך לטרק הקודם, בטרק סובב פיץ רוי מדובר בטרק בן יומיים-שלושה, המחבר בין שני המסלולים הטובים ביותר שלו – מסלול ללגונה קפרי ולתצפית על הפיץ רוי והמסלול ללגונה טורה וסרו טורה. רוב האנשים לוקחים את הזמן ועושים את הטרק בשלושה ימים, אך אלו מכם שחייבים למהר יכולים בהחלט לעשות אותו גם ביומיים.
המסלול הנפוץ יותר הוא לצאת מאל צ'אלטן דרך לגונה קפרי ולהגיע לאתר הקמפינג בלגונה דה לוס טרס. באתר זה מומלץ להקים את האוהל ולהשאיר את הציוד, ואז להמשיך ללא ציוד לחלק הקשה שעולה עד לתצפית הפיץ רוי ובחזרה לאתר הקמפינג. מכאן ניתן גם לעשות טיול צד קליל לקרחון פיאדרס בלקאס, או לחלופין, לעשות טיול כוכב לכיוון אזור עמק "ריו אלקטריקו". מאתר הקמפינג הזה ממשיכים כשלוש שעות דרך שביל Madre y Hija לאתר הקמפינג De Agostini, שנמצא 10 דקות הליכה מלגונה טורה וסרו טורה. ישנים כאן, ולמחרת חוזרים לצ'אלטן.
Loma del Pliegue Tumdado
נקודת תצפית עוצרת נשימה שנמצאת בנקודה הגבוהה ביותר שאליה ניתן להגיע ברגל. הגובה הרב מאפשר ליהנות מכל היופי המדהים של האזור, במבט פנוראמי אחד, שמכיל בתוכו את הרי הפיץ רוי וטורה וכן את כל הלגונות והקרחונים השונים של הפארק – בהחלט נקודה שאסור לפספס. הטיפוס אל הנקודה לא קל, ולוקח כארבע שעות לכל כיוון, והוא אפשרי רק בימים של מזג אוויר טוב ולכן דורש הרשמה מראש בלשכת שומרי היערות. שימו לב, שמדובר בטרק שבו תראו נקודת תצפית על כל הרכס, בניגוד לטרקים הקודמים שבהם תתקרבו להר עצמו.
עמק Rio Electrico והר Piedra del Fraile
מסלול בן כשלוש שעות, שלא מתחיל מאל צ'אלטן אלא מנקודה בכביש המהיר Ruta 23, שנמצאת במרחק 166 ק"מ מהכפר (ניתן להגיע לכאן באוטובוס, מונית או הסעה מאורגנת). המסלול עובר לאורך ריו אלקטריקו היפה עד לאגם Lago Electrico ולתצפית על ההר המרשים Piedra del Fraile. מכאן, תוכלו להמשיך לעוד שעתיים נוספות כדי להגיע לקרחון Pollone.
תצפית הקונדורים (Mirador De Los Condores) ותצפית הנשרים (Mirador De Las Aguilas)
נקודות תצפית נחמדות שסמוכות לכפר, ומהוות בדרך כלל השלמה לטיול יום אחר או פתרון ליום בו יש יותר מדי עננות. כדי להגיע לתצפית הקונדורים, שממנה תוכלו ליהנות מנוף יפה על הכפר והאזור וכמובן לצפות בקונדורים, תצטרכו לטפס כ-45 דקות. מתצפית זו תוכלו להמשיך עוד כ-15-20 דקות לתצפית הנשרים המרשימה המשקיפה על אגם ויידמה (אם כי למרות השם, יהיה לכם קשה להצליח לראות כאן נשרים).
הקונדור היא ללא ספק הציפור הלאומית של דרום אמריקה. מדובר בציפור ענק, שכאשר היא פורשת את כנפיה היא מגיעה ל-3 מטר. היא נדירה מאוד, חיה כ-70 שנה ולממלכת האינקה היא סימלה דמות אל של העולם הבא, גן העדן. בדומה לטרק בן היומיים שבו רואים את הזריחה בלגונה לוס טרס, גם פה תוכלו לראות בזריחה את הרכס נצבע בגווני אדום. חוויה מומלצת ביותר!
לגו טורו ו-Paso del Viento (מעבר הרוחות)
טרק מצוין בחלקו הדרומי של הפארק, אשר לו שתי אופציות:
הראשונה – טיול יום: מסלול לא קשה במיוחד של כ-4 שעות לכל כיוון (כ-12 ק”מ) עד ללגונה עצמה, שבה תוכלו לראות אגם יפהפה שנוצר מקרחון טורו.
השניה – שלושה ימים: טרק מעבר הרוחות הקשה, שמתאים להרפתקנים ולמטיבי לכת שביניכם ולוקח לכל הפחות שלושה ימים. למעשה, הולכים את המסלול של האפשרות הראשונה, אך ישנים באתר הקמפינג של לגו טורו במקום לחזור לאל צ'אלטן.
למחרת קמים מוקדם ועושים מסלול הלוך-חזור קשה ומאתגר לעבר "מעבר הרוחות" המפורסם, שלמרגלותיו יפרש למולכם המראה עוצר הנשימה של כל שדה הקרח הדרומי הענק שנמשך הרבה מעבר לאופק. בדרך תאלצו לחצות מספר יובלים של נחל שמימיו קרים במיוחד (אין גשרים אך המים רדודים לכן החצייה מומלצת בסנדלים או בנעליים אטומות למים, בכל מקרה הפשילו מכנסיים), לטפס במעלה הפס וכן ללכת על קרחון (מדובר בקרחון "מלוכלך" ולכן אין צורך בציוד מיוחד כמו קרמפונים, אך החוויה מיוחדת במינה).
בגלל הגובה הרב של הפס, טרק זה רגיש במיוחד לשינויים במזג האוויר ובמקרים של גשם או ערפל זאת עלולה להיות סכנת חיים. לכן, לפני הטרק אתם חייבים להירשם במשרד שומרי היערות ולהתייעץ עמם לגבי מזג האוויר. כמו-כן, חלקים מהמסלול לא מסומנים מספיק טוב ולכן חשוב לקבל סיפור דרך מפורט משומרי היערות ולקחת מפה פיזית. בטרק זה אל תסמכו על הטלפונים שלכם, שכן בקור העז הסלולה של הטלפון נגמרת באופן מהיר למדי.
קניות
ציוד טיולים
במהלך עונת הקיץ פועלות באל צ'אלטן מספר חברות שמוכרות ציוד טיולים. עם זאת, המבחר לא גדול והמחירים יקרים מאוד, לכן מומלץ לקנות כאן ציוד רק עם אין לכם ברירה. אם אתם לא רוצים לקנות, תוכלו גם לשכור ציוד קמפינג בסיסי כמו אוהל, גזיה, שק שינה וכדומה.
החנות המומלצת ביותר היא Eolia, כתובת: Pasaje Fonrouge 45. אך מבחר גדול יותר תמצאו ב-Camping Center, כתובת: Av San Martin 56 , אם כי שם תזכו ליחס גרוע ולמחירים גבוהים יותר.
סופרמרקטים
כאמור, עדיף להביא פירות, ירקות ובשרים מהעיר אל קלאפטה הסמוכה. אך אם תרצו לקנות מוצרים, יש שני סופרמרקטים – אחד בינוני ואחד קטן – ברחוב הראשי Av. San Martin, שבו תוכלו למצוא גם מעדניות שמוכרות גבינות ונקניקים.
אירועים ומועדים
פסטיבל הטרקים הארצי (Fiesta Nacional Del Trekking) – מדי שנה, בשבוע הראשון של פברואר, מתקיים כאן פסטיבל הטרקים של ארגנטינה, שבמסגרתו מתקיימות כאן תחרויות רבות בחום הספורט האתגרי כמו ריצה בהרים, טיפוס, אופני הרים ועוד. השיא הוא ב-4 בפברואר, אז מוקמת במה גדולה ומתקיימות הופעות מוזיקה ומופעי פולקלור.
איך להגיע
אוטובוס
אל צ'אלטן הוא כפר קטן ומבודד, שקשה יחסית להגיע אליו. בחורף כמעט ולא מגיעים לכאן אוטובוסים, ובמהלך עונת התיירות מגיעים לכאן מספר פעמים ביום אוטובוסים מאל קלאפטה (שלוש שעות, ברכב פרטי/מונית הנסיעה תיקח לכם כשעה וארבעים).
בנוסף, בין אוקטובר לאפריל בכל יום אי זוגי ב-3:00 וב-9:00 בבוקר יוצאים מכאן אוטובוסים, שנוסעים צפונה בכביש במפורסם Ruta 40 ומגיעים לעיירה פריטו מורנו (Perito Moreno, כ-12 שעות, שימו לב שלא מדובר בקרחון המתנפץ) ועיירת הגבול עם צ'ילה לוס אנטיגואוס (Los Antiguos, כ-13 שעות).
בחברות האוטובוסים תוכלו גם להזמין נסיעה ישירות לאסקל (Esquel, כ-30 שעות), אל בולסון (El Bolson, כ-32 שעות) או ברילוצ'ה (Bariloche, כ-34 שעות), שמתחילה בנסיעה לפריטו מורנו, עצירה שם ללילה (בעלות נוספת) או קונקשן (החלפת אוטובוס), ובבוקר שלמחרת אוטובוס צפונה ליעדים הללו. עם זאת, קחו בחשבון שמדובר בנסיעה קשה ומתישה, בדרך, שחלקים ממנה לא סלולים ולעתים יכול להיות שיהיה לכם עדיף לנסוע קודם לאל קלאפטה ולהמשיך משם דרך ריו גאז'גוס (Rio Gallegos) לכיוון צפון. כל האוטובוסים יוצאים מהטרמינל שבכניסה לכפר בפינת הרחובות Avenida Güemes ו-P. Moreno. בעונת הקיץ הקפידו להזמין כרטיסים מראש ולהביא הרבה אוכל ומים לנסיעות הארוכות.
מטוס
שדה התעופה הקרוב ביותר לצ'אלטן הוא שדה התעופה של אל קלאפטה, שנמצא כשעתיים נסיעה מכאן, ובכל זאת אם אתם ממהרים, זוהי עדיין הדרך הנוחה והמהירה ביותר להגיע ליעדים מרוחקים כמו בואנוס איירס. אין צורך להגיע לאל קלאפטה ושם לקחת אוטובוס. ביציאה משדה התעופה תוכלו לקחת שאטל ישירות לאל צ'אלטן. המחירים אומנם גבוהים יחסית, אך יצאו פחות או יותר אותו הדבר אם תקחו מונית לאל קלאפטה ומשם אוטובוס לאל צ'אלטן.
שימו לב שאם הגעתם לארגנטינה בתחילת הסתיו ארגנטינאי, בסביבות סוף מרץ-תחילת אפריל, ולא תוכלו להגיע לאושואיה בגלל תנאי מזג האוויר, מומלץ לקחת טיסה פנימית מבואנוס איירס ישירות לאל קלאפטה.
אל צ`אלטן: לעוף מהנוף המדהים. צילום: בן גריידי
טרק לדרום הקרטרה אוסטרל
הקרטרה אוסטרל הוא כביש מס' 7 בצ'ילה ואחת מהדרכים היפות ביותר בדרום אמריקה. רוב המטיילים שמגיעים לאל צ'אלטן והאזור בוחרים להגיע לברילוצ'ה דרך מסע בכביש הזה, שנמשך בין חמישה לעשרה ימים. המסע נערך בטרמפים, ואן, אוטו שכור, אופנייים ועוד שלל דרכים.
בכביש, שרובו לא סלול, תראו לגונות בצבעי תכלת וטורקיז, מערכות שיש, יער שנראה כמו יער של פיות, קרחונים, עמקים והרים מדהימים ושלל נופים עוצרי נשימה. ההרפתקנים מביניכם יוכלו לצאת למסע מיוחד במינו של יומיים-שלושה שייקח אתכם ברכב, ברגל, במעבורת ועל גב סוס מאל צ'אלטן לעיירה הצ'יליאנית ויז'ה אוהיגינ'ס (Villa O'Higgins), שהיא הנקודה הדרומית ביותר בדרך הקרטרה אוסטרל המפורסמת.
הדרך מתחילה מאגם Lago Del Desierto, שאותו תצטרכו להקיף ברגל (יום הליכה מלא) או לחצות אותו במעבורת עד לנקודת הגבול הארגנטינאית (לא לשכוח להחתים את הדרכון). משם תוכלו להמשיך יום נוסף ברגל או על גבי סוסים (שתצטרכו להזמין מראש) לתוך צ'ילה עד למזח בשפתו של אגם אוהיגינ'ס, שבו תוכלו לקחת מעבורת (שיוצאת רק בימים מסוימים בשבוע – חשוב לברר) לכפר ויז'ה אוהיגינ'ס. מדובר בדרך לא קלה, אך מאתגרת ועם נופים יפהפיים.
הנה כל מה שצריך לדעת על הקרטרה אוסטרל »
טרמפים
כמו בכל ארגנטינה, ניתן להגיע לעיר בטרמפים, אך מומלץ לעשות זאת אך ורק אם אתם מגיעים מאל קלאפטה ולא מגיעים מהכיוון השני, שכן הדרך הזו פופולארית בהרבה, ורוב הסיכויים שתצליחו להגיע בקלות יחסית לאל צ'אלטן. מנגד, המרחק מלוס אנטיגואס הוא רב והדרך עצמה ריקה מאדם, כמה שעות טובות בכביש 40 – כביש פתלתל ודרך לא סלולה. זוהי נסיעה לא נעימה, ויש בה רוחות עזות וחיות טורפות, לכן מאוד לא מומלץ להעביר לילה בשטח הזה.
השכרת רכב
תוכלו לשכור רכב בעיר אל קלאפטה ולהגיע ברכב, נסיעה פשוטה למדי ולא אתגרית של כשעתיים. בכניסה לאל צ'אלטן ישנה תחנת דלק פשוטה למדי שבה תוכלו לתדלק ולחזור עם מספיק דלק לאל קלאפטה. המחירים להשכרת רכב לא יקרים במיוחד, וכך תוכלו לחסוך אם ברצונכם לחזור לאל קלאפטה. ביציאה מאל קלאפטה פנו שמאלה על כביש 40 והמשיכו עד שתעקפו את הלגונה ותצטרכו לפנות שמאלה שוב לאל צ'אלטן.
אופניים
ברכיבה של בין יום ליומיים תוכלו להגיע מאל קלאפטה לאל צ'אלטן. בין הערים אין מקום לינה מסודר ולכן מומלץ לצאת מוקדם בבוקר מאל צ'אלטן לרכיבה או לחלופין לבדוק על מקומות לינה במקום. שימו לב שהדרך עצמה גם כן סובלת לעתים מרוחות חזקות, ויש לבדוק במשרד שומרי היערות האם מזג האוויר מתאים לרכיבה. בכל מקרה, חוויה אדירה.
מזג אוויר
העונה הטובה ביותר לטייל באל צ'אלטן הוא בקיץ הארגנטינאי, שמתקיים בין החודשים דצמבר עד פברואר. מזג האוויר באל צ'אלטן קר, סחוף רוחות והפכפך גם בקיץ, ובהחלט סביר להניח שיהיה לכם יום אחד שטוף שמש ונקי מעננים, וביום השני תמצאו את עצמכם באמצע סופת שלגים מאיימת.
הטמפרטורה כאן כמעט אף פעם לא עוברת את ה-20 מעלות וגם בלילות הקיץ היא לא עולה בהרבה מעל חמש מעלות. מחוץ לשיא הקיץ הטמפרטורות כמובן נמוכות בהרבה ובהחלט יכולות להגיע גם אל מתחת לאפס. הרוחות הן המרכיב המרכזי שעלול להרוס לכם את הסיכויים לצאת לטרקים, ולא סתם באזור יש טרק אשר נקרא מעבר הרוחות. בגלל הרוחות העזות תראו עשרות גזעי עצים שנשברו ונפלו לאור כל הדרך, והאזור עצמו הוא מדברי מאוד.
משקעים יורדים כאן בעיקר בחורף, אך אפשריים בהחלט גם בקיץ, ולרוב הם שילוב של גשם, שלג וברד. הרוח כאן חזקה מאוד כל השנה ושכבת ביגוד אטומה לרוח היא הכרחית. מאידך, אפילו אם יש קצת שמש, חשוב מאוד להשתמש במשקפי שמש ולהימרח במקדם הגנה כיוון שהאור שמוחזר מהשלג והקרחונים מגדיל מאוד את הסיכוי להישרף, במיוחד אם אתם באזור הקרחון עצמו
המלצת זהב - הדבר העיקרי שחשוב לדעת
כאמור, מזג האוויר באל צ'אלטן הפכפך מאוד, אך מזג אוויר טוב וראות טובה ונקייה מעננים הם קריטיים כדי ליהנות באמת מנופי הפארק. לכן, הדבר המומלץ ביותר לעשות עם הגעתכם לאל צ'אלטן הוא לעצור לביקור קצר בלשכת שומרי היערות שבכניסה לעיר ולעבור איתם על התחזית לימים הקרובים (זה לא רק טמפרטורות, אלא גם מה הסיכוי למשקעים, עוצמת רוח והכי חשוב – מה הסיכוי שהפיץ רוי וסרו טורה יהיו מכוסים עננים).
התחזית שלהם מדויקת מאוד ומגיעה לרמה שהם יכולים לתת לכם את טווחי השעות שבהם מומלץ או לא מומלץ לבקר בפיץ רוי ובסרו טורה. כך למשל, הם יוכלו להמליץ לכם אם להגיע לתצפית בשעות אחר הצהריים או דווקא בבוקר, או לחלופין להמליץ לבנות את המסלול בצורה אחרת, כך שתגיעו לתצפיות היפות ביותר של הפארק ביום המתאים ביותר.
גם בחלק מההוסטלים יש תחזית מזג אוויר שבה תוכלו להיעזר, אך קחו בחשבון שהיא לא ברמת הפירוט והדיוק שתקבלו משומרי היערות. בכל מקרה, נסו שלא לבוא עם זמן קצוב לאל צ'אלטן – מזג האוויר הוא בעל הבית כאן ולכם נאלץ רק להתאים את עצמכם למה שהוא יאפשר לכם. לכן, ככל שיהיה לכם יותר זמן לחכות, כך יגדל הסיכוי שתהנו מימים טובים בפארק.
נותני שירותים
מידע לתיירים
לשכת תיירות – תוכלו לקבל בה מפה של הכפר ולעיין ברשימת מקומות הלינה הפנויים, שמחולקת על פי טבלת מחירים. כתובת: Av. Guemes 21, ויש אחת נוספת בטרמינל האוטובוסים.
משרדי שומרי היערות של הפארק הלאומי – במשרדים אלו תקבלו מפה ומידע חיוני רב מאוד אודות המסלולים השונים שניתן לעשות בפארק. המשרד נמצא כ-400 מטר מהכניסה לכפר לכיוון אל קלאפטה (ממש אחרי הגשר). בכל מקרה, רוב האוטובוסים שמגיעים לצ'אלטן עוצרים כאן להרצאה קצרה לפני שהם ממשיכים לטרמינל.
חברות טיולים, מדריכים והרצאות
באל צ'אלטן פועלות מספר חברות גדולות המציעות טיולים מאורגנים ופעילויות ספורט אתגרי (ראה למעלה). הציוד והמדריכים בחברות אלה מקצועיים לחלוטין וניתן לצאת איתם לכל האטרקציות ללא חשש. בחלק מההוסטלים יכולים להציע לכם את האטרקציות של החברות האלה בכ-10% הנחה מהמחיר הנקוב, לכן שווה לברר לפני שמזמינים ישירות מהחברה.
Patagonia Aventura – החברה הגדולה ביותר
- כתובת: San Martin 56
- טלפון: 54-2962-493110+
- פייסבוק: www.facebook.com/GlaciarViedma
- אתר אינטרנט: www.patagonia-aventura.com
Mountaineering Patagonia
- כתובת: E. Brenner 88
- טלפון: 02962-15409207
- אתר אינטרנט: www.mountaineeringpatagonia.com
FitzRoy Expediciones
- כתובת: San Martín 56
- טלפון: 54-9-249-4626852+
- אתר אינטרנט: www.fitzroyexpediciones.com.ar
מדריכי טיולים ומורי דרך – מלבד המסלול בשדה הקרח הדרומי כל המסלולים בפארק מסומנים וניתן לטייל בהם ללא מדריך. ובכל זאת, במידה ותרצו להגיע למקומות פחות מוכרים באזור או סתם פשוט לתת למישהו אחר לנווט, תוכלו לשכור מדריך ב-Casa De Guias ("בית המדריכים").
- כתובת: Av San Martín s/n
- טלפון: 54-2962-493118+
- אתר אינטרנט: www.casadeguias.com.ar
הרצאות על הפארק הלאומי ועל הקרטרה אוסטרל – בהוסטל רנצ'ו גראנדה (Av. San Martín 724) באל צ'אלטן פועל סוכן נסיעות ישראלי בשם עידו קינן, שיש לו ידע וניסיון רב אודות המסלולים השונים סביב אל צ'אלטן וכן אודות מסלול הקארטרה אוסטראל המפורסם, שמרבית הישראלים יוצאים אליו מאל צ'אלטן.
כל ערב עורך עידו הרצאה בחינם ובה הוא מסביר ועונה על שאלות באשר לאפשרויות הטיול השונות באזור אל צ'אלטן (הן טרקים והן טיולי יום) וכן מסייע לתכנן את הטיול בהתאם לתחזית מזג האוויר. לאחר מכן הוא עובר להרצאה על הקרטרה אאוסטרל בה הוא מסביר על הדרכים השונות לעשות את המסלול וכן ינסה לשכנע אתכם להצטרף לטיולים המאורגנים בוואנים שהוא מוציא למסלול.
שימו לב, שיש עשרות דרכים שונות לעשות את הקרטרה, ואן היא לא האופציה היחידה, ואם אתם קבוצה קטנה (יחידים, זוגות ושלשות או עד חמישה אנשים) היא לא האופציה המומלצת ביותר. ישנן אופציות של טרמפים, חוויה מיוחדת במינה בקרטרה, או השכרת רכב לחמישה אנשים.
עידו הוא איש מקסים שישמח לעזור בכל מקרה, גם אם לא תסגרו דרכו את הואן. בנוסף, תוכלו לקנות ממנו כרטיסי אוטובוס לחברת Chaltén Travel ב-10% הנחה. ההרצאות ניתנות בחינם גם למי שאינו ישן בהוסטל או רוצה להזמין ממנו משהו. תוכלו ליצור אתו קשר גם במייל: [email protected]
שירותים נוספים
משטרה מקומית – אל צ'אלטן שוכנת תחת מחוז סנתה קרוז, והמשטרה המקומית ממוקמת ברחוב הראשי במרכזו Av. San Martin
קהילה יהודית – באזור אין קהילה יהודית ואין בית חב"ד, כאשר בית החב"ד הקרוב ביותר למקום הוא בברילוצ'ה. ובכל זאת, תוכלו למצוא בית לישראלים בהוסטל ראנצ'ו גרנדה (כתובת: Av. San Martín 724)
כסף – בצ'אלטן אין משרדי חלפנות ורק כספומט אחד (P. Moreno ו-Av Güemes) יעמוד לרשותכם וגם בו, במקרים רבים נגמר הכסף ולכן לא שווה לסמוך עליו. רוב העסקים כאן לא מקבלים אשראי ורק בחלקם תוכלו לשלם בדולרים מזומנים. לכן, מומלץ מאוד להגיע לכאן מראש עם מספיק כסף, שיאפשר לכם להישאר כאן כמה שיתחשק לכם מבלי להצטרך לחתוך מוקדם מדי בגלל מחסור במזומנים.
בית חולים – בית החולים בעיר קטן מאוד ולא מומלץ. אם תצטרכו, עדיף לכם להגיע לאל קלאפטה ולשקול אפילו טיסה לברילוצ'ה או בואנוס איירס. בכל מקרה, בית החולים הקטן נקרא Puesto Sanitario El Chaltén והוא ממוקם ברחוב Junio 15
צפו בנופים המרהיבים של פארק ה-Los Glaciares:
מה הכי לא כדאי בעיר
אל צ'אלטן מבודדת מאוד ורחוקה מכל יישוב קרוב. לכן, מגוון המוצרים והאספקה כאן מוגבלים מאוד ובעיקר יקרים מאוד בגלל עלויות ההובלה הרבות. אך זה לא כל העניין – הכפר כולו מתקיים מתיירות ולכן כל החנויות והמכולות מקפיצים מחירים בגלל שהם יודעים שלתיירים אין ברירה.
לכן, אם תגיעו מראש עם אספקה ואוכל לטרק או לפחות לימים הראשונים שלכם בצ'אלטן, תוכלו לחסוך כסף רב וליהנות ממגוון גדול של יותר של מוצרי מזון. מרבית התרמילאים (ממש לא רק הישראלים) מגיעים לאוטובוס לצ'אלטן, כאשר ידיהם מלאות בשקיות אוכל מהסופר באל קלאפטה הסמוכה.
בטיחות ואזהרות
אל צ'אלטן עצמה היא כפר קטן ורגוע ואין כל חשש מעשי שוד או אלימות. כמו כן, בטוח לחלוטין להשאיר את הציוד שלכם בתוך האוהל באתרי הקמפינג בפארק – לא סביר שמישהו יגנוב לכם משהו. עם זאת, קצת זהירות בכל זאת מומלצת ודברי ערך כמו כסף ודרכון כדאי לשמור אתכם כל הזמן, ובמידת האפשר לשים מנעול קטן לרוכסנים של האוהל.
הסכנה האמתית כאן הוא מזג האוויר, שסובל משינויים חדים וקיצוניים, טמפרטורות נמוכות ורוחות חזקות. חשוב מאוד לבוא עם ביגוד חם וכן עם שק שינה תרמי (לכל הפחות 7- מעלות). כמו כן, הקפידו להגיע עם אוהל שיש לו יכולת חסימה גבוהה של רוח ומים או, שסביר להניח, שתאלצו לחזור לצ'אלטן עם הגשם הראשון. המים בכל רחבי הפארק בטוחים לשתייה ואין צורך להשתמש בטבליות טיהור.
קישורים רלוונטיים
- אתר התיירות הרשמי של העיירה ובו מידע שימושי רב ומפות: www.elchalten.com
- האתר הרשמי של הפארק הלאומי: www.losglaciares.com