מבוא
השלווה האינסופית, המשתלבת בצורה מושלמת עם נופי ההרים הדרמטיים והצבע הכחול-עמוק של המים, הופכת את אגם טיטיקקה (Lago Titicaca) רחב הידיים למקום באמת קסום ומופלא. השקיעות והזריחות המרהיבות, בהן התברך האיזור, שובים את בני האדם בקסמם כבר מאות בשנים ובני האינקה האמינו שהאגם הוא מקום קדוש בו נולדה השמש ונבראו בני האינקה הראשונים. האגם, שנמצא כ-3,800 מטר מעל פני הים, הוא אחד הגבוהים מסוגו בעולם והוא השני בגודלו בדרום אמריקה (שווה בשטחו לחצי משטחה של כל מדינת ישראל). פרו ובוליביה חולקות ביניהן את שטחו של האגם והעיירה קופקבאנה (Copacabana) היא היישוב המרכזי בצד הבוליביאני. מטיילים רבים עוברים כאן בכדי לחצות את הגבול בין פרו ובוליביה, אך רובם עוצרים כאן לפחות ליום או יומיים בכדי לספוג את השקט והשלווה של המקום ובכדי ליהנות מטיול בין נופים מדהימים. העיירה היא גם נקודת היציאה לאי המפורסם "אי השמש" (Isla del Sol) שבו תוכלו לטייל בין הריסות ארכיאולוגיות עתיקות ונופי בראשית מדהימים. גם קופקבאנה כשלעצמה היא מקום נחמד מאוד עם אווירה צעירה ומגניבה, והמטיילים שמגיעים לכאן נהנים ממבחר גדול יחסית של מסעדות, מחיי לילה טובים ומכמה מהחגיגות המסורתיות הפרועות והשמחות ביותר בבוליביה.
בעיירה יש מבחר לא רע של מקומות לינה, שנעים מבתי הארחה פשוטים ועד למלונות נעימים. במקומות הזולים לא תמיד יהיו מים חמים, וגם אם כן, יצפו מכם לעשות מקלחות קצרות. גם באיסלה דל סול תמצאו מקומות לינה, והמחירים והרמה בדרך כלל דומים.
Kota Kahuaña – בית הארחה פשוט ונחמד מאוד עם חדרים מרווחים, נוחים ונקיים. כמו-כן, אם תצטרכו, יש כאן מטבח ויש אפשרות להזמין ארוחת בוקר טובה במחיר זול. המים החמים פועלים בדרך כלל, אך לא תמיד. המחיר החל מ-20 בוליביאנוס ללילה. כתובת: Avenida Busch 15
Hostal Ely – הוסטל מפנק עם חדרים נוחים ומים חמים במקלחות במחיר זול יחסית – סביב ה-25-30 בוליביאנוס ללילה. החסרון היחיד של המקום היא העובדה שהוא מעט מרוחק ממרכז העניינים. נמצא בפינת הרחובות Bavillan ו- Junin.
Residencial Sucre – מתאים בעיקר לזוגות, וזה בזכות חדרים נעימים ונוחים ומקלחות עם מים חמים. 50 בוליביאנוס לזוג. כתובת: Calle Murillo 228.
Crash And Bash – מלון איכותי, המתאים לאלו מכם שמחפשים קצת להתפנק. החדרים כאן נוחים וברמה גבוהה, יש מים חמים במקלחות והמחיר כולל גם אינטרנט חופשי וארוחת בוקר. החל מ-60 בוליביאנוס לאדם בחדר משותף. כתובת: על רחוב 3 De Mayo.
Titicaca Bolivia – הוסטל טוב עם חדרים זוגיים נוחים ונעימים ומים חמים במקלחות. החל מ-60 בוליביאנוס לזוג. ממוקם ממש על כיכר סוקרה.
לאכול
יחסית להרבה מקומות אחרים בבוליביה, היצע המסעדות בקופקבאנה מצויין ותמצאו כאן ממסעדות מקומיות פשוטות ועד מסעדות לתיירים אשר מכינות מנות צמחוניות מתוחכמות. מנת הדגל של האיזור הוא דג הפורל (Trocha) אשר מגיע במימי האגם לגדלים מרשימים. הדרך הכי טובה ליהנות ממנו היא פשוט לבקש Trocha Entera ("פורל שלם"), שמגיעה בדרך כלל עם צ'יפס ואורז.
דוכני החוף – לאורך החוף של העיירה פועלים מספר ביתנים קטנים שמולם ערוכים מספר שולחנות, ובהם תוכלו להזמין טרוצ'ה טרייה במחירים מצחיקים ולהוריד כמה בירות על הדרך.
Coffee Shop Copacabana – אחד המקומות האהובים ביותר בקרב המתרמילאים בזכות אווירה היפית ומשוחררת ואוכל טוב וזול. ארוחת הצהריים שלהם מהתפריט הקבוע משתלמת במיוחד. כתובת: 6 de Agosto 274
Pacha – מסעדה טובה ומעוצבת, שמתאימה למי שרוצה לאכול ברמה קצת יותר גבוהה. יש כאן מגוון גדול של מנות בוליביאניות ובינלאומיות שכולן ברמה גבוהה. המחירים גבוהים מהממוצע. כתובת: פינת הרחובות Bolivar ו-6 De Agosto.
La Culpula – עוד מקום יקר יחסית המתאים למתפנקים מביניכם. תמצאו כאן מגוון גדול של מנות טעימות מכל העולם ובעיקר קינוחים נפלאים. כתובת: Perez 3.
Las Velas – מסעדה טובה ורומנטית אשר בערב מוארת רק באור נרות. המסדה ממוקמת בכפר שבחלקו הדרומי של איסלה דל סול והמחירים זולים.
מה לעשות בלילה
חיי הלילה של קופקבאנה נהנים משילוב מצויין של תרמילאים זרים והיפים ארגנטינאים ש"נתקעו" כאן. כל העסק מתזקז לרחוב הראשי 6 De Agosto, בעיקר בחלק שלו שקרוב לאגם. כמעט כל המסעדות פתוחות עד מאוחר ומתפקדות גם כפאבים וברבות מהן גם מנגנים מוזיקה חיה.
Mankha Uta – בעיקרון, זו מסעדה אשר מתמחה בעיקר במנות צמחוניות (וטעימות), אך בשעות הערב יש להם מבצע קבוע של 1+1 על המשקאות, מה שהופך אותם למקום המועדף לפתוח בו את הערב. ממוקמים על 6 De Agosto, בחלק שממש קרוב לאגם.
Akwaaba – המקום הכי טוב באיזור לשמוע בו מוזיקה לטינית, ובמקרים רבים הם גם מנגנים מוזיקה חיה. כתובת: על רחוב 6 De Agosto.
Leyenda Bar – פאב רגאיי ממש על החוף, שיתאים בדיוק לסטלנים שמביניכם. נמצא ממש ליד רחוב Av. Busch.
Nemo's Bar – פאב בסגנון בריטי עם מבחר גדול של משקאות. כתובת: 6 De Agosto 684.
Pueblo Viejo – פאב מסעדה מגניב עם אווירה מצויינת והיצע גדול של משקאות. כתובת: 6 De Agosto 684.
אטרקציות בעיר
Cerro Calvario – גבעה תלולה אשר נמצאת בקצה העיירה אשר מפסגתה (שבגובה של כמעט 4,000 מטרים) נשקף נוף מדהים על האיזור כולו. השביל מתחיל מקצה העיירה ויקח לכם פחות מחצי שעה הליכה בכדי להגיע לפסגה. הכניסה חופשית.
הקתדרלה העירונית – הקתדרלה הענקית והמרשימה של קופקבאנה היא מראה מפתיע בעיירה קטנה ופשוטה כל כך והיא נחשבת, בצדק, לאחת הכנסיות המפורסמות ביותר בבוליביה. גם החלק הפנימי שלה מרשים ושווה הצצה (הכניסה בחינם). הקתדרלה ממוקמת בכיכר 2 De Febrero וכל יום ב- 10:00 ו-14:30 עורך הכומר המקומי טקס צבעוני ומשעשע, שבו הוא מברך כלי רכב שבעליהם רוצים את ברכתו. מומלץ מאוד שלא לפספס.
חוף קופקבאנה – חוף העיירה קטן ומעט מוזנח, אך הוא עדיין מקום נחמד לשבת בו עם בירה קרה. בסופי השבוע ובחגים המקום מתמלא במשפחות של מקומיים, אשר באים בהמוניהם ליהנות מחוף הרחצה היחיד בבוליביה. לאורך החוף תמצאו גם רצף ביתנים המוכרים בירות וארוחות על טהרת הדגים. אין בעיה להתרחץ במים, אך רק בימים חמים במיוחד הם לא קרים מדי.
Horca del Inca – כק"מ וחצי מהעיירה, על גבעה קטנה בשם Cerro Niño Calvario, ממוקמים שני עמודי אבן מרשימים, שביניהם עמוד אנכי נוסף. המבנה המוזר הזה הוקם כלל הנראה על ידי תרבות שקדמה לאינקה ושימש כסוג של שעון שמש ומרכז טקסים דתי. אם תמשיכו עוד כחצי ק"מ מהגבעה תמצאו את ה- Baños del Inca, בריכת אבן עתיקה שאחת התיאוריות אומרת ששימשה לטבילה בטקסי פולחן.
מוזיאון הפונצ'ו (Museo del Poncho) – מוזיאון מקומי נחמד אשר מציג את פרטי הלבוש הבוליביאנים המסורתיים ויעזור מאוד למי שרוצה להבין את המשמעות שלהם ואת הסיבות שעומדות מאחורי לבישתם. עלות הכניסה היא 15 בוליביאנוס והמוזיאון נמצא ב- Tito Yupanqui 42 (הרחוב נקרא גם Baptista).
אטרקציות קרובות
אי השמש (Isla del Sol) – איסלה דל סול, האי הגדול ביותר באגם טיטיקקה והיחיד שמיושב בקביעות, היה אחד המקומות הקדושים ביותר עבור בני האינקה, שהאמינו שמ"סלע הפומה" שבקצהו הצפוני של האי נולדו השמש ובני האינקה הראשונים. מלבד "סלע הפומה" הקדוש, מפוזרים באי עוד מספר שרידים ארכיאולוגים, אך הסיבה המרכזית לבקר כאן היא פשוט נופי האגם המדהימים שנשקפים מכל נקודה באי. נהוג לחלק את האי לחלק דרומי וחלק צפוני, ומספר שבילי הליכה נוחים יאפשרו לכם לעשות מסלול מקצה לקצה שיקח לכם כשלוש-ארבע שעות או לחילופין מסלול מעגלי שמקיף את האי כולו ויקח לכם יום מלא. באי ישנם שלושה כפרים מרכזיים, כאשר הכפר שבחלק הדרומי, Yumani, הוא המפותח ביותר ורוב התיירים מגיעים אליו. הכפרים של צפון האי, לעומתו, מפותחים הרבה פחות והם מוקד משיכה לתרמילאים היפים ארגנטינאים שנשארים כאן לתקופות ממושכות. אם תרצו, תוכלו להגיע לכאן בטיול מאורגן מקופקבאנה של חצי יום או יום שלם, אשר יכלול את השייט הלוך-חזור מקופקבאנה וכן מדריך שילווה אתכם בהסברים לאורך הדרך. טיולים אלה ניתן לארגן ללא בעיה עם אחת מהסוכנויות הרבות שפועלות בעיירה, והמחיר שלהם נע לרוב סביב ה- 30-50 בוליביאנוס (תלוי באורך המסלול וביכולת המיקוח שלכם).
אפשרות נוספת היא לטייל באי בעצמכם ותוכלו לעשות זאת ללא בעיה גם בלי מדריך, כיוון שכל השבילים ברורים מאוד ונוחים להליכה. סירות נוסעים ששטות מקופקבאנה ל- Yumani (הכפר הדרומי) יוצאות פעמיים ביום (בשעות 8:30 ו-13:30 הלוך, וחזור ב- 10:30 ובשעות אחר הצהרים, לרוב סביב 16:00-17:00) והנסיעה בהן עולה 10-15 בוליביאנוס. בנוסף, חלק מהסירות ממשיכות גם לחלקו הצפוני של האי (כרטיס עד לשם יעלה עוד כ-5 בוליביאנוס). אם אתם מתכננים לטייל כאן ולחזור באותו היום כדאי שתקחו את הסירה לחלקו הצפוני של האי ותלכו משם את המסלול עד לצד הדרומי. שם יהיה לכם יותר קל למצוא סירה חזרה לקופקבאנה ושעת העזיבה גם מאוחרת יותר ותשאיר לכם יותר זמן. אם יש לכם את הזמן, מומלץ בחום להישאר באי ללילה או שניים – כך תוכלו לטייל בשקט בכל רחבי האי ולהינות מהקסם והשלווה של המקום. את רוב המסעדות ומקומות הלינה תמצאו ב- Yumani, אך גם בשאר כפרי האי יש מקומות לינה ומסעדות או מכולות, ואם תרצו, תוכלו לישון גם באוהל. לא משנה באיזו דרך תבחרו לבקר באי, היערכו לכך שתידרשו לשלם "דמי פרוטקשן" בכדי להיכנס לחלקי האי השונים (5 לדרומי ו-15 לצפוני).
אי הירח (Isla de la Luna) – אי קטן מאוד הקרוב לאיסלה דל סול. אם תרצו, תוכלו לבקר כאן בהריסותיו של מקדש אינקה, אך המבנה לא מרשים והשייט לכאן יקר יחסית ולכן מומלץ לוותר על הביקור כאן.
ביקור באיים הצפים – רדיפות ממושכות מצדם של בני האינקה גרמו לפני מאות שנים לבני שבט ה- Uru לבנות לעצמם איים מלאכותיים מעשב הגדל באגם ולעבור לגור בהם. למרות שרובם המכריע כבר חזרו לגור ביבשה, חלק מצאצאיהם עדיין ממשיכים את המסורת השבטית וחי על איים שכאלו, אשר דורשים תחזוקה מתמדת בכדי שלא יתפרקו. רובם המכריע של האיים נמצאים בשטחה של פרו והדרך הנוחה ביותר לבקר בהם היא מהעיירה הפרואנית מפונו. עם זאת, גם בצד הבוליביאני עדיין ישנם כמה איים קטנים כאלה והביקור בהם פשוט וזול מאוד. מספר חברות טיולים בקופקבאנה ישמחו להוציא אתכם עם סירה שתיקח ותחזיר אתכם מהאי והמחיר יהיה בדרך כלל בין 10 ל-20 בוליביאנוס. עם זאת, אל תצפו ליותר מדי – הביקור בדרך כלל כולל שייט לאי קטן יחסית, בו תשבו לאכול ארוחת דגים שדגו לכם במקום (עליה כמובן תשלמו בנפרד).
טרק קובקבנה-יאמאפופאטה – טרק יומי נחמד מאוד של 16 ק"מ אשר הולך לאורך האגם בשביל ברור ונוח להליכה. השביל יוצא מקופקבאנה, עובר בין כפרים קטנים והריסות עתיקות ומגיע לכפר Yamapupata הסמוך לחלקו הדרומי של אי השמש. המסלול, שלוקח כארבע-חמש שעות, לא קשה במיוחד, אך אם אתם לא מורגלים להליכה בגובה עלול להיות לכם לא קל. רוב המטיילים עושים את הטרק עד לכפר וממנו לוקחים סירה לאיסלה דל סול ואחרי שהם מטיילים באי חוזרים בסירה לקופקבאנה. אם בכל זאת תרצו רק ללכת עד ליאמאפופאטה, תתקשו למצוא שם הסעה חזרה, ולכן עדיף שתארגנו לכם הסעה מקופקבאנה לכפר ואז תלכו את הדרך ההפוכה עד לקופקבאנה.
קניות ושווקים
שוק אומנויות נחמד ובו מוצרי עבודת יד ובגדי צמר סרוגים פועל בכיכר 2 De Febrero, אך הוא לא תמיד פתוח. בנוסף, פועל בפינת הרחובות Jauregui ו- Pando שוק עירוני זול שבו תמצאו מבחר גדול של מוצרי מזון טריים. הרחובות שסביב השוק גם הם מלאים בדוכנים בהם תמצאו גם חנויות מכולת.
אירועים ומועדים
קופקבאנה היא בירת הפסטיבלים הלא רשמית של בוליביה, והחגיגות המקומיות ידועות בכל המדינה כססגוניות ופרועות במיוחד. מבחינת המקומיים כל דבר הוא סיבה למסיבה, ואם אתם בסביבה מומלץ בחום להגיע ולהשתתף בחגיגות. עם זאת, בזמן פסטיבלים מתמלאת העיירה הקטנה בהמוני אנשים, רבים מהם מאיזור לה פאס, וכל המחירים מתייקרים. כמו-כן, סביר להניח שתתקשו למצוא מקום לינה פנוי.
Virgen de la Candelaria (בין ה-1-3 בפברואר) – אירוע גדול מאוד אשר שנחגג כאן כל שנה לכבוד הבתולה הקדושה. בגרסא המקומית האמונות הנוצריות מתערבבות עם המסורות על קדושתו של האגם ובחגיגות משולבים הרבה אלמנטים פאגאניים שמוסיפים להם הרבה צבע ועניין. חוץ מהרבה אלכוהול וריקודים יש גם מופע זיקוקים (מעט חובבני) ומופע שוורים.
יום העצמאות (השבוע הראשון של אוגוסט) – עוד חגיגה ענקית שמתודלקת בהרבה צעירים שמגיעים לכאן מלה פאס בכדי לרקוד ולשמוח. הרחובות מפוצצים באנשים, תהלוכות ריקודים מתקיימים והרבה אלכוהול נשפך.
פסחא והתקופה שלפניו (תחילת-אמצע אפריל) – הקתדרלה של קופקבאנה היא מרכז דתי חשוב מאוד בבוליביה והיא מוקד עלייה לרגל לטקסים ותהלוכות במהלך חג הפסחא וכל התקופה הקודמת אליו.
חג השמש (21-24 ביוני) – החג האינדיאני המסורתי הזה, שנערך ביום הקצר ביותר בשנה ומטרתו לגרום לשמש לשוב ולזרוח, נחגג כאן ברוב פאר והדרך ותהלוכות טקסיות של רקדנים מחופשים עוברות ברחובות. רבים גם מגיעים לראות את הזריחה בעמודי ה-Horca del Inca, אשר בנויים כך שביום הקצר ביותר השמש תזרח בדיוק בין העמודים.
איך להגיע
אוטובוסים ללה פאס (כשלוש-ארבע שעות), ממנה תוכלו להמשיך גם לשאר היעדים במדינה, יוצאים כמה פעמים ביום מהכיכר הראשית (Plaza Sucre). הנסיעה כוללת באמצע גם חצייה של האגם במעבורת עץ שעלולה לפעמים לקחת זמן רב. האוטובוסים שמגיעים לכאן מלה פאס עושים את הדרך ההפוכה, אבל הם יעצרו לכם בכיכר 2 de Febrero. הקפידו לנסוע בקו הזה רק באוטובוסי התיירים היקרים יותר ואל תתפתו לנסוע בואנים או טנדרים זולים יותר, בעבר כבר היו מספר מקרים של שוד וחטיפה של תיירים.
אוטובוסים שחוצים את הגבול לפונו בפרו (כשלוש-ארבע שעות) יוצאים גם הם כל יום מכיכר סוקרה והם יחכו לכם בגבול בזמן החתמת הדרכונים. מפונו תוכלו להמשיך ללא בעיה לקוסקו, אריקפה או לימה. אם תרצו, תוכלו להזמין מראש כרטיסים מקופקבאנה ישירות לקוסקו, אך זה בכל מקרה ידרוש מכם להחליף אוטובוס בטרמינאל של פונו. אם אתם מזמנים דיל כזה בדקו טוב מה אתם מקבלים כי כבר היו מקרים שסוכני נסיעות רימו תיירים ומכרו להם כרטיסים מזוייפים.
באופן כללי, חשוב לדעת שמעבר הגבול הזה מועד לפורענות, והוא נסגר לעיתים תכופות בגלל בעיות או מהומות באחד מהצדדים (ולפעמים גם בשניהם). לכן, שווה לבדוק מה מצב הגבול לפני שמגיעים לכאן ובכל מקרה להתרחק ממהומות שבמקרים רבים מתדרדרות לאלימות. בתקופות בהם הגבול סגור מציעות חברות הנסיעות בדרך כלל אפשרות לחצות את האגם בסירה וכך לעבור את הגבול, אך גם זה לא תמיד אפשרי.
תחבורה מקומית
קופקבאנה היא מקום קטן מאוד ותוכלו ללכת ברגל מקצה לקצה בפחות מעשר דקות. המעבורות לאיסלה דל סול יוצאות מהמזח שבקצה רחוב Jauregui.
מזג אוויר
האקלים של איזור האגם יבש יחסית, ומעט הגשם שיורד כאן יורד בעיקר בחודשי הקיץ. הימים בדרך כלל חמימים ושטופי שמש אך הלילות, בעיקר בחורף, קרים מאוד ומגיעים במקרים רבים גם מתחת לאפס. מי האגם קרים מאוד כל השנה, אך לפעמים בימים חמים במיוחד תראו אנשים מתרחצים בהם.
המלצת זהב
רוב המטיילים שמתכננים להעביר את הלילה באיסלה דל סול לא לוקחים בחשבון את ה-200 מטר גובה אשר מפרידים בין המזח בו תוריד אתכם המעבורת לבין הכפר עצמו שנמצא על צוק. העלייה במעלה גרם המדרגות עם התיקים היא חוויה לא פשוטה, וגם אם אתם מורגלים לגבהים זה לא יהיה לכם קל. אם תרצו, תוכלו לשלם לסבלים אשר יסחבו לכם את התיקים למעלה, אך הדבר הפשוט יותר לעשות יהיה להשאיר את התיק הגדול שלכם עם רוב הדברים בשמירת חפצים במקום בו ישנתם בקופקבאנה ולצאת לטיול לביקור באי רק עם תיק קטן בו נמצא רק מה שתצטרכו ללילה או שניים שתבלו כו.
נותני שירותים
לשכת תיירות – משרד התיירות המקומי ממוקם בחדר קטן באחת הפינות של כיכר סוקרה, אך הוא פתוח בשעות לא סדירות ובהתאם למצב הרוח של העובדים בו. ובכל זאת, אם נפלתם על מישהו רציני תוכלו לקבל מפה ומידע רב, בין היתר גם על מקומות לינה ואמצעי תחבורה.
כסף – בנקים עם כספומטים תמצאו על רחוב 6 de Agosto והם כבר יחליפו לכם דולרים טרוול צ'קס. בכדי להחליף בוליביאנוס או סולים פרואנים תצטרכו ללכת לחלפנים הפועלים ברחוב, וחשוב לשים לב שלא מרמים אתכם. שער החליפין של כל המטבעות בכל מקרה גרועים ואתם אתם יכולים לחכות ולהחליף בלה פאס אז עדיף.
חברות טיולים – בעיירה פועלים משרדי טיולים רבים דרכם תוכלו להזמין את כרטיסי האוטובוס ללה פאס או לפונו וכן לסגור את השייט לאיסלה דל סול. את כל המשרדים תמצאו לאורך רחוב 6 De Agosto בחלק שלו שקרוב לחוף. כמו-כן, אם תרצו לבקר באיסלה דל סול באופן עצמאי הדבר הטוב ביותר הוא לקנות את הכרטיסים ישירות בדלפק של חברת המעבורות שפועל בצמוד למזח.
מה הכי לא כדאי בעיר
תרגיל ידוע של מוכרי הכרטיסים למעבורות לאיסלה דל סול הוא להגיד לכם שמחיר הכרטיס לכל כיוון הוא אחיד ולהבטיח לכם שתוכלו לקנות את הכרטיס השני באי עצמו כשתרצו לחזור. עם זאת, כשתרצו לחזור מהאי הם ידרשו מכם פתאום מחיר כפול ויתעקשו אתכם שאין להם ברירה אלא לדרוש את המחיר הזה כיוון שאלו הם באמת חוקי האי. בכדי להימנע מעוגמת הנפש ומהתשלום המיותר, הדרך הטובה ביותר היא לקנות מראש בקופקבאנה כרטיס הלוך חזור במחיר הרגיל ולסגור איתם שכרטיס החזור תקף לאיזה תאריך שתרצו.
בטיחות ואזהרות
כמו בכל מקום, בבוליביה חשוב מאוד להיזהר מכייסים ונוכלים שיספרו לכם כל מיני סיפורים בכדי להפריד אתכם מהחפצים שלכם. מעבר לכך, אין כאן סכנות מיוחדות ואיזור הפאבים והמסעדות שברחוב 6 De Agoasto נחשב בטוח גם בלילה. עם זאת, בתקופה שמתקיימים כאן פסטיבלים מפלס הפשיעה עולה בתלילות וחשוב להתרחק מאירועים אלימים שנוצרים כתוצאה מיותר מדי אלכוהול.
מעבר הגבול לפרו בטוח למעבר, אך חשוב להיזהר ממקרים של פקידים מושחתים אשר ממציאים כל מיני בעיות במסמכים שלכם בכדי לחלץ מכם שוחד קטן. ברוב המקרים, אם תתעקשו מספיק הם פשוט יוותרו לכם, אך אם אתם רואים שאין ברירה פשוט שלמו להם כמה עשרות בוליביאנוס והמשיכו הלאה. תרגיל נוסף שנפוץ מאוד הוא שבזמן ההמתנה לחצייה במעבורת בדרך מקופקבאנה ללה-פאס יגש אליכם בחור מקומי ויגיד לכם שתושבים זרים צריכים לשלם בכדי לקבל ויזה לעבור במעבורת. זאת כמובן שטות, ואם תעמדו על שלכם ותתעקשו לא לשלם, בסוף יניחו לכם.
קישורים רלוונטיים
- פורטל התיירות של קופקבנה ובו מידע רלוונטי למבקרים בעיירה - www.visitacopacabana.com
- מפת הישובים שסביב אגם טיטיקקה - he.wikipedia.org
- בכדי לקרוא על חוויות של מטיילים בקופקבאנה ואגם טיטיקקה לחצו כאן וכאן