מבוא

על אף שבאופן רשמי סוקרה (Sucre) היא בירת בוליביה, בפועל, לה פז (La Paz) מתפקדת ככזאת ומשמשת כמרכז המסחרי והמדיני של בוליביה, מה שהופך אותה לאחת הערים המתקדמות והמעניינות ביותר במדינה. העיר יושבת בגובה העולה על 3,600 מטרים, בעמק שמוקף בהרים האנדים. מסיבה זו העיר משופעת בעליות וירידות. בגלל גובהה, קל מאוד להתנשף בכבדות כאשר הולכים בעיר, גם לאחר דקת הליכה בלבד.
 לה פז היא עיר גדולה ושוקקת, המלאה באטרקציות ובילויים ומהווה בסיס ליציאה לעשרות טרקים בכל בוליביה. מטיילים רבים לא אוהבים את לה פז ואת בוליביה כולה ונרתעים מהעוני, צפיפות ולכלוך ואף מהתושבים הבוליביאנים, שאינם תמיד ידידותיים לתיירים. אך אם אינכם נרתעים מהרעש והלכלוך ככל הנראה תתאהבו בעיר כליל ורוב הסיכויים ש"תתקעו" כאן לזמן ממושך.

מרבית הישראלים יוצאים רק לעיתים רחוקות מגבולות רחוב Llampu, בו מתרכזים רוב ההוסטלים והמסעדות של הישראלים בעיר, אך לעיר הגדולה יש הרבה מה להציע מעבר לרחוב זה. בנסיעת מונית קצרה וזולה בצורה מגוחכת, אפשר להגיע גם לקניונים, בתי קולנוע, מסעדות ברמה גבוהה ולשכונות אליטה שנראות כל כך שונה מהנוף הבוליבאני השכיח, שלרגע תחשבו שאתם בתל-אביב. לה פז היא עיר מתויירת מאוד, אך גם מאוד אותנטית יחדיו והשילוב בין השניים מבטיח חוויה מיוחדת.
 בשנים האחרונות, ההווי הישראלי מורגש מאוד בעיר הזאת והישראלים נוהרים לכאן בכמויות עצומות ולעיתים קשה להתנתק מההמון הישראלי שמשתלט כאן על המסעדות, סוכנויות הטיולים, ההוסטלים והשווקים. בכל זאת, לה פז יכולה להיות הזדמנות טובה דווקא לצאת קצת משגרת הטיול ומי שיטרח להכיר אותה, ללא ספק, יהנה מהשלל הדברים שיש לה להציע.

לישון

בלה פז הוסטלים ומלונות רבים, רובם במחירים הזולים ביותר ביבשת. ישראלים רבים בוחרים ללכת לאחד המלונות שמספקים תנאים משופרים במחיר זול. יש כאן שפע של אופציות, אך אם אתם מעוניינים במקום ספציפי, רצוי להזמין מקום מראש, שכן במיוחד בשיא העונה, כמות הישראלים כאן עצומה ורובם מתרכזים באותם הוסטלים ומלונות.

הלובו - אחד ההוסטלים הותיקים והידועים ביותר ביבשת, שמלא בדרך קבע בישראלים בלבד ומהווה חלק חשוב מההווי בעיר. רוב הסיכויים, שגם בלי להתכוון, תמצאו את עצמכם ישנים כאן לפחות לילה אחד במהלך השהות בעיר. מדובר בהוסטל בבעלות ישראלים, הממוקם על רחוב Llampu ומהווה גם נקודת ציון בעיר. בקומה התחתונה נמצאת מסעדת הלובו, בקומת הלובי נמצאת חנות אינטרנט זולה, שירות כביסה וסוכנות טיולים ובקומה העליונה ביותר תמצאו פאב ומועדון פּוּל. במקום עשרות חדרים במספר קומות וקיים מגוון של חדרים מחדרים לזוג ועד חדרים לשמונה. בחלק מהחדרים הקטנים יותר יש מקלחות ושירותים פרטיים, אך לרוב, המקלחות הן משותפות. החדרים עצמם מקושטים כולם כאחד בציורי גרפיטי שהשאירו מטיילי עבר. הניקיון והתחזוקה במקום אמנם מוטלים בספק, אך החדרים מרווחים מאוד והמים במקלחות תמיד חמים. הדעות על המקום מאוד חלוקות: יש מטיילים שיסלדו מהמקום וחלק יראו בו כבית. בכל מקרה, גם אם לא תשנו בו אפילו לילה אחד, כנראה שאת הלובו לא תפספסו. המחירים נעים בין 30 ל-50 בוליביאן בהתאם לסוג החדר.

  • כתובת: IlIampu 807 Esq Santa Cruz (אם אתם חדשים בלה פז, שימו לב שאין כל שילוט למקום וללובי מוביל גרם מדרגות אדומות שעולה ישר מהרחוב).
  • טלפון: 591-22453465

Hotel Continental - אחד מהמלונות הפופואלריים בקרב הישראלים. מדובר בבניין רב קומות בתחילת רחוב LIampu. רוב החדרים נעים בין חדרים זוגיים ועד לחמישה אנשים בחדר. המקלחות, מלבד בחדרים הזוגיים, משותפות. רוב החדרים אינם גדולים אך מתוחזקים ויש בהם טלוויזיה עם כבלים. אם אתם חבורה של חמישה אנשים ויותר, מומלץ מאוד להזמין מראש את אחת ה"סוויטות" בקומות העליונות של המלון. מדובר בדירות גדולות ומרווחות, הכוללות סלון, מטבח, שתי מקלחות, שירותים ושלושה חדרי שינה. לחלקן אף מרפסת. מעולה, גם אם אתם זוג שמטיילים עם עוד חברים. המלון מציע שירות שמירת חפצים בתשלום, שירות כביסה וקיים בו מחשב אחד עם אינטרנט. אין במקום מעלית, כך שאם אתם מתגוררים באחת הדירות בקומות העליונות תתכוננו לעלייה קשה במיוחד (הודות לגובה של העיר). יש לשים לב, כי לאחרונה, הנהלת המלון החלה לדרוש מספר חדר מעוברי האורח שנכנסים למקום, מאחר וישראלים רבים נוהגים ללכת לבקר ולישון גם בחדרים שאינם שלהם. במיוחד בדירות קשה לעקוב אחד מספר האנשים שישנים שם. המחיר הוא לאדם ולכן גם אם בשלב כלשהו תיוותרו שניים בדירה, המחיר לא ישתנה. כמו-כן, יש להיזהר מגניבות של עובדי המלון ולא להשאיר חפצי ערך זרוקים בחדר. כ-40 בוליביאן לחדר רגיל ו-50 בוליביאן לאדם בדירות.

  • כתובת: Illampu 626
  • טלפון: 2451176 2 591

Hotel Sagarnaga - מלון נחמד ושקט ברחוב בעל אותו שם. במקום גם חדרים פרטיים וגם של מספר אנשים בחדר עם מקלחות ושירותים בכל חדר. המלון מציע ארוחת בוקר, שירות שמירת חפצים חינם, שירות כביסה וישנם גם שני מחשבים עם אינטרנט ו-wifi חופשי. הבעלים והעובדים חביבים מאוד ועוזרים בתכנון וארגון יציאה לאטרקציות שונות בעיר. מיקום טוב קרוב להכול ואווירה שקטה ורגועה. המחיר משתנה בהתאם לסוג וגודל החדר, אך הוא מתחיל ב- 100 בוליביאן לאדם ללילה.

  • כתובת: Calle Sagárnaga # 326 – 328
  • טלפון: 591 - 2 – 2350252- 2310893
  • אתר אינטרנט: www.hotel-sagarnaga.com

Hostel Gloria - הוסטל נחמד, שממוקם בסמוך ללובו, כשבקומה השנייה נמצאת מסעדת נרגילה. בקומה התחתונה קיים אינטרנט בתשלום, סוכנות נסיעות ושמירת חפצים. החדרים במצב טוב, תחלופה טובה אם אין מקום בלובו ורוצים להישאר קרוב, מחירים זולים. לשים לב, לא להתבלבל עם הוטל גלוריה!

  • כתובת: calle Illampu 750
  • טלפון: 591-2-2-456904
  • אימייל: [email protected]

Loki - רשת הוסטלים מאוד מפורסמת ביבשת, אליה מגיעים מטיילים מכל העולם, וגם ישראלים רבים נמצאים בו רוב הזמן. ההוסטל מציע אווירה טובה ומגוון שירותים: במקום פאב מצליח אליו מגיעים גם אנשים שאינם לנים בהוסטל, מסעדה במחירים זולים, שמונה מחשבים עם אינטרנט בחינם, wifi, שולחן פּוּל, טלוויזיה עם ספריית דיוידי, פלייסטיישן וארוחת בוקר חינם. יש חדרי דורמס וחדרים פרטיים עם מקלחות פרטיות והמחירים נעים בהתאם. לא זול וקצת רחוק מהמרכז הישראלי, אבל בהחלט איכותי.

  • כתובת: Calle Loayza #420,
  • טלפון: (591-2)2119024
  • אתר אינטרנט: www.lokihostel.com

Hotel Savoy - עוד אחד מהמלונות היותר מפנקים שלה פז מציעה. במלון חדרים ברמה גבוהה עם מקלחות וטלוויזיה, מסעדה, אינטרנט, שירות כביסה וסוכנות נסיעה. מדובר במלון ברמה גבוהה יחסית לרמה אליה התרגל המטייל הישראלי, מומלץ על-ידי ישראלים שאוהבים להתפנק. קצת רחוק מהמרכז, עולה 60 בוליביאן ללילה.

  • כתובת: Calle Chuquisaca 675
  • טלפון: +591-2-2915467
  • אתר אינטרנט: hotelsavoybolivia.com

Inka's room - הוסטל קטן וזול על רחוב Llampu. חדרים נקיים עם טלוויזיה ומקלחת בכל חדר, ארוחת בוקר כלולה, אינטרנט ו-Wifi חינם. בנוסף, יש בבניין מעלית ובקומת הכניסה קיימת סוכנות נסיעות מומלצת אף היא. מקום נחמד וקרוב להכול.

שתי אופציות נוספות להוסטלים שנחשבים להוסטלים "אירופאים" שאינם ממוקמים במרכז התיירות הישראלית:
Hostel Wild Rover - רשת הוסטלים ידועה. האיכות של החדרים, הניקיון והמקלחות אמנם מוטלת בספק, אך האווירה טובה וההוסטל מבטיח חיי לילה סוערים.

Bash and Crash - סגנון דומה לזה של ה-Wild Rover, הוסטל המאוכלס כמעט רק על ידי אירופאים. שימו לב שלא תמיד יש מים חמים, ולמרות שיש Wi-Fi, הוא לא תמיד עובד.

El Solariom – הוסטל נחמד מאוד, שמתאים למי שמחפש משהו שקט במיקום טוב. תמצאו כאן חדרים פרטיים נחמדים (לשניים עד ארבעה אנשים), אינטרנט חופשי ומטבח מאובזר לשימוש האורחים (עניין נדיר בלה פז). המחירים נוחים גם הם – 30 בוליביאן לאדם ללילה. כתובת: Murillo 776.

לה פז. צילום: ניר פייןלה פז. צילום: ניר פיין

לאכול

האוכל בבוליביה ידוע כדבר בעייתי ומטיילים רבים במדינה סובלים מקלקולי קיבה בדרגות חומרה שונות. בכל זאת, בלה פז יש מגוון רחב של מסעדות, שפונות במיוחד לתיירים ובפרט לתיירים הישראלים. כמו-כן, מי שיודע לחפש, יוכל למצוא כאן גם אוכל ברמה גבוהה במחירים מצחיקים.

מסעדת הלובו - ממוקמת בקומה התחתונה של ההוסטל ויש כניסה גם מהרחוב. המקום משמש כנקודת מפגש של הישראלים בעיר והם לבדם מהווים את קהל הלקוחות. התפריט מגוון וגדול וכולל גם מנות ישראליות מובהקות כג'חנון, שקשוקה, מלווח וכו'. האוכל עצמו לא ברמה גבוהה, אבל המחירים זולים ובמקום אווירה נחמדה ושווה להגיע, גם אינכם אורחי ההוסטל.

מסעדת נרגילה - למעשה, חלק מרשת, כאשר קיימת מסעדה דומה גם ברורה נבקה ובקוסקו בפרו. מגוון גדול של אוכל מארוחות בוקר לארוחות צהריים, כריכים ומנות ישראליות, שכוללות גם זיוה וחומוס - לא זול אך טעים יותר מזה של הלובו. כמובן שניתן גם להזמין נרגילה. השירות איטי אך האוכל מגוון וטעים. מומלץ: השניצל (בעיקר בבגאט), המנות הסיניות והפנקייק (עם פירות וגלידה). מחירים זולים, ממוקמת מעל הוסטל גלוריה, במרכז רחוב Llampu.

Mia Pizza - מוכרת יותר בשם "הפיצה של דני" והיא ממוקמת מתחת ללובו. התפריט מורכב בעיקר מפיצות ופסטות, אבל יש גם דברים נוספים. עוד אחד ממקומות המפגש הישראלים במקום. אוכל לא רע באחלה אווירה ובמחירים זולים. הלזניה מומלצת. ואם בא לכם לגוון, גם "פיצה גלאדיס"' שנמצאת על רחוב Llampu (בסמוך לפינת רח' Santa Cruz) היא אופציה טובה במחיר משתלם.

Casa Argentina - מסעדת בשרים ברוח ארגנטינאית, שאהובה במיוחד על ידי ישראלים שמפחדים לאכול בשר בגלל החשש מסלמונלה. הבשר כאן באיכות טובה, אמנם לא משתווה לזו של ארגנטינה, אך בהחלט שווה ביקור. אחרי שמזמינים אפשר לאכול חופשי מבר הסלטים במקום ואחר כך להתפנק עם סטייק או כל מנה אחרת. המחירים לא זולים אבל יש תמורה נאה. כדי להגיע יש לקחת מונית ל-Avenida 6 de Agosto.

Sol y Luna - פאב ומסעדה באווירה כיפית ומקסימה. הזדמנות להתנתק קצת מהמסעדות "הישראליות" וליהנות ממה שיש ללה פז להציע. תפריט מגוון וכולל מנות מהמטבח הבינלאומי (המנה ההודית מומלצת). המחירים כאן יקרים יותר ממה שבדרך כלל נתקלים בו בבוליביה, אך התמורה מובטחת. כאן ניתן להתפנק עם בקבוק יין, פלטת גבינות, מנות מיוחדות וקינוחים. בנוסף, במקום מתקיימות הופעות של להקות מקומיות שמנגנות ג'אז לטיני ואפשר להצטרף בריקוד. ההופעות הן בימי שני וחמישי וכל שישי שני. המסעדה ממוקמת כעשר דקות הליכה מהמרכז, אפשר לקחת מונית אם מתעצלים.

Cafe del Mundo - בית קפה בבעלות שוויצרית שיתן לכם תחושה של אירופה במרכז הבלגאן של לה פז. במקום, שמלא אך ורק בתיירים, תמצאו מנות גדולות וטעימות (בעיקר וופלים משובחים וארוחות בוקר) וכן קפה משובח.

Café cuidad - בית קפה-מסעדה מרווח ונוח. שווה להגיע בשביל להתנתק קצת מההמולה ולגלוש ב-wifi בחינם שיש במקום. התפריט מגוון, אך המחירים יקרים מעט. נמצא במרחק נסיעת מונית קצרה מהמרכז. כתובת: Plaza del Estudiante 190

Chifa Lu Qing - מסעדה סינית מעולה וזולה, שהרבה ישראלים אוהבים. המסעדה ברמה גבוהה והמקומיים שיושבים שם הם מהאמידים יותר בתושבי לה פז. יש מגוון רחב של אוכל, שימו לב לעמוד האחרון בתפריט, בו רשומות מנות המכילות סוג כלשהו של בשר או עוף יחד עם תוספת של אורז או נודלס. מנות אלו יחסית גדולות ועולות 20 בוליביאן בלבד. שווה לבקר וליהנות מהאוכל הטוב במחירים המצחיקים. נסיעה של כ-15 דקות במונית. כתובת: Av. 20 de Octubre Nro. 2090, esq. Aspiazu.

100% Natural - למי שנמאס קצת מההמבורגר/שניצל/פיצה, אלטרנטיבה לארוחה יחסית בריאה ותפריט בסגנון אחר. מסעדה זו, שממוקמת במרכז, שמה דגש על האיכות של האוכל ואפשר להתענג שם על מיצים ושייקים טבעיים, כריכים מגוונים וכו'. המוזלי מומלץ במיוחד. מקום טוב לאכול ארוחת בוקר או סתם לגוון קצת. מחירים הגיוניים ואווירה נחמדה. מרחק הליכה מהמרכז, מול ההוסטל Sagarnaga. כתובת: Sagarnaga 345

Alexander Café - כדי להרגיש בבית-קפה בתל-אביב. קפה ועוגות טובות והזדמנות לשכוח שאנחנו במדינה הענייה ביותר ביבשת. ניתן לקחת מונית לאחד מסניפי בית הקפה בעיר:

  • Calle Potosi 1091
  • Av. 16 de Julio 1832
  • Av. 20 de Octubre 2463
  • Montenegro 1336

Marakesh - מסעדה מרוקאית קטנה, שמעוצבת בסגנון זה ומגישה אוכל מזרחי הכולל חומוס, קוסקוס, מטבוחה וכו'. המחירים לא מאוד זולים אך סבירים, האווירה נחמדה וניתן גם להזמין נרגילה. מרחק שתי דקות הליכה מרחוב Llampu. כתובת: C. Jimenez No. 774 (קרוב לפינת הרחובות santa cruz ו-Murillo).

בית הקפה של הסניורה - בית קפה קטן וחמוד. המקומיות שעובדות שם ייתנו לכם שירות איטי אך עם חיוך. האמפנדס כאן מומלצים במיוחד. מקום נחמד לשבת לארוחת בוקר. ממוקם מתחת ללובו.

Mama Naturaleza - מסעדה צמחונית מומלצת, שמגישה מגוון מנות ועסקיות לארוחות צהריים במחירים טובים. 2 דקות הליכה מ-Llampu. נמצא בפינת רחוב sagarnaga ו-Murillo.

רחובות לה פז: עיר שנראית כמו שוק אחד גדול. צילום: איתי אמוזהרחובות לה פז: עיר שנראית כמו שוק אחד גדול. צילום: איתי אמוזה

מה לעשות בלילה

חיי הלילה בלה פז מפוזרים על פני מקומות שונים ואין אזור מסוים בו תמצאו את כל התיירים בעיר. בדרך כלל, על מנת למצוא משהו מעניין עדיף לקחת מונית ולדעת מראש לאן אתם הולכים. ישראלים רבים נשארים בגבולות ה-Hard Rock Cafe או יוצאים לאחד הפאבים שבהוסטלים עצמם (Loki, Wild Rover וכו') שבהם בדרך כלל מארגנים הסעות מסודרות למסיבות במועדון אחר כל לילה. ובכל זאת, אם תרצו לצאת בכוחות עצמכם תמצאו מספר מקומות מומלצים -

Hard Rock Cafe - פאב ומועדון הממוקם בצמוד להוסטל ומסעדת הלובו ושייך לאותם בעלים. בשעות הערב המוקדמות המקום משמש בעיקר כפאב ולאחר מכן הופך למועדון אליו מגיעים בעיקר תיירים (וישראלים בפרט). המוזיקה משתנה ומשלבת שירים מקומיים, לועזיים וישראליים. האווירה טובה ולעיתים יש מסיבות מוצלחות במיוחד.

Mongo's Bar - דאנס בר גדול ופופולארי, שהקהל בו מורכב בעיקר מתיירים מכל העולם וגם ממעט מקומיים. מוזיקה טובה, אווירה נהדרת ואופציה מומלצת למי שמחפש שינוי אווירה מהמקומות הישראלים. כתובת: Hermanos Manchego 2444, Sopocachi.

Traffic - דאנס בר פופולארי בבעלות ישראלים. אווירה טובה ומוזיקה מגוונת. כתובת: Av. Arce 2549, Sopocachi.

Peña Huari – פניאה (מועדון ריקודים מקומי) יקרה יחסית שמיועדת בעיקר לתיירים, אך עדיין מקום מצויין לחוות בו קצת מתרבות הבילויים המקומית. כתובת: Sagarnaga 339.

Malegria – דאנס בר מדליק בסגנון אפריקאי עם שילוב טוב של תיירים וצעירים מקומיים. כתובת: Goitia 155.

Blue House Club – מועדון מצויין ואיכותי יחסית עם מסיבות מעולות שמיועדות בפועל רק לתיירים זרים. כתובת: Calle Mexico ליד רחוב de la Vaga.

אטרקציות בעיר

סיור בכלא סן פדרו - מדובר בבית כלא, הממוקם לא רחוק ממרכז העיר ומתקיים כמדינה עצמאית בפני עצמו בהנהגת האסירים שנבחרו לכך. האסירים המתגוררים בכלא משלמים על הדיור במקום לפי יכולתם. הדיירים האמידים יותר מתגוררים בדירות עם מספר חדרים, מטבח, שירותים, טלוויזיה וכו', אם כי רוב הדיירים מתגוררים בצפיפות קשה בפחונים ותאים. בתוך גבולות הכלא מתגוררות משפחות האסירים, קיימים חיי חברה, מועדונים, גני ילדים, כנסיות, בית מלון ועוד. בתמורה לתשלום קטן ניתן להיכנס למקום שמוקף בחומות ולערוך סיור שמודרך על ידי אחד האסירים דוברי האנגלית ולהתרשם בעצמכם. הסיורים נערים בימים ראשון וחמישי. הכלא ממוקם בסמוך לכיכר סוקרה.

מוזיאון הקוקה - צמח הקוקה, אשר ממנו מופק סם הקוקאין, הם חלק בלתי נפרד מהתרבות בבוליביה ובדרום אמריקה. לצמח שימושים רבים וגם בלי להגיע למוזיאון אתם תיתקלו בו פעמים רבות במשך הטיול, שכן הוא הפך לאחד הסמלים של המדינה והוא נמצא בשימוש יומיומי של רוב המקומיים. המוזיאון מתחקה אחר ההיסטוריה והשימושים השונים של הצמח.

  • כתובת: Linares 906
  • שעות פעילות: ימים ב`-ו`, 10:00-18:00

קרב צ'ולות - השם די מסגיר את העניין - מדי יום ראשון נערכים קרבות פיזיים בסגנון התאבקות. השיא הוא כאשר לזירה נכנסות הצ'ולות ונאבקות לקול תרועות הקהל, שמורכב בעיקר ממקומיים. במהלך הקרבות זורקים האנשים בקהל אוכל על המתחרים כך שגם הצפייה בקרבות הופכת להשתתפות. רבים מהמטיילים מרגישים שמדובר במופע בזוי ובנוסף, חלק מאלו שמחליטים כן לראות את המופע חוזרים מאוכזבים. ללכת רק אם דברים מסוג זה משעשעים אתכם במיוחד. הזירה ממקומת בשכונת El alto. אפשר לקחת מונית או ללכת דרך אחת הסוכנויות שמארגנת יציאות מסודרות למופע.

פנאי ובילוי בעיר - אם מתרחקים מעט מהמרכז התיירותי, אפשר לגלות שכונות יוקרה שיגרמו לכם לשכוח שאתם בבוליביה. כאן הקניונים גדולים, המסעדות יקרות והמקומיים לבושים כאילו אנחנו בניו יורק. כמו-כן, אחד הדברים האהובים במיוחד על המטיילים בלה פז הוא ללכת לראות סרט באחד מבתי הקולנוע בעיר, לשחק באולינג או סתם לאכול ג'אנק פוד באחת מהרשתות הבינלאומיות כמו בורגר קינג או סאבווי.

 אסור לפספס את ה-Megacenter. קניון גדול בעל מספר קומות. במקום בית קולנוע שמציג גם סרטים באנגלית במחירים שיגרמו לכם לרצות לרדת מהארץ. כמו-כן, אולם באולינג, חנויות בגדים, דוכני גלידות ומזון מהיר. אם בא לכם להתפנק, מומלץ להעלות לקומה האחרונה בקניון שם תמצאו מסעדת סושי מעולה. קחו בחשבון שהאוכל יקר בהרבה מטווח המחירים הבוליביאני הממוצע אך לאוהבי סושי זה לא יפריע יותר מדי. הקניון נמצא באזור הדרומי של העיר וצריך לקחת מונית, הנסיעה אורכת כרבע שעה. כתובת: Av. Rafael Pabon Zona Irpavi frente al colegio Militar (אפשר פשוט לומר לנהג שרוצים לנסוע לMegacenter ב- Zona Sur (האזור הדרומי).



 עוד בית קולנוע גדול ומרשים ומרכז של מסעדות וחנויות הממוקם בלב שכונת יוקרה הוא ה-Multicine. בית קולנוע חדש ומפואר במיוחד. שווה ללכת רק בשביל תחושת היוקרה ומראה המקומיים בחליפות שהולכים ברחוב בשעות הערב. כרבע שעה במונית. כתובת: Av. Arce Nro. 2631.

 בלה פז קיימים גם מספר בתי קזינו, הפועלים בעיקר בשעות הלילה ושוכנים בבתיהם של תושבים מקומיים. אם כבר הייתם בקזינו בדרום אמריקה, צפויה לכם אכזבה. מדובר במקומות עלובים יחסית, נטולים הוד והדר. בכל זאת, אם אתם חובבים של הז'אנר, יש כאן מספר בתי קזינו במרחק נסיעת מונית.

אטרקציות קרובות

דרך המוות - דרך המקשרת את לה פז והעיר קוראיקו. מדובר בדרך צרה ומסוכנת, אשר מצדה האחד הרים ירוקים ומצדה השני פעורה תהום. עד לפני מספר שנים הדרך הייתה פתוחה לכל כלי הרכב ומאות בני אדם קיפחו את חייהם על הכביש שנחשב למסוכן בעולם. כיום, כמעט ולא עוברים בה כלי רכב ונמצאה דרך חלופית. אחת האטרקציות היותר אטרקטיביות היום בקרב המטיילים היא חציית הדרך על אופניים. מדובר בנסיעה חווייתית של קצת יותר מארבע שעות, כאשר רוב הנסיעה נעשית בירידה. כל שצריך לעשות הוא לסגור עם אחת מעשרות הסוכנויות שמוציאות את האטרקציה שכוללת נסיעה למקום (וחזרה), אוכל, מדריך, אמצעי בטיחות, חולצה (עם הכיתוב: I'm a Death Road Survivor), תמונות וכו'. בעקבות השימוש האינטנסיבי בבלמים (מאחר והדרך כולה בירידה) הנסיעה קשה ומעייפת. בחלק מהמקומות לוקחים אתכם בסוף המסלול להירגע בבריכת שחייה וארוחת צהריים מפנקת במיוחד. אם החלטתם לצאת לדרך, חשוב מאוד לנקוט בכל אמצעי הבטיחות הדרושים. מדובר באטרקציה לא זולה אך זהו לא המקום להתקמצן וללכת עם חברה זולה יותר, בדרך כלל יש סיבה לכך שהן זולות יותר. וודאו טרם היציאה שהברקסים באופניים עובדים כראוי וכי אתם מקבלים את כל הציוד הנדרש (קסדה, מגני ברכיים וציוד הצלה). בכביש עדיין עוברות משאיות וחשוב לשים לב להוראות הזהירות ולא לעשות שטויות. עדיף להימנע מלצאת אם אינכם שולטים ברכיבה על אופניים.
סוכנויות מומלצות ליציאה לדרך המוות:

  • Xtreme Down Hill - חברה וותיקה ומקצועית עם מדריכים טובים ואופניים ברמה גבוהה. הם לא זולים, אך בהחלט נותנים תמורה למחיר. כתובת: Sagarnaga St #392. אתר אינטרנט: www.xtremedownhill.com
  • Radical Riders - חברה המתמחה בטיולי אופניים בדרך המוות. מחיר גבוה אך שירות ברמה מקצועית ואיכותית. נמצאת ב-Bash and crash Hostel.
  • Eco Adventure Bolivia - חברה וותיקה שזכתה להמלצות ממטיילים רבים. בכתובת: Calle Sagárnaga No. 268.


טרקטורונים בעמק הירח - עמק הירח הוא אזור מחוץ ללה פז בעל פני שטח מיוחדים וסלעים בצורות ייחודיות, מה שאמור להעניק לו את המראה של פני הירח. הישראלים מגיעים לכאן בעיקר כדי לסייר במקום על טרקטורונים או אופנועי שטח. כל מה שצריך לעשות זה לקחת מונית ולומר לנהג שרוצים לנסוע ל-Valle de La Luna. הנסיעה לוקחת כחצי שעה וכשמגיעים, פשוט נכנסים לאחת ממספר הסוכנויות במקום ומבקשים לשכור טרקטורון (או אופנוע במידה ויש לכם רישיון). חוויה כיפית ודרך טובה להעביר יום. כמעט כל הישראלים בלה פז מגיעים לעמק הירח. חשוב להזכיר, כי יש לנקוט בזהירות. תאונות עם הטרקטורונים הפכו לשכיחות מאוד בקרב הישראלים שנוהגים לנהוג בפראות ורבים נפצעים כאן.

טרקים:
 האפשרויות לטרקים כאן הן בלתי נגמרות וגם אם תשהו בעיר חודשיים ואפילו שלושה, כנראה בכל זאת לא תצליחו לעשות את כולם. לה פז משמשת כבסיס יציאה לטרקים באזורים מאוד נרחבים של המדינה וכאן תוכלו לברר על מסלולים רבים עם נופים מגוונים מהרים מושלגים, דרכי אינקה עתיקות, ג'ונגלים, נהרות, לגונות מרהיבות וקרחונים. חשוב לציין, שחלק נכבד מהטרקים במדינה נערכים בגובה רב ויש להיערך לכך בהתאם. ככל שהטרק מגיע לגובה רב יותר, כך עולה גם רמת הקושי שלו. ליקטנו מבחר של טרקים שמייצגים מדגם של כמה מהמסלולים היותר מוכרים ופופולאריים.

Taquesi - טרק לא קשה, המגיע בערך לגובה 5,000 מטרים. המסלול עובר בחלקו בדרך אינקה עתיקה והנופים משתנים מהרים צחיחים ללגונה כחולה והחלק היפה ביותר נעשה ביומיים האחרונים כאשר הולכים בדרך האינקה העוברת בהרים מכוסים עצים וצמחיה ירוקה. הנופים קצת מזכירים את טרק הצ'ורו, כך שבכל מקרה אין צורך לעשות את שניהם. הטרק נמשך בדרך כלל שלושה ימים אך אפשר לעשות אותו גם ביומיים בלבד. זוהי אופציה טובה לטרק ראשון בעיר, במיוחד אם אינכם רגילים עדיין לגובה. בטרק פס אחד בגובה ולאחר מכן רוב הטרק הוא בירידה. אפשר לצאת דרך סוכנות טיולים ואפשר ואף רצוי באופן עצמאי.

Choro - טרק האורך בין שלושה לארבעה ימים ומסלולו עובר בדרך אינקה והוא מקביל לדרך המוות שבין לה פז לקוראיקו. הצ'ורו עובר בנופים טרופיים עם צמחייה עשירה והרבה מים. המסלול מתחיל בשתי לגונות יפות ביותר, לאחר מכן מגיעים לפס ומשם שאר הטרק הוא בירידה. מאחר וכמעט כל המסלול הוא בירידה, אם אתם סובלים מכאבי ברכיים עדיף להימנע. בגלל הירידות המרובות הטרק לא קל, אך מבחינת הגובה, הגובה המירבי אליו מגיעים הוא 4,800 מטר בלבד. מומלץ ביותר לישון בכפרים שפוגשים בדרך בעיקר מטעמי בטיחות, בבוליביה רבים המקרים של גניבות לאורך המסלולים. הלינה בכפרים עולה תשלום סמלי וניתן לקנות בהם גם אוכל ושתיה.

אפולובמבה - אחד הטרקים היותר מוכרים שמוציא שאול, ישראלי בעל סוכנות טיול בלה פז. טרק קרחונים מרשים מאוד בצפון מערב בוליביה שעובר דרך פסגות מושלגות ומערות קרח. הטרק אורך כשבוע ודורש התמצאות בשטח וציוד מתאים. מדובר בטרק ברמת קושי גבוהה, שמגיע לגבהים רבים. לכן, לא לצאת לטרק זה אם טרם התאקלמתם לגובה ויצאתם לטרק אחד אחר לפחות שגם הוא בגובה.

רכס היונגא קרוז - ניתן לעשות מספר מסלולים בוריאציות שונות ברכס, בין טרק קרחונים, טיול ג'יפים או מסלול מקיף של כשישה ימים. כל מסלול הוא בדרגת קושי ובגבהים שונים. אחד המסלולים היותר ידועים ברכס הוא טרק ה"קימסה קרוז".

קימסה קרוז - טרק קרחונים קשה, שמגיע לגובה רב מאוד. הטרק מתחיל בטיפוס בשטח סלעי והופך לטיפוס על קרח (עם דוקרנים), במהלך הטרק יוצאים לטיולי צד למערות קרח ועוד'. הטרק נחשב לקל יותר מאפולובמבה ועשוי להוות אופציה חלופית. עם זאת, הטרק אינו קל ואם יוצאים אליו צריך להיות מוכנים להתמודד עם קור, שינה בגובה רב וטיפוסים לא פשוטים בכלל. כמו-כן, הנסיעה אליו, שנעשית באוטובוס מקומי, גם היא לא קלה.

קונדורירי - טרק יפה במיוחד, שעובר ברכס הרי הקונדורירי הסמוך להר האוויינה פוטוסי. הטרק עובר בלגונות מקסימות המתחבאות בין הרים עם פסגות מושלגות. הטרק לא מאוד קשה ובשיא הגובה מגיע לכ- 5,100 מטר. אורכו הוא שלושה ימים. עדיף לצאת באופן עצמאי אך ניתן גם עם מדריך. מומלץ מאוד! לטיפ על הטרק
לחצו כאן.

טואיצ'י - השם טואיצ'י מפורסם בשל הספר "בחזרה מטואיצ'י", שמספר את סיפורו של יוסי גינזבורג שהלך לאיבוד בג'ונגלים של בוליביה לאחר התהפכות רפסודה בנהר הטואיצ'י. מאוד מומלץ וחוויתי לצאת לשיט בנהר. השיט נמשך בין שמונה לעשרה ימים, כאשר אתם בונים את הרפסודה בהנחיית המדריכים. השיט עצמו סוער לעיתים ומדי יום או יומיים עושים מסלולים יומיים בתוך הג'ונגלים, שמסתיימים במפל מרשים או לגונה מרהיבה. במהלך הטרק תוכלו לעשות Body Rafting עם חגורת הצלה כמובן, ללמוד לדוג בנהר ולראות את הג'ונגל מזווית אחרת. השיט בנהר כשלעצמו הוא חוויה מדהימה ובדרך תראו קופים נתלים על העצים, תוכים או סתם חיות המגיחות מהמים. הכניסות לג'ונגל גם הן מעניינות, שם תיתקלו בחזירי בר, קני צרעות, עצים מיוחדים ועוד. אחד החסרונות הניכרים של טרק זה הוא בעיית היתושים וזבובי החול שלא יניחו לכם. אם אתם יוצאים, צאו בידיעה שתעקצו כהוגן.

היום האחרון הוא למעשה הגעה מנקודת הסיום של השיט (בכפר המקסים והירוק סן חוזה) ועד לרורה נבקה. שימו לב, כי ייתכן וביום זה תאלצו ללכת מרחק לא קטן, שכן לא תמיד ישנה סירה או טרקטור שיוכלו לקחת אתכם בתמורה לתשלום. החזרה מרורה נבקה היא באופן עצמאי. לשיט אפשר ומומלץ לצאת דרך שאול. בכל מקרה, אין אופציה לצאת ללא מדריך, דרוש ניסיון רב בשיט רפסודות והיכולת לנווט בנהר ובג'ונגלים. ללא מדריך מדובר בטרק מסוכן מאוד (זכרו מה קרה ליוסי). כמו-כן, מדובר בטרק שונה באופיו מטרקים אחרים. כאן חובה לצאת עם אנשים שאתם מכירים או יודעים שתסתדרו איתם. האינטנסיביות עם האנשים בטרק זה מאוד מורגשת. כמובן לא לצאת לטרק בלי: חולצות לבנות/בהירות, בגדים שמתייבשים מהר, ספריי נגד יתושים (חובה!), משקפי שמש, פניסטיל או משחה אחרת להרגעת עקיצות, עזרה ראשונה, שקיות אטומות למים ומצ'טה/סכין יד- אופציה למעוניינים.

האווינה פוטוסי - טיפוס לפסגת ההר הוואינה פוטוסי, המתנשא לגובה 6,088 מטרים. הטיפוס נעשה במהלך הלילה והוא קשה ומאתגר ביותר. רק ישראלים מעטים יוצאים לטיפוס זה. דרגת הקושי שלו קשה מאוד ואם אינכם טרקרים מנוסים מאוד, זהו לא הטרק בשבילכם. הטיפוס מתחיל בשעות הערב, לאחר הגעה לרפוחיו הראשון נחים מעט ובסביבות 1 בלילה מתחילים לטפס עד לפסגה במשך כשש שעות, כאשר המטרה היא להגיע לפסגה בזריחה. אין הרבה התעסקות טכנית במהלך הטיפוס ואין צורך בניסיון בטיפוס קרחונים, אך מאחר והגובה הוא רב, הטיפוס קשה מאוד והרבה מאוד מוותרים באמצע וחוזרים למטה. בכל זאת, הנוף בפסגת ההר באור הזריחה הוא מהיפים שתראו והירידה למטה היא פשוטה בהרבה. אם אתם מחפשים אתגרים, זהו, ללא ספק, הטרק בשבילכם, אך אין סיבה לצאת אליו בשביל הנוף או בשביל החוויה- לחובבי אתגרים בלבד. לטרק יוצאים עם מדריך מקצועי וציוד. מומלץ מאוד לצאת עם מדריך שקיבלתם עליו המלצות, בררו במספר סוכנויות ובדקו שאתם מקבלים את כל הציוד (ביגוד, גרזן, נעליים, דוקרנים וכו'). לא לשכוח להביא דברים מתוקים או חטיפי אנרגיה לזמן העלייה.

ריו פיריטה (Rio Pirita) – טרק נחמד מאוד של חמישה ימים, אשר מתאים למי שרוצה לחוות קצת מהג'ונגלים של בוליביה אבל בגרסה מרוככת יותר. במהלך הטרק עוברים בנופי ג'ונגלים יפים, כשהטרק כולו הוא הליכה לאורך (ובתוך) נחל הפיריטה, שבמהלכה עוברים במספר קניונים צרים ויפים. בנוסף למסלול הנחמד, יש לטרק הזה גם אלמנטים כיפיים נוספים כמו טיפוסי חבלים וקירות סלע, שייט על גבי המוצ'ילות ועוד.

איזור סורטה (Sorata) – העיירה הנחמדה סורטה היא נקודת בסיס ליציאה לטרקים רבים ויפים באיזור הרי האנדים ובמורדותיהם, שכבר מכוסים ביערות גשם לחים. לכל הטרקים שבאיזור, שחלקם הם מהיפים ביותר במדינה, תוכלו לצאת מלה פז או לחילופין להגיע לסוראטה עצמה ולהתארגן משם.

הפארק הלאומי סחמה (Parque Nacional Sajame) – פארק לאומי יפהפה בחלקה הדרומי של בוליביה שבליבו הר הסחמה אדיר המימדים. באיזור זה יש מגוון ענק של טרקים וטיולי טיפוס הרים אשר עוברים בנופים מיוחדים מאוד. טיולים בפארק מומלצים רק עם מדריכים מיומנים ולכן מומלץ לארגן אותם מלה פז.

ברכס היונגא קרוז. צילום: עדי גלעדיברכס היונגא קרוז. צילום: עדי גלעדי

קניות ושווקים

אין ספק בכלל, כי לה פז היא בירת הקניות של היבשת והישראלים הפכו את הקניות במקום לאומנות. בין אם זה מעילי עור, תיקים, תכשיטים, מזכרות, בגדים, סוודרים, בלה פז אפשר למצוא הכול ובזול. רוב הישראלים, גם אלו שלא נוהגים לערוך קניות, מקדישים כאן לפחות יומיים לשיטוט בשווקים ובחניות. לה פז היא עיר שוק. בכל מקום אליו תפנו תמצאו עוד חנות מזכרות, סוודרים או סתם צ'ולה ברחוב שמוכרת ממתקים. הישראלים כאן מורגשים מאוד וקשה למצוא חנות למעילי עור או פליזים שלא מלאה בשלטים בעברית שכתבו ישראלים שקנו במקום. מאוד קל ללכת לאיבוד בכל השפע שיש לעיר להציע וחשוב גם להיות ממוקדים. ישראלים רבים משקיעים זמן בחיפוש אחר סוודר אלפקה לטעמם (המבחר הוא עצום והמחירים מצחיקים) או תיק עור מיוחד.

 במקרים אלו רצוי להתרחק קצת מגבולות רחוב Llampu. כבר על רחוב Sagarnaga הקרוב אליו תמצאו חנויות רבות באותו סגנון ואם תרדו מטה לרחובות המקבילים ל-Llampu, תגלו מצבור שלם של חנויות שישראלים כמעט ואינם מגיעים אליהן. בהרבה מקרים פוגשים שם בקהל אירופאי וניתן למצוא גם חנויות יותר יוקרתיות עם מחירים גבוהים בהתאמה.מומלץ אם אתם מחפשים מתנה יפה או סתם סוודר שיעלה יותר אבל הסבירות שתלבשו אותו גם בארץ, גבוהה בהרבה. חשוב מאוד לזכור להתמקח על המחיר - הם מצפים לכך ומחירם ההתחלתי גבוה בכוונה מהסכום המתאים. היו מודעים לכך שעל אף המחירים הזולים, בדרך כלל אנחנו קונים בכמויות שמצטברות לסכומים לא קטנים. עם זאת, זכרו כי כבר בפרו טווח המחירים עולה ולכן מתנות ודברים נוספים, הכי משתלם לקנות כאן.

השוק הכחול - נמצא בלב מרכז התיירות הישראלי, השוק הכחול חוצה את רחוב Llampu. אם יורדים למטה (השוק כולו ממוקם ברחוב אחד בעל שיפור חד) תוכלו למצוא דוכנים של מוצרי אלפקה, מעילים, תיקים, תכשיטים ומשקפי שמש. אם תמשיכו לכיוון מעלה תמצאו יותר חנויות נעליים ובגדים. בשיטוט בשוק אל תפספסו את חנות התיקים הפינתית שתהיה מימנכם אם אתה יורדים מכיוון רחוב Llampu. כמו-כן, אם אתם עולים במעלה השוק אל תפספסו את היציאות שמאלה למרכזי חנויות גדולים המלאים במבחר גדול של חנויות מעילי עור.

שוק המכשפות - שוק מיוחד המוכר חפצים יוצאי דופן כצמחי מרפא, שיקויים, חפצי כישוף ואף מגוון של חיות מתות ושאר חפצים המייצגים מגוון אמונות של המקומיים. מעניין לבוא גם בשביל החוויה בלבד. ממוקם ברחוב Linares.

El Alto - שוק עצום, שמוכר הכול מבגדים ועד מוצרי חשמל והכול במחירים מגוחכים וזולים באופן משמעותי גם מהמחירים בשאר השווקים בעיר. השוק פתוח בשעות הבוקר בימים ראשון וחמישי ויש להגיע אליו במונית (ממוקם בשכונת El alto). קחו בחשבון שהשוק גדול מאוד ולא בהכרח תמצאו משהו אם אתם הולכים למטרה ספציפית. אפשר לנסוע גם לשם החוויה.

השוק השחור/שוק הגנבים - כשמו כן הוא, מדובר בשוק שמוכר מגוון מוצרים ממכשירי חשמל למצלמות, נגני מוזיקה, דיסקים ובגדים, גנובים. המחירים כמובן זולים. גם בלימה, פרו, קיים שוק הגנבים ומטיילים רבים בוחרים לקנות דווקא שם נגני מוזיקה/ מצלמות וכו'. נמצא במרכז העיר, בעיקר ברחובות Calle La Gasca ו-Eloy Salmón.

חנויות ציוד טיולים - בלה פז קיימות חנויות רבות לציוד למטיילים ויש רבות וטובות המפוזרות על רחוב Llampu המרכזי ובסביבותיו. מקוריות הציוד כאן אמנם תמיד מוטלת בספק, אך איכות המוצרים בדרך כלל משביעת רצון, במיוחד לאור המחירים הזולים. הישראלים לרוב נמנעים מלעשות קניות גדולות של נעליים או תיקים, אך בהחלט מומלץ להשקיע כאן בציוד בישול, מקלות הליכה, ביגוד חם וכו'. שימו לב, כי בחנויות הציוד הקטנות יותר המחירים זולים בהרבה וניתן גם להתמקח.

המלצה בנוגע לציוד טיולים - במספר נקודות בצ'ילה ישנן חנויות לציוד באזורים שנקראים Zona Franca - אזור ללא מכס. אם זה מסתדר לכם עם תכנון הטיול, משתלם לקנות בחנויות אלו כל ציוד שחסר לכם מביגוד חם, כלי בישול ועד שקי שינה ומוצ'ילות.

מעילי עור ופליזים - הישראלים מקדישים זמן לא מבוטל בחיפוש ובחירת החנות בו יקנו פליזים ומעילי עור בהזמנה אישית. גם העור וגם הבד ממנו עשוי הפליז זולים מאוד בבוליביה. הישראלים נוהגים לקנות פליזים ומעילי עור גם עבור עצמם וגם כמתנות. זה נעשה כך שאתם בוחרים את המידה, הצבע, הדגם וגם דוגמה (במידה שזה פליז-ציור או משפט) ותוך מספר ימים, (שמוסכם מראש), החנות תופרת לכם את מבוקשכם. את תופרי הפליזים תוכלו למצוא על רחוב Llamapu ואת תופרי המעילים לאורך השוק הכחול. בכל תקופה יש המלצות על תופרים שונים ולכן שווה לברר מי התופרים ה"חמים" בזמן שאתם בעיר.
 טיפ חשוב לנושא זה - המבחר שכבר קיים בחנויות הוא מגוון ומרשים ובהרבה מקרים, אם תשקיעו עוד קצת בחיפוש, תמצאו דגם של מעיל עור או פליז שאתם אוהבים. אם תקנו דגם שכבר נמצא בחנות, העלות תהיה נמוכה יותר וכך גם לא תיאלצו להיות תלויים בקצב העבודה של החנות. לעיתים שכיחות מאוד החנויות לא עומדות במילתן באשר לזמן שהמעיל או הפליז יהיו מוכנים ולעיתים זה עלול לאלץ אתכם להישאר בעיר יותר ממה שתכננתם. אם בכל זאת מחליטים להזמין משהו ספציפי, יש לבחון את האיכות בחנות ולהתמקח על המחיר. מאוד חשוב להתמקח במיוחד אם אתם מזמינים מספר גדול של מעילים/פליזים.

משלוח לארץ - ישראלים רבים בוחרים לעשות משלוח של חבילה לארץ בלה פז. גם בגלל שעלות המשלוח כאן יחסית זולה (אך עדיין גבוהה) וגם בגלל הקניות הרבות שעורכים בעיר ומצטברות כאן לכמויות לא קטנות. שליחת הדברים מתבצעת בקלות, כאשר עלות השליחה היא לפי המשקל, והם מגיעים לארץ כעבור שלושה-ארבעה שבועות. עם זאת, דעו כי דווקא בקוסקו, בפרו, היעד הבא של רבים מהישראלים בלה פז, העלויות נמוכות יותר. ישראלים רבים מעדיפים, בכל זאת, לשלוח את קניותיהם כבר בלה פז על סחיבת המשקל הרב לפרו.

  • כתובת סניף הדואר: על פינת הרחובות Oruro וMariscal Santa Cruz-.
  • שעות פתיחה: ימים ב'-ו' 08:30-20:30, שבת 09:00-18:00, יום א' 09:00-12:00.

אירועים ומועדים

בעבור הבוליביאנים, ובייחוד אלה של איזור לה פז, כל דבר קטן הוא סיבה ולמסיבה וסביר להניח שבמהלך שהותכם בעיר תתקלו לפחות במצעד גדול או אירוע מרכזי שנערכים לכבוד קדוש מקומי, מנהג אינדיאני עתיק או סיום שנת הלימודים בבתי הספר. כך או כך, הפיאסטות בלה פז צבעוניות ושמחות ומומלץ לחוות אותן לפחות פעם אחת בכדי להתרשם מקרוב מהרקדנים הלבושים בבגדים מסורתיים, ממצעדי הנגנים ברחובות ומההמונים השיכורים שבכל מקום. למרות שבאופן רשמי רוב תושבי העיר הם נוצרים, בפועל, האמונות המקומיות הן מעין שילוב כמעט בלתי אפשרי בין הנצרות למסורות אינדיאניות עתיקות שנשתמרו עוד מימי האינקה. לכן, החגיגות הן תמיד שילוב של הנוצרי עם הפאגאני, מה שהופך אותן לעוד יותר מעניינות. כאמור, בעיר נערכים פסטיבלים רבים, כשהבולטים שמביניהם הם -
 o El Gran Poder (תחילת יוני) – באופן רשמי זהו חג נוצרי, אך בפועל הרחובות והכנסיות מתמלאים אנשים אשר יוצאים בתלבושות מסורתיות ובתחפושות מיוחדות לרקוד ברחובות.

חג השמש (21-24 ביוני) – זהו החג הגדול ביותר של תקופת האינקה, אשר נחגג עד ימינו. למרות ש"הולבש" על החג קדוש נוצרי שלכבודו חוגגים, בפועל עדיין מדובר בהמשך של אותה המסורת בת מאות השנים. במקור, נחגג החג ביום הקצר ביותר בשנה במטרה לשכנע את השמש לשוב ולזרוח, ובימינו נערכות תהלוכות ענק ברחובות ומקומיים רבים משתכרים ומצטרפים לרקדנים המקצועיים שמחופשים בתחפושות ססגוניות. בנוסף, בליל ה-24 יש זיקוקים ונפצים בכל רחבי העיר.

Fiestas Universitarias (בתחילת דצמבר וסוף יולי) – מלחמות מים ענקיות אשר נערכות במרכז העיר לכבוד מועדי סיום הסמסטרים האקדמיים. רק תבואו עם חולצה לבנה...

הקרנבל (סביב אמצע-סוף פברואר) – הגרסה המקומית לקרנבל, בדומה לשאר המקומות בבוליביה, היא שילוב בין מסורת החג הנוצרית המקורית לבין אמונות ומסורות פאגאניות באשר לשטן, אל השמש וכמובן הפאצ'אמאמא (אמא אדמה). במהלך ימי הקרנבל נערכות תהלוכות ססגוניות רבות, שמאוד מומלץ להגיע ולראות.

לאמות על רקע רכס הקונדורירי. צילום: כרמל הורוביץלאמות על רקע רכס הקונדורירי. צילום: כרמל הורוביץ

איך להגיע

אוטובוס – טרמינל האוטובוסים של לה פז נמצא בסמוך למרכז העיר ב-Plaza Antofagasta שבצומת הרחובות Av. Uruguay ו- Av. Perú. למרות שהמרחק ברגל אינו גדול, איזור זה של העיר, בעיקר בלילה, אינו בטוח במיוחד ולכן שווה להגיע אליו וממנו במונית שבכל מקרה לא אמורה לעלות יותר מדי אם תתמקחו מספיק (לרוב, סביב ה-5-10 בוליביאן, אם כי הנהגים בתחנה המרכזית מודעים לכך שאתם חדשים בעיר וידרשו מכם מחירים מופקעים או ינסו לשכנע אתכם ללכת להוסטלים שנותנים להם עמלות בשל כך). בנוסף לתחנה המרכזית, פועלים בעיר עוד מספר מסופי אוטובוסים קטנים יותר שמהם יוצאים אוטובוסים ליעדים קרובים. בכל מקרה, מומלץ לברר בהוסטל שלכם או בטרמינאל המרכזי.

 מלה פז תוכלו להגיע לכמעט כל היעדים במדינה וכן לנקודות הגבול עם פרו, צ'ילה וארגנטינה. כדי להגיע לגבול עם ברזיל תצטרכו לנסוע קודם לסנטה קרוז. בין היעדים הבולטים נמצאים :


מטוס – שדה התעופה הבינלאומי של לה פז נמצא במרחק עשרה ק"מ ממרכז העיר, בפרבר הסמוך El-Alto. מכאן יוצאות הן טיסות פנים ליעדים שונים במדינה (בעיקר לסנטה קרוז) וכן טיסות ליעדים מרכזיים ביבשת כמו לימה או סנטיאגו דה צ'ילה. לרוב, כדי להגיע מכאן לאירופה או לארה"ב תצטרכו להחליף מטוס או לעשות עצירה בסנטה קרוז, לימה או סנטיאגו. חשוב לקחת בחשבון שהשדה גבוה יותר מהעיר ונמצא בכ-4,000 מטר מעל פני הים, ולכן, אתם עלולים לסבול מהשפעות הגובה עם הנחיתה אם אינכם מאוקלמים היטב לשהיה בגובה. כמו-כן, חשוב לדעת שלפני העלייה לטיסה תדרשו לשלם מיסי נמל בגובה 25 דולר (או סכום זהה בבוליביאנוס, אך בשער המרה גרוע ולכן עדיף להגיע עם דולרים).
 בכדי להגיע מהעיר לשדה התעופה הכי טוב יהיה לקחת מונית שתעלה לכם כ-40-65 בוליביאן (תלוי בשעה ביום ובכושר המיקוח שלכם). אפשרות זולה יותר, אך מסוכנת יותר (לפחות בשעות הלילה) היא לקחת את אחד מהוואנים המקומיים הרבים שנוסעים בין השדה ומרכז העיר.

תחבורה מקומית

תנועת התרמילאים בתוך העיר מבוססת כמעט אך ורק על מוניות, שמהוות פתרון בטוח, זול ונוח. בכל שעות היום והלילה די לעמוד ברחוב במשך שתי דקות בשביל לעצור מונית ולהמשיך ליעדכם. בלה פז לא נהוג כלל השימוש במונה ולכן אל תוותרו על ההתמקחות! הנהגים מצפים לזה ולכן המחיר ההתחלתי שלהם תמיד גבוה יותר ממה שהנסיעה אמורה לעלות. נסיעות בתוך העיר עולות בדרך כלל סביב החמישה בוליביאן, ובכל מקרה, לאחר יומיים-שלושה בעיר תבינו בעצמכם כמה אמורה לעלות כל נסיעה. חשוב לזכור, כי לא כל המוניות בלה פז הן מוניות מורשות (בעלות הכובע הצהוב על הגג) ונסיעה במונית לא חוקית עלולה להיות מתכון לשוד או לחוויה לא נעימה. לכן, עדיף להימנע מלנסוע במוניות שיש להן רק מדבקת "Taxi" וכן לנהוג בחשדנות כלפי נהגים שמציעים לכם מחירים נמוכים מדי. אם תרצו להיות בטוחים יותר, תוכלו להשתמש במוניות Radio-Taxi, שהן מוניות אשר פועלות עם תחנה מסודרת ונחשבות לבטוחות יותר ממונית ברחוב (בכל הוסטל או מסעדה יוכלו להזמין לכם).

 אפשרות נוספת למוניות הם הקולקטיבוס העירוניים, שהן הגרסא המקומית למוניות שירות. אפשרות זו זולה מאוד (לרוב, תעלה בוליביאן או שניים לאדם לנסיעה) והוואנים הללו זמינים מאוד ומגיעים לכל נקודה בעיר. בשעות העומס הקולקטיבוס נעשים עמוסים מאוד, אך בשאר הזמן הנסיעה בהם היא בסדר גמור והן נחשבות בטוחות. הוואנים נוסעים במסלולים קבועים ובכדי לתפוס אותם תוכלו לשאול בהוסטל שלכם איפה לחכות להם או לחילופין, פשוט לשאול את הכרטיסנים של הוואן שצועקים מהחלון את המסלול שלו.

מזג אוויר

באיזור זה של הרי האנדים החורף הוא העונה הקרה, אך היבשה והקיץ החם יחסית הוא התקופה בה יורדים רוב הגשמים. בגלל סיבה זו, העונה לטייל כאן היא דווקא החורף, אז האטרקיות והטרקים פתוחים ותשתיות המים, החשמל והתחבורה לא בסכנת קריסה כתוצאה מהגשמים. אם תרצו, תוכלו להגיע לכאן גם בקיץ, אבל דברים רבים יהיו סגורים ומעבר לכך, רחובות העיר הופכים במקרים רבים לנהרות מים זורמים. במהלך החורף הימים קרירים אך בדרך כלל שטופי שמש ונעימים, אך הערבים והלילות קפואים ומגיעים לפעמים גם מתחת לאפס. אם אתם יוצאים לטיולים בהרי האיזור חשוב להיערך למזג אוויר קיצוני והפכפך שיכול לכלול, בנוסף לרוח חזקה וקור מקפיא, גם גשם או שלג.

המלצת זהב

בוליביה בכלל, ולה פז בפרט, הם לא מקום למהר בו או להגיע אליו עם תכנון מדוקדק. אלה שינסו לעשות זאת, יתקלו מהר מאוד בחוסר היעילות, קשיי התחבורה והשביתות שמאפיינים את העיר, שהם גם ככה רק תוספת לתרבות המקומית שלא מייחסת חשיבות גדולה לדיוק ועמידה בזמנים. לכן, בכדי להפיק מהעיר והאיזור המדהימים האלה את המיטב, הכי טוב יהיה להגיע לכאן בראש פתוח ובהבנה שאתם כנראה הולכים להעביר פה כמה שבועות שהם שילוב בין טרקים ואטרקציות למנוחה, כיף ובילויים, שהסדר ביניהם יקבע תוך כדי השהות בעיר ויושפע ממה שיקרה סביבכם. אם תכנסו לראש הנכון, תופתעו לגלות שגם אתם, כמו המקומיים, מתחילים לא להתרגש מעיכובים, ביטולים ושינוי תוכניות.

דרך המוות. צילום: אסף אינצ`ידרך המוות. צילום: אסף אינצ`י

נותני שירותים

שאול - ישראלי שחי בלה פז כבר שנים רבות ומנהל סוכנות טיולים שמשרדה שוכן בביתו. שאול טייל בכל רחבי בוליביה ובקיא בכל המסלולים והטרקים, שאת חלקם הוא אף התווה בעצמו. כמו-כן, לשאול יש מפות טופוגרפיות של אזורים נרחבים מאוד במדינה שאתם חלקן קשה מאוד להשיג במקומות אחרים. מסיבות אלו שאול, בחור נחמד שתמיד ישמח לעזור ולייעץ מניסיונו, הוא מקור ידע עצום ואם אתם מתעניינים בטרקים כנראה תבלו אצלו זמן לא קצר. כמו-כן, יש מספר נרחב של טרקים שרק הסוכנות שלו מוציאה (בעיקר טרקים שהוא בעצמו התווה את מסלולם) והוא פונה, בנוסף לקהל הישראלי, גם למטיילים משאר העולם. הדעות על הטרקים שמוציא שאול מאוד חלוקות, כשמצד אחד היו כלפיו תלונות של מקרים בהם היו בעיות בציוד או בבטיחות הטיולים וכן מספר מקרים בהן אירעו תקלות בשטח ולא היה למי לפנות. לכן, אם אינכם מנוסים בטרקים יתכן ועדיף שלא לצאת לטרק הראשון שלכם איתו ובכל מקרה הקפידו תמיד לוודא איזה ציוד אתם אמורים לקבל.
למרות כל זאת, ובייחוד אם יש לכם כבר קצת ניסיון בטרקים קודמים, בהחלט מומלץ לצאת לטרקים של שאול לפחות פעם אחת בעת שהייתם בלה פז. זאת, מכיוון שמדובר בטרקים שמסוכן לעשות ללא מדריך (בעיקר טרק קרחונים כמו אפולובמבה או הקימסה קרוז ושיט רפסודות כמו הטואיצ'י או הינשופים) ובייחוד כיוון שהוא מציע מגוון גדול מאוד של טרקים יפים וייחודיים שפשוט לא ניתן למצוא בשום מקום אחר (חלקם מפורטים למעלה ובכדי לשמוע על האחרים לכו אליו והתעניינו). טרקים מסוג שיט הרפסודות מומלץ במיוחד לעשות דרכו. המדריכים המקומיים שיוצאים לטרקים אלו הם מקצועיים, מנוסים וחביבים ואין סוכנות אחרת שתוכל לספק לכם חוויות טיול מיוחדות כאלה. שאול גם נוהג להוציא אקספדישנים (מסעות לגילוי מסלולים חדשים), לחלקם הוא אף מצטרף בעצמו. ההצטרפות לאקספדישן יכולה להיות הרפתקה וחוויה מעניינת ומאתגרת שתיזכר לכם לאורך הטיול, אך קחו בחשבון שזו גם עלולה להיות חוויה מסוכנת.
בכל טרק אליו אתם יוצאים איתו, בקשו הנחה אם אתם קבוצה גדולה. המחירים של שאול הוגנים (אפשר גם להתמקח, בנימוס) אך יש לבדוק שאתם מקבלים את כל התמורה ולוודא איתו את כל הפרטים טרם היציאה (תפריט יומי, תחבורה, מספר המדריכים, ציוד, אוהלים וכל דבר אחר).
 שאול יושב ברחוב Tarija. מהלובו לוקחים שמאלה עד ל-Tarija. פונים שמאלה עד שמגיעים לדלת ברזל שחורה. שימו לב שקל מאוד לחלוף על פני המקום והשלט קטן וגבוה מגובה העיניים.

  • בפייסבוק: Shaul Bolivia
  • טלפון: 591-2-2312211

תרזה - סוכנת טיולים ונסיעות שיושבת בהוסטל Inka's Room על רחוב Llamapu. אישה נחמדה ואמינה שתעזור לכם בכל מבוקשכם בין אם זה טרק, טרקטורונים, פאמפס או אוטובוסים וטיסות. מומלץ בחום ללכת לסוכנות ולהתייעץ בה.

אינטרנט מריצה - מכבסה וחנות אינטרנט של אישה בשם מריצה. האינטרנט מהיר יחסית ואפשר להתקשר משם לארץ, להתחבר לסקייפ וכו'. גם שירותי הכביסה זולים ואיכותיים. כתובת: Llampu 734 - לא רחוק מהלובו (יש שלט ברחוב).

חנות השכרת הציוד של השוויצרי - אחת החנויות הבודדות בלה פז להשכרת ציוד. משכירה מגוון רחב של ציוד במחירים זולים ובעל המקום, שוויצרי חביב, ישמח לעזור לכם ולייעץ לכם בנושאים שונים. במקום דואגים להתעניין ביעדכם ומתאימים לכם שק שינה המתאים לטמפרטורות בהן תישנו. התייעצו בשוויצרי אם אתם יכולים, הוא בשמחה יסביר לכם על מסלולים וייתן לכם סיפורי דרך (של הטרקים) אם רק תבקשו. ציוד איכותי ושירות מקסים שמתגמש לפי הצורך. נמצא על רחוב Llampu, מהלובו פונים שמאלה וזה במרחק שתי דקות הליכה. אם לא מוצאים, אפשר לבקש הכוונה משאול.

לשכת תיירות – בעיר מפוזרות מספר נקודות מידע לתיירים, בהן תוכלו לקבל מפה ומעט הסברים על הסביבה. עם זאת, הכי טוב יהיה לקבל את המידע מסוכנויות הטיולים השונות או ההוסטל שלכם, שלהם יהיה בדרך כלל מידע מפורט ומועדכן יותר. נקודות מידע כאלה תמצאו בכיכר Estudiante, מול טרמינל האוטובוסים ומדי פעם גם בשדה התעופה.

קהילה יהודית – בית החב"ד של לה פז עורך ארוחות שישי וחג וכן מפעיל כל השבוע מסעדה כשרה. בנוסף, יש להם צמיד המקנה הנחות בכל מיני מקומות בעיר שיש להם הסכם איתם (מסעדות, סוכנויות נסיעות, הוסטלים ואפילו תופרי מעילים).

  • כתובת: Calle Santa Cruz 414.
  • אימייל: [email protected].
  • בית הכנסת הקטן של הקהילה המקומית נמצא ב- Calle n. 1 de Obrajes y Av. Hector Ormachea.

טרקטורונים בעמק הירח. צילום: איתי אמוזהטרקטורונים בעמק הירח. צילום: איתי אמוזה
משטרת התייריםכתובת: Av. Saavedra Plaza Tejada Zorzano, Miraflores

כסף – במרכז העסקי של העיר, שנמצא בין Av. Mariscal Santa Cruz ו- Av. Sucre, ממוקמים כל הבנקים שבהם תוכלו להחליף כסף, לפדות טרוולים או למשוך בכספומט. בנוסף, באיזור רחוב Llamapu, שבו מתרכזים רוב התרמילאים, גם מפוזרים מספר כספומטים ומשרדי חלפנות.

כביסה - רוב ההוסטלים בעיר מציעים שירותי כביסה, אך במקרים רבים המחיר גבוה יותר ממה שתשיגו אם תלכו בעצמכם למכבסה. רוב המכבסות מרוכזות, למרבה הנוחות, על רחוב Llamapu כשאחת ממוצלת במיוחד נקראת Fines (במס' 853).

בית חולים – למרבה הצער, מטיילים רבים נזקקים לטיפולים רפואיים בבוליביה, ואם זה קורה לכם אין סיבה לחשוש. בעיר יש מספר בתי חולים וקליניקות פרטיות שמכוסות בביטוחים הסטנדרטיים ושיש להם כבר ניסיון רב עם מטיילים. עם זאת, עדיף במידת האפשר שיתלווה אליכם מישהו שיודע לפחות ספרדית בסיסית בכדי להקל עליכם להסביר את עצמכם לרופא ובכדי להבין מה בדיוק הטיפול שאתם מקבלים. בכל מקרה, הקפידו שאתם עוברים טיפול רפואי במקום רציני שמקפיד על היגיינה, חיטוי מחטים וכו'. בין האפשרויות הפופולאריות בקרב התרמילאים תמצאו את:

קליניקה בוסטון – מרפאה פרטית מומלצת שבה רופאים מקצועיים שחלקם גם דוברים אנגלית.

  • כתובת: מפגש הרחובות Ricardo Mujia ו-Jaimes Freire.
  • טלפון: 591-2-2422342

Clinica Semis – קליניקה פרטית שזכתה להמלצת משרד החוץ. טלפון (591)2-2434350.

רופא שיניים – ישראלים רבים הולכים ל- Mauricio Gutfrajnd (טלפון- 772-94177), רופא יהודי שגם דובר עברית. עם זאת, ולמרות הנוחות שבללכת אליו (יש לו כבר הסדרים עם חברות הביטוח), חשוב לדעת שמטיילים רבים מתלוננים על טיפול חובבני ובעייתי מצידו. אפשרות מומלצת יותר היא Dra. Monica Catacora שמפעילה קליניקה פרטית מתקדמת (Calacoto Calle 10, esq. los Manzanos Edificio Curare; 591-2797346). אפשרות מומלצת נוספת היא Dr. Maria Angelica Guillen (קומה ב` משרד 211 בבניין Santa Anita בסמוך לכיכר Mendoza; טלפון: 2461281).

Dr. Fernando Patino – רופא דובר אנגלית, שמתמחה בטיפול במחלת גבהים. כתובת: Av. Arce 1701 (קומה ב' בבניין Llimani).

מה הכי לא כדאי בעיר

עבור רוב הישראלים, הביקור בלה פז הוא חגיגת קניות אחת גדולה והמחירים הזולים והמבחר הענק מעודדים את כולם לקנות עוד ועוד. עם זאת, רבים שוכחים שצריך גם להחזיר את הדברים הללו הביתה או להאלץ להיסחב מכאן עם מוצ'ילה ענקית וכבדה להמשך הטיול. לכן, קודם כל מומלץ בחום לקנות במידה – רק את מה שאתם באמת צריכים ומוכנים להמשיך לסחוב בשאר הטיול שלכם. בנוסף לזה, נסו לקנות רק דברים שבאמת כדאי לשלוח הביתה כיוון שקל לשכוח שלמרות שבאופן יחסי לשאר העולם המשלוח מכאן הביתה זול, זה עדיין עניין יקר בסך הכל, שיקזז לכם הרבה מהכסף שחסכתם על קניות זולות. אם אתם כבר עושים משלוח, שווה להיסחב עוד קצת עם הדברים ולשלוח אותם מקוסקו, שם זה מעט זול יותר (ועדיין יוצא כמה מאות שקלים עבור המטייל המומצע).

בטיחות ואזהרות

לה פז היא יעד בעייתי מהבחינה הזאת, ויש סכנות או בעיות רבות שיכולות לפגום לכם בהנאה אם לא תיזהרו מספיק. עם זאת, אין צורך להיבהל ואם תקפידו על עירנות ותשמרו על עצמכם, אין סיבה שיקרה לכם כאן משהו רציני. הבעיות המרכזיות הן:

גובה - לה פז היא אחת הערים הגבוהות בעולם ולכן כאשר מגיעים אליה מיעד נמוך יותר אתם צפויים להיתקל במחלת גבהים ובקשיי נשימה, בייחוד אם אתם עוד לא מורגלים לשהייה בגבהים כאלה. רוב המטיילים יסבלו רק מקושי בעלייה ברחובות תלולים או מכאבי ראש קלים, אך במקרים מסויימים אתם עלולים לעבור כמה ימים לא נעימים של סחרחורות או בחילות. הדרך הטובה ביותר להקל על הגוף היא פשוט לא לזוז יותר מדי בימים הראשונים עד שהגוף יסתגל, ובנוסף לשתות הרבה מאוד מים. כמו-כן, מומלץ שלא לאכול כמויות גדולות של אוכל או מאכלים כבדים לעיכול (כמו בשר למשל) וכן לאכול דברים עתירי סוכר כמו פירות מיובשים או שוקולד. אפשרות נוספת להקל על עצמכם היא לקחת כדורים נגד המחלה, אשר מדללים את הדם ומקטינים מאוד את התסמינים. כך או כך, חשוב מאוד שלא לצאת לטרק או אטרקציה מאומצת בגבהים לפני שעברתם כמה ימי הסתגלות לכל הפחות.

גניבות – הגניבות בלה פז הן עניין יום-יומי, שכבר הפך לחלק מהחיים של התיירים שנמצאים כאן. הפתרון הטוב ביותר להתמודדות עם הבעיה הוא עירנות – הקפידו כל הזמן לשים לב איפה נמצאים דברי הערך שלכם וכל מה שאתם לא צריכים שיהיה אתכם ברחוב השאירו נעול היטב בהוסטל. לעולם אל תאבדו מגע או קשר עין עם התיק שלכם והקפידו תמיד לנעול אותו וללכת איתו מקדימה בשווקים וברחובות צפופים. כמו-כן, שימו את הארנק במקום צמוד לגוף ובמידת האפשר מאובטח ברוכסן או שרשרת. מקרי שוד אלים קיימים כאן, אך הם נדירים מאוד והבעיה האמיתית היא כייסים או לחילופין נוכלים שפועלים בקבוצות ומסיחים את דעתכם מהדברים שלכם בכל מיני טריקים ותרגילים (התחזות לשוטר סמוי, בקשת עזרה מאיש זקן, לכלול של הבגדים וכיוב'). הדרך הכי טובה להימנע מכך היא פשוט לא למשוך תשומת לב מיותרת – נסו לא ללכת לבד והקפידו להצניע חפצים יקרי ערך כמו ארנק, תכשיטים, פלאפון או מצלמה. כמו-כן, אל תתנו אמון באף אחד שפונה אליכם סתם כך ברחוב, ולא משנה כמה הוא נחמד או נראה מסכן (רוב הגנבים פועלים בקבוצות מתואמות). מוניות לא מורשות עלולות גם להיות פתח לבעיות ולכן הימנעו מהן בכל מחיר. כמו-כן, הקפידו לסרב בתקוף לבקשות של הנהג להעלות עוד נוסעים ואם הם עולים בכל מקרה, רדו מיד מהמונית. שוטרים גם הם סוגייה בעייתית, ורבים מתחזים לשוטרים סמויים בכדי לשדוד תיירים. חשוב לדעת, כי ההנחייה לשוטרים הסמויים בבוליביה היא לא לפנות לתיירים ואם מישהו פונה אליכם ודורש לראות תעודות או לערוך עליכם חיפוש דרשו לעשות זאת רק בתחנת המשטרה (זה כבר יבריח את הנוכלים). בשעות היום אין בעיה להסתובב באיזור מרכז העיר ובשווקים, אך בלילה עדיף להשתמש במוניות כיוון שהרחובות שוממים.

אוכל - האוכל בבוליביה הוא נקודה רגישה ומטיילים רבים סובלים כאן משלשולים, קלקולי קיבה וכו'. על מנת להימנע מקלקולי קיבה, אפשר לנסות להימנע מביצים, בשר וירקות. עם זאת, יש לציין כי מטיילים רבים מרשים לעצמם לאכול מזון מכל הקטגוריות ונשארים בריאים, ולעומתם מטיילים רבים שנזהרים מאוד לבסוף כן חולים. אין הרבה מה לעשות בנידון ורוב הסיכויים שקלקול קיבה אחד, גם אם לא רציני, אתם תקבלו בשלב כזה או אחר. בכל מקרה, נסו להימנע מלאכול במקומות שלא נראים לכם מספיק נקיים וכן הקפידו לשתות אך ורק מים מינרליים. בנוסף, מומלץ להביא אתכם מהארץ כדורים נגד כאבי בטן והקאות וכן כדורים לעצירת שלשולים כרוניים, ואם אתם רואים שבכל זאת חטפתם משהו רציני אל תהססו לפנות לרופא. מידע על חיסונים לדרום אמריקה ובוליביה.

איזור לה פז. צילום: איתי אמוזהאיזור לה פז. צילום: איתי אמוזה

קישורים רלוונטיים

לתחילת הכתבה